Petak, 10.02.2017.

14:52

"Neće više biti papira, šaltera i pečata"

Ministarka Ana Brnabić je najavila da bi do kraja godine trebalo da budu usvojena dva važna zakona o elektronskom poslovanju i elektronskoj upravi.

Izvor: Tanjug

"Neæe više biti papira, šaltera i peèata" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

srBA

pre 7 godina

Zna Ana o cemu prica. Estonija je najdalje otisla u elektronskoj administraciji. Njihova salter sala poreske uprava je prazna, jer i porez regulisu elektronski. Glasanje - takodje elektronski. Slovenija je posle Estonije. Treba da se ugledamo na njih i radi se na tome.

profesor

pre 7 godina

Gospođo ministarka,

Zašto neki univerziteti, konkretno Univerzitet u Kragujevcu, pri izboru u nastavnička zvanja zahtevaju uverenje o DRŽAVLJANSTVU????
Zašto to sami ne provere u MUP, ako ih baš interesuje? Uostalom, ako neko ima ličnu kartu i već je zaposlen na nekom od fakulteta istog univerziteta, kako može da ne bude državljanin Srbije?

Takođe, zahtevaju i izvod iz Matične knjige rođenih, kao i uverenje o neosuđivanosti.
A sve to, ako hoće, mogu sami proveriti, jer je to neophodno uraditi samo za kandidata koga predloži Komisija za izbor kao najboljeg od prijavljenih.

Ovako, ako se javi npr. 5 ljudi, moraju svi da izvade tauverenja, čime se nepotrebno opterećuje administracija!

Damjan

pre 7 godina

kakva gradjevinska dozvola....
Pa za vlasnicki list se ceka jedan salter za Zahtev, popunis zahtev pa drugi za uplatnice, pa u banku da platis takse pa opet na salter da predas zahtev, pa suta na salter po list. A informacija o lokaciji ninimum mesec dana.... Tri meseca izgubis da bi mogao da dodjes u mogucnost da apliciras za gradjevinsku dozvolu!!

USB flash drive

pre 7 godina

Uslovno: Ako sve važne dokumente od 18. do kasnih godina čuvate na USB ključ, život će postati igra.
U većini zemalja šaltera nema i elektroskim putem svi dokumenti stižu za 6 radnih dana.
Za brojna poverljiva radna mesta traženi su izvod iz matične knjige rođenih, "criminal record", školska svedočanstva, diplome i preporuke profesora, višegodišnje prijave poreza, uverenje o plačenom porezu, uverenje socijalnih službi, uverenje opštinskih vlasti o časnom životu, i sve to stiže za 24-48h.
Za ostvarenje penzionih prava klikne se na jedan link, i u komplikovanim slučajevima sve se elektronski dobija za dva dana, ako imate taj prokleti USB ključ i sve u njemu.

Nevernik

pre 7 godina

Bila moja zena u Srbiji I podnela dokumente za pasos. Nije ga dobila posle dve nedelje. Zivimo u Kanadi. Platis ekstra I dobijes pasos za TRI DANA. Eto to je servis gradjana, oces za nedelju dana platis manje, oces za tri dana, hitno ti je, platis vise.

b

pre 7 godina

Neki dan u ženinoj firmi: Kad vam se rodi dete, donosite original izvode od sve dece i još 3 papira.
Pitam ja: Što?
Tako nam traži država da bi vaša žena dobila platu.
Sramota !!

Diktat

pre 7 godina

E-uprava u praksi znaci samo jedno - jos vise zaposljavanja partijskih kadrova koji ce , kobajage , za gradjanje neki posao da obave kako bi im nesto olaksali samo ne znam sta kad su im zivote potpuno devastirali.Sta ce nekom uverenje o drzavljanstvu ili licna karta kada odavno nema ni drzave a ni ljudi.Postali smo bezlicna zombi masa koja samo ceka da nas neki reditelj sa zapada ovekoveci u nekom blokbatsteru - serbian monsters.

Langus

pre 7 godina

Moram da vas razocaram. A ja sam sam prijatno iznenadjen i prosto ne verujem, ali cuda se ipak dogadjaju:

1. U bliskoj proslosti sam dobio novu LK, u predvidjenom roku, a nisam morao da donosim iz Leskovca svoj izvod iz maticne knjige rodjenih niti bilo sta od slicnih dokumenata, proradila je ta magicna povezanost!

2. Primam slovenacku penziju i ovog meseca sam prvi put dobio penziju a da nisam morao da saljem u Sloveniju potvrdu da sam ziv. Dakle, magicna povezanost je proradila cak i medjunarodno jer su mi u nasem PIO rekli da vise ne moram da saljem, da sada oni to salju sluzbeno.

Obzirom na nasu elektronsku pa i obicnu pismenost, ovo je vec grandiozni napredak i eto, "Ipak se (p)okrece", jedva, ali ipak. A obzirom kakav smo narod mozda ni ne zasluzujemo bolju vlast. Stoka mi, cobani oni, sve se slaze, potpuno smo kompatibilni.

Voo Doo Instalater

pre 7 godina

A dokumente će da vam telepromptuju vazduplohovom...

Dajte bre ne zamajavajte nas više i ne navaljujte da nas pravite budalama. Niko vam ne brani kradite do mile volje, što i radite, a nas ostavite da se snalazimo kako znamo i umemo!

L

pre 7 godina

Da li ovo treba da shvatim da ćemo konačno dobiti normalan i standardan Paypal kao sav ostali svet? Ili kao i obično, "formiraćemo radnu grupu", a ako budemo posebno raspoloženi, možda čak i napraviti "akcioni plan" i na tome će se sve završiti?
(Ursa Minor, 10. februar 2017 15:45)

Nadam se samo da to ne znači "naći ćemo način da cepamo porez frilenserima".

Zoran Milosavljevic

pre 7 godina

Ja se izvinjavam, ali vi ste laik za taj projekat. Ta vaša obećanje,naravno u dobroj nameri, je teže
ispunti nego izgraditi koridor 10 i 11 zajedno. Prvo treba povezati sve baze, koje ce da se azuriraju.
to je ogroman posao. Hvala vam na optimizmu.

100 та реприза најаве бољег живота...

pre 7 godina

Ајмооо, јово наново, као пред СВАКЕ изборе, има да буде што никада није било, има да тече мед и млеко, сунце ће да обасјава србију и ноћу и дању, сви ће бити богати , срећни и весели, болести неће постојати,
паре ће да падају са неба, имаћемо лифт до месеца, јахтама ћемо да пловимо до солуна каналом ......

IvanGrozni

pre 7 godina

@deliveri juniti
Pa glavni razlog zašto se e-uprava ne sprovodi brže ili ide kilavo su baš oni. Svi ti administrativci po svim ministarstvima. Oni su bili glavni kočničari i za sve prethodne pokušaje reformi. Mislim da je led konačno probijen i da više nema nazad. Ide sporo, uz mnoge probleme ali jednom kada se krene sa unosom u registre i zajedničke baze znate da će i biti nešto jednog dana. Ovi što kukaju na zdravstvene knjižice i to im je primer kako se ništa ne radi nisu svesni da je sistem tek počeo da se koristi i da većina još nije ni dobila el. knjižice. Naravno da ima problema. Proće i to. Bilo je tako i za el. lične karte i pasoše. Ja posle više nisam imao problema. A ovi po manjim mestima koji imaju, razlog su ti šalterski službenici a ne sistem. Boje se za stolice. Imam utisak da ljudi pošto mrze Vučića prosto žele da ne uspe nijedna reforma, samo u inat. To što se gubi vreme do sledeće neke vlade nije bitno, samo da sada bude što lošije. J*bo ko je na vlasti, samo da se stvari menjaju u dobrom pravcu. A ono što ne ide, odradiće drugi posle ovih ( možda)

branko

pre 7 godina

Najbolje sto sam cuo u ovih par godina otkada sam nazad u Srbiji.Naravno vadjenje dozvola i dokumenata je samo gubljenje vremena milioni sati dnevno po opstinama i drzavnim ustanovama .
Znam da ce mnogo zaposleni po opstinama da izgube prekovremeni honorar i poklone bas mi ih zao.
Bravo bravo bravo

Branka

pre 7 godina

Ja dobila drzavljanstvo Srbije i izvadila LK u januaru 2015. Jos uvek me nema na birackom spisku! Kakva E-uprava, elektronska uvezanost institucija i sl. Sad moram licno otici u svoju Opstinu sa LK i kopijom , pa da moje ime unesu na taj spisak! Toliko o salterima, papirima, potvrdama i sl., jos cemo se mi dugo sa tim maltretirati!

Realno

pre 7 godina

Ja sam preko sajta podneo zahtev za zdravstvenu karticu. U obrascu stoji da je rok za izradu 21.01.2017. I posle 3 nedelje od roka koji su sami sebi dali da urade kartizu, i dalje na sajtu stoji status "zavedeno".

Poenta price jeste: mozete vi da izmisljate sve zivo da se radi preko sajtova, ali dzabe vam sve kad ne mozete da uradite ni najjednostavniju stvar.

I jos jedno zapazanje: izdavanje zdravstvenih kartica je pocelo pocetkom 2016.god, a ministarstvo se setilo tek u novembru da uvede online prijavljivanje kada su ukapirali da je fizicki neizvodljivo da obave posao u godinu dana (opet rok koji su sami sebi zadali).

marko

pre 7 godina

Аха, доживех пре неки дан да ми државни бирократа тражи папир тј документ који они издају. Па реко шта ће вам то кад ви то већ имате, каже човек треба пошто је можда из друге општине. Па какве везе има што је можда из друге општине кад је у питању министарство финансија и хвалите се како сте централизовали комјутерски систем. Што је најгоре и јесу, и овај све податке види, али опет тражи јер увек је изнад свега оно чувено тако мора, јер је тако неко прописао неким интерним правилом. То што то неко њихово интерно правило нема никакве везе са мозгом, ко те пита.

marko

pre 7 godina

Ovo govori svaki mistar za vreme svog mandata. Sta ce onda raditi stranacki zapislenici. Bilo bi nam suvise dobro, nismo navikli na to. Volimo mi redove, da cekamo i da nas mucite.

MM

pre 7 godina

Sve elektronski u zemlji u kojoj 90% procenata stanovništva nije samo u stanju da uradi prijave elektronski nego to mora da da (plati) nekom drugom! Već vidim agencije za podnošenje raznoraznih E prijava! Jeftino će ljude to da košta! Siguran sam da ima i ministara koji to nisu u stanju sami da urade!

Botina

pre 7 godina

@(deliveri juniti, 10. februar 2017 15:04) Što se mene tiče šaltere mogu da zatvore zauvek, a šalterske službenike neka prebace da rade kao online servis. Zašto ovo kažem, e zato što u koju god privatnu ustanovu da sam ušao dočekaju me radnici sa osmehom preko celog lica, samo kada odem da overim knjižicu pretrpim mnogo više stresa nego na sopstvenom poslu. Em što većina šalterskih službenika ne poznaje zakone, em što neretko sami odlučuju šta će da vam traže, a u poredjenju sa onima koji rade kod privatnika, ovi na državnim jaslama su zaštićeni kao beli medvedi i večito su nervozni i nezadovoljni.

Branko

pre 7 godina

Postovana gospodjo ministarko, to pricajte nekom ko ce vam poverovati. 19. januara sam podneo sam zahtev preko euprave za izdavanje uverenja o kucnom broju. Zahtev je registrovan. Dobio sam sta treba da uplatim u roku od 7 dana i pisalo je da je rok za obradu zahteva 10 dana. Posle dva dana mi je stiglo obavestenje da nisam uplatio (5 dana pre isteka roka za uplatu). Uplatio sam istog dana i uplata vam je registrovana. Medjutim, zahtev jos nije obradjen. Cak ni delovodni broj jos uvek nije dodeljen. Danas je 21. dan od dana podnosenja, a rok za obradu je bio 10! Na moja pitanja u kontakt formi ne dobijam nikakve odgovore! Sramota! Znali ste da odmah trazite pare!

milan

pre 7 godina

Sada pred izbore naravno da teče med i mleko a posle izbora jad i bedak, fora nazadnjaka provaljena odavno još da i botovi to ukapiraju i biće veselo....

Rade Milosevic

pre 7 godina

Nemoguca misija
Evo gledam u skandinavskom okruzenju. Obrada podataka je toliko mucna i iscrpljujuca....
U Srbiji, kada se uzme u obzir struktura radnog stanovnistva dolazi se do empirijske formule koja oznacava beznadeznost. Na ovu temu, pisu se sadrzaji na hiljadama stranica, a ovde nema mesta.
Zakljucujem: u interesu "pomodarstva" treba nastaviti. Vreme i ljudi u njemu, reci ce vec...

vladimir

pre 7 godina

Da,da već ste odavno rekli da klijent više nije dužan da nabavlja izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu,da to radi služba kojoj to treba,a evo npr.u Somboru za izdavanje l.k. moraš još uvek sam to nabaviš!!!
Tako da gospođice,gospođo pustite te prazne priče koje vas je šef naučio!!!

milan 26

pre 7 godina

Ako to uradite do kraja godine, evo ja postajem SNS bot. Obecavam. Jel to po principu zivecemo bolje vec 2017. godine kako je gospodar rekao pre dve godine? Mozda je pomerio za 2018. a da ja nisam to ispratio. Jel BDP 2,5%, ili je GDP 3.0% vise od treceg kvartala 2015. a to je sve za 12% vise nego kako je MMF predvideo na pocetku brifinga... Nedostaje mi te konferencije mnogo. Hahahahah sa vama nikad nije dosadno. Evo priznajem, bolji ste od predhodnih u komicnosti...

Ivan jovanovic

pre 7 godina

Zasto se stalno plasira neistina i lazna obecanja.poverovao sam ani i poslao zahtev za zdravstvenu karticu preko e uprave pre tri meseca i nista nisam dobio a sa starom knjizicom mi prave problem i nece da me prime

Steva

pre 7 godina

Neki dan sam shvatio kako nam funkcionise drzavna uprava jer sam bio ogorcen zbog vise nego birokratskog stava maticne sluzbe opstinske uprave malog mesta na jugu Srbije, koja je samo trebala da mi overi jedan obrazac, koji sam u drugom mestu prebivalista inace overavao za 5 minuta.Ovde mi je za to isto trazeno nekih 6 uverenja iz drugih sluzbi iste opstine, pa sam morao da jos trazim i 2 svedoka itd. Izrevoltiran maltretiranjem od ocigledno nestrucnih kadrova htedoh da napisem zalbu Ministarstvu preko sajta kad tamo iskljucivo reklame o strategiji za IT, skoro nista sto je u vezi sa organima drzavne uprave, sistematizaciji mesta funkcijama pojedinih organa itd.Tako da su ovo sve samo marketinske price za naivne..

Bgd

pre 7 godina

Zenp,ONO,TO.
Dovoljno je da vidite lidilo sa zdravstvenim knjizicama,Kovertama za lutriju a da ne pricam o prenosu automobila,registraciji istog itd.
Moj savet vam je da jedan dan svratite do mesta gde se izdaju knjizice za palilulu,Zvezdaru i biće vam jasno u kom blatu je Srbija.

milan

pre 7 godina

Koga bre folirate. Pa ko je od prosle godine do sada bilo gde mogao nesto da zavrsi a da mu nisu trazili sve papire kao i do sada. Izgovor je nema pravilnika pa ne znamo kako da trazimo i ne radi nam sistem. Sram vas bilo nesposobne.

Zeljko

pre 7 godina

Prijava radnika funkcionise ovako. Uzmem sertifikat, izvrsim prijavu. Pa onda kada sam to ELEKTRONSKI uradio skupim sve papire M4 obrazac,ugovor o radu, kopiju licne karte pa idem u zdravstrvo. Znaci u sustini izvrsim tu vasu elektronsku prijavu da bi gomilu papira nosio u zdravstvo. Zemlja apsurda.

masak

pre 7 godina

Ajde Ana pokusaj da izvadis zdravstvenu knjizicu ili da promenis osiguranje (tj da iz jedne firme predjes u drugu) pa da vidis sta se sve trazi od dokumenata.

Ursa Minor

pre 7 godina

"...na kojoj će biti predstavljena ovogodišnja "Siva knjiga" sa 100 preporuka za unapređenje administartivnih procedura,..."

U zemlji gde se nikakav ZAKON ne poštuje, ko će uopšte da šljivi tamo nekakvu PREPORUKU?!



“Ministarstvo državne uprave je u poslednjih šest meseci radilo sa NALED- om na razmatranju sveobuhvatne strategije i razradi akcionog plana za E upravu u naredne dve do tri godine”, kazala je ministarka.

E, to, to, "naredne dve do tri godine"! Ma, prsto se rastopim od sreće i miline kad sam pomislim koliko će nam biti srećne i uzbudljive "naredne dve do tri godine"!



"Treba rešiti i pitanje elektronskih plaćanja i radna grupa će biti formirana do kraja marta."

Da li ovo treba da shvatim da ćemo konačno dobiti normalan i standardan Paypal kao sav ostali svet? Ili kao i obično, "formiraćemo radnu grupu", a ako budemo posebno raspoloženi, možda čak i napraviti "akcioni plan" i na tome će se sve završiti?

Nem

pre 7 godina

Resite vi prvo redove u policijskim upravama i postama koje ste napravili zbog licnih karata i zdravstvenih knjizica. Ej 60 radnih dana vam je potrebno da izdate licnu ako covek nema tj nije u mogucnosti da izvadi izvod ili drzavljanstvo i isto toliko vam je potrebno za izdavanje zdravstvene... Pa o cemu da pricamo onda

Vojvodinac

pre 7 godina

Ne podržavam (ne)rad vlade, ali vama svaka čast, u odnosu an prethodnu ministarku imate konkretne rezultate.
Želim vam puno uspeha u donošenju zakona, i da ih uskladite sa postojećim, pa da se i prmenjuju. Do sada smo mnogo zakona usvojili, koji su neusklađeni, ili se ne mogu primenjivati, pa sam zakon na taj način ne predstavlja neki rezultat, već korak unazad.

satelit

pre 7 godina

Sva podrska ANI! Protiv sam Vucica,ali nju podrzavam ,jedini profesionalac.. Zena se bori da modernizuje Upravu i tek sad dolazi na videlo sva srpska nepismenost cak i kod onih sa diploamma

milan

pre 7 godina

Koga bre folirate. Pa ko je od prosle godine do sada bilo gde mogao nesto da zavrsi a da mu nisu trazili sve papire kao i do sada. Izgovor je nema pravilnika pa ne znamo kako da trazimo i ne radi nam sistem. Sram vas bilo nesposobne.

Zeljko

pre 7 godina

Prijava radnika funkcionise ovako. Uzmem sertifikat, izvrsim prijavu. Pa onda kada sam to ELEKTRONSKI uradio skupim sve papire M4 obrazac,ugovor o radu, kopiju licne karte pa idem u zdravstrvo. Znaci u sustini izvrsim tu vasu elektronsku prijavu da bi gomilu papira nosio u zdravstvo. Zemlja apsurda.

masak

pre 7 godina

Ajde Ana pokusaj da izvadis zdravstvenu knjizicu ili da promenis osiguranje (tj da iz jedne firme predjes u drugu) pa da vidis sta se sve trazi od dokumenata.

Nem

pre 7 godina

Resite vi prvo redove u policijskim upravama i postama koje ste napravili zbog licnih karata i zdravstvenih knjizica. Ej 60 radnih dana vam je potrebno da izdate licnu ako covek nema tj nije u mogucnosti da izvadi izvod ili drzavljanstvo i isto toliko vam je potrebno za izdavanje zdravstvene... Pa o cemu da pricamo onda

Bgd

pre 7 godina

Zenp,ONO,TO.
Dovoljno je da vidite lidilo sa zdravstvenim knjizicama,Kovertama za lutriju a da ne pricam o prenosu automobila,registraciji istog itd.
Moj savet vam je da jedan dan svratite do mesta gde se izdaju knjizice za palilulu,Zvezdaru i biće vam jasno u kom blatu je Srbija.

Ivan jovanovic

pre 7 godina

Zasto se stalno plasira neistina i lazna obecanja.poverovao sam ani i poslao zahtev za zdravstvenu karticu preko e uprave pre tri meseca i nista nisam dobio a sa starom knjizicom mi prave problem i nece da me prime

Steva

pre 7 godina

Neki dan sam shvatio kako nam funkcionise drzavna uprava jer sam bio ogorcen zbog vise nego birokratskog stava maticne sluzbe opstinske uprave malog mesta na jugu Srbije, koja je samo trebala da mi overi jedan obrazac, koji sam u drugom mestu prebivalista inace overavao za 5 minuta.Ovde mi je za to isto trazeno nekih 6 uverenja iz drugih sluzbi iste opstine, pa sam morao da jos trazim i 2 svedoka itd. Izrevoltiran maltretiranjem od ocigledno nestrucnih kadrova htedoh da napisem zalbu Ministarstvu preko sajta kad tamo iskljucivo reklame o strategiji za IT, skoro nista sto je u vezi sa organima drzavne uprave, sistematizaciji mesta funkcijama pojedinih organa itd.Tako da su ovo sve samo marketinske price za naivne..

Ursa Minor

pre 7 godina

"...na kojoj će biti predstavljena ovogodišnja "Siva knjiga" sa 100 preporuka za unapređenje administartivnih procedura,..."

U zemlji gde se nikakav ZAKON ne poštuje, ko će uopšte da šljivi tamo nekakvu PREPORUKU?!



“Ministarstvo državne uprave je u poslednjih šest meseci radilo sa NALED- om na razmatranju sveobuhvatne strategije i razradi akcionog plana za E upravu u naredne dve do tri godine”, kazala je ministarka.

E, to, to, "naredne dve do tri godine"! Ma, prsto se rastopim od sreće i miline kad sam pomislim koliko će nam biti srećne i uzbudljive "naredne dve do tri godine"!



"Treba rešiti i pitanje elektronskih plaćanja i radna grupa će biti formirana do kraja marta."

Da li ovo treba da shvatim da ćemo konačno dobiti normalan i standardan Paypal kao sav ostali svet? Ili kao i obično, "formiraćemo radnu grupu", a ako budemo posebno raspoloženi, možda čak i napraviti "akcioni plan" i na tome će se sve završiti?

Branko

pre 7 godina

Postovana gospodjo ministarko, to pricajte nekom ko ce vam poverovati. 19. januara sam podneo sam zahtev preko euprave za izdavanje uverenja o kucnom broju. Zahtev je registrovan. Dobio sam sta treba da uplatim u roku od 7 dana i pisalo je da je rok za obradu zahteva 10 dana. Posle dva dana mi je stiglo obavestenje da nisam uplatio (5 dana pre isteka roka za uplatu). Uplatio sam istog dana i uplata vam je registrovana. Medjutim, zahtev jos nije obradjen. Cak ni delovodni broj jos uvek nije dodeljen. Danas je 21. dan od dana podnosenja, a rok za obradu je bio 10! Na moja pitanja u kontakt formi ne dobijam nikakve odgovore! Sramota! Znali ste da odmah trazite pare!

100 та реприза најаве бољег живота...

pre 7 godina

Ајмооо, јово наново, као пред СВАКЕ изборе, има да буде што никада није било, има да тече мед и млеко, сунце ће да обасјава србију и ноћу и дању, сви ће бити богати , срећни и весели, болести неће постојати,
паре ће да падају са неба, имаћемо лифт до месеца, јахтама ћемо да пловимо до солуна каналом ......

Realno

pre 7 godina

Ja sam preko sajta podneo zahtev za zdravstvenu karticu. U obrascu stoji da je rok za izradu 21.01.2017. I posle 3 nedelje od roka koji su sami sebi dali da urade kartizu, i dalje na sajtu stoji status "zavedeno".

Poenta price jeste: mozete vi da izmisljate sve zivo da se radi preko sajtova, ali dzabe vam sve kad ne mozete da uradite ni najjednostavniju stvar.

I jos jedno zapazanje: izdavanje zdravstvenih kartica je pocelo pocetkom 2016.god, a ministarstvo se setilo tek u novembru da uvede online prijavljivanje kada su ukapirali da je fizicki neizvodljivo da obave posao u godinu dana (opet rok koji su sami sebi zadali).

vladimir

pre 7 godina

Da,da već ste odavno rekli da klijent više nije dužan da nabavlja izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu,da to radi služba kojoj to treba,a evo npr.u Somboru za izdavanje l.k. moraš još uvek sam to nabaviš!!!
Tako da gospođice,gospođo pustite te prazne priče koje vas je šef naučio!!!

Branka

pre 7 godina

Ja dobila drzavljanstvo Srbije i izvadila LK u januaru 2015. Jos uvek me nema na birackom spisku! Kakva E-uprava, elektronska uvezanost institucija i sl. Sad moram licno otici u svoju Opstinu sa LK i kopijom , pa da moje ime unesu na taj spisak! Toliko o salterima, papirima, potvrdama i sl., jos cemo se mi dugo sa tim maltretirati!

milan 26

pre 7 godina

Ako to uradite do kraja godine, evo ja postajem SNS bot. Obecavam. Jel to po principu zivecemo bolje vec 2017. godine kako je gospodar rekao pre dve godine? Mozda je pomerio za 2018. a da ja nisam to ispratio. Jel BDP 2,5%, ili je GDP 3.0% vise od treceg kvartala 2015. a to je sve za 12% vise nego kako je MMF predvideo na pocetku brifinga... Nedostaje mi te konferencije mnogo. Hahahahah sa vama nikad nije dosadno. Evo priznajem, bolji ste od predhodnih u komicnosti...

marko

pre 7 godina

Аха, доживех пре неки дан да ми државни бирократа тражи папир тј документ који они издају. Па реко шта ће вам то кад ви то већ имате, каже човек треба пошто је можда из друге општине. Па какве везе има што је можда из друге општине кад је у питању министарство финансија и хвалите се како сте централизовали комјутерски систем. Што је најгоре и јесу, и овај све податке види, али опет тражи јер увек је изнад свега оно чувено тако мора, јер је тако неко прописао неким интерним правилом. То што то неко њихово интерно правило нема никакве везе са мозгом, ко те пита.

satelit

pre 7 godina

Sva podrska ANI! Protiv sam Vucica,ali nju podrzavam ,jedini profesionalac.. Zena se bori da modernizuje Upravu i tek sad dolazi na videlo sva srpska nepismenost cak i kod onih sa diploamma

Botina

pre 7 godina

@(deliveri juniti, 10. februar 2017 15:04) Što se mene tiče šaltere mogu da zatvore zauvek, a šalterske službenike neka prebace da rade kao online servis. Zašto ovo kažem, e zato što u koju god privatnu ustanovu da sam ušao dočekaju me radnici sa osmehom preko celog lica, samo kada odem da overim knjižicu pretrpim mnogo više stresa nego na sopstvenom poslu. Em što većina šalterskih službenika ne poznaje zakone, em što neretko sami odlučuju šta će da vam traže, a u poredjenju sa onima koji rade kod privatnika, ovi na državnim jaslama su zaštićeni kao beli medvedi i večito su nervozni i nezadovoljni.

Zoran Milosavljevic

pre 7 godina

Ja se izvinjavam, ali vi ste laik za taj projekat. Ta vaša obećanje,naravno u dobroj nameri, je teže
ispunti nego izgraditi koridor 10 i 11 zajedno. Prvo treba povezati sve baze, koje ce da se azuriraju.
to je ogroman posao. Hvala vam na optimizmu.

b

pre 7 godina

Neki dan u ženinoj firmi: Kad vam se rodi dete, donosite original izvode od sve dece i još 3 papira.
Pitam ja: Što?
Tako nam traži država da bi vaša žena dobila platu.
Sramota !!

MM

pre 7 godina

Sve elektronski u zemlji u kojoj 90% procenata stanovništva nije samo u stanju da uradi prijave elektronski nego to mora da da (plati) nekom drugom! Već vidim agencije za podnošenje raznoraznih E prijava! Jeftino će ljude to da košta! Siguran sam da ima i ministara koji to nisu u stanju sami da urade!

milan

pre 7 godina

Sada pred izbore naravno da teče med i mleko a posle izbora jad i bedak, fora nazadnjaka provaljena odavno još da i botovi to ukapiraju i biće veselo....

L

pre 7 godina

Da li ovo treba da shvatim da ćemo konačno dobiti normalan i standardan Paypal kao sav ostali svet? Ili kao i obično, "formiraćemo radnu grupu", a ako budemo posebno raspoloženi, možda čak i napraviti "akcioni plan" i na tome će se sve završiti?
(Ursa Minor, 10. februar 2017 15:45)

Nadam se samo da to ne znači "naći ćemo način da cepamo porez frilenserima".

Voo Doo Instalater

pre 7 godina

A dokumente će da vam telepromptuju vazduplohovom...

Dajte bre ne zamajavajte nas više i ne navaljujte da nas pravite budalama. Niko vam ne brani kradite do mile volje, što i radite, a nas ostavite da se snalazimo kako znamo i umemo!

Langus

pre 7 godina

Moram da vas razocaram. A ja sam sam prijatno iznenadjen i prosto ne verujem, ali cuda se ipak dogadjaju:

1. U bliskoj proslosti sam dobio novu LK, u predvidjenom roku, a nisam morao da donosim iz Leskovca svoj izvod iz maticne knjige rodjenih niti bilo sta od slicnih dokumenata, proradila je ta magicna povezanost!

2. Primam slovenacku penziju i ovog meseca sam prvi put dobio penziju a da nisam morao da saljem u Sloveniju potvrdu da sam ziv. Dakle, magicna povezanost je proradila cak i medjunarodno jer su mi u nasem PIO rekli da vise ne moram da saljem, da sada oni to salju sluzbeno.

Obzirom na nasu elektronsku pa i obicnu pismenost, ovo je vec grandiozni napredak i eto, "Ipak se (p)okrece", jedva, ali ipak. A obzirom kakav smo narod mozda ni ne zasluzujemo bolju vlast. Stoka mi, cobani oni, sve se slaze, potpuno smo kompatibilni.

Diktat

pre 7 godina

E-uprava u praksi znaci samo jedno - jos vise zaposljavanja partijskih kadrova koji ce , kobajage , za gradjanje neki posao da obave kako bi im nesto olaksali samo ne znam sta kad su im zivote potpuno devastirali.Sta ce nekom uverenje o drzavljanstvu ili licna karta kada odavno nema ni drzave a ni ljudi.Postali smo bezlicna zombi masa koja samo ceka da nas neki reditelj sa zapada ovekoveci u nekom blokbatsteru - serbian monsters.

marko

pre 7 godina

Ovo govori svaki mistar za vreme svog mandata. Sta ce onda raditi stranacki zapislenici. Bilo bi nam suvise dobro, nismo navikli na to. Volimo mi redove, da cekamo i da nas mucite.

branko

pre 7 godina

Najbolje sto sam cuo u ovih par godina otkada sam nazad u Srbiji.Naravno vadjenje dozvola i dokumenata je samo gubljenje vremena milioni sati dnevno po opstinama i drzavnim ustanovama .
Znam da ce mnogo zaposleni po opstinama da izgube prekovremeni honorar i poklone bas mi ih zao.
Bravo bravo bravo

Rade Milosevic

pre 7 godina

Nemoguca misija
Evo gledam u skandinavskom okruzenju. Obrada podataka je toliko mucna i iscrpljujuca....
U Srbiji, kada se uzme u obzir struktura radnog stanovnistva dolazi se do empirijske formule koja oznacava beznadeznost. Na ovu temu, pisu se sadrzaji na hiljadama stranica, a ovde nema mesta.
Zakljucujem: u interesu "pomodarstva" treba nastaviti. Vreme i ljudi u njemu, reci ce vec...

Vojvodinac

pre 7 godina

Ne podržavam (ne)rad vlade, ali vama svaka čast, u odnosu an prethodnu ministarku imate konkretne rezultate.
Želim vam puno uspeha u donošenju zakona, i da ih uskladite sa postojećim, pa da se i prmenjuju. Do sada smo mnogo zakona usvojili, koji su neusklađeni, ili se ne mogu primenjivati, pa sam zakon na taj način ne predstavlja neki rezultat, već korak unazad.

IvanGrozni

pre 7 godina

@deliveri juniti
Pa glavni razlog zašto se e-uprava ne sprovodi brže ili ide kilavo su baš oni. Svi ti administrativci po svim ministarstvima. Oni su bili glavni kočničari i za sve prethodne pokušaje reformi. Mislim da je led konačno probijen i da više nema nazad. Ide sporo, uz mnoge probleme ali jednom kada se krene sa unosom u registre i zajedničke baze znate da će i biti nešto jednog dana. Ovi što kukaju na zdravstvene knjižice i to im je primer kako se ništa ne radi nisu svesni da je sistem tek počeo da se koristi i da većina još nije ni dobila el. knjižice. Naravno da ima problema. Proće i to. Bilo je tako i za el. lične karte i pasoše. Ja posle više nisam imao problema. A ovi po manjim mestima koji imaju, razlog su ti šalterski službenici a ne sistem. Boje se za stolice. Imam utisak da ljudi pošto mrze Vučića prosto žele da ne uspe nijedna reforma, samo u inat. To što se gubi vreme do sledeće neke vlade nije bitno, samo da sada bude što lošije. J*bo ko je na vlasti, samo da se stvari menjaju u dobrom pravcu. A ono što ne ide, odradiće drugi posle ovih ( možda)

Damjan

pre 7 godina

kakva gradjevinska dozvola....
Pa za vlasnicki list se ceka jedan salter za Zahtev, popunis zahtev pa drugi za uplatnice, pa u banku da platis takse pa opet na salter da predas zahtev, pa suta na salter po list. A informacija o lokaciji ninimum mesec dana.... Tri meseca izgubis da bi mogao da dodjes u mogucnost da apliciras za gradjevinsku dozvolu!!

Nevernik

pre 7 godina

Bila moja zena u Srbiji I podnela dokumente za pasos. Nije ga dobila posle dve nedelje. Zivimo u Kanadi. Platis ekstra I dobijes pasos za TRI DANA. Eto to je servis gradjana, oces za nedelju dana platis manje, oces za tri dana, hitno ti je, platis vise.

profesor

pre 7 godina

Gospođo ministarka,

Zašto neki univerziteti, konkretno Univerzitet u Kragujevcu, pri izboru u nastavnička zvanja zahtevaju uverenje o DRŽAVLJANSTVU????
Zašto to sami ne provere u MUP, ako ih baš interesuje? Uostalom, ako neko ima ličnu kartu i već je zaposlen na nekom od fakulteta istog univerziteta, kako može da ne bude državljanin Srbije?

Takođe, zahtevaju i izvod iz Matične knjige rođenih, kao i uverenje o neosuđivanosti.
A sve to, ako hoće, mogu sami proveriti, jer je to neophodno uraditi samo za kandidata koga predloži Komisija za izbor kao najboljeg od prijavljenih.

Ovako, ako se javi npr. 5 ljudi, moraju svi da izvade tauverenja, čime se nepotrebno opterećuje administracija!

USB flash drive

pre 7 godina

Uslovno: Ako sve važne dokumente od 18. do kasnih godina čuvate na USB ključ, život će postati igra.
U većini zemalja šaltera nema i elektroskim putem svi dokumenti stižu za 6 radnih dana.
Za brojna poverljiva radna mesta traženi su izvod iz matične knjige rođenih, "criminal record", školska svedočanstva, diplome i preporuke profesora, višegodišnje prijave poreza, uverenje o plačenom porezu, uverenje socijalnih službi, uverenje opštinskih vlasti o časnom životu, i sve to stiže za 24-48h.
Za ostvarenje penzionih prava klikne se na jedan link, i u komplikovanim slučajevima sve se elektronski dobija za dva dana, ako imate taj prokleti USB ključ i sve u njemu.

srBA

pre 7 godina

Zna Ana o cemu prica. Estonija je najdalje otisla u elektronskoj administraciji. Njihova salter sala poreske uprava je prazna, jer i porez regulisu elektronski. Glasanje - takodje elektronski. Slovenija je posle Estonije. Treba da se ugledamo na njih i radi se na tome.

satelit

pre 7 godina

Sva podrska ANI! Protiv sam Vucica,ali nju podrzavam ,jedini profesionalac.. Zena se bori da modernizuje Upravu i tek sad dolazi na videlo sva srpska nepismenost cak i kod onih sa diploamma

Vojvodinac

pre 7 godina

Ne podržavam (ne)rad vlade, ali vama svaka čast, u odnosu an prethodnu ministarku imate konkretne rezultate.
Želim vam puno uspeha u donošenju zakona, i da ih uskladite sa postojećim, pa da se i prmenjuju. Do sada smo mnogo zakona usvojili, koji su neusklađeni, ili se ne mogu primenjivati, pa sam zakon na taj način ne predstavlja neki rezultat, već korak unazad.

IvanGrozni

pre 7 godina

@deliveri juniti
Pa glavni razlog zašto se e-uprava ne sprovodi brže ili ide kilavo su baš oni. Svi ti administrativci po svim ministarstvima. Oni su bili glavni kočničari i za sve prethodne pokušaje reformi. Mislim da je led konačno probijen i da više nema nazad. Ide sporo, uz mnoge probleme ali jednom kada se krene sa unosom u registre i zajedničke baze znate da će i biti nešto jednog dana. Ovi što kukaju na zdravstvene knjižice i to im je primer kako se ništa ne radi nisu svesni da je sistem tek počeo da se koristi i da većina još nije ni dobila el. knjižice. Naravno da ima problema. Proće i to. Bilo je tako i za el. lične karte i pasoše. Ja posle više nisam imao problema. A ovi po manjim mestima koji imaju, razlog su ti šalterski službenici a ne sistem. Boje se za stolice. Imam utisak da ljudi pošto mrze Vučića prosto žele da ne uspe nijedna reforma, samo u inat. To što se gubi vreme do sledeće neke vlade nije bitno, samo da sada bude što lošije. J*bo ko je na vlasti, samo da se stvari menjaju u dobrom pravcu. A ono što ne ide, odradiće drugi posle ovih ( možda)

Diktat

pre 7 godina

E-uprava u praksi znaci samo jedno - jos vise zaposljavanja partijskih kadrova koji ce , kobajage , za gradjanje neki posao da obave kako bi im nesto olaksali samo ne znam sta kad su im zivote potpuno devastirali.Sta ce nekom uverenje o drzavljanstvu ili licna karta kada odavno nema ni drzave a ni ljudi.Postali smo bezlicna zombi masa koja samo ceka da nas neki reditelj sa zapada ovekoveci u nekom blokbatsteru - serbian monsters.

branko

pre 7 godina

Najbolje sto sam cuo u ovih par godina otkada sam nazad u Srbiji.Naravno vadjenje dozvola i dokumenata je samo gubljenje vremena milioni sati dnevno po opstinama i drzavnim ustanovama .
Znam da ce mnogo zaposleni po opstinama da izgube prekovremeni honorar i poklone bas mi ih zao.
Bravo bravo bravo

Voo Doo Instalater

pre 7 godina

A dokumente će da vam telepromptuju vazduplohovom...

Dajte bre ne zamajavajte nas više i ne navaljujte da nas pravite budalama. Niko vam ne brani kradite do mile volje, što i radite, a nas ostavite da se snalazimo kako znamo i umemo!

milan

pre 7 godina

Koga bre folirate. Pa ko je od prosle godine do sada bilo gde mogao nesto da zavrsi a da mu nisu trazili sve papire kao i do sada. Izgovor je nema pravilnika pa ne znamo kako da trazimo i ne radi nam sistem. Sram vas bilo nesposobne.

Langus

pre 7 godina

Moram da vas razocaram. A ja sam sam prijatno iznenadjen i prosto ne verujem, ali cuda se ipak dogadjaju:

1. U bliskoj proslosti sam dobio novu LK, u predvidjenom roku, a nisam morao da donosim iz Leskovca svoj izvod iz maticne knjige rodjenih niti bilo sta od slicnih dokumenata, proradila je ta magicna povezanost!

2. Primam slovenacku penziju i ovog meseca sam prvi put dobio penziju a da nisam morao da saljem u Sloveniju potvrdu da sam ziv. Dakle, magicna povezanost je proradila cak i medjunarodno jer su mi u nasem PIO rekli da vise ne moram da saljem, da sada oni to salju sluzbeno.

Obzirom na nasu elektronsku pa i obicnu pismenost, ovo je vec grandiozni napredak i eto, "Ipak se (p)okrece", jedva, ali ipak. A obzirom kakav smo narod mozda ni ne zasluzujemo bolju vlast. Stoka mi, cobani oni, sve se slaze, potpuno smo kompatibilni.

MM

pre 7 godina

Sve elektronski u zemlji u kojoj 90% procenata stanovništva nije samo u stanju da uradi prijave elektronski nego to mora da da (plati) nekom drugom! Već vidim agencije za podnošenje raznoraznih E prijava! Jeftino će ljude to da košta! Siguran sam da ima i ministara koji to nisu u stanju sami da urade!

Botina

pre 7 godina

@(deliveri juniti, 10. februar 2017 15:04) Što se mene tiče šaltere mogu da zatvore zauvek, a šalterske službenike neka prebace da rade kao online servis. Zašto ovo kažem, e zato što u koju god privatnu ustanovu da sam ušao dočekaju me radnici sa osmehom preko celog lica, samo kada odem da overim knjižicu pretrpim mnogo više stresa nego na sopstvenom poslu. Em što većina šalterskih službenika ne poznaje zakone, em što neretko sami odlučuju šta će da vam traže, a u poredjenju sa onima koji rade kod privatnika, ovi na državnim jaslama su zaštićeni kao beli medvedi i večito su nervozni i nezadovoljni.

Ivan jovanovic

pre 7 godina

Zasto se stalno plasira neistina i lazna obecanja.poverovao sam ani i poslao zahtev za zdravstvenu karticu preko e uprave pre tri meseca i nista nisam dobio a sa starom knjizicom mi prave problem i nece da me prime

L

pre 7 godina

Da li ovo treba da shvatim da ćemo konačno dobiti normalan i standardan Paypal kao sav ostali svet? Ili kao i obično, "formiraćemo radnu grupu", a ako budemo posebno raspoloženi, možda čak i napraviti "akcioni plan" i na tome će se sve završiti?
(Ursa Minor, 10. februar 2017 15:45)

Nadam se samo da to ne znači "naći ćemo način da cepamo porez frilenserima".

Zoran Milosavljevic

pre 7 godina

Ja se izvinjavam, ali vi ste laik za taj projekat. Ta vaša obećanje,naravno u dobroj nameri, je teže
ispunti nego izgraditi koridor 10 i 11 zajedno. Prvo treba povezati sve baze, koje ce da se azuriraju.
to je ogroman posao. Hvala vam na optimizmu.

Nem

pre 7 godina

Resite vi prvo redove u policijskim upravama i postama koje ste napravili zbog licnih karata i zdravstvenih knjizica. Ej 60 radnih dana vam je potrebno da izdate licnu ako covek nema tj nije u mogucnosti da izvadi izvod ili drzavljanstvo i isto toliko vam je potrebno za izdavanje zdravstvene... Pa o cemu da pricamo onda

vladimir

pre 7 godina

Da,da već ste odavno rekli da klijent više nije dužan da nabavlja izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu,da to radi služba kojoj to treba,a evo npr.u Somboru za izdavanje l.k. moraš još uvek sam to nabaviš!!!
Tako da gospođice,gospođo pustite te prazne priče koje vas je šef naučio!!!

Branka

pre 7 godina

Ja dobila drzavljanstvo Srbije i izvadila LK u januaru 2015. Jos uvek me nema na birackom spisku! Kakva E-uprava, elektronska uvezanost institucija i sl. Sad moram licno otici u svoju Opstinu sa LK i kopijom , pa da moje ime unesu na taj spisak! Toliko o salterima, papirima, potvrdama i sl., jos cemo se mi dugo sa tim maltretirati!

Steva

pre 7 godina

Neki dan sam shvatio kako nam funkcionise drzavna uprava jer sam bio ogorcen zbog vise nego birokratskog stava maticne sluzbe opstinske uprave malog mesta na jugu Srbije, koja je samo trebala da mi overi jedan obrazac, koji sam u drugom mestu prebivalista inace overavao za 5 minuta.Ovde mi je za to isto trazeno nekih 6 uverenja iz drugih sluzbi iste opstine, pa sam morao da jos trazim i 2 svedoka itd. Izrevoltiran maltretiranjem od ocigledno nestrucnih kadrova htedoh da napisem zalbu Ministarstvu preko sajta kad tamo iskljucivo reklame o strategiji za IT, skoro nista sto je u vezi sa organima drzavne uprave, sistematizaciji mesta funkcijama pojedinih organa itd.Tako da su ovo sve samo marketinske price za naivne..

Rade Milosevic

pre 7 godina

Nemoguca misija
Evo gledam u skandinavskom okruzenju. Obrada podataka je toliko mucna i iscrpljujuca....
U Srbiji, kada se uzme u obzir struktura radnog stanovnistva dolazi se do empirijske formule koja oznacava beznadeznost. Na ovu temu, pisu se sadrzaji na hiljadama stranica, a ovde nema mesta.
Zakljucujem: u interesu "pomodarstva" treba nastaviti. Vreme i ljudi u njemu, reci ce vec...

b

pre 7 godina

Neki dan u ženinoj firmi: Kad vam se rodi dete, donosite original izvode od sve dece i još 3 papira.
Pitam ja: Što?
Tako nam traži država da bi vaša žena dobila platu.
Sramota !!

srBA

pre 7 godina

Zna Ana o cemu prica. Estonija je najdalje otisla u elektronskoj administraciji. Njihova salter sala poreske uprava je prazna, jer i porez regulisu elektronski. Glasanje - takodje elektronski. Slovenija je posle Estonije. Treba da se ugledamo na njih i radi se na tome.

masak

pre 7 godina

Ajde Ana pokusaj da izvadis zdravstvenu knjizicu ili da promenis osiguranje (tj da iz jedne firme predjes u drugu) pa da vidis sta se sve trazi od dokumenata.

Ursa Minor

pre 7 godina

"...na kojoj će biti predstavljena ovogodišnja "Siva knjiga" sa 100 preporuka za unapređenje administartivnih procedura,..."

U zemlji gde se nikakav ZAKON ne poštuje, ko će uopšte da šljivi tamo nekakvu PREPORUKU?!



“Ministarstvo državne uprave je u poslednjih šest meseci radilo sa NALED- om na razmatranju sveobuhvatne strategije i razradi akcionog plana za E upravu u naredne dve do tri godine”, kazala je ministarka.

E, to, to, "naredne dve do tri godine"! Ma, prsto se rastopim od sreće i miline kad sam pomislim koliko će nam biti srećne i uzbudljive "naredne dve do tri godine"!



"Treba rešiti i pitanje elektronskih plaćanja i radna grupa će biti formirana do kraja marta."

Da li ovo treba da shvatim da ćemo konačno dobiti normalan i standardan Paypal kao sav ostali svet? Ili kao i obično, "formiraćemo radnu grupu", a ako budemo posebno raspoloženi, možda čak i napraviti "akcioni plan" i na tome će se sve završiti?

Zeljko

pre 7 godina

Prijava radnika funkcionise ovako. Uzmem sertifikat, izvrsim prijavu. Pa onda kada sam to ELEKTRONSKI uradio skupim sve papire M4 obrazac,ugovor o radu, kopiju licne karte pa idem u zdravstrvo. Znaci u sustini izvrsim tu vasu elektronsku prijavu da bi gomilu papira nosio u zdravstvo. Zemlja apsurda.

Realno

pre 7 godina

Ja sam preko sajta podneo zahtev za zdravstvenu karticu. U obrascu stoji da je rok za izradu 21.01.2017. I posle 3 nedelje od roka koji su sami sebi dali da urade kartizu, i dalje na sajtu stoji status "zavedeno".

Poenta price jeste: mozete vi da izmisljate sve zivo da se radi preko sajtova, ali dzabe vam sve kad ne mozete da uradite ni najjednostavniju stvar.

I jos jedno zapazanje: izdavanje zdravstvenih kartica je pocelo pocetkom 2016.god, a ministarstvo se setilo tek u novembru da uvede online prijavljivanje kada su ukapirali da je fizicki neizvodljivo da obave posao u godinu dana (opet rok koji su sami sebi zadali).

100 та реприза најаве бољег живота...

pre 7 godina

Ајмооо, јово наново, као пред СВАКЕ изборе, има да буде што никада није било, има да тече мед и млеко, сунце ће да обасјава србију и ноћу и дању, сви ће бити богати , срећни и весели, болести неће постојати,
паре ће да падају са неба, имаћемо лифт до месеца, јахтама ћемо да пловимо до солуна каналом ......

Bgd

pre 7 godina

Zenp,ONO,TO.
Dovoljno je da vidite lidilo sa zdravstvenim knjizicama,Kovertama za lutriju a da ne pricam o prenosu automobila,registraciji istog itd.
Moj savet vam je da jedan dan svratite do mesta gde se izdaju knjizice za palilulu,Zvezdaru i biće vam jasno u kom blatu je Srbija.

marko

pre 7 godina

Аха, доживех пре неки дан да ми државни бирократа тражи папир тј документ који они издају. Па реко шта ће вам то кад ви то већ имате, каже човек треба пошто је можда из друге општине. Па какве везе има што је можда из друге општине кад је у питању министарство финансија и хвалите се како сте централизовали комјутерски систем. Што је најгоре и јесу, и овај све податке види, али опет тражи јер увек је изнад свега оно чувено тако мора, јер је тако неко прописао неким интерним правилом. То што то неко њихово интерно правило нема никакве везе са мозгом, ко те пита.

marko

pre 7 godina

Ovo govori svaki mistar za vreme svog mandata. Sta ce onda raditi stranacki zapislenici. Bilo bi nam suvise dobro, nismo navikli na to. Volimo mi redove, da cekamo i da nas mucite.

Branko

pre 7 godina

Postovana gospodjo ministarko, to pricajte nekom ko ce vam poverovati. 19. januara sam podneo sam zahtev preko euprave za izdavanje uverenja o kucnom broju. Zahtev je registrovan. Dobio sam sta treba da uplatim u roku od 7 dana i pisalo je da je rok za obradu zahteva 10 dana. Posle dva dana mi je stiglo obavestenje da nisam uplatio (5 dana pre isteka roka za uplatu). Uplatio sam istog dana i uplata vam je registrovana. Medjutim, zahtev jos nije obradjen. Cak ni delovodni broj jos uvek nije dodeljen. Danas je 21. dan od dana podnosenja, a rok za obradu je bio 10! Na moja pitanja u kontakt formi ne dobijam nikakve odgovore! Sramota! Znali ste da odmah trazite pare!

milan 26

pre 7 godina

Ako to uradite do kraja godine, evo ja postajem SNS bot. Obecavam. Jel to po principu zivecemo bolje vec 2017. godine kako je gospodar rekao pre dve godine? Mozda je pomerio za 2018. a da ja nisam to ispratio. Jel BDP 2,5%, ili je GDP 3.0% vise od treceg kvartala 2015. a to je sve za 12% vise nego kako je MMF predvideo na pocetku brifinga... Nedostaje mi te konferencije mnogo. Hahahahah sa vama nikad nije dosadno. Evo priznajem, bolji ste od predhodnih u komicnosti...

Nevernik

pre 7 godina

Bila moja zena u Srbiji I podnela dokumente za pasos. Nije ga dobila posle dve nedelje. Zivimo u Kanadi. Platis ekstra I dobijes pasos za TRI DANA. Eto to je servis gradjana, oces za nedelju dana platis manje, oces za tri dana, hitno ti je, platis vise.

profesor

pre 7 godina

Gospođo ministarka,

Zašto neki univerziteti, konkretno Univerzitet u Kragujevcu, pri izboru u nastavnička zvanja zahtevaju uverenje o DRŽAVLJANSTVU????
Zašto to sami ne provere u MUP, ako ih baš interesuje? Uostalom, ako neko ima ličnu kartu i već je zaposlen na nekom od fakulteta istog univerziteta, kako može da ne bude državljanin Srbije?

Takođe, zahtevaju i izvod iz Matične knjige rođenih, kao i uverenje o neosuđivanosti.
A sve to, ako hoće, mogu sami proveriti, jer je to neophodno uraditi samo za kandidata koga predloži Komisija za izbor kao najboljeg od prijavljenih.

Ovako, ako se javi npr. 5 ljudi, moraju svi da izvade tauverenja, čime se nepotrebno opterećuje administracija!

milan

pre 7 godina

Sada pred izbore naravno da teče med i mleko a posle izbora jad i bedak, fora nazadnjaka provaljena odavno još da i botovi to ukapiraju i biće veselo....

Damjan

pre 7 godina

kakva gradjevinska dozvola....
Pa za vlasnicki list se ceka jedan salter za Zahtev, popunis zahtev pa drugi za uplatnice, pa u banku da platis takse pa opet na salter da predas zahtev, pa suta na salter po list. A informacija o lokaciji ninimum mesec dana.... Tri meseca izgubis da bi mogao da dodjes u mogucnost da apliciras za gradjevinsku dozvolu!!

USB flash drive

pre 7 godina

Uslovno: Ako sve važne dokumente od 18. do kasnih godina čuvate na USB ključ, život će postati igra.
U većini zemalja šaltera nema i elektroskim putem svi dokumenti stižu za 6 radnih dana.
Za brojna poverljiva radna mesta traženi su izvod iz matične knjige rođenih, "criminal record", školska svedočanstva, diplome i preporuke profesora, višegodišnje prijave poreza, uverenje o plačenom porezu, uverenje socijalnih službi, uverenje opštinskih vlasti o časnom životu, i sve to stiže za 24-48h.
Za ostvarenje penzionih prava klikne se na jedan link, i u komplikovanim slučajevima sve se elektronski dobija za dva dana, ako imate taj prokleti USB ključ i sve u njemu.