1. @Swarog
  Ali EU će uskoro početi da ostaje bez daljih članica posle UK, to zaboravljate :) Inače, izvinjavam se, mislio sam na TTP a napisao TTIP, šta da se radi kad je tih skraćenica kao na zasedanju AVNOJ-a a to i nije čudo, jer izlaze iz slične ideologije, :)) odnosno, ti sporazumi nemaju veze sa stvarno slobodnom trgovinom, kapitalizmom i tržištem, to su dilovi raznih državnih socijalističkih mafija dobri uglavnom za njihove drugare iz crony multinacionalki, a vrlo malo pomažu malom i srednjem biznisu. Zato meni lično ovo ne smeta previše, iako sam pristalica slobodne trgovine, Tramp je ipak biznismen, i svakako neće ići protiv biznisa i razmene, samo će verovatno zameniti komunjarske monster-dilove na hiljadama strana koje nameću elaborirani sistemi pljačke u EU i drugim zemljama jednostavnijim i po svoj prilici liberalnijim direktnim dilovima sa raznim zemljama pod povoljnijim uslovima za Ameriku. Za EU je to loše, ali EU i socijalistički kriminal su ionako prošlost, samo neko treba da im to javi, a da li će to biti Le Penova, AfD ili sledeća zemlja članica koja će raspisati referendum, manje-više je svejedno, desiće se sigurno.
   (EU Citizen, 24. januar 2017 09:43)

  # Link komentara

 2. Proizvod iz US platis 1 dolar a isti takav sa strane 3 dolara !!!!1
  (misa, 23. januar 2017 23:16)

  # Link komentara

 3. Koliko je los tek cemo videti.Ali mora se priznati da glavna obecanja vec sprovodi kakva god da su.A glavni protivnik mu je bila na polaganju zakletve.Mi smo jos generacijama daleko da se obecanja sprovode a protivnicima stegne ruka.
  (realno, 23. januar 2017 21:51)
  Hilari je došla u svojstvu bivse prve dame tj supruge bivšeg predsednika sa suprugom koji je bivši predsednik a svi oni se pozivaju ako su živi i dok god su živi da prisustvuju inaoguraciji.
  (Tomy, 23. januar 2017 23:11)

  # Link komentara

 4. Bravo majstore. Kamo lepe srece da I mi imamo nekog ko ima petlju, da ne kazem nesto drugo, da zastiti domacu proizvodnju I domace bogatstvo, a ne da nas zasipaju mesom iz 80-ih, mlekom pred istek roka (I to u prahu)... Carine svima I to visoke, a povlastice za domace proizvodjace. Ko nije verovao da ce ovaj covek nesto dobro da uradi, nek razmisli jos jednom!
  (Rade, 23. januar 2017 22:02)

  # Link komentara

 5. Koliko je los tek cemo videti.Ali mora se priznati da glavna obecanja vec sprovodi kakva god da su.A glavni protivnik mu je bila na polaganju zakletve.Mi smo jos generacijama daleko da se obecanja sprovode a protivnicima stegne ruka.
   (realno, 23. januar 2017 21:51)

  # Link komentara

 6. Primijetila sam da su neki zamijenili TTP (Transpacifički trgovinski sporazum) s TTIP (Transatlantski sporazum o investiranju i suradnji). TTP je potpisan prošle godine s Meksikom, Singapurom i Japanom, a TTIP nije potpisan s EU, jer je većina članica bila protiv njega, a sigurno su bile Njemačka i Švedska. Kako je netko napomenuo, oba sporazuma je forsirala SAD i što se tiče TTIP, sretna sam što se odustalo od njega, jer bi korporacije, uglavnom iz SAD-a imale veća prava nego članice EU. Ovim samo se pokazuje da SAD se zatvara, što će im poskupiti proizvodnju, jer je mnoge stvari kupovala u Kini, pogotovo čipove, odjeću, auto i avio dijelove. Ovo je dobra vijest za većinu EU članica, koje i tako nisu mnogo izvozile u SAD.
  (zg232, 23. januar 2017 21:06)

  # Link komentara

 7. A pre dva dana Merkelova izjavila da se nada daljoj primeni TPP-a. Prc.
  (dragan, 23. januar 2017 20:05)

  # Link komentara

 8. "TTIP, koji je. uostalom, lako zameniti serijom manje kontroverznih a jednako efektivnih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini..."

  Nemoguce. EU clanice koje participiraju u zajednickom trzistu ne mogu da sklapaju bilateralne trgovinske sporazume! TTP u Evropi ne moze da se zameni nicim, moze jedino da se dalje trguje kao do sada po pravilima WTO. Sa azijskim zemljama i UK izvan EU USA mogu da sklope bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini veceg stepena of WTO.
  (Swarog, 23. januar 2017 19:55)

  # Link komentara

 9. TTIP ionako nije bio o slobodnoj trgovini, vec o protekcionizmu koji je omogucavao da kompanije "slobodno" istu robu ili usluge naplacuju vise na bogatijim trzistima, a manje na siromasnijim, a da sprece da ta roba sa jeftinijeg trzista zavrsi na bogatijem, odnosno da potpisnice pristanu da takvu robu, iako originalnu, tretiraju kao kontraband.

  To je danasnja "slobodna" trgovina - kako uterati narodu!
  (ekstra profit, 23. januar 2017 18:18)

  # Link komentara

 10. Taj sporazum nije ratifikovan niti u primeni.(Srcko, 23. januar 2017 16:45)
  Konacno neko da zna sta komentarise. Nije u primeni naravno. Kina ce da uleti i napravi dil.
  (Rade, 23. januar 2017 18:05)

  # Link komentara

 11. @eu citizen
  Vi stvarno mislite da ce Tramp TTIP zameniti sa nizom bilateralnih sporazuma? Nije on bio protivnik forme sporazuma vec njegove sustine. Mora mu se priznati doslednost, zalagao se za ukidanje sporazuma obslobodnom prometu roba i usluga, povlaci SAD iz takvih sporazuma. Oni koji veruju u boga nek mu se mole, ja sam sada siguran da nisam pogresio sto ne zivim u SAD.
   (jasdf, 23. januar 2017 17:50)

  # Link komentara

 12. Ovo je najgora strana Trampovog izbora, nadajmo se da će se ovde zaustaviti, i da će TTIP, koji je. uostalom, lako zameniti serijom manje kontroverznih a jednako efektivnih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, biti jedini danak populističkom protekcionizmu.
   (EU Citizen, 23. januar 2017 17:18)

  # Link komentara

 13. Dobra stvar je sto je Tramp anti globalista u sustini. Tako da i nije lose sto se svet krece u tom pravcu.
   (iznogud, 23. januar 2017 17:10)

  # Link komentara

 14. Kako je Tramp krenu od starta, mozda se pokaze da su bili u pravu oni koji su govorili da ga je Putin doveo na vlast.
  (vvvvvvvv, 23. januar 2017 16:53)

  # Link komentara

 15. Taj sporazum nije ratifikovan niti u primeni.
   (Srcko, 23. januar 2017 16:45)

  # Link komentara