Sreda, 11.01.2017.

09:33

Oživela inicijativa: TENT da greje ceo Beograd

Inicijativom Beogradskih toplana početa je izrada plana detaljne regulacije magistralnog toplovoda od termoelektrane "Nikola Tesla A" do toplane na N. Beogradu.

Izvor: Beobuild

Oživela inicijativa: TENT da greje ceo Beograd IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

OMGIlija

pre 7 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1218979#k23367944

Pero, očigledno apsolutno nisi upućen u tematiku.

Prvo, ne koristi se ta voda što se "baca" u reku Savu (elementarna stvar, nepovratnost procesa u termodinamici)
Drugo, da je i sve tačno što si rekao, a nije skoro ništa, tvoja kalkulacija da se isplati za 2 godine je na bazi da rad ovog sistema ne zahteva ni jedan potrošen euro
Eto toliko.

Pera

pre 7 godina

Nedostaju informacije o ceni i o ustedi u novcu, odnosno za koliko godina bi projekat sam sebe isplatio.
(milos, 11. januar 2017 10:32)

Beograd godisnje potrosi 100 mil evra na grejanje na gas. Topla voda iz TENT-a se baca u Savu, rasipamo ogromnu toplotnu energiju. Temperatura vode iz toplane nije dovoljna da se greju stanovi, ona je 35 - 40 stepeni C, a potrebno je 60 st. C - medjutim, dogrevanje bi se vrsilo u toplani NBG, za ovo dogrevanje gasom je potrebno 15% gasa koliko trenutno BG trosi na grejanje.

Ukupna cena investicije koja podrazumeva polaganje 28 km toplovoda, polaganje istog u kanale sa pescanom izolacijom ili u betonske kasete, adaptacija Surcin-Obrenovac mosta gde ce toplovod preci preko Save, premoscavanje postojece infrastrukture, izgradnja servisnog puta koji ide uz toplovod, instalacije za kontrolu funkcionisanja sistema i 4 podstanice, uz konekcije toplovoda na TENT i toplanu NBG, je procenjen na 200 mil evra.

Dakle, citav toplovod ce isplatiti sebe za 2 godine i 2 meseca. Dalje, imamo vecu energetsku efikasnost, smanjicemo zavisnot od gasa, usteda na gasu je 85% od trenutne potrosnje, manje zagadjenje Save. Samo zamislite period od 10 godina - to je milijarda evra data na gas za grejanje, a za prvih 10 godina rada, troskovi ce biti za gas na dogrevanje 150 mil evra i 200 mil evra investicije, dakle 350 miliona evra ukupno. To je cak i sa ulozenom investicijom usteda od 750 miliona evra na 10 godina.

Ovo je odlicna investicija.

kole

pre 7 godina

Pored blokova na N. Bgd su prokopani i betonirani kanali za cevi, a onda je sve zatrpano i zaboravljeno. Ne znam dali je neko shvatio da voda nebi bila dovoljno topla za grajanje, ili su razlozi politicki, sada vidim ponovo se pokrece ta tema, verovatno iz predizbornih razloga. Ako voda koja dolazi do grada nije dovoljno topla za grejanje, postoji resenje sa toplotnim pumpama. Pumpe uzimaju tu mlaku vodu i podizu joj temperaturu do tacke koja je dovoljna da greje stanove. Toplotna pumpa greje celo moje preduzece i uzasno je jednostavan sistem, kao kod klima uredjaja. Pumpa kod nas uzima podzemnu vodu koja ima 13 stepeni, a elektro motor pokrece kompresorsku pumpu koja tu vodu izlaze velikom pritisku i tako joj podize temperaturu. Kao sto se nafta u dizel autima samozapali kada klip sabije smesu u cilindru i podigne temperaturu na 600 stepeni.

bajke

pre 7 godina

Manite se,ljudi,ćorava posla!Da je u pitanju naselje udaljeno nekoliko kilometara i veličine Kostolca,Lazarevca,Obrenovca,gde je ovakav vid grejanja već primenjen,sve bi bilo u redu.Ali,grejati grad od 2 miliona stanovnika?30 kilometara cevovod?Toplotni gubici bi bili ogromni.Projekat je na vreme i napušten zbog neisplativosti.Ovo je još samo jedan dokaz da je trenutna vlast nesposobna.Umesto da grade nešto novo,oni se vraćaju izanđalim i neisplativim projektima,i to zbog predizborne propagande.

Radnik Tenta

pre 7 godina

Kao radnik TENT-a, iznosim sledeće činjenice:

-temperatura vode koja se baca je celih 15 stepeni u ovom periodu a leti oko 40 stepeni
- Obrenovac za grejanje troši oko 80 MW energije (za toliko manje se proizvede struje koja je višestruko skuplja)-
- Beograd bi za grejanje trošio 300 MW minimum a to je jedan blok manje iz el. energetskog sistema (što znači da je neko smislio da kupimo struju zimi a tada je svo znamo, cenaaaa.....)
- Transport toplotne energije do Bg-a (na oko 80 bar-a i 200 stepeni cevi bi svako malo pucale)

Miloš

pre 7 godina

to bi bilo vrh, onda bi grejanje kostalo po 1000-2000 din, koliko i kosta u obrenovcu sada...
(alex, 11. januar 2017 11:28)

Ajde u 100 maraka da se cena neće mrdnuti (bar ne na dole).

K-9 se javlja na raport

pre 7 godina

Ovi sto pominju solarne panele i slicno... sve je to lepo na papiru, ali potrebna su znatna ulaganja (takodje ne mozes da se oslonis bas na energiju sunca za grejanje). Jednostavno to ima svoje primene, mozda ce ih imati i vise, ali pricati da cemo za koju godinu da se grejemo energijom sunca je u najmanju ruku neozbiljno. To je cinjenica. Sto se tice ove ideje, stvar je da termoelektrane spadaju u elektrane sa niskim stepenom iskoriscenja (jer dosta energije ode na toplotne gubitke). Zato i jeste praksa da se nekad naprave hibridna termoelektrana-toplana postrojenja. Ta toplota se stvara pa se stvara, samo je treba iskoristiti.

Koliko to tacno kosta vec nisam siguran. :)

kampanja

pre 7 godina

RADJENA analiza i za vreme Milosevica a i posle. NEISPLATIVO.
Temepratura vode koja bi stigla do Beograda bi bila NIZA NEGO sto je trenutna temperatura povratne vode iz stanova
znaci u prevodu - stizala bi HLADNIJA VODA do TOPLANE nego sto se sada vraca iz stanova..

racer

pre 7 godina

U Novom Sadu ovo funkcioniše, bar što se tiče elektrane u Futoskoj, voda je išla u Dunav, sad u toplovode.. Mozda je ranije projekat proglašen za nerentabilan, pa je u međuvremenu došlo do nekog tehnološkog napretka, tipa jeftinije i bolje izolovane cevi, ko zna

b

pre 7 godina

Konačno nešto pametno u BG i od naprednjaka.
Samo neće im dozvoliti rusi da se skinu sa gasa, kao što u NS ne dozvoljavaju stanarima da se raskače sa preskupog i nekvalitetnog centralnog grejanja. Ovo postoji i u Sr. Mitrovici, međutim štede, a deru sa cenom, skuplji nego NS.

@jovancha
Velik deo Srema leži na toploj arterskoj vodi na dubini od 200 do 500 metara, ali džabe kad želiš nešto da napraviš, država te zakopa...

dexxter_Po

pre 7 godina

Neisplativo je bilo tada, neisplativo i danas. Zna to svako ko se i malo razume u materiju. Najvredniji delovi svake termoelektrane su turbina i generator koji sluze da vrelu paru pretvore u el. energiju. Skup i kompleksan proces i sa skupocenom opremom. Zbog toga je struja i skupa svuda. I vi sad zaobidjete sve to i sa parom krenete da grejete kuce? Van pameti?! Niko nikada u svetu nije uradio takvu glupost. Tri puta je jeftinije da se ta struja proizvede, proda i sa njom kupi gas koji bi grejao grad. Gasne toplane su smesni pogoni u odnosu na jednu termoelektranu.
Predizborni marketing i nista drugo.
P.S. I za one koji kazu da se topla voda baca u reku. Baca se voda od hladjenja ali mlaka i u maloj kolicini, ne bi mogla nista da zagreje. To je urbana legenda, verujte.

Nesa

pre 7 godina

Jel moze neki strucnjak da kaze pre nego sto uzmemo asove u ruke kolika je temperatura vode na ulazu u toplovod, na primer 80 stepeni i kolika je projektovana temperatura na izlazi posle 28 kilometara , na ulasku u toplanu? Odnosno koliki su gubici?
Na primer, zimi ako cevi od 1 m precnika idu preko mosta , na -25 , sta se onda desava?

Samo da ne bude posle pi**** smo uz vetar!

Dragutin

pre 7 godina

Ovo jeste rešenje koje se koristi svuda u svetu, nema više toplana koje sagorevaju energente da bi zagrevale vodu, već se kombinuje sa drugim delatnostima, poput primera u članku. TENT svakako radi, sa nus proizvodom-vrela voda, koja se ispušta u Savu već godinama. Projekat da se ta voda iskoristi za zagrevanje stambenog i poslovnog prostora postoji dugo, urađen je i projekat, krenula realizacija i... ništa!?
Toplovod od 28 km ima određene gubitke, koji se mogu nadoknaditi, ali treba precizno proračunati na koji period je projekat isplativ. Sa ovim cenama toplane ne mogu opstati još duže od 2-3 godine, jer su krenula masovna odjavljivanja grejanja zbog visokih računa, tako da je ovo na neki način iznuđeno rešenje, nadam se ne kasno.
Zemlje bogatije od Srbije ovakva rešenja koriste već više od 20 godina, kao i biomasu i obnovljive izvore energije.

sn

pre 7 godina

ovo i slicno je siguran znak da ce da bidnu i parlamentarni izbori na prolece...moja selendra ,25 km od bg,je zatrpana sa cirka petnaestak cm snega,i kroz moj sokak je kamiJom sto cisti prosao tek u 10;3o,tako da niko nije kolima otisao na posao,sto je svakako udar na budzet srbije jer nece dobiti prireze,poreze,akcize i druge uznemiravajuce dazbine od gorivo...

stanovnik bloka 70

pre 7 godina

Nije NEKO dosao pa povadio cevi (a projekat samo sto nije proradio!) nego je SVE STALO jos dok je Sloba bio na vlasti,1997.

Kisnica se skupljala,pa je to postalo leglo komaraca,ko barustina...i tako GODINAMA....Na molbu stanovnika blokova 44,45,70 i 70A Nenad Bogdanovic je obecao i obecanje ispunio,da ce cevi koje godinama TRUNU skloniti,a rovove zatrpati....

Sad ce ovi opet da raskopavaju?!?! Neka ovog puta pocnu od Obrenovca....tj od pocetka,a ne od kraja.....

nisam mašinski,ali sam inženjer

pre 7 godina

Evo ovako,samo da bi se zagrejao Obrenovac odvlači se toplotna energija sa prva sva bloka na TENT-u A.To električnu snagu bloka smanjuje skoro za duplo(imam brojke),koliko bi se tek smanjenje desilo da se ceo Beograd priključi...
Da ne pričam o tome što prva dva bloka imaju izmenjenu strukturu kotla,ostalih 4 da bi to učinili potreban je ogroman novac,tako da bi cena grejanja na početku bila veoma visoka.
Drugo,30km toplovoda je enormna dužina,pritisak u cevima bi bio visok,samim tim životni vek kraći,pa bi se često morale vršiti popravke na toj dužini,da ne pričam o tome što bi se moralo postaviti par pumpi u tom prstenu radi poboljšanja cirkulacije i njih treba održavati...

NeshaBg

pre 7 godina

Kao klincu mi je otac pricao o tom cevovodu kad bi isli u selo na Ub. Secam se da sam bio fasciniran zamisljajuci ogromne, dugacke cevi uz put... Sada mogu i ja mom sinu da pricam o istim cevima. Ako bude pametan, kao sto mu otac nije, i ode iz ove zemlje, svom detetu nece pricati istu bajku.

Jovancha

pre 7 godina

A zamislite samo "prebacaj" toplovoda na sremsku stranu (prekoputa) i pravljenje velikog broja staklenika / plastenika sa tim grejanjem. Pa mogla bi cela Moskva da se hrani time. Ali, nema vecih strucnjaka za rasipanje resursa od nas.

drax

pre 7 godina

Ovo je glupa ideja mi kao zemlja treba da se maksimalno posvetimo cistoj energiji a ne da purnjamo ugalj kao da nema sutra.Znate li koliko zagadjivanje izaziva Nikola Teska i koliku stetu donosi kopanje uglja najprljavijeg izvora energije trenutno.

milos

pre 7 godina

Nedostaju informacije o ceni i o ustedi u novcu, odnosno za koliko godina bi projekat sam sebe isplatio.
U svakom slucaju daj boze da bude nesto od ovoga, jer ovako imamo cisto rasipanje energije, pritom nije bas ni dobro za floru i faunu da se vrela voda ispusti direktno u savu

TNT

pre 7 godina

Konacno im doslo iz du..ta u glavu, da je ovo sto se radi bacanje para. Topla voda iz TENT-a, greje Savu, a mi bacamo naftu i gas na grejanje. Ali, dobro je, da je doslo do otreznjenja.

Miroslav

pre 7 godina

To je vec bilo poceto da se radi,kroz nbg postavljene cevi iskopani kanali..., ali je onda neki pametnjakovic dosao do zakljucka da to nije isplativo pa su sve zakopali
I normalno opet niko nece odgovarati!

Miki

pre 7 godina

To je radio i Milošević pred izbore,raskopali savski kej, upropastili priobalje, polozili cevi i onda je to stajalo tako otkopano jedno dve godine.. Na kraju je sve to zatrpano kao propali projekat. A Milošević izgubio izbore..

jel nas neko?

pre 7 godina

pa covece, oko obrenovca ima dve TE a sva sela okolo se greju na drva i ugalj?! dok se topla voda baca u savu. obrenovac ima toplanu... haos. to se moglo srediti za mnogo manje miliona evra. nista.

Pokondirena tikvica

pre 7 godina

Odavno su pametne glave izracunale da je zbog tolike duzine gubitak toplote ogroman i da bi topla voda imala izmedju 30-35 stepeni na ulasku u toplanu i da bi morala da se greje.

dosta bre

pre 7 godina

opet predi izbore!?
dakle to nije loša ideja ali trebaju ogromne pare a grad se neće odreći prenaduvanih cena za grejanje koje naplaćuje preko cele godine.
ja ću samo pitati naprednjake šta je sa predizbornim obećanjima o hlebu od dva dinara, ukidanju busplusa i td.

Peđa

pre 7 godina

Dobro se sećam početka ove nebuloze, '91 godine.
Znali su da para nema, da ih neće ni biti. I prvo šta su uradili, to je bilo da poruše 90% infrastukture pristupa Savskom šetalištu u blokovima 70, 44, i 45. I do dan danas ostalo je porušeno.

Nikola

pre 7 godina

Kakva mudrost ... A da li znate da je taj projekat započet 90-ih , dosta cevi je bilo postavljeno već u zemlju .. I onda dolazi 2000-ita, novi "stručnjaci" , koji kažu da nam taj projekat ne treba, i idu tolkiko, da povade cevi već postavljene, i zatrpaju trase .. Molim novinare, da dođu do imena tih "stručnjaka" , i da ih objave , možda i sa njihovim izjavama , da znamo kome treba da budemo zahvalni na njihovoj genijalnosti ..

TTT

pre 7 godina

Ideja koja je propala pre 15 godina. Deo toplovoda kod nasipa u bloku 70 je bio postavljen. Naknadno zatrpan. Temperatura Save od tenta je u narednih 100 metara visa za 5 stepeni! Tolike godine... Mnogo bih voleo da vidim ovaj posao gotov. Pozdrav

iki

pre 7 godina

To je vec pokusano pre 20-ak godina,stigli su skoro do toplane a onda je vlast lepo zatrpala sve kanale a cevi su na volseban nacin nestale...

Marko Kraljevic

pre 7 godina

Kad je Sloba gradio istu stvar 1995 govorili su to je ludost, trosenje para , tehnicki nemoguce, svako ko se i malo razume znace da to nece funkcionisati. Sad se ispostavlja da i nije bas tako. Sta ti je politika.

BOXAS

pre 7 godina

Sve bi ovo bilo super da vec nije postojalo. Za vreme Nebojse Covica na mestu gradonacelnika ovaj ceo projekat je skoro vec bio zavrsen, cak i taj most izmedju Boljevaca i Obrenovca, koji se sada koristi kao drumski, napravljen u tu svrhu. Ispod keja u blokovima je sve godinama stajalo raskopano, sa polozenim cevima i betonskim kasetama, ali onda je za vreme Bogdanovica projekat odbacen, proglasen za nemoguc i nerentabilan, cevi izvadjene i prodate, ugradjene negde drugde, sta god. I za to niko odgovarao nije, sve zatrpan, kej nikad nije na tim mestima valjano sredjen i uredjen. Nema stepenica, jednostavno nista nije vraceno u predjasnje stanje. A sada opet od pocetka, odjednom opet projekat isplativ, pa sada hajde opet uloziti 200 miliona evra. A sve postojalo vec..da je ovo pravna zemlja kao sto nije za to vadjenje cevi neko bi ozbiljno odgovarao.!!!

Til Ojlenšpigel

pre 7 godina

Da sećam se kad je krenuo da se gradi iskopani kanali, sredili most za cevi i..... neko je samo naredio da se stane. U svakom slučaju itekako isplativa investicija. Sve termoelektrane i svetu iako su udaljene od gradova isporučuju toplotnu energiju gradovima smo mi 50 godina grejemo Savu.

Jovancha

pre 7 godina

A zamislite samo "prebacaj" toplovoda na sremsku stranu (prekoputa) i pravljenje velikog broja staklenika / plastenika sa tim grejanjem. Pa mogla bi cela Moskva da se hrani time. Ali, nema vecih strucnjaka za rasipanje resursa od nas.

BOXAS

pre 7 godina

Sve bi ovo bilo super da vec nije postojalo. Za vreme Nebojse Covica na mestu gradonacelnika ovaj ceo projekat je skoro vec bio zavrsen, cak i taj most izmedju Boljevaca i Obrenovca, koji se sada koristi kao drumski, napravljen u tu svrhu. Ispod keja u blokovima je sve godinama stajalo raskopano, sa polozenim cevima i betonskim kasetama, ali onda je za vreme Bogdanovica projekat odbacen, proglasen za nemoguc i nerentabilan, cevi izvadjene i prodate, ugradjene negde drugde, sta god. I za to niko odgovarao nije, sve zatrpan, kej nikad nije na tim mestima valjano sredjen i uredjen. Nema stepenica, jednostavno nista nije vraceno u predjasnje stanje. A sada opet od pocetka, odjednom opet projekat isplativ, pa sada hajde opet uloziti 200 miliona evra. A sve postojalo vec..da je ovo pravna zemlja kao sto nije za to vadjenje cevi neko bi ozbiljno odgovarao.!!!

jel nas neko?

pre 7 godina

pa covece, oko obrenovca ima dve TE a sva sela okolo se greju na drva i ugalj?! dok se topla voda baca u savu. obrenovac ima toplanu... haos. to se moglo srediti za mnogo manje miliona evra. nista.

NeshaBg

pre 7 godina

Kao klincu mi je otac pricao o tom cevovodu kad bi isli u selo na Ub. Secam se da sam bio fasciniran zamisljajuci ogromne, dugacke cevi uz put... Sada mogu i ja mom sinu da pricam o istim cevima. Ako bude pametan, kao sto mu otac nije, i ode iz ove zemlje, svom detetu nece pricati istu bajku.

Miki

pre 7 godina

To je radio i Milošević pred izbore,raskopali savski kej, upropastili priobalje, polozili cevi i onda je to stajalo tako otkopano jedno dve godine.. Na kraju je sve to zatrpano kao propali projekat. A Milošević izgubio izbore..

Marko Kraljevic

pre 7 godina

Kad je Sloba gradio istu stvar 1995 govorili su to je ludost, trosenje para , tehnicki nemoguce, svako ko se i malo razume znace da to nece funkcionisati. Sad se ispostavlja da i nije bas tako. Sta ti je politika.

Nikola

pre 7 godina

Kakva mudrost ... A da li znate da je taj projekat započet 90-ih , dosta cevi je bilo postavljeno već u zemlju .. I onda dolazi 2000-ita, novi "stručnjaci" , koji kažu da nam taj projekat ne treba, i idu tolkiko, da povade cevi već postavljene, i zatrpaju trase .. Molim novinare, da dođu do imena tih "stručnjaka" , i da ih objave , možda i sa njihovim izjavama , da znamo kome treba da budemo zahvalni na njihovoj genijalnosti ..

TTT

pre 7 godina

Ideja koja je propala pre 15 godina. Deo toplovoda kod nasipa u bloku 70 je bio postavljen. Naknadno zatrpan. Temperatura Save od tenta je u narednih 100 metara visa za 5 stepeni! Tolike godine... Mnogo bih voleo da vidim ovaj posao gotov. Pozdrav

stanovnik bloka 70

pre 7 godina

Nije NEKO dosao pa povadio cevi (a projekat samo sto nije proradio!) nego je SVE STALO jos dok je Sloba bio na vlasti,1997.

Kisnica se skupljala,pa je to postalo leglo komaraca,ko barustina...i tako GODINAMA....Na molbu stanovnika blokova 44,45,70 i 70A Nenad Bogdanovic je obecao i obecanje ispunio,da ce cevi koje godinama TRUNU skloniti,a rovove zatrpati....

Sad ce ovi opet da raskopavaju?!?! Neka ovog puta pocnu od Obrenovca....tj od pocetka,a ne od kraja.....

Nesa

pre 7 godina

Jel moze neki strucnjak da kaze pre nego sto uzmemo asove u ruke kolika je temperatura vode na ulazu u toplovod, na primer 80 stepeni i kolika je projektovana temperatura na izlazi posle 28 kilometara , na ulasku u toplanu? Odnosno koliki su gubici?
Na primer, zimi ako cevi od 1 m precnika idu preko mosta , na -25 , sta se onda desava?

Samo da ne bude posle pi**** smo uz vetar!

dosta bre

pre 7 godina

opet predi izbore!?
dakle to nije loša ideja ali trebaju ogromne pare a grad se neće odreći prenaduvanih cena za grejanje koje naplaćuje preko cele godine.
ja ću samo pitati naprednjake šta je sa predizbornim obećanjima o hlebu od dva dinara, ukidanju busplusa i td.

Til Ojlenšpigel

pre 7 godina

Da sećam se kad je krenuo da se gradi iskopani kanali, sredili most za cevi i..... neko je samo naredio da se stane. U svakom slučaju itekako isplativa investicija. Sve termoelektrane i svetu iako su udaljene od gradova isporučuju toplotnu energiju gradovima smo mi 50 godina grejemo Savu.

iki

pre 7 godina

To je vec pokusano pre 20-ak godina,stigli su skoro do toplane a onda je vlast lepo zatrpala sve kanale a cevi su na volseban nacin nestale...

nisam mašinski,ali sam inženjer

pre 7 godina

Evo ovako,samo da bi se zagrejao Obrenovac odvlači se toplotna energija sa prva sva bloka na TENT-u A.To električnu snagu bloka smanjuje skoro za duplo(imam brojke),koliko bi se tek smanjenje desilo da se ceo Beograd priključi...
Da ne pričam o tome što prva dva bloka imaju izmenjenu strukturu kotla,ostalih 4 da bi to učinili potreban je ogroman novac,tako da bi cena grejanja na početku bila veoma visoka.
Drugo,30km toplovoda je enormna dužina,pritisak u cevima bi bio visok,samim tim životni vek kraći,pa bi se često morale vršiti popravke na toj dužini,da ne pričam o tome što bi se moralo postaviti par pumpi u tom prstenu radi poboljšanja cirkulacije i njih treba održavati...

Dragutin

pre 7 godina

Ovo jeste rešenje koje se koristi svuda u svetu, nema više toplana koje sagorevaju energente da bi zagrevale vodu, već se kombinuje sa drugim delatnostima, poput primera u članku. TENT svakako radi, sa nus proizvodom-vrela voda, koja se ispušta u Savu već godinama. Projekat da se ta voda iskoristi za zagrevanje stambenog i poslovnog prostora postoji dugo, urađen je i projekat, krenula realizacija i... ništa!?
Toplovod od 28 km ima određene gubitke, koji se mogu nadoknaditi, ali treba precizno proračunati na koji period je projekat isplativ. Sa ovim cenama toplane ne mogu opstati još duže od 2-3 godine, jer su krenula masovna odjavljivanja grejanja zbog visokih računa, tako da je ovo na neki način iznuđeno rešenje, nadam se ne kasno.
Zemlje bogatije od Srbije ovakva rešenja koriste već više od 20 godina, kao i biomasu i obnovljive izvore energije.

dexxter_Po

pre 7 godina

Neisplativo je bilo tada, neisplativo i danas. Zna to svako ko se i malo razume u materiju. Najvredniji delovi svake termoelektrane su turbina i generator koji sluze da vrelu paru pretvore u el. energiju. Skup i kompleksan proces i sa skupocenom opremom. Zbog toga je struja i skupa svuda. I vi sad zaobidjete sve to i sa parom krenete da grejete kuce? Van pameti?! Niko nikada u svetu nije uradio takvu glupost. Tri puta je jeftinije da se ta struja proizvede, proda i sa njom kupi gas koji bi grejao grad. Gasne toplane su smesni pogoni u odnosu na jednu termoelektranu.
Predizborni marketing i nista drugo.
P.S. I za one koji kazu da se topla voda baca u reku. Baca se voda od hladjenja ali mlaka i u maloj kolicini, ne bi mogla nista da zagreje. To je urbana legenda, verujte.

TNT

pre 7 godina

Konacno im doslo iz du..ta u glavu, da je ovo sto se radi bacanje para. Topla voda iz TENT-a, greje Savu, a mi bacamo naftu i gas na grejanje. Ali, dobro je, da je doslo do otreznjenja.

Peđa

pre 7 godina

Dobro se sećam početka ove nebuloze, '91 godine.
Znali su da para nema, da ih neće ni biti. I prvo šta su uradili, to je bilo da poruše 90% infrastukture pristupa Savskom šetalištu u blokovima 70, 44, i 45. I do dan danas ostalo je porušeno.

Miroslav

pre 7 godina

To je vec bilo poceto da se radi,kroz nbg postavljene cevi iskopani kanali..., ali je onda neki pametnjakovic dosao do zakljucka da to nije isplativo pa su sve zakopali
I normalno opet niko nece odgovarati!

sn

pre 7 godina

ovo i slicno je siguran znak da ce da bidnu i parlamentarni izbori na prolece...moja selendra ,25 km od bg,je zatrpana sa cirka petnaestak cm snega,i kroz moj sokak je kamiJom sto cisti prosao tek u 10;3o,tako da niko nije kolima otisao na posao,sto je svakako udar na budzet srbije jer nece dobiti prireze,poreze,akcize i druge uznemiravajuce dazbine od gorivo...

Pokondirena tikvica

pre 7 godina

Odavno su pametne glave izracunale da je zbog tolike duzine gubitak toplote ogroman i da bi topla voda imala izmedju 30-35 stepeni na ulasku u toplanu i da bi morala da se greje.

drax

pre 7 godina

Ovo je glupa ideja mi kao zemlja treba da se maksimalno posvetimo cistoj energiji a ne da purnjamo ugalj kao da nema sutra.Znate li koliko zagadjivanje izaziva Nikola Teska i koliku stetu donosi kopanje uglja najprljavijeg izvora energije trenutno.

milos

pre 7 godina

Nedostaju informacije o ceni i o ustedi u novcu, odnosno za koliko godina bi projekat sam sebe isplatio.
U svakom slucaju daj boze da bude nesto od ovoga, jer ovako imamo cisto rasipanje energije, pritom nije bas ni dobro za floru i faunu da se vrela voda ispusti direktno u savu

b

pre 7 godina

Konačno nešto pametno u BG i od naprednjaka.
Samo neće im dozvoliti rusi da se skinu sa gasa, kao što u NS ne dozvoljavaju stanarima da se raskače sa preskupog i nekvalitetnog centralnog grejanja. Ovo postoji i u Sr. Mitrovici, međutim štede, a deru sa cenom, skuplji nego NS.

@jovancha
Velik deo Srema leži na toploj arterskoj vodi na dubini od 200 do 500 metara, ali džabe kad želiš nešto da napraviš, država te zakopa...

kampanja

pre 7 godina

RADJENA analiza i za vreme Milosevica a i posle. NEISPLATIVO.
Temepratura vode koja bi stigla do Beograda bi bila NIZA NEGO sto je trenutna temperatura povratne vode iz stanova
znaci u prevodu - stizala bi HLADNIJA VODA do TOPLANE nego sto se sada vraca iz stanova..

Radnik Tenta

pre 7 godina

Kao radnik TENT-a, iznosim sledeće činjenice:

-temperatura vode koja se baca je celih 15 stepeni u ovom periodu a leti oko 40 stepeni
- Obrenovac za grejanje troši oko 80 MW energije (za toliko manje se proizvede struje koja je višestruko skuplja)-
- Beograd bi za grejanje trošio 300 MW minimum a to je jedan blok manje iz el. energetskog sistema (što znači da je neko smislio da kupimo struju zimi a tada je svo znamo, cenaaaa.....)
- Transport toplotne energije do Bg-a (na oko 80 bar-a i 200 stepeni cevi bi svako malo pucale)

Miloš

pre 7 godina

to bi bilo vrh, onda bi grejanje kostalo po 1000-2000 din, koliko i kosta u obrenovcu sada...
(alex, 11. januar 2017 11:28)

Ajde u 100 maraka da se cena neće mrdnuti (bar ne na dole).

bajke

pre 7 godina

Manite se,ljudi,ćorava posla!Da je u pitanju naselje udaljeno nekoliko kilometara i veličine Kostolca,Lazarevca,Obrenovca,gde je ovakav vid grejanja već primenjen,sve bi bilo u redu.Ali,grejati grad od 2 miliona stanovnika?30 kilometara cevovod?Toplotni gubici bi bili ogromni.Projekat je na vreme i napušten zbog neisplativosti.Ovo je još samo jedan dokaz da je trenutna vlast nesposobna.Umesto da grade nešto novo,oni se vraćaju izanđalim i neisplativim projektima,i to zbog predizborne propagande.

racer

pre 7 godina

U Novom Sadu ovo funkcioniše, bar što se tiče elektrane u Futoskoj, voda je išla u Dunav, sad u toplovode.. Mozda je ranije projekat proglašen za nerentabilan, pa je u međuvremenu došlo do nekog tehnološkog napretka, tipa jeftinije i bolje izolovane cevi, ko zna

kole

pre 7 godina

Pored blokova na N. Bgd su prokopani i betonirani kanali za cevi, a onda je sve zatrpano i zaboravljeno. Ne znam dali je neko shvatio da voda nebi bila dovoljno topla za grajanje, ili su razlozi politicki, sada vidim ponovo se pokrece ta tema, verovatno iz predizbornih razloga. Ako voda koja dolazi do grada nije dovoljno topla za grejanje, postoji resenje sa toplotnim pumpama. Pumpe uzimaju tu mlaku vodu i podizu joj temperaturu do tacke koja je dovoljna da greje stanove. Toplotna pumpa greje celo moje preduzece i uzasno je jednostavan sistem, kao kod klima uredjaja. Pumpa kod nas uzima podzemnu vodu koja ima 13 stepeni, a elektro motor pokrece kompresorsku pumpu koja tu vodu izlaze velikom pritisku i tako joj podize temperaturu. Kao sto se nafta u dizel autima samozapali kada klip sabije smesu u cilindru i podigne temperaturu na 600 stepeni.

K-9 se javlja na raport

pre 7 godina

Ovi sto pominju solarne panele i slicno... sve je to lepo na papiru, ali potrebna su znatna ulaganja (takodje ne mozes da se oslonis bas na energiju sunca za grejanje). Jednostavno to ima svoje primene, mozda ce ih imati i vise, ali pricati da cemo za koju godinu da se grejemo energijom sunca je u najmanju ruku neozbiljno. To je cinjenica. Sto se tice ove ideje, stvar je da termoelektrane spadaju u elektrane sa niskim stepenom iskoriscenja (jer dosta energije ode na toplotne gubitke). Zato i jeste praksa da se nekad naprave hibridna termoelektrana-toplana postrojenja. Ta toplota se stvara pa se stvara, samo je treba iskoristiti.

Koliko to tacno kosta vec nisam siguran. :)

Pera

pre 7 godina

Nedostaju informacije o ceni i o ustedi u novcu, odnosno za koliko godina bi projekat sam sebe isplatio.
(milos, 11. januar 2017 10:32)

Beograd godisnje potrosi 100 mil evra na grejanje na gas. Topla voda iz TENT-a se baca u Savu, rasipamo ogromnu toplotnu energiju. Temperatura vode iz toplane nije dovoljna da se greju stanovi, ona je 35 - 40 stepeni C, a potrebno je 60 st. C - medjutim, dogrevanje bi se vrsilo u toplani NBG, za ovo dogrevanje gasom je potrebno 15% gasa koliko trenutno BG trosi na grejanje.

Ukupna cena investicije koja podrazumeva polaganje 28 km toplovoda, polaganje istog u kanale sa pescanom izolacijom ili u betonske kasete, adaptacija Surcin-Obrenovac mosta gde ce toplovod preci preko Save, premoscavanje postojece infrastrukture, izgradnja servisnog puta koji ide uz toplovod, instalacije za kontrolu funkcionisanja sistema i 4 podstanice, uz konekcije toplovoda na TENT i toplanu NBG, je procenjen na 200 mil evra.

Dakle, citav toplovod ce isplatiti sebe za 2 godine i 2 meseca. Dalje, imamo vecu energetsku efikasnost, smanjicemo zavisnot od gasa, usteda na gasu je 85% od trenutne potrosnje, manje zagadjenje Save. Samo zamislite period od 10 godina - to je milijarda evra data na gas za grejanje, a za prvih 10 godina rada, troskovi ce biti za gas na dogrevanje 150 mil evra i 200 mil evra investicije, dakle 350 miliona evra ukupno. To je cak i sa ulozenom investicijom usteda od 750 miliona evra na 10 godina.

Ovo je odlicna investicija.

OMGIlija

pre 7 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1218979#k23367944

Pero, očigledno apsolutno nisi upućen u tematiku.

Prvo, ne koristi se ta voda što se "baca" u reku Savu (elementarna stvar, nepovratnost procesa u termodinamici)
Drugo, da je i sve tačno što si rekao, a nije skoro ništa, tvoja kalkulacija da se isplati za 2 godine je na bazi da rad ovog sistema ne zahteva ni jedan potrošen euro
Eto toliko.

drax

pre 7 godina

Ovo je glupa ideja mi kao zemlja treba da se maksimalno posvetimo cistoj energiji a ne da purnjamo ugalj kao da nema sutra.Znate li koliko zagadjivanje izaziva Nikola Teska i koliku stetu donosi kopanje uglja najprljavijeg izvora energije trenutno.

dexxter_Po

pre 7 godina

Neisplativo je bilo tada, neisplativo i danas. Zna to svako ko se i malo razume u materiju. Najvredniji delovi svake termoelektrane su turbina i generator koji sluze da vrelu paru pretvore u el. energiju. Skup i kompleksan proces i sa skupocenom opremom. Zbog toga je struja i skupa svuda. I vi sad zaobidjete sve to i sa parom krenete da grejete kuce? Van pameti?! Niko nikada u svetu nije uradio takvu glupost. Tri puta je jeftinije da se ta struja proizvede, proda i sa njom kupi gas koji bi grejao grad. Gasne toplane su smesni pogoni u odnosu na jednu termoelektranu.
Predizborni marketing i nista drugo.
P.S. I za one koji kazu da se topla voda baca u reku. Baca se voda od hladjenja ali mlaka i u maloj kolicini, ne bi mogla nista da zagreje. To je urbana legenda, verujte.

Pokondirena tikvica

pre 7 godina

Odavno su pametne glave izracunale da je zbog tolike duzine gubitak toplote ogroman i da bi topla voda imala izmedju 30-35 stepeni na ulasku u toplanu i da bi morala da se greje.

Nikola

pre 7 godina

Kakva mudrost ... A da li znate da je taj projekat započet 90-ih , dosta cevi je bilo postavljeno već u zemlju .. I onda dolazi 2000-ita, novi "stručnjaci" , koji kažu da nam taj projekat ne treba, i idu tolkiko, da povade cevi već postavljene, i zatrpaju trase .. Molim novinare, da dođu do imena tih "stručnjaka" , i da ih objave , možda i sa njihovim izjavama , da znamo kome treba da budemo zahvalni na njihovoj genijalnosti ..

BOXAS

pre 7 godina

Sve bi ovo bilo super da vec nije postojalo. Za vreme Nebojse Covica na mestu gradonacelnika ovaj ceo projekat je skoro vec bio zavrsen, cak i taj most izmedju Boljevaca i Obrenovca, koji se sada koristi kao drumski, napravljen u tu svrhu. Ispod keja u blokovima je sve godinama stajalo raskopano, sa polozenim cevima i betonskim kasetama, ali onda je za vreme Bogdanovica projekat odbacen, proglasen za nemoguc i nerentabilan, cevi izvadjene i prodate, ugradjene negde drugde, sta god. I za to niko odgovarao nije, sve zatrpan, kej nikad nije na tim mestima valjano sredjen i uredjen. Nema stepenica, jednostavno nista nije vraceno u predjasnje stanje. A sada opet od pocetka, odjednom opet projekat isplativ, pa sada hajde opet uloziti 200 miliona evra. A sve postojalo vec..da je ovo pravna zemlja kao sto nije za to vadjenje cevi neko bi ozbiljno odgovarao.!!!

Miki

pre 7 godina

To je radio i Milošević pred izbore,raskopali savski kej, upropastili priobalje, polozili cevi i onda je to stajalo tako otkopano jedno dve godine.. Na kraju je sve to zatrpano kao propali projekat. A Milošević izgubio izbore..

stanovnik bloka 70

pre 7 godina

Nije NEKO dosao pa povadio cevi (a projekat samo sto nije proradio!) nego je SVE STALO jos dok je Sloba bio na vlasti,1997.

Kisnica se skupljala,pa je to postalo leglo komaraca,ko barustina...i tako GODINAMA....Na molbu stanovnika blokova 44,45,70 i 70A Nenad Bogdanovic je obecao i obecanje ispunio,da ce cevi koje godinama TRUNU skloniti,a rovove zatrpati....

Sad ce ovi opet da raskopavaju?!?! Neka ovog puta pocnu od Obrenovca....tj od pocetka,a ne od kraja.....

nisam mašinski,ali sam inženjer

pre 7 godina

Evo ovako,samo da bi se zagrejao Obrenovac odvlači se toplotna energija sa prva sva bloka na TENT-u A.To električnu snagu bloka smanjuje skoro za duplo(imam brojke),koliko bi se tek smanjenje desilo da se ceo Beograd priključi...
Da ne pričam o tome što prva dva bloka imaju izmenjenu strukturu kotla,ostalih 4 da bi to učinili potreban je ogroman novac,tako da bi cena grejanja na početku bila veoma visoka.
Drugo,30km toplovoda je enormna dužina,pritisak u cevima bi bio visok,samim tim životni vek kraći,pa bi se često morale vršiti popravke na toj dužini,da ne pričam o tome što bi se moralo postaviti par pumpi u tom prstenu radi poboljšanja cirkulacije i njih treba održavati...

Dragutin

pre 7 godina

Ovo jeste rešenje koje se koristi svuda u svetu, nema više toplana koje sagorevaju energente da bi zagrevale vodu, već se kombinuje sa drugim delatnostima, poput primera u članku. TENT svakako radi, sa nus proizvodom-vrela voda, koja se ispušta u Savu već godinama. Projekat da se ta voda iskoristi za zagrevanje stambenog i poslovnog prostora postoji dugo, urađen je i projekat, krenula realizacija i... ništa!?
Toplovod od 28 km ima određene gubitke, koji se mogu nadoknaditi, ali treba precizno proračunati na koji period je projekat isplativ. Sa ovim cenama toplane ne mogu opstati još duže od 2-3 godine, jer su krenula masovna odjavljivanja grejanja zbog visokih računa, tako da je ovo na neki način iznuđeno rešenje, nadam se ne kasno.
Zemlje bogatije od Srbije ovakva rešenja koriste već više od 20 godina, kao i biomasu i obnovljive izvore energije.

Til Ojlenšpigel

pre 7 godina

Da sećam se kad je krenuo da se gradi iskopani kanali, sredili most za cevi i..... neko je samo naredio da se stane. U svakom slučaju itekako isplativa investicija. Sve termoelektrane i svetu iako su udaljene od gradova isporučuju toplotnu energiju gradovima smo mi 50 godina grejemo Savu.

Nesa

pre 7 godina

Jel moze neki strucnjak da kaze pre nego sto uzmemo asove u ruke kolika je temperatura vode na ulazu u toplovod, na primer 80 stepeni i kolika je projektovana temperatura na izlazi posle 28 kilometara , na ulasku u toplanu? Odnosno koliki su gubici?
Na primer, zimi ako cevi od 1 m precnika idu preko mosta , na -25 , sta se onda desava?

Samo da ne bude posle pi**** smo uz vetar!

Marko Kraljevic

pre 7 godina

Kad je Sloba gradio istu stvar 1995 govorili su to je ludost, trosenje para , tehnicki nemoguce, svako ko se i malo razume znace da to nece funkcionisati. Sad se ispostavlja da i nije bas tako. Sta ti je politika.

TNT

pre 7 godina

Konacno im doslo iz du..ta u glavu, da je ovo sto se radi bacanje para. Topla voda iz TENT-a, greje Savu, a mi bacamo naftu i gas na grejanje. Ali, dobro je, da je doslo do otreznjenja.

Peđa

pre 7 godina

Dobro se sećam početka ove nebuloze, '91 godine.
Znali su da para nema, da ih neće ni biti. I prvo šta su uradili, to je bilo da poruše 90% infrastukture pristupa Savskom šetalištu u blokovima 70, 44, i 45. I do dan danas ostalo je porušeno.

milos

pre 7 godina

Nedostaju informacije o ceni i o ustedi u novcu, odnosno za koliko godina bi projekat sam sebe isplatio.
U svakom slucaju daj boze da bude nesto od ovoga, jer ovako imamo cisto rasipanje energije, pritom nije bas ni dobro za floru i faunu da se vrela voda ispusti direktno u savu

Miroslav

pre 7 godina

To je vec bilo poceto da se radi,kroz nbg postavljene cevi iskopani kanali..., ali je onda neki pametnjakovic dosao do zakljucka da to nije isplativo pa su sve zakopali
I normalno opet niko nece odgovarati!

NeshaBg

pre 7 godina

Kao klincu mi je otac pricao o tom cevovodu kad bi isli u selo na Ub. Secam se da sam bio fasciniran zamisljajuci ogromne, dugacke cevi uz put... Sada mogu i ja mom sinu da pricam o istim cevima. Ako bude pametan, kao sto mu otac nije, i ode iz ove zemlje, svom detetu nece pricati istu bajku.

Radnik Tenta

pre 7 godina

Kao radnik TENT-a, iznosim sledeće činjenice:

-temperatura vode koja se baca je celih 15 stepeni u ovom periodu a leti oko 40 stepeni
- Obrenovac za grejanje troši oko 80 MW energije (za toliko manje se proizvede struje koja je višestruko skuplja)-
- Beograd bi za grejanje trošio 300 MW minimum a to je jedan blok manje iz el. energetskog sistema (što znači da je neko smislio da kupimo struju zimi a tada je svo znamo, cenaaaa.....)
- Transport toplotne energije do Bg-a (na oko 80 bar-a i 200 stepeni cevi bi svako malo pucale)

jel nas neko?

pre 7 godina

pa covece, oko obrenovca ima dve TE a sva sela okolo se greju na drva i ugalj?! dok se topla voda baca u savu. obrenovac ima toplanu... haos. to se moglo srediti za mnogo manje miliona evra. nista.

iki

pre 7 godina

To je vec pokusano pre 20-ak godina,stigli su skoro do toplane a onda je vlast lepo zatrpala sve kanale a cevi su na volseban nacin nestale...

TTT

pre 7 godina

Ideja koja je propala pre 15 godina. Deo toplovoda kod nasipa u bloku 70 je bio postavljen. Naknadno zatrpan. Temperatura Save od tenta je u narednih 100 metara visa za 5 stepeni! Tolike godine... Mnogo bih voleo da vidim ovaj posao gotov. Pozdrav

Jovancha

pre 7 godina

A zamislite samo "prebacaj" toplovoda na sremsku stranu (prekoputa) i pravljenje velikog broja staklenika / plastenika sa tim grejanjem. Pa mogla bi cela Moskva da se hrani time. Ali, nema vecih strucnjaka za rasipanje resursa od nas.

bajke

pre 7 godina

Manite se,ljudi,ćorava posla!Da je u pitanju naselje udaljeno nekoliko kilometara i veličine Kostolca,Lazarevca,Obrenovca,gde je ovakav vid grejanja već primenjen,sve bi bilo u redu.Ali,grejati grad od 2 miliona stanovnika?30 kilometara cevovod?Toplotni gubici bi bili ogromni.Projekat je na vreme i napušten zbog neisplativosti.Ovo je još samo jedan dokaz da je trenutna vlast nesposobna.Umesto da grade nešto novo,oni se vraćaju izanđalim i neisplativim projektima,i to zbog predizborne propagande.

kole

pre 7 godina

Pored blokova na N. Bgd su prokopani i betonirani kanali za cevi, a onda je sve zatrpano i zaboravljeno. Ne znam dali je neko shvatio da voda nebi bila dovoljno topla za grajanje, ili su razlozi politicki, sada vidim ponovo se pokrece ta tema, verovatno iz predizbornih razloga. Ako voda koja dolazi do grada nije dovoljno topla za grejanje, postoji resenje sa toplotnim pumpama. Pumpe uzimaju tu mlaku vodu i podizu joj temperaturu do tacke koja je dovoljna da greje stanove. Toplotna pumpa greje celo moje preduzece i uzasno je jednostavan sistem, kao kod klima uredjaja. Pumpa kod nas uzima podzemnu vodu koja ima 13 stepeni, a elektro motor pokrece kompresorsku pumpu koja tu vodu izlaze velikom pritisku i tako joj podize temperaturu. Kao sto se nafta u dizel autima samozapali kada klip sabije smesu u cilindru i podigne temperaturu na 600 stepeni.

sn

pre 7 godina

ovo i slicno je siguran znak da ce da bidnu i parlamentarni izbori na prolece...moja selendra ,25 km od bg,je zatrpana sa cirka petnaestak cm snega,i kroz moj sokak je kamiJom sto cisti prosao tek u 10;3o,tako da niko nije kolima otisao na posao,sto je svakako udar na budzet srbije jer nece dobiti prireze,poreze,akcize i druge uznemiravajuce dazbine od gorivo...

racer

pre 7 godina

U Novom Sadu ovo funkcioniše, bar što se tiče elektrane u Futoskoj, voda je išla u Dunav, sad u toplovode.. Mozda je ranije projekat proglašen za nerentabilan, pa je u međuvremenu došlo do nekog tehnološkog napretka, tipa jeftinije i bolje izolovane cevi, ko zna

kampanja

pre 7 godina

RADJENA analiza i za vreme Milosevica a i posle. NEISPLATIVO.
Temepratura vode koja bi stigla do Beograda bi bila NIZA NEGO sto je trenutna temperatura povratne vode iz stanova
znaci u prevodu - stizala bi HLADNIJA VODA do TOPLANE nego sto se sada vraca iz stanova..

b

pre 7 godina

Konačno nešto pametno u BG i od naprednjaka.
Samo neće im dozvoliti rusi da se skinu sa gasa, kao što u NS ne dozvoljavaju stanarima da se raskače sa preskupog i nekvalitetnog centralnog grejanja. Ovo postoji i u Sr. Mitrovici, međutim štede, a deru sa cenom, skuplji nego NS.

@jovancha
Velik deo Srema leži na toploj arterskoj vodi na dubini od 200 do 500 metara, ali džabe kad želiš nešto da napraviš, država te zakopa...

K-9 se javlja na raport

pre 7 godina

Ovi sto pominju solarne panele i slicno... sve je to lepo na papiru, ali potrebna su znatna ulaganja (takodje ne mozes da se oslonis bas na energiju sunca za grejanje). Jednostavno to ima svoje primene, mozda ce ih imati i vise, ali pricati da cemo za koju godinu da se grejemo energijom sunca je u najmanju ruku neozbiljno. To je cinjenica. Sto se tice ove ideje, stvar je da termoelektrane spadaju u elektrane sa niskim stepenom iskoriscenja (jer dosta energije ode na toplotne gubitke). Zato i jeste praksa da se nekad naprave hibridna termoelektrana-toplana postrojenja. Ta toplota se stvara pa se stvara, samo je treba iskoristiti.

Koliko to tacno kosta vec nisam siguran. :)

dosta bre

pre 7 godina

opet predi izbore!?
dakle to nije loša ideja ali trebaju ogromne pare a grad se neće odreći prenaduvanih cena za grejanje koje naplaćuje preko cele godine.
ja ću samo pitati naprednjake šta je sa predizbornim obećanjima o hlebu od dva dinara, ukidanju busplusa i td.

Pera

pre 7 godina

Nedostaju informacije o ceni i o ustedi u novcu, odnosno za koliko godina bi projekat sam sebe isplatio.
(milos, 11. januar 2017 10:32)

Beograd godisnje potrosi 100 mil evra na grejanje na gas. Topla voda iz TENT-a se baca u Savu, rasipamo ogromnu toplotnu energiju. Temperatura vode iz toplane nije dovoljna da se greju stanovi, ona je 35 - 40 stepeni C, a potrebno je 60 st. C - medjutim, dogrevanje bi se vrsilo u toplani NBG, za ovo dogrevanje gasom je potrebno 15% gasa koliko trenutno BG trosi na grejanje.

Ukupna cena investicije koja podrazumeva polaganje 28 km toplovoda, polaganje istog u kanale sa pescanom izolacijom ili u betonske kasete, adaptacija Surcin-Obrenovac mosta gde ce toplovod preci preko Save, premoscavanje postojece infrastrukture, izgradnja servisnog puta koji ide uz toplovod, instalacije za kontrolu funkcionisanja sistema i 4 podstanice, uz konekcije toplovoda na TENT i toplanu NBG, je procenjen na 200 mil evra.

Dakle, citav toplovod ce isplatiti sebe za 2 godine i 2 meseca. Dalje, imamo vecu energetsku efikasnost, smanjicemo zavisnot od gasa, usteda na gasu je 85% od trenutne potrosnje, manje zagadjenje Save. Samo zamislite period od 10 godina - to je milijarda evra data na gas za grejanje, a za prvih 10 godina rada, troskovi ce biti za gas na dogrevanje 150 mil evra i 200 mil evra investicije, dakle 350 miliona evra ukupno. To je cak i sa ulozenom investicijom usteda od 750 miliona evra na 10 godina.

Ovo je odlicna investicija.

Miloš

pre 7 godina

to bi bilo vrh, onda bi grejanje kostalo po 1000-2000 din, koliko i kosta u obrenovcu sada...
(alex, 11. januar 2017 11:28)

Ajde u 100 maraka da se cena neće mrdnuti (bar ne na dole).

OMGIlija

pre 7 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1218979#k23367944

Pero, očigledno apsolutno nisi upućen u tematiku.

Prvo, ne koristi se ta voda što se "baca" u reku Savu (elementarna stvar, nepovratnost procesa u termodinamici)
Drugo, da je i sve tačno što si rekao, a nije skoro ništa, tvoja kalkulacija da se isplati za 2 godine je na bazi da rad ovog sistema ne zahteva ni jedan potrošen euro
Eto toliko.