Oživela inicijativa: TENT da greje ceo Beograd

Beograd -- Inicijativom Beogradskih toplana početa je izrada plana detaljne regulacije magistralnog toplovoda od termoelektrane "Nikola Tesla A" do toplane na N. Beogradu.

Izvor: Beobuild
Pošaljite komentar
 1. [link]

  Pero, očigledno apsolutno nisi upućen u tematiku.

  Prvo, ne koristi se ta voda što se "baca" u reku Savu (elementarna stvar, nepovratnost procesa u termodinamici)
  Drugo, da je i sve tačno što si rekao, a nije skoro ništa, tvoja kalkulacija da se isplati za 2 godine je na bazi da rad ovog sistema ne zahteva ni jedan potrošen euro
  Eto toliko.
  (OMGIlija, 21. april 2017 13:42)

  # Link komentara

 2. Nedostaju informacije o ceni i o ustedi u novcu, odnosno za koliko godina bi projekat sam sebe isplatio.
  (milos, 11. januar 2017 10:32)

  Beograd godisnje potrosi 100 mil evra na grejanje na gas. Topla voda iz TENT-a se baca u Savu, rasipamo ogromnu toplotnu energiju. Temperatura vode iz toplane nije dovoljna da se greju stanovi, ona je 35 - 40 stepeni C, a potrebno je 60 st. C - medjutim, dogrevanje bi se vrsilo u toplani NBG, za ovo dogrevanje gasom je potrebno 15% gasa koliko trenutno BG trosi na grejanje.

  Ukupna cena investicije koja podrazumeva polaganje 28 km toplovoda, polaganje istog u kanale sa pescanom izolacijom ili u betonske kasete, adaptacija Surcin-Obrenovac mosta gde ce toplovod preci preko Save, premoscavanje postojece infrastrukture, izgradnja servisnog puta koji ide uz toplovod, instalacije za kontrolu funkcionisanja sistema i 4 podstanice, uz konekcije toplovoda na TENT i toplanu NBG, je procenjen na 200 mil evra.

  Dakle, citav toplovod ce isplatiti sebe za 2 godine i 2 meseca. Dalje, imamo vecu energetsku efikasnost, smanjicemo zavisnot od gasa, usteda na gasu je 85% od trenutne potrosnje, manje zagadjenje Save. Samo zamislite period od 10 godina - to je milijarda evra data na gas za grejanje, a za prvih 10 godina rada, troskovi ce biti za gas na dogrevanje 150 mil evra i 200 mil evra investicije, dakle 350 miliona evra ukupno. To je cak i sa ulozenom investicijom usteda od 750 miliona evra na 10 godina.

  Ovo je odlicna investicija.
  (Pera, 21. april 2017 10:36)

  # Link komentara

 3. Bože me sačuvaj. Grejaće se Bg, a u centru Obrenovca neki nemaju to famozno grejanje.
  (Mala, 12. januar 2017 07:57)

  # Link komentara

 4. Pored blokova na N. Bgd su prokopani i betonirani kanali za cevi, a onda je sve zatrpano i zaboravljeno. Ne znam dali je neko shvatio da voda nebi bila dovoljno topla za grajanje, ili su razlozi politicki, sada vidim ponovo se pokrece ta tema, verovatno iz predizbornih razloga. Ako voda koja dolazi do grada nije dovoljno topla za grejanje, postoji resenje sa toplotnim pumpama. Pumpe uzimaju tu mlaku vodu i podizu joj temperaturu do tacke koja je dovoljna da greje stanove. Toplotna pumpa greje celo moje preduzece i uzasno je jednostavan sistem, kao kod klima uredjaja. Pumpa kod nas uzima podzemnu vodu koja ima 13 stepeni, a elektro motor pokrece kompresorsku pumpu koja tu vodu izlaze velikom pritisku i tako joj podize temperaturu. Kao sto se nafta u dizel autima samozapali kada klip sabije smesu u cilindru i podigne temperaturu na 600 stepeni.
  (kole, 11. januar 2017 18:03)

  # Link komentara

 5. Manite se,ljudi,ćorava posla!Da je u pitanju naselje udaljeno nekoliko kilometara i veličine Kostolca,Lazarevca,Obrenovca,gde je ovakav vid grejanja već primenjen,sve bi bilo u redu.Ali,grejati grad od 2 miliona stanovnika?30 kilometara cevovod?Toplotni gubici bi bili ogromni.Projekat je na vreme i napušten zbog neisplativosti.Ovo je još samo jedan dokaz da je trenutna vlast nesposobna.Umesto da grade nešto novo,oni se vraćaju izanđalim i neisplativim projektima,i to zbog predizborne propagande.
   (bajke, 11. januar 2017 17:30)

  # Link komentara

 6. Kao radnik TENT-a, iznosim sledeće činjenice:

  -temperatura vode koja se baca je celih 15 stepeni u ovom periodu a leti oko 40 stepeni
  - Obrenovac za grejanje troši oko 80 MW energije (za toliko manje se proizvede struje koja je višestruko skuplja)-
  - Beograd bi za grejanje trošio 300 MW minimum a to je jedan blok manje iz el. energetskog sistema (što znači da je neko smislio da kupimo struju zimi a tada je svo znamo, cenaaaa.....)
  - Transport toplotne energije do Bg-a (na oko 80 bar-a i 200 stepeni cevi bi svako malo pucale)
  (Radnik Tenta, 11. januar 2017 16:46)

  # Link komentara

 7. Hvala Bogu!
  (genius, 11. januar 2017 16:17)

  # Link komentara

 8. to bi bilo vrh, onda bi grejanje kostalo po 1000-2000 din, koliko i kosta u obrenovcu sada...
  (alex, 11. januar 2017 11:28)

  Ajde u 100 maraka da se cena neće mrdnuti (bar ne na dole).
  (Miloš, 11. januar 2017 16:14)

  # Link komentara

 9. Ovi sto pominju solarne panele i slicno... sve je to lepo na papiru, ali potrebna su znatna ulaganja (takodje ne mozes da se oslonis bas na energiju sunca za grejanje). Jednostavno to ima svoje primene, mozda ce ih imati i vise, ali pricati da cemo za koju godinu da se grejemo energijom sunca je u najmanju ruku neozbiljno. To je cinjenica. Sto se tice ove ideje, stvar je da termoelektrane spadaju u elektrane sa niskim stepenom iskoriscenja (jer dosta energije ode na toplotne gubitke). Zato i jeste praksa da se nekad naprave hibridna termoelektrana-toplana postrojenja. Ta toplota se stvara pa se stvara, samo je treba iskoristiti.

  Koliko to tacno kosta vec nisam siguran. :)
  (K-9 se javlja na raport, 11. januar 2017 15:47)

  # Link komentara

 10. RADJENA analiza i za vreme Milosevica a i posle. NEISPLATIVO.
  Temepratura vode koja bi stigla do Beograda bi bila NIZA NEGO sto je trenutna temperatura povratne vode iz stanova
  znaci u prevodu - stizala bi HLADNIJA VODA do TOPLANE nego sto se sada vraca iz stanova..
  (kampanja, 11. januar 2017 15:41)

  # Link komentara

 11. Dok toplovod bude izgrađen biće jeftinije grejati se na solarnu energiju!
   (Andrija, 11. januar 2017 14:54)

  # Link komentara

 12. Dok se ljudi okrecu solarnim panelima, hidrocentralama (podvodnim i nadzemnim), vetroturbinama, mi jos uvek zivimo u kamenom dobu.
   (NoName, 11. januar 2017 14:41)

  # Link komentara

 13. pa zar to nemaju u novom sadu??
   (antibiotik, 11. januar 2017 14:41)

  # Link komentara

 14. A Smederevo i Zelezara?!
  Mogli bi da greju pola Srbije sa 2 visoke peci!!!
  (slavke, 11. januar 2017 14:27)

  # Link komentara

 15. Konačno nešto pametno u BG i od naprednjaka.
  Samo neće im dozvoliti rusi da se skinu sa gasa, kao što u NS ne dozvoljavaju stanarima da se raskače sa preskupog i nekvalitetnog centralnog grejanja. Ovo postoji i u Sr. Mitrovici, međutim štede, a deru sa cenom, skuplji nego NS.

  @jovancha
  Velik deo Srema leži na toploj arterskoj vodi na dubini od 200 do 500 metara, ali džabe kad želiš nešto da napraviš, država te zakopa...
   (b, 11. januar 2017 14:24)

  # Link komentara

 16. U Novom Sadu ovo funkcioniše, bar što se tiče elektrane u Futoskoj, voda je išla u Dunav, sad u toplovode.. Mozda je ranije projekat proglašen za nerentabilan, pa je u međuvremenu došlo do nekog tehnološkog napretka, tipa jeftinije i bolje izolovane cevi, ko zna
   (racer, 11. januar 2017 14:04)

  # Link komentara

 17. Pretpostavljam da ce onda grejanje u Beogradu da pojeftini vise nego duplo, jer se koristi nus proizvod(topla voda) iz TENT-a!!
  (jaja ture, 11. januar 2017 13:36)

  # Link komentara

 18. Jel moze neki strucnjak da kaze pre nego sto uzmemo asove u ruke kolika je temperatura vode na ulazu u toplovod, na primer 80 stepeni i kolika je projektovana temperatura na izlazi posle 28 kilometara , na ulasku u toplanu? Odnosno koliki su gubici?
  Na primer, zimi ako cevi od 1 m precnika idu preko mosta , na -25 , sta se onda desava?

  Samo da ne bude posle pi**** smo uz vetar!
  (Nesa, 11. januar 2017 13:34)

  # Link komentara

 19. Ahm, a sta kazu rusi?
  (nervirach, 11. januar 2017 13:28)

  # Link komentara

 20. Bolje da za 200mil EUR naprave solarne i vetro parkove.
  (miki, 11. januar 2017 13:06)

  # Link komentara

 21. Ne znam kakva je to mudrost! Pa to u Kostolcu i Pozarevcu postoji preko dvadeset godina!! 24 sata dnevno rade radijatori...
   (vladitza, 11. januar 2017 13:04)

  # Link komentara

 22. Neisplativo je bilo tada, neisplativo i danas. Zna to svako ko se i malo razume u materiju. Najvredniji delovi svake termoelektrane su turbina i generator koji sluze da vrelu paru pretvore u el. energiju. Skup i kompleksan proces i sa skupocenom opremom. Zbog toga je struja i skupa svuda. I vi sad zaobidjete sve to i sa parom krenete da grejete kuce? Van pameti?! Niko nikada u svetu nije uradio takvu glupost. Tri puta je jeftinije da se ta struja proizvede, proda i sa njom kupi gas koji bi grejao grad. Gasne toplane su smesni pogoni u odnosu na jednu termoelektranu.
  Predizborni marketing i nista drugo.
  P.S. I za one koji kazu da se topla voda baca u reku. Baca se voda od hladjenja ali mlaka i u maloj kolicini, ne bi mogla nista da zagreje. To je urbana legenda, verujte.
  (dexxter_Po, 11. januar 2017 13:00)

  # Link komentara

 23. I to baš pred izbore.
  (Dejan B., 11. januar 2017 12:53)

  # Link komentara

 24. Evo ovako,samo da bi se zagrejao Obrenovac odvlači se toplotna energija sa prva sva bloka na TENT-u A.To električnu snagu bloka smanjuje skoro za duplo(imam brojke),koliko bi se tek smanjenje desilo da se ceo Beograd priključi...
  Da ne pričam o tome što prva dva bloka imaju izmenjenu strukturu kotla,ostalih 4 da bi to učinili potreban je ogroman novac,tako da bi cena grejanja na početku bila veoma visoka.
  Drugo,30km toplovoda je enormna dužina,pritisak u cevima bi bio visok,samim tim životni vek kraći,pa bi se često morale vršiti popravke na toj dužini,da ne pričam o tome što bi se moralo postaviti par pumpi u tom prstenu radi poboljšanja cirkulacije i njih treba održavati...
  (nisam mašinski,ali sam inženjer, 11. januar 2017 12:47)

  # Link komentara

 25. ovo i slicno je siguran znak da ce da bidnu i parlamentarni izbori na prolece...moja selendra ,25 km od bg,je zatrpana sa cirka petnaestak cm snega,i kroz moj sokak je kamiJom sto cisti prosao tek u 10;3o,tako da niko nije kolima otisao na posao,sto je svakako udar na budzet srbije jer nece dobiti prireze,poreze,akcize i druge uznemiravajuce dazbine od gorivo...
   (sn, 11. januar 2017 12:45)

  # Link komentara

 26. I u Lazarevcu ovo funkcioniše. Ne znam zašto se bilo odustalo za Bg.
  (Salvi, 11. januar 2017 12:24)

  # Link komentara

 27. Nije NEKO dosao pa povadio cevi (a projekat samo sto nije proradio!) nego je SVE STALO jos dok je Sloba bio na vlasti,1997.

  Kisnica se skupljala,pa je to postalo leglo komaraca,ko barustina...i tako GODINAMA....Na molbu stanovnika blokova 44,45,70 i 70A Nenad Bogdanovic je obecao i obecanje ispunio,da ce cevi koje godinama TRUNU skloniti,a rovove zatrpati....

  Sad ce ovi opet da raskopavaju?!?! Neka ovog puta pocnu od Obrenovca....tj od pocetka,a ne od kraja.....
   (stanovnik bloka 70, 11. januar 2017 12:10)

  # Link komentara

 28. Ovo jeste rešenje koje se koristi svuda u svetu, nema više toplana koje sagorevaju energente da bi zagrevale vodu, već se kombinuje sa drugim delatnostima, poput primera u članku. TENT svakako radi, sa nus proizvodom-vrela voda, koja se ispušta u Savu već godinama. Projekat da se ta voda iskoristi za zagrevanje stambenog i poslovnog prostora postoji dugo, urađen je i projekat, krenula realizacija i... ništa!?
  Toplovod od 28 km ima određene gubitke, koji se mogu nadoknaditi, ali treba precizno proračunati na koji period je projekat isplativ. Sa ovim cenama toplane ne mogu opstati još duže od 2-3 godine, jer su krenula masovna odjavljivanja grejanja zbog visokih računa, tako da je ovo na neki način iznuđeno rešenje, nadam se ne kasno.
  Zemlje bogatije od Srbije ovakva rešenja koriste već više od 20 godina, kao i biomasu i obnovljive izvore energije.
  (Dragutin, 11. januar 2017 12:01)

  # Link komentara

 29. Maketari da se spreme, april je tu.
  Bg na vodi, Obrenovac na uglju, svi zajedno smo na putu bez povratka.
  (boban, 11. januar 2017 11:58)

  # Link komentara

 30. Ovo je glupa ideja mi kao zemlja treba da se maksimalno posvetimo cistoj energiji a ne da purnjamo ugalj kao da nema sutra.Znate li koliko zagadjivanje izaziva Nikola Teska i koliku stetu donosi kopanje uglja najprljavijeg izvora energije trenutno.
  (drax, 11. januar 2017 11:48)

  # Link komentara

 31. Kao klincu mi je otac pricao o tom cevovodu kad bi isli u selo na Ub. Secam se da sam bio fasciniran zamisljajuci ogromne, dugacke cevi uz put... Sada mogu i ja mom sinu da pricam o istim cevima. Ako bude pametan, kao sto mu otac nije, i ode iz ove zemlje, svom detetu nece pricati istu bajku.
  (NeshaBg, 11. januar 2017 11:41)

  # Link komentara

 32. to bi bilo vrh, onda bi grejanje kostalo po 1000-2000 din, koliko i kosta u obrenovcu sada...
  (alex, 11. januar 2017 11:28)

  # Link komentara

 33. U Požarevcu taj sistem postoji od devedesetih. Radijatori usijani 24 h dnevno, savršeno.
  (miloš, 11. januar 2017 11:19)

  # Link komentara

 34. Ekonomsko predizborni program.
  Što bi moja baba rekla: Nema od toga ništa!
  (Miki, 11. januar 2017 11:18)

  # Link komentara

 35. Lepa ideja, samo da je sprovedu...
  (polo, 11. januar 2017 11:12)

  # Link komentara

 36. Covic je to hteo, ali ne dadose.
   (Dragan, 11. januar 2017 11:12)

  # Link komentara

 37. zar nije logicnije da se cevi poloze na dno save sa nekim teskim tegovima pricvrscenim za cevi
   (zzzz, 11. januar 2017 11:08)

  # Link komentara

 38. Ovo bi trebalo da bude prioritet.
   (Reality check, 11. januar 2017 11:05)

  # Link komentara

 39. konačno
  (mladen, 11. januar 2017 11:05)

  # Link komentara

 40. Dal je normalno da cevovod košta kao autoput?? 28km 200 miliona EUR???
   (Era, 11. januar 2017 11:01)

  # Link komentara

 41. A zamislite samo "prebacaj" toplovoda na sremsku stranu (prekoputa) i pravljenje velikog broja staklenika / plastenika sa tim grejanjem. Pa mogla bi cela Moskva da se hrani time. Ali, nema vecih strucnjaka za rasipanje resursa od nas.
  (Jovancha, 11. januar 2017 11:01)

  # Link komentara

 42. Ideja koja je propala pre 15 godina. Deo toplovoda kod nasipa u bloku 70 je bio postavljen. Naknadno zatrpan. Temperatura Save od tenta je u narednih 100 metara visa za 5 stepeni! Tolike godine... Mnogo bih voleo da vidim ovaj posao gotov. Pozdrav
  (TTT, 11. januar 2017 10:55)

  # Link komentara

 43. А Обреновац да се отрује.
  (Пеђа, 11. januar 2017 10:54)

  # Link komentara

 44. Sve bi ovo bilo super da vec nije postojalo. Za vreme Nebojse Covica na mestu gradonacelnika ovaj ceo projekat je skoro vec bio zavrsen, cak i taj most izmedju Boljevaca i Obrenovca, koji se sada koristi kao drumski, napravljen u tu svrhu. Ispod keja u blokovima je sve godinama stajalo raskopano, sa polozenim cevima i betonskim kasetama, ali onda je za vreme Bogdanovica projekat odbacen, proglasen za nemoguc i nerentabilan, cevi izvadjene i prodate, ugradjene negde drugde, sta god. I za to niko odgovarao nije, sve zatrpan, kej nikad nije na tim mestima valjano sredjen i uredjen. Nema stepenica, jednostavno nista nije vraceno u predjasnje stanje. A sada opet od pocetka, odjednom opet projekat isplativ, pa sada hajde opet uloziti 200 miliona evra. A sve postojalo vec..da je ovo pravna zemlja kao sto nije za to vadjenje cevi neko bi ozbiljno odgovarao.!!!
  (BOXAS, 11. januar 2017 10:53)

  # Link komentara

 45. Konacno im doslo iz du..ta u glavu, da je ovo sto se radi bacanje para. Topla voda iz TENT-a, greje Savu, a mi bacamo naftu i gas na grejanje. Ali, dobro je, da je doslo do otreznjenja.
  (TNT, 11. januar 2017 10:46)

  # Link komentara

 46. Pametni ipak postoje !
  Napravite preko toplovoda biciklističku stazu. Ko Boga vas molim. To je za zdravlje budućih generacija...
   (Branko, 11. januar 2017 10:46)

  # Link komentara

 47. Kad je Sloba gradio istu stvar 1995 govorili su to je ludost, trosenje para , tehnicki nemoguce, svako ko se i malo razume znace da to nece funkcionisati. Sad se ispostavlja da i nije bas tako. Sta ti je politika.
  (Marko Kraljevic, 11. januar 2017 10:43)

  # Link komentara

 48. To je vec pokusano pre 20-ak godina,stigli su skoro do toplane a onda je vlast lepo zatrpala sve kanale a cevi su na volseban nacin nestale...
  (iki, 11. januar 2017 10:41)

  # Link komentara

 49. I bas kad se zavrsi i bude otvoren nekoliko puta, nestane uglja u Kolubarskom basenu.
   (jofe, 11. januar 2017 10:40)

  # Link komentara

 50. pa covece, oko obrenovca ima dve TE a sva sela okolo se greju na drva i ugalj?! dok se topla voda baca u savu. obrenovac ima toplanu... haos. to se moglo srediti za mnogo manje miliona evra. nista.
  (jel nas neko?, 11. januar 2017 10:38)

  # Link komentara

 51. Da sećam se kad je krenuo da se gradi iskopani kanali, sredili most za cevi i..... neko je samo naredio da se stane. U svakom slučaju itekako isplativa investicija. Sve termoelektrane i svetu iako su udaljene od gradova isporučuju toplotnu energiju gradovima smo mi 50 godina grejemo Savu.
   (Til Ojlenšpigel, 11. januar 2017 10:37)

  # Link komentara

 52. Za ovu ideju je bio uradjen cevvovod duz blokova jos pre 20 godina. Onda je neko smislio da nije rentabilno pa je iste povadio
  (Dusan, 11. januar 2017 10:36)

  # Link komentara

 53. Odavno su pametne glave izracunale da je zbog tolike duzine gubitak toplote ogroman i da bi topla voda imala izmedju 30-35 stepeni na ulasku u toplanu i da bi morala da se greje.
  (Pokondirena tikvica, 11. januar 2017 10:35)

  # Link komentara

 54. To je radio i Milošević pred izbore,raskopali savski kej, upropastili priobalje, polozili cevi i onda je to stajalo tako otkopano jedno dve godine.. Na kraju je sve to zatrpano kao propali projekat. A Milošević izgubio izbore..
  (Miki, 11. januar 2017 10:34)

  # Link komentara

 55. Nedostaju informacije o ceni i o ustedi u novcu, odnosno za koliko godina bi projekat sam sebe isplatio.
  U svakom slucaju daj boze da bude nesto od ovoga, jer ovako imamo cisto rasipanje energije, pritom nije bas ni dobro za floru i faunu da se vrela voda ispusti direktno u savu
  (milos, 11. januar 2017 10:32)

  # Link komentara

 56. Boljevac je kod Bora... Prigradsko naselje se zove Boljevci
   (paux, 11. januar 2017 10:30)

  # Link komentara

 57. opet predi izbore!?
  dakle to nije loša ideja ali trebaju ogromne pare a grad se neće odreći prenaduvanih cena za grejanje koje naplaćuje preko cele godine.
  ja ću samo pitati naprednjake šta je sa predizbornim obećanjima o hlebu od dva dinara, ukidanju busplusa i td.
  (dosta bre, 11. januar 2017 10:30)

  # Link komentara

 58. Dobro se sećam početka ove nebuloze, '91 godine.
  Znali su da para nema, da ih neće ni biti. I prvo šta su uradili, to je bilo da poruše 90% infrastukture pristupa Savskom šetalištu u blokovima 70, 44, i 45. I do dan danas ostalo je porušeno.
  (Peđa, 11. januar 2017 10:29)

  # Link komentara

 59. To je vec bilo poceto da se radi,kroz nbg postavljene cevi iskopani kanali..., ali je onda neki pametnjakovic dosao do zakljucka da to nije isplativo pa su sve zakopali
  I normalno opet niko nece odgovarati!
  (Miroslav, 11. januar 2017 10:25)

  # Link komentara

 60. Pa šta čekate, krenite u realizaciju.
   (gavrilo, 11. januar 2017 10:10)

  # Link komentara

 61. Kakva mudrost ... A da li znate da je taj projekat započet 90-ih , dosta cevi je bilo postavljeno već u zemlju .. I onda dolazi 2000-ita, novi "stručnjaci" , koji kažu da nam taj projekat ne treba, i idu tolkiko, da povade cevi već postavljene, i zatrpaju trase .. Molim novinare, da dođu do imena tih "stručnjaka" , i da ih objave , možda i sa njihovim izjavama , da znamo kome treba da budemo zahvalni na njihovoj genijalnosti ..
  (Nikola, 11. januar 2017 10:03)

  # Link komentara

 62. Da svi ce se prikljuciti na toplovod osim Obrenovcana koje Tent najvise truje.Divna ideja koja ce biti stopirana protestom.
  (Petar, 11. januar 2017 09:59)

  # Link komentara