Utorak, 06.12.2016.

13:37

Odlučeno: Svim gradovima besplatan Wi-Fi

Države članice Evropske unije dale su podršku inicijativi nazvanoj WiFi4EU, koja podrazumeva besplatan pristup mrežama bežičnog interneta u gradovima i selima.

Izvor: Jutarnji list

Odluèeno: Svim gradovima besplatan Wi-Fi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

na posmatranje

pre 7 godina

Npr. u Minhenu, 30 kandidata dodje da gleda jedan stan, a gazda bira kome ce da ga izda. Srbi nisu medju omiljenima, pa se spremi nekoliko meseci da zivis u hotelu, ili da iznajmis nesto u cemu ja ne bih nikad ziveo. Dobar stan je 1500-2000 evra mesecno, a Kautionssparbuch 2 kirije, plus za mesec unapred. Srecno.
(Igor, 7. decembar 2016 12:07)
Cekaj bre polako, smiri se. Sta je tebi? Stvarno, sta ti je? Ja ne razumem o cemu ti pricas. A sta bi ti, da ti odredjujes u tudjem kome ce on da izda njegov stan? Pa sta ako nece da ti izda stan? Naravno da nece kad zna da si nepouzdan i da tvoja rec kod vecine vas odavde ne vredi ni vazduha kojim je izgovorena. Bato moj, to je civilizacija, to je red. Ako hoces stan, ne samo da moras da platis prvu i zadnju kiriju unapred, nego i depozit da stavis, racuni na tvoje ime da se prebace, i da doneses potvrdu da si zaposljen, i izvestaj iz kreditnog biroa da si uredan platisa. A sta bi ti? Na poverenje sa nepoznatim ljudima, uz cerenje kao pecena glava, ma nea problea, lako cemo, eeeee, eeeeee, pa da te on posle juri non stop i za racune i za kirije i za sve, a ti da samoupravljas u tudjem i da placas kad imas. E pa nema to u Nemackoj. Pametni ljudi.

A sto se tice interneta ovde u srbiji (namerno malo slovo), OK , dobra pokrivenost, i kako to kompenzuje nepostojanje civilizacije, reda, sistema, nicega, haos vec opisan gore, npr sa kirijama, kad bi oni malo da samopupravljaju u tudjem, prljavstinu i sam ostali gad?

Da cujemo

Igor

pre 7 godina

@Programerović - nemas ti blage veze s mozgom.
"Iz toga nam je jasno da je cena interneta 100Mb/sec 19,95eu mesecno, 34,95eu sa fixnim telefonom neograniceno prema svim fiksnim mrežama."
... ali ima i toga da to ne moze svako da dobije, jer ne postoji infrastruktura. U praksi, samo 2% ljudi u Nemackoj moze da dobije tu uslugu koja se reklamira! Jedno je reklama, drugo je realna mogucnost. Pitao sam svakog provajdera i rekli su mi: na tvojoj adresi mozes samo O2 ili Telekom, DSL do 16 Mb/s. Ovo "DO" zavisi od daljine izmedju kuce i njihovog machine rooma. Zato ja imam 12 Mb/s, sto objasnjava tvoje cudjenje o brzini.
Objasnjavas kako radi ADSL i kazes "Jedan rezerviše za fiksni telefon...", a oni su ukinuli fiksni telefon, i ja imam samo DSL signal, a telefon je VoIP, i ne radi uopste ako nemam DSL signal.

A kad budes dosao, spremi brdo para rodjace! I naoruzaj se strpljenjem i zivcima. Za internet je najmanji problem, mozda cak i budes u ovih 2% srecnika sto mogu da imaju i 100 Mb/s internet. Svakako ces morati da cekas 1-2 meseca da te zakace na net. Ali da vidis koliko je stanarina, i koliko je tesko naci stan - gde god se dobre pare zaradjuju. Npr. u Minhenu, 30 kandidata dodje da gleda jedan stan, a gazda bira kome ce da ga izda. Srbi nisu medju omiljenima, pa se spremi nekoliko meseci da zivis u hotelu, ili da iznajmis nesto u cemu ja ne bih nikad ziveo. Dobar stan je 1500-2000 evra mesecno, a Kautionssparbuch 2 kirije, plus za mesec unapred. Srecno.

Nebojša Gojnić

pre 7 godina

Kakav užas. Nema leba ali ima interneta. Kao u filmu "Brazil": "Nedostatak slobode nadomeštavamo dodatnim informacijama". U filmu svaki stan ima po 5 televizora, jedino kad ih hapse to nije ne televiziji.

Astrid

pre 7 godina

Projekat je za sada cista besmislica. Kako neko zamislja da u skoroj buducnosti dobije besplatan internet? Neko ga mora platiti jer infrastruktura je jos toliko skupa da ne moze da se napravi besplatan net za sve gradove i sela. Prosto je nerealno, dakle neko ce morati da plati, a najverovatnije ce uvesti neku taksu za celu EU pa ce po komunistickom sistemu, svi da plate za nesto sto samo neki koriste. Klasicno demagosko komunisticki pristup i princip. Kada u nekoj buducnosti, mozda ne tako dalekoj, bude infrastruktura znatno jednostavnija i jeftinija, kada se oko zemlje bude nekoliko hiljada geostacionarnih satelita za neku oblas tonda bi net mogao da bude besplatan, tj finansirao bi se kroz reklame svih onih koji na internetu zele da nesto prezentuju. Kada tv postane kompletno digitalan i kada se ukinu kablovi i razne zice koje poskupljuju sistem, moglo bi se pricati o besplatnom sirenju informacija , ali besplatnom samo za krajnje korisnike. Svi koji su komercijalno uvuceni u sistem ili u njemu ucestvuju morali bi nesto da plate, to je jedini nacin da se sistem odrzi. Dakle za ocekivati je bar besplatan internet za gradove i sela, ne samo u EU vec bilo gde u svetu, kada tehnologija bude jos jeftinija siroko dostupna, kada sistem bude takav da svi komercijalno ukljuceni u sistem placaju. Besplatno ne postoji bas nista na ovom svetu , osim ukoliko se ne sluzimo komunistickim floskulama i zamenama teza. Sve je besplatno, a svi ga placaju.

Meister Jakob

pre 7 godina

Samo kad internet provajderi kazu recimo 10mbit realno bude negde oko 8-8,5mbit.
Zivim u Svedskoj u Stockholmu i ovde je internet dobro izgradjen u 85% zemlje ali ipak se nikada nedobija puna brzina .
(bobo, 6. decembar 2016 21:49)

Mo'š mislit, pa 85% Švedske je šuma!
Živio sam u Švedskoj.

Nenad

pre 7 godina

U Novom Sadu recimo ima besplatni internet po centru i keju namenjen turistima i ljudima kojima je potreban na ulici, ali je neki genije iz gradske uprave stavio korisnicko ime i lozinku koji mozete saznati samo ako ste u dubinama dark neta ili znate Milana Tarota. Inace ako vam ikada zatreba i korisnicko i lozinka je... o, kako samo inventivno: gost :)

Programerović

pre 7 godina

"- u Nemackoj, gde ja zivim, iako mi je kuca u centru grada, mogu da biram internet samo izmedju O2 i Telekoma. Ja sam kod O2 i za 12 Mb/s down i 2 Mb/s plus osnovna pretplata za fixni tel. placam 45 evra mesecno! Kad se prijavljujes za internet - cekas preko MESEC dana da te prikace......"

Igore, da li shvataš koncept interneta? Mi ovde komentarišemo putem interneta. To znači da možemo da ukucamo u pretraživaču "German ADSL price per month" i za par minuta pregledamo cene svih provajdera u Nemačkoj. Iz toga nam je jasno da je cena interneta 100Mb/sec 19,95eu mesečno, 34,95eu sa fixnim telefonom neograničeno prema svim fiksnim mrežama.

Inače, ta mreža mi je jako zanimljiva jer je asimetrija u odnosu 70:30% u korist download-a (obično je oko 90:10%). Malo beskorisnih informacija: Ono slova A u ADSL znači "asymmetric". Tehnologija je veoma prosta. Provajder vam dotera kabal sa 256 kanala (fizički žica). Jedan rezerviše za fiksni telefon, pet ostavi prazno da bolje razdvoji signal, po jednu kontrolnu za upload i download, a onda ostalih 248 podeli u nekom odnosu, uglavnom preko 200 za download podataka.

PS. Pozdrav za Igora, od februara stižem u Nemačku da se i ja malo patim, tamo gde je sve skupo i loše, dok srpska sela cvetaju i srljaju u progres.

Radnik

pre 7 godina

Bez zelja da udjem u polemiku sa nekima ovde, samo hocu da kazem da su Igor i ostali koji pisu o losem internetu u Nemackoh 100% u pravu.
Covek je rekao istinu a odmah ga napadate i pisete gluposti sto se ne vrati kad je lose, plata ovolika bla bla bla
Covek je rekao istinu o internetu a nije pominjao gde se bolje zivi.
Sticajem okolnosti imao sam priliku da proputujem dobar deo Evrope i Severne Amerike. Tvrdim da je Srbija u vrhu po kvalitetu interneta a pogotovo po kvalitetu i dostupnosti wi fi (pisem pre svega za NS, BG, Nis i vece gradove a ni manja mesta mnogo ne kaskaju).
Pitao bih ovog pametnog sto zivi u selu 20 km od Hamburga, u kojem lokaku, recimo na Repabanu, turistickom centru i centru nocnog zivota, ima besplatam wifi? U kojem trznom centru u HH ima normalan besplatan internet?
Srbija je zemlja sa 1000 mana, o tome je nepotrebno diskutovati, ali po kvalitetu i dodtupnom wi fi je u vrhu. Vecina stranaca koji dodju iznenadjeni su da je ovde tako dobar i dostupan internet. Kod nas skoro svaka seoska kafana ima besplatan wifi.
Siguran sam da ovo citaju i vozaci, bas bi voleo da napisu na kojoj, recimo benzinskoj pumli, u Nemackoj imaju internet a na kojoj pumpi u Srbiji na auto lutu nemaju internet. Naravno mislim ns besplayan internet

bobo

pre 7 godina

Samo kad internet provajderi kazu recimo 10mbit realno bude negde oko 8-8,5mbit.
Zivim u Svedskoj u Stockholmu i ovde je internet dobro izgradjen u 85% zemlje ali ipak se nikada nedobija puna brzina .

mthomy

pre 7 godina

nemacka ima ubedljivo najgori internet. par njih su ovde i komentarisali i svi ih odmah napali. pa ljudi, ima delova nemacke i to dosta, gde ni mobilna mreza ne radi!

ne bas

pre 7 godina

Mnogi u Srbiji i ne slute da je Srbija u nekim segmentima ispred proseka EU. Znam da cete se iznenaditi, i znam da cete mi nalupati 1000 minuseva, ali evo vam istine:
- u mom SELU u Srbiji mozete da imate paket 3-u-1 (fiksni/mobilni/TV) preko Telekoma, a imate i izbor bezicnog interneta. Moji roditelji koriste bezicni internet, mislim da je preko SBB-a i placaju 50 evra za 5 meseci. Znaci 8,3 Evra mesecno za 8 Mb/s download i 2 Mb/s upload.
- u Nemackoj, gde ja zivim, iako mi je kuca u centru grada, mogu da biram internet samo izmedju O2 i Telekoma. Ja sam kod O2 i za 12 Mb/s down i 2 Mb/s plus osnovna pretplata za fixni tel. placam 45 evra mesecno! Kad se prijavljujes za internet - cekas preko MESEC dana da te prikace. Skoro sam imao kvar - trebalo im je 3 nedelje da poprave nesto sto su oni sami pokvarili na ulici! Za to vreme, naravno, meni niko ne refundira moju stetu i vreme koje ja nisam imao telefon i internet. O slobodnom internetu u Nemackoj mozete da sanjate! Ovde je sve zabranjeno! Ne mozete ni trecinu sadrzaja na YouTube da pogledate, jer GEMA je blokirala sve, cak i nase narodnjake! Zabranjeno je downloadovati filmove i muziku, i ako pokusate onda stvarno vrlo brzo dobijete kaznu od oko 1000 evra. Free WiFi ne postoji, sem u McDonaldsu, a tamo je brzina 1 kb na sat, znaci skoro da i ne radi. Na DSL imate limit 300 GB mesecno (Fair-Use-Mechanik), a mobilni ima limit 1 GB mesecno za pretplatu od 15 evra mesecno.
(Igor, 06. decembar 2016 15:08)

Igore mogu ti reci da nisi ni u jednom pogledu tačan.
1. Da li si zaboravio da su plate u nemackoj 8 puta veće nego u srbiji? Kod nas oko 300€ prosečna plata. Ovde u nemackoj gde i ja isto živim je oko 2,4 do 3000. Uporedi sada cene.

2. U mom centru grada nude 100 Mb/s. Da li živiš u malom gradu? Onda je to tačno. U nekim gradovima nažalost nema još uvek ta brzina. U mom selu 30 km od Hamburga imam izmereno 46,7 Mb/s. Malo?

3. Tvoja nesreća što se nisi žalio i zvao.. U nemackoj, daj boze, postoje pravila. Sve bih ti to isplatili da si na vreme sve uradio. Čist primer. Nudili su nam 50 mb/s a stizalo je 16 mb/s. Naravno da sam proverio odmah i javio im. Posle mesec dana su legle pare. Sada sam produžio ugovor na 2 godine i to sa 50 mb/s

4. Slobodni Internet? U centru Hannovera na glavnoj stanici, besplatno. U tržnim centrovima besplatno....

5. Zabranjeno? Cudo to da imam najnovije blu-ray kopije na kampu i čudo mi nije stiglo 7 god nijedno pismo. Naravno da treba da se informišes pre nego stigneš na "klick". Uglavnom nikako torrente, nego one Click hostere.

6. Gema? Dali si čuo za Proxtube, proxflow? Add-on instaliras u Firefoxu/chromu I gledaš sve što poželiš. Ali sada i to nema potrebe jer GEMA vise ne zabranjuje sadržaje. Slobodan pristup od pre 3nedelje. Pre toga naravno da sam gledao sve što sam poželeo.

7. Isto nisi sigurno cuo za "mobile web, ili winsim"? 5 € mesečno I 1Gb i beskrajno minuta.

Brate, informiši se molim te.
Objašnjenje pod brojem 1. obara sve ostalo. Zapamti to.
Pozdrav

Toplica Milan

pre 7 godina

Igor: Ovo za cene usluga je tacno, ali to da je sve blokirano i da ne mozes nista piratski da skidas, jer ces platiti kaznu, je apsolutna neistina. Nemojte ljudi da izmisljate i pisete gluposti.

Ivke

pre 7 godina

Zar niko ne vidi širu sliku. Vlast još više želi da kontroliše narod, dajući mu besplatan internet. To automataki znači više ljudi "online", a samim tim i više korisnika pod lupom vlasti, Amerike, ili koga već. Čisto sumnjam da ljudi sa sela, čast izuzecima, umeju da se zaštite i ostanu anonimni na internetu. Koliko internet donosi dobrih stvari, toliko i pruža ostalima u čijoj je kontroli, da zaviru u tudje živote.

zoki sm

pre 7 godina

Što se tiče odnosa cene i brzine Telekom Srbije je tu negde nisu Rumunija ali nisu ni Nemačka. Što se tiče interneta Nemačka je jedna obična rupa u odnosu na ostatak EU a bogami i Srbije. Što se tiče praćenja, gledanja, skidanja i ostalog imate gomilu VPN koristite ih cena je negde 30€ godišnje, mogu vam pljunuti pod prozor. A besplatan WiFi je OK samo spremite se na gomilu reklama i ne baš neke brzine.

Đole_kg

pre 7 godina

@aleksandar slazem se sa tobom. Prosle godine je,cini mi se, objavljena neka statistika da je Srbija medju vodecim zemljama po pitanju wifi u Evropi a odnosi se na hotele i ugostiteljske objekte.

sarajevo.ba

pre 7 godina

@mile

Ne pisi sto ne znas.
Da ti ja sad napisem sta dobijem od mog operatera za 99chf mjeseco(to dodje oko 85€) ne bi ti bilo dobro.
A plus,99chf ti je recimo sesdeseti dio plate.
Sta ti mozes za taj dio plate dobiti u Srbiji,tj.za 5 eura???

zztop

pre 7 godina

Besplatan internet je dostupan i u velikom broju gradova i sela u Usa. Prvo cilj te vrste neta jeste da ljudi u odredjenom momentu kada je nesto hitno mogu da dibiju informaciju da procitaju neku vest da pogledaju kako se vreme ocekuje itd znaci samo bitne zivotne stvari. Sa besplatnog gradskog interneta ni sada ni u buduce kako u Usa tako i sada u Eu nece moci da se skidaju filmovi, igrice, serije, muzika da se gkeda you tube i filmovi za odrasle. Tako da euforija Hrvata, Bugara, Rumuna i uskoro Srba ce biti kratkog daha.

salee

pre 7 godina

u beču po tržnim centrima svuda ima slobodan wifi i u većim zgradama itd mada ako imaš dobar ugovor u mreži i nije potreban 6gb neta neograničen broj sms poruka i neograničeni minuti u austriji pa čak i neki nude 200 minuta i 200 sms poruka za EU, srbiju, bosnu, tursku..

Sjasi Kurta

pre 7 godina

''Na ovom svetu nista nije besplatno! Samo sir u misolovci!''
(Kurta, 6. decembar 2016 16:05)

I sta je sad kod besplatnog interneta mislovka, a sta sir?!?

covek iz struke

pre 7 godina

@EU Citizen:

Doziveo sam da ti dam plus, ne mogu da verujem! Ljudi ne kapiraju da taj WiFi koji koriste po kaficima nije samo antena, ruter i 2 zice ... vec mnogo opreme i ljudstva na strani provajdera. A tu su i godisnji ugovori o odrzavanju opreme, softvera, infrastrukture ... Pa zakup prostora ... Sve to kosta i neko to mora da plati!

@aleksandar:

Da odgovorim u tvom stilu:

1. Unifi nije srpski izum. Takav sistem je najpre realizovao americki Comcast, ostali su ga samo kopirali.

2. Nisu Nemci zatvorili WiFi pristup zato sto su skrtice ili zato sto zele da zarade pare, vec zato sto su pre 10 godina vec isprobali taj "Internet za dz" po kaficima, klubovima, restoranima ... i zestoko su se opekli! Jer otvoreni pristup znaci i otvorena vrata za hakere, krakere i ostalu bratiju. Mi cemo izgleda te lekcije tek uciti ...

Mile_X

pre 7 godina

Dragi moji sugrađani..
Internet u Srbiji je pojam za sve u regionu..
Onaj ko bude nudio u EU 6000min,6000sms 80gb neta i Iphone 7 za 6000din tom kupim ja jedan iphone.
Da ne pričamo o infrastrukturi koje pojedini gradovi nemaju u odnosu na naš Telekom.A stručno osoblje.Ma sve se živo naplaćuje.Kod njih se provera kredita i mb naplaćuje.
Nemoj da vas lažu nego čuvajmo naš domaći telekom kao zenicu..oka!
WiFi skoro svaki kafić i ustanova ima.SBB nudi do FLAT 30/2 Mb/s za 12e..

Cistim sneg po kucama mojom lopatom

pre 7 godina

''Na ovom svetu nista nije besplatno! Samo sir u misolovci!'' 
(Kurta, 6. decembar 2016 16:05) 

I sta je sad kod besplatnog interneta mislovka, a sta sir?!?
(Sjasi Kurta, 06. decembar 2016 17:29)

Sir je besplatan internet a misolovka je fakat da ce svako bit pratjen i uhodjen.

Bre

pre 7 godina

I kod njih neko hoće da uzme procenat od pravljenja nove mreže. Zašto se nisu dogovorili da bude besplatan roming za sav internet i nema potrebe za dodatnom opremom i zračenjem?

Pedja

pre 7 godina

U Nemackoj mobilni operater nudi. Neogranicen broj minuta i svim mrezama u Nemackoj, neogranice broj sms u Nemackoj, i internet 4g do 4gb mesecno, posle toga neogranicen po brzini od 1mbps po ceni od 25eur.
Totalni flat za 3000rsd... kod nas za taj novac maksimalno 1000minuta i koji gb brzog neta !
Tamo su oni a ovde smo mi

aleksandar

pre 7 godina

vozim kamion po eu...mogu vam reci da je srbija DALEKO ispred eu po pitanju besplatnog wifi-ja....
u nemackoj nema free wifi...u vecini drzava vam daju na kasikicu sat vremena ili 100mb...i tu vam zabrane koristenje vibera,skajpa,mesingera...
ako postoji free wifi uslovljen je da imate sim karticu nekog domaceg provajdera da bi vam poslali sifru za logovanje.
-unifi je SRPSKI izum..ako kuci imate placen internet na do 5 uredjaja imate pravo koristenje unifi po celoj srbiji i drugim drzavama gde postoji unifi
-tako da nemojte pljuvati srbiju unapred

bb

pre 7 godina

@igor

Druze, niko ti ne brani da se vratis u selo u srbiji gde je net jeftiniji i gde je besplatan Youtube.
Sta? A nije bas sve tako crno belo. Nemojmo se zavaravati.

Igor

pre 7 godina

Mnogi u Srbiji i ne slute da je Srbija u nekim segmentima ispred proseka EU. Znam da cete se iznenaditi, i znam da cete mi nalupati 1000 minuseva, ali evo vam istine:
- u mom SELU u Srbiji mozete da imate paket 3-u-1 (fiksni/mobilni/TV) preko Telekoma, a imate i izbor bezicnog interneta. Moji roditelji koriste bezicni internet, mislim da je preko SBB-a i placaju 50 evra za 5 meseci. Znaci 8,3 Evra mesecno za 8 Mb/s download i 2 Mb/s upload.
- u Nemackoj, gde ja zivim, iako mi je kuca u centru grada, mogu da biram internet samo izmedju O2 i Telekoma. Ja sam kod O2 i za 12 Mb/s down i 2 Mb/s plus osnovna pretplata za fixni tel. placam 45 evra mesecno! Kad se prijavljujes za internet - cekas preko MESEC dana da te prikace. Skoro sam imao kvar - trebalo im je 3 nedelje da poprave nesto sto su oni sami pokvarili na ulici! Za to vreme, naravno, meni niko ne refundira moju stetu i vreme koje ja nisam imao telefon i internet. O slobodnom internetu u Nemackoj mozete da sanjate! Ovde je sve zabranjeno! Ne mozete ni trecinu sadrzaja na YouTube da pogledate, jer GEMA je blokirala sve, cak i nase narodnjake! Zabranjeno je downloadovati filmove i muziku, i ako pokusate onda stvarno vrlo brzo dobijete kaznu od oko 1000 evra. Free WiFi ne postoji, sem u McDonaldsu, a tamo je brzina 1 kb na sat, znaci skoro da i ne radi. Na DSL imate limit 300 GB mesecno (Fair-Use-Mechanik), a mobilni ima limit 1 GB mesecno za pretplatu od 15 evra mesecno.

Darko

pre 7 godina

E tako se čini da se ostane na selu. Omogućiti bolje uslove na selu nego u gradu, pa će ljudi ostajati u sredinama koje sada napuštaju. Obrazovanje, posao, tehnologija, kultura(sport, film, muzika) I naravno podsticajna sredstva za male poljoprivredne proizvođače...za početak!

b

pre 7 godina

@igore gastosu, sedi u autobus, pa nazad na srpsko selo kad je ispred Nemačkog.

Kod nas je besplatan wifi misaona imenica, ali rado bih ugasio kablovskog provajdera..

EU Citizen

pre 7 godina

Besplatan? Nema ništa besplatno, da bi bilo bilo čega, neko mora da uloži neki rad i trud i to neko drugi.mora da plati, to jest, da bi taj WiFi bio "besplatan", socijalisćički demagozi će opljackati gomilu firmi i pojedinaca, uključujući i sve vas koji se radujete što ćete imati nešto "za dž" a i one koji nisu baš toliko glupi, ali misle da će to biti oteto samo nekom drugom, a onda će na nekom nameštenom tenderu (ako mislite da je to balkanski specijalitet, ljuto se varate :) ) da pobedi neka crony-korporacija u dilu sa evrokomumisičkim demagozima i mastiljarama (bilo koruptivnom ili političkom, to je potpuno svejedno, ceh na kraju plate građanin i poreski obveznik svakako), i da taj projekat odradi za mnogo više para i sa
lošijim kvalitetom nego što bi se desilo u normalnoj tržišnoj situaciji. Naravno, pošto je "besplatno", na to će se uvek kačiti daleko više korisnika nego što sistem može da izdrži a da održi neku normalnu brzinu, i imaćete tačno ono što ste platili, državnu službu katastrofalnog kvaliteta gde su vaša mogućnost izbora i kontrola nulti, bez obzira što ste ustvari vi dali pare za to. Dobrodošli u EU.

siki

pre 7 godina

jel znate kako se radi komparacija.
za 10mbps u srb radite jedan dan da bi platili mesec dana interneta. eto tu smo mi trenutno...
i to ko radi

Mile

pre 7 godina

Dobro je što toga kod nas neće biti. Ionako su svi gradovi premreženi antenama mobilne telefonije a zgrade kablovima,samo bi nam još trebao i taj dodatni izvor zračenja.

mile dodik

pre 7 godina

Ova prva dva komentara kanda nisu razumeli.Internet se naplacuje i u EU,sem ovoga po parkovima i centrima u gradu.Tako je i kod nas,mislim ovde ne racunam Babusnicu,Vranje,Leskovac...

WiFi

pre 7 godina

A kod nas?
Neće sekompanije lako odreći ovakve zarade. Neko reče da je internet opštenarodno dobro, revolucija, ali - ne kod nas.
Kod nas služi za bogačenje.
Možda za jedno 20 godina....

SM

pre 7 godina

Za to vreme u Srbiji skidaju kožu sa leđa za par Mbps, ako uopšte bude signala! Zbog ovakvih stvari nam je potrebna EU, da ukroti i smiri naše krvopije.

SM

pre 7 godina

Za to vreme u Srbiji skidaju kožu sa leđa za par Mbps, ako uopšte bude signala! Zbog ovakvih stvari nam je potrebna EU, da ukroti i smiri naše krvopije.

WiFi

pre 7 godina

A kod nas?
Neće sekompanije lako odreći ovakve zarade. Neko reče da je internet opštenarodno dobro, revolucija, ali - ne kod nas.
Kod nas služi za bogačenje.
Možda za jedno 20 godina....

Igor

pre 7 godina

Mnogi u Srbiji i ne slute da je Srbija u nekim segmentima ispred proseka EU. Znam da cete se iznenaditi, i znam da cete mi nalupati 1000 minuseva, ali evo vam istine:
- u mom SELU u Srbiji mozete da imate paket 3-u-1 (fiksni/mobilni/TV) preko Telekoma, a imate i izbor bezicnog interneta. Moji roditelji koriste bezicni internet, mislim da je preko SBB-a i placaju 50 evra za 5 meseci. Znaci 8,3 Evra mesecno za 8 Mb/s download i 2 Mb/s upload.
- u Nemackoj, gde ja zivim, iako mi je kuca u centru grada, mogu da biram internet samo izmedju O2 i Telekoma. Ja sam kod O2 i za 12 Mb/s down i 2 Mb/s plus osnovna pretplata za fixni tel. placam 45 evra mesecno! Kad se prijavljujes za internet - cekas preko MESEC dana da te prikace. Skoro sam imao kvar - trebalo im je 3 nedelje da poprave nesto sto su oni sami pokvarili na ulici! Za to vreme, naravno, meni niko ne refundira moju stetu i vreme koje ja nisam imao telefon i internet. O slobodnom internetu u Nemackoj mozete da sanjate! Ovde je sve zabranjeno! Ne mozete ni trecinu sadrzaja na YouTube da pogledate, jer GEMA je blokirala sve, cak i nase narodnjake! Zabranjeno je downloadovati filmove i muziku, i ako pokusate onda stvarno vrlo brzo dobijete kaznu od oko 1000 evra. Free WiFi ne postoji, sem u McDonaldsu, a tamo je brzina 1 kb na sat, znaci skoro da i ne radi. Na DSL imate limit 300 GB mesecno (Fair-Use-Mechanik), a mobilni ima limit 1 GB mesecno za pretplatu od 15 evra mesecno.

aleksandar

pre 7 godina

vozim kamion po eu...mogu vam reci da je srbija DALEKO ispred eu po pitanju besplatnog wifi-ja....
u nemackoj nema free wifi...u vecini drzava vam daju na kasikicu sat vremena ili 100mb...i tu vam zabrane koristenje vibera,skajpa,mesingera...
ako postoji free wifi uslovljen je da imate sim karticu nekog domaceg provajdera da bi vam poslali sifru za logovanje.
-unifi je SRPSKI izum..ako kuci imate placen internet na do 5 uredjaja imate pravo koristenje unifi po celoj srbiji i drugim drzavama gde postoji unifi
-tako da nemojte pljuvati srbiju unapred

Programerović

pre 7 godina

"- u Nemackoj, gde ja zivim, iako mi je kuca u centru grada, mogu da biram internet samo izmedju O2 i Telekoma. Ja sam kod O2 i za 12 Mb/s down i 2 Mb/s plus osnovna pretplata za fixni tel. placam 45 evra mesecno! Kad se prijavljujes za internet - cekas preko MESEC dana da te prikace......"

Igore, da li shvataš koncept interneta? Mi ovde komentarišemo putem interneta. To znači da možemo da ukucamo u pretraživaču "German ADSL price per month" i za par minuta pregledamo cene svih provajdera u Nemačkoj. Iz toga nam je jasno da je cena interneta 100Mb/sec 19,95eu mesečno, 34,95eu sa fixnim telefonom neograničeno prema svim fiksnim mrežama.

Inače, ta mreža mi je jako zanimljiva jer je asimetrija u odnosu 70:30% u korist download-a (obično je oko 90:10%). Malo beskorisnih informacija: Ono slova A u ADSL znači "asymmetric". Tehnologija je veoma prosta. Provajder vam dotera kabal sa 256 kanala (fizički žica). Jedan rezerviše za fiksni telefon, pet ostavi prazno da bolje razdvoji signal, po jednu kontrolnu za upload i download, a onda ostalih 248 podeli u nekom odnosu, uglavnom preko 200 za download podataka.

PS. Pozdrav za Igora, od februara stižem u Nemačku da se i ja malo patim, tamo gde je sve skupo i loše, dok srpska sela cvetaju i srljaju u progres.

siki

pre 7 godina

jel znate kako se radi komparacija.
za 10mbps u srb radite jedan dan da bi platili mesec dana interneta. eto tu smo mi trenutno...
i to ko radi

Pedja

pre 7 godina

U Nemackoj mobilni operater nudi. Neogranicen broj minuta i svim mrezama u Nemackoj, neogranice broj sms u Nemackoj, i internet 4g do 4gb mesecno, posle toga neogranicen po brzini od 1mbps po ceni od 25eur.
Totalni flat za 3000rsd... kod nas za taj novac maksimalno 1000minuta i koji gb brzog neta !
Tamo su oni a ovde smo mi

b

pre 7 godina

@igore gastosu, sedi u autobus, pa nazad na srpsko selo kad je ispred Nemačkog.

Kod nas je besplatan wifi misaona imenica, ali rado bih ugasio kablovskog provajdera..

mile dodik

pre 7 godina

Ova prva dva komentara kanda nisu razumeli.Internet se naplacuje i u EU,sem ovoga po parkovima i centrima u gradu.Tako je i kod nas,mislim ovde ne racunam Babusnicu,Vranje,Leskovac...

EU Citizen

pre 7 godina

Besplatan? Nema ništa besplatno, da bi bilo bilo čega, neko mora da uloži neki rad i trud i to neko drugi.mora da plati, to jest, da bi taj WiFi bio "besplatan", socijalisćički demagozi će opljackati gomilu firmi i pojedinaca, uključujući i sve vas koji se radujete što ćete imati nešto "za dž" a i one koji nisu baš toliko glupi, ali misle da će to biti oteto samo nekom drugom, a onda će na nekom nameštenom tenderu (ako mislite da je to balkanski specijalitet, ljuto se varate :) ) da pobedi neka crony-korporacija u dilu sa evrokomumisičkim demagozima i mastiljarama (bilo koruptivnom ili političkom, to je potpuno svejedno, ceh na kraju plate građanin i poreski obveznik svakako), i da taj projekat odradi za mnogo više para i sa
lošijim kvalitetom nego što bi se desilo u normalnoj tržišnoj situaciji. Naravno, pošto je "besplatno", na to će se uvek kačiti daleko više korisnika nego što sistem može da izdrži a da održi neku normalnu brzinu, i imaćete tačno ono što ste platili, državnu službu katastrofalnog kvaliteta gde su vaša mogućnost izbora i kontrola nulti, bez obzira što ste ustvari vi dali pare za to. Dobrodošli u EU.

Darko

pre 7 godina

E tako se čini da se ostane na selu. Omogućiti bolje uslove na selu nego u gradu, pa će ljudi ostajati u sredinama koje sada napuštaju. Obrazovanje, posao, tehnologija, kultura(sport, film, muzika) I naravno podsticajna sredstva za male poljoprivredne proizvođače...za početak!

Radnik

pre 7 godina

Bez zelja da udjem u polemiku sa nekima ovde, samo hocu da kazem da su Igor i ostali koji pisu o losem internetu u Nemackoh 100% u pravu.
Covek je rekao istinu a odmah ga napadate i pisete gluposti sto se ne vrati kad je lose, plata ovolika bla bla bla
Covek je rekao istinu o internetu a nije pominjao gde se bolje zivi.
Sticajem okolnosti imao sam priliku da proputujem dobar deo Evrope i Severne Amerike. Tvrdim da je Srbija u vrhu po kvalitetu interneta a pogotovo po kvalitetu i dostupnosti wi fi (pisem pre svega za NS, BG, Nis i vece gradove a ni manja mesta mnogo ne kaskaju).
Pitao bih ovog pametnog sto zivi u selu 20 km od Hamburga, u kojem lokaku, recimo na Repabanu, turistickom centru i centru nocnog zivota, ima besplatam wifi? U kojem trznom centru u HH ima normalan besplatan internet?
Srbija je zemlja sa 1000 mana, o tome je nepotrebno diskutovati, ali po kvalitetu i dodtupnom wi fi je u vrhu. Vecina stranaca koji dodju iznenadjeni su da je ovde tako dobar i dostupan internet. Kod nas skoro svaka seoska kafana ima besplatan wifi.
Siguran sam da ovo citaju i vozaci, bas bi voleo da napisu na kojoj, recimo benzinskoj pumli, u Nemackoj imaju internet a na kojoj pumpi u Srbiji na auto lutu nemaju internet. Naravno mislim ns besplayan internet

sarajevo.ba

pre 7 godina

@mile

Ne pisi sto ne znas.
Da ti ja sad napisem sta dobijem od mog operatera za 99chf mjeseco(to dodje oko 85€) ne bi ti bilo dobro.
A plus,99chf ti je recimo sesdeseti dio plate.
Sta ti mozes za taj dio plate dobiti u Srbiji,tj.za 5 eura???

Cistim sneg po kucama mojom lopatom

pre 7 godina

''Na ovom svetu nista nije besplatno! Samo sir u misolovci!'' 
(Kurta, 6. decembar 2016 16:05) 

I sta je sad kod besplatnog interneta mislovka, a sta sir?!?
(Sjasi Kurta, 06. decembar 2016 17:29)

Sir je besplatan internet a misolovka je fakat da ce svako bit pratjen i uhodjen.

bb

pre 7 godina

@igor

Druze, niko ti ne brani da se vratis u selo u srbiji gde je net jeftiniji i gde je besplatan Youtube.
Sta? A nije bas sve tako crno belo. Nemojmo se zavaravati.

Mile_X

pre 7 godina

Dragi moji sugrađani..
Internet u Srbiji je pojam za sve u regionu..
Onaj ko bude nudio u EU 6000min,6000sms 80gb neta i Iphone 7 za 6000din tom kupim ja jedan iphone.
Da ne pričamo o infrastrukturi koje pojedini gradovi nemaju u odnosu na naš Telekom.A stručno osoblje.Ma sve se živo naplaćuje.Kod njih se provera kredita i mb naplaćuje.
Nemoj da vas lažu nego čuvajmo naš domaći telekom kao zenicu..oka!
WiFi skoro svaki kafić i ustanova ima.SBB nudi do FLAT 30/2 Mb/s za 12e..

zztop

pre 7 godina

Besplatan internet je dostupan i u velikom broju gradova i sela u Usa. Prvo cilj te vrste neta jeste da ljudi u odredjenom momentu kada je nesto hitno mogu da dibiju informaciju da procitaju neku vest da pogledaju kako se vreme ocekuje itd znaci samo bitne zivotne stvari. Sa besplatnog gradskog interneta ni sada ni u buduce kako u Usa tako i sada u Eu nece moci da se skidaju filmovi, igrice, serije, muzika da se gkeda you tube i filmovi za odrasle. Tako da euforija Hrvata, Bugara, Rumuna i uskoro Srba ce biti kratkog daha.

covek iz struke

pre 7 godina

@EU Citizen:

Doziveo sam da ti dam plus, ne mogu da verujem! Ljudi ne kapiraju da taj WiFi koji koriste po kaficima nije samo antena, ruter i 2 zice ... vec mnogo opreme i ljudstva na strani provajdera. A tu su i godisnji ugovori o odrzavanju opreme, softvera, infrastrukture ... Pa zakup prostora ... Sve to kosta i neko to mora da plati!

@aleksandar:

Da odgovorim u tvom stilu:

1. Unifi nije srpski izum. Takav sistem je najpre realizovao americki Comcast, ostali su ga samo kopirali.

2. Nisu Nemci zatvorili WiFi pristup zato sto su skrtice ili zato sto zele da zarade pare, vec zato sto su pre 10 godina vec isprobali taj "Internet za dz" po kaficima, klubovima, restoranima ... i zestoko su se opekli! Jer otvoreni pristup znaci i otvorena vrata za hakere, krakere i ostalu bratiju. Mi cemo izgleda te lekcije tek uciti ...

ne bas

pre 7 godina

Mnogi u Srbiji i ne slute da je Srbija u nekim segmentima ispred proseka EU. Znam da cete se iznenaditi, i znam da cete mi nalupati 1000 minuseva, ali evo vam istine:
- u mom SELU u Srbiji mozete da imate paket 3-u-1 (fiksni/mobilni/TV) preko Telekoma, a imate i izbor bezicnog interneta. Moji roditelji koriste bezicni internet, mislim da je preko SBB-a i placaju 50 evra za 5 meseci. Znaci 8,3 Evra mesecno za 8 Mb/s download i 2 Mb/s upload.
- u Nemackoj, gde ja zivim, iako mi je kuca u centru grada, mogu da biram internet samo izmedju O2 i Telekoma. Ja sam kod O2 i za 12 Mb/s down i 2 Mb/s plus osnovna pretplata za fixni tel. placam 45 evra mesecno! Kad se prijavljujes za internet - cekas preko MESEC dana da te prikace. Skoro sam imao kvar - trebalo im je 3 nedelje da poprave nesto sto su oni sami pokvarili na ulici! Za to vreme, naravno, meni niko ne refundira moju stetu i vreme koje ja nisam imao telefon i internet. O slobodnom internetu u Nemackoj mozete da sanjate! Ovde je sve zabranjeno! Ne mozete ni trecinu sadrzaja na YouTube da pogledate, jer GEMA je blokirala sve, cak i nase narodnjake! Zabranjeno je downloadovati filmove i muziku, i ako pokusate onda stvarno vrlo brzo dobijete kaznu od oko 1000 evra. Free WiFi ne postoji, sem u McDonaldsu, a tamo je brzina 1 kb na sat, znaci skoro da i ne radi. Na DSL imate limit 300 GB mesecno (Fair-Use-Mechanik), a mobilni ima limit 1 GB mesecno za pretplatu od 15 evra mesecno.
(Igor, 06. decembar 2016 15:08)

Igore mogu ti reci da nisi ni u jednom pogledu tačan.
1. Da li si zaboravio da su plate u nemackoj 8 puta veće nego u srbiji? Kod nas oko 300€ prosečna plata. Ovde u nemackoj gde i ja isto živim je oko 2,4 do 3000. Uporedi sada cene.

2. U mom centru grada nude 100 Mb/s. Da li živiš u malom gradu? Onda je to tačno. U nekim gradovima nažalost nema još uvek ta brzina. U mom selu 30 km od Hamburga imam izmereno 46,7 Mb/s. Malo?

3. Tvoja nesreća što se nisi žalio i zvao.. U nemackoj, daj boze, postoje pravila. Sve bih ti to isplatili da si na vreme sve uradio. Čist primer. Nudili su nam 50 mb/s a stizalo je 16 mb/s. Naravno da sam proverio odmah i javio im. Posle mesec dana su legle pare. Sada sam produžio ugovor na 2 godine i to sa 50 mb/s

4. Slobodni Internet? U centru Hannovera na glavnoj stanici, besplatno. U tržnim centrovima besplatno....

5. Zabranjeno? Cudo to da imam najnovije blu-ray kopije na kampu i čudo mi nije stiglo 7 god nijedno pismo. Naravno da treba da se informišes pre nego stigneš na "klick". Uglavnom nikako torrente, nego one Click hostere.

6. Gema? Dali si čuo za Proxtube, proxflow? Add-on instaliras u Firefoxu/chromu I gledaš sve što poželiš. Ali sada i to nema potrebe jer GEMA vise ne zabranjuje sadržaje. Slobodan pristup od pre 3nedelje. Pre toga naravno da sam gledao sve što sam poželeo.

7. Isto nisi sigurno cuo za "mobile web, ili winsim"? 5 € mesečno I 1Gb i beskrajno minuta.

Brate, informiši se molim te.
Objašnjenje pod brojem 1. obara sve ostalo. Zapamti to.
Pozdrav

Sjasi Kurta

pre 7 godina

''Na ovom svetu nista nije besplatno! Samo sir u misolovci!''
(Kurta, 6. decembar 2016 16:05)

I sta je sad kod besplatnog interneta mislovka, a sta sir?!?

mthomy

pre 7 godina

nemacka ima ubedljivo najgori internet. par njih su ovde i komentarisali i svi ih odmah napali. pa ljudi, ima delova nemacke i to dosta, gde ni mobilna mreza ne radi!

Mile

pre 7 godina

Dobro je što toga kod nas neće biti. Ionako su svi gradovi premreženi antenama mobilne telefonije a zgrade kablovima,samo bi nam još trebao i taj dodatni izvor zračenja.

salee

pre 7 godina

u beču po tržnim centrima svuda ima slobodan wifi i u većim zgradama itd mada ako imaš dobar ugovor u mreži i nije potreban 6gb neta neograničen broj sms poruka i neograničeni minuti u austriji pa čak i neki nude 200 minuta i 200 sms poruka za EU, srbiju, bosnu, tursku..

bobo

pre 7 godina

Samo kad internet provajderi kazu recimo 10mbit realno bude negde oko 8-8,5mbit.
Zivim u Svedskoj u Stockholmu i ovde je internet dobro izgradjen u 85% zemlje ali ipak se nikada nedobija puna brzina .

Ivke

pre 7 godina

Zar niko ne vidi širu sliku. Vlast još više želi da kontroliše narod, dajući mu besplatan internet. To automataki znači više ljudi "online", a samim tim i više korisnika pod lupom vlasti, Amerike, ili koga već. Čisto sumnjam da ljudi sa sela, čast izuzecima, umeju da se zaštite i ostanu anonimni na internetu. Koliko internet donosi dobrih stvari, toliko i pruža ostalima u čijoj je kontroli, da zaviru u tudje živote.

Toplica Milan

pre 7 godina

Igor: Ovo za cene usluga je tacno, ali to da je sve blokirano i da ne mozes nista piratski da skidas, jer ces platiti kaznu, je apsolutna neistina. Nemojte ljudi da izmisljate i pisete gluposti.

Nenad

pre 7 godina

U Novom Sadu recimo ima besplatni internet po centru i keju namenjen turistima i ljudima kojima je potreban na ulici, ali je neki genije iz gradske uprave stavio korisnicko ime i lozinku koji mozete saznati samo ako ste u dubinama dark neta ili znate Milana Tarota. Inace ako vam ikada zatreba i korisnicko i lozinka je... o, kako samo inventivno: gost :)

Đole_kg

pre 7 godina

@aleksandar slazem se sa tobom. Prosle godine je,cini mi se, objavljena neka statistika da je Srbija medju vodecim zemljama po pitanju wifi u Evropi a odnosi se na hotele i ugostiteljske objekte.

Bre

pre 7 godina

I kod njih neko hoće da uzme procenat od pravljenja nove mreže. Zašto se nisu dogovorili da bude besplatan roming za sav internet i nema potrebe za dodatnom opremom i zračenjem?

zoki sm

pre 7 godina

Što se tiče odnosa cene i brzine Telekom Srbije je tu negde nisu Rumunija ali nisu ni Nemačka. Što se tiče interneta Nemačka je jedna obična rupa u odnosu na ostatak EU a bogami i Srbije. Što se tiče praćenja, gledanja, skidanja i ostalog imate gomilu VPN koristite ih cena je negde 30€ godišnje, mogu vam pljunuti pod prozor. A besplatan WiFi je OK samo spremite se na gomilu reklama i ne baš neke brzine.

Meister Jakob

pre 7 godina

Samo kad internet provajderi kazu recimo 10mbit realno bude negde oko 8-8,5mbit.
Zivim u Svedskoj u Stockholmu i ovde je internet dobro izgradjen u 85% zemlje ali ipak se nikada nedobija puna brzina .
(bobo, 6. decembar 2016 21:49)

Mo'š mislit, pa 85% Švedske je šuma!
Živio sam u Švedskoj.

Nebojša Gojnić

pre 7 godina

Kakav užas. Nema leba ali ima interneta. Kao u filmu "Brazil": "Nedostatak slobode nadomeštavamo dodatnim informacijama". U filmu svaki stan ima po 5 televizora, jedino kad ih hapse to nije ne televiziji.

na posmatranje

pre 7 godina

Npr. u Minhenu, 30 kandidata dodje da gleda jedan stan, a gazda bira kome ce da ga izda. Srbi nisu medju omiljenima, pa se spremi nekoliko meseci da zivis u hotelu, ili da iznajmis nesto u cemu ja ne bih nikad ziveo. Dobar stan je 1500-2000 evra mesecno, a Kautionssparbuch 2 kirije, plus za mesec unapred. Srecno.
(Igor, 7. decembar 2016 12:07)
Cekaj bre polako, smiri se. Sta je tebi? Stvarno, sta ti je? Ja ne razumem o cemu ti pricas. A sta bi ti, da ti odredjujes u tudjem kome ce on da izda njegov stan? Pa sta ako nece da ti izda stan? Naravno da nece kad zna da si nepouzdan i da tvoja rec kod vecine vas odavde ne vredi ni vazduha kojim je izgovorena. Bato moj, to je civilizacija, to je red. Ako hoces stan, ne samo da moras da platis prvu i zadnju kiriju unapred, nego i depozit da stavis, racuni na tvoje ime da se prebace, i da doneses potvrdu da si zaposljen, i izvestaj iz kreditnog biroa da si uredan platisa. A sta bi ti? Na poverenje sa nepoznatim ljudima, uz cerenje kao pecena glava, ma nea problea, lako cemo, eeeee, eeeeee, pa da te on posle juri non stop i za racune i za kirije i za sve, a ti da samoupravljas u tudjem i da placas kad imas. E pa nema to u Nemackoj. Pametni ljudi.

A sto se tice interneta ovde u srbiji (namerno malo slovo), OK , dobra pokrivenost, i kako to kompenzuje nepostojanje civilizacije, reda, sistema, nicega, haos vec opisan gore, npr sa kirijama, kad bi oni malo da samopupravljaju u tudjem, prljavstinu i sam ostali gad?

Da cujemo

Igor

pre 7 godina

@Programerović - nemas ti blage veze s mozgom.
"Iz toga nam je jasno da je cena interneta 100Mb/sec 19,95eu mesecno, 34,95eu sa fixnim telefonom neograniceno prema svim fiksnim mrežama."
... ali ima i toga da to ne moze svako da dobije, jer ne postoji infrastruktura. U praksi, samo 2% ljudi u Nemackoj moze da dobije tu uslugu koja se reklamira! Jedno je reklama, drugo je realna mogucnost. Pitao sam svakog provajdera i rekli su mi: na tvojoj adresi mozes samo O2 ili Telekom, DSL do 16 Mb/s. Ovo "DO" zavisi od daljine izmedju kuce i njihovog machine rooma. Zato ja imam 12 Mb/s, sto objasnjava tvoje cudjenje o brzini.
Objasnjavas kako radi ADSL i kazes "Jedan rezerviše za fiksni telefon...", a oni su ukinuli fiksni telefon, i ja imam samo DSL signal, a telefon je VoIP, i ne radi uopste ako nemam DSL signal.

A kad budes dosao, spremi brdo para rodjace! I naoruzaj se strpljenjem i zivcima. Za internet je najmanji problem, mozda cak i budes u ovih 2% srecnika sto mogu da imaju i 100 Mb/s internet. Svakako ces morati da cekas 1-2 meseca da te zakace na net. Ali da vidis koliko je stanarina, i koliko je tesko naci stan - gde god se dobre pare zaradjuju. Npr. u Minhenu, 30 kandidata dodje da gleda jedan stan, a gazda bira kome ce da ga izda. Srbi nisu medju omiljenima, pa se spremi nekoliko meseci da zivis u hotelu, ili da iznajmis nesto u cemu ja ne bih nikad ziveo. Dobar stan je 1500-2000 evra mesecno, a Kautionssparbuch 2 kirije, plus za mesec unapred. Srecno.

Astrid

pre 7 godina

Projekat je za sada cista besmislica. Kako neko zamislja da u skoroj buducnosti dobije besplatan internet? Neko ga mora platiti jer infrastruktura je jos toliko skupa da ne moze da se napravi besplatan net za sve gradove i sela. Prosto je nerealno, dakle neko ce morati da plati, a najverovatnije ce uvesti neku taksu za celu EU pa ce po komunistickom sistemu, svi da plate za nesto sto samo neki koriste. Klasicno demagosko komunisticki pristup i princip. Kada u nekoj buducnosti, mozda ne tako dalekoj, bude infrastruktura znatno jednostavnija i jeftinija, kada se oko zemlje bude nekoliko hiljada geostacionarnih satelita za neku oblas tonda bi net mogao da bude besplatan, tj finansirao bi se kroz reklame svih onih koji na internetu zele da nesto prezentuju. Kada tv postane kompletno digitalan i kada se ukinu kablovi i razne zice koje poskupljuju sistem, moglo bi se pricati o besplatnom sirenju informacija , ali besplatnom samo za krajnje korisnike. Svi koji su komercijalno uvuceni u sistem ili u njemu ucestvuju morali bi nesto da plate, to je jedini nacin da se sistem odrzi. Dakle za ocekivati je bar besplatan internet za gradove i sela, ne samo u EU vec bilo gde u svetu, kada tehnologija bude jos jeftinija siroko dostupna, kada sistem bude takav da svi komercijalno ukljuceni u sistem placaju. Besplatno ne postoji bas nista na ovom svetu , osim ukoliko se ne sluzimo komunistickim floskulama i zamenama teza. Sve je besplatno, a svi ga placaju.

Mile

pre 7 godina

Dobro je što toga kod nas neće biti. Ionako su svi gradovi premreženi antenama mobilne telefonije a zgrade kablovima,samo bi nam još trebao i taj dodatni izvor zračenja.

Igor

pre 7 godina

Mnogi u Srbiji i ne slute da je Srbija u nekim segmentima ispred proseka EU. Znam da cete se iznenaditi, i znam da cete mi nalupati 1000 minuseva, ali evo vam istine:
- u mom SELU u Srbiji mozete da imate paket 3-u-1 (fiksni/mobilni/TV) preko Telekoma, a imate i izbor bezicnog interneta. Moji roditelji koriste bezicni internet, mislim da je preko SBB-a i placaju 50 evra za 5 meseci. Znaci 8,3 Evra mesecno za 8 Mb/s download i 2 Mb/s upload.
- u Nemackoj, gde ja zivim, iako mi je kuca u centru grada, mogu da biram internet samo izmedju O2 i Telekoma. Ja sam kod O2 i za 12 Mb/s down i 2 Mb/s plus osnovna pretplata za fixni tel. placam 45 evra mesecno! Kad se prijavljujes za internet - cekas preko MESEC dana da te prikace. Skoro sam imao kvar - trebalo im je 3 nedelje da poprave nesto sto su oni sami pokvarili na ulici! Za to vreme, naravno, meni niko ne refundira moju stetu i vreme koje ja nisam imao telefon i internet. O slobodnom internetu u Nemackoj mozete da sanjate! Ovde je sve zabranjeno! Ne mozete ni trecinu sadrzaja na YouTube da pogledate, jer GEMA je blokirala sve, cak i nase narodnjake! Zabranjeno je downloadovati filmove i muziku, i ako pokusate onda stvarno vrlo brzo dobijete kaznu od oko 1000 evra. Free WiFi ne postoji, sem u McDonaldsu, a tamo je brzina 1 kb na sat, znaci skoro da i ne radi. Na DSL imate limit 300 GB mesecno (Fair-Use-Mechanik), a mobilni ima limit 1 GB mesecno za pretplatu od 15 evra mesecno.

EU Citizen

pre 7 godina

Besplatan? Nema ništa besplatno, da bi bilo bilo čega, neko mora da uloži neki rad i trud i to neko drugi.mora da plati, to jest, da bi taj WiFi bio "besplatan", socijalisćički demagozi će opljackati gomilu firmi i pojedinaca, uključujući i sve vas koji se radujete što ćete imati nešto "za dž" a i one koji nisu baš toliko glupi, ali misle da će to biti oteto samo nekom drugom, a onda će na nekom nameštenom tenderu (ako mislite da je to balkanski specijalitet, ljuto se varate :) ) da pobedi neka crony-korporacija u dilu sa evrokomumisičkim demagozima i mastiljarama (bilo koruptivnom ili političkom, to je potpuno svejedno, ceh na kraju plate građanin i poreski obveznik svakako), i da taj projekat odradi za mnogo više para i sa
lošijim kvalitetom nego što bi se desilo u normalnoj tržišnoj situaciji. Naravno, pošto je "besplatno", na to će se uvek kačiti daleko više korisnika nego što sistem može da izdrži a da održi neku normalnu brzinu, i imaćete tačno ono što ste platili, državnu službu katastrofalnog kvaliteta gde su vaša mogućnost izbora i kontrola nulti, bez obzira što ste ustvari vi dali pare za to. Dobrodošli u EU.

SM

pre 7 godina

Za to vreme u Srbiji skidaju kožu sa leđa za par Mbps, ako uopšte bude signala! Zbog ovakvih stvari nam je potrebna EU, da ukroti i smiri naše krvopije.

Mile_X

pre 7 godina

Dragi moji sugrađani..
Internet u Srbiji je pojam za sve u regionu..
Onaj ko bude nudio u EU 6000min,6000sms 80gb neta i Iphone 7 za 6000din tom kupim ja jedan iphone.
Da ne pričamo o infrastrukturi koje pojedini gradovi nemaju u odnosu na naš Telekom.A stručno osoblje.Ma sve se živo naplaćuje.Kod njih se provera kredita i mb naplaćuje.
Nemoj da vas lažu nego čuvajmo naš domaći telekom kao zenicu..oka!
WiFi skoro svaki kafić i ustanova ima.SBB nudi do FLAT 30/2 Mb/s za 12e..

Ivke

pre 7 godina

Zar niko ne vidi širu sliku. Vlast još više želi da kontroliše narod, dajući mu besplatan internet. To automataki znači više ljudi "online", a samim tim i više korisnika pod lupom vlasti, Amerike, ili koga već. Čisto sumnjam da ljudi sa sela, čast izuzecima, umeju da se zaštite i ostanu anonimni na internetu. Koliko internet donosi dobrih stvari, toliko i pruža ostalima u čijoj je kontroli, da zaviru u tudje živote.

mile dodik

pre 7 godina

Ova prva dva komentara kanda nisu razumeli.Internet se naplacuje i u EU,sem ovoga po parkovima i centrima u gradu.Tako je i kod nas,mislim ovde ne racunam Babusnicu,Vranje,Leskovac...

aleksandar

pre 7 godina

vozim kamion po eu...mogu vam reci da je srbija DALEKO ispred eu po pitanju besplatnog wifi-ja....
u nemackoj nema free wifi...u vecini drzava vam daju na kasikicu sat vremena ili 100mb...i tu vam zabrane koristenje vibera,skajpa,mesingera...
ako postoji free wifi uslovljen je da imate sim karticu nekog domaceg provajdera da bi vam poslali sifru za logovanje.
-unifi je SRPSKI izum..ako kuci imate placen internet na do 5 uredjaja imate pravo koristenje unifi po celoj srbiji i drugim drzavama gde postoji unifi
-tako da nemojte pljuvati srbiju unapred

Cistim sneg po kucama mojom lopatom

pre 7 godina

''Na ovom svetu nista nije besplatno! Samo sir u misolovci!'' 
(Kurta, 6. decembar 2016 16:05) 

I sta je sad kod besplatnog interneta mislovka, a sta sir?!?
(Sjasi Kurta, 06. decembar 2016 17:29)

Sir je besplatan internet a misolovka je fakat da ce svako bit pratjen i uhodjen.

b

pre 7 godina

@igore gastosu, sedi u autobus, pa nazad na srpsko selo kad je ispred Nemačkog.

Kod nas je besplatan wifi misaona imenica, ali rado bih ugasio kablovskog provajdera..

covek iz struke

pre 7 godina

@EU Citizen:

Doziveo sam da ti dam plus, ne mogu da verujem! Ljudi ne kapiraju da taj WiFi koji koriste po kaficima nije samo antena, ruter i 2 zice ... vec mnogo opreme i ljudstva na strani provajdera. A tu su i godisnji ugovori o odrzavanju opreme, softvera, infrastrukture ... Pa zakup prostora ... Sve to kosta i neko to mora da plati!

@aleksandar:

Da odgovorim u tvom stilu:

1. Unifi nije srpski izum. Takav sistem je najpre realizovao americki Comcast, ostali su ga samo kopirali.

2. Nisu Nemci zatvorili WiFi pristup zato sto su skrtice ili zato sto zele da zarade pare, vec zato sto su pre 10 godina vec isprobali taj "Internet za dz" po kaficima, klubovima, restoranima ... i zestoko su se opekli! Jer otvoreni pristup znaci i otvorena vrata za hakere, krakere i ostalu bratiju. Mi cemo izgleda te lekcije tek uciti ...

WiFi

pre 7 godina

A kod nas?
Neće sekompanije lako odreći ovakve zarade. Neko reče da je internet opštenarodno dobro, revolucija, ali - ne kod nas.
Kod nas služi za bogačenje.
Možda za jedno 20 godina....

bb

pre 7 godina

@igor

Druze, niko ti ne brani da se vratis u selo u srbiji gde je net jeftiniji i gde je besplatan Youtube.
Sta? A nije bas sve tako crno belo. Nemojmo se zavaravati.

Sjasi Kurta

pre 7 godina

''Na ovom svetu nista nije besplatno! Samo sir u misolovci!''
(Kurta, 6. decembar 2016 16:05)

I sta je sad kod besplatnog interneta mislovka, a sta sir?!?

sarajevo.ba

pre 7 godina

@mile

Ne pisi sto ne znas.
Da ti ja sad napisem sta dobijem od mog operatera za 99chf mjeseco(to dodje oko 85€) ne bi ti bilo dobro.
A plus,99chf ti je recimo sesdeseti dio plate.
Sta ti mozes za taj dio plate dobiti u Srbiji,tj.za 5 eura???

ne bas

pre 7 godina

Mnogi u Srbiji i ne slute da je Srbija u nekim segmentima ispred proseka EU. Znam da cete se iznenaditi, i znam da cete mi nalupati 1000 minuseva, ali evo vam istine:
- u mom SELU u Srbiji mozete da imate paket 3-u-1 (fiksni/mobilni/TV) preko Telekoma, a imate i izbor bezicnog interneta. Moji roditelji koriste bezicni internet, mislim da je preko SBB-a i placaju 50 evra za 5 meseci. Znaci 8,3 Evra mesecno za 8 Mb/s download i 2 Mb/s upload.
- u Nemackoj, gde ja zivim, iako mi je kuca u centru grada, mogu da biram internet samo izmedju O2 i Telekoma. Ja sam kod O2 i za 12 Mb/s down i 2 Mb/s plus osnovna pretplata za fixni tel. placam 45 evra mesecno! Kad se prijavljujes za internet - cekas preko MESEC dana da te prikace. Skoro sam imao kvar - trebalo im je 3 nedelje da poprave nesto sto su oni sami pokvarili na ulici! Za to vreme, naravno, meni niko ne refundira moju stetu i vreme koje ja nisam imao telefon i internet. O slobodnom internetu u Nemackoj mozete da sanjate! Ovde je sve zabranjeno! Ne mozete ni trecinu sadrzaja na YouTube da pogledate, jer GEMA je blokirala sve, cak i nase narodnjake! Zabranjeno je downloadovati filmove i muziku, i ako pokusate onda stvarno vrlo brzo dobijete kaznu od oko 1000 evra. Free WiFi ne postoji, sem u McDonaldsu, a tamo je brzina 1 kb na sat, znaci skoro da i ne radi. Na DSL imate limit 300 GB mesecno (Fair-Use-Mechanik), a mobilni ima limit 1 GB mesecno za pretplatu od 15 evra mesecno.
(Igor, 06. decembar 2016 15:08)

Igore mogu ti reci da nisi ni u jednom pogledu tačan.
1. Da li si zaboravio da su plate u nemackoj 8 puta veće nego u srbiji? Kod nas oko 300€ prosečna plata. Ovde u nemackoj gde i ja isto živim je oko 2,4 do 3000. Uporedi sada cene.

2. U mom centru grada nude 100 Mb/s. Da li živiš u malom gradu? Onda je to tačno. U nekim gradovima nažalost nema još uvek ta brzina. U mom selu 30 km od Hamburga imam izmereno 46,7 Mb/s. Malo?

3. Tvoja nesreća što se nisi žalio i zvao.. U nemackoj, daj boze, postoje pravila. Sve bih ti to isplatili da si na vreme sve uradio. Čist primer. Nudili su nam 50 mb/s a stizalo je 16 mb/s. Naravno da sam proverio odmah i javio im. Posle mesec dana su legle pare. Sada sam produžio ugovor na 2 godine i to sa 50 mb/s

4. Slobodni Internet? U centru Hannovera na glavnoj stanici, besplatno. U tržnim centrovima besplatno....

5. Zabranjeno? Cudo to da imam najnovije blu-ray kopije na kampu i čudo mi nije stiglo 7 god nijedno pismo. Naravno da treba da se informišes pre nego stigneš na "klick". Uglavnom nikako torrente, nego one Click hostere.

6. Gema? Dali si čuo za Proxtube, proxflow? Add-on instaliras u Firefoxu/chromu I gledaš sve što poželiš. Ali sada i to nema potrebe jer GEMA vise ne zabranjuje sadržaje. Slobodan pristup od pre 3nedelje. Pre toga naravno da sam gledao sve što sam poželeo.

7. Isto nisi sigurno cuo za "mobile web, ili winsim"? 5 € mesečno I 1Gb i beskrajno minuta.

Brate, informiši se molim te.
Objašnjenje pod brojem 1. obara sve ostalo. Zapamti to.
Pozdrav

Radnik

pre 7 godina

Bez zelja da udjem u polemiku sa nekima ovde, samo hocu da kazem da su Igor i ostali koji pisu o losem internetu u Nemackoh 100% u pravu.
Covek je rekao istinu a odmah ga napadate i pisete gluposti sto se ne vrati kad je lose, plata ovolika bla bla bla
Covek je rekao istinu o internetu a nije pominjao gde se bolje zivi.
Sticajem okolnosti imao sam priliku da proputujem dobar deo Evrope i Severne Amerike. Tvrdim da je Srbija u vrhu po kvalitetu interneta a pogotovo po kvalitetu i dostupnosti wi fi (pisem pre svega za NS, BG, Nis i vece gradove a ni manja mesta mnogo ne kaskaju).
Pitao bih ovog pametnog sto zivi u selu 20 km od Hamburga, u kojem lokaku, recimo na Repabanu, turistickom centru i centru nocnog zivota, ima besplatam wifi? U kojem trznom centru u HH ima normalan besplatan internet?
Srbija je zemlja sa 1000 mana, o tome je nepotrebno diskutovati, ali po kvalitetu i dodtupnom wi fi je u vrhu. Vecina stranaca koji dodju iznenadjeni su da je ovde tako dobar i dostupan internet. Kod nas skoro svaka seoska kafana ima besplatan wifi.
Siguran sam da ovo citaju i vozaci, bas bi voleo da napisu na kojoj, recimo benzinskoj pumli, u Nemackoj imaju internet a na kojoj pumpi u Srbiji na auto lutu nemaju internet. Naravno mislim ns besplayan internet

Pedja

pre 7 godina

U Nemackoj mobilni operater nudi. Neogranicen broj minuta i svim mrezama u Nemackoj, neogranice broj sms u Nemackoj, i internet 4g do 4gb mesecno, posle toga neogranicen po brzini od 1mbps po ceni od 25eur.
Totalni flat za 3000rsd... kod nas za taj novac maksimalno 1000minuta i koji gb brzog neta !
Tamo su oni a ovde smo mi

siki

pre 7 godina

jel znate kako se radi komparacija.
za 10mbps u srb radite jedan dan da bi platili mesec dana interneta. eto tu smo mi trenutno...
i to ko radi

Programerović

pre 7 godina

"- u Nemackoj, gde ja zivim, iako mi je kuca u centru grada, mogu da biram internet samo izmedju O2 i Telekoma. Ja sam kod O2 i za 12 Mb/s down i 2 Mb/s plus osnovna pretplata za fixni tel. placam 45 evra mesecno! Kad se prijavljujes za internet - cekas preko MESEC dana da te prikace......"

Igore, da li shvataš koncept interneta? Mi ovde komentarišemo putem interneta. To znači da možemo da ukucamo u pretraživaču "German ADSL price per month" i za par minuta pregledamo cene svih provajdera u Nemačkoj. Iz toga nam je jasno da je cena interneta 100Mb/sec 19,95eu mesečno, 34,95eu sa fixnim telefonom neograničeno prema svim fiksnim mrežama.

Inače, ta mreža mi je jako zanimljiva jer je asimetrija u odnosu 70:30% u korist download-a (obično je oko 90:10%). Malo beskorisnih informacija: Ono slova A u ADSL znači "asymmetric". Tehnologija je veoma prosta. Provajder vam dotera kabal sa 256 kanala (fizički žica). Jedan rezerviše za fiksni telefon, pet ostavi prazno da bolje razdvoji signal, po jednu kontrolnu za upload i download, a onda ostalih 248 podeli u nekom odnosu, uglavnom preko 200 za download podataka.

PS. Pozdrav za Igora, od februara stižem u Nemačku da se i ja malo patim, tamo gde je sve skupo i loše, dok srpska sela cvetaju i srljaju u progres.

zztop

pre 7 godina

Besplatan internet je dostupan i u velikom broju gradova i sela u Usa. Prvo cilj te vrste neta jeste da ljudi u odredjenom momentu kada je nesto hitno mogu da dibiju informaciju da procitaju neku vest da pogledaju kako se vreme ocekuje itd znaci samo bitne zivotne stvari. Sa besplatnog gradskog interneta ni sada ni u buduce kako u Usa tako i sada u Eu nece moci da se skidaju filmovi, igrice, serije, muzika da se gkeda you tube i filmovi za odrasle. Tako da euforija Hrvata, Bugara, Rumuna i uskoro Srba ce biti kratkog daha.

mthomy

pre 7 godina

nemacka ima ubedljivo najgori internet. par njih su ovde i komentarisali i svi ih odmah napali. pa ljudi, ima delova nemacke i to dosta, gde ni mobilna mreza ne radi!

Đole_kg

pre 7 godina

@aleksandar slazem se sa tobom. Prosle godine je,cini mi se, objavljena neka statistika da je Srbija medju vodecim zemljama po pitanju wifi u Evropi a odnosi se na hotele i ugostiteljske objekte.

Bre

pre 7 godina

I kod njih neko hoće da uzme procenat od pravljenja nove mreže. Zašto se nisu dogovorili da bude besplatan roming za sav internet i nema potrebe za dodatnom opremom i zračenjem?

salee

pre 7 godina

u beču po tržnim centrima svuda ima slobodan wifi i u većim zgradama itd mada ako imaš dobar ugovor u mreži i nije potreban 6gb neta neograničen broj sms poruka i neograničeni minuti u austriji pa čak i neki nude 200 minuta i 200 sms poruka za EU, srbiju, bosnu, tursku..

bobo

pre 7 godina

Samo kad internet provajderi kazu recimo 10mbit realno bude negde oko 8-8,5mbit.
Zivim u Svedskoj u Stockholmu i ovde je internet dobro izgradjen u 85% zemlje ali ipak se nikada nedobija puna brzina .

Nebojša Gojnić

pre 7 godina

Kakav užas. Nema leba ali ima interneta. Kao u filmu "Brazil": "Nedostatak slobode nadomeštavamo dodatnim informacijama". U filmu svaki stan ima po 5 televizora, jedino kad ih hapse to nije ne televiziji.

zoki sm

pre 7 godina

Što se tiče odnosa cene i brzine Telekom Srbije je tu negde nisu Rumunija ali nisu ni Nemačka. Što se tiče interneta Nemačka je jedna obična rupa u odnosu na ostatak EU a bogami i Srbije. Što se tiče praćenja, gledanja, skidanja i ostalog imate gomilu VPN koristite ih cena je negde 30€ godišnje, mogu vam pljunuti pod prozor. A besplatan WiFi je OK samo spremite se na gomilu reklama i ne baš neke brzine.

Toplica Milan

pre 7 godina

Igor: Ovo za cene usluga je tacno, ali to da je sve blokirano i da ne mozes nista piratski da skidas, jer ces platiti kaznu, je apsolutna neistina. Nemojte ljudi da izmisljate i pisete gluposti.

Astrid

pre 7 godina

Projekat je za sada cista besmislica. Kako neko zamislja da u skoroj buducnosti dobije besplatan internet? Neko ga mora platiti jer infrastruktura je jos toliko skupa da ne moze da se napravi besplatan net za sve gradove i sela. Prosto je nerealno, dakle neko ce morati da plati, a najverovatnije ce uvesti neku taksu za celu EU pa ce po komunistickom sistemu, svi da plate za nesto sto samo neki koriste. Klasicno demagosko komunisticki pristup i princip. Kada u nekoj buducnosti, mozda ne tako dalekoj, bude infrastruktura znatno jednostavnija i jeftinija, kada se oko zemlje bude nekoliko hiljada geostacionarnih satelita za neku oblas tonda bi net mogao da bude besplatan, tj finansirao bi se kroz reklame svih onih koji na internetu zele da nesto prezentuju. Kada tv postane kompletno digitalan i kada se ukinu kablovi i razne zice koje poskupljuju sistem, moglo bi se pricati o besplatnom sirenju informacija , ali besplatnom samo za krajnje korisnike. Svi koji su komercijalno uvuceni u sistem ili u njemu ucestvuju morali bi nesto da plate, to je jedini nacin da se sistem odrzi. Dakle za ocekivati je bar besplatan internet za gradove i sela, ne samo u EU vec bilo gde u svetu, kada tehnologija bude jos jeftinija siroko dostupna, kada sistem bude takav da svi komercijalno ukljuceni u sistem placaju. Besplatno ne postoji bas nista na ovom svetu , osim ukoliko se ne sluzimo komunistickim floskulama i zamenama teza. Sve je besplatno, a svi ga placaju.

Igor

pre 7 godina

@Programerović - nemas ti blage veze s mozgom.
"Iz toga nam je jasno da je cena interneta 100Mb/sec 19,95eu mesecno, 34,95eu sa fixnim telefonom neograniceno prema svim fiksnim mrežama."
... ali ima i toga da to ne moze svako da dobije, jer ne postoji infrastruktura. U praksi, samo 2% ljudi u Nemackoj moze da dobije tu uslugu koja se reklamira! Jedno je reklama, drugo je realna mogucnost. Pitao sam svakog provajdera i rekli su mi: na tvojoj adresi mozes samo O2 ili Telekom, DSL do 16 Mb/s. Ovo "DO" zavisi od daljine izmedju kuce i njihovog machine rooma. Zato ja imam 12 Mb/s, sto objasnjava tvoje cudjenje o brzini.
Objasnjavas kako radi ADSL i kazes "Jedan rezerviše za fiksni telefon...", a oni su ukinuli fiksni telefon, i ja imam samo DSL signal, a telefon je VoIP, i ne radi uopste ako nemam DSL signal.

A kad budes dosao, spremi brdo para rodjace! I naoruzaj se strpljenjem i zivcima. Za internet je najmanji problem, mozda cak i budes u ovih 2% srecnika sto mogu da imaju i 100 Mb/s internet. Svakako ces morati da cekas 1-2 meseca da te zakace na net. Ali da vidis koliko je stanarina, i koliko je tesko naci stan - gde god se dobre pare zaradjuju. Npr. u Minhenu, 30 kandidata dodje da gleda jedan stan, a gazda bira kome ce da ga izda. Srbi nisu medju omiljenima, pa se spremi nekoliko meseci da zivis u hotelu, ili da iznajmis nesto u cemu ja ne bih nikad ziveo. Dobar stan je 1500-2000 evra mesecno, a Kautionssparbuch 2 kirije, plus za mesec unapred. Srecno.

Darko

pre 7 godina

E tako se čini da se ostane na selu. Omogućiti bolje uslove na selu nego u gradu, pa će ljudi ostajati u sredinama koje sada napuštaju. Obrazovanje, posao, tehnologija, kultura(sport, film, muzika) I naravno podsticajna sredstva za male poljoprivredne proizvođače...za početak!

na posmatranje

pre 7 godina

Npr. u Minhenu, 30 kandidata dodje da gleda jedan stan, a gazda bira kome ce da ga izda. Srbi nisu medju omiljenima, pa se spremi nekoliko meseci da zivis u hotelu, ili da iznajmis nesto u cemu ja ne bih nikad ziveo. Dobar stan je 1500-2000 evra mesecno, a Kautionssparbuch 2 kirije, plus za mesec unapred. Srecno.
(Igor, 7. decembar 2016 12:07)
Cekaj bre polako, smiri se. Sta je tebi? Stvarno, sta ti je? Ja ne razumem o cemu ti pricas. A sta bi ti, da ti odredjujes u tudjem kome ce on da izda njegov stan? Pa sta ako nece da ti izda stan? Naravno da nece kad zna da si nepouzdan i da tvoja rec kod vecine vas odavde ne vredi ni vazduha kojim je izgovorena. Bato moj, to je civilizacija, to je red. Ako hoces stan, ne samo da moras da platis prvu i zadnju kiriju unapred, nego i depozit da stavis, racuni na tvoje ime da se prebace, i da doneses potvrdu da si zaposljen, i izvestaj iz kreditnog biroa da si uredan platisa. A sta bi ti? Na poverenje sa nepoznatim ljudima, uz cerenje kao pecena glava, ma nea problea, lako cemo, eeeee, eeeeee, pa da te on posle juri non stop i za racune i za kirije i za sve, a ti da samoupravljas u tudjem i da placas kad imas. E pa nema to u Nemackoj. Pametni ljudi.

A sto se tice interneta ovde u srbiji (namerno malo slovo), OK , dobra pokrivenost, i kako to kompenzuje nepostojanje civilizacije, reda, sistema, nicega, haos vec opisan gore, npr sa kirijama, kad bi oni malo da samopupravljaju u tudjem, prljavstinu i sam ostali gad?

Da cujemo

Meister Jakob

pre 7 godina

Samo kad internet provajderi kazu recimo 10mbit realno bude negde oko 8-8,5mbit.
Zivim u Svedskoj u Stockholmu i ovde je internet dobro izgradjen u 85% zemlje ali ipak se nikada nedobija puna brzina .
(bobo, 6. decembar 2016 21:49)

Mo'š mislit, pa 85% Švedske je šuma!
Živio sam u Švedskoj.

Nenad

pre 7 godina

U Novom Sadu recimo ima besplatni internet po centru i keju namenjen turistima i ljudima kojima je potreban na ulici, ali je neki genije iz gradske uprave stavio korisnicko ime i lozinku koji mozete saznati samo ako ste u dubinama dark neta ili znate Milana Tarota. Inace ako vam ikada zatreba i korisnicko i lozinka je... o, kako samo inventivno: gost :)