Ponedeljak, 28.11.2016.

18:57

Država se odriče kolača: Manji porezi dižu zarade

Država bi konačno mogla da se odrekne dela svog parčeta "kolača" u zaradama. U vladine fondove od svake plate 50, umesto 65 osto.

Izvor: Veèernje novosti

Država se odrièe kolaèa: Manji porezi dižu zarade IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

B91 iz NS

pre 7 godina

Ne mogu da verujem da je nekome palo na pamet da ljude koji su prijavljeni na minimalac se ne placaju doprinosi. Kao da im nije dovoljno sto rade za nedovoljno para nego se jos i tim sirotim ljudima oduzima penzija. Najgori predlog koji sam ikad procitao. Narod je lud ako ovako nesto bude ikad ikome dozvolio.

Dzoni

pre 7 godina

hahaha. znači u mađarskoj nema plate. država uzme sve što zaradiš
(zoks, 29. novembar 2016 09:27)

Ne to znaci da na tvoj Neto dinar , Poslodavac placa drzavi jos 1 dinar.

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 7 godina

Ako nece sad da me prijavi na platu koju zapravo dobijam, zasto bi to uradio i posle? Sto vise imas, to vise hoces. A mi na minimalcima mozemo samo da mastamo o penzijama.

Momir

pre 7 godina

placam porez na dohodak. Pitam se GDE BRE IDU TE PARE i na sta to potrose?? Vidim da neki 'experti' iz teksta komentarisu da je taj porez prenizak?? ALo bre! Jeste prenizak ako se uporedjuje sa istim porezom koji placaju Nemci ali je enormnmo prevelik ako se poredi sa nasim prosekom i standardom! Urazumite se vec jednom i nemojte spinovati

Ivan

pre 7 godina

@no name
A gde ti vidis da ja nipodastavam radnike u mom komentaru? I gresis da sam ja isto radnik. Radnik dodje,odradi,ode kuci i na vreme za to dobije platu. Znaci da ne mora da brine kako da plati zakup,pdv,poreze i doprinose,dobavljače,knjigovodje,ekolosku taksu,infostan,struju,vodu... Po ovoj logici svaki novozaposleni radnik koji je bio na birou duze od 6 meseci treba da
trazi razliku koju drzava subvencionise jer su na njega manji doprinosi? Lako je pisati komentare,probaj da vodis firmu.

nikada nikome izvini

pre 7 godina

...mozete da izjednacite i cenu struje za privredu i za domacinstva...odmah ce svi proizvodi pojeftiniti i bice konkurentniji na stranim trzistima...sam u Srbiji je cena struje za privredu tri puta skuplja u odnosu na cenu za domacinstva...u Australiji je cak skuplja struja za domacinstva...

zoks

pre 7 godina

Samo da znate da u pomenutoj Madjarskoj pomenuta stopa oporezivanja na plate iznosi 100%.
(Djomla, 29. novembar 2016 07:43

hahaha. znači u mađarskoj nema plate. država uzme sve što zaradiš

bax

pre 7 godina

Koji nonsens:"Manji porezi dizu zarade",a razmisljaju da primene nemacki model i oslobode minimalac najveceg dela poreza,a sa druge strane zele da progresivno oporezuju primanja (citaj:veca primanja=vece opterecenje za poslodavca).Sta to u praksi znaci?Svi ce teziti da Vam daju sto manju platu,po mogucstvu minimalac.A oni i koji bi davali veca,verovatno ce pribeci sivoj ekonomiji tako sto ce davati minimalac na racun,ostalo na ruke.Zasto?Jer drzava svojom carobnom i kreativnom politikom to podstice i ujedno ovu zemlju deklarise kao leglo jeftine radne snage.Uraaaaaa!

ајој

pre 7 godina

Леееееле, шта ли нам онда тек спремају на другој страни ? Поскупљење струје кроз акцизе наравно, за 10% ?!?

Djordje

pre 7 godina

Ma 90% privatnih preduzeca prijavljuje radnike na minimalac to se resava drakonskim kaznama a ne ustupcima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ziggy, 28. novembar 2016 22:14)

Lepo receno Zigi. Ajde sada ti otvori svoju privatnu firmu i prijavi me na 500 evra. Ako me slucajno prijavis na manje, ja cu prijavim tebe da te drakonski kazne. I sve onda bude super...

Rip Kirbi

pre 7 godina

Snižavanje poreza na zarade ima smisla samo ako se konačno u praksu uvede institucija ugovaranja bruto zarada. U suprotnom, ovakve mjere su isključivo namijenjene poslodavcima a ne radnicima.

lex

pre 7 godina

@Branko
Ma jeste, bas tako ide!!! Kome se plata ne svidja, taj bira drugo mesto, ako moze! Ako ne, onda cuti i trpi!!! Jel bolje nema!!! Nek oni ukinu za privatan sektor obavezno placanje doprinosa, pa nek svaki radnik sam bira sta ce sa tom parom!!!

Pedja

pre 7 godina

(Spearman, 28. novembar 2016 21:05)

BRAVO, hocemo zapadni sistem, onda neka se uvede zapadni sistem. Bruto na racun, a ja cu da platim porez, doprinose i sve sto sada placa poslodavac. A moj knjigovodja ce da proracuna kolike sam ja rashode imao, koliko dece imam,, sta je otislo na kredite... Samo to ovde ne moze da funkcionise. U slucaju da ti poslodavac daje bruto drzava nemoze da te samara sa kojekakvim nametima za koje niko ne zna cemu sluze i gde idu. Ovo je pljackaska zemlja, bila i ostace.

DOKTOR

pre 7 godina

PDV na 8%,doprinosi na 30% od plate i videli bi ste kako se suzbija"SIVA"ekonomija za 3 meseca! Ali ja nemam zavrsen Megatrend pa ko sam ja da solim pamet sa Ekonomskim fakultetom...

ser

pre 7 godina

treba pod obavezno izbaciti stavku zdravstveno osiguranje i pustiti zaposlenog da sam odluci hoce li ga imati ili ne, naravno deo tog novca dati zaposlenom, a deo vlasniku koji bi morao pod obavezno osigurati radni prostor.

Mikelandjelo

pre 7 godina

Ma 90% privatnih preduzeca prijavljuje radnike na minimalac to se resava drakonskim kaznama a ne ustupcima.
(ziggy, 28. novembar 2016 22:14)

Ja sam npr prijavljen na 4 sata a eadim po 12. A jos kada se poslodavac pojavi usta su mu puna sebe kao sa on nama poklanja te pare a ne da ih mi zaista zaradjujemo.

Kosta

pre 7 godina

Koliko im je verovati, navuku ljude pa nakon godinu dana opet vrate na 65%, nista me nebi iznenadilo od ovih, valjda docekam one 2 godine posle kojih ce nam biti bolje, cekam vec 5 godinu,sporo idu te 2 godine, izgleda sa njima nece ni doci.

losmi

pre 7 godina

Ovo je slabo. trebalo bi da se smanji na 20% prve 3 godine. Pa da se svake druge godine povecava za 2% (ili da bude 1% godisnje, kako je lakse knjigovosjama), do 30% i tu da se ostane. Obavezno primanje plata na racun u banci, zakon o kontroli imovine. I nagrada u vidu jednpgodisnje plate radniku koji prijavi gazdu drzavi za placanje na crno. I okanite se zarade. ovaj deo nije za radnike direktno nego za poboljsanje uslova za poslovanje koji kasnije dovode do povecanja plata.

Pera Zdera

pre 7 godina

Ovo će za običnog čoveka biti samo dodatni pad standarda. Poslodavci će razliku zadržati, a neto plate radniku neće povećati. Sa druge strane, država će podići PDV i naredjace nove namete u vidu akciza i poreza, kako bi popunila rupu u budžetu. Običan radni svet će živeti osetno lošije.

genije

pre 7 godina

Po obicaju, komentar ce zzavrsiti u kanti...
JEDINA stvar koju je neophodno uraditi je - izmeniti zakon o racunovodstvu kako bi se na isplatnim (platnim) listicima pojavile STVARNE cifre.
Danas na platnim listicima ne stoji ta matematika - drzava KRIJE polovinu svog zahvatanja - pa je poslodavac u obavezi da prikaze samo polovinu troskova plate zaposlenih.
Kada bi svi znali kolika im je stvarna bruto plata, stvari bi bile neuporedivo jednostavnije.
Prvo to je VASA plata - ako se drzava odrekne dela kolaca, nema druge nego da sve ide vama u dzep, jer bi u ugovorima stajala bruto plata (a ne samo ono sto vam "legne" na racun).
Drugo - tacno bi ste znali koliko vam drzava i drzavni fondovi uzimaju (a sami zakljucite kakvu uslugu dobijete za te novce).
Ovo naravno ne odgovara ni drzavi (preskupa je, a ovim bi to svi videli - EJ na 25'000 neto - drzava je uzela jos 15'000 ODMAH + na tih 25 ste platili PDV i akcize)!!! a ni "kumovima" i "rodbini" vladajuce garniture (koja god da je u tom trenutku).

Cist racun pre svega.

Onog trena kad se ovo desi mozemo pomisliti da idemo napred.

XXL

pre 7 godina

Država tj. Režim se NE odriče ničega ovo je samo pusta demagogija kako bi se uvelo mnogo drugih nameta i dažbina. Ovo sada viš nema smisao niti je put ka proklamovanom boljitku, a ponajmanje ka EU.

miki

pre 7 godina

Zanimljivo je to da u SAD porez koji placaju poslodavci iznosi najvise 11% i zove se pajrol taks. Neverovatno je da je u Srbiji 65%, kako vlada ocekuje da ce poslodavci prijavljivati radnike kada je realna cena njihoce plate 165+%.

Branko

pre 7 godina

To je vec uradilo nekoliko istocnoevropskih zemalja. Drzava smanji doprinose a digne PDV. Gradjanima ostanu plate iste ili minimalno porastu, ali zato cene znacajno porastu, tako da su na kraju na gubitku. Jedini koji su na dobitku su vlasnici kapitala...

MarkoNS

pre 7 godina

Drvlje i kanenje na poslodavce! Ne shvatate ljudi da su privatnici ulozili sve sto imaju u svoje poslove, da su u nepovoljnim kredidima do guse i da su duzni na sve strane. Rizikuju sve sto imaju, drzava nema osecaj da im pomogne, a isplacuju plate i jos drzavi daju za svakog zaposlenoh 65%.

politikologapsolvent

pre 7 godina

Ljudi... Svako ko je rekao ovde da te pare treba da odu radniku pati od elementarnog nepoznavanja ekonomije. Plate su ovakve kakve jesu zbog nerazvijenog tržišta rada (koje je opet nerazvijeno zbog slabe ekonomije uopšte). Kada ojača ekonomija, poveća se tražnja za radnicima i kada do radnika ne bude lako doći nego poslodavci moraju da se takmiče međusobno, e onda će se i uslovi rada poboljšati.
A drugo, moram vas pitati, bilo ko od prisutnih može da odgovori, po kom osnovu bi ova razlika trebalo da pripadne radnicima? Kako ste došli do tog zaključka?

joj

pre 7 godina

nek se minimalac ne oporezuje i nek bude i 400eur pa onda radnik sam sebi nek uplacuje doprinose, osiguranja. Organizovana drzava i ovako treba da zivi samo od pdv-a. Nazalost kod nas je najveci poslodavac upravo drzava.

Maja

pre 7 godina

A ovi sto se hvale da je njima plata ugovorena kao bruto 1 pa ce im svako smanjenje poreza povecati neto platu, zaboravljaju da isti taj poslodavac moze da im ponudi aneks ugovora o radu sa bruto 1 zaradom koja je manja bas za iznos ustede u porezu i tako ovo smanjenje preliju u svoj dzep, a radnicima ostave isti neto. I jos nesto, neprihvatanje aneksa je osnov za otkaz ugovora o radu (i to su lepo udesili zakonom o radu) pa probajte da neprihvatite ponudjeno smanjenje.

voodoo

pre 7 godina

"Vlasnici firmi zadovoljno trljaju ruke, zaposleni na crno se nadaju da će konačno biti prijavljeni i zarađivati svoju penziju, a ekonomisti upozoravaju da će manji priliv državna kasa nekako morati da nadomesti."
Ovo je citat tekstopisca, i po meni najbitniji deo teksta, koji je kljucan za ovu promenu. Ukoliko vlasnici ne prijave sve radnike na crno, i ne smanji se broj privatnika koji isplacuju minimalac, ili jos manje minimalnu osnovicu onda ovo nema poente, to je istovremeno i nacin da drzava nadomesti tih 15%, tako sto ce se ukupan broj, kao i zbir zarada povecati, i da privatnici ustede i zaposleni budu zadovoljniji. Medjutim opet sve zavisi od drzave, jer ova drzava do sada nije kontrolisala primenu ni dosadasnjih zakona kako treba, tu se meni javlja skepticizam i po ovom pitanju. Razlog je sto su svi u Srbiji, pa i privatnici navikli da zaobilaze propise, a drzavne sluzbe su tako postavljenje, sprega politike, poznastva i korupcije da im to dozvoljavaju konstantno. Tako da samo racunati na postenje privatnika i onih koji su trebali da ih kontrolisu do sada, da ce se sada nesto promeniti u krsenju zakona i kontroli je smesno. Drzava Srbija moze da donese kakve god zakone zeli, ali dok se sistem kontrole tih zakone ne uspostavi kako treba, dzaba sve. Svuda ima korupcije, ali kod nas je ona potpuno sistemska, javna, da li se radi direktno o novcu ili politicke usluge ili sta vec to je sve zloupotreba i korupcija, a kod nas je ona na jako visokom nivou, zakoni su tu samo slovo na papiru, samo sistem kojim se muce nepodobni i oni koji ne placaju reket u tom slucaju. Tako i ova promena, ako nema kontrole svodi se na to da vec nesposoni i polu propalim privatnicama drzava opet produzava zivot, zaposleni nece dobiti nista, drzava ce ostati uskracena za porez i nastavljamo ovim zacaranim krugom iz koga ne mozemo da izadjemo vec jako dugo.

Ivan

pre 7 godina

Meni samo nije jasno zasto ja kao poslodavac koji redovno isplacuje dogovorene plate ne bih tu razliku zadrzao za sebe? Pa ja sam ulozio u biznis sve sto sam imao,ja radim vise od svih zaposlenih,ako posao pukne ja cu biti na najvecem gubitku...i sad kao prozivke tipa "to ce poslodavac zadrzati za sebe". Pa i treba da zadrzi!

goles

pre 7 godina

Smanjiti rad na crno? Ko koga ovde pravi ludim? Drzava nema instrumente da kontrolise to?
A inspektori se "cascevaju" isto kao saobracajni policajci prilikom prekrsaja,zakoni su slova na papiru.
I skoro je bila prica da ce opet organizovati nagradnu igru za fiskalne racune??? To samo pokazuje nesposobnost drzave da kontrolise ono od cega se finansira.

nema deda mraza

pre 7 godina

oslobodite frilenserske ugovore od doprinosa.
gazde plate mesecno doprinose. frilenseri mogu nekoliko puta mesecno zbog cega se snalaze izvlcenjem novca preko agencija

inace ovo su eu uslovi pridruzivanja

Mikiveliki

pre 7 godina

Када негде смањите, и настане мањак, онда морате негде да узмете да би сте То надокнадили.

Spearman

pre 7 godina

Kad bi se plate izrazavale u bruto iznosu kao na Zapadu i drugim zemljama, poslodavci ne bi imali sta da se bune. Tada bi mogli samo radnici tj. gradjani da se bune zbog visokih poreza. Svako treba da dobije bruto iznos i da onda sam plati porez, a stopa poreza treba da zavisi od broja dece, bracnog stanja, troskova na lecenje, knjige, kompjutere. Tako to rade postena drustva. Na kraju godine bi nekome drzava vratila pare a neko bi morao jos vise da plati. To je fer drustvo.

Dejan

pre 7 godina

Naravno da ce poslodavci smanjiti zaposlenima bruto plate kada se smanje porezi, zaposleni ce dobijati isto koliko i sada, a ako smanje za novozaposlene poreze otpustace ljude preko 45 godina i zaposljavati nove. jedino ima smisla povecati porez onima koji zaradjuju preko 150.000 dinara mesecno a dosta ih je

starković

pre 7 godina

bice plate iste. nedavno povecanje minimalca, u mojoj firmi odnoslilo se samo na 'beli' deo tj deo koji leze na racun. koliko je on povecan toliko se smanjio 'crni' deo tj onaj na ruke. isto ce tako da bude i sa smanjenjem poreza. nikakva promena... podignite minimalac na ljudsku sumu prvo a onda smanjujte porez... ubicete tako platu na racun i na ruke...

Super Hik

pre 7 godina

NE, NE i OPET NE. Manji porezi NE dižu zarade. Zasto manipulisete i LAZETE narod? ZASTO? Manji porez samo poslodavcu sliva vise para u dzep, nista drugo. Podizanje stope minimalca dize zarade. Poslodavac NEMA OBAVEZU da podigne plate ako je minimalac 123 dinara koje je DRZAVA ODREDILA. Jos jedan porez koji bogate robovlasnike cini jos bogatijim. Super Hik parola, Kradem od siromasnih da bih dao bogatima. Bravo Vucicu super si. Oderi jos malo narod.. Nego kako ide sudjenje tajkunima Miskovicu, Beku, DInkicu za koga si spremao robijasku kosulju. Kako ce ovaj zakon na njih uticati? Ah, da uvalices im jos para! Da nisu oni finansirali izglasavanje ovog zakona???

Vlad

pre 7 godina

Licno sa odusevljen, iako su doprinosi i sa 50% jako veliki izdatak odnekud se mora poceti. Ovim tempom za par godina mozda i dostignemo neki prosek u regionu

daMirda

pre 7 godina

Radulovic je pisao ovome jos pre pola decenije na Blogu B92. Smanjis porez na plate, podignes PDV par procenata, cena domacih proizvoda ostaje ista, uvozni proizvodi poskupe. Rezultat je subvencija svakome ko zaposljava umesto probranima koji se tale sa vlascu.

Da li je predizborno obećanje?

pre 7 godina

Podržavam predlog zakona, ali morate u momentu stupanja istog na snagu, ujedno i podići minimalac na 300€.
U suprotnom razliku u porezu neće videti zaposleni, već će sve pare pokupiti poslodavac, pogotovo ovi pošteni strani investitori. Tih 300€ će privreda da oseti odmah u povećanoj potražnji dobara, a država će kroz prodajni pdv pokupiti razliku. Jednostavno radnik će moći više da se pruži.

Gradjanin

pre 7 godina

Tacnije 67-68% odsto se sada uzima! Ako se na to dodaju nepravedni racuni za vodu, smece, dimnjake, pretplatu i ostale gluposti koje ne koristimo a prinudjeni smo da placamo (citaj: za vodu navodim jer ne postoji pravi nacin merenja pa na osnovu potrebne zarade oni podele potrosnju, bar u 95% domacinstava kada su u pitanju kuce) to prelazi 75%. A o preplacenom centralnom grejanju tek ne treba trositi reci. Cele godine se placa a efektivnog grejanja tek 3 meseca i to ne konstantno.

Marko

pre 7 godina

Dobra odluka ali 50% je malo u bugarskoj je 20% a u rumuniji 25% iz tog razloga u bugarskoj stopa nezaposlenosti je 6% a u rumuniji 6,5% dakle namere su dobra ali nedovoljne kako bi se očekivale drastične promene.

ja

pre 7 godina

Ako tako bude, super! Moja plata je ugovorena kao bruto 1, što znači da svako smanjenje poreza, umesto u budžet, ide meni u džep. Poresko opterećenje sa 65 na 50% znači skoro 25% veća plata...

ja

pre 7 godina

povecace akcize na struju, gorivo, a ne bi me cudilo da uvedu porez na vazduh ili akcizu na vodu, tako da se ne nadajte nicemu dobrom....tako i milostinju od 2-3 posto povecanja ce pojesti inflacija a tek sta ce uraditi poakupljenje svega i svacega, ne smem ni da pomislim....ali tako i treba, kad ste lenj narod pa vas mrzi da izlazite na izbore...ja sam isao, glasao protiv ove posasti i sa svoje strane ucinio sve...

biznis

pre 7 godina

Odakle vam ideja da manji porezi znace dizanje zarada? Sta ako imam urgentnije rupe da zakrpim tom ustedom? Recimo, drzava smanji poreze na rad, a poveca akcize?

TecHiFi

pre 7 godina

Da li iko misli da će razlika otići u novčanik radnika? Ko to misli taj je ili lud ili ne poznaje naše robovlasnike. Sad će svi na minimalac a resto na ruke, nema penzije - ne treba ti, umrećeš stojeći na kasi/pogonu/magacinu/strugu...

Branko

pre 7 godina

Lepo je smanjiti poreze na plate, ali isto tako ih zakonski obavezati da tu razliku daju radnicima a ne da strpaju u svoj dzep (sto ce 98%njih da uradi)

Какво црно запошљавање

pre 7 godina

Са оваквим институцијама ("премало инспектора", благонаколкост према кршењу прописа, "прекршиоцима пријатељско" судство...), наравно да ће огромна већина послодаваца само брже мењати нова кола.

C i n i k

pre 7 godina

Nenormalno je da privatnici i dalje placaju struju,vodu,grejanje i sl.po 5 x vecim cenama od gradjana ! Nenormalno je i da porez na rad ovde bude i dalje 70%! Gde je tu elementarna logika, pobogu? Da vam privatnici placaju stranacke vojnike na drzavna jasla,a posle kukate kako je plata NK radnika kod gazde, svega 300 e? Pa da li neko uopste zna koliko privatnik mora da najpre isplati drzavi harac, da bi tom radniku dao i tih 300 e? Ko nece da zna,neka.otvori firmu pa neka vidi sa ovolikim troskovoma da li moze da placa NK radnika 500 e. Kvalifikovani radnici koji gazdi donose profit,naravno da su placeni,ali na 'ruke'...

Branko

pre 7 godina

Lepo je smanjiti poreze na plate, ali isto tako ih zakonski obavezati da tu razliku daju radnicima a ne da strpaju u svoj dzep (sto ce 98%njih da uradi)

ja

pre 7 godina

povecace akcize na struju, gorivo, a ne bi me cudilo da uvedu porez na vazduh ili akcizu na vodu, tako da se ne nadajte nicemu dobrom....tako i milostinju od 2-3 posto povecanja ce pojesti inflacija a tek sta ce uraditi poakupljenje svega i svacega, ne smem ni da pomislim....ali tako i treba, kad ste lenj narod pa vas mrzi da izlazite na izbore...ja sam isao, glasao protiv ove posasti i sa svoje strane ucinio sve...

TecHiFi

pre 7 godina

Da li iko misli da će razlika otići u novčanik radnika? Ko to misli taj je ili lud ili ne poznaje naše robovlasnike. Sad će svi na minimalac a resto na ruke, nema penzije - ne treba ti, umrećeš stojeći na kasi/pogonu/magacinu/strugu...

C i n i k

pre 7 godina

Nenormalno je da privatnici i dalje placaju struju,vodu,grejanje i sl.po 5 x vecim cenama od gradjana ! Nenormalno je i da porez na rad ovde bude i dalje 70%! Gde je tu elementarna logika, pobogu? Da vam privatnici placaju stranacke vojnike na drzavna jasla,a posle kukate kako je plata NK radnika kod gazde, svega 300 e? Pa da li neko uopste zna koliko privatnik mora da najpre isplati drzavi harac, da bi tom radniku dao i tih 300 e? Ko nece da zna,neka.otvori firmu pa neka vidi sa ovolikim troskovoma da li moze da placa NK radnika 500 e. Kvalifikovani radnici koji gazdi donose profit,naravno da su placeni,ali na 'ruke'...

Vlad

pre 7 godina

Licno sa odusevljen, iako su doprinosi i sa 50% jako veliki izdatak odnekud se mora poceti. Ovim tempom za par godina mozda i dostignemo neki prosek u regionu

ja

pre 7 godina

Ako tako bude, super! Moja plata je ugovorena kao bruto 1, što znači da svako smanjenje poreza, umesto u budžet, ide meni u džep. Poresko opterećenje sa 65 na 50% znači skoro 25% veća plata...

daMirda

pre 7 godina

Radulovic je pisao ovome jos pre pola decenije na Blogu B92. Smanjis porez na plate, podignes PDV par procenata, cena domacih proizvoda ostaje ista, uvozni proizvodi poskupe. Rezultat je subvencija svakome ko zaposljava umesto probranima koji se tale sa vlascu.

Какво црно запошљавање

pre 7 godina

Са оваквим институцијама ("премало инспектора", благонаколкост према кршењу прописа, "прекршиоцима пријатељско" судство...), наравно да ће огромна већина послодаваца само брже мењати нова кола.

Marko

pre 7 godina

Dobra odluka ali 50% je malo u bugarskoj je 20% a u rumuniji 25% iz tog razloga u bugarskoj stopa nezaposlenosti je 6% a u rumuniji 6,5% dakle namere su dobra ali nedovoljne kako bi se očekivale drastične promene.

losmi

pre 7 godina

Ovo je slabo. trebalo bi da se smanji na 20% prve 3 godine. Pa da se svake druge godine povecava za 2% (ili da bude 1% godisnje, kako je lakse knjigovosjama), do 30% i tu da se ostane. Obavezno primanje plata na racun u banci, zakon o kontroli imovine. I nagrada u vidu jednpgodisnje plate radniku koji prijavi gazdu drzavi za placanje na crno. I okanite se zarade. ovaj deo nije za radnike direktno nego za poboljsanje uslova za poslovanje koji kasnije dovode do povecanja plata.

biznis

pre 7 godina

Odakle vam ideja da manji porezi znace dizanje zarada? Sta ako imam urgentnije rupe da zakrpim tom ustedom? Recimo, drzava smanji poreze na rad, a poveca akcize?

Da li je predizborno obećanje?

pre 7 godina

Podržavam predlog zakona, ali morate u momentu stupanja istog na snagu, ujedno i podići minimalac na 300€.
U suprotnom razliku u porezu neće videti zaposleni, već će sve pare pokupiti poslodavac, pogotovo ovi pošteni strani investitori. Tih 300€ će privreda da oseti odmah u povećanoj potražnji dobara, a država će kroz prodajni pdv pokupiti razliku. Jednostavno radnik će moći više da se pruži.

Super Hik

pre 7 godina

NE, NE i OPET NE. Manji porezi NE dižu zarade. Zasto manipulisete i LAZETE narod? ZASTO? Manji porez samo poslodavcu sliva vise para u dzep, nista drugo. Podizanje stope minimalca dize zarade. Poslodavac NEMA OBAVEZU da podigne plate ako je minimalac 123 dinara koje je DRZAVA ODREDILA. Jos jedan porez koji bogate robovlasnike cini jos bogatijim. Super Hik parola, Kradem od siromasnih da bih dao bogatima. Bravo Vucicu super si. Oderi jos malo narod.. Nego kako ide sudjenje tajkunima Miskovicu, Beku, DInkicu za koga si spremao robijasku kosulju. Kako ce ovaj zakon na njih uticati? Ah, da uvalices im jos para! Da nisu oni finansirali izglasavanje ovog zakona???

Spearman

pre 7 godina

Kad bi se plate izrazavale u bruto iznosu kao na Zapadu i drugim zemljama, poslodavci ne bi imali sta da se bune. Tada bi mogli samo radnici tj. gradjani da se bune zbog visokih poreza. Svako treba da dobije bruto iznos i da onda sam plati porez, a stopa poreza treba da zavisi od broja dece, bracnog stanja, troskova na lecenje, knjige, kompjutere. Tako to rade postena drustva. Na kraju godine bi nekome drzava vratila pare a neko bi morao jos vise da plati. To je fer drustvo.

Gradjanin

pre 7 godina

Tacnije 67-68% odsto se sada uzima! Ako se na to dodaju nepravedni racuni za vodu, smece, dimnjake, pretplatu i ostale gluposti koje ne koristimo a prinudjeni smo da placamo (citaj: za vodu navodim jer ne postoji pravi nacin merenja pa na osnovu potrebne zarade oni podele potrosnju, bar u 95% domacinstava kada su u pitanju kuce) to prelazi 75%. A o preplacenom centralnom grejanju tek ne treba trositi reci. Cele godine se placa a efektivnog grejanja tek 3 meseca i to ne konstantno.

ser

pre 7 godina

treba pod obavezno izbaciti stavku zdravstveno osiguranje i pustiti zaposlenog da sam odluci hoce li ga imati ili ne, naravno deo tog novca dati zaposlenom, a deo vlasniku koji bi morao pod obavezno osigurati radni prostor.

Ivan

pre 7 godina

Meni samo nije jasno zasto ja kao poslodavac koji redovno isplacuje dogovorene plate ne bih tu razliku zadrzao za sebe? Pa ja sam ulozio u biznis sve sto sam imao,ja radim vise od svih zaposlenih,ako posao pukne ja cu biti na najvecem gubitku...i sad kao prozivke tipa "to ce poslodavac zadrzati za sebe". Pa i treba da zadrzi!

Ivan

pre 7 godina

@no name
A gde ti vidis da ja nipodastavam radnike u mom komentaru? I gresis da sam ja isto radnik. Radnik dodje,odradi,ode kuci i na vreme za to dobije platu. Znaci da ne mora da brine kako da plati zakup,pdv,poreze i doprinose,dobavljače,knjigovodje,ekolosku taksu,infostan,struju,vodu... Po ovoj logici svaki novozaposleni radnik koji je bio na birou duze od 6 meseci treba da
trazi razliku koju drzava subvencionise jer su na njega manji doprinosi? Lako je pisati komentare,probaj da vodis firmu.

goles

pre 7 godina

Smanjiti rad na crno? Ko koga ovde pravi ludim? Drzava nema instrumente da kontrolise to?
A inspektori se "cascevaju" isto kao saobracajni policajci prilikom prekrsaja,zakoni su slova na papiru.
I skoro je bila prica da ce opet organizovati nagradnu igru za fiskalne racune??? To samo pokazuje nesposobnost drzave da kontrolise ono od cega se finansira.

starković

pre 7 godina

bice plate iste. nedavno povecanje minimalca, u mojoj firmi odnoslilo se samo na 'beli' deo tj deo koji leze na racun. koliko je on povecan toliko se smanjio 'crni' deo tj onaj na ruke. isto ce tako da bude i sa smanjenjem poreza. nikakva promena... podignite minimalac na ljudsku sumu prvo a onda smanjujte porez... ubicete tako platu na racun i na ruke...

Pedja

pre 7 godina

(Spearman, 28. novembar 2016 21:05)

BRAVO, hocemo zapadni sistem, onda neka se uvede zapadni sistem. Bruto na racun, a ja cu da platim porez, doprinose i sve sto sada placa poslodavac. A moj knjigovodja ce da proracuna kolike sam ja rashode imao, koliko dece imam,, sta je otislo na kredite... Samo to ovde ne moze da funkcionise. U slucaju da ti poslodavac daje bruto drzava nemoze da te samara sa kojekakvim nametima za koje niko ne zna cemu sluze i gde idu. Ovo je pljackaska zemlja, bila i ostace.

voodoo

pre 7 godina

"Vlasnici firmi zadovoljno trljaju ruke, zaposleni na crno se nadaju da će konačno biti prijavljeni i zarađivati svoju penziju, a ekonomisti upozoravaju da će manji priliv državna kasa nekako morati da nadomesti."
Ovo je citat tekstopisca, i po meni najbitniji deo teksta, koji je kljucan za ovu promenu. Ukoliko vlasnici ne prijave sve radnike na crno, i ne smanji se broj privatnika koji isplacuju minimalac, ili jos manje minimalnu osnovicu onda ovo nema poente, to je istovremeno i nacin da drzava nadomesti tih 15%, tako sto ce se ukupan broj, kao i zbir zarada povecati, i da privatnici ustede i zaposleni budu zadovoljniji. Medjutim opet sve zavisi od drzave, jer ova drzava do sada nije kontrolisala primenu ni dosadasnjih zakona kako treba, tu se meni javlja skepticizam i po ovom pitanju. Razlog je sto su svi u Srbiji, pa i privatnici navikli da zaobilaze propise, a drzavne sluzbe su tako postavljenje, sprega politike, poznastva i korupcije da im to dozvoljavaju konstantno. Tako da samo racunati na postenje privatnika i onih koji su trebali da ih kontrolisu do sada, da ce se sada nesto promeniti u krsenju zakona i kontroli je smesno. Drzava Srbija moze da donese kakve god zakone zeli, ali dok se sistem kontrole tih zakone ne uspostavi kako treba, dzaba sve. Svuda ima korupcije, ali kod nas je ona potpuno sistemska, javna, da li se radi direktno o novcu ili politicke usluge ili sta vec to je sve zloupotreba i korupcija, a kod nas je ona na jako visokom nivou, zakoni su tu samo slovo na papiru, samo sistem kojim se muce nepodobni i oni koji ne placaju reket u tom slucaju. Tako i ova promena, ako nema kontrole svodi se na to da vec nesposoni i polu propalim privatnicama drzava opet produzava zivot, zaposleni nece dobiti nista, drzava ce ostati uskracena za porez i nastavljamo ovim zacaranim krugom iz koga ne mozemo da izadjemo vec jako dugo.

Mikiveliki

pre 7 godina

Када негде смањите, и настане мањак, онда морате негде да узмете да би сте То надокнадили.

DOKTOR

pre 7 godina

PDV na 8%,doprinosi na 30% od plate i videli bi ste kako se suzbija"SIVA"ekonomija za 3 meseca! Ali ja nemam zavrsen Megatrend pa ko sam ja da solim pamet sa Ekonomskim fakultetom...

Dejan

pre 7 godina

Naravno da ce poslodavci smanjiti zaposlenima bruto plate kada se smanje porezi, zaposleni ce dobijati isto koliko i sada, a ako smanje za novozaposlene poreze otpustace ljude preko 45 godina i zaposljavati nove. jedino ima smisla povecati porez onima koji zaradjuju preko 150.000 dinara mesecno a dosta ih je

nema deda mraza

pre 7 godina

oslobodite frilenserske ugovore od doprinosa.
gazde plate mesecno doprinose. frilenseri mogu nekoliko puta mesecno zbog cega se snalaze izvlcenjem novca preko agencija

inace ovo su eu uslovi pridruzivanja

Djordje

pre 7 godina

Ma 90% privatnih preduzeca prijavljuje radnike na minimalac to se resava drakonskim kaznama a ne ustupcima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ziggy, 28. novembar 2016 22:14)

Lepo receno Zigi. Ajde sada ti otvori svoju privatnu firmu i prijavi me na 500 evra. Ako me slucajno prijavis na manje, ja cu prijavim tebe da te drakonski kazne. I sve onda bude super...

genije

pre 7 godina

Po obicaju, komentar ce zzavrsiti u kanti...
JEDINA stvar koju je neophodno uraditi je - izmeniti zakon o racunovodstvu kako bi se na isplatnim (platnim) listicima pojavile STVARNE cifre.
Danas na platnim listicima ne stoji ta matematika - drzava KRIJE polovinu svog zahvatanja - pa je poslodavac u obavezi da prikaze samo polovinu troskova plate zaposlenih.
Kada bi svi znali kolika im je stvarna bruto plata, stvari bi bile neuporedivo jednostavnije.
Prvo to je VASA plata - ako se drzava odrekne dela kolaca, nema druge nego da sve ide vama u dzep, jer bi u ugovorima stajala bruto plata (a ne samo ono sto vam "legne" na racun).
Drugo - tacno bi ste znali koliko vam drzava i drzavni fondovi uzimaju (a sami zakljucite kakvu uslugu dobijete za te novce).
Ovo naravno ne odgovara ni drzavi (preskupa je, a ovim bi to svi videli - EJ na 25'000 neto - drzava je uzela jos 15'000 ODMAH + na tih 25 ste platili PDV i akcize)!!! a ni "kumovima" i "rodbini" vladajuce garniture (koja god da je u tom trenutku).

Cist racun pre svega.

Onog trena kad se ovo desi mozemo pomisliti da idemo napred.

Rip Kirbi

pre 7 godina

Snižavanje poreza na zarade ima smisla samo ako se konačno u praksu uvede institucija ugovaranja bruto zarada. U suprotnom, ovakve mjere su isključivo namijenjene poslodavcima a ne radnicima.

Kosta

pre 7 godina

Koliko im je verovati, navuku ljude pa nakon godinu dana opet vrate na 65%, nista me nebi iznenadilo od ovih, valjda docekam one 2 godine posle kojih ce nam biti bolje, cekam vec 5 godinu,sporo idu te 2 godine, izgleda sa njima nece ni doci.

lex

pre 7 godina

@Branko
Ma jeste, bas tako ide!!! Kome se plata ne svidja, taj bira drugo mesto, ako moze! Ako ne, onda cuti i trpi!!! Jel bolje nema!!! Nek oni ukinu za privatan sektor obavezno placanje doprinosa, pa nek svaki radnik sam bira sta ce sa tom parom!!!

miki

pre 7 godina

Zanimljivo je to da u SAD porez koji placaju poslodavci iznosi najvise 11% i zove se pajrol taks. Neverovatno je da je u Srbiji 65%, kako vlada ocekuje da ce poslodavci prijavljivati radnike kada je realna cena njihoce plate 165+%.

Pera Zdera

pre 7 godina

Ovo će za običnog čoveka biti samo dodatni pad standarda. Poslodavci će razliku zadržati, a neto plate radniku neće povećati. Sa druge strane, država će podići PDV i naredjace nove namete u vidu akciza i poreza, kako bi popunila rupu u budžetu. Običan radni svet će živeti osetno lošije.

bax

pre 7 godina

Koji nonsens:"Manji porezi dizu zarade",a razmisljaju da primene nemacki model i oslobode minimalac najveceg dela poreza,a sa druge strane zele da progresivno oporezuju primanja (citaj:veca primanja=vece opterecenje za poslodavca).Sta to u praksi znaci?Svi ce teziti da Vam daju sto manju platu,po mogucstvu minimalac.A oni i koji bi davali veca,verovatno ce pribeci sivoj ekonomiji tako sto ce davati minimalac na racun,ostalo na ruke.Zasto?Jer drzava svojom carobnom i kreativnom politikom to podstice i ujedno ovu zemlju deklarise kao leglo jeftine radne snage.Uraaaaaa!

politikologapsolvent

pre 7 godina

Ljudi... Svako ko je rekao ovde da te pare treba da odu radniku pati od elementarnog nepoznavanja ekonomije. Plate su ovakve kakve jesu zbog nerazvijenog tržišta rada (koje je opet nerazvijeno zbog slabe ekonomije uopšte). Kada ojača ekonomija, poveća se tražnja za radnicima i kada do radnika ne bude lako doći nego poslodavci moraju da se takmiče međusobno, e onda će se i uslovi rada poboljšati.
A drugo, moram vas pitati, bilo ko od prisutnih može da odgovori, po kom osnovu bi ova razlika trebalo da pripadne radnicima? Kako ste došli do tog zaključka?

Branko

pre 7 godina

To je vec uradilo nekoliko istocnoevropskih zemalja. Drzava smanji doprinose a digne PDV. Gradjanima ostanu plate iste ili minimalno porastu, ali zato cene znacajno porastu, tako da su na kraju na gubitku. Jedini koji su na dobitku su vlasnici kapitala...

ајој

pre 7 godina

Леееееле, шта ли нам онда тек спремају на другој страни ? Поскупљење струје кроз акцизе наравно, за 10% ?!?

XXL

pre 7 godina

Država tj. Režim se NE odriče ničega ovo je samo pusta demagogija kako bi se uvelo mnogo drugih nameta i dažbina. Ovo sada viš nema smisao niti je put ka proklamovanom boljitku, a ponajmanje ka EU.

Mikelandjelo

pre 7 godina

Ma 90% privatnih preduzeca prijavljuje radnike na minimalac to se resava drakonskim kaznama a ne ustupcima.
(ziggy, 28. novembar 2016 22:14)

Ja sam npr prijavljen na 4 sata a eadim po 12. A jos kada se poslodavac pojavi usta su mu puna sebe kao sa on nama poklanja te pare a ne da ih mi zaista zaradjujemo.

zoks

pre 7 godina

Samo da znate da u pomenutoj Madjarskoj pomenuta stopa oporezivanja na plate iznosi 100%.
(Djomla, 29. novembar 2016 07:43

hahaha. znači u mađarskoj nema plate. država uzme sve što zaradiš

MarkoNS

pre 7 godina

Drvlje i kanenje na poslodavce! Ne shvatate ljudi da su privatnici ulozili sve sto imaju u svoje poslove, da su u nepovoljnim kredidima do guse i da su duzni na sve strane. Rizikuju sve sto imaju, drzava nema osecaj da im pomogne, a isplacuju plate i jos drzavi daju za svakog zaposlenoh 65%.

nikada nikome izvini

pre 7 godina

...mozete da izjednacite i cenu struje za privredu i za domacinstva...odmah ce svi proizvodi pojeftiniti i bice konkurentniji na stranim trzistima...sam u Srbiji je cena struje za privredu tri puta skuplja u odnosu na cenu za domacinstva...u Australiji je cak skuplja struja za domacinstva...

joj

pre 7 godina

nek se minimalac ne oporezuje i nek bude i 400eur pa onda radnik sam sebi nek uplacuje doprinose, osiguranja. Organizovana drzava i ovako treba da zivi samo od pdv-a. Nazalost kod nas je najveci poslodavac upravo drzava.

Maja

pre 7 godina

A ovi sto se hvale da je njima plata ugovorena kao bruto 1 pa ce im svako smanjenje poreza povecati neto platu, zaboravljaju da isti taj poslodavac moze da im ponudi aneks ugovora o radu sa bruto 1 zaradom koja je manja bas za iznos ustede u porezu i tako ovo smanjenje preliju u svoj dzep, a radnicima ostave isti neto. I jos nesto, neprihvatanje aneksa je osnov za otkaz ugovora o radu (i to su lepo udesili zakonom o radu) pa probajte da neprihvatite ponudjeno smanjenje.

Momir

pre 7 godina

placam porez na dohodak. Pitam se GDE BRE IDU TE PARE i na sta to potrose?? Vidim da neki 'experti' iz teksta komentarisu da je taj porez prenizak?? ALo bre! Jeste prenizak ako se uporedjuje sa istim porezom koji placaju Nemci ali je enormnmo prevelik ako se poredi sa nasim prosekom i standardom! Urazumite se vec jednom i nemojte spinovati

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 7 godina

Ako nece sad da me prijavi na platu koju zapravo dobijam, zasto bi to uradio i posle? Sto vise imas, to vise hoces. A mi na minimalcima mozemo samo da mastamo o penzijama.

B91 iz NS

pre 7 godina

Ne mogu da verujem da je nekome palo na pamet da ljude koji su prijavljeni na minimalac se ne placaju doprinosi. Kao da im nije dovoljno sto rade za nedovoljno para nego se jos i tim sirotim ljudima oduzima penzija. Najgori predlog koji sam ikad procitao. Narod je lud ako ovako nesto bude ikad ikome dozvolio.

Dzoni

pre 7 godina

hahaha. znači u mađarskoj nema plate. država uzme sve što zaradiš
(zoks, 29. novembar 2016 09:27)

Ne to znaci da na tvoj Neto dinar , Poslodavac placa drzavi jos 1 dinar.

ja

pre 7 godina

povecace akcize na struju, gorivo, a ne bi me cudilo da uvedu porez na vazduh ili akcizu na vodu, tako da se ne nadajte nicemu dobrom....tako i milostinju od 2-3 posto povecanja ce pojesti inflacija a tek sta ce uraditi poakupljenje svega i svacega, ne smem ni da pomislim....ali tako i treba, kad ste lenj narod pa vas mrzi da izlazite na izbore...ja sam isao, glasao protiv ove posasti i sa svoje strane ucinio sve...

Какво црно запошљавање

pre 7 godina

Са оваквим институцијама ("премало инспектора", благонаколкост према кршењу прописа, "прекршиоцима пријатељско" судство...), наравно да ће огромна већина послодаваца само брже мењати нова кола.

C i n i k

pre 7 godina

Nenormalno je da privatnici i dalje placaju struju,vodu,grejanje i sl.po 5 x vecim cenama od gradjana ! Nenormalno je i da porez na rad ovde bude i dalje 70%! Gde je tu elementarna logika, pobogu? Da vam privatnici placaju stranacke vojnike na drzavna jasla,a posle kukate kako je plata NK radnika kod gazde, svega 300 e? Pa da li neko uopste zna koliko privatnik mora da najpre isplati drzavi harac, da bi tom radniku dao i tih 300 e? Ko nece da zna,neka.otvori firmu pa neka vidi sa ovolikim troskovoma da li moze da placa NK radnika 500 e. Kvalifikovani radnici koji gazdi donose profit,naravno da su placeni,ali na 'ruke'...

biznis

pre 7 godina

Odakle vam ideja da manji porezi znace dizanje zarada? Sta ako imam urgentnije rupe da zakrpim tom ustedom? Recimo, drzava smanji poreze na rad, a poveca akcize?

TecHiFi

pre 7 godina

Da li iko misli da će razlika otići u novčanik radnika? Ko to misli taj je ili lud ili ne poznaje naše robovlasnike. Sad će svi na minimalac a resto na ruke, nema penzije - ne treba ti, umrećeš stojeći na kasi/pogonu/magacinu/strugu...

daMirda

pre 7 godina

Radulovic je pisao ovome jos pre pola decenije na Blogu B92. Smanjis porez na plate, podignes PDV par procenata, cena domacih proizvoda ostaje ista, uvozni proizvodi poskupe. Rezultat je subvencija svakome ko zaposljava umesto probranima koji se tale sa vlascu.

Gradjanin

pre 7 godina

Tacnije 67-68% odsto se sada uzima! Ako se na to dodaju nepravedni racuni za vodu, smece, dimnjake, pretplatu i ostale gluposti koje ne koristimo a prinudjeni smo da placamo (citaj: za vodu navodim jer ne postoji pravi nacin merenja pa na osnovu potrebne zarade oni podele potrosnju, bar u 95% domacinstava kada su u pitanju kuce) to prelazi 75%. A o preplacenom centralnom grejanju tek ne treba trositi reci. Cele godine se placa a efektivnog grejanja tek 3 meseca i to ne konstantno.

Super Hik

pre 7 godina

NE, NE i OPET NE. Manji porezi NE dižu zarade. Zasto manipulisete i LAZETE narod? ZASTO? Manji porez samo poslodavcu sliva vise para u dzep, nista drugo. Podizanje stope minimalca dize zarade. Poslodavac NEMA OBAVEZU da podigne plate ako je minimalac 123 dinara koje je DRZAVA ODREDILA. Jos jedan porez koji bogate robovlasnike cini jos bogatijim. Super Hik parola, Kradem od siromasnih da bih dao bogatima. Bravo Vucicu super si. Oderi jos malo narod.. Nego kako ide sudjenje tajkunima Miskovicu, Beku, DInkicu za koga si spremao robijasku kosulju. Kako ce ovaj zakon na njih uticati? Ah, da uvalices im jos para! Da nisu oni finansirali izglasavanje ovog zakona???

Da li je predizborno obećanje?

pre 7 godina

Podržavam predlog zakona, ali morate u momentu stupanja istog na snagu, ujedno i podići minimalac na 300€.
U suprotnom razliku u porezu neće videti zaposleni, već će sve pare pokupiti poslodavac, pogotovo ovi pošteni strani investitori. Tih 300€ će privreda da oseti odmah u povećanoj potražnji dobara, a država će kroz prodajni pdv pokupiti razliku. Jednostavno radnik će moći više da se pruži.

Pedja

pre 7 godina

(Spearman, 28. novembar 2016 21:05)

BRAVO, hocemo zapadni sistem, onda neka se uvede zapadni sistem. Bruto na racun, a ja cu da platim porez, doprinose i sve sto sada placa poslodavac. A moj knjigovodja ce da proracuna kolike sam ja rashode imao, koliko dece imam,, sta je otislo na kredite... Samo to ovde ne moze da funkcionise. U slucaju da ti poslodavac daje bruto drzava nemoze da te samara sa kojekakvim nametima za koje niko ne zna cemu sluze i gde idu. Ovo je pljackaska zemlja, bila i ostace.

goles

pre 7 godina

Smanjiti rad na crno? Ko koga ovde pravi ludim? Drzava nema instrumente da kontrolise to?
A inspektori se "cascevaju" isto kao saobracajni policajci prilikom prekrsaja,zakoni su slova na papiru.
I skoro je bila prica da ce opet organizovati nagradnu igru za fiskalne racune??? To samo pokazuje nesposobnost drzave da kontrolise ono od cega se finansira.

Spearman

pre 7 godina

Kad bi se plate izrazavale u bruto iznosu kao na Zapadu i drugim zemljama, poslodavci ne bi imali sta da se bune. Tada bi mogli samo radnici tj. gradjani da se bune zbog visokih poreza. Svako treba da dobije bruto iznos i da onda sam plati porez, a stopa poreza treba da zavisi od broja dece, bracnog stanja, troskova na lecenje, knjige, kompjutere. Tako to rade postena drustva. Na kraju godine bi nekome drzava vratila pare a neko bi morao jos vise da plati. To je fer drustvo.

Marko

pre 7 godina

Dobra odluka ali 50% je malo u bugarskoj je 20% a u rumuniji 25% iz tog razloga u bugarskoj stopa nezaposlenosti je 6% a u rumuniji 6,5% dakle namere su dobra ali nedovoljne kako bi se očekivale drastične promene.

Ivan

pre 7 godina

Meni samo nije jasno zasto ja kao poslodavac koji redovno isplacuje dogovorene plate ne bih tu razliku zadrzao za sebe? Pa ja sam ulozio u biznis sve sto sam imao,ja radim vise od svih zaposlenih,ako posao pukne ja cu biti na najvecem gubitku...i sad kao prozivke tipa "to ce poslodavac zadrzati za sebe". Pa i treba da zadrzi!

starković

pre 7 godina

bice plate iste. nedavno povecanje minimalca, u mojoj firmi odnoslilo se samo na 'beli' deo tj deo koji leze na racun. koliko je on povecan toliko se smanjio 'crni' deo tj onaj na ruke. isto ce tako da bude i sa smanjenjem poreza. nikakva promena... podignite minimalac na ljudsku sumu prvo a onda smanjujte porez... ubicete tako platu na racun i na ruke...

B91 iz NS

pre 7 godina

Ne mogu da verujem da je nekome palo na pamet da ljude koji su prijavljeni na minimalac se ne placaju doprinosi. Kao da im nije dovoljno sto rade za nedovoljno para nego se jos i tim sirotim ljudima oduzima penzija. Najgori predlog koji sam ikad procitao. Narod je lud ako ovako nesto bude ikad ikome dozvolio.

Mikiveliki

pre 7 godina

Када негде смањите, и настане мањак, онда морате негде да узмете да би сте То надокнадили.

Dejan

pre 7 godina

Naravno da ce poslodavci smanjiti zaposlenima bruto plate kada se smanje porezi, zaposleni ce dobijati isto koliko i sada, a ako smanje za novozaposlene poreze otpustace ljude preko 45 godina i zaposljavati nove. jedino ima smisla povecati porez onima koji zaradjuju preko 150.000 dinara mesecno a dosta ih je

Djordje

pre 7 godina

Ma 90% privatnih preduzeca prijavljuje radnike na minimalac to se resava drakonskim kaznama a ne ustupcima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ziggy, 28. novembar 2016 22:14)

Lepo receno Zigi. Ajde sada ti otvori svoju privatnu firmu i prijavi me na 500 evra. Ako me slucajno prijavis na manje, ja cu prijavim tebe da te drakonski kazne. I sve onda bude super...

Pera Zdera

pre 7 godina

Ovo će za običnog čoveka biti samo dodatni pad standarda. Poslodavci će razliku zadržati, a neto plate radniku neće povećati. Sa druge strane, država će podići PDV i naredjace nove namete u vidu akciza i poreza, kako bi popunila rupu u budžetu. Običan radni svet će živeti osetno lošije.

lex

pre 7 godina

@Branko
Ma jeste, bas tako ide!!! Kome se plata ne svidja, taj bira drugo mesto, ako moze! Ako ne, onda cuti i trpi!!! Jel bolje nema!!! Nek oni ukinu za privatan sektor obavezno placanje doprinosa, pa nek svaki radnik sam bira sta ce sa tom parom!!!

DOKTOR

pre 7 godina

PDV na 8%,doprinosi na 30% od plate i videli bi ste kako se suzbija"SIVA"ekonomija za 3 meseca! Ali ja nemam zavrsen Megatrend pa ko sam ja da solim pamet sa Ekonomskim fakultetom...

Rip Kirbi

pre 7 godina

Snižavanje poreza na zarade ima smisla samo ako se konačno u praksu uvede institucija ugovaranja bruto zarada. U suprotnom, ovakve mjere su isključivo namijenjene poslodavcima a ne radnicima.

Mikelandjelo

pre 7 godina

Ma 90% privatnih preduzeca prijavljuje radnike na minimalac to se resava drakonskim kaznama a ne ustupcima.
(ziggy, 28. novembar 2016 22:14)

Ja sam npr prijavljen na 4 sata a eadim po 12. A jos kada se poslodavac pojavi usta su mu puna sebe kao sa on nama poklanja te pare a ne da ih mi zaista zaradjujemo.

nikada nikome izvini

pre 7 godina

...mozete da izjednacite i cenu struje za privredu i za domacinstva...odmah ce svi proizvodi pojeftiniti i bice konkurentniji na stranim trzistima...sam u Srbiji je cena struje za privredu tri puta skuplja u odnosu na cenu za domacinstva...u Australiji je cak skuplja struja za domacinstva...

Kosta

pre 7 godina

Koliko im je verovati, navuku ljude pa nakon godinu dana opet vrate na 65%, nista me nebi iznenadilo od ovih, valjda docekam one 2 godine posle kojih ce nam biti bolje, cekam vec 5 godinu,sporo idu te 2 godine, izgleda sa njima nece ni doci.

Dzoni

pre 7 godina

hahaha. znači u mađarskoj nema plate. država uzme sve što zaradiš
(zoks, 29. novembar 2016 09:27)

Ne to znaci da na tvoj Neto dinar , Poslodavac placa drzavi jos 1 dinar.

bax

pre 7 godina

Koji nonsens:"Manji porezi dizu zarade",a razmisljaju da primene nemacki model i oslobode minimalac najveceg dela poreza,a sa druge strane zele da progresivno oporezuju primanja (citaj:veca primanja=vece opterecenje za poslodavca).Sta to u praksi znaci?Svi ce teziti da Vam daju sto manju platu,po mogucstvu minimalac.A oni i koji bi davali veca,verovatno ce pribeci sivoj ekonomiji tako sto ce davati minimalac na racun,ostalo na ruke.Zasto?Jer drzava svojom carobnom i kreativnom politikom to podstice i ujedno ovu zemlju deklarise kao leglo jeftine radne snage.Uraaaaaa!

nema deda mraza

pre 7 godina

oslobodite frilenserske ugovore od doprinosa.
gazde plate mesecno doprinose. frilenseri mogu nekoliko puta mesecno zbog cega se snalaze izvlcenjem novca preko agencija

inace ovo su eu uslovi pridruzivanja

MarkoNS

pre 7 godina

Drvlje i kanenje na poslodavce! Ne shvatate ljudi da su privatnici ulozili sve sto imaju u svoje poslove, da su u nepovoljnim kredidima do guse i da su duzni na sve strane. Rizikuju sve sto imaju, drzava nema osecaj da im pomogne, a isplacuju plate i jos drzavi daju za svakog zaposlenoh 65%.

Branko

pre 7 godina

To je vec uradilo nekoliko istocnoevropskih zemalja. Drzava smanji doprinose a digne PDV. Gradjanima ostanu plate iste ili minimalno porastu, ali zato cene znacajno porastu, tako da su na kraju na gubitku. Jedini koji su na dobitku su vlasnici kapitala...

politikologapsolvent

pre 7 godina

Ljudi... Svako ko je rekao ovde da te pare treba da odu radniku pati od elementarnog nepoznavanja ekonomije. Plate su ovakve kakve jesu zbog nerazvijenog tržišta rada (koje je opet nerazvijeno zbog slabe ekonomije uopšte). Kada ojača ekonomija, poveća se tražnja za radnicima i kada do radnika ne bude lako doći nego poslodavci moraju da se takmiče međusobno, e onda će se i uslovi rada poboljšati.
A drugo, moram vas pitati, bilo ko od prisutnih može da odgovori, po kom osnovu bi ova razlika trebalo da pripadne radnicima? Kako ste došli do tog zaključka?

joj

pre 7 godina

nek se minimalac ne oporezuje i nek bude i 400eur pa onda radnik sam sebi nek uplacuje doprinose, osiguranja. Organizovana drzava i ovako treba da zivi samo od pdv-a. Nazalost kod nas je najveci poslodavac upravo drzava.

genije

pre 7 godina

Po obicaju, komentar ce zzavrsiti u kanti...
JEDINA stvar koju je neophodno uraditi je - izmeniti zakon o racunovodstvu kako bi se na isplatnim (platnim) listicima pojavile STVARNE cifre.
Danas na platnim listicima ne stoji ta matematika - drzava KRIJE polovinu svog zahvatanja - pa je poslodavac u obavezi da prikaze samo polovinu troskova plate zaposlenih.
Kada bi svi znali kolika im je stvarna bruto plata, stvari bi bile neuporedivo jednostavnije.
Prvo to je VASA plata - ako se drzava odrekne dela kolaca, nema druge nego da sve ide vama u dzep, jer bi u ugovorima stajala bruto plata (a ne samo ono sto vam "legne" na racun).
Drugo - tacno bi ste znali koliko vam drzava i drzavni fondovi uzimaju (a sami zakljucite kakvu uslugu dobijete za te novce).
Ovo naravno ne odgovara ni drzavi (preskupa je, a ovim bi to svi videli - EJ na 25'000 neto - drzava je uzela jos 15'000 ODMAH + na tih 25 ste platili PDV i akcize)!!! a ni "kumovima" i "rodbini" vladajuce garniture (koja god da je u tom trenutku).

Cist racun pre svega.

Onog trena kad se ovo desi mozemo pomisliti da idemo napred.

XXL

pre 7 godina

Država tj. Režim se NE odriče ničega ovo je samo pusta demagogija kako bi se uvelo mnogo drugih nameta i dažbina. Ovo sada viš nema smisao niti je put ka proklamovanom boljitku, a ponajmanje ka EU.

Momir

pre 7 godina

placam porez na dohodak. Pitam se GDE BRE IDU TE PARE i na sta to potrose?? Vidim da neki 'experti' iz teksta komentarisu da je taj porez prenizak?? ALo bre! Jeste prenizak ako se uporedjuje sa istim porezom koji placaju Nemci ali je enormnmo prevelik ako se poredi sa nasim prosekom i standardom! Urazumite se vec jednom i nemojte spinovati

Maja

pre 7 godina

A ovi sto se hvale da je njima plata ugovorena kao bruto 1 pa ce im svako smanjenje poreza povecati neto platu, zaboravljaju da isti taj poslodavac moze da im ponudi aneks ugovora o radu sa bruto 1 zaradom koja je manja bas za iznos ustede u porezu i tako ovo smanjenje preliju u svoj dzep, a radnicima ostave isti neto. I jos nesto, neprihvatanje aneksa je osnov za otkaz ugovora o radu (i to su lepo udesili zakonom o radu) pa probajte da neprihvatite ponudjeno smanjenje.

miki

pre 7 godina

Zanimljivo je to da u SAD porez koji placaju poslodavci iznosi najvise 11% i zove se pajrol taks. Neverovatno je da je u Srbiji 65%, kako vlada ocekuje da ce poslodavci prijavljivati radnike kada je realna cena njihoce plate 165+%.

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 7 godina

Ako nece sad da me prijavi na platu koju zapravo dobijam, zasto bi to uradio i posle? Sto vise imas, to vise hoces. A mi na minimalcima mozemo samo da mastamo o penzijama.

voodoo

pre 7 godina

"Vlasnici firmi zadovoljno trljaju ruke, zaposleni na crno se nadaju da će konačno biti prijavljeni i zarađivati svoju penziju, a ekonomisti upozoravaju da će manji priliv državna kasa nekako morati da nadomesti."
Ovo je citat tekstopisca, i po meni najbitniji deo teksta, koji je kljucan za ovu promenu. Ukoliko vlasnici ne prijave sve radnike na crno, i ne smanji se broj privatnika koji isplacuju minimalac, ili jos manje minimalnu osnovicu onda ovo nema poente, to je istovremeno i nacin da drzava nadomesti tih 15%, tako sto ce se ukupan broj, kao i zbir zarada povecati, i da privatnici ustede i zaposleni budu zadovoljniji. Medjutim opet sve zavisi od drzave, jer ova drzava do sada nije kontrolisala primenu ni dosadasnjih zakona kako treba, tu se meni javlja skepticizam i po ovom pitanju. Razlog je sto su svi u Srbiji, pa i privatnici navikli da zaobilaze propise, a drzavne sluzbe su tako postavljenje, sprega politike, poznastva i korupcije da im to dozvoljavaju konstantno. Tako da samo racunati na postenje privatnika i onih koji su trebali da ih kontrolisu do sada, da ce se sada nesto promeniti u krsenju zakona i kontroli je smesno. Drzava Srbija moze da donese kakve god zakone zeli, ali dok se sistem kontrole tih zakone ne uspostavi kako treba, dzaba sve. Svuda ima korupcije, ali kod nas je ona potpuno sistemska, javna, da li se radi direktno o novcu ili politicke usluge ili sta vec to je sve zloupotreba i korupcija, a kod nas je ona na jako visokom nivou, zakoni su tu samo slovo na papiru, samo sistem kojim se muce nepodobni i oni koji ne placaju reket u tom slucaju. Tako i ova promena, ako nema kontrole svodi se na to da vec nesposoni i polu propalim privatnicama drzava opet produzava zivot, zaposleni nece dobiti nista, drzava ce ostati uskracena za porez i nastavljamo ovim zacaranim krugom iz koga ne mozemo da izadjemo vec jako dugo.

ајој

pre 7 godina

Леееееле, шта ли нам онда тек спремају на другој страни ? Поскупљење струје кроз акцизе наравно, за 10% ?!?

zoks

pre 7 godina

Samo da znate da u pomenutoj Madjarskoj pomenuta stopa oporezivanja na plate iznosi 100%.
(Djomla, 29. novembar 2016 07:43

hahaha. znači u mađarskoj nema plate. država uzme sve što zaradiš

Branko

pre 7 godina

Lepo je smanjiti poreze na plate, ali isto tako ih zakonski obavezati da tu razliku daju radnicima a ne da strpaju u svoj dzep (sto ce 98%njih da uradi)

ja

pre 7 godina

Ako tako bude, super! Moja plata je ugovorena kao bruto 1, što znači da svako smanjenje poreza, umesto u budžet, ide meni u džep. Poresko opterećenje sa 65 na 50% znači skoro 25% veća plata...

Vlad

pre 7 godina

Licno sa odusevljen, iako su doprinosi i sa 50% jako veliki izdatak odnekud se mora poceti. Ovim tempom za par godina mozda i dostignemo neki prosek u regionu

ser

pre 7 godina

treba pod obavezno izbaciti stavku zdravstveno osiguranje i pustiti zaposlenog da sam odluci hoce li ga imati ili ne, naravno deo tog novca dati zaposlenom, a deo vlasniku koji bi morao pod obavezno osigurati radni prostor.

losmi

pre 7 godina

Ovo je slabo. trebalo bi da se smanji na 20% prve 3 godine. Pa da se svake druge godine povecava za 2% (ili da bude 1% godisnje, kako je lakse knjigovosjama), do 30% i tu da se ostane. Obavezno primanje plata na racun u banci, zakon o kontroli imovine. I nagrada u vidu jednpgodisnje plate radniku koji prijavi gazdu drzavi za placanje na crno. I okanite se zarade. ovaj deo nije za radnike direktno nego za poboljsanje uslova za poslovanje koji kasnije dovode do povecanja plata.

Ivan

pre 7 godina

@no name
A gde ti vidis da ja nipodastavam radnike u mom komentaru? I gresis da sam ja isto radnik. Radnik dodje,odradi,ode kuci i na vreme za to dobije platu. Znaci da ne mora da brine kako da plati zakup,pdv,poreze i doprinose,dobavljače,knjigovodje,ekolosku taksu,infostan,struju,vodu... Po ovoj logici svaki novozaposleni radnik koji je bio na birou duze od 6 meseci treba da
trazi razliku koju drzava subvencionise jer su na njega manji doprinosi? Lako je pisati komentare,probaj da vodis firmu.