Ponedeljak, 07.11.2016.

08:19

Kreće Ljig-Preljina: Kako s Ibarske i nazad

Prvi automobili novom deonicom na Koridoru 11 krenuće danas, a umesto Ibarskom magistralom, od Ljiga do Preljine će voziti modernom saobraćajnicom od 40,3 km.

Izvor: Veèernje novosti

Kreæe Ljig-Preljina: Kako s Ibarske i nazad IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Vuja

pre 7 godina

Posle 50 godina nesto je uradjeno za nas kraj i nisu bila samo pusta obecanja kao kod pojedinih politicara koji su davali lazna obecanja.

JoVo

pre 7 godina

Druze Vucko! Nisi ti platio vec je to od "narodnih" novaaaca... Nemo da prisvajas zasluge kao da si ti mesao malter, nego ti nama reci, kakvi su dalji panovi za zavrsetak celokupnog projekta. I kad vec toliko volis bracu Svabe, ti pokreni inicijativu da se ukinu putarine, ko u Svabiji, jer odrzavanje puteva placamo kroz obavezno osiguranje automobila. Dok odem u tazbinu i vratim se kosta vise neko nedelja dana vinjete u Ceskoj. Kako smo onda najeftiniji? Kilometar kosta ko da ste ga od zlata pravili... A da, voleobih da vidim gde neovac od putarine zavrsi. Secas li se, Druze Vucko, drumske mafije? Mozda je samo racun promenjen. NARODE, mislite o tome!!!

Лајави

pre 7 godina

@ Na 77. kilometru od Beograda se ukljucujem na autoput!??? Znaci opet ne mogu da izbegnem najgoru deonicu Ibarske?Ako je nekom jasno,neka objasni.Hvala.
(Ivan, 7. novembar 2016 10:26)
Прво и до сада си могао да избегнеш ту деоницу!!! Кад путујеш од Чачка ка Београду, користиш деоницу преко Рудника-Тополе-Младеновца и укључиш се на ауто пут код Малог Пожаревца, ем ближе 5 км, ем се брже стиже, нема шлепера и застоја, а ни пут није лош (осим мало Рудник-Топола). Ту деоницу ја ћу наставити са коришћењем, само што сад од Чачка до Рудника имам ауто-пут, па ће вожња бити још бржа и пријатнија.

komarac

pre 7 godina

Nema veze sto je beton progutacemo to nekako,al sta ako se pospe so zimi,kolko treba betonu da ispuca?Nema asvalta da ga stiti.
(misko, 7. novembar 2016 14:47)
So u tunelu da se posipa??? E svašta ovde za čuti....

Viktor

pre 7 godina

@Ovo ja nađoh na internetu vezano za asfalt u tunelima.

(ivan, 7. novembar 2016 14:50)

Pa po tom ispade da je beton cak opasniji od asfalta u slucaju pozara. Bar kad procitas sta pise na stranici 8.

Lepa Brena za 4 osobe

pre 7 godina

марко, 7. novembar 2016 11:13



A što nama ne pošalju braća Rusi ima tih fondova u Evroazijskoj uniji kolko oćeš... ali mi nećemo da tražimo pare... fol sramota nas, jer smo mi veliiiiike gazde i tako...

pustite_komentar

pre 7 godina

Ne sme asfalt u tunelu? Znaci stvarno su napravili nize tunele od dozvoljenog. Koja smo mi sprdnja od drzave, pa to je toliko jadno da vise nije ni smesno. I ovo je epski uspeh za kancelara koji danas tera sleper kroz betonske tunele? U Srbiji je struka i strucno znanje pogazeno i zanemareno u svakoj mogucoj oblasti. Kao rezultat toga imamo da se detetu na otvoreni prelom stavlja gips, pa kad dete strada da se naknadno ubacuje odgovarajuca medicinska dokumentiacija u izvestaj, da se tuneli prave isuvise niski za bezbedno koriscenje pa da onda mora da se skida asfalt uz tragikomicna objasnjenja. Bice svega ovoga samo jos vise u buducnosti. Najsavremeniji put u Srbiji nema asfalt. Srbijo tuzna si i jadna.

pustite_komentar

pre 7 godina

Trasa preko pesterske pustinje je katastrofa za Srbiju, to sikaniranje Srbije ne treba dozvoliti ni pod razno.
(preko zlatibora, 7. novembar 2016 12:48)

Napraviti autoput do Pozege, pa dalje produziti krak preko Uzica ka Republici Srpskoj i Sarajevu. Tako bi se Uzice i zlatiborski kraj povezali sa mrezom autoputeva. A ovaj autoput produziti eventualno do Arilja i Ivanjice. U tom delu zemlje dalje nam se nalaze Sjenica, Novi Pazar, severno Kosovo, dakle jako bitni krajevi, koje takodje treba povezati sa mrezom autoputeva. Najvece glupost je terati autoput preko Zlatibora. Em bi put bio mnogo duzi, em mnogo skuplji, em bi Raska i sever Kosova ostali totalno odseceni od odstatka Srbije. Katastrofa za Srbiju bi bilo teranje autoputa po sred planine, i to je nesto sto se ne sme dozvoliti ni pod razno.

Узићанин

pre 7 godina

@Viktor
I samo da dodam da tu deonicu Italijani napravise i pustise u saobracaj bez ikakvih reflektora i pompe.Kad sam poslednji put isao za Firencu, nakon te deonice malo je reci da sam bio odusevljen, ko je ikada prosao prethodnom varijantom puta za Firencu zna o cemu pricam.I da-asfalt je u svakom tunelu?

Bane

pre 7 godina

Jer, deonica od Preljine do "granice sa Crnom Gorom, koja bi trebalo da prođe preko Zlatibora i Zlatara, još je u planovima."

Koliko ja znam, auto put treba da ide do Požege a onda da nastavi preko Sjenice i Peštera do granice sa CG. Lobira se da ide preko Zlatibora i Zlatara, ali je ova prva trasa prvobitno prihvaćena kao 40 km kraća i rentabilnija za izgradnju.

Inače ova otvorena deonica puta bez kraja i početka ne pomaže mnogo jer nudi alternativu na najlakšem delu Ibarske magistrale. Najveći problem je od Beograda do Ljiga zbog velike preoperećenosti kao posledica lokalnog saobraća svih prigradskih naselja na tom delu puta, kada se prođe Ljig, pogotovo od Dića je dosta lakše, ide se preko Rudnika doduše ali je dobro urađen i proširen taj deo puta, obilaznica oko Milanovca isto ok, ali kroz Čačak opet gužva, semafori pa Ovčarsko Kablarska klisura. Barem da su od Dića do Požege otvorili pa da znaš da ne prolaziš kroz Čačak i Ovčarsko kablarsku klisuru, ili od Beograda do Ljiga da znaš da zaobilaziš naj opterećeniji deo puta kroz prigradska naselja, ovako....

preko zlatibora

pre 7 godina

Autoput i treba da ide preko Uzica, Zlatibora, Nove Varosi, Priboja, tamo gde zivi mnogo vise ljudi, gde je mnogo veca industrija i turizam, i mnogo veci saobracaj,a ne preko pesterske pustinje, koja je zimi zavejani srpski Sibir,gde nema ni industrije, ni ljudi, ni saobracaja, za sta lobiraju botovi ovde.
Autoput gradimo da bi ga koristili, da bi ga koristio sto veci broj ljudi, a ne za izlozbu,da stoji za ukras.
Trasa preko pesterske pustinje je katastrofa za Srbiju, to sikaniranje Srbije ne treba dozvoliti ni pod razno.

Viktor

pre 7 godina

Ima tunela ovakvih i onakvih, ali eto bas pre 15 dana prodjoh tzv. "diretissima" varijantom A1 u Italiji od Bolonje do Firence i nazad. Covece, pa to je tunel do tunela sa po tri trake i plus zaustavnom u svakom smeru!!! Najduzi tunel na toj deonici je bio 8.7 km, a da ne pricam o ostalim tunelima po 2-3 kilometra, nisam ih ni izbrojao. Inace sve je asfalt.

losmi

pre 7 godina

niste mogli da produzite autoput odmah iza Cacka ili Ovcar Banje ? ko ide ibarskom , zna kolike su guzve na obilaznici oko Cacka kad se prolaze semafori ...

Ja sam

pre 7 godina

Ova vest me je bas obradovala. Ono jest da nemam kola, da sam nezaposlen, da redovno gledam farmu, da jedva satavljam kraj sa krajem...ali gajim veliku nadu u naseg Premijera i njegovu mudru politiku. Nadam se da ce Srbija imati vise kilometara auto-puteva nego drzavnih udara.

Arsenije

pre 7 godina

@Zlobni cinik dobro uzeo si Rumuniju koja ima ubedljivo najnižu putarinu. U Sloveniji je vinjeta za 10 dana 15 evra , a celu je prodješ za dva sata.

марко

pre 7 godina

Ма само нек се гради. Власти ће доћи и проћи, бар ће нам нешто остати. А што се тиче Хрвата које неко спомиње. Они као члан ЕУ имају приступе огромним фондовима за развој којима ми немамо приступ. Овде људи само кукају. И кад се гради и кад се не гради. Ја не знам где ви трипујете да живите па очекујете 500км аутопутева за годину дана. Постали смо народ кукаваца и намћора.

Mladen

pre 7 godina

Autoput je započet od Gazele i tako ide do kraja Ibarske, gde se sužava i kao pola autoputa ide do Ostružnice. Odatle ide kao široka magistrala do Umke, gde se spaja sa starim putem. Cela fa deonica treba da postabe pun profil autoputa. Niko normalan neće krenuti za Zagreb, voziti 30km da bi skrenuo za Čačak, nego će put ka Obrenovcu biti preopterećen (već jeste). Dalje, KG - Batočina nikako da se završi, M. Požarevac - Topola - KG nikako da se krene , Novi Sad - Šabac - Loznica takođe, Pojate- Preljina isto. A put treba da ide na Ivanjicu, užički kraj ima prugu bar.

Svetski Mega Car

pre 7 godina

Sve je to lepo, ali dok se ne izgradi autoput ka severu do Beograda, i ka jugu bar do Požege ili Čačka, to nije auto put. A dok se izgradi kompletan auto put od Beograda do Prijepolja tj. do Crne Gore, ima da prodje još 20-30 godina minimum. Šta nama znači neki tamo kvazi auto put od 40 km, kada pre njega i posle njega imaš loše i opasne puteve? A Vučić ima da dodje da se slika i da se promoviše, kao da je otvorio 200 km autoputa u najmanju ruku. I tom deonicom niko neće ići jer će da deru sa putarinom. Evo ja se vozio letos autoputem od Smedera do Jagodine i nazad, putarina 500 dinara! Dakle pljačka!

nex

pre 7 godina

40 km auto-puta!!! Idi begaj! To je dosta za narednih 50 god. Pa onda jos 40,pa polako.
A kroz moju Sumadiju jos malo pa samo traktorima moze da se prodje

Petar Nikolic

pre 7 godina

@baki
Ranije se udaljenost izmedju naseljenih mesta određivala merenjem kilometraže od glavne pošte do glavne pošte.
U slučaju da nema pošte (odnosno da je mesto malo) od nekog značajnijeg objekta u njegovom centru (državnog - mesne kancelarije ili religijskog - verski objekat).

Zlobni cinik

pre 7 godina

@Ono sto ce vecinu vozaca opredeliti da li da koriste novi auto put ili staru magistralu, bice cena putarine.Ako pretpostavimo da ce ona biti oko 150-200 din,onda ce vecina vozaca koristiti staru magistralu.Da li 30 min skracenja voznje vredi 150-200 din.prosecnom srpskom vozacu?
(Pojmanemam, 7. novembar 2016 10:10)

U Rumuniji vinjeta za vožnju autoputevima košta 3 ( i slovima TRI evra) sa važnošću nedelju dana ! Da ne spominjemo razvijenije zemlje !
Pa vi vidite koliko nas ovi naši deru !

Ivan

pre 7 godina

Na 77. kilometru od Beograda se ukljucujem na autoput!??? Znaci opet ne mogu da izbegnem najgoru deonicu Ibarske?Ako je nekom jasno,neka objasni.Hvala.

Delijanac

pre 7 godina

dakle, opet tuneli, nema asfalt, samo beton da bi verovatno bili vislji, jer ako bi se kao svuda na svetu pa i na ostalim putevima po Srbiji stavio asfalt, tuneli bi gle cuda bili niski, a znate da se "niko" saginjati nece :))

Andrej

pre 7 godina

Petlja " Dići" ...Preljina...Ub....Manajle i cak 40 km autoputa za 30 g !!!!!!! Hrvati otvore skoro toliko , niko od glavonja nije isao da se hvali, otvaraju nove hotele na moru, za mesec dva novi terminal aerodroma Zagreb...itd. itd....Srbijo zemljo jada jel se napravi korak to se digne u nebo ! Pitam juce jednog Svabu sto jednu raskrsnicu radite ljudi vec treci mesec a on meni " radimo sporo ali to kod nas traje vi dole napravite zgradu za dva meseca pa se iscudjavate kada popuca nakon 5 a srusi se posle deset godina a putevi to kod vas ne postoji" Zazalih sto nisam imao naocare za sunce u sred kasne jeseni ili duge uši da se pokrijem od sramote. Sad ce razni Vucko, Mrka, Zoka i ostali pet dana najmanje da okrecu svinju na raznju. :)

Ogorčeni

pre 7 godina

Slikajte se kad otvorite ceo auto-put. Ovako ste mi još mrskiji, jer vam nije bitan auto-put. Bitan vam je isključivo politički marketing.

Pojmanemam

pre 7 godina

Ono sto ce vecinu vozaca opredeliti da li da koriste novi auto put ili staru magistralu, bice cena putarine.Ako pretpostavimo da ce ona biti oko 150-200 din,onda ce vecina vozaca koristiti staru magistralu.Da li 30 min skracenja voznje vredi 150-200 din.prosecnom srpskom vozacu?

Roki

pre 7 godina

Velika glupost sto se tiče da se asfalt ne ugradjuje u tunele zbog toga sto je zapaljiv,od Sentilja SLO pa do Subena granica između AUT i GER ima nisam brojao ali sig 50 tunela najduži ima sig 4 km i svi imaju asfalt i nema nikakvog truckanja put je ravan ko pista,a šta naši izmišljaju pojma nemam i zašto uvek neki problem moraju da naprave na nešto sto je potpuno novo,sretno nam bilo

Salvi

pre 7 godina

Putarina se ne naplaćuje ne zato što je Vođa velikodušan, već zato što nisu organizovane naplatne rampe.
Čekamo danas da prvi put u modernoj istoriji Srbije u direktnom prenosu na državnom javnom servisu vidimo Vođu kako vozi kamion.

Bojan

pre 7 godina

Jer, deonica od Preljine do "granice sa Crnom Gorom, koja bi trebalo da prođe preko Zlatibora i Zlatara, još je u planovima."
Ta deonica duza za preko 40km, vec je bilo odluceno da se put usmeri preko Pesteri, ali u ovoj zemlji nista nije definitivno i uvek se ostavlja prostor za spekulacije, lobiranja.

ATG

pre 7 godina

Ovo moderna moramo uzeti sa skepsom. Mora da i tamo trese kolovoz, posto smo nesposobni da napravimo kako treba, a pratecih objekata takodje nema.

да да

pre 7 godina

А појате-прељина кјим би спојили целу централну србију ? Битан је београд све остало је небитно ! Тако нам и треба !!!

Zlatko

pre 7 godina

Dobro obrazloženje da u tunelima bude podloga beton. Molim novinare b92 da istraže da li je beton u evropskim tunelima. I moje pitanje, kada bi se na beton postavio sloj "nebezbednog, zapaljivog" asfalta koliko bi se smanjila visina tunela? Ne brinite vi ništa, glasačko telo nema pojma o čemu pišete, govorite i radite. Ovo je Srbija!

Ama ljudi

pre 7 godina

“Ibarskom magistralom od Ljiga do Preljine ima 57 kilometara, a novi put je kraći za 17 kilometara. Ranije je bio potreban najmanje jedan sat da se pređe taj put, a sada će biti dovoljno 20-30 minuta”, objašnjava Dušan Đoković, šef projekta gradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran iz “Koridora Srbije”.

Izgrađena deonica autoput ne kreće od Ljiga već od mesta Dići, pa je vožnja autoputem kraća za nešto oko 8 km u odnosu na putovanje Ibarskom magistralom. Sramota je da šef projekta izjavi ovako nešto. Brzina putovanja i bezbednost je nešto drugo.

hmmm

pre 7 godina

"Zbog posebnih mera protivpožarne zaštite u tunelima se izbegava asfalt kao zapaljiv materijal, jer je povećana opasnost od nezgoda u slučaju požara” kakva laz, ne postoji pravilnik koji to definise, uostalom to je put, nije evakuacioni izlaz..ako je neko od kolega pri pregledu tehnicke dokumentacije pomislio.

pazarac

pre 7 godina

pa zar ide na zlatibor auto put do sada je bila trasa na pester a ako je promenjeno ok. ako nije treba da izmenite tekst. ja licno smatram b92 za pouzdane informacije.

Gripen

pre 7 godina

Od Ljiga do Preljine ima 57km ibarskom, ali ova nova deonica autoputa ne ide do Ljiga vec 8 km ranije, do mesta Dici, tako da je put kraci 9km a ne 17, pa bi vas molio da ne iznosite neistine, da ne kazem lazi!

Sandzaklija

pre 7 godina

"Jer, deonica od Preljine do granice sa Crnom Gorom, koja bi trebalo da prođe preko Zlatibora i Zlatara, još je u planovima."

Ne, u planovima pise da deonica od Preljine do granice sa Crnom Gorom ide kracom i jeftinijom trasom preko Ivanjice, Golije i Duge Poljane. Ali ocigledno neko i dalje lobira da odvuce autoput iz Sandzaka i tako dodatno umrtvi sva mesta od Guce i Luzana do Sjenice.
Ako hocete da u Sandzaku rastu separatisticke pretenzije, onda im dajte vetar u ledja takvim neodgovornim potezima kao sto je dezinformacija da autoput treba potpuno da zaobidje onaj deo Sandzaka sa najlosijom infrastrukturom.

Pera

pre 7 godina

I ipak pustaju nesto u rad sto - nije zavrseno. Srpska posla. Zasto mora trava da se UZURBANO sadi? Zasto ljudi ne mogu da zavrse prokleti posao na vreme i da sve bude sredjeno kada dodje Svemoguci da presece vrpcu? Zasto se otvara nesto gde se otvoreno kaze da na odmoristima jos uvek nema mobilnih toaleta i KANTI, onoga sto Srbin bas tesko koristi??? Zasto se to ne postavi, sta je tu toliki problem? Zasto se od svega pravi haos i ne moze da se uradi na vreme? Da bi On presekao traku? Da bi mozda rekao sa su zavrsili 450 sekundi pre roka? Srbija, brale..otvaras, a da i definitivno nije zavrsen posao..

baki

pre 7 godina

Kada kažu "na 77. kilometru od Beograda" uvek me je interesovalo odakle mere kilometražu iz Bgd-a. Od centra, od neke bitne tačke ili od table gde je označen izlazak iz grada (precrtano ime). Koga god sam pitao davao mi je različite odgovore.

Nikola

pre 7 godina

Možda ovo nekima izgleda kao kratka deonica, ali i ovo mnogo znači zapadnoj Srbiji. Skratiće se vožnja mnogo, o bezbednosti i da ne govorimo. Veliki je poduhvat gradnja autoputa koji će jednog dana povezati Suboticu sa granicom Crne Gore, a možda i sa Barom.

Petar

pre 7 godina

Ovo za "ne asfalt" na tunelima duzim od 500m m totalno ne uvreljivo.
Pa vozio sam kroz tunele duze od 2km pa oet imaju asfalt.
Doduse i protivpozarne aparate i tel. linije.

Petar I

pre 7 godina

To je sve lepo, ali imam dva pitanja. Prvo je, zasto izmedju kolovoznih traka nije zasadjeno neko bilje ili nisko drvece, kako farovi iz suprotnog smera ne bi smetali? Drugo pitanje, vozeci iz Bele Palanke ka Beogradu, ni jedna tabla za skretanje sa autoputa nije citljiva, sta se to desava?

Pera

pre 7 godina

" Ovde nije postavljen asfalt, jer se u tunelima dužim od 500 metara preporučuje da kolovoz bude betonski."

Ko to preporucuje??? Sigurno nije isti onaj koji je preporucivao kako se grade tuneli u Italiji, Grckoj i Hrvatskoj.

Nikola

pre 7 godina

Možda ovo nekima izgleda kao kratka deonica, ali i ovo mnogo znači zapadnoj Srbiji. Skratiće se vožnja mnogo, o bezbednosti i da ne govorimo. Veliki je poduhvat gradnja autoputa koji će jednog dana povezati Suboticu sa granicom Crne Gore, a možda i sa Barom.

марко

pre 7 godina

Ма само нек се гради. Власти ће доћи и проћи, бар ће нам нешто остати. А што се тиче Хрвата које неко спомиње. Они као члан ЕУ имају приступе огромним фондовима за развој којима ми немамо приступ. Овде људи само кукају. И кад се гради и кад се не гради. Ја не знам где ви трипујете да живите па очекујете 500км аутопутева за годину дана. Постали смо народ кукаваца и намћора.

Лајави

pre 7 godina

@ Na 77. kilometru od Beograda se ukljucujem na autoput!??? Znaci opet ne mogu da izbegnem najgoru deonicu Ibarske?Ako je nekom jasno,neka objasni.Hvala.
(Ivan, 7. novembar 2016 10:26)
Прво и до сада си могао да избегнеш ту деоницу!!! Кад путујеш од Чачка ка Београду, користиш деоницу преко Рудника-Тополе-Младеновца и укључиш се на ауто пут код Малог Пожаревца, ем ближе 5 км, ем се брже стиже, нема шлепера и застоја, а ни пут није лош (осим мало Рудник-Топола). Ту деоницу ја ћу наставити са коришћењем, само што сад од Чачка до Рудника имам ауто-пут, па ће вожња бити још бржа и пријатнија.

Arsenije

pre 7 godina

@Zlobni cinik dobro uzeo si Rumuniju koja ima ubedljivo najnižu putarinu. U Sloveniji je vinjeta za 10 dana 15 evra , a celu je prodješ za dva sata.

Viktor

pre 7 godina

@Ovo ja nađoh na internetu vezano za asfalt u tunelima.

(ivan, 7. novembar 2016 14:50)

Pa po tom ispade da je beton cak opasniji od asfalta u slucaju pozara. Bar kad procitas sta pise na stranici 8.

Zlatko

pre 7 godina

Dobro obrazloženje da u tunelima bude podloga beton. Molim novinare b92 da istraže da li je beton u evropskim tunelima. I moje pitanje, kada bi se na beton postavio sloj "nebezbednog, zapaljivog" asfalta koliko bi se smanjila visina tunela? Ne brinite vi ništa, glasačko telo nema pojma o čemu pišete, govorite i radite. Ovo je Srbija!

Gripen

pre 7 godina

Od Ljiga do Preljine ima 57km ibarskom, ali ova nova deonica autoputa ne ide do Ljiga vec 8 km ranije, do mesta Dici, tako da je put kraci 9km a ne 17, pa bi vas molio da ne iznosite neistine, da ne kazem lazi!

Ivan

pre 7 godina

Na 77. kilometru od Beograda se ukljucujem na autoput!??? Znaci opet ne mogu da izbegnem najgoru deonicu Ibarske?Ako je nekom jasno,neka objasni.Hvala.

Pera

pre 7 godina

" Ovde nije postavljen asfalt, jer se u tunelima dužim od 500 metara preporučuje da kolovoz bude betonski."

Ko to preporucuje??? Sigurno nije isti onaj koji je preporucivao kako se grade tuneli u Italiji, Grckoj i Hrvatskoj.

Ogorčeni

pre 7 godina

Slikajte se kad otvorite ceo auto-put. Ovako ste mi još mrskiji, jer vam nije bitan auto-put. Bitan vam je isključivo politički marketing.

Roki

pre 7 godina

Velika glupost sto se tiče da se asfalt ne ugradjuje u tunele zbog toga sto je zapaljiv,od Sentilja SLO pa do Subena granica između AUT i GER ima nisam brojao ali sig 50 tunela najduži ima sig 4 km i svi imaju asfalt i nema nikakvog truckanja put je ravan ko pista,a šta naši izmišljaju pojma nemam i zašto uvek neki problem moraju da naprave na nešto sto je potpuno novo,sretno nam bilo

hmmm

pre 7 godina

"Zbog posebnih mera protivpožarne zaštite u tunelima se izbegava asfalt kao zapaljiv materijal, jer je povećana opasnost od nezgoda u slučaju požara” kakva laz, ne postoji pravilnik koji to definise, uostalom to je put, nije evakuacioni izlaz..ako je neko od kolega pri pregledu tehnicke dokumentacije pomislio.

Pera

pre 7 godina

I ipak pustaju nesto u rad sto - nije zavrseno. Srpska posla. Zasto mora trava da se UZURBANO sadi? Zasto ljudi ne mogu da zavrse prokleti posao na vreme i da sve bude sredjeno kada dodje Svemoguci da presece vrpcu? Zasto se otvara nesto gde se otvoreno kaze da na odmoristima jos uvek nema mobilnih toaleta i KANTI, onoga sto Srbin bas tesko koristi??? Zasto se to ne postavi, sta je tu toliki problem? Zasto se od svega pravi haos i ne moze da se uradi na vreme? Da bi On presekao traku? Da bi mozda rekao sa su zavrsili 450 sekundi pre roka? Srbija, brale..otvaras, a da i definitivno nije zavrsen posao..

Salvi

pre 7 godina

Putarina se ne naplaćuje ne zato što je Vođa velikodušan, već zato što nisu organizovane naplatne rampe.
Čekamo danas da prvi put u modernoj istoriji Srbije u direktnom prenosu na državnom javnom servisu vidimo Vođu kako vozi kamion.

Ja sam

pre 7 godina

Ova vest me je bas obradovala. Ono jest da nemam kola, da sam nezaposlen, da redovno gledam farmu, da jedva satavljam kraj sa krajem...ali gajim veliku nadu u naseg Premijera i njegovu mudru politiku. Nadam se da ce Srbija imati vise kilometara auto-puteva nego drzavnih udara.

Delijanac

pre 7 godina

dakle, opet tuneli, nema asfalt, samo beton da bi verovatno bili vislji, jer ako bi se kao svuda na svetu pa i na ostalim putevima po Srbiji stavio asfalt, tuneli bi gle cuda bili niski, a znate da se "niko" saginjati nece :))

Ama ljudi

pre 7 godina

“Ibarskom magistralom od Ljiga do Preljine ima 57 kilometara, a novi put je kraći za 17 kilometara. Ranije je bio potreban najmanje jedan sat da se pređe taj put, a sada će biti dovoljno 20-30 minuta”, objašnjava Dušan Đoković, šef projekta gradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran iz “Koridora Srbije”.

Izgrađena deonica autoput ne kreće od Ljiga već od mesta Dići, pa je vožnja autoputem kraća za nešto oko 8 km u odnosu na putovanje Ibarskom magistralom. Sramota je da šef projekta izjavi ovako nešto. Brzina putovanja i bezbednost je nešto drugo.

Petar

pre 7 godina

Ovo za "ne asfalt" na tunelima duzim od 500m m totalno ne uvreljivo.
Pa vozio sam kroz tunele duze od 2km pa oet imaju asfalt.
Doduse i protivpozarne aparate i tel. linije.

Pojmanemam

pre 7 godina

Ono sto ce vecinu vozaca opredeliti da li da koriste novi auto put ili staru magistralu, bice cena putarine.Ako pretpostavimo da ce ona biti oko 150-200 din,onda ce vecina vozaca koristiti staru magistralu.Da li 30 min skracenja voznje vredi 150-200 din.prosecnom srpskom vozacu?

Viktor

pre 7 godina

Ima tunela ovakvih i onakvih, ali eto bas pre 15 dana prodjoh tzv. "diretissima" varijantom A1 u Italiji od Bolonje do Firence i nazad. Covece, pa to je tunel do tunela sa po tri trake i plus zaustavnom u svakom smeru!!! Najduzi tunel na toj deonici je bio 8.7 km, a da ne pricam o ostalim tunelima po 2-3 kilometra, nisam ih ni izbrojao. Inace sve je asfalt.

Svetski Mega Car

pre 7 godina

Sve je to lepo, ali dok se ne izgradi autoput ka severu do Beograda, i ka jugu bar do Požege ili Čačka, to nije auto put. A dok se izgradi kompletan auto put od Beograda do Prijepolja tj. do Crne Gore, ima da prodje još 20-30 godina minimum. Šta nama znači neki tamo kvazi auto put od 40 km, kada pre njega i posle njega imaš loše i opasne puteve? A Vučić ima da dodje da se slika i da se promoviše, kao da je otvorio 200 km autoputa u najmanju ruku. I tom deonicom niko neće ići jer će da deru sa putarinom. Evo ja se vozio letos autoputem od Smedera do Jagodine i nazad, putarina 500 dinara! Dakle pljačka!

Zlobni cinik

pre 7 godina

@Ono sto ce vecinu vozaca opredeliti da li da koriste novi auto put ili staru magistralu, bice cena putarine.Ako pretpostavimo da ce ona biti oko 150-200 din,onda ce vecina vozaca koristiti staru magistralu.Da li 30 min skracenja voznje vredi 150-200 din.prosecnom srpskom vozacu?
(Pojmanemam, 7. novembar 2016 10:10)

U Rumuniji vinjeta za vožnju autoputevima košta 3 ( i slovima TRI evra) sa važnošću nedelju dana ! Da ne spominjemo razvijenije zemlje !
Pa vi vidite koliko nas ovi naši deru !

Andrej

pre 7 godina

Petlja " Dići" ...Preljina...Ub....Manajle i cak 40 km autoputa za 30 g !!!!!!! Hrvati otvore skoro toliko , niko od glavonja nije isao da se hvali, otvaraju nove hotele na moru, za mesec dva novi terminal aerodroma Zagreb...itd. itd....Srbijo zemljo jada jel se napravi korak to se digne u nebo ! Pitam juce jednog Svabu sto jednu raskrsnicu radite ljudi vec treci mesec a on meni " radimo sporo ali to kod nas traje vi dole napravite zgradu za dva meseca pa se iscudjavate kada popuca nakon 5 a srusi se posle deset godina a putevi to kod vas ne postoji" Zazalih sto nisam imao naocare za sunce u sred kasne jeseni ili duge uši da se pokrijem od sramote. Sad ce razni Vucko, Mrka, Zoka i ostali pet dana najmanje da okrecu svinju na raznju. :)

nex

pre 7 godina

40 km auto-puta!!! Idi begaj! To je dosta za narednih 50 god. Pa onda jos 40,pa polako.
A kroz moju Sumadiju jos malo pa samo traktorima moze da se prodje

baki

pre 7 godina

Kada kažu "na 77. kilometru od Beograda" uvek me je interesovalo odakle mere kilometražu iz Bgd-a. Od centra, od neke bitne tačke ili od table gde je označen izlazak iz grada (precrtano ime). Koga god sam pitao davao mi je različite odgovore.

Petar Nikolic

pre 7 godina

@baki
Ranije se udaljenost izmedju naseljenih mesta određivala merenjem kilometraže od glavne pošte do glavne pošte.
U slučaju da nema pošte (odnosno da je mesto malo) od nekog značajnijeg objekta u njegovom centru (državnog - mesne kancelarije ili religijskog - verski objekat).

Sandzaklija

pre 7 godina

"Jer, deonica od Preljine do granice sa Crnom Gorom, koja bi trebalo da prođe preko Zlatibora i Zlatara, još je u planovima."

Ne, u planovima pise da deonica od Preljine do granice sa Crnom Gorom ide kracom i jeftinijom trasom preko Ivanjice, Golije i Duge Poljane. Ali ocigledno neko i dalje lobira da odvuce autoput iz Sandzaka i tako dodatno umrtvi sva mesta od Guce i Luzana do Sjenice.
Ako hocete da u Sandzaku rastu separatisticke pretenzije, onda im dajte vetar u ledja takvim neodgovornim potezima kao sto je dezinformacija da autoput treba potpuno da zaobidje onaj deo Sandzaka sa najlosijom infrastrukturom.

Petar I

pre 7 godina

To je sve lepo, ali imam dva pitanja. Prvo je, zasto izmedju kolovoznih traka nije zasadjeno neko bilje ili nisko drvece, kako farovi iz suprotnog smera ne bi smetali? Drugo pitanje, vozeci iz Bele Palanke ka Beogradu, ni jedna tabla za skretanje sa autoputa nije citljiva, sta se to desava?

pustite_komentar

pre 7 godina

Ne sme asfalt u tunelu? Znaci stvarno su napravili nize tunele od dozvoljenog. Koja smo mi sprdnja od drzave, pa to je toliko jadno da vise nije ni smesno. I ovo je epski uspeh za kancelara koji danas tera sleper kroz betonske tunele? U Srbiji je struka i strucno znanje pogazeno i zanemareno u svakoj mogucoj oblasti. Kao rezultat toga imamo da se detetu na otvoreni prelom stavlja gips, pa kad dete strada da se naknadno ubacuje odgovarajuca medicinska dokumentiacija u izvestaj, da se tuneli prave isuvise niski za bezbedno koriscenje pa da onda mora da se skida asfalt uz tragikomicna objasnjenja. Bice svega ovoga samo jos vise u buducnosti. Najsavremeniji put u Srbiji nema asfalt. Srbijo tuzna si i jadna.

Bojan

pre 7 godina

Jer, deonica od Preljine do "granice sa Crnom Gorom, koja bi trebalo da prođe preko Zlatibora i Zlatara, još je u planovima."
Ta deonica duza za preko 40km, vec je bilo odluceno da se put usmeri preko Pesteri, ali u ovoj zemlji nista nije definitivno i uvek se ostavlja prostor za spekulacije, lobiranja.

да да

pre 7 godina

А појате-прељина кјим би спојили целу централну србију ? Битан је београд све остало је небитно ! Тако нам и треба !!!

Bane

pre 7 godina

Jer, deonica od Preljine do "granice sa Crnom Gorom, koja bi trebalo da prođe preko Zlatibora i Zlatara, još je u planovima."

Koliko ja znam, auto put treba da ide do Požege a onda da nastavi preko Sjenice i Peštera do granice sa CG. Lobira se da ide preko Zlatibora i Zlatara, ali je ova prva trasa prvobitno prihvaćena kao 40 km kraća i rentabilnija za izgradnju.

Inače ova otvorena deonica puta bez kraja i početka ne pomaže mnogo jer nudi alternativu na najlakšem delu Ibarske magistrale. Najveći problem je od Beograda do Ljiga zbog velike preoperećenosti kao posledica lokalnog saobraća svih prigradskih naselja na tom delu puta, kada se prođe Ljig, pogotovo od Dića je dosta lakše, ide se preko Rudnika doduše ali je dobro urađen i proširen taj deo puta, obilaznica oko Milanovca isto ok, ali kroz Čačak opet gužva, semafori pa Ovčarsko Kablarska klisura. Barem da su od Dića do Požege otvorili pa da znaš da ne prolaziš kroz Čačak i Ovčarsko kablarsku klisuru, ili od Beograda do Ljiga da znaš da zaobilaziš naj opterećeniji deo puta kroz prigradska naselja, ovako....

JoVo

pre 7 godina

Druze Vucko! Nisi ti platio vec je to od "narodnih" novaaaca... Nemo da prisvajas zasluge kao da si ti mesao malter, nego ti nama reci, kakvi su dalji panovi za zavrsetak celokupnog projekta. I kad vec toliko volis bracu Svabe, ti pokreni inicijativu da se ukinu putarine, ko u Svabiji, jer odrzavanje puteva placamo kroz obavezno osiguranje automobila. Dok odem u tazbinu i vratim se kosta vise neko nedelja dana vinjete u Ceskoj. Kako smo onda najeftiniji? Kilometar kosta ko da ste ga od zlata pravili... A da, voleobih da vidim gde neovac od putarine zavrsi. Secas li se, Druze Vucko, drumske mafije? Mozda je samo racun promenjen. NARODE, mislite o tome!!!

Mladen

pre 7 godina

Autoput je započet od Gazele i tako ide do kraja Ibarske, gde se sužava i kao pola autoputa ide do Ostružnice. Odatle ide kao široka magistrala do Umke, gde se spaja sa starim putem. Cela fa deonica treba da postabe pun profil autoputa. Niko normalan neće krenuti za Zagreb, voziti 30km da bi skrenuo za Čačak, nego će put ka Obrenovcu biti preopterećen (već jeste). Dalje, KG - Batočina nikako da se završi, M. Požarevac - Topola - KG nikako da se krene , Novi Sad - Šabac - Loznica takođe, Pojate- Preljina isto. A put treba da ide na Ivanjicu, užički kraj ima prugu bar.

ATG

pre 7 godina

Ovo moderna moramo uzeti sa skepsom. Mora da i tamo trese kolovoz, posto smo nesposobni da napravimo kako treba, a pratecih objekata takodje nema.

losmi

pre 7 godina

niste mogli da produzite autoput odmah iza Cacka ili Ovcar Banje ? ko ide ibarskom , zna kolike su guzve na obilaznici oko Cacka kad se prolaze semafori ...

preko zlatibora

pre 7 godina

Autoput i treba da ide preko Uzica, Zlatibora, Nove Varosi, Priboja, tamo gde zivi mnogo vise ljudi, gde je mnogo veca industrija i turizam, i mnogo veci saobracaj,a ne preko pesterske pustinje, koja je zimi zavejani srpski Sibir,gde nema ni industrije, ni ljudi, ni saobracaja, za sta lobiraju botovi ovde.
Autoput gradimo da bi ga koristili, da bi ga koristio sto veci broj ljudi, a ne za izlozbu,da stoji za ukras.
Trasa preko pesterske pustinje je katastrofa za Srbiju, to sikaniranje Srbije ne treba dozvoliti ni pod razno.

Узићанин

pre 7 godina

@Viktor
I samo da dodam da tu deonicu Italijani napravise i pustise u saobracaj bez ikakvih reflektora i pompe.Kad sam poslednji put isao za Firencu, nakon te deonice malo je reci da sam bio odusevljen, ko je ikada prosao prethodnom varijantom puta za Firencu zna o cemu pricam.I da-asfalt je u svakom tunelu?

pazarac

pre 7 godina

pa zar ide na zlatibor auto put do sada je bila trasa na pester a ako je promenjeno ok. ako nije treba da izmenite tekst. ja licno smatram b92 za pouzdane informacije.

pustite_komentar

pre 7 godina

Trasa preko pesterske pustinje je katastrofa za Srbiju, to sikaniranje Srbije ne treba dozvoliti ni pod razno.
(preko zlatibora, 7. novembar 2016 12:48)

Napraviti autoput do Pozege, pa dalje produziti krak preko Uzica ka Republici Srpskoj i Sarajevu. Tako bi se Uzice i zlatiborski kraj povezali sa mrezom autoputeva. A ovaj autoput produziti eventualno do Arilja i Ivanjice. U tom delu zemlje dalje nam se nalaze Sjenica, Novi Pazar, severno Kosovo, dakle jako bitni krajevi, koje takodje treba povezati sa mrezom autoputeva. Najvece glupost je terati autoput preko Zlatibora. Em bi put bio mnogo duzi, em mnogo skuplji, em bi Raska i sever Kosova ostali totalno odseceni od odstatka Srbije. Katastrofa za Srbiju bi bilo teranje autoputa po sred planine, i to je nesto sto se ne sme dozvoliti ni pod razno.

komarac

pre 7 godina

Nema veze sto je beton progutacemo to nekako,al sta ako se pospe so zimi,kolko treba betonu da ispuca?Nema asvalta da ga stiti.
(misko, 7. novembar 2016 14:47)
So u tunelu da se posipa??? E svašta ovde za čuti....

Vuja

pre 7 godina

Posle 50 godina nesto je uradjeno za nas kraj i nisu bila samo pusta obecanja kao kod pojedinih politicara koji su davali lazna obecanja.

Lepa Brena za 4 osobe

pre 7 godina

марко, 7. novembar 2016 11:13



A što nama ne pošalju braća Rusi ima tih fondova u Evroazijskoj uniji kolko oćeš... ali mi nećemo da tražimo pare... fol sramota nas, jer smo mi veliiiiike gazde i tako...

Ama ljudi

pre 7 godina

“Ibarskom magistralom od Ljiga do Preljine ima 57 kilometara, a novi put je kraći za 17 kilometara. Ranije je bio potreban najmanje jedan sat da se pređe taj put, a sada će biti dovoljno 20-30 minuta”, objašnjava Dušan Đoković, šef projekta gradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran iz “Koridora Srbije”.

Izgrađena deonica autoput ne kreće od Ljiga već od mesta Dići, pa je vožnja autoputem kraća za nešto oko 8 km u odnosu na putovanje Ibarskom magistralom. Sramota je da šef projekta izjavi ovako nešto. Brzina putovanja i bezbednost je nešto drugo.

Petar I

pre 7 godina

To je sve lepo, ali imam dva pitanja. Prvo je, zasto izmedju kolovoznih traka nije zasadjeno neko bilje ili nisko drvece, kako farovi iz suprotnog smera ne bi smetali? Drugo pitanje, vozeci iz Bele Palanke ka Beogradu, ni jedna tabla za skretanje sa autoputa nije citljiva, sta se to desava?

Pera

pre 7 godina

I ipak pustaju nesto u rad sto - nije zavrseno. Srpska posla. Zasto mora trava da se UZURBANO sadi? Zasto ljudi ne mogu da zavrse prokleti posao na vreme i da sve bude sredjeno kada dodje Svemoguci da presece vrpcu? Zasto se otvara nesto gde se otvoreno kaze da na odmoristima jos uvek nema mobilnih toaleta i KANTI, onoga sto Srbin bas tesko koristi??? Zasto se to ne postavi, sta je tu toliki problem? Zasto se od svega pravi haos i ne moze da se uradi na vreme? Da bi On presekao traku? Da bi mozda rekao sa su zavrsili 450 sekundi pre roka? Srbija, brale..otvaras, a da i definitivno nije zavrsen posao..

Ogorčeni

pre 7 godina

Slikajte se kad otvorite ceo auto-put. Ovako ste mi još mrskiji, jer vam nije bitan auto-put. Bitan vam je isključivo politički marketing.

Ivan

pre 7 godina

Na 77. kilometru od Beograda se ukljucujem na autoput!??? Znaci opet ne mogu da izbegnem najgoru deonicu Ibarske?Ako je nekom jasno,neka objasni.Hvala.

Salvi

pre 7 godina

Putarina se ne naplaćuje ne zato što je Vođa velikodušan, već zato što nisu organizovane naplatne rampe.
Čekamo danas da prvi put u modernoj istoriji Srbije u direktnom prenosu na državnom javnom servisu vidimo Vođu kako vozi kamion.

Bojan

pre 7 godina

Jer, deonica od Preljine do "granice sa Crnom Gorom, koja bi trebalo da prođe preko Zlatibora i Zlatara, još je u planovima."
Ta deonica duza za preko 40km, vec je bilo odluceno da se put usmeri preko Pesteri, ali u ovoj zemlji nista nije definitivno i uvek se ostavlja prostor za spekulacije, lobiranja.

Zlatko

pre 7 godina

Dobro obrazloženje da u tunelima bude podloga beton. Molim novinare b92 da istraže da li je beton u evropskim tunelima. I moje pitanje, kada bi se na beton postavio sloj "nebezbednog, zapaljivog" asfalta koliko bi se smanjila visina tunela? Ne brinite vi ništa, glasačko telo nema pojma o čemu pišete, govorite i radite. Ovo je Srbija!

Pojmanemam

pre 7 godina

Ono sto ce vecinu vozaca opredeliti da li da koriste novi auto put ili staru magistralu, bice cena putarine.Ako pretpostavimo da ce ona biti oko 150-200 din,onda ce vecina vozaca koristiti staru magistralu.Da li 30 min skracenja voznje vredi 150-200 din.prosecnom srpskom vozacu?

baki

pre 7 godina

Kada kažu "na 77. kilometru od Beograda" uvek me je interesovalo odakle mere kilometražu iz Bgd-a. Od centra, od neke bitne tačke ili od table gde je označen izlazak iz grada (precrtano ime). Koga god sam pitao davao mi je različite odgovore.

hmmm

pre 7 godina

"Zbog posebnih mera protivpožarne zaštite u tunelima se izbegava asfalt kao zapaljiv materijal, jer je povećana opasnost od nezgoda u slučaju požara” kakva laz, ne postoji pravilnik koji to definise, uostalom to je put, nije evakuacioni izlaz..ako je neko od kolega pri pregledu tehnicke dokumentacije pomislio.

Sandzaklija

pre 7 godina

"Jer, deonica od Preljine do granice sa Crnom Gorom, koja bi trebalo da prođe preko Zlatibora i Zlatara, još je u planovima."

Ne, u planovima pise da deonica od Preljine do granice sa Crnom Gorom ide kracom i jeftinijom trasom preko Ivanjice, Golije i Duge Poljane. Ali ocigledno neko i dalje lobira da odvuce autoput iz Sandzaka i tako dodatno umrtvi sva mesta od Guce i Luzana do Sjenice.
Ako hocete da u Sandzaku rastu separatisticke pretenzije, onda im dajte vetar u ledja takvim neodgovornim potezima kao sto je dezinformacija da autoput treba potpuno da zaobidje onaj deo Sandzaka sa najlosijom infrastrukturom.

Delijanac

pre 7 godina

dakle, opet tuneli, nema asfalt, samo beton da bi verovatno bili vislji, jer ako bi se kao svuda na svetu pa i na ostalim putevima po Srbiji stavio asfalt, tuneli bi gle cuda bili niski, a znate da se "niko" saginjati nece :))

ATG

pre 7 godina

Ovo moderna moramo uzeti sa skepsom. Mora da i tamo trese kolovoz, posto smo nesposobni da napravimo kako treba, a pratecih objekata takodje nema.

Petar

pre 7 godina

Ovo za "ne asfalt" na tunelima duzim od 500m m totalno ne uvreljivo.
Pa vozio sam kroz tunele duze od 2km pa oet imaju asfalt.
Doduse i protivpozarne aparate i tel. linije.

Gripen

pre 7 godina

Od Ljiga do Preljine ima 57km ibarskom, ali ova nova deonica autoputa ne ide do Ljiga vec 8 km ranije, do mesta Dici, tako da je put kraci 9km a ne 17, pa bi vas molio da ne iznosite neistine, da ne kazem lazi!

да да

pre 7 godina

А појате-прељина кјим би спојили целу централну србију ? Битан је београд све остало је небитно ! Тако нам и треба !!!

Ja sam

pre 7 godina

Ova vest me je bas obradovala. Ono jest da nemam kola, da sam nezaposlen, da redovno gledam farmu, da jedva satavljam kraj sa krajem...ali gajim veliku nadu u naseg Premijera i njegovu mudru politiku. Nadam se da ce Srbija imati vise kilometara auto-puteva nego drzavnih udara.

Pera

pre 7 godina

" Ovde nije postavljen asfalt, jer se u tunelima dužim od 500 metara preporučuje da kolovoz bude betonski."

Ko to preporucuje??? Sigurno nije isti onaj koji je preporucivao kako se grade tuneli u Italiji, Grckoj i Hrvatskoj.

pazarac

pre 7 godina

pa zar ide na zlatibor auto put do sada je bila trasa na pester a ako je promenjeno ok. ako nije treba da izmenite tekst. ja licno smatram b92 za pouzdane informacije.

Lepa Brena za 4 osobe

pre 7 godina

марко, 7. novembar 2016 11:13



A što nama ne pošalju braća Rusi ima tih fondova u Evroazijskoj uniji kolko oćeš... ali mi nećemo da tražimo pare... fol sramota nas, jer smo mi veliiiiike gazde i tako...

Svetski Mega Car

pre 7 godina

Sve je to lepo, ali dok se ne izgradi autoput ka severu do Beograda, i ka jugu bar do Požege ili Čačka, to nije auto put. A dok se izgradi kompletan auto put od Beograda do Prijepolja tj. do Crne Gore, ima da prodje još 20-30 godina minimum. Šta nama znači neki tamo kvazi auto put od 40 km, kada pre njega i posle njega imaš loše i opasne puteve? A Vučić ima da dodje da se slika i da se promoviše, kao da je otvorio 200 km autoputa u najmanju ruku. I tom deonicom niko neće ići jer će da deru sa putarinom. Evo ja se vozio letos autoputem od Smedera do Jagodine i nazad, putarina 500 dinara! Dakle pljačka!

Roki

pre 7 godina

Velika glupost sto se tiče da se asfalt ne ugradjuje u tunele zbog toga sto je zapaljiv,od Sentilja SLO pa do Subena granica između AUT i GER ima nisam brojao ali sig 50 tunela najduži ima sig 4 km i svi imaju asfalt i nema nikakvog truckanja put je ravan ko pista,a šta naši izmišljaju pojma nemam i zašto uvek neki problem moraju da naprave na nešto sto je potpuno novo,sretno nam bilo

Andrej

pre 7 godina

Petlja " Dići" ...Preljina...Ub....Manajle i cak 40 km autoputa za 30 g !!!!!!! Hrvati otvore skoro toliko , niko od glavonja nije isao da se hvali, otvaraju nove hotele na moru, za mesec dva novi terminal aerodroma Zagreb...itd. itd....Srbijo zemljo jada jel se napravi korak to se digne u nebo ! Pitam juce jednog Svabu sto jednu raskrsnicu radite ljudi vec treci mesec a on meni " radimo sporo ali to kod nas traje vi dole napravite zgradu za dva meseca pa se iscudjavate kada popuca nakon 5 a srusi se posle deset godina a putevi to kod vas ne postoji" Zazalih sto nisam imao naocare za sunce u sred kasne jeseni ili duge uši da se pokrijem od sramote. Sad ce razni Vucko, Mrka, Zoka i ostali pet dana najmanje da okrecu svinju na raznju. :)

Узићанин

pre 7 godina

@Viktor
I samo da dodam da tu deonicu Italijani napravise i pustise u saobracaj bez ikakvih reflektora i pompe.Kad sam poslednji put isao za Firencu, nakon te deonice malo je reci da sam bio odusevljen, ko je ikada prosao prethodnom varijantom puta za Firencu zna o cemu pricam.I da-asfalt je u svakom tunelu?

Zlobni cinik

pre 7 godina

@Ono sto ce vecinu vozaca opredeliti da li da koriste novi auto put ili staru magistralu, bice cena putarine.Ako pretpostavimo da ce ona biti oko 150-200 din,onda ce vecina vozaca koristiti staru magistralu.Da li 30 min skracenja voznje vredi 150-200 din.prosecnom srpskom vozacu?
(Pojmanemam, 7. novembar 2016 10:10)

U Rumuniji vinjeta za vožnju autoputevima košta 3 ( i slovima TRI evra) sa važnošću nedelju dana ! Da ne spominjemo razvijenije zemlje !
Pa vi vidite koliko nas ovi naši deru !

Viktor

pre 7 godina

Ima tunela ovakvih i onakvih, ali eto bas pre 15 dana prodjoh tzv. "diretissima" varijantom A1 u Italiji od Bolonje do Firence i nazad. Covece, pa to je tunel do tunela sa po tri trake i plus zaustavnom u svakom smeru!!! Najduzi tunel na toj deonici je bio 8.7 km, a da ne pricam o ostalim tunelima po 2-3 kilometra, nisam ih ni izbrojao. Inace sve je asfalt.

Mladen

pre 7 godina

Autoput je započet od Gazele i tako ide do kraja Ibarske, gde se sužava i kao pola autoputa ide do Ostružnice. Odatle ide kao široka magistrala do Umke, gde se spaja sa starim putem. Cela fa deonica treba da postabe pun profil autoputa. Niko normalan neće krenuti za Zagreb, voziti 30km da bi skrenuo za Čačak, nego će put ka Obrenovcu biti preopterećen (već jeste). Dalje, KG - Batočina nikako da se završi, M. Požarevac - Topola - KG nikako da se krene , Novi Sad - Šabac - Loznica takođe, Pojate- Preljina isto. A put treba da ide na Ivanjicu, užički kraj ima prugu bar.

Bane

pre 7 godina

Jer, deonica od Preljine do "granice sa Crnom Gorom, koja bi trebalo da prođe preko Zlatibora i Zlatara, još je u planovima."

Koliko ja znam, auto put treba da ide do Požege a onda da nastavi preko Sjenice i Peštera do granice sa CG. Lobira se da ide preko Zlatibora i Zlatara, ali je ova prva trasa prvobitno prihvaćena kao 40 km kraća i rentabilnija za izgradnju.

Inače ova otvorena deonica puta bez kraja i početka ne pomaže mnogo jer nudi alternativu na najlakšem delu Ibarske magistrale. Najveći problem je od Beograda do Ljiga zbog velike preoperećenosti kao posledica lokalnog saobraća svih prigradskih naselja na tom delu puta, kada se prođe Ljig, pogotovo od Dića je dosta lakše, ide se preko Rudnika doduše ali je dobro urađen i proširen taj deo puta, obilaznica oko Milanovca isto ok, ali kroz Čačak opet gužva, semafori pa Ovčarsko Kablarska klisura. Barem da su od Dića do Požege otvorili pa da znaš da ne prolaziš kroz Čačak i Ovčarsko kablarsku klisuru, ili od Beograda do Ljiga da znaš da zaobilaziš naj opterećeniji deo puta kroz prigradska naselja, ovako....

nex

pre 7 godina

40 km auto-puta!!! Idi begaj! To je dosta za narednih 50 god. Pa onda jos 40,pa polako.
A kroz moju Sumadiju jos malo pa samo traktorima moze da se prodje

Petar Nikolic

pre 7 godina

@baki
Ranije se udaljenost izmedju naseljenih mesta određivala merenjem kilometraže od glavne pošte do glavne pošte.
U slučaju da nema pošte (odnosno da je mesto malo) od nekog značajnijeg objekta u njegovom centru (državnog - mesne kancelarije ili religijskog - verski objekat).

preko zlatibora

pre 7 godina

Autoput i treba da ide preko Uzica, Zlatibora, Nove Varosi, Priboja, tamo gde zivi mnogo vise ljudi, gde je mnogo veca industrija i turizam, i mnogo veci saobracaj,a ne preko pesterske pustinje, koja je zimi zavejani srpski Sibir,gde nema ni industrije, ni ljudi, ni saobracaja, za sta lobiraju botovi ovde.
Autoput gradimo da bi ga koristili, da bi ga koristio sto veci broj ljudi, a ne za izlozbu,da stoji za ukras.
Trasa preko pesterske pustinje je katastrofa za Srbiju, to sikaniranje Srbije ne treba dozvoliti ni pod razno.

pustite_komentar

pre 7 godina

Ne sme asfalt u tunelu? Znaci stvarno su napravili nize tunele od dozvoljenog. Koja smo mi sprdnja od drzave, pa to je toliko jadno da vise nije ni smesno. I ovo je epski uspeh za kancelara koji danas tera sleper kroz betonske tunele? U Srbiji je struka i strucno znanje pogazeno i zanemareno u svakoj mogucoj oblasti. Kao rezultat toga imamo da se detetu na otvoreni prelom stavlja gips, pa kad dete strada da se naknadno ubacuje odgovarajuca medicinska dokumentiacija u izvestaj, da se tuneli prave isuvise niski za bezbedno koriscenje pa da onda mora da se skida asfalt uz tragikomicna objasnjenja. Bice svega ovoga samo jos vise u buducnosti. Najsavremeniji put u Srbiji nema asfalt. Srbijo tuzna si i jadna.

pustite_komentar

pre 7 godina

Trasa preko pesterske pustinje je katastrofa za Srbiju, to sikaniranje Srbije ne treba dozvoliti ni pod razno.
(preko zlatibora, 7. novembar 2016 12:48)

Napraviti autoput do Pozege, pa dalje produziti krak preko Uzica ka Republici Srpskoj i Sarajevu. Tako bi se Uzice i zlatiborski kraj povezali sa mrezom autoputeva. A ovaj autoput produziti eventualno do Arilja i Ivanjice. U tom delu zemlje dalje nam se nalaze Sjenica, Novi Pazar, severno Kosovo, dakle jako bitni krajevi, koje takodje treba povezati sa mrezom autoputeva. Najvece glupost je terati autoput preko Zlatibora. Em bi put bio mnogo duzi, em mnogo skuplji, em bi Raska i sever Kosova ostali totalno odseceni od odstatka Srbije. Katastrofa za Srbiju bi bilo teranje autoputa po sred planine, i to je nesto sto se ne sme dozvoliti ni pod razno.

losmi

pre 7 godina

niste mogli da produzite autoput odmah iza Cacka ili Ovcar Banje ? ko ide ibarskom , zna kolike su guzve na obilaznici oko Cacka kad se prolaze semafori ...

komarac

pre 7 godina

Nema veze sto je beton progutacemo to nekako,al sta ako se pospe so zimi,kolko treba betonu da ispuca?Nema asvalta da ga stiti.
(misko, 7. novembar 2016 14:47)
So u tunelu da se posipa??? E svašta ovde za čuti....

Nikola

pre 7 godina

Možda ovo nekima izgleda kao kratka deonica, ali i ovo mnogo znači zapadnoj Srbiji. Skratiće se vožnja mnogo, o bezbednosti i da ne govorimo. Veliki je poduhvat gradnja autoputa koji će jednog dana povezati Suboticu sa granicom Crne Gore, a možda i sa Barom.

марко

pre 7 godina

Ма само нек се гради. Власти ће доћи и проћи, бар ће нам нешто остати. А што се тиче Хрвата које неко спомиње. Они као члан ЕУ имају приступе огромним фондовима за развој којима ми немамо приступ. Овде људи само кукају. И кад се гради и кад се не гради. Ја не знам где ви трипујете да живите па очекујете 500км аутопутева за годину дана. Постали смо народ кукаваца и намћора.

Vuja

pre 7 godina

Posle 50 godina nesto je uradjeno za nas kraj i nisu bila samo pusta obecanja kao kod pojedinih politicara koji su davali lazna obecanja.

Лајави

pre 7 godina

@ Na 77. kilometru od Beograda se ukljucujem na autoput!??? Znaci opet ne mogu da izbegnem najgoru deonicu Ibarske?Ako je nekom jasno,neka objasni.Hvala.
(Ivan, 7. novembar 2016 10:26)
Прво и до сада си могао да избегнеш ту деоницу!!! Кад путујеш од Чачка ка Београду, користиш деоницу преко Рудника-Тополе-Младеновца и укључиш се на ауто пут код Малог Пожаревца, ем ближе 5 км, ем се брже стиже, нема шлепера и застоја, а ни пут није лош (осим мало Рудник-Топола). Ту деоницу ја ћу наставити са коришћењем, само што сад од Чачка до Рудника имам ауто-пут, па ће вожња бити још бржа и пријатнија.

Arsenije

pre 7 godina

@Zlobni cinik dobro uzeo si Rumuniju koja ima ubedljivo najnižu putarinu. U Sloveniji je vinjeta za 10 dana 15 evra , a celu je prodješ za dva sata.

JoVo

pre 7 godina

Druze Vucko! Nisi ti platio vec je to od "narodnih" novaaaca... Nemo da prisvajas zasluge kao da si ti mesao malter, nego ti nama reci, kakvi su dalji panovi za zavrsetak celokupnog projekta. I kad vec toliko volis bracu Svabe, ti pokreni inicijativu da se ukinu putarine, ko u Svabiji, jer odrzavanje puteva placamo kroz obavezno osiguranje automobila. Dok odem u tazbinu i vratim se kosta vise neko nedelja dana vinjete u Ceskoj. Kako smo onda najeftiniji? Kilometar kosta ko da ste ga od zlata pravili... A da, voleobih da vidim gde neovac od putarine zavrsi. Secas li se, Druze Vucko, drumske mafije? Mozda je samo racun promenjen. NARODE, mislite o tome!!!

Viktor

pre 7 godina

@Ovo ja nađoh na internetu vezano za asfalt u tunelima.

(ivan, 7. novembar 2016 14:50)

Pa po tom ispade da je beton cak opasniji od asfalta u slucaju pozara. Bar kad procitas sta pise na stranici 8.