Preti li svetu novi valutni rat?

Početkom globalne krize pre desetak godina, kada se videlo da se ne radi o običnoj kratkoročnoj recesiji, centralne banke pojedinih zemalja odučile su da slabljenjem sopsstvene valute podstaknu rast izvoza, čime bi se podstakla proizvodnja i otvaranje novih radnih mesta u njihovoj zemlji, a što bi dovelo do ublažavanja negativnih posledica krize i pomoglo u vraćanju privrede na pravi kurs.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Monetarni rat nije moguc - on traje vec godinama. Evro je bacen na kolena ukrajnskom krizom koju su izazvale SAD. Libija je napadnuta jer je krenula sa osnivanjem naftne berze na kojoj bi se placalo u zlatu. Irak je napadnut jer je poceo da prodaje naftu u evrima.

    Clanak ne sadrzi ni 10-ti deo informacija potrebnih da bi se razumeo valutni rat. O istom dosta pise u knjigama James Rickards-a, kojima opet ne treba do kraja verovati posto je covek ex-CIA. Sto bi rekao jedan od mojih omiljenih analiticara o Rickards-u, ex-CIA je isto sto i ex-mafija, tj. nepostojeca kategorija. Jednom kad si usao nema izlaska. Ipak, vredi procitati "Currency Wars" i "Death of Money". U obe knjige je objasnjeno zasto je rat vec u toku i zasto ce doci do kolapsa svih vodecih valuta i zasto zlato ide na preko 10.000 $/unci, tj barem 10x vise od trenutne vrednosti.
    (Marko, 17. april 2016 19:39)

    # Link komentara