Hronika jednog bankara: Društveni ugovor više ne važi

Kako objasniti uspon Donalda Trampa, rizik od izlaska Britanije iz EU (Bregzit), činjenicu da Mari Le Pen ima dobre šanse da postane sledeća predsednica Francuske i opšte stanje u političkom svetu u kojem su svi nosioci naizgled spremni da se odreknu fotelje?

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Izvanredna analiza.
  (Filmofil, 24. mart 2016 09:41)

  # Link komentara

 2. @doktor NIje primetio, jer ne zivi. EU je poboljsala ekonomiju i ljudska prava; u isto vreme EU je mesto na koje politicari svaljuju sve sto ne valja, pa je izasla na los glas. Ako se EU raspadne, svima ce biti samo gore od toga. Ali to nije prvi put da se tako nesto desi - npr. nikome nije bilo bolje posle raspada Jugoslavije, pa su svi koji su ziveli u njoj pohrlili da je rasture.
  (T, 21. mart 2016 18:42)

  # Link komentara

 3. bravo
   (oglo, 19. mart 2016 19:45)

  # Link komentara

 4. Ovaj tekst nema smisla, jer je autor pripadnik te tzv. "elite".
  (boza, 19. mart 2016 12:10)

  # Link komentara

 5. Sve tacno osim da Hilari nece pobediti.Na kraju ce biti manje zlo za glasaca koji je mozda nezadovoljan ali nije samoubica.Kritikuje elitu a zaboravlja da najlosije placeni sloj vise nije spreman da rizikuje zivot kao nekada i to je elita prepoznala i iskoristila.Okrece se bedni levicar na zatucanog desnicara i u tom sukobu se samo trose jedan na drugoga
   (realno, 19. mart 2016 11:44)

  # Link komentara

 6. konacno jedan pismen tekst. poluge vlasti su daleko od nas sirotinje i tu svaka prica pocinje i zavrsava
   (ja, 19. mart 2016 10:17)

  # Link komentara

 7. Aha, znači novi kralj je rulja, hoi polloi. Ali rulju ne interesuje ništa drugo osim da gura sebi u stražnjicu, zato kako ovaj kaze, kad budu izbori, rulja glasa "u inat" upravljacima a ne na osnovu razuma, posebno ne glasa za reforme sistema, ako isti ne valja. I sta se desava - politicke partije prestaju da sprovode svoj primarni zadatak - promovisanje ideja, vec redefinišu svoj cilj u puko osvajanje vlasti. Vlast tako prestaje da bude sredstvo i postaje cilj sam po sebi. Korupcija sledi logicno, ako vec nije uzrok pojave. Elita prestaje da vodi narod i pocinje da ga sledi.

  Neko ce reci "šta je loše u skladu naroda i vlasti"? Pa evo. Ako društvo ude u blokadu, i pojavi se potreba za reformom sistema, vecinski interes nije reformski. Izmedu investicija i potrošnje (komfora) vecina po pravilu bira komfor. Logicno, komfor postaje sve manji, manji ... do bede. Autodestrukcija demokratije.

  Rešenje koje nudi demokratija je paradoksalno: suspenzija demokratije! Odnosno, u manjoj ili vecoj meri - diktatura i apsolutizam koji se tada nazivaju reformatorstvom.
  (Simovic, 19. mart 2016 10:14)

  # Link komentara

 8. "Kako objasniti uspon Donalda Trampa, rizik od izlaska Britanije iz EU (Bregzit), činjenicu da Mari Le Pen ima dobre šanse da postane sledeća predsednica Francuske"

  Zdrav razum. Još ima ljudi kojima mediji nisu potpuno uništili svu moć rasuđivanja.
  (objasnjenje, 19. mart 2016 10:13)

  # Link komentara

 9. "Ekonomska delatnost, uspeh, materijalni dobici postaju u kapitalizmu ciljevi po sebi. čovekova sudbina postaje doprinos razvitku ekonomskog sistema, nagomilavanje kapitala kao takvo, a ne radi čovekove sreće ili spasenja. Čovek je postao zubac na točku ogromne ekonomske mašine — važan ako je imao mnogo kapitala, nevažan ako ga nije imao — ali uvek zubac koji treba da služi nečem što se nalazi izvan njega. Mada Luter i Kalvin nikako nisu nameravali da odobre takvu vrhovnu vlast ekonomske delatnosti, protestantizam je, u stvari, pripremio čoveka da svoje lično ja potčini vanljudskim ciljevima. Ali lomeći čovekovu duhovnu kičmu, njegovo osećanje dostojanstva i ponosa, učeći ga da delatnost mora da pomaže ostvarivanju ciljeva izvan njega, oni su svojim teološkim učenjem položili temelj tom razvitku".

  Erih From- Bekstvo od slobode
   (BeKo, 19. mart 2016 09:55)

  # Link komentara

 10. Interesantno. Ipak ovo mi deluje kao tekst naručen iz Trampovog izbornog štaba. Sve je ovo OK, ali pobeda Trampa je velika opasnost, autor je trebao da piše malo i o Berniju Sandersu koji je mnogo bolji izbor..
   (zaki, 19. mart 2016 09:43)

  # Link komentara

 11. Čitam, ne verujem...
  (Beli nindza, 19. mart 2016 09:37)

  # Link komentara

 12. Autor je optimista iz razloga što pripada tim istim elitistima, ja ne pripadam i nimalo nisam optimista. Itekako će biti ratova, ali doziranih, tehnologija je dovoljno napredovala da vlast možda više nikada neće sići u ruke običnog naroda. Blagostanja će i dalje biti na zapadu, naravno i dalje na uštrb zemalja trećeg sveta...
  Kralj je mrtav, ali i uspešno reanimiran...
   (djurkash, 19. mart 2016 09:34)

  # Link komentara

 13. Ne znam da li je neko iz eu zemalja, engleska, francuska, nemačka... primetio da duplo gore živi nego pre EU?
   (Doktor, 19. mart 2016 09:21)

  # Link komentara