Četvrtak, 14.01.2016.

16:19

Cene nafte - da Rusiji crkne krava

Izvor: Sputnik

Cene nafte - da Rusiji crkne krava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Bili Piton

pre 8 godina

Tekst ima niz nepreciznosti i nelogičnosti.Npr: Kako padom proizvodnje (a tad cene rastu) žele i mogu da potisnu proizvodnju iz škriljaca? Valjda je obrnuto. To što u Srbiji ne osećamo je deo ekonomske politike i (ne)umeće politike.Dobili smo žvaku o povećanju akciza (naravno za naše dobro), koje ne osećamo jer su se uklopili u taj pad? pa sad ne znamo ni kako ni koliko je a kad cene počnu da rastu pogotovo nećemo znati. Pametni kupuju na svetskom tržištu kad cene padaju.Blago Lozničanima i onima uz granicu BiH! NIS je valjda (pro)ruski i kako nema pada cena, a kad treba porast, samo li se zucne o porastu cena sirove nafte, skoku Eura o dolara odmah se reaguje! Inače nemojte o SAD, oni su prijatelji celog sveta. Sve čine da se na Bliskom istoku stvori haos, destabilizuje, proširi na Rusiju i Kinu. Eto i ovde se igraju militarizacijom i destabilizacijom. Ne odgovara im ni stabilna i jaka EU, osim u funkciji NATO, i kao ekonomski protivnik Rusije, Kine...Svaka svetska vodeća sila i bivša carstva činila su i čini sve da zadrži primat kroz status quo i tu propada jer se to trajno ne može.Može se odložiti, usporiti, ne može zaustaviti. NIČIJA NIJE GORELA DO ZORE...

gledam sa strane

pre 8 godina

Пре неколико деценија САД су куповали од Чилеа готово сав произведени бакар,у време Салвадора Аљендеа,по мало већим ценама од просечне цене у свету.Циљано су нагомилали огромне вишкове,залихе бакра у дужем периоду.Када су проценили да је довољно за циљеве избацили су те огромне количине на светско тржиште по осетно мањим ценама од набавне.Чиле као тада највећи произвођач бакра у свету није могао да продаје свој бакар од чега је много зависио,и свргнут је Аљенде од страневојне хунте са Пиночеом на челу.Слична тактика се користила пуно пута за разне артикле широм света.Али сваки потез има и нус последице а често се неки отргну потпуној контроли,а неки доведу до катастрофа бар за неке делове света.

hahaher

pre 8 godina

Rusi su me iznenadili kako su uznapredovali, mislio sam da i dalje nemaju pojma, ali pametno su ulagali u naftni sektor, pre svega, oslanjali su se i na distribuciju i prodaju, tako da gubitke u rafinerijama krpe povecanim prodajnim marzama.

Ono

pre 8 godina

Cim procene da su dosta trzista osvojili i dovoljno kompanija uništili ili preuzeli evo nama cene gore! Da li mislite da ce Saudijska Arabija dozvoliti da narod postane nezadovoljan? Povećali im cene, uvode im porez i naterace ih da rade! Do sada narod ćutao jer nije radio nista (jedan dobar deo), cene bile smesne, a para i vise nego dovoljno. Uglavnom ili ce sami pojacati cenu ili ce gradjanski rat to uciniti umesto njih. Ko je bio u SA video je kako se tamo živi, ko ima pare, ko nema pare i ko ustvari u toj zemlji nesto radi...

Niko kao Bane

pre 8 godina

Bane ,pre 200 godina bilo je oko 20 miliona Indijanaca,sada ih je oko 5 miliona ukljucujuci Aljasku (znaci oko 3 u centralnom delu) zive lepo kako ti kazes po rezervatima

Naftas

pre 8 godina

Skupa nafta nije iz skriljaca vec ona dobijena freningom iz ranije iscrpljenih nalazista iz svih vrsta stena, pa i iz skriljaca. Skriljac je vrsta metamorfne stene, freking je skupi i grozno zahtevan za vodom postupak vadjenja nafte. Imate gugl, iskoristite ga.

dr laza

pre 8 godina

Javno se izvinjavam drz.sekretaru min.energetike koji je pre 3 meseca rekao da ce cena sirove nafte da da padne a ja ga opleo.Covek bio u pravu.I sada mi se cini da ce tek da bude u pravu .Moje amatersko komentarisanje energetske pilitike je mozda zabavno, ali nije bilo tacno.Zato, izvinjavam se coveku i molim vas da objavite komentar.

krava i stoka

pre 8 godina

Znaci - to sto celi svet ima jeftinu naftu, to je da 'Rusiji crkne krava'?

Sto je dobro za celi svet a lose za spekulante koji su naftu prodavali po nerealnoj ceni, - to je 'da Rusiji crkne krava'?


Ko jos moze takve argumente da prihvati?

Rusofil_IQ0

pre 8 godina

Samo neko tesko UMOBOLAN moze da zali sto cena nafte koja SAMA curi iz zemlje pada????

Stoka u S.A, Rusiji, ma svim clanicama OPEC-a vec decenijama kontrolisu cenu tako sto kontrolisu slavinu iz koje curi, lazu nas vec 10+ godina kako je sve manje ima i kako ce presusisti???
Lazu ko kerovi nesto sto vredi 5din za litar ovaljuju nam po 30x!
A vi koji zalite ove ruse sto im ne uplatite pomoc i njima i Bjatovicu TREBA IM jadni oni ali jadniji vi sa vasim glavama!

Bane

pre 8 godina

Da odgovorim komentatoru koji je kritikovao SAD kao jedinu zemlju koja ima rezervate za indijance pošto vidim da mu je dosta njih lajkovalo taj post. Te rezervate posetili su moji roditelji i to su čisto turistička mesta. Svi indijanci u rezervatu su slobodni i uglavnom u rezervatu žive tokom radnog vremena. Rade svojom voljom i zarađuju. S obzirom da dnevno tamo dođe i do hiljadu turista i da svi plaćaju karte, njima se više isplati da rade tu nego da traže drugi posao. U rezervatu prave feštu. Svaki dan izbor za miss indijanki, igranje oko vatre, slikanje sa turistima. Niko nije tu prisilno. Amerika je slobodna zemlja i ne drži ljude tamo na silu. Većina indijanaca živi u gradovima, uredno je podšišana, ali neki želi i dalje rezervat zbog zarade koja im se omogućuje tamo.

vlada logika

pre 8 godina

Strucnim komentatorima predlazem da ponovo procitaju clanak, ali pazljivo. Mozda tada vide da je napisano da proizvodnja raste, ali i potrosnja. Malo dalje, u sledecem pasusu, napisano je da Kina smanjuje potrosnju, jer joj smanjen rast??? Znaci, nije pad, nego je smanjen rast sa nekih 9% na 7%. Kako se smanjuje potrosnja, kada je rast privrede. Samo su smanjena ocekivanja. Ostalo vam je objasnio @aleksicde.

Građanin

pre 8 godina

Kod nas cene stabilne, u blagom padu 30 para... a u rezervoaru praznina... punio bih ga do vrha da je ispod 100 dinara za L.
Verujem da bi ovi naši imali veću zaradu kad bi oborili cene goriva na realno. Vozikao bih se za svaku sitnicu i pumpao budžet.
Ovako vozim samo kad baš baš mora.

vik

pre 8 godina

Pogodilo je dobro i Norvesku. Sada je 15% offshore brodova bez posla i masovna su otpustanja u tom sektoru. Skoro sve investicije obustavljene. Kruna nikad slabija.

Bozza

pre 8 godina

Građanima Srbije je sve jedno, preko ove vlasti u jednom trenutku cena je bila
145 dolara za barel a na pumpama u Srbiji bmb 95 je bio oko 156 dinara
Sad je barel pao ispod 35 dolara a bmb je u Srbiji 130 dinara
I posle neko kaze nesto o akcizama i kretanju cene sirovie nafte...ma uzimaj koliko možeš i koliko ti treba...
napreDNO

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Jos od 1997. od kad sam krenuo da pratim politiku navijam za SAD, i drago mi je sto ce ovim postupkom oko cena nafte zatresti nedemokratske rezime, kao kada su se sredinom 80ih dogovorili sa zemljama OPEK-a i dokusurili Sovjetski Savez
(Danko, 14. januar 2016 18:11)

Tako je! I stvorili jaku Rusiju!
Pitanje br.1: Šta tebe veseli u tuđoj nesreći, bilo da je ruska ili američka?
Pitanje br.2: U čemu se ogleda USA demokratija? U tome što može da mlati po slabim zemljama kako hoće? Ako su demokrate, zašto jedini u svetu imaju rezervate za indijance i zašto crnci žive u getima?
Hehe! Amerika je demo(no)kratska zemlja! Na kraju uništiće sami sebe!

Danko

pre 8 godina

Jos od 1997. od kad sam krenuo da pratim politiku navijam za SAD, i drago mi je sto ce ovim postupkom oko cena nafte zatresti nedemokratske rezime, kao kada su se sredinom 80ih dogovorili sa zemljama OPEK-a i dokusurili Sovjetski Savez

menjam nick

pre 8 godina

Zaboravili ste da spomenete jeftinu naftu koju ISIS prodaje na crno..
I zaboravili ste da kazete da taj pad cena nafte u Srbiji ne osecamo..

Srboslav

pre 8 godina

Pa meni je iskreno drago što cena nafte pada i još da se taj pad linearno prenese na naftne derivate tek tada bi po meni zemlje kao što je Srbija profitirale.Ja to obrazlažem time da bi i naši proizvodi bili jeftiniji jer energenti procentualno mnogo učestvuju u ceni a pošto smo mi jeftina radna snaga(u prevodu plate su nam pet puta manje nego na zapadu)onda postajemo konkurentni.Naravno prvo moramo smanjiti akcize na gorivo.Zbog ovih gore razloga se i desilo da je ovaj pad cena izazvao probleme firmama na zapadu jer oni više ne mogu prodavati naftu pet puta jeftinije istu količinu i zadržati isti nivo plata.

Zoki

pre 8 godina

Naftne kompanije se ne otvaraju preko noći. Jednom kada se zatvore treba vremena da se ponovo otvore. Da ne govorimo o poverenju investitora koji bi trebali ponovo da investiraju tamo gde su izgubili pare. U zemljama gde su više-manje pod državnom kontrolom (Rusija, Venecuela, Saudijska Arabija), proizvodnja može da se održava na infuziji, za buduća vremena. U Americi se kompanije zatvaraju, a investitore nećeš puškom naterati da se vrate. Amerika je bila na putu da postane energetski nezavisna. Obama je dozvolio Saudijskoj Arabiji da napravi ovaj cirkus. Kada prvi tanker eksplodira na izlazu iz zaliva (a eksplodiraće, ako ne radi rata onda radi terorističkog napada) i ugrozi snabevanje, ode nafta u nebo. Tada neće biti domaće američke proizvodnje da spreči divljanje cena.

Paor

pre 8 godina

Kad tad će nekome ponestati prostora za skladištenje pa će se smanjiti i proizvodnja, naravno, pod pretpostavkom da ne bude nekih vojnih intervencija, da ne kažem rata.

Aleksicde

pre 8 godina

Glupost, uporno se kod nas plasira ta prica da se sve vrti oko Rusije. Saudijci su drzali visoke cene ali su zato napravili isplativim fracking sto su iskoristile Kanada i USA, USA postala jedan od najvecih izvoznika. Na taj nacin se pojavili novi igraci i poceli da uzimaju delove trzista od Saudijaca. Zato su poceli da crpe previse nafte da bi ubili konkurenciju. Iran se vraca takodje kao izvoznik. Za to vreme fracking biznis je unisten u USA i Kanadi, kanadski dolar je na minimumu medjutim USA ekonomija se ne zasniva na izvozu sirovina pa ih ne pogadja. Plus slabe i Rusiju pa se i ne bune ali daleko od toga da se sve vrti oko uticaja na Rusiju. Nivo posmatranja na svetska desavanja u Srbiji je na nivou partizanskih filmova i stvari od pre 50 godina.

dadodudo

pre 8 godina

Sputnikove nebuloze tipe sto je babi milo .... Americkoj i svjetskoj ekonomiji u globalu odgovaraju niske cijene nafte. Stete zbog bankrota naftnih kompanija su visestruko nadoknadene rastom ostale industrije uslijed manjih troskova energije i vece kupovne moci stanovnika koji manje trose na energiju. Jedine drzave kojima ne pase niska cijena nafte su veliki proizvodaci - OPEK i Rusija...

Bozza

pre 8 godina

Građanima Srbije je sve jedno, preko ove vlasti u jednom trenutku cena je bila
145 dolara za barel a na pumpama u Srbiji bmb 95 je bio oko 156 dinara
Sad je barel pao ispod 35 dolara a bmb je u Srbiji 130 dinara
I posle neko kaze nesto o akcizama i kretanju cene sirovie nafte...ma uzimaj koliko možeš i koliko ti treba...
napreDNO

menjam nick

pre 8 godina

Zaboravili ste da spomenete jeftinu naftu koju ISIS prodaje na crno..
I zaboravili ste da kazete da taj pad cena nafte u Srbiji ne osecamo..

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Jos od 1997. od kad sam krenuo da pratim politiku navijam za SAD, i drago mi je sto ce ovim postupkom oko cena nafte zatresti nedemokratske rezime, kao kada su se sredinom 80ih dogovorili sa zemljama OPEK-a i dokusurili Sovjetski Savez
(Danko, 14. januar 2016 18:11)

Tako je! I stvorili jaku Rusiju!
Pitanje br.1: Šta tebe veseli u tuđoj nesreći, bilo da je ruska ili američka?
Pitanje br.2: U čemu se ogleda USA demokratija? U tome što može da mlati po slabim zemljama kako hoće? Ako su demokrate, zašto jedini u svetu imaju rezervate za indijance i zašto crnci žive u getima?
Hehe! Amerika je demo(no)kratska zemlja! Na kraju uništiće sami sebe!

Aleksicde

pre 8 godina

Glupost, uporno se kod nas plasira ta prica da se sve vrti oko Rusije. Saudijci su drzali visoke cene ali su zato napravili isplativim fracking sto su iskoristile Kanada i USA, USA postala jedan od najvecih izvoznika. Na taj nacin se pojavili novi igraci i poceli da uzimaju delove trzista od Saudijaca. Zato su poceli da crpe previse nafte da bi ubili konkurenciju. Iran se vraca takodje kao izvoznik. Za to vreme fracking biznis je unisten u USA i Kanadi, kanadski dolar je na minimumu medjutim USA ekonomija se ne zasniva na izvozu sirovina pa ih ne pogadja. Plus slabe i Rusiju pa se i ne bune ali daleko od toga da se sve vrti oko uticaja na Rusiju. Nivo posmatranja na svetska desavanja u Srbiji je na nivou partizanskih filmova i stvari od pre 50 godina.

dadodudo

pre 8 godina

Sputnikove nebuloze tipe sto je babi milo .... Americkoj i svjetskoj ekonomiji u globalu odgovaraju niske cijene nafte. Stete zbog bankrota naftnih kompanija su visestruko nadoknadene rastom ostale industrije uslijed manjih troskova energije i vece kupovne moci stanovnika koji manje trose na energiju. Jedine drzave kojima ne pase niska cijena nafte su veliki proizvodaci - OPEK i Rusija...

Zoki

pre 8 godina

Naftne kompanije se ne otvaraju preko noći. Jednom kada se zatvore treba vremena da se ponovo otvore. Da ne govorimo o poverenju investitora koji bi trebali ponovo da investiraju tamo gde su izgubili pare. U zemljama gde su više-manje pod državnom kontrolom (Rusija, Venecuela, Saudijska Arabija), proizvodnja može da se održava na infuziji, za buduća vremena. U Americi se kompanije zatvaraju, a investitore nećeš puškom naterati da se vrate. Amerika je bila na putu da postane energetski nezavisna. Obama je dozvolio Saudijskoj Arabiji da napravi ovaj cirkus. Kada prvi tanker eksplodira na izlazu iz zaliva (a eksplodiraće, ako ne radi rata onda radi terorističkog napada) i ugrozi snabevanje, ode nafta u nebo. Tada neće biti domaće američke proizvodnje da spreči divljanje cena.

Rusofil_IQ0

pre 8 godina

Samo neko tesko UMOBOLAN moze da zali sto cena nafte koja SAMA curi iz zemlje pada????

Stoka u S.A, Rusiji, ma svim clanicama OPEC-a vec decenijama kontrolisu cenu tako sto kontrolisu slavinu iz koje curi, lazu nas vec 10+ godina kako je sve manje ima i kako ce presusisti???
Lazu ko kerovi nesto sto vredi 5din za litar ovaljuju nam po 30x!
A vi koji zalite ove ruse sto im ne uplatite pomoc i njima i Bjatovicu TREBA IM jadni oni ali jadniji vi sa vasim glavama!

Građanin

pre 8 godina

Kod nas cene stabilne, u blagom padu 30 para... a u rezervoaru praznina... punio bih ga do vrha da je ispod 100 dinara za L.
Verujem da bi ovi naši imali veću zaradu kad bi oborili cene goriva na realno. Vozikao bih se za svaku sitnicu i pumpao budžet.
Ovako vozim samo kad baš baš mora.

Danko

pre 8 godina

Jos od 1997. od kad sam krenuo da pratim politiku navijam za SAD, i drago mi je sto ce ovim postupkom oko cena nafte zatresti nedemokratske rezime, kao kada su se sredinom 80ih dogovorili sa zemljama OPEK-a i dokusurili Sovjetski Savez

vik

pre 8 godina

Pogodilo je dobro i Norvesku. Sada je 15% offshore brodova bez posla i masovna su otpustanja u tom sektoru. Skoro sve investicije obustavljene. Kruna nikad slabija.

Srboslav

pre 8 godina

Pa meni je iskreno drago što cena nafte pada i još da se taj pad linearno prenese na naftne derivate tek tada bi po meni zemlje kao što je Srbija profitirale.Ja to obrazlažem time da bi i naši proizvodi bili jeftiniji jer energenti procentualno mnogo učestvuju u ceni a pošto smo mi jeftina radna snaga(u prevodu plate su nam pet puta manje nego na zapadu)onda postajemo konkurentni.Naravno prvo moramo smanjiti akcize na gorivo.Zbog ovih gore razloga se i desilo da je ovaj pad cena izazvao probleme firmama na zapadu jer oni više ne mogu prodavati naftu pet puta jeftinije istu količinu i zadržati isti nivo plata.

Bane

pre 8 godina

Da odgovorim komentatoru koji je kritikovao SAD kao jedinu zemlju koja ima rezervate za indijance pošto vidim da mu je dosta njih lajkovalo taj post. Te rezervate posetili su moji roditelji i to su čisto turistička mesta. Svi indijanci u rezervatu su slobodni i uglavnom u rezervatu žive tokom radnog vremena. Rade svojom voljom i zarađuju. S obzirom da dnevno tamo dođe i do hiljadu turista i da svi plaćaju karte, njima se više isplati da rade tu nego da traže drugi posao. U rezervatu prave feštu. Svaki dan izbor za miss indijanki, igranje oko vatre, slikanje sa turistima. Niko nije tu prisilno. Amerika je slobodna zemlja i ne drži ljude tamo na silu. Većina indijanaca živi u gradovima, uredno je podšišana, ali neki želi i dalje rezervat zbog zarade koja im se omogućuje tamo.

dr laza

pre 8 godina

Javno se izvinjavam drz.sekretaru min.energetike koji je pre 3 meseca rekao da ce cena sirove nafte da da padne a ja ga opleo.Covek bio u pravu.I sada mi se cini da ce tek da bude u pravu .Moje amatersko komentarisanje energetske pilitike je mozda zabavno, ali nije bilo tacno.Zato, izvinjavam se coveku i molim vas da objavite komentar.

Paor

pre 8 godina

Kad tad će nekome ponestati prostora za skladištenje pa će se smanjiti i proizvodnja, naravno, pod pretpostavkom da ne bude nekih vojnih intervencija, da ne kažem rata.

vlada logika

pre 8 godina

Strucnim komentatorima predlazem da ponovo procitaju clanak, ali pazljivo. Mozda tada vide da je napisano da proizvodnja raste, ali i potrosnja. Malo dalje, u sledecem pasusu, napisano je da Kina smanjuje potrosnju, jer joj smanjen rast??? Znaci, nije pad, nego je smanjen rast sa nekih 9% na 7%. Kako se smanjuje potrosnja, kada je rast privrede. Samo su smanjena ocekivanja. Ostalo vam je objasnio @aleksicde.

krava i stoka

pre 8 godina

Znaci - to sto celi svet ima jeftinu naftu, to je da 'Rusiji crkne krava'?

Sto je dobro za celi svet a lose za spekulante koji su naftu prodavali po nerealnoj ceni, - to je 'da Rusiji crkne krava'?


Ko jos moze takve argumente da prihvati?

Naftas

pre 8 godina

Skupa nafta nije iz skriljaca vec ona dobijena freningom iz ranije iscrpljenih nalazista iz svih vrsta stena, pa i iz skriljaca. Skriljac je vrsta metamorfne stene, freking je skupi i grozno zahtevan za vodom postupak vadjenja nafte. Imate gugl, iskoristite ga.

gledam sa strane

pre 8 godina

Пре неколико деценија САД су куповали од Чилеа готово сав произведени бакар,у време Салвадора Аљендеа,по мало већим ценама од просечне цене у свету.Циљано су нагомилали огромне вишкове,залихе бакра у дужем периоду.Када су проценили да је довољно за циљеве избацили су те огромне количине на светско тржиште по осетно мањим ценама од набавне.Чиле као тада највећи произвођач бакра у свету није могао да продаје свој бакар од чега је много зависио,и свргнут је Аљенде од страневојне хунте са Пиночеом на челу.Слична тактика се користила пуно пута за разне артикле широм света.Али сваки потез има и нус последице а често се неки отргну потпуној контроли,а неки доведу до катастрофа бар за неке делове света.

hahaher

pre 8 godina

Rusi su me iznenadili kako su uznapredovali, mislio sam da i dalje nemaju pojma, ali pametno su ulagali u naftni sektor, pre svega, oslanjali su se i na distribuciju i prodaju, tako da gubitke u rafinerijama krpe povecanim prodajnim marzama.

Niko kao Bane

pre 8 godina

Bane ,pre 200 godina bilo je oko 20 miliona Indijanaca,sada ih je oko 5 miliona ukljucujuci Aljasku (znaci oko 3 u centralnom delu) zive lepo kako ti kazes po rezervatima

Bili Piton

pre 8 godina

Tekst ima niz nepreciznosti i nelogičnosti.Npr: Kako padom proizvodnje (a tad cene rastu) žele i mogu da potisnu proizvodnju iz škriljaca? Valjda je obrnuto. To što u Srbiji ne osećamo je deo ekonomske politike i (ne)umeće politike.Dobili smo žvaku o povećanju akciza (naravno za naše dobro), koje ne osećamo jer su se uklopili u taj pad? pa sad ne znamo ni kako ni koliko je a kad cene počnu da rastu pogotovo nećemo znati. Pametni kupuju na svetskom tržištu kad cene padaju.Blago Lozničanima i onima uz granicu BiH! NIS je valjda (pro)ruski i kako nema pada cena, a kad treba porast, samo li se zucne o porastu cena sirove nafte, skoku Eura o dolara odmah se reaguje! Inače nemojte o SAD, oni su prijatelji celog sveta. Sve čine da se na Bliskom istoku stvori haos, destabilizuje, proširi na Rusiju i Kinu. Eto i ovde se igraju militarizacijom i destabilizacijom. Ne odgovara im ni stabilna i jaka EU, osim u funkciji NATO, i kao ekonomski protivnik Rusije, Kine...Svaka svetska vodeća sila i bivša carstva činila su i čini sve da zadrži primat kroz status quo i tu propada jer se to trajno ne može.Može se odložiti, usporiti, ne može zaustaviti. NIČIJA NIJE GORELA DO ZORE...

Ono

pre 8 godina

Cim procene da su dosta trzista osvojili i dovoljno kompanija uništili ili preuzeli evo nama cene gore! Da li mislite da ce Saudijska Arabija dozvoliti da narod postane nezadovoljan? Povećali im cene, uvode im porez i naterace ih da rade! Do sada narod ćutao jer nije radio nista (jedan dobar deo), cene bile smesne, a para i vise nego dovoljno. Uglavnom ili ce sami pojacati cenu ili ce gradjanski rat to uciniti umesto njih. Ko je bio u SA video je kako se tamo živi, ko ima pare, ko nema pare i ko ustvari u toj zemlji nesto radi...

Danko

pre 8 godina

Jos od 1997. od kad sam krenuo da pratim politiku navijam za SAD, i drago mi je sto ce ovim postupkom oko cena nafte zatresti nedemokratske rezime, kao kada su se sredinom 80ih dogovorili sa zemljama OPEK-a i dokusurili Sovjetski Savez

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Jos od 1997. od kad sam krenuo da pratim politiku navijam za SAD, i drago mi je sto ce ovim postupkom oko cena nafte zatresti nedemokratske rezime, kao kada su se sredinom 80ih dogovorili sa zemljama OPEK-a i dokusurili Sovjetski Savez
(Danko, 14. januar 2016 18:11)

Tako je! I stvorili jaku Rusiju!
Pitanje br.1: Šta tebe veseli u tuđoj nesreći, bilo da je ruska ili američka?
Pitanje br.2: U čemu se ogleda USA demokratija? U tome što može da mlati po slabim zemljama kako hoće? Ako su demokrate, zašto jedini u svetu imaju rezervate za indijance i zašto crnci žive u getima?
Hehe! Amerika je demo(no)kratska zemlja! Na kraju uništiće sami sebe!

Bane

pre 8 godina

Da odgovorim komentatoru koji je kritikovao SAD kao jedinu zemlju koja ima rezervate za indijance pošto vidim da mu je dosta njih lajkovalo taj post. Te rezervate posetili su moji roditelji i to su čisto turistička mesta. Svi indijanci u rezervatu su slobodni i uglavnom u rezervatu žive tokom radnog vremena. Rade svojom voljom i zarađuju. S obzirom da dnevno tamo dođe i do hiljadu turista i da svi plaćaju karte, njima se više isplati da rade tu nego da traže drugi posao. U rezervatu prave feštu. Svaki dan izbor za miss indijanki, igranje oko vatre, slikanje sa turistima. Niko nije tu prisilno. Amerika je slobodna zemlja i ne drži ljude tamo na silu. Većina indijanaca živi u gradovima, uredno je podšišana, ali neki želi i dalje rezervat zbog zarade koja im se omogućuje tamo.

Aleksicde

pre 8 godina

Glupost, uporno se kod nas plasira ta prica da se sve vrti oko Rusije. Saudijci su drzali visoke cene ali su zato napravili isplativim fracking sto su iskoristile Kanada i USA, USA postala jedan od najvecih izvoznika. Na taj nacin se pojavili novi igraci i poceli da uzimaju delove trzista od Saudijaca. Zato su poceli da crpe previse nafte da bi ubili konkurenciju. Iran se vraca takodje kao izvoznik. Za to vreme fracking biznis je unisten u USA i Kanadi, kanadski dolar je na minimumu medjutim USA ekonomija se ne zasniva na izvozu sirovina pa ih ne pogadja. Plus slabe i Rusiju pa se i ne bune ali daleko od toga da se sve vrti oko uticaja na Rusiju. Nivo posmatranja na svetska desavanja u Srbiji je na nivou partizanskih filmova i stvari od pre 50 godina.

Zoki

pre 8 godina

Naftne kompanije se ne otvaraju preko noći. Jednom kada se zatvore treba vremena da se ponovo otvore. Da ne govorimo o poverenju investitora koji bi trebali ponovo da investiraju tamo gde su izgubili pare. U zemljama gde su više-manje pod državnom kontrolom (Rusija, Venecuela, Saudijska Arabija), proizvodnja može da se održava na infuziji, za buduća vremena. U Americi se kompanije zatvaraju, a investitore nećeš puškom naterati da se vrate. Amerika je bila na putu da postane energetski nezavisna. Obama je dozvolio Saudijskoj Arabiji da napravi ovaj cirkus. Kada prvi tanker eksplodira na izlazu iz zaliva (a eksplodiraće, ako ne radi rata onda radi terorističkog napada) i ugrozi snabevanje, ode nafta u nebo. Tada neće biti domaće američke proizvodnje da spreči divljanje cena.

Rusofil_IQ0

pre 8 godina

Samo neko tesko UMOBOLAN moze da zali sto cena nafte koja SAMA curi iz zemlje pada????

Stoka u S.A, Rusiji, ma svim clanicama OPEC-a vec decenijama kontrolisu cenu tako sto kontrolisu slavinu iz koje curi, lazu nas vec 10+ godina kako je sve manje ima i kako ce presusisti???
Lazu ko kerovi nesto sto vredi 5din za litar ovaljuju nam po 30x!
A vi koji zalite ove ruse sto im ne uplatite pomoc i njima i Bjatovicu TREBA IM jadni oni ali jadniji vi sa vasim glavama!

dadodudo

pre 8 godina

Sputnikove nebuloze tipe sto je babi milo .... Americkoj i svjetskoj ekonomiji u globalu odgovaraju niske cijene nafte. Stete zbog bankrota naftnih kompanija su visestruko nadoknadene rastom ostale industrije uslijed manjih troskova energije i vece kupovne moci stanovnika koji manje trose na energiju. Jedine drzave kojima ne pase niska cijena nafte su veliki proizvodaci - OPEK i Rusija...

menjam nick

pre 8 godina

Zaboravili ste da spomenete jeftinu naftu koju ISIS prodaje na crno..
I zaboravili ste da kazete da taj pad cena nafte u Srbiji ne osecamo..

krava i stoka

pre 8 godina

Znaci - to sto celi svet ima jeftinu naftu, to je da 'Rusiji crkne krava'?

Sto je dobro za celi svet a lose za spekulante koji su naftu prodavali po nerealnoj ceni, - to je 'da Rusiji crkne krava'?


Ko jos moze takve argumente da prihvati?

Srboslav

pre 8 godina

Pa meni je iskreno drago što cena nafte pada i još da se taj pad linearno prenese na naftne derivate tek tada bi po meni zemlje kao što je Srbija profitirale.Ja to obrazlažem time da bi i naši proizvodi bili jeftiniji jer energenti procentualno mnogo učestvuju u ceni a pošto smo mi jeftina radna snaga(u prevodu plate su nam pet puta manje nego na zapadu)onda postajemo konkurentni.Naravno prvo moramo smanjiti akcize na gorivo.Zbog ovih gore razloga se i desilo da je ovaj pad cena izazvao probleme firmama na zapadu jer oni više ne mogu prodavati naftu pet puta jeftinije istu količinu i zadržati isti nivo plata.

Paor

pre 8 godina

Kad tad će nekome ponestati prostora za skladištenje pa će se smanjiti i proizvodnja, naravno, pod pretpostavkom da ne bude nekih vojnih intervencija, da ne kažem rata.

Naftas

pre 8 godina

Skupa nafta nije iz skriljaca vec ona dobijena freningom iz ranije iscrpljenih nalazista iz svih vrsta stena, pa i iz skriljaca. Skriljac je vrsta metamorfne stene, freking je skupi i grozno zahtevan za vodom postupak vadjenja nafte. Imate gugl, iskoristite ga.

hahaher

pre 8 godina

Rusi su me iznenadili kako su uznapredovali, mislio sam da i dalje nemaju pojma, ali pametno su ulagali u naftni sektor, pre svega, oslanjali su se i na distribuciju i prodaju, tako da gubitke u rafinerijama krpe povecanim prodajnim marzama.

Bozza

pre 8 godina

Građanima Srbije je sve jedno, preko ove vlasti u jednom trenutku cena je bila
145 dolara za barel a na pumpama u Srbiji bmb 95 je bio oko 156 dinara
Sad je barel pao ispod 35 dolara a bmb je u Srbiji 130 dinara
I posle neko kaze nesto o akcizama i kretanju cene sirovie nafte...ma uzimaj koliko možeš i koliko ti treba...
napreDNO

dr laza

pre 8 godina

Javno se izvinjavam drz.sekretaru min.energetike koji je pre 3 meseca rekao da ce cena sirove nafte da da padne a ja ga opleo.Covek bio u pravu.I sada mi se cini da ce tek da bude u pravu .Moje amatersko komentarisanje energetske pilitike je mozda zabavno, ali nije bilo tacno.Zato, izvinjavam se coveku i molim vas da objavite komentar.

Niko kao Bane

pre 8 godina

Bane ,pre 200 godina bilo je oko 20 miliona Indijanaca,sada ih je oko 5 miliona ukljucujuci Aljasku (znaci oko 3 u centralnom delu) zive lepo kako ti kazes po rezervatima

Bili Piton

pre 8 godina

Tekst ima niz nepreciznosti i nelogičnosti.Npr: Kako padom proizvodnje (a tad cene rastu) žele i mogu da potisnu proizvodnju iz škriljaca? Valjda je obrnuto. To što u Srbiji ne osećamo je deo ekonomske politike i (ne)umeće politike.Dobili smo žvaku o povećanju akciza (naravno za naše dobro), koje ne osećamo jer su se uklopili u taj pad? pa sad ne znamo ni kako ni koliko je a kad cene počnu da rastu pogotovo nećemo znati. Pametni kupuju na svetskom tržištu kad cene padaju.Blago Lozničanima i onima uz granicu BiH! NIS je valjda (pro)ruski i kako nema pada cena, a kad treba porast, samo li se zucne o porastu cena sirove nafte, skoku Eura o dolara odmah se reaguje! Inače nemojte o SAD, oni su prijatelji celog sveta. Sve čine da se na Bliskom istoku stvori haos, destabilizuje, proširi na Rusiju i Kinu. Eto i ovde se igraju militarizacijom i destabilizacijom. Ne odgovara im ni stabilna i jaka EU, osim u funkciji NATO, i kao ekonomski protivnik Rusije, Kine...Svaka svetska vodeća sila i bivša carstva činila su i čini sve da zadrži primat kroz status quo i tu propada jer se to trajno ne može.Može se odložiti, usporiti, ne može zaustaviti. NIČIJA NIJE GORELA DO ZORE...

vlada logika

pre 8 godina

Strucnim komentatorima predlazem da ponovo procitaju clanak, ali pazljivo. Mozda tada vide da je napisano da proizvodnja raste, ali i potrosnja. Malo dalje, u sledecem pasusu, napisano je da Kina smanjuje potrosnju, jer joj smanjen rast??? Znaci, nije pad, nego je smanjen rast sa nekih 9% na 7%. Kako se smanjuje potrosnja, kada je rast privrede. Samo su smanjena ocekivanja. Ostalo vam je objasnio @aleksicde.

vik

pre 8 godina

Pogodilo je dobro i Norvesku. Sada je 15% offshore brodova bez posla i masovna su otpustanja u tom sektoru. Skoro sve investicije obustavljene. Kruna nikad slabija.

Građanin

pre 8 godina

Kod nas cene stabilne, u blagom padu 30 para... a u rezervoaru praznina... punio bih ga do vrha da je ispod 100 dinara za L.
Verujem da bi ovi naši imali veću zaradu kad bi oborili cene goriva na realno. Vozikao bih se za svaku sitnicu i pumpao budžet.
Ovako vozim samo kad baš baš mora.

gledam sa strane

pre 8 godina

Пре неколико деценија САД су куповали од Чилеа готово сав произведени бакар,у време Салвадора Аљендеа,по мало већим ценама од просечне цене у свету.Циљано су нагомилали огромне вишкове,залихе бакра у дужем периоду.Када су проценили да је довољно за циљеве избацили су те огромне количине на светско тржиште по осетно мањим ценама од набавне.Чиле као тада највећи произвођач бакра у свету није могао да продаје свој бакар од чега је много зависио,и свргнут је Аљенде од страневојне хунте са Пиночеом на челу.Слична тактика се користила пуно пута за разне артикле широм света.Али сваки потез има и нус последице а често се неки отргну потпуној контроли,а неки доведу до катастрофа бар за неке делове света.

Ono

pre 8 godina

Cim procene da su dosta trzista osvojili i dovoljno kompanija uništili ili preuzeli evo nama cene gore! Da li mislite da ce Saudijska Arabija dozvoliti da narod postane nezadovoljan? Povećali im cene, uvode im porez i naterace ih da rade! Do sada narod ćutao jer nije radio nista (jedan dobar deo), cene bile smesne, a para i vise nego dovoljno. Uglavnom ili ce sami pojacati cenu ili ce gradjanski rat to uciniti umesto njih. Ko je bio u SA video je kako se tamo živi, ko ima pare, ko nema pare i ko ustvari u toj zemlji nesto radi...