Četvrtak, 17.12.2015.

10:29

"Deca 2h da rade, odrasli toliko da uče"

Srbija u narednih pet godina neće biti ni blizu začelja Evrope, poručio je premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

"Deca 2h da rade, odrasli toliko da uèe" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

106 Komentari

Sortiraj po:

Aster Blistok

pre 8 godina

Kakve su ovo gluposti? Deca da rade, a odrasli (koji trebaju da rade) umesto a rade oni uce. Jesmo li svi pobenavili 100% i oguglali na ovakve izjave? Dokle vise sa titranjem i samo botovskim komentarima koji jedino znaju aplaudirati?

Palilula

pre 8 godina

Prčareca: Ma niko nije protiv prakse ni učenika ni studenata , ali da to bude prava praksa , a ne da učenik samo dođe u firmu i dobije potpis od rukovodioca te firme kao da je praksa obavljena , a učenik se samo javio kada je došao po potpis.

Brane

pre 8 godina

Nadam se da ćemo uskroo osećati na na ličnim budžetima, kućnim i porodičnim ,boljitak, već dugo živimo stisnuti i teško, treba nam bolji i kvalitetniji život.

Aca

pre 8 godina

Deca će steći radne navike,obaveze i veštine, a odlasli stiču nova znanja kako bi njihov rad što više bio produktivan! To rade zemlje sa najjačim ekonomijama u svetu!

Jugovicevo

pre 8 godina

Da bi se resili problemi u Srbiji potrebno je vreme, ali ako se nastavi ovim tempom Srbija moze da ostvari znacajan privredni rast.

Verica

pre 8 godina

Ako zelimo u EU, polazimo od sitnih promena u yivotima svakog pojedinca. I da shvatimo da su ovakve promene dobre, posto vode boljitku.

Serifovic

pre 8 godina

Fenomenalno! Posto sve sto deca uce tokom skolovanja, treba malo po malo da primenjuju i postepeno sticu iskustva, kako bi se lakse uklopili u trziste rada. A odrasli, da se konstantno, postepeno usavrsavaju, posto kako se trziste rada menja, i mi treba sebe da menjamo.

maksim

pre 8 godina

Odlican predlog Premijera jer nije efektivno raditi 8 i vise sati! Siguran sam da ce se isti posao uraditi za manje vremena odnosno povecati efektivnost!

Tanja

pre 8 godina

Pod hitno prepisati skolski model zapadnih zemalja gde se akcenat stavlja na zavrsavanje zanata a ne sve neke lazne diplome i svi ocekuju ministarske fotelje!

SERDJO

pre 8 godina

Srbija ima budućnost ali sve zavisi od Vlade i njene angažovanosti, investicije od 1,6 milijardu su dobre ali nedovoljne, ako u 2o16 ne bude bar 2 milijarde eu neće biti dobro.

aleksa

pre 8 godina

Mnogima je ovo smesno ali nema nam druge,20 godina nismo imali drzavu i tako nam je kako nam je.Da bi stigli zapad moramo ovako raditi,moramo mnogo toga menjati.

Losmi

pre 8 godina

Sto se tice dece,zasto se ne ugledamo na savrsenu Svajcarsku i prepisemo njihovo skolsko vaspitanje, njihova deca vise idu na praksu( koja je placena) Pa deca imaju motiv da idu na zanate i onda kada zavrse skolovanje, oni imaju obucenu radnu snagu koja spremno krecu na poslovne zadatke, mi smo zaboravili koliko je svaki zanat zlatan zato i lutamo kada zavrsimo skolu jer nismo obuceni ni za jedan posao!

USA-EU

pre 8 godina

Da da vidim mnogo ovde pametnih da napadaju ovog coveka umesto da gledaju svoja posla, ajde bre molim vas... Inace samo napred Vucicu moja podrska..... :-)

Bezimena

pre 8 godina

Tako ce verovatno povecati rezultate na PISA-a testovima. Ovo je ironicno receno. Za one koji se ne secaju, to su testovi kojima se ocenjuje nivo znanja dece u svetu. Mi smo uvek medju poslednjima, rezultati su nam se malo poboljsali kad su se za testiranje prijavile Moldavija, Rumunija, Albanija…

Jadna nasa deca, vec godinama se na njima sprovode raznorazni eksperimenti u vidu skolskih reformi, primenjuju se raznorazni modeli umesto da se osmisli nas.
I onda se neko pita sto su nam deca takva (ne sva), nemaju doslednosti ni u skoli, ni u porodici. Roditelji im rade od jutra do sutra, a opet ne zarade dovoljno. Nije cudno sto se ugledaju na raznorazne cudake sa televizije.

Nina Bg

pre 8 godina

"Deca ce,osim sto ce sest sati da idu u skolu,dva sata raditi....." kaze Vucic.

Da li je moguce da nije primetio da su 6+2=8 sati....Tu nije uracunato vreme za prevoz do skole i natrag,do posla i natrag.....Recimo da su skola,kuca i posao udaljeni 15 minuta....to je onda +1 sat, znaci 9 sati ukupno.....

Ali u skoli je odgovaranje za ocenu skoro svakodnevno (sem kad se predaje nova lekcija), obavezna su po 4 pismena zadatka iz matematike i maternjeg jezika, zatim iz jednog ili dva strana jezika, a o kontrolnim zadacima da ne govorimo,....oni se podrazumevaju. Koliko vremena ce trosti za pripremu?

U nasim osnovnim i vecini srednjih skola ucitelji, nastavnici i profesori imaju obicaj da zadaju i domace zadatke.....

Ako djaci imaju 6,a nekad i po 7 casova, koliko ce im jos vremena biti potrebno za ucenje i pisanje domacih zadataka? Sat,dva? Ako se trude da imaju visok prosek,a ne da se samo "provuku", dva sata ucenja ce im biti dovoljno? Ne verujem....

Znaci da je ovo jos jedna u nizu gluposti.....

dragan

pre 8 godina

Molim botove da kazu kad ce uciti da bi mi mogli na miru da citamo komentare bez njihovih gluposti.Prvo bi trebali poceti sa gramatikom,matematikom,srpski jezik i knjizevnost.

Anti SNS bot

pre 8 godina

Ojjjjj Veliki Vodjoooooo!!!!!!!! Obracati se master obrazovni kadar sa DRZAVNIH STUDIJA, sa prosecnom ocenom 7,89, i sve u roku, i sopstvenom trosku.
Evo, vec 7 ( sedam ) godina, radim razne fizikalije, na gradjevini, selidbe, itd....
Odavno sam prestao da bilo gde da konkurisem, i u drzavnom i privatnom sektoru.
Ustajem u 5, dolazim u 18.00 naravno kada ima posla.
Pitam te Veliki Vodjo, najveci vizionaru na Balkanu, a Boga mi i sire, hoce li i tvoja deca da rade kod privatnika malo po ta 2 sata, a?
O porodici i ne razmisljam, jer i sa roditeljima jedva kraj sa krajem izvlacim.
Da napomenem, i vojni rok sa pod oruzjem sluzio citavih 9 meseci!
Ziv i zdrav bio ti meni!

dragan

pre 8 godina

Ja sam sedamdesetih imao dva dana od 7do 14h praksu.Nasa radionica(ucionica) je bila i servis i mi smo ucili,radili idobijali od skole dzepatac,zimovanje u Kranjskoj gori a i skola je imala koristi.Leti obavezno 1mesec prakse.

Djoka

pre 8 godina

Sto bi neko ucio. Ugledas se na nase politicare (sve partije) , kupis diplomu, uclanis se u partiju I resio si sve brige. Eto recepta. Ko moze nek izvoli. A deca gledaju I uce iz njihovog primera. Za ministra je dovoljan I 3. stepen bilo koje skole a za cistaca 7. stepen (Leskovac)

Artemis Foul

pre 8 godina

Srbija kao mala drzava pretrpela je velike posledice svetske krize i verujem da cemo uskoro videti svetlo na kraju tunela.
(kale, 17. decembar 2015 12:37)
#####
I ispostaviće se da je to voz.

gojko

pre 8 godina

naravno da mora da se radi. Nije to uopste pitanje, i skroz je glupavo terati ljude da vise rade, kad vec u startu nama satnica 2-6x manja nego u ostatku Evrope. Mi vec vise radimo od njih, jer smo 2-6x manje placeni. Tako da npr. u nekoj razvijenijoj zemlji za 1sat rada dobijes novca koliko u Srbiji za 6 sati. Problem je u niskom minimalcu, od 121din. Njega upravo niskog drzi Vucic, kako bi mogao da reklamira investitorima jeftinu radnu snagu. Od 2000te na ovamo sve vlade su povecavale minimalac za 5-7%, jedino Vucic i Dacic su zamrzavali, tako da rad vredi manje zbog inflacije od 1-3%. A i premijer samo misli o tome kako napuniti budzet, a ne kako povecati zivotni standard. Non stop novi nameti u uzimanje od sirotinje.

Realista

pre 8 godina

Ako ovom "premijeru" niko nije rekao - evo ja cu.
U srbistanu, ljudi vec rade 10 sati dnevno a za platu kao da rade 2 sata dnevno.
Primaju nivo stresa kao da rade 25 sati dnevno.
A deca...koja deca? Pa mi ni sad nemamo dece a imacemo ih jos manje...

Kakav demagog, mene je sramota sto mi je takva individua premijer.
Inace, da razjasnimo, ni DS nije bio nista bolji, pa neka i jedni i drugi botovi lupaju minuse na ovu vest, bar cemo znati koliko jos razumnih gradjana ima u drzavi.

Nikola

pre 8 godina

Dođe i to zadnje vreme da nas radu uči onaj koji nema dana radnog staža. Evo samo da se podsetimo odlomka iz davno napisanog Domanovićevog dela "Vođa":
* Kuda nas vodis i gde si nas doveo? Mi se tebi poverismo zajedno sa svojim porodicama a ti nas gore upropasti. Dve stotine povedosmo za tobom a sada prebroj koliko nas je jos ostalo.
$ Pa zar niste svi na broju? Procedi vođa ne dižući glave.
* Kako to pitas? Digni glavu, pogledaj, prebroj koliko nas ostade na ovom nesrećnom putu! Pogledaj kakvi smo i mi što ostadosmo. Bolje da nismo ni ostali nego da smo ovakve nakaze.
$ Ne mogu da pogledam!
* Zašto?
$ Slep sam!
Nasta tajac.
* Jesi li u putu vid izgubio?
$ Ja sam se i rodio slep!

Ovo na žalost važi ne samo za današnjeg vođu, nego i za brdo njih pre njega. Bolje će nam biti jedino kad/ako progledamo i uzmemo sudbinu u svoje ruke.

D.POPOVIC

pre 8 godina

Svidja mi se euforija zbog privrednog rasta koji je inace posledica vece eksploatacije uglja iz kopova koji su prosle godine bili potopljeni i boljeg roda poljoprivrede jer ove godine nije bilo poplava kao prethodne.
Po njemu, najvaznije je da Srbija ima najveci po glavi stanovnika bez obzira na obrazlozenje. Kisni i suncani dani imaju ovoliki uticaj na privredni rast samo u ekstremno zaostalim drzavama kao sto su Etiopija, Banglades, Laos, Somalija, Kongo, Burkina Faso, Severna Koreja, itd. Vucic smatra da treba da se ponosi sto je premijer drzave koja je postala clan ove porodice.

genius

pre 8 godina

Lepa ideja, s obzirom od koga je - odlična, ali džaba sve to kada od osnovnih škola prave vrtić, od srednjih osnovne, od fakulteta srednje... Igramo se škole i to je to.
Stvarno se slažem sa ovim planom i zbog toga što su nam deca postala previše njanjava i što gomili odraslih ne pada na pamet ništa da pročitaju (osim novina) kada završe školu, zbog čega i intelektualno i profesionalno propadaju. Ali prvo treba ukinuti kult prepisivanja i muvanja (koji su u ovoj zemlji postali gotovo religija, a tako oblikovane ličnosti kasnije nauče i druga pravila da zaobilaze) da bi bilo šta od ovoga imalo smisla. Zatim, vratiti kriterijume u škole i modernizovati školstvo, ali ne u sadašnjem smislu, gde se pod "modernizacijom" podrazumeva "debilizacija", nego stvarno modernizovati plan i program.

xim

pre 8 godina

Je l sam ja ovde jedini koji zna da deca u Srbiji vec rade? Imaju praksu, dva dana nedeljno u zavrsnim godinama srednje skole! I to rade za dzabe! Nije problem u deci kada tu praksu ne pohadjaju, niti u tome sto nasa deca ne vole da rade, vec je problem u iskoriscavanju radne snage zbog zakona koje donose nasi vladari, da bi istu tu decu iskoriscavali u svojim firmama. Vucicev zakon o placenoj praksi za mlade ljude od 10.000 u periodu od sest meseci, bez ikakvog ugovora i obaveze za dalje zaposljavanje sve govori!!! Nasi ljudi i deca su vredni, ali dajte pare za rad!!!!

bško

pre 8 godina

A šta ćemo sa lezilebovićima koji su stranački zapošljeni (mahom DS, ali i drugih, da ne grešim dušu), njima je teško i da rade, kamoli da uče?

Del piero

pre 8 godina

Nama rast BDP-a kao u najrazvijenijim zemljama ne znači gotovo ništa, to je zamena teza, jer najrazvijenije zemlje ni ne mogu da imaju neki prevelik rast. Logično, zar ne? Nama treba rast od najmanje 5%, 6% ili 7% da bi se podigli, a premijerova izjava je očigledno upućena ljudima koji ovo ne razumeju.

Covek sa meseca

pre 8 godina

Secam se da su mi jos dok sam bio klinac govorili da ucim 2 sata dnevno i da necu da imam problema u skoli. Danas imam diplomu drzavnog fakulteta i Boga mi i dalje ucim. Mozda zbog toga sto sam nekako ambiciozniji, jer sam oduvek imao konkurenciju, a mozda i zbog toga sto bi me bilo sramota da me neki ,, klinac '' ,,sije'' iz oblasti za koju sam usko specijalizovan. Mozda danasnja deca jesu deca 21.veka, ali i njih ceka ucenje, ako zele da uspeju u oblastima koje ih interesuju. Nemoj da misle da ce tek tako da se izvuku. Nikom nije lako danas.

expert

pre 8 godina

Ja učim non-stop, moja profesija se sastoji od učenja - naučnik sam. A plata iz godine u godinu sve manja i manja, najavljuju se i nova smanjenja. Naravoučenije - možda ipak ne treba da učite, ako želite da imate od čega da živite, već bolje uzmite radite nešto konkretno, što nekome treba i hoće da plati. Nauka ovoj zemlji očigledno ne treba.

killa

pre 8 godina

Kada zavrsim fakultet, ceka me 10 sati rada dnevno.... danima kada nema puno posla. Vecina starijih ne stize ni porodicu da zasnuje,a kamoli da uci pored toga. No, na sve to se dobrovoljno pristaje, izbor uvek postoji.

Mladen

pre 8 godina

Zivot je konstantno ucenje, nas narod mora da se navikne na to. Narocito je to izrazeno u privatnom sektoru, gde sposobniji i spremniji na promene i prihvatanje novih metoda rada bukvalno "jedu" one koji na to nisu spremni. Neko ce reci da je to nepravda, ali ipak nije. Zamislite zivotinjsko carstvo gde svi lavovi jedu, bez obzira da li su stari, povredjeni ili u punoj snazi. To jednostavno dovodi do kolapsa. Kod nas u IT smo "osudjeni" na konstantno ucenje, ko na to nije spreman, vrlo brzo ispada iz igre.

Prcareca

pre 8 godina

Slažem se, treba uvesti više prakse za srednje skole i fakultete, ali ne možeš ti uvesti dualni sistem obrazovanja kada ti privreda stoji, gde raditi i sticati prakse kako bi bio spreman za tržište rada kada nema privrede, sva ceća preduzeća u srbiji su ili u stečaju i nepostoje više, jel se u voj državi puno krade, a drugo ovi danas poitičari puno obećavaju a malo rade, veliki na rečima mali na delima. A drugo slazem se da i stariji treba da uce, pogotovi oni koji nemaju dana radng staza i sede na visokim funkcijama, zahvaljujuci politickim vezama ili zaposlajvanje npr negovateljica, automehanicara u institute za semnarstvo samo zbog toga jel imaju debele veze u politici. Kada bi se zaposljavali pravi strucnjaci na funkcije za koje su skolovani, ova drzava bi mnogo bolje funkcionisala. Država je ta koja treba da pomogne ljudima da se zaposle, npr kao što je pripravnički staž od godinu dve, kako bi još bolje naučili posao za koji su se školovali, a ne da ti poslodavac kaže pa meni treba neko sa radnim iskustvom a ti tek završio fakultet, pa kako onda naći posao.

Braca

pre 8 godina

Kako ovog coveka nije sramota od silnih obecanja koje daje o blagostanju, sve je u futuru, a narod nema za leba.Najgori smo u Evropi, siromastvo, depresija, razlcarenja, kriminal, korupcija, bezvalsce, na svakom koraku, a on prica prica bajke.Pitam se da li zivimo u istoj drzavi, da li meni nesto fali pa ja vidim sve crno, vidim da je sve gore, ili je on u pravu da zivimo u blagostanju, u jednoj uredjenoj zemlji, i da je "drmaticno" bolje?!?!?!?!??!??

Jasmina

pre 8 godina

Uvesti dualni sistem obrazovanja što pre zato što nam deca iz škola izlaze nespremna za bilo kakav rad.Takođe i obrazovanje kadra koji već radi je jako bitno jer pola njih uopšte nije sposobno za posao koji obavlja. Oni moraju da shvate da moraju da uče jer se tehnologija i svet menja i da oni moraju toj promeni da se prilagode.

Revizor

pre 8 godina

A gde je on poslao svog sina da radi? Po klubovima, kafićima, u Budvi? Jel se beše žalio da mu sin ne zna šta je vodomer?
Jedini pametan predlog je da odrasli 2h dnevno uče, a u tu bi trebao da podje prvo od sebe jer sa 45 godina i tek 3-4 godina radnog staža jako malo zna. Npr. na istoj toj konferenciji je reko da je iznenadila odluka FED da podigne kamatne stope, a FED to najavljuje zadnjih 12 meseci.
"Jeftino" će nas koštati ti tvoji arapski krediti u dolarima!

kizaru

pre 8 godina

Ljudi ti rade svi za minimalce + prevoz. Resi tu rupu u zakonu i koliko toliko ces resiti problem. Devojka mi radi u Privatnoj banci kod nas necu da imenujem 24000 + prevoz ako se razbolis pozdrav i to je dobila na "preporuku" zavrsen pritom ekonomski fax. Ima ljudi tamo koji rade po 5 i vise godina za te pare a unapredjenje niti ugovor ni na pameti. A starije koje imaju jace plate ili koji su ostali u banci kad je privatizovala druge samo otpustaju zbog vecih plata a njih potom zamene ovakvim " omladincima". Ima dosta slucajeva i u drzavnim sto se tice minimalca al sad da ne nabrajam, ne rekla kazala nego ljude sa kojima se druzim.

YaY

pre 8 godina

Po pitanju neispunjenih obecanja, izvoza ljudi, porasta nezaposlenosti, rada za 250 eura... Top 5 u Europi danas, lideri za 5 godina!

Botovi? Nesto vas nema a vec 30 minuta od objave...

Diona

pre 8 godina

Deca će, osim što će šest sati da idu u školu, dva sata raditi, a odrasli će morati šest sati da rade a dva da uče.Tako i treba da mlađima svet ostaje.Srbija ima koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje.Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Janko

pre 8 godina

Istina je da deca u svim razvijenim zemljama počinju mnogo ranije da rade, zarađuju sebi za džeparac. Kod nas nije takva praksa, a svakako ima poslova gde bi oni mogli da nauče mnogo što šta i usput da zarade džeparac.

Дуле

pre 8 godina

Besumucni princip kapitalizma. Zasto bi dete bilo dete kad od malih nogu moze da radi, da zaradjuje, da ga nauce kako da gazi od malih nogu preko drugih samo da bi dosao do novca... Strasno...

ignjat

pre 8 godina

Praksa je oduvek bila slaba tačka našeg obrazovnog sistema, dobijali smo mlade ljude koji nisu spremni da se odmah uključe u radni proces, ovo je svakako dobra zamisao.

Pinokio

pre 8 godina

Kako sad Vučić reče da izdržimo dve-tri godine pa će teći med i mleko sada spominje sedam godina.Otprilike da bude na vlasti kao Tito doživotno pa će nam biti bolje,drugo šta to znači da deca rade da li misli na svu decu i onu u obdaništu ili malo stariju i da li će im ta dva sata dnevno ući u radni staž.Cela Srbija je decenijama ćutala i radila ali da bi neko živeo luksuzno u Srbiji mnogi treba da rade od deteta jer zaboga svetska je kriza ali samo za radničku klasu.Dosta više laži i demagogije recite jasno da je Srbija bogata vrednim ljudima i prirodnim resursima ali nenormalno bogata partijskim parazitima od kojih nemože da se diše!PS:Ko mi ne veruje neka pita Vučića ko je sve savetnik i za koji novac raznim nazovi funkcionerima.

djordje

pre 8 godina

Ovo je pametan predlog ,tako ce se omladina nauciti radnim navikama i nece bazati po ulici ili igrati igrice na kompijuteru.Odrasli su uvek za ucenje i rad.

Djordje

pre 8 godina

Mene niko nece kao studenta da zaposli preko leta jer moraju da me prijave, dok je u uredjenim drzavama resen problem studenata po tom pitanju. Niko ne moze da me ubedi da to ne moze i ovde da se uradi

djordje

pre 8 godina

Ovo je pametan predlog ,tako ce se omladina nauciti radnim navikama i nece bazati po ulici ili igrati igrice na kompijuteru.Odrasli su uvek za ucenje i rad.

ignjat

pre 8 godina

Praksa je oduvek bila slaba tačka našeg obrazovnog sistema, dobijali smo mlade ljude koji nisu spremni da se odmah uključe u radni proces, ovo je svakako dobra zamisao.

aleksa

pre 8 godina

Mnogima je ovo smesno ali nema nam druge,20 godina nismo imali drzavu i tako nam je kako nam je.Da bi stigli zapad moramo ovako raditi,moramo mnogo toga menjati.

Jasmina

pre 8 godina

Uvesti dualni sistem obrazovanja što pre zato što nam deca iz škola izlaze nespremna za bilo kakav rad.Takođe i obrazovanje kadra koji već radi je jako bitno jer pola njih uopšte nije sposobno za posao koji obavlja. Oni moraju da shvate da moraju da uče jer se tehnologija i svet menja i da oni moraju toj promeni da se prilagode.

Diona

pre 8 godina

Deca će, osim što će šest sati da idu u školu, dva sata raditi, a odrasli će morati šest sati da rade a dva da uče.Tako i treba da mlađima svet ostaje.Srbija ima koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje.Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Revizor

pre 8 godina

A gde je on poslao svog sina da radi? Po klubovima, kafićima, u Budvi? Jel se beše žalio da mu sin ne zna šta je vodomer?
Jedini pametan predlog je da odrasli 2h dnevno uče, a u tu bi trebao da podje prvo od sebe jer sa 45 godina i tek 3-4 godina radnog staža jako malo zna. Npr. na istoj toj konferenciji je reko da je iznenadila odluka FED da podigne kamatne stope, a FED to najavljuje zadnjih 12 meseci.
"Jeftino" će nas koštati ti tvoji arapski krediti u dolarima!

Mladen

pre 8 godina

Zivot je konstantno ucenje, nas narod mora da se navikne na to. Narocito je to izrazeno u privatnom sektoru, gde sposobniji i spremniji na promene i prihvatanje novih metoda rada bukvalno "jedu" one koji na to nisu spremni. Neko ce reci da je to nepravda, ali ipak nije. Zamislite zivotinjsko carstvo gde svi lavovi jedu, bez obzira da li su stari, povredjeni ili u punoj snazi. To jednostavno dovodi do kolapsa. Kod nas u IT smo "osudjeni" na konstantno ucenje, ko na to nije spreman, vrlo brzo ispada iz igre.

Janko

pre 8 godina

Istina je da deca u svim razvijenim zemljama počinju mnogo ranije da rade, zarađuju sebi za džeparac. Kod nas nije takva praksa, a svakako ima poslova gde bi oni mogli da nauče mnogo što šta i usput da zarade džeparac.

YaY

pre 8 godina

Po pitanju neispunjenih obecanja, izvoza ljudi, porasta nezaposlenosti, rada za 250 eura... Top 5 u Europi danas, lideri za 5 godina!

Botovi? Nesto vas nema a vec 30 minuta od objave...

maksim

pre 8 godina

Odlican predlog Premijera jer nije efektivno raditi 8 i vise sati! Siguran sam da ce se isti posao uraditi za manje vremena odnosno povecati efektivnost!

USA-EU

pre 8 godina

Da da vidim mnogo ovde pametnih da napadaju ovog coveka umesto da gledaju svoja posla, ajde bre molim vas... Inace samo napred Vucicu moja podrska..... :-)

Losmi

pre 8 godina

Sto se tice dece,zasto se ne ugledamo na savrsenu Svajcarsku i prepisemo njihovo skolsko vaspitanje, njihova deca vise idu na praksu( koja je placena) Pa deca imaju motiv da idu na zanate i onda kada zavrse skolovanje, oni imaju obucenu radnu snagu koja spremno krecu na poslovne zadatke, mi smo zaboravili koliko je svaki zanat zlatan zato i lutamo kada zavrsimo skolu jer nismo obuceni ni za jedan posao!

Nikola

pre 8 godina

Dođe i to zadnje vreme da nas radu uči onaj koji nema dana radnog staža. Evo samo da se podsetimo odlomka iz davno napisanog Domanovićevog dela "Vođa":
* Kuda nas vodis i gde si nas doveo? Mi se tebi poverismo zajedno sa svojim porodicama a ti nas gore upropasti. Dve stotine povedosmo za tobom a sada prebroj koliko nas je jos ostalo.
$ Pa zar niste svi na broju? Procedi vođa ne dižući glave.
* Kako to pitas? Digni glavu, pogledaj, prebroj koliko nas ostade na ovom nesrećnom putu! Pogledaj kakvi smo i mi što ostadosmo. Bolje da nismo ni ostali nego da smo ovakve nakaze.
$ Ne mogu da pogledam!
* Zašto?
$ Slep sam!
Nasta tajac.
* Jesi li u putu vid izgubio?
$ Ja sam se i rodio slep!

Ovo na žalost važi ne samo za današnjeg vođu, nego i za brdo njih pre njega. Bolje će nam biti jedino kad/ako progledamo i uzmemo sudbinu u svoje ruke.

Anti SNS bot

pre 8 godina

Ojjjjj Veliki Vodjoooooo!!!!!!!! Obracati se master obrazovni kadar sa DRZAVNIH STUDIJA, sa prosecnom ocenom 7,89, i sve u roku, i sopstvenom trosku.
Evo, vec 7 ( sedam ) godina, radim razne fizikalije, na gradjevini, selidbe, itd....
Odavno sam prestao da bilo gde da konkurisem, i u drzavnom i privatnom sektoru.
Ustajem u 5, dolazim u 18.00 naravno kada ima posla.
Pitam te Veliki Vodjo, najveci vizionaru na Balkanu, a Boga mi i sire, hoce li i tvoja deca da rade kod privatnika malo po ta 2 sata, a?
O porodici i ne razmisljam, jer i sa roditeljima jedva kraj sa krajem izvlacim.
Da napomenem, i vojni rok sa pod oruzjem sluzio citavih 9 meseci!
Ziv i zdrav bio ti meni!

expert

pre 8 godina

Ja učim non-stop, moja profesija se sastoji od učenja - naučnik sam. A plata iz godine u godinu sve manja i manja, najavljuju se i nova smanjenja. Naravoučenije - možda ipak ne treba da učite, ako želite da imate od čega da živite, već bolje uzmite radite nešto konkretno, što nekome treba i hoće da plati. Nauka ovoj zemlji očigledno ne treba.

Realista

pre 8 godina

Ako ovom "premijeru" niko nije rekao - evo ja cu.
U srbistanu, ljudi vec rade 10 sati dnevno a za platu kao da rade 2 sata dnevno.
Primaju nivo stresa kao da rade 25 sati dnevno.
A deca...koja deca? Pa mi ni sad nemamo dece a imacemo ih jos manje...

Kakav demagog, mene je sramota sto mi je takva individua premijer.
Inace, da razjasnimo, ni DS nije bio nista bolji, pa neka i jedni i drugi botovi lupaju minuse na ovu vest, bar cemo znati koliko jos razumnih gradjana ima u drzavi.

Braca

pre 8 godina

Kako ovog coveka nije sramota od silnih obecanja koje daje o blagostanju, sve je u futuru, a narod nema za leba.Najgori smo u Evropi, siromastvo, depresija, razlcarenja, kriminal, korupcija, bezvalsce, na svakom koraku, a on prica prica bajke.Pitam se da li zivimo u istoj drzavi, da li meni nesto fali pa ja vidim sve crno, vidim da je sve gore, ili je on u pravu da zivimo u blagostanju, u jednoj uredjenoj zemlji, i da je "drmaticno" bolje?!?!?!?!??!??

dragan

pre 8 godina

Molim botove da kazu kad ce uciti da bi mi mogli na miru da citamo komentare bez njihovih gluposti.Prvo bi trebali poceti sa gramatikom,matematikom,srpski jezik i knjizevnost.

Covek sa meseca

pre 8 godina

Secam se da su mi jos dok sam bio klinac govorili da ucim 2 sata dnevno i da necu da imam problema u skoli. Danas imam diplomu drzavnog fakulteta i Boga mi i dalje ucim. Mozda zbog toga sto sam nekako ambiciozniji, jer sam oduvek imao konkurenciju, a mozda i zbog toga sto bi me bilo sramota da me neki ,, klinac '' ,,sije'' iz oblasti za koju sam usko specijalizovan. Mozda danasnja deca jesu deca 21.veka, ali i njih ceka ucenje, ako zele da uspeju u oblastima koje ih interesuju. Nemoj da misle da ce tek tako da se izvuku. Nikom nije lako danas.

Djordje

pre 8 godina

Mene niko nece kao studenta da zaposli preko leta jer moraju da me prijave, dok je u uredjenim drzavama resen problem studenata po tom pitanju. Niko ne moze da me ubedi da to ne moze i ovde da se uradi

Pinokio

pre 8 godina

Kako sad Vučić reče da izdržimo dve-tri godine pa će teći med i mleko sada spominje sedam godina.Otprilike da bude na vlasti kao Tito doživotno pa će nam biti bolje,drugo šta to znači da deca rade da li misli na svu decu i onu u obdaništu ili malo stariju i da li će im ta dva sata dnevno ući u radni staž.Cela Srbija je decenijama ćutala i radila ali da bi neko živeo luksuzno u Srbiji mnogi treba da rade od deteta jer zaboga svetska je kriza ali samo za radničku klasu.Dosta više laži i demagogije recite jasno da je Srbija bogata vrednim ljudima i prirodnim resursima ali nenormalno bogata partijskim parazitima od kojih nemože da se diše!PS:Ko mi ne veruje neka pita Vučića ko je sve savetnik i za koji novac raznim nazovi funkcionerima.

Дуле

pre 8 godina

Besumucni princip kapitalizma. Zasto bi dete bilo dete kad od malih nogu moze da radi, da zaradjuje, da ga nauce kako da gazi od malih nogu preko drugih samo da bi dosao do novca... Strasno...

Djoka

pre 8 godina

Sto bi neko ucio. Ugledas se na nase politicare (sve partije) , kupis diplomu, uclanis se u partiju I resio si sve brige. Eto recepta. Ko moze nek izvoli. A deca gledaju I uce iz njihovog primera. Za ministra je dovoljan I 3. stepen bilo koje skole a za cistaca 7. stepen (Leskovac)

Del piero

pre 8 godina

Nama rast BDP-a kao u najrazvijenijim zemljama ne znači gotovo ništa, to je zamena teza, jer najrazvijenije zemlje ni ne mogu da imaju neki prevelik rast. Logično, zar ne? Nama treba rast od najmanje 5%, 6% ili 7% da bi se podigli, a premijerova izjava je očigledno upućena ljudima koji ovo ne razumeju.

kizaru

pre 8 godina

Ljudi ti rade svi za minimalce + prevoz. Resi tu rupu u zakonu i koliko toliko ces resiti problem. Devojka mi radi u Privatnoj banci kod nas necu da imenujem 24000 + prevoz ako se razbolis pozdrav i to je dobila na "preporuku" zavrsen pritom ekonomski fax. Ima ljudi tamo koji rade po 5 i vise godina za te pare a unapredjenje niti ugovor ni na pameti. A starije koje imaju jace plate ili koji su ostali u banci kad je privatizovala druge samo otpustaju zbog vecih plata a njih potom zamene ovakvim " omladincima". Ima dosta slucajeva i u drzavnim sto se tice minimalca al sad da ne nabrajam, ne rekla kazala nego ljude sa kojima se druzim.

D.POPOVIC

pre 8 godina

Svidja mi se euforija zbog privrednog rasta koji je inace posledica vece eksploatacije uglja iz kopova koji su prosle godine bili potopljeni i boljeg roda poljoprivrede jer ove godine nije bilo poplava kao prethodne.
Po njemu, najvaznije je da Srbija ima najveci po glavi stanovnika bez obzira na obrazlozenje. Kisni i suncani dani imaju ovoliki uticaj na privredni rast samo u ekstremno zaostalim drzavama kao sto su Etiopija, Banglades, Laos, Somalija, Kongo, Burkina Faso, Severna Koreja, itd. Vucic smatra da treba da se ponosi sto je premijer drzave koja je postala clan ove porodice.

Artemis Foul

pre 8 godina

Srbija kao mala drzava pretrpela je velike posledice svetske krize i verujem da cemo uskoro videti svetlo na kraju tunela.
(kale, 17. decembar 2015 12:37)
#####
I ispostaviće se da je to voz.

gojko

pre 8 godina

naravno da mora da se radi. Nije to uopste pitanje, i skroz je glupavo terati ljude da vise rade, kad vec u startu nama satnica 2-6x manja nego u ostatku Evrope. Mi vec vise radimo od njih, jer smo 2-6x manje placeni. Tako da npr. u nekoj razvijenijoj zemlji za 1sat rada dobijes novca koliko u Srbiji za 6 sati. Problem je u niskom minimalcu, od 121din. Njega upravo niskog drzi Vucic, kako bi mogao da reklamira investitorima jeftinu radnu snagu. Od 2000te na ovamo sve vlade su povecavale minimalac za 5-7%, jedino Vucic i Dacic su zamrzavali, tako da rad vredi manje zbog inflacije od 1-3%. A i premijer samo misli o tome kako napuniti budzet, a ne kako povecati zivotni standard. Non stop novi nameti u uzimanje od sirotinje.

xim

pre 8 godina

Je l sam ja ovde jedini koji zna da deca u Srbiji vec rade? Imaju praksu, dva dana nedeljno u zavrsnim godinama srednje skole! I to rade za dzabe! Nije problem u deci kada tu praksu ne pohadjaju, niti u tome sto nasa deca ne vole da rade, vec je problem u iskoriscavanju radne snage zbog zakona koje donose nasi vladari, da bi istu tu decu iskoriscavali u svojim firmama. Vucicev zakon o placenoj praksi za mlade ljude od 10.000 u periodu od sest meseci, bez ikakvog ugovora i obaveze za dalje zaposljavanje sve govori!!! Nasi ljudi i deca su vredni, ali dajte pare za rad!!!!

killa

pre 8 godina

Kada zavrsim fakultet, ceka me 10 sati rada dnevno.... danima kada nema puno posla. Vecina starijih ne stize ni porodicu da zasnuje,a kamoli da uci pored toga. No, na sve to se dobrovoljno pristaje, izbor uvek postoji.

Nina Bg

pre 8 godina

"Deca ce,osim sto ce sest sati da idu u skolu,dva sata raditi....." kaze Vucic.

Da li je moguce da nije primetio da su 6+2=8 sati....Tu nije uracunato vreme za prevoz do skole i natrag,do posla i natrag.....Recimo da su skola,kuca i posao udaljeni 15 minuta....to je onda +1 sat, znaci 9 sati ukupno.....

Ali u skoli je odgovaranje za ocenu skoro svakodnevno (sem kad se predaje nova lekcija), obavezna su po 4 pismena zadatka iz matematike i maternjeg jezika, zatim iz jednog ili dva strana jezika, a o kontrolnim zadacima da ne govorimo,....oni se podrazumevaju. Koliko vremena ce trosti za pripremu?

U nasim osnovnim i vecini srednjih skola ucitelji, nastavnici i profesori imaju obicaj da zadaju i domace zadatke.....

Ako djaci imaju 6,a nekad i po 7 casova, koliko ce im jos vremena biti potrebno za ucenje i pisanje domacih zadataka? Sat,dva? Ako se trude da imaju visok prosek,a ne da se samo "provuku", dva sata ucenja ce im biti dovoljno? Ne verujem....

Znaci da je ovo jos jedna u nizu gluposti.....

Prcareca

pre 8 godina

Slažem se, treba uvesti više prakse za srednje skole i fakultete, ali ne možeš ti uvesti dualni sistem obrazovanja kada ti privreda stoji, gde raditi i sticati prakse kako bi bio spreman za tržište rada kada nema privrede, sva ceća preduzeća u srbiji su ili u stečaju i nepostoje više, jel se u voj državi puno krade, a drugo ovi danas poitičari puno obećavaju a malo rade, veliki na rečima mali na delima. A drugo slazem se da i stariji treba da uce, pogotovi oni koji nemaju dana radng staza i sede na visokim funkcijama, zahvaljujuci politickim vezama ili zaposlajvanje npr negovateljica, automehanicara u institute za semnarstvo samo zbog toga jel imaju debele veze u politici. Kada bi se zaposljavali pravi strucnjaci na funkcije za koje su skolovani, ova drzava bi mnogo bolje funkcionisala. Država je ta koja treba da pomogne ljudima da se zaposle, npr kao što je pripravnički staž od godinu dve, kako bi još bolje naučili posao za koji su se školovali, a ne da ti poslodavac kaže pa meni treba neko sa radnim iskustvom a ti tek završio fakultet, pa kako onda naći posao.

genius

pre 8 godina

Lepa ideja, s obzirom od koga je - odlična, ali džaba sve to kada od osnovnih škola prave vrtić, od srednjih osnovne, od fakulteta srednje... Igramo se škole i to je to.
Stvarno se slažem sa ovim planom i zbog toga što su nam deca postala previše njanjava i što gomili odraslih ne pada na pamet ništa da pročitaju (osim novina) kada završe školu, zbog čega i intelektualno i profesionalno propadaju. Ali prvo treba ukinuti kult prepisivanja i muvanja (koji su u ovoj zemlji postali gotovo religija, a tako oblikovane ličnosti kasnije nauče i druga pravila da zaobilaze) da bi bilo šta od ovoga imalo smisla. Zatim, vratiti kriterijume u škole i modernizovati školstvo, ali ne u sadašnjem smislu, gde se pod "modernizacijom" podrazumeva "debilizacija", nego stvarno modernizovati plan i program.

bško

pre 8 godina

A šta ćemo sa lezilebovićima koji su stranački zapošljeni (mahom DS, ali i drugih, da ne grešim dušu), njima je teško i da rade, kamoli da uče?

dragan

pre 8 godina

Ja sam sedamdesetih imao dva dana od 7do 14h praksu.Nasa radionica(ucionica) je bila i servis i mi smo ucili,radili idobijali od skole dzepatac,zimovanje u Kranjskoj gori a i skola je imala koristi.Leti obavezno 1mesec prakse.

Bezimena

pre 8 godina

Tako ce verovatno povecati rezultate na PISA-a testovima. Ovo je ironicno receno. Za one koji se ne secaju, to su testovi kojima se ocenjuje nivo znanja dece u svetu. Mi smo uvek medju poslednjima, rezultati su nam se malo poboljsali kad su se za testiranje prijavile Moldavija, Rumunija, Albanija…

Jadna nasa deca, vec godinama se na njima sprovode raznorazni eksperimenti u vidu skolskih reformi, primenjuju se raznorazni modeli umesto da se osmisli nas.
I onda se neko pita sto su nam deca takva (ne sva), nemaju doslednosti ni u skoli, ni u porodici. Roditelji im rade od jutra do sutra, a opet ne zarade dovoljno. Nije cudno sto se ugledaju na raznorazne cudake sa televizije.

Tanja

pre 8 godina

Pod hitno prepisati skolski model zapadnih zemalja gde se akcenat stavlja na zavrsavanje zanata a ne sve neke lazne diplome i svi ocekuju ministarske fotelje!

Aster Blistok

pre 8 godina

Kakve su ovo gluposti? Deca da rade, a odrasli (koji trebaju da rade) umesto a rade oni uce. Jesmo li svi pobenavili 100% i oguglali na ovakve izjave? Dokle vise sa titranjem i samo botovskim komentarima koji jedino znaju aplaudirati?

Palilula

pre 8 godina

Prčareca: Ma niko nije protiv prakse ni učenika ni studenata , ali da to bude prava praksa , a ne da učenik samo dođe u firmu i dobije potpis od rukovodioca te firme kao da je praksa obavljena , a učenik se samo javio kada je došao po potpis.

Brane

pre 8 godina

Nadam se da ćemo uskroo osećati na na ličnim budžetima, kućnim i porodičnim ,boljitak, već dugo živimo stisnuti i teško, treba nam bolji i kvalitetniji život.

SERDJO

pre 8 godina

Srbija ima budućnost ali sve zavisi od Vlade i njene angažovanosti, investicije od 1,6 milijardu su dobre ali nedovoljne, ako u 2o16 ne bude bar 2 milijarde eu neće biti dobro.

Serifovic

pre 8 godina

Fenomenalno! Posto sve sto deca uce tokom skolovanja, treba malo po malo da primenjuju i postepeno sticu iskustva, kako bi se lakse uklopili u trziste rada. A odrasli, da se konstantno, postepeno usavrsavaju, posto kako se trziste rada menja, i mi treba sebe da menjamo.

Aca

pre 8 godina

Deca će steći radne navike,obaveze i veštine, a odlasli stiču nova znanja kako bi njihov rad što više bio produktivan! To rade zemlje sa najjačim ekonomijama u svetu!

Verica

pre 8 godina

Ako zelimo u EU, polazimo od sitnih promena u yivotima svakog pojedinca. I da shvatimo da su ovakve promene dobre, posto vode boljitku.

Jugovicevo

pre 8 godina

Da bi se resili problemi u Srbiji potrebno je vreme, ali ako se nastavi ovim tempom Srbija moze da ostvari znacajan privredni rast.

Djoka

pre 8 godina

Sto bi neko ucio. Ugledas se na nase politicare (sve partije) , kupis diplomu, uclanis se u partiju I resio si sve brige. Eto recepta. Ko moze nek izvoli. A deca gledaju I uce iz njihovog primera. Za ministra je dovoljan I 3. stepen bilo koje skole a za cistaca 7. stepen (Leskovac)

Дуле

pre 8 godina

Besumucni princip kapitalizma. Zasto bi dete bilo dete kad od malih nogu moze da radi, da zaradjuje, da ga nauce kako da gazi od malih nogu preko drugih samo da bi dosao do novca... Strasno...

YaY

pre 8 godina

Po pitanju neispunjenih obecanja, izvoza ljudi, porasta nezaposlenosti, rada za 250 eura... Top 5 u Europi danas, lideri za 5 godina!

Botovi? Nesto vas nema a vec 30 minuta od objave...

Del piero

pre 8 godina

Nama rast BDP-a kao u najrazvijenijim zemljama ne znači gotovo ništa, to je zamena teza, jer najrazvijenije zemlje ni ne mogu da imaju neki prevelik rast. Logično, zar ne? Nama treba rast od najmanje 5%, 6% ili 7% da bi se podigli, a premijerova izjava je očigledno upućena ljudima koji ovo ne razumeju.

D.POPOVIC

pre 8 godina

Svidja mi se euforija zbog privrednog rasta koji je inace posledica vece eksploatacije uglja iz kopova koji su prosle godine bili potopljeni i boljeg roda poljoprivrede jer ove godine nije bilo poplava kao prethodne.
Po njemu, najvaznije je da Srbija ima najveci po glavi stanovnika bez obzira na obrazlozenje. Kisni i suncani dani imaju ovoliki uticaj na privredni rast samo u ekstremno zaostalim drzavama kao sto su Etiopija, Banglades, Laos, Somalija, Kongo, Burkina Faso, Severna Koreja, itd. Vucic smatra da treba da se ponosi sto je premijer drzave koja je postala clan ove porodice.

Pinokio

pre 8 godina

Kako sad Vučić reče da izdržimo dve-tri godine pa će teći med i mleko sada spominje sedam godina.Otprilike da bude na vlasti kao Tito doživotno pa će nam biti bolje,drugo šta to znači da deca rade da li misli na svu decu i onu u obdaništu ili malo stariju i da li će im ta dva sata dnevno ući u radni staž.Cela Srbija je decenijama ćutala i radila ali da bi neko živeo luksuzno u Srbiji mnogi treba da rade od deteta jer zaboga svetska je kriza ali samo za radničku klasu.Dosta više laži i demagogije recite jasno da je Srbija bogata vrednim ljudima i prirodnim resursima ali nenormalno bogata partijskim parazitima od kojih nemože da se diše!PS:Ko mi ne veruje neka pita Vučića ko je sve savetnik i za koji novac raznim nazovi funkcionerima.

Djordje

pre 8 godina

Mene niko nece kao studenta da zaposli preko leta jer moraju da me prijave, dok je u uredjenim drzavama resen problem studenata po tom pitanju. Niko ne moze da me ubedi da to ne moze i ovde da se uradi

bško

pre 8 godina

A šta ćemo sa lezilebovićima koji su stranački zapošljeni (mahom DS, ali i drugih, da ne grešim dušu), njima je teško i da rade, kamoli da uče?

Revizor

pre 8 godina

A gde je on poslao svog sina da radi? Po klubovima, kafićima, u Budvi? Jel se beše žalio da mu sin ne zna šta je vodomer?
Jedini pametan predlog je da odrasli 2h dnevno uče, a u tu bi trebao da podje prvo od sebe jer sa 45 godina i tek 3-4 godina radnog staža jako malo zna. Npr. na istoj toj konferenciji je reko da je iznenadila odluka FED da podigne kamatne stope, a FED to najavljuje zadnjih 12 meseci.
"Jeftino" će nas koštati ti tvoji arapski krediti u dolarima!

Nikola

pre 8 godina

Dođe i to zadnje vreme da nas radu uči onaj koji nema dana radnog staža. Evo samo da se podsetimo odlomka iz davno napisanog Domanovićevog dela "Vođa":
* Kuda nas vodis i gde si nas doveo? Mi se tebi poverismo zajedno sa svojim porodicama a ti nas gore upropasti. Dve stotine povedosmo za tobom a sada prebroj koliko nas je jos ostalo.
$ Pa zar niste svi na broju? Procedi vođa ne dižući glave.
* Kako to pitas? Digni glavu, pogledaj, prebroj koliko nas ostade na ovom nesrećnom putu! Pogledaj kakvi smo i mi što ostadosmo. Bolje da nismo ni ostali nego da smo ovakve nakaze.
$ Ne mogu da pogledam!
* Zašto?
$ Slep sam!
Nasta tajac.
* Jesi li u putu vid izgubio?
$ Ja sam se i rodio slep!

Ovo na žalost važi ne samo za današnjeg vođu, nego i za brdo njih pre njega. Bolje će nam biti jedino kad/ako progledamo i uzmemo sudbinu u svoje ruke.

dragan

pre 8 godina

Molim botove da kazu kad ce uciti da bi mi mogli na miru da citamo komentare bez njihovih gluposti.Prvo bi trebali poceti sa gramatikom,matematikom,srpski jezik i knjizevnost.

djordje

pre 8 godina

Ovo je pametan predlog ,tako ce se omladina nauciti radnim navikama i nece bazati po ulici ili igrati igrice na kompijuteru.Odrasli su uvek za ucenje i rad.

Anti SNS bot

pre 8 godina

Ojjjjj Veliki Vodjoooooo!!!!!!!! Obracati se master obrazovni kadar sa DRZAVNIH STUDIJA, sa prosecnom ocenom 7,89, i sve u roku, i sopstvenom trosku.
Evo, vec 7 ( sedam ) godina, radim razne fizikalije, na gradjevini, selidbe, itd....
Odavno sam prestao da bilo gde da konkurisem, i u drzavnom i privatnom sektoru.
Ustajem u 5, dolazim u 18.00 naravno kada ima posla.
Pitam te Veliki Vodjo, najveci vizionaru na Balkanu, a Boga mi i sire, hoce li i tvoja deca da rade kod privatnika malo po ta 2 sata, a?
O porodici i ne razmisljam, jer i sa roditeljima jedva kraj sa krajem izvlacim.
Da napomenem, i vojni rok sa pod oruzjem sluzio citavih 9 meseci!
Ziv i zdrav bio ti meni!

Braca

pre 8 godina

Kako ovog coveka nije sramota od silnih obecanja koje daje o blagostanju, sve je u futuru, a narod nema za leba.Najgori smo u Evropi, siromastvo, depresija, razlcarenja, kriminal, korupcija, bezvalsce, na svakom koraku, a on prica prica bajke.Pitam se da li zivimo u istoj drzavi, da li meni nesto fali pa ja vidim sve crno, vidim da je sve gore, ili je on u pravu da zivimo u blagostanju, u jednoj uredjenoj zemlji, i da je "drmaticno" bolje?!?!?!?!??!??

xim

pre 8 godina

Je l sam ja ovde jedini koji zna da deca u Srbiji vec rade? Imaju praksu, dva dana nedeljno u zavrsnim godinama srednje skole! I to rade za dzabe! Nije problem u deci kada tu praksu ne pohadjaju, niti u tome sto nasa deca ne vole da rade, vec je problem u iskoriscavanju radne snage zbog zakona koje donose nasi vladari, da bi istu tu decu iskoriscavali u svojim firmama. Vucicev zakon o placenoj praksi za mlade ljude od 10.000 u periodu od sest meseci, bez ikakvog ugovora i obaveze za dalje zaposljavanje sve govori!!! Nasi ljudi i deca su vredni, ali dajte pare za rad!!!!

expert

pre 8 godina

Ja učim non-stop, moja profesija se sastoji od učenja - naučnik sam. A plata iz godine u godinu sve manja i manja, najavljuju se i nova smanjenja. Naravoučenije - možda ipak ne treba da učite, ako želite da imate od čega da živite, već bolje uzmite radite nešto konkretno, što nekome treba i hoće da plati. Nauka ovoj zemlji očigledno ne treba.

Artemis Foul

pre 8 godina

Srbija kao mala drzava pretrpela je velike posledice svetske krize i verujem da cemo uskoro videti svetlo na kraju tunela.
(kale, 17. decembar 2015 12:37)
#####
I ispostaviće se da je to voz.

kizaru

pre 8 godina

Ljudi ti rade svi za minimalce + prevoz. Resi tu rupu u zakonu i koliko toliko ces resiti problem. Devojka mi radi u Privatnoj banci kod nas necu da imenujem 24000 + prevoz ako se razbolis pozdrav i to je dobila na "preporuku" zavrsen pritom ekonomski fax. Ima ljudi tamo koji rade po 5 i vise godina za te pare a unapredjenje niti ugovor ni na pameti. A starije koje imaju jace plate ili koji su ostali u banci kad je privatizovala druge samo otpustaju zbog vecih plata a njih potom zamene ovakvim " omladincima". Ima dosta slucajeva i u drzavnim sto se tice minimalca al sad da ne nabrajam, ne rekla kazala nego ljude sa kojima se druzim.

gojko

pre 8 godina

naravno da mora da se radi. Nije to uopste pitanje, i skroz je glupavo terati ljude da vise rade, kad vec u startu nama satnica 2-6x manja nego u ostatku Evrope. Mi vec vise radimo od njih, jer smo 2-6x manje placeni. Tako da npr. u nekoj razvijenijoj zemlji za 1sat rada dobijes novca koliko u Srbiji za 6 sati. Problem je u niskom minimalcu, od 121din. Njega upravo niskog drzi Vucic, kako bi mogao da reklamira investitorima jeftinu radnu snagu. Od 2000te na ovamo sve vlade su povecavale minimalac za 5-7%, jedino Vucic i Dacic su zamrzavali, tako da rad vredi manje zbog inflacije od 1-3%. A i premijer samo misli o tome kako napuniti budzet, a ne kako povecati zivotni standard. Non stop novi nameti u uzimanje od sirotinje.

Realista

pre 8 godina

Ako ovom "premijeru" niko nije rekao - evo ja cu.
U srbistanu, ljudi vec rade 10 sati dnevno a za platu kao da rade 2 sata dnevno.
Primaju nivo stresa kao da rade 25 sati dnevno.
A deca...koja deca? Pa mi ni sad nemamo dece a imacemo ih jos manje...

Kakav demagog, mene je sramota sto mi je takva individua premijer.
Inace, da razjasnimo, ni DS nije bio nista bolji, pa neka i jedni i drugi botovi lupaju minuse na ovu vest, bar cemo znati koliko jos razumnih gradjana ima u drzavi.

Tanja

pre 8 godina

Pod hitno prepisati skolski model zapadnih zemalja gde se akcenat stavlja na zavrsavanje zanata a ne sve neke lazne diplome i svi ocekuju ministarske fotelje!

SERDJO

pre 8 godina

Srbija ima budućnost ali sve zavisi od Vlade i njene angažovanosti, investicije od 1,6 milijardu su dobre ali nedovoljne, ako u 2o16 ne bude bar 2 milijarde eu neće biti dobro.

Prcareca

pre 8 godina

Slažem se, treba uvesti više prakse za srednje skole i fakultete, ali ne možeš ti uvesti dualni sistem obrazovanja kada ti privreda stoji, gde raditi i sticati prakse kako bi bio spreman za tržište rada kada nema privrede, sva ceća preduzeća u srbiji su ili u stečaju i nepostoje više, jel se u voj državi puno krade, a drugo ovi danas poitičari puno obećavaju a malo rade, veliki na rečima mali na delima. A drugo slazem se da i stariji treba da uce, pogotovi oni koji nemaju dana radng staza i sede na visokim funkcijama, zahvaljujuci politickim vezama ili zaposlajvanje npr negovateljica, automehanicara u institute za semnarstvo samo zbog toga jel imaju debele veze u politici. Kada bi se zaposljavali pravi strucnjaci na funkcije za koje su skolovani, ova drzava bi mnogo bolje funkcionisala. Država je ta koja treba da pomogne ljudima da se zaposle, npr kao što je pripravnički staž od godinu dve, kako bi još bolje naučili posao za koji su se školovali, a ne da ti poslodavac kaže pa meni treba neko sa radnim iskustvom a ti tek završio fakultet, pa kako onda naći posao.

genius

pre 8 godina

Lepa ideja, s obzirom od koga je - odlična, ali džaba sve to kada od osnovnih škola prave vrtić, od srednjih osnovne, od fakulteta srednje... Igramo se škole i to je to.
Stvarno se slažem sa ovim planom i zbog toga što su nam deca postala previše njanjava i što gomili odraslih ne pada na pamet ništa da pročitaju (osim novina) kada završe školu, zbog čega i intelektualno i profesionalno propadaju. Ali prvo treba ukinuti kult prepisivanja i muvanja (koji su u ovoj zemlji postali gotovo religija, a tako oblikovane ličnosti kasnije nauče i druga pravila da zaobilaze) da bi bilo šta od ovoga imalo smisla. Zatim, vratiti kriterijume u škole i modernizovati školstvo, ali ne u sadašnjem smislu, gde se pod "modernizacijom" podrazumeva "debilizacija", nego stvarno modernizovati plan i program.

killa

pre 8 godina

Kada zavrsim fakultet, ceka me 10 sati rada dnevno.... danima kada nema puno posla. Vecina starijih ne stize ni porodicu da zasnuje,a kamoli da uci pored toga. No, na sve to se dobrovoljno pristaje, izbor uvek postoji.

dragan

pre 8 godina

Ja sam sedamdesetih imao dva dana od 7do 14h praksu.Nasa radionica(ucionica) je bila i servis i mi smo ucili,radili idobijali od skole dzepatac,zimovanje u Kranjskoj gori a i skola je imala koristi.Leti obavezno 1mesec prakse.

Bezimena

pre 8 godina

Tako ce verovatno povecati rezultate na PISA-a testovima. Ovo je ironicno receno. Za one koji se ne secaju, to su testovi kojima se ocenjuje nivo znanja dece u svetu. Mi smo uvek medju poslednjima, rezultati su nam se malo poboljsali kad su se za testiranje prijavile Moldavija, Rumunija, Albanija…

Jadna nasa deca, vec godinama se na njima sprovode raznorazni eksperimenti u vidu skolskih reformi, primenjuju se raznorazni modeli umesto da se osmisli nas.
I onda se neko pita sto su nam deca takva (ne sva), nemaju doslednosti ni u skoli, ni u porodici. Roditelji im rade od jutra do sutra, a opet ne zarade dovoljno. Nije cudno sto se ugledaju na raznorazne cudake sa televizije.

Nina Bg

pre 8 godina

"Deca ce,osim sto ce sest sati da idu u skolu,dva sata raditi....." kaze Vucic.

Da li je moguce da nije primetio da su 6+2=8 sati....Tu nije uracunato vreme za prevoz do skole i natrag,do posla i natrag.....Recimo da su skola,kuca i posao udaljeni 15 minuta....to je onda +1 sat, znaci 9 sati ukupno.....

Ali u skoli je odgovaranje za ocenu skoro svakodnevno (sem kad se predaje nova lekcija), obavezna su po 4 pismena zadatka iz matematike i maternjeg jezika, zatim iz jednog ili dva strana jezika, a o kontrolnim zadacima da ne govorimo,....oni se podrazumevaju. Koliko vremena ce trosti za pripremu?

U nasim osnovnim i vecini srednjih skola ucitelji, nastavnici i profesori imaju obicaj da zadaju i domace zadatke.....

Ako djaci imaju 6,a nekad i po 7 casova, koliko ce im jos vremena biti potrebno za ucenje i pisanje domacih zadataka? Sat,dva? Ako se trude da imaju visok prosek,a ne da se samo "provuku", dva sata ucenja ce im biti dovoljno? Ne verujem....

Znaci da je ovo jos jedna u nizu gluposti.....

Covek sa meseca

pre 8 godina

Secam se da su mi jos dok sam bio klinac govorili da ucim 2 sata dnevno i da necu da imam problema u skoli. Danas imam diplomu drzavnog fakulteta i Boga mi i dalje ucim. Mozda zbog toga sto sam nekako ambiciozniji, jer sam oduvek imao konkurenciju, a mozda i zbog toga sto bi me bilo sramota da me neki ,, klinac '' ,,sije'' iz oblasti za koju sam usko specijalizovan. Mozda danasnja deca jesu deca 21.veka, ali i njih ceka ucenje, ako zele da uspeju u oblastima koje ih interesuju. Nemoj da misle da ce tek tako da se izvuku. Nikom nije lako danas.

Diona

pre 8 godina

Deca će, osim što će šest sati da idu u školu, dva sata raditi, a odrasli će morati šest sati da rade a dva da uče.Tako i treba da mlađima svet ostaje.Srbija ima koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje.Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

ignjat

pre 8 godina

Praksa je oduvek bila slaba tačka našeg obrazovnog sistema, dobijali smo mlade ljude koji nisu spremni da se odmah uključe u radni proces, ovo je svakako dobra zamisao.

Jasmina

pre 8 godina

Uvesti dualni sistem obrazovanja što pre zato što nam deca iz škola izlaze nespremna za bilo kakav rad.Takođe i obrazovanje kadra koji već radi je jako bitno jer pola njih uopšte nije sposobno za posao koji obavlja. Oni moraju da shvate da moraju da uče jer se tehnologija i svet menja i da oni moraju toj promeni da se prilagode.

Janko

pre 8 godina

Istina je da deca u svim razvijenim zemljama počinju mnogo ranije da rade, zarađuju sebi za džeparac. Kod nas nije takva praksa, a svakako ima poslova gde bi oni mogli da nauče mnogo što šta i usput da zarade džeparac.

Mladen

pre 8 godina

Zivot je konstantno ucenje, nas narod mora da se navikne na to. Narocito je to izrazeno u privatnom sektoru, gde sposobniji i spremniji na promene i prihvatanje novih metoda rada bukvalno "jedu" one koji na to nisu spremni. Neko ce reci da je to nepravda, ali ipak nije. Zamislite zivotinjsko carstvo gde svi lavovi jedu, bez obzira da li su stari, povredjeni ili u punoj snazi. To jednostavno dovodi do kolapsa. Kod nas u IT smo "osudjeni" na konstantno ucenje, ko na to nije spreman, vrlo brzo ispada iz igre.

aleksa

pre 8 godina

Mnogima je ovo smesno ali nema nam druge,20 godina nismo imali drzavu i tako nam je kako nam je.Da bi stigli zapad moramo ovako raditi,moramo mnogo toga menjati.

USA-EU

pre 8 godina

Da da vidim mnogo ovde pametnih da napadaju ovog coveka umesto da gledaju svoja posla, ajde bre molim vas... Inace samo napred Vucicu moja podrska..... :-)

Serifovic

pre 8 godina

Fenomenalno! Posto sve sto deca uce tokom skolovanja, treba malo po malo da primenjuju i postepeno sticu iskustva, kako bi se lakse uklopili u trziste rada. A odrasli, da se konstantno, postepeno usavrsavaju, posto kako se trziste rada menja, i mi treba sebe da menjamo.

Verica

pre 8 godina

Ako zelimo u EU, polazimo od sitnih promena u yivotima svakog pojedinca. I da shvatimo da su ovakve promene dobre, posto vode boljitku.

Jugovicevo

pre 8 godina

Da bi se resili problemi u Srbiji potrebno je vreme, ali ako se nastavi ovim tempom Srbija moze da ostvari znacajan privredni rast.

Aca

pre 8 godina

Deca će steći radne navike,obaveze i veštine, a odlasli stiču nova znanja kako bi njihov rad što više bio produktivan! To rade zemlje sa najjačim ekonomijama u svetu!

maksim

pre 8 godina

Odlican predlog Premijera jer nije efektivno raditi 8 i vise sati! Siguran sam da ce se isti posao uraditi za manje vremena odnosno povecati efektivnost!

Brane

pre 8 godina

Nadam se da ćemo uskroo osećati na na ličnim budžetima, kućnim i porodičnim ,boljitak, već dugo živimo stisnuti i teško, treba nam bolji i kvalitetniji život.

Losmi

pre 8 godina

Sto se tice dece,zasto se ne ugledamo na savrsenu Svajcarsku i prepisemo njihovo skolsko vaspitanje, njihova deca vise idu na praksu( koja je placena) Pa deca imaju motiv da idu na zanate i onda kada zavrse skolovanje, oni imaju obucenu radnu snagu koja spremno krecu na poslovne zadatke, mi smo zaboravili koliko je svaki zanat zlatan zato i lutamo kada zavrsimo skolu jer nismo obuceni ni za jedan posao!

Palilula

pre 8 godina

Prčareca: Ma niko nije protiv prakse ni učenika ni studenata , ali da to bude prava praksa , a ne da učenik samo dođe u firmu i dobije potpis od rukovodioca te firme kao da je praksa obavljena , a učenik se samo javio kada je došao po potpis.

Aster Blistok

pre 8 godina

Kakve su ovo gluposti? Deca da rade, a odrasli (koji trebaju da rade) umesto a rade oni uce. Jesmo li svi pobenavili 100% i oguglali na ovakve izjave? Dokle vise sa titranjem i samo botovskim komentarima koji jedino znaju aplaudirati?