Ponedeljak, 05.10.2015.

17:26

"Zbog hrvatske robe, naša negde u ćošku"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija potpuno otvorila tržište za hrvatske kompanije i da traži "bar upola takve uslove i za naše kompanije".

Izvor: Tanjug

"Zbog hrvatske robe, naša negde u æošku" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

326 Komentari

Sortiraj po:

Pera Lozac

pre 8 godina

Knjaz Milos uvozi staklo iz Hrvatske, pa ako ga nema u Hrvatskoj... Nema u Knjazu vise nicega domaceg, osim nesto radnika na minimalcima.

A1

pre 8 godina

Hr je članica EU, svi sporazumi EU koji vrijede, onda vrijede i za HR. Srbija je svojom privatizacijom sama sebe uništila, a još veće uništavanje tek dolazi, pa zar je normalno da se toliko pomažu strana ulaganja sa 15.000, 20.000 eura po zaposlenom ili danas je primjer Smederevo koje se zadužilo izgradilo halu da bi je u bescijenje izdali stranom investitoru. To su pogodovanje nekome, a prema dotacijama niti jedna HR kompanija nije dobila pomoć države Srbije, i to je isto za zapitati se?
Srbija ima potpuno GMO soju, dodatke prehrambenim proizvodima koji su kancerogeni te kao takvi ne mogu u izvoz u EU. Pa raspitajte se malo što sve sadrži plazma keks, najbolje znaju oni koji tamo rade.
Kako god se srbi nervirali na ovaj moj komentar, neka se samo zapitaju KOJE SU TO PREPREKE DA SRBIJA POSTANE ČLAN STO (WTO započela s radom 1.1.95) sve je to HR davno ispunila i 2000 postala član,
http://www.mvep.hr/hr/vanjska-politika/multilateralni-odnosi/svjetska-trgovinska-organizacija-(wto)/
Dakle trgovina je otvoren biznis za sve, problem će biti kad Srbija postane član STO i kada drastično padnu carine u svega dvije godine prilagodbe, onda će srbija biti na udaru strane robe, ovo sada je sitno

Nesho BG

pre 8 godina

Hrvatska je članica EU, tako da EU dobrim delom snosi odgovornost za njeno ponašanje. Ako su nama ka EU otvorene granice, treba i prema Hrvatskoj.

Eva

pre 8 godina

Nepotreban uvoz strane robe unistava domacu proizvodnju i domaca radna mesta.Ovo je u interesu mocnog uvoznickog lobija i inostranih kompanija koje zaradjuju na nasem trzistu, istiskujuci domaca preduzeca.Zatim, ako hoce da investiraju u nasu drzavu, mi im dajemo razne podsticaje, ne bi li privukli inokapital i otvorili nova radna mesta.Na taj nacin drzava bila dvostruko na gubitku.

potrosac

pre 8 godina

svakako treba davati prednost domacim proizvodima, na Vucicevom mestu ja bih zabranio uvoz iz hrvatske i zabranio bih njihovim pevacima da nastupaju ovde kod nas u Srbiji!! Nase pevace necete videti u hrvatskoj!

Bojan

pre 8 godina

U pravu je Vucic!Prethodne vlasti su dozvolile Hrvatima da se agresivno ponasaju na srpskom trzistu a nisu trazili reciprocitet i za srpsku robu u Hrvatskoj !Tako nesto mora da se promeni i obezbede isti uslovi za obe drzave!

Jug

pre 8 godina

Konacno neko da se seti da podigne nasu privredu na noge,Hrvati nas samo iskoriscavaju,uvoze njihove proizvode u Srbiju a zatim pljuju po nama..

Momo

pre 8 godina

Pa demokrate su ih pustili i dali im odresene ruke,Vucic je zatekao to stanje..Vazno je da je sada reagovao i pitanje je dokle je spreman da ide.

Radovan

pre 8 godina

Nikad nije kasno da se investira u zemlje regiona. Nasa roba je sigurno konkurenta robi iz Hrvatske, Slovenije ili Madjarske, samo se do sada drzava nije zauzimala za taj problem. Sadasnja Vlada radi sve da domacim kompanijma omoguci plasiranje na trziste EU jer je to itekako izvodljivo.

veterinar BG

pre 8 godina

Ne mozes da prodas najbolje preradjivacke kapacitete,uzmes pare i potrosis na gluposti, a posle kukas kako ti isti koji su kupili te fabrike prodaju svoju,a ne tudju robu. U Srbiji se,btw, uglavnom trosi voda iz Srbije,to sto smo "Mivelu" prodali Hrvatima,"Knjaz" tamo nekom investicionom fondu, nesto Coca-coli itd. pa niko nas nije tukao da prodajemo,nego smo bili nesposobni (citaj mnogo smo krali) da sami napravimo brendove dostojne izvoza u razvijene zemlje. Najbolji primer je "Bakina tajna" ,extra proizvod za koji je pola sveta (sem nase vlade) bilo zainteresovano je na kraju prodat -opet Hrvatima!

Pero

pre 8 godina

Vucic ima dobre namere iako ja mislim da sa Hrvatima treba ostrije i rigoroznije jer se drugacije nece promeniti!Treba njima uvesti reciprocne mere pa neka vide sta ce da rade!

RadeUE

pre 8 godina

Domaci proizvodi treba da budu broj 1 na svim rafovima. Treba da se borimo da povecamo proizvodnju i izvos, a da smanjimo uvoz nepotrebne robe.

jura

pre 8 godina

o čemu mi pričamo?! Todorić je kupio Agrokor, Podravku,Tisak, E-novine, Dukat, Gavrilović,Ledo, Merkator (Slovenska firma)..... Todorić je doslovce kupio sve HR firme točnije Hrvatsku. Kupuje od seljaka farme i proizvodi mlijeko i meso,voće i povrće, gradi benzinske crpke i obnavlja studenske domove. On ne plaća porez jer nema tog kompjutora da mu izračuna porez koji bi trebao platiti. ON financira stranke i predsjedničke kampanje. Ako bi netko stane na žulj otpustit će 40 000 radnika u HR zato se nitko ne usudi prkositi mu. I širi se na region točnije Sloveniju, BIH i Srbiju. Uložio je u Srbiju milijardu eura (vaši političari se hvalili) i neće otići dok bar dvostruko izvuče. I mi smo taoci Todorića, sve što kupujete hrvatsko, ide Todoriću a ne nama, vjerujte mi.

Ljilja

pre 8 godina

Tako je, premijer je skroz ispravno postupio jer zeli da i mi plasiramo nase proizvode kao sto smo omogucili drugima, ovako se radi u interesu Srbije na posten i fer nacin.

Stanka

pre 8 godina

Naravno kad nemamo domaću maloprodaju! Doduše još uvek ima par manjih domaćih lanaca koji treba da pokažu da misle o radnicima i daju bolje uslove rada i odgovornije se ponašaju prema zajednici od stranih.

Jelena NInković

pre 8 godina

Srbija je zemlja koja je omogućila da svako bude konkurentan na tržištu i nikome ne zabranjuje da plasira robu kao u komšiluku,a inače treba poslušati reklamu kupujmo domaće,samo zato što nas svi nipodištavaju.

jasmina

pre 8 godina

Smatram da smo vise nego fer i posteni sto uopste plasiramo bili cije proizvode na nase rafove prodavnica ali tom prilikom lanci prodavnica treba da imaju jasna uputstva gde nasi proizvodi treba da stoje...treba da stoje u visinu ociju kupaca

f

pre 8 godina

Evo cinjenica:

2013. je Hrvatska je kupila skoro isto robe od Srbije, to jest 424 miljona dolara, ko sto je Srbija kupila Hrvatske robe – 436 miljona

Znaci hrvatsko-srpska robna razmene je skoro u balansu. za razliku od masovnih deficita koje Srbija ima skoro sa svim ostalim zemljama. Tako Srbija ima najmasovniji deficit, od miljardu dolara, sa bratskom Rusijom jer Rusi kupe 2,3 puta MANJE srpske robe, nego obrnuto

Srbiji je Hrvatska puno vaznije izvozno trziste, nego obrnuto. Naime Srbiji je Hrvatska 9. najvece izvozno trziste, dok je Hrvatskoj Srbija tek 16. najvece izvozno trziste

A to da kobajagi “Hrvatska zivi od izvoza Srbiji” to opovrgavaju najosnovnije cinjenice. Dakle hrvatski izvoz Srbiji 2013. godine, od 436 miljona dolara, je predstavljao manje od 2% totalnog hrvatskog izvoza, od 25 Miljardi dolara
(Marko, 6. oktobar 2015 08:19)

činjenice i internet, ti si tek neozbiljan..nek se ljudi malo ispušu

Al

pre 8 godina

Nije ovde pitanje hoce li neko prodavati nasu robu, vec je stav nacije. Hrvati nece kupovati nase. Ja sam proizvodjac i verujte mi hrvatski i srpski trgovac se ne razlikuju.Imaju isti cilj a to je profit. Jedan hrvatski trgovac je uvezao moju robu na njegov zahtev, kada sam mu rekao da to nece da pije vodu smejao mi se covek jer u celoj bivsoj jugi ima predstavnistva. Jedva je prodao prvu turu i sam mi priznao da mi se proizvod ne razlikuje od evropskih ali....I kod nas je slicno, sve je bolje narodu samo neka je iz nemacke, italije.... a pojma nemaju da se uvozi ko zna koja klasa robe i da ima puno domacih kvalitetnijih stvari. Nemac kupuje samo made in germany i to sam se licno uverio i svaka im cast, ostale pridoslice kupuju ostalo.
Vucic prica gluposti, ali nije ni on kriv sto su svi pre njega rasprodali sve sto je valjalo ovde.
Dok narod ne ukapira, nema nama ekonomije.

Miladin

pre 8 godina

Ma sve je to lepo i krasno, al objavi nam lepo koliko to Srbija proizvodi, koliko izvozi a koliko uvozi... to su sramni podaci, ne proizvodimo ni za sebe dovoljno, ali zahvaljujući građanima koji kupuju uvoznu robu, ostaje nešto i za izvoz.
U Srbiji čega god da se uhvatite postoji izvoznički lobi (zbog koga niko drugi ne može izvoziti osim njih), trgovački lobi (pa ste ograničeni gde i kako možete prodavati svoj proizvod), sve uz patronat državnih službi, a država umesto da organizuje plasman i otkup proizvoda i stimuliše proizvodnju, dozvoljava bezakonje i anarhiju u toj oblasti.
Kakva nam je prizvodnja takva nam je i roba, a onda se tako i kotira u inostranstvu.
Svi brendovi u Srbiji koji imaju kvalitet ili su prodati ili su potpuno degradirani (padom kvaliteta robe, izostankom marketinga, korupcijom...).
Dobro razmislite i u Srbiji kada kupujete, šta je to "naše"?

BeKo

pre 8 godina

Ovo je direktan primer političkog intervencionizma u ekonomeke odnose, kapital ne podnosi politiku pa ne verujem da ce biti koristi. Ekonomiju reguliše ponuda i potražnja a ne zaštita nekih proizvoda. Zakasnili smo još pre 10-15 godina sa investicijama u komšiluk i sad su nam drugi krivi, pa nije da je baš tako.
(Dragan BL, 5. oktobar 2015 22:41)

Slažem se sa Draganom.

toma

pre 8 godina

demagogija na kvadrat !!!! on i milanovic sve dogovori ovaj tamo da laprda ovaj ovde a glup naprod sa obe strane se prima i glasa za njih ! ! !

simeon

pre 8 godina

Dakle, šta je čije i koliko je, to je onako, kako da kažem, besmisleno utvrđivati.
Kompanije prelaze iz ruke jednog fonda u ruke drugog fonda.
Ne znam tačno, verovatno neko vodi evidenciju, koliko naših kompanije nije prešlo u ruke tamo nekog "iks-ipsilona" iz inostranstva. Moguće vrlo malo ...
Najzad, kada jednom, ne znamo tačno kada, pođemo i dođemo u tu EU, da li ćemo postavljati ovakva pitanja? (Verovatno samo u predizbornim kampanjama.)
Na žalost, neki pametni ljudi, davno još, pričali su o tome, kako će male nacije nestati. Ostaće samo samo pet, šest velikih, jakih, (Novčano i oružano.) Pregovaraće, kao što sada pregovaraju, a kada im dojadi pregovaranje, neko će pritisnuti dugme i .....

Ivke1

pre 8 godina

Dali se odlicna zemljista strancima i tajkunima da grade ogromne trzne centre,zasto drzava nije izgradila nekoliko ? Hvalite se nasom robom ,pa izlozite tu robu u trzne centre ako ih drzava izgradi ,zasto ne napravite pogone,fabrike za proizvodnju nase robe,koje ceka ,tako bi ste napravili nova radna mesta za hiljade ,smanjite uvoz robe iz hrvatske ,nedajte da vam diktiraju druge drzave ,smanjite pdv na nasu robu i imacete vrhunski profit .Zasto se niste ugledali na druge robne marke koje se reklamiraju po televiziji po ceo dan .Sami kvarite ovu drzavu a kukate kako je lose .Zasto drzava ne ozivi pkb zasto ne ozive farme ima kolko ocete i dobar deo je prazan .Zasto se za Srpsku ekonomiju ne borite o nasem interesu nego samo o svom .Primili ste izbeglice iz Sirije ,neka ste to su ljudi koji beze od rata ,al ponudite im da vode farme da budu od neke koristi ,mislite li da nece prihvatiti ? Uglavnom dosta stvari radite pogresno .

Marko

pre 8 godina

Evo cinjenica:

2013. je Hrvatska je kupila skoro isto robe od Srbije, to jest 424 miljona dolara, ko sto je Srbija kupila Hrvatske robe – 436 miljona

Znaci hrvatsko-srpska robna razmene je skoro u balansu. za razliku od masovnih deficita koje Srbija ima skoro sa svim ostalim zemljama. Tako Srbija ima najmasovniji deficit, od miljardu dolara, sa bratskom Rusijom jer Rusi kupe 2,3 puta MANJE srpske robe, nego obrnuto

Srbiji je Hrvatska puno vaznije izvozno trziste, nego obrnuto. Naime Srbiji je Hrvatska 9. najvece izvozno trziste, dok je Hrvatskoj Srbija tek 16. najvece izvozno trziste

A to da kobajagi “Hrvatska zivi od izvoza Srbiji” to opovrgavaju najosnovnije cinjenice. Dakle hrvatski izvoz Srbiji 2013. godine, od 436 miljona dolara, je predstavljao manje od 2% totalnog hrvatskog izvoza, od 25 Miljardi dolara

Masa

pre 8 godina

Kupujte "domacu" svinjetinu iz Brazila, sokove iz coka_cole i pepsija, pivo iz Calsberga, cokoladu Milka i Nestle. Sad pred izbore valja malo zaludeti narod laznim patriotizmom.

Aleksandar

pre 8 godina

Nasi proizvodi:

Frikom - Hrvatska ili Slovenija (ne znam kome je vise predata na kraju)
Soko Stark - (Slovenija)
Chipsy - Pepsi
C supe i ostalo - Nestle
Dijamant - Agrokor/Matijevic (Hrvatska)

I tako dalje...

nn

pre 8 godina

Iako ovde očigledno samo botovima dopuštaju da komentarišu, da ipak probam:
1. AV je skinuo uglađenu masku koja ga je očigledno predugo žuljala i vratio se politici koju najbolje zna: šovinizmu i širenju međunacionalne mržnje, kao da bi zamaskirao sve očigledniji raskorak između katastrofalno lošeg života u ovoj državi i njegovog razdraganog oduševljenja kako nam dobro ide,
2. ovolika količina botovskih komentara (13500?) znači da se AV-u baš trese fotelja,
3. ovaj od 90tih nezapamćen izliv mržnje prema susedima je možda i pokušaj da se skrene pažnja sa korupcijskog skandala, kada je Bajden u Americi ukazao AV-u da je njegov kum, koji je na čelu jednog velikog javnog preduzeća, tražio od američkih firmi reket od više miliona dolara.
4. ovo pokazuje da je AV spreman i da zarati ako treba da bi spasao svoju fotelju.
Bože sačuvaj nas.

hm

pre 8 godina

A zašto ste prodali trgovine? Kupite te trgovine natrag pa prodajte što god mislite da će se isplatiti. Jer na kraju, to je čisti kapitalizam, briga njega kako se zove koji proizvod, njemu je bitno da zarađuje...

srrrrrdjan

pre 8 godina

Moramo i mi da preduzmemo neke mere ne smemo dozvoliti da nas neko ponizava
(jeki, 5. oktobar 2015 23:49)
Moramo kako znamo i umemo naći način da zaštitimo naše brendove.
(Kosta, 5. oktobar 2015 23:48)
Slazem se sa Vucicem i konacno da neko kaze Hrvatima da tako vise ne moze!Oni su povlasceni na nasem trzistu a nase robe na njihovom uopste i nema!
(Perke, 5. oktobar 2015 23:38)
Ovu nepravdu ako je moguće moramo ispraviti što pre.
(Žika, 5. oktobar 2015 23:02)

Jeki, Kosti, Perketu i Ziki .... ako odgovara, ja bih Vam sendvice doneo tek negde oko 10h? Posto ste radili trecu smenu pa da odmorite malo ... A i juce je bio tezak dan, 150-160 saopstenja Premijera. Trebalo je pokriti sve to ...

Upuceni

pre 8 godina

@Insajder, nemas pojma o cemu pises. Na Rodinim I Ideinim policama je preko 85% robe iz Srbije. Roba se u prodavnice ne isporucuje kamionima iz Hrvatske pa samim tim nije ni moguce da se pomeraju domaci dobavljaci I da cekaju dok hrvatske firme zavrse posao. Firma zaposljava preko 9000 ljudi iz Srbije, medju prvima je po visini poreza koji se placa drzavi, plate se isplacuju redovno u dan.....Uostalom, izbor prodavnice u kojoj ce neko da kupuje je stvar slobodnog izbora. Neko ce kupovati u Delhaize-u (kolika ono bese zastupljenost nase robe na policama trgovackih lanaca u Belgiji?) I/ili Mercatoru a neko u Amanu. Neko ce odluku o kupovini doneti na bazi cene, neko na bazi kvaliteta a neko na bazi reciprociteta sa drzavom porekla kapitala....

Alex

pre 8 godina

budimo.realni i fer. hrvatska ima neke dobre brendove koji su cak i popularni u srbiji i zato se i uvoze. ali kako neko moze kupce u splitu naterati da kupe zacin c ako misle da je vegeta bolja? pravi lorak bila bi ex yu fudbalska liga pa bi se tmo i reklamama nadmetali prouzvodi iz srbije.

SimaKosmos

pre 8 godina

Kupujem hrvatske proizvode jer ih volim I zato sto su kvalitetniji,a ne zato sto su hrvatski,vegeta je uvek bila vegeta I tu nema price,vidim po komentarima cime se ljudi opterecuju?a 80% ljudi kod nas u korpi samo hleb I mleko ,zena ispred mene 300g mesa alo bre,znaci narod nema para ni za jedno ni za drugo to je srz problema,lako cemo.mi izabrati sta volimo kad se ima love u dzepu.

voodoo

pre 8 godina

Ajde sad svi tako je Vucicu, samo napred, pokazi im. Uhvatio je foru na podgrejanu netrpeljivost nasa dva naroda da stice popularnost, a i sam zna da od toga nema nista, Hrvatska kakva god jeste u Eu, a mi na celu sa Vucicem nismo, postoje razni medjunorodni trgovinski sporazumi koje Vucic zna, ali bira da pri ovoj izjavi ne pominje, Hrvatski privatni biznis nije usao u Srbiju zato sto smo im mi dali neke posebne uslove, vec zato sto je razvijeniji od naseg, koga cine povlascene politicke vezare, itd itd, inace sta je kontramera sada ako Hrvatska ne da bolje uslove od ovih, nista, prica u prazno, cist popularizam.

Marko

pre 8 godina

Ha ha ha, koji Alan Ford!
Prodaš firme strancu, a onda zahtjevaš od njega da ne prodaje svoju robu nego srpsku. Kao da mi sada u HR kažemo Kauflandu, Lidlu, Intersparu, Bauhausu, Ikei, Billi, Emmezeti..., nemojte prodavati vašu robu, morate prodavati HR robu i u Njemačku, Švedsku, Italiju, Sloveniju, Austriju, Srbiju... uvoziti bar 50% naše robe. Nemojte strane banke, koje ste pokupovale naše banke, izvlačiti dobit iz naše zemlje, pa je slati u matične zemlje, nemojte nama davati kamate na kredite 5-6% veće nego svojim ljudima u matičnim zemljama... Presmiješni ste!!!
Kupujte srpsko ako smatrate da je bolje ili ste patrioti i tako će te pomoći svom gospodarstvu, a to što ste prodali strancima državu nisu vam krivi hrvati, nego vi sami sebi jer ste izabrali sami svoju vlast.

Zoran

pre 8 godina

Vucicu,a sta radi ministar trgovine Rasim Ljajic.zasto ne napise ispod svakog proizvoda iz koje zemlje potice.to je u zapadnoj evropi prisutno odavno.u nasim Metro hiper marketima na odelenju ribe i morskih plodova,iznad svakog proizvoda stoji zastava iz koje zemlje potice proizvod,osim za proizvode iz Hrvatske.na njima je samo slika plave ribe.zasto?

BB

pre 8 godina

Ovo se kosi sa izvestajem Privredne komore Srbije ([link]) u kome se navodi podatak da izvoz iz Srbije u Hrvatsku raste dok iz Hrvatske u Srbiju opada, i da imamo pozitivni bilans u trgovini s Hrvatskom. Premijer je ili neobavesten pa iznosi svoj netacan utisak, ili namerno pokusava da obmane javnost. Neko od novinara na konferenciji za stampu je ovo mogao odmah da izgugla i da ga pita da prokomentarise taj podatak, u Americi bi ga odmah rastrgli novinari da nesto kaze suprotno cinjenicama.
(Goran, 5. oktobar 2015 23:16)

Ne vredi ovde objasnjavati. Pa ljudi mi njima izvozimo vise nego sto uvezemo, pogledajte zavod za statistiku. U izvozu su 6-7 na listi a po uvozu nisu medju prvih 10. Razlika u nekoliko stotina miliona u nasu koris. Pa oni imaju problem a ne mi, upravo zato sto su trziste zatvarali i mesali politku u trziste. Tek ce platiti za to. Zato je Milanovic toliko i nervozan. Citam kako svi ovde pametuju kada je Milanovic prozivao Srbiju i kako se Hrvati primali na to, a ovde nista bolji slucaj nije. Bukvano svi kukaju bez ikakvog razloga ... valjda to kolektivno pa ajmo redom.

Slobodna Srbija

pre 8 godina

Kupovinom ustaških proizvoda vi ubijate svoju decu odnosno unuke. Jednog dana će ga neki ustaša ubiti oružjem kupljenim od para koje ste vi dali. A ove kvislinške kvazi patriote neće još dugo.

Anaka

pre 8 godina

Nekad su se naši funkcioneri do besvesti izvinjavali Hrvatima i gledali samo koliku će proviziju da uzmu kako bi im što više naših kompanija prodali!

Zoran Ilic

pre 8 godina

Hvala bogu Vucicu da si poceo da pricas o tome.mi izvozimo sirovine a uvozimo finalni proizvod iz Hrvatske.recimo izvozimo kukuruz,soju,sojinu sacmu,suncukretovu sacmu a uvozimo svinje,svinjske preradjevine,pilece meso i preradjevine od pilica.Hrvatska daje podsticaj za izvoz...

Čvarkov

pre 8 godina

... konačno da neko pokreće ovu temu... samo uvozničkim logijima i hrvaCkim lancima trgovina odgovara trenutmo stanje stvari na srpskom ttžištu. To im je neko od nas dopustio, da se ovde "odomaće"... oćemo Aldi, Lidl, Tesco i ostale... da malo zaigramo i na drugi način... kontrolisati redovno kartelsko dogovaranje...

wilijams

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da ima ljudi koji i sada pljuju po Vucicu,pa ljudi ko je doveo te firme u Srbiji,od kad one rade premijer ih sigurno nije doveo,ali pokusava da zastiti nase firme i nase proizvode sto je sasvim u redu i kako moze neko to da blati.

Goran

pre 8 godina

Ovo se kosi sa izvestajem Privredne komore Srbije (http://www.pks.rs/Predstavnistva.aspx?id=9&t=4&jid=1) u kome se navodi podatak da izvoz iz Srbije u Hrvatsku raste dok iz Hrvatske u Srbiju opada, i da imamo pozitivni bilans u trgovini s Hrvatskom. Premijer je ili neobavesten pa iznosi svoj netacan utisak, ili namerno pokusava da obmane javnost. Neko od novinara na konferenciji za stampu je ovo mogao odmah da izgugla i da ga pita da prokomentarise taj podatak, u Americi bi ga odmah rastrgli novinari da nesto kaze suprotno cinjenicama.

Dragan

pre 8 godina

Ove polupismeni komentatori pisu o necemu sto pojma nemaju.Trazite i sa Kinom,SAD,Nemackom da vi njima svoje smece prodate za njihove proizvode.Hrvatske kompanije su privatne i samim tim same odlucuju sta ce i posto prodavati.Ko zeli "srpsko" ima na svakom cosku radnja iz Srbije.

Iva

pre 8 godina

Drzava mora da pomaze domacim preduzecima,ne moze se sve prepustiti trzistu, jer igraci na trzistu nisu ravnopravni.Da nije neophodno da se drzava mesa u privredne procese, je velika zabluda, trojanski konj neoliberalnog koncepta. Cak se i americka drzava ima ozbiljan upliv na njihovu ekonomiju. Necemo valda dozvoliti da nas Hrvati i ovaj put izmanipulisu i prodaju rog za svecu.

Srbin

pre 8 godina

To je jedna od tekovina 5. oktobarske revolucije. Još onaj Tadić išao pa se izvinjavao! Ne treba nama nikakav neprijatelj. Mi Srbi sami sebi smo najveći neprijatelji. Nemamo ni trunke nacionalnog dostojanstva i samopoštovanja.

Dane

pre 8 godina

Treba praviti takve ugovore gde ce nasa roba biti procentualno zastupljena u prodajnim hipermarketima. Veoma je vazno da se zastite domaci proizvodjaci.

Perke

pre 8 godina

Slazem se sa Vucicem i konacno da neko kaze Hrvatima da tako vise ne moze!Oni su povlasceni na nasem trzistu a nase robe na njihovom uopste i nema!

Ja

pre 8 godina

Za mene je Plazma najbolji keks koji postoji na svetu...i šteta je što se više ne izvozi...
(dejan, 5. oktobar 2015 20:55)

Na žalost, ne može da se izvozi, bar ne pod imenom "Plazma". Ima veze sa pravom industrijske svojine. Da ne dužim (iako mi sleduje gomila minusa) Plazma uopšte nije jugoslovenski proizvod, malo su se... koristile tuđe ideje.

Savke

pre 8 godina

Državi su vezane ruke po pitanju favorizovanja domaće robe, tu trebamo mi potrošači da pokažemo svoju odgovornost i svu srpsku robu koja nije lošijeg kvaliteta od hrvatske da stavimo na svoje liste kupovine.

Nada

pre 8 godina

Potpuno korektna odluka! Ako Hrvatska moze sa svojim proizvodima u nasoj zemlji da radi kako zeli,tako bi i Srbija trebala da ima slobodu rada u Hrvatskoj! Dogovor se postovati mora i treba!!!

corner

pre 8 godina

Vreme je da se probudimo, nasi proizvodi su bolji od njihovih, sto se tice kozmetike pre dvadeset godina retko se moglo videti ovolika pojava celavosti kod omladine a sad je uzela toliko maha kao pandemija, zaklucite sami...

Dragan BL

pre 8 godina

Ovo je direktan primer političkog intervencionizma u ekonomeke odnose, kapital ne podnosi politiku pa ne verujem da ce biti koristi. Ekonomiju reguliše ponuda i potražnja a ne zaštita nekih proizvoda. Zakasnili smo još pre 10-15 godina sa investicijama u komšiluk i sad su nam drugi krivi, pa nije da je baš tako.

Petar

pre 8 godina

Zatvaraju granicu sa Srbijom a zive od izvoza u nasu zemlju. Neshvatljivo!
(oradica, 05. oktobar 2015 18:49)

Jeste, umrli bi jadni bez nas... ne loži se.

Realnost

pre 8 godina

Srbija nema svoj proizvod, Knjaz Milos,Bambi Banat,Imlek i ostale poznate firme kupili su stranci i sva dobit od tih firmi ide u inostranstvo taliko o tome

Ivan

pre 8 godina

Velika i ziva nazalost istina...
(sara, 05. oktobar 2015 22:19)


Velika i ziva nazalost istina...
(bban, 05. oktobar 2015 22:18)

Odluči se, dal' si bot ili botinja?

Insajder

pre 8 godina

U Roda i Idea, hrvatskim marketima, se sve vise forsiraju hrvatski proizvodjaci i iskljucivo firme u hrvatskom vlasnistvu imaju prioritet kao dobavljaci.
Cak kada firme isporucuju robu, kada dodju hrvatski kamioni, ostali moraju da cekaju kako bi isporucili svoje proizvode da prvo posao obave njihove firme.
Dragi gradjani, ova informacija se da lako proveriti. Svako zna bar nekog ili taj zna nekog ko radi u tim marketima pa pitajte. Za proizvode koje zovete "srpski" a pravi vlasnici su ponovo hrvatske kompanije vazi isto pravilo pa se kao govori o "jednakosti".
Mislim da bi gradjani trebali da pogledaju malo bolje da li ce tamo da nastave da kupuju i da time direktno pomazu hrvatsku ekonomiju umesto domacu.
Nista nemam protiv njih ali se cini kao da to tiho planski i sa namerom rade.
A o ponasanju prema nasim ljudima koji kod njih rade ne treba pricati ako znate nekog tamo.
Reklamiraju se u oglasima za posao na infostudu kao da su divni odnosi u kolektivu a nasi menadzeri su pod stresom i bez prestanka vicu na zaposlene koji rade za minimalac. Za gluposti im odbijaju od plate. Svi su nervozni i vecinom neljubazni sto smo kao klijenti svi osetili na svojoj kozi. Umesto radnika (kojih ima malo jer nece da placaju) cesce mozete sresti predstavnike firmi koji u stvari sav posao i obavljaju umesto zaposlenih koji se ponasaju kako je vec opisano, a najcesce gledaju da izbegnu da urade svoje obaveze jer smatraju da nisu novcem motivisali.
Raspad sistema.

Vanja

pre 8 godina

Svaka drzava stiti svoje trziste i svoje proizvodjace a nasa je dozvolila Hrvatima zadnjih deset godina da se ponasaju kao monopolisti na srpskom trzistu i takvoj situaciji bilo je krajnje vreme da se to prekine i uspostave ravnopravni odnosi!Za ovo Vucic ima podrsku od mene!

Mika

pre 8 godina

Najzad da se neko setio da ispravi ono sto su prethodne vlasti dozvolile!Godinama gledamo kao Hrvatska agresivno nastupa u Srbiji a nasa drzava nije nista preduzimala!Sad je vreme da se te stvari promene!

Duquesa

pre 8 godina

Zašto upola, zar ne bismo trebali da imamo ista prava? Hrvatska je previše povlašćena u svakom pogledu. Ako oni nama, hajmo i mi njima.

sankar

pre 8 godina

Pocmite vise konkretno a manje demagoski .
1)
Koje su to srpske kompanije zeljele i pokusavale kupiti HR firme .
2) Koliko je to Srpskih kompanija u vlasnistvu domacih ljudi od vecih proizvodaca .
3) Sto ce biti kad pocmu dolaziti Lidl i ostale sa svojim markama .
4) Proucite koliko te HR kompanjie proizvode u Srbiji i izvoze itd .
Politicari izadite vise sa cinjenicama i brojkama , hvalili ste se da su Hrvati investirali skoro 1 miljardu eura a sad bi to NACINALIZIRALI .
5) Cekajte da pocmu pregovori sa EU pa onda to kobajagi trazite .
6) Isto postupite i sa bankama i ostalim kompanijama izvan Srbije
Nadam se u uspijeh Srbije i srpske privrede tek kad narod shvati da ga vode takvi demagozi kao " Veliki voda " i kad shvati da ga ne mogu voditi takvi 30 god a uvijek isto ili gore .

Srpkinja

pre 8 godina

Hrvatska je zemlja koja svoje cuva i strogo vodi racuna o uvozu proizvoda drugih zemalja, bilo bi bolje da malovise otvore trziste za srpske proizvode koji su visokog kvaliteta.

slucajno pride-nohh,ups!

pre 8 godina

Kasno Janko... Sve naše ste hrvatima prodali. A šta je to naše? Što tada niste vikali KUPUJMO DOMAĆE? To "domaće" je davno tudje.

Milena

pre 8 godina

Srbija je oduvek sa Hrvatskom imala korektan odnos , i na našem tržištu njihova roba je bila dobro plasirana i prihvaćena. Međutim vreme je i da mislimo na naša preduzeća i naš profit.

Andja

pre 8 godina

Pa jasno je kada je vlasnik “Frikom”, “Dijamant” iz Zrenjanina, “Kikindski mlin”. Prodavnice “Idea”, Todorić koji je prvi čovek "Agrokora" što je inače hrvatska kompanija. Mi smo krivi zbog toga što oni pune rafove svojim proizvodima.

Duquesa

pre 8 godina

Zašto upola, zar ne bismo trebali da imamo ista prava? Hrvatska je previše povlašćena u svakom pogledu. Ako oni nama, hajmo i mi njima.

Micka

pre 8 godina

Konačno da neko potegne i to pitanje: Kako do da hrvatske kompanije lagano ulaze na srpsko tržište i plasiraju investicije a naše bivaju ometene na sve načine od strane hrvatske države da plasiraju svoj kapital dole.

Sportski tip 90

pre 8 godina

Podržavam patriotsku ekonomiju, i uvek sam za kupovinu nekog domaćeg proizvoda, naspram nekog zvučnijeg iz inostranstva. Ako sami sebi ne pomognemo, neće niko.

Micka

pre 8 godina

Konačno da neko potegne i to pitanje: Kako do da hrvatske kompanije lagano ulaze na srpsko tržište i plasiraju investicije a naše bivaju ometene na sve načine od strane hrvatske države da plasiraju svoj kapital dole.

"Ujka s' Moravu"

pre 8 godina

Cisto da obvetimo nase gradjane kada pogledaju bar kodove(onaj dugacki broj sa 13 cifara) koji ne znaju ciji su proivodi.
Hvatski pocinje brojem 385....
Srpski pocinje brojem 860....
Slovenacki 383....
BiH 387....
MNE 389....
Makedonija 531....

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 8 godina

Ovaj opet prodaje maglu .. Niko ne moze da odredjuje coveku-privatniku koju robu ce on prodavati, a koju ne i to nas "dragi" premijer zna vrlo dobro - ali pretpostavlja verovatno da narod ne zna. To se odredjuje cenama, dakle poveca se porez/carina na uvoz strane robe, da bi strana roba bila skuplja ili se smanje porezi na domacu robu - da bi bila jeftinija, a nas "dragi" premijer je vec potpisao sa EU da njihova roba dolazi kod nas bez carinjenja tako da .. Ko je kriv za to? Vucic licno.

BBig

pre 8 godina

Nije tacno da nema koristi od toga sto smo trziste otvorili. Upravo sa Hrvatima je to situacija. Pogledajte izvoz koji imamo prema Hrvatskoj. Mnogostruko veci nego sto uvozimo od njih. Svi se podaci mogu videti na sajtu zavoda za statistiku. Zato su tako lako i zatvorili granice. Mnogostruko veci sufcit imamo sa njima u trgovi zato to i bode oci njihovu vlast. Ironicno je da tu najveci procenat upravo ima roba hrvatskih tajkuna koji su pokupovali fabrike ovde. Srbija generalno ima suficit u trgovinskoj razmeni sa svim zemljamam exYU, sem sa Slovenijom.

Ognjen

pre 8 godina

Hrvatski privrednici nemaju apsolutno nikakve prepreke za ulaganje u Srbiji, dok privrednici iz Srbije imaju ogromne probleme. To se konačno mora promeniti.

Bili Hr

pre 8 godina

Svako ce kupiti sto hoce makar bilo u ćošku. Bila bi bolja tema sto se moze kupiti i tko je sto po tom poduzeo da se poboljsa, a ne gdje se sto nalazi.

Uroš

pre 8 godina

Svojim lošim odnosom prema Srbiji u poslednje vreme, Hrvati definitivno nisu zaslužili da njihovi proizvodi budu prisutni na tržištu Srbije.

beba

pre 8 godina

Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnej sa svim državama regiona, uključujući i Hrvatsku. Nadam se da će u skorije vreme doći do poboljšanja krhkih odnosa dvaju država.

jack

pre 8 godina

Tržište je najvažniji resurs koji neka država ima. Mi smo naše tržište olako prepustili Hrvatima a zauzvrat nismo dobili ništa. Sad je kasno za pametovanje kada se vide sve negativne strane toga. Uništavanje domaćih privrednika naprimer Miškovića nije bilo bez razloga. Njegovim eliminisanjem otvoren je prostor za dolazak Hrvatskih privrednika Todorića i Tedeskog koji sada umesto naših caruju srpskim tržištem i zato nema nigde srpskih brendova u snašim prodavnicama. Oni zatiru mnoga radna mesta jer uništavaju srpsku proizvodnju koju zamenjuje uvezena hrvatska roba. To je odgovor onima koji tvrde da nema veze ako je vlasnik firme Hrvat.
Srbi su najkorumpiraniji narod u Evropi i za neku sitnu svotu će uhapsiti bilo kog srpskog privrednika samo ako mu neko iz Hrvatske plati. Od Vučića očekujem umesto naknadne pameti da odgovori ko uništava Miškovića, Karića, ko je pucao na Beka? Da li je to kampanja zatiranja srpske privrede u korist Hrvatske? Hm, hm.

Dragce

pre 8 godina

Ma ljudi moji , naših proizvoda usred Vankuvera:proizvodi ,, Bambi", ,,Pionir", ,,Aleva", ,,C";supe ,vanila prašak za pecivo, kafa ,kafa grand i td da ne nabrajam šta sve ima iz Srbije. Pozdrav iz prelepog Vankuvera.

abc

pre 8 godina

Necemo "Chipsos" , hocemo nas "Chipsy" iz Backog Maglica...
(Agrokomerc patriota, 05. oktobar 2015 18:15)

Agro patrioto, taj "nas" Chipsy koji spominjes je daaavno kupio pepsi...

ObjekTivno

pre 8 godina

Kao Hrvat, usput dosta aktivan na portalu b92, moram reci da me srpska roba u nasim marketima ni najmanje ne smeta, ali istu najcesce ne kupujem. Svidjelo se to vama ili ne, dakako uz izuzetke, vasa roba je jednostavno nize kvalitete. Opet, nije da nema izuzetaka, ali to je tako. Ako mislite da vas lazem, upitajte se, je li vama bolja makedonska i bugarska, ili srpska roba? A vasa ili slovenska/austrijska? Eto, standard uvjetuje kvalitetu, odavno poznato. Kao sto se hrvatski proizvodi gotovo uopce ne mogu naci u austrijskim ili njemackim marketima, tako je i u nasima udio srpske robe, na vasu zalost, nizak. U konacnici, ima nesto i u politikanstvu, da se ne lazemo.

Dragana

pre 8 godina

Podrzavam Vucica u pokretanju pitanja koliko su nasi proizvodi malo zastupljeni na Hrvatskim rafovima, a njihovi na nasim znamo da jesu maksimalno. Mnogi politicari su do sada samo postavljali to pitanje, a niko da se odluci da ga resi, do sada,kada ce to Vucic uraditi!

Akica

pre 8 godina

I Srpski proizvodi su dovoljno kvalitetni da zadovolje potrebe nasih potrosaca. Takodje se treba potruditi za veci izvoz nase robe jer imamo kvalitet koji mozemo dobro predstaviti inostranom trzistu!

ljupko

pre 8 godina

Vucicu kad ces shvatiti da nam hrvati nikada nisu bili prijatelji I nikada I nece biti.Trazi ti od Todorica koji vedri I oblaci u obe zemlje da koliko u Srbiju uveze Hrvatske robe toliko da ode nase robe tamo I sve ce biti u redu.Njemu ste otvorili trziste a ne Hrvatskoj drzavi.Sto se tice nase robe moze da stoji u bilo kom budzaku ja cu je naci a njihova mi netreba ni dzabe.Samo se plasim da jos malo nasu robu nece ni drzati.Mnogo mu se dopusta a ti samo kukaj I nista ne cini.Ja sam moj deo posla uradio sto kupujem samo nasu robu.Toliko od mene

marej

pre 8 godina

Mogu oni da puste nase da rade i sa istim mogucnostima kao njihove kompanije kod nas. Te nase proizvode u hrvatskoj nece niko kupovati, jer su nase.Taj narod ne zeli nase proizvode, verujte mi znam sta govorim.

Zg

pre 8 godina

Problem je u imenu. Treba smisliti neko drugo za hrvatsko tržište. U Srbiji nitko ne bi kupovao vodu, ne znam, "Ban Jelačić" ili "Kralj Tomislav", pa ne bi ni u Hrvatskoj prošao "Knjaz Miloš".

Prodaje se Knjazova Guarana, bez problema. Ostatak, velim, zbog imena ne može uspjeti.

sava

pre 8 godina

Treba da budemo vise nacionalisti, zasto da se nasa roba ne prodaje. reklamirati sve domace, a uvoziti ono sto nasi privrednici, poljoprivrednici ne mogu proizvesti.

Markov

pre 8 godina

Ovo je problem koji traje deceniju. Niko do sada se nije ni usudio tražiti reciprocitet od "braće". Treba, treba češće tražiti od Hrvata reciprocitet, a tražiti i alternative da manje od njih zavisimo. Naše lopuže koji su im poklonili na tacni tržište preispitati.

За_Боље_И_Нисмо

pre 8 godina

Како то мислиш: "bar upola takve uslove"?!
Ваљда БАР ИСТЕ. Побогу човече, па чији си ти премијер, наш или њихов?

Bacvanin

pre 8 godina

A sta bi da im prodas?
Mleko sa aflatoksinom?
Kilu hleba od 500g?
Benzin od 98 okatana, koji jedva ima 89 oktana?
Propan-Butan smesu, koja najvise sadrzi CO2?

Boris

pre 8 godina

Idu izbori i Vucic i dalje prosipa demagogoju i populizam nasem glupom narodu.I sada ce vecina nasih ljudi reci bravo,to je Srbin,cuva Srbiju.Gomila gluposti.E Vucicu pa sto narod zamajavas netacnim i laznim podacima,pa gde ce ti dusa jednog dana otici.Sram da te bude.

daddy cool

pre 8 godina

Kad se nisam prevrnuo od smeha. Covek trazi reciprocitet privrednih uslova. Nisu oni ludi da uniste sopstvene kompanije i proizvode kao sto mi to majstoski radimo. Daj covece ne brukaj se vise.

Juzna pruga

pre 8 godina

Srbija je talac u privrednoj zoni za Hrvackom ovo mora pod hitno da se menja. Hrvati stite svoju privredu i trziste zastitom uvoza nase robe, protiv toga postoje niz mera sa kojim se moze suprostaviti. Ali ajde prvo da govorimo o saradnji.

uskok

pre 8 godina

Najmanje odnos reciprociteta! Koji je nas trgovinski lanac u Hr., nijedan. Probao sam neki posao sa njima, doziveo tihi bojkot, samo su bili zainteresovani kako da uvale robu ovde, ali nikako oko uvoza iz Srbije. Treba da podrzi izvoznike, a usput to uceniti reciprocitetom, oni to nama rade godinama!

Olja

pre 8 godina

Bilo bi dobro da prihvate 50% to bi nama dosta odgovaralo i tacno je da mi imamo jako dobre proizvode koji su pali u senku zbog proizvoda sa tudjeg trzista,ipak bi trebali da malo vise forsiramo svoje.

Petar

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da se noko i ovoga setio. Pa ljudi, šta se čeka, prekinite već jednom ovu smešnu igru. Sad je moderno u vezi toga reći, Pa gde smo tu mi?

zdato

pre 8 godina

Kada bi, od svih obecanja, samo ovaj problem resio, ja bih zuvek glasao za njega. A to kazem iz prostog razloga - znam i vidim vec po izjavi da, kao i u svemu ostalom, nema pojma kako to da resi, generalizuje, bez plana, bez strategije, lov na glasove u mulju svakodnevnih trivia i to je sve sto smo videli u ovih 3 godine. Horor film za svakog normalnog coveka, nasa svakodnevnica je jedan horror classic.

Petar

pre 8 godina

Vidi botove, nemaju šta pametno da kažu pa ponavljaju reči svog velikog idola, da li da se smejem ili da plačem... A vučić priča kao da nema nikakve veze što je takva situacija da naša roba propada, em zbog lošeg kvaliteta em zbog slabog plasmana.

Vele & izdanje

pre 8 godina

ako od Hrvatske, slicne banana-drzave prosi da dobijemo bar upola losiji tretman kakava li trazi od super sila poput Rusij, EU, Nemacke i SAD?
Ne vise od 20x gori?

iskustvo uci

pre 8 godina

A kakva je nasa roba u ...Takovo upropasteno, Crvenka takidje - ono na sve lici samo na Jafu ne, stocni fond upropasten zahvaljujuci ministru iz devedesetih - Matijevicu....Trudili se Draskovici i Matijevic svojski. Bolje da su ostali tamo odakle su.

Evgenija

pre 8 godina

Ovde postoje niz mera koje mogu da se primene protiv komsija ali ajde prvo da razgovaramo o saradnji i da se dopusti plasman nase robe na to trziste.

Milos

pre 8 godina

Bio sa zenom kod njenih u Makedoniju, ulazim u neki market zaboravio sam mu ime i 70% proizvoda iz nase zemlje! Kafa, caj, mleko, sir, prsuta, slanina, margarin, zejtin, cokolade, smoki, cak i na Pall Mall cigaretama pise proizvodi Vranje! Pa bre i oni imaju isto lepih proizvoda a kod nas nigde ne mozes da ih kupis, npr Stobi Flips! Ili vitaminkine bonbone! Ne znam zasto se zalimo????

Rajko

pre 8 godina

Do sda su svi ćutali, nisu tražili reprocitet u izvozu u Hrvatsku. Ovo je davno trebalo učiniti, nema razloga da se trgovina favorizuje samo u smeru ka Srbiji.

ravnoTEŽA

pre 8 godina

Sa Hrvarskom kao i drugim država bivše SFRJ treba voditi ekonomsku politiku na principima reciprociteta.Koliko naših firmi kod njih toliko njihovih kod nas.

baklava

pre 8 godina

Kada bi srbi bili slozni i nedelju dana izbegavali da kupuju hrvatske proizvode, brzo bi Idea otisla sa naseg trzista. Ali, kako srbe ujediniti?!

ratluk od meda

pre 8 godina

Narodu je svejedno cija je voda, bitno je da imaju novca da je kupe. Sve dok im bude svejedno, vise ce se prodavati roba koja nije u cosku!

Jana

pre 8 godina

I treba premijer da stiti nase interese i zastupa i trazi prava za nase kompanije. Hrvatska jos uvek kaska za promenama iako su usli u EU. Ali nadam se da ce nasi odnosi da budu sve bolji i bolji.

Borkes

pre 8 godina

E to bih voleo da vidim. Ovo traje vec godinama. Njihova roba u svakoj radnji, a nasu ne mozemo da plasiramo. A to sto smo Stark, Frikom i ostale jake firme prodali Hrvatima, to mi nikad nece biti jasno.

brokol

pre 8 godina

zna se da su hrvati jedva cekali da plasiraju svoju robu na srpsko trziste ali zato nasu robu ne prihvataju! Ako im mi vec nudimo nase trziste, trebalo bi i oni nama svoje....

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Ne radi se o tome da li su hrvatske ili srpske kompanije, vladaju zakoni tržišta, ponuda, potražnja, kvaliteta, cijena, profit...tako jasno da će trgovci robu koja se dobro prodaje i na kojoj zarađuju više staviti naprijed, a ostalu robu tamo negdje u ćošak gdje se ne vidi, može Knjaz Miloš biti star hiljadu godina, to nema veze.

Andja

pre 8 godina

Hrvati jako grese ako misle da ce zavrsiti na tome da njihova roba i privrednici imaju otvorena vrata kod nas a mi nailazimo na Kineski zid u tako zvanoj robnoj razmeni i nastup nasih privrednika na njihovo trziste.

Boycie

pre 8 godina

Kad su Hrvati umeli a posluju? Nikada. Par tajkuna koji tresu i to je to, oni moraju pod hitno da prihvate sve obaveze EU kako su prihvatili i prava koja imaju, malo više da se ugledaju na nas i to je to.

Milan Djordjevic

pre 8 godina

Iznislio čovek vruću vodu, a sam je deo uvozničkog lobija, pa toliko godina vladaš i tek sad si video. Neobavešten kao Koštunica. E sad da uskladiš jednakost na tržištu, još četiri godine...možda i bude nešti.

Građanin sveta

pre 8 godina

Knjaz Miloš je naš koliko i Coca-Cola koja se puni u Zemunu. Čista demagogija za praznoglave. Bambi, Imlek i Miloš posluju u sastavu stranog investicionog fonda.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/531445/Prodat-Danube-Foods-Group-vlasnik-Imleka-Bambija-Knjaza

Ali lako je vladati narodom koji ne zna bi šta znači investicioni fond, niti ima bilo kakvo osnovno poznavanje ekonomije.

Građanin sveta

pre 8 godina

Knjaz Miloš je naš koliko i Coca-Cola koja se puni u Zemunu. Čista demagogija za praznoglave. Bambi, Imlek i Miloš posluju u sastavu stranog investicionog fonda.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/531445/Prodat-Danube-Foods-Group-vlasnik-Imleka-Bambija-Knjaza

Ali lako je vladati narodom koji ne zna bi šta znači investicioni fond, niti ima bilo kakvo osnovno poznavanje ekonomije.

Dragce

pre 8 godina

Ma ljudi moji , naših proizvoda usred Vankuvera:proizvodi ,, Bambi", ,,Pionir", ,,Aleva", ,,C";supe ,vanila prašak za pecivo, kafa ,kafa grand i td da ne nabrajam šta sve ima iz Srbije. Pozdrav iz prelepog Vankuvera.

Evgenija

pre 8 godina

Ovde postoje niz mera koje mogu da se primene protiv komsija ali ajde prvo da razgovaramo o saradnji i da se dopusti plasman nase robe na to trziste.

ObjekTivno

pre 8 godina

Kao Hrvat, usput dosta aktivan na portalu b92, moram reci da me srpska roba u nasim marketima ni najmanje ne smeta, ali istu najcesce ne kupujem. Svidjelo se to vama ili ne, dakako uz izuzetke, vasa roba je jednostavno nize kvalitete. Opet, nije da nema izuzetaka, ali to je tako. Ako mislite da vas lazem, upitajte se, je li vama bolja makedonska i bugarska, ili srpska roba? A vasa ili slovenska/austrijska? Eto, standard uvjetuje kvalitetu, odavno poznato. Kao sto se hrvatski proizvodi gotovo uopce ne mogu naci u austrijskim ili njemackim marketima, tako je i u nasima udio srpske robe, na vasu zalost, nizak. U konacnici, ima nesto i u politikanstvu, da se ne lazemo.

Akica

pre 8 godina

I Srpski proizvodi su dovoljno kvalitetni da zadovolje potrebe nasih potrosaca. Takodje se treba potruditi za veci izvoz nase robe jer imamo kvalitet koji mozemo dobro predstaviti inostranom trzistu!

Marko

pre 8 godina

Ha ha ha, koji Alan Ford!
Prodaš firme strancu, a onda zahtjevaš od njega da ne prodaje svoju robu nego srpsku. Kao da mi sada u HR kažemo Kauflandu, Lidlu, Intersparu, Bauhausu, Ikei, Billi, Emmezeti..., nemojte prodavati vašu robu, morate prodavati HR robu i u Njemačku, Švedsku, Italiju, Sloveniju, Austriju, Srbiju... uvoziti bar 50% naše robe. Nemojte strane banke, koje ste pokupovale naše banke, izvlačiti dobit iz naše zemlje, pa je slati u matične zemlje, nemojte nama davati kamate na kredite 5-6% veće nego svojim ljudima u matičnim zemljama... Presmiješni ste!!!
Kupujte srpsko ako smatrate da je bolje ili ste patrioti i tako će te pomoći svom gospodarstvu, a to što ste prodali strancima državu nisu vam krivi hrvati, nego vi sami sebi jer ste izabrali sami svoju vlast.

Bacvanin

pre 8 godina

A sta bi da im prodas?
Mleko sa aflatoksinom?
Kilu hleba od 500g?
Benzin od 98 okatana, koji jedva ima 89 oktana?
Propan-Butan smesu, koja najvise sadrzi CO2?

daddy cool

pre 8 godina

Kad se nisam prevrnuo od smeha. Covek trazi reciprocitet privrednih uslova. Nisu oni ludi da uniste sopstvene kompanije i proizvode kao sto mi to majstoski radimo. Daj covece ne brukaj se vise.

Olja

pre 8 godina

Bilo bi dobro da prihvate 50% to bi nama dosta odgovaralo i tacno je da mi imamo jako dobre proizvode koji su pali u senku zbog proizvoda sa tudjeg trzista,ipak bi trebali da malo vise forsiramo svoje.

Uroš

pre 8 godina

Svojim lošim odnosom prema Srbiji u poslednje vreme, Hrvati definitivno nisu zaslužili da njihovi proizvodi budu prisutni na tržištu Srbije.

Slobodna Srbija

pre 8 godina

Kupovinom ustaških proizvoda vi ubijate svoju decu odnosno unuke. Jednog dana će ga neki ustaša ubiti oružjem kupljenim od para koje ste vi dali. A ove kvislinške kvazi patriote neće još dugo.

"Ujka s' Moravu"

pre 8 godina

Cisto da obvetimo nase gradjane kada pogledaju bar kodove(onaj dugacki broj sa 13 cifara) koji ne znaju ciji su proivodi.
Hvatski pocinje brojem 385....
Srpski pocinje brojem 860....
Slovenacki 383....
BiH 387....
MNE 389....
Makedonija 531....

Zg

pre 8 godina

Problem je u imenu. Treba smisliti neko drugo za hrvatsko tržište. U Srbiji nitko ne bi kupovao vodu, ne znam, "Ban Jelačić" ili "Kralj Tomislav", pa ne bi ni u Hrvatskoj prošao "Knjaz Miloš".

Prodaje se Knjazova Guarana, bez problema. Ostatak, velim, zbog imena ne može uspjeti.

Boycie

pre 8 godina

Kad su Hrvati umeli a posluju? Nikada. Par tajkuna koji tresu i to je to, oni moraju pod hitno da prihvate sve obaveze EU kako su prihvatili i prava koja imaju, malo više da se ugledaju na nas i to je to.

Ognjen

pre 8 godina

Hrvatski privrednici nemaju apsolutno nikakve prepreke za ulaganje u Srbiji, dok privrednici iz Srbije imaju ogromne probleme. To se konačno mora promeniti.

Petar

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da se noko i ovoga setio. Pa ljudi, šta se čeka, prekinite već jednom ovu smešnu igru. Sad je moderno u vezi toga reći, Pa gde smo tu mi?

baklava

pre 8 godina

Kada bi srbi bili slozni i nedelju dana izbegavali da kupuju hrvatske proizvode, brzo bi Idea otisla sa naseg trzista. Ali, kako srbe ujediniti?!

Zoran Ilic

pre 8 godina

Hvala bogu Vucicu da si poceo da pricas o tome.mi izvozimo sirovine a uvozimo finalni proizvod iz Hrvatske.recimo izvozimo kukuruz,soju,sojinu sacmu,suncukretovu sacmu a uvozimo svinje,svinjske preradjevine,pilece meso i preradjevine od pilica.Hrvatska daje podsticaj za izvoz...

marej

pre 8 godina

Mogu oni da puste nase da rade i sa istim mogucnostima kao njihove kompanije kod nas. Te nase proizvode u hrvatskoj nece niko kupovati, jer su nase.Taj narod ne zeli nase proizvode, verujte mi znam sta govorim.

Srbin

pre 8 godina

To je jedna od tekovina 5. oktobarske revolucije. Još onaj Tadić išao pa se izvinjavao! Ne treba nama nikakav neprijatelj. Mi Srbi sami sebi smo najveći neprijatelji. Nemamo ni trunke nacionalnog dostojanstva i samopoštovanja.

brokol

pre 8 godina

zna se da su hrvati jedva cekali da plasiraju svoju robu na srpsko trziste ali zato nasu robu ne prihvataju! Ako im mi vec nudimo nase trziste, trebalo bi i oni nama svoje....

wilijams

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da ima ljudi koji i sada pljuju po Vucicu,pa ljudi ko je doveo te firme u Srbiji,od kad one rade premijer ih sigurno nije doveo,ali pokusava da zastiti nase firme i nase proizvode sto je sasvim u redu i kako moze neko to da blati.

Perke

pre 8 godina

Slazem se sa Vucicem i konacno da neko kaze Hrvatima da tako vise ne moze!Oni su povlasceni na nasem trzistu a nase robe na njihovom uopste i nema!

Iva

pre 8 godina

Drzava mora da pomaze domacim preduzecima,ne moze se sve prepustiti trzistu, jer igraci na trzistu nisu ravnopravni.Da nije neophodno da se drzava mesa u privredne procese, je velika zabluda, trojanski konj neoliberalnog koncepta. Cak se i americka drzava ima ozbiljan upliv na njihovu ekonomiju. Necemo valda dozvoliti da nas Hrvati i ovaj put izmanipulisu i prodaju rog za svecu.

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 8 godina

Ovaj opet prodaje maglu .. Niko ne moze da odredjuje coveku-privatniku koju robu ce on prodavati, a koju ne i to nas "dragi" premijer zna vrlo dobro - ali pretpostavlja verovatno da narod ne zna. To se odredjuje cenama, dakle poveca se porez/carina na uvoz strane robe, da bi strana roba bila skuplja ili se smanje porezi na domacu robu - da bi bila jeftinija, a nas "dragi" premijer je vec potpisao sa EU da njihova roba dolazi kod nas bez carinjenja tako da .. Ko je kriv za to? Vucic licno.

Anaka

pre 8 godina

Nekad su se naši funkcioneri do besvesti izvinjavali Hrvatima i gledali samo koliku će proviziju da uzmu kako bi im što više naših kompanija prodali!

Mika

pre 8 godina

Najzad da se neko setio da ispravi ono sto su prethodne vlasti dozvolile!Godinama gledamo kao Hrvatska agresivno nastupa u Srbiji a nasa drzava nije nista preduzimala!Sad je vreme da se te stvari promene!

Juzna pruga

pre 8 godina

Srbija je talac u privrednoj zoni za Hrvackom ovo mora pod hitno da se menja. Hrvati stite svoju privredu i trziste zastitom uvoza nase robe, protiv toga postoje niz mera sa kojim se moze suprostaviti. Ali ajde prvo da govorimo o saradnji.

Sportski tip 90

pre 8 godina

Podržavam patriotsku ekonomiju, i uvek sam za kupovinu nekog domaćeg proizvoda, naspram nekog zvučnijeg iz inostranstva. Ako sami sebi ne pomognemo, neće niko.

ravnoTEŽA

pre 8 godina

Sa Hrvarskom kao i drugim država bivše SFRJ treba voditi ekonomsku politiku na principima reciprociteta.Koliko naših firmi kod njih toliko njihovih kod nas.

Dane

pre 8 godina

Treba praviti takve ugovore gde ce nasa roba biti procentualno zastupljena u prodajnim hipermarketima. Veoma je vazno da se zastite domaci proizvodjaci.

uskok

pre 8 godina

Najmanje odnos reciprociteta! Koji je nas trgovinski lanac u Hr., nijedan. Probao sam neki posao sa njima, doziveo tihi bojkot, samo su bili zainteresovani kako da uvale robu ovde, ali nikako oko uvoza iz Srbije. Treba da podrzi izvoznike, a usput to uceniti reciprocitetom, oni to nama rade godinama!

iskustvo uci

pre 8 godina

A kakva je nasa roba u ...Takovo upropasteno, Crvenka takidje - ono na sve lici samo na Jafu ne, stocni fond upropasten zahvaljujuci ministru iz devedesetih - Matijevicu....Trudili se Draskovici i Matijevic svojski. Bolje da su ostali tamo odakle su.

Borkes

pre 8 godina

E to bih voleo da vidim. Ovo traje vec godinama. Njihova roba u svakoj radnji, a nasu ne mozemo da plasiramo. A to sto smo Stark, Frikom i ostale jake firme prodali Hrvatima, to mi nikad nece biti jasno.

Nada

pre 8 godina

Potpuno korektna odluka! Ako Hrvatska moze sa svojim proizvodima u nasoj zemlji da radi kako zeli,tako bi i Srbija trebala da ima slobodu rada u Hrvatskoj! Dogovor se postovati mora i treba!!!

srrrrrdjan

pre 8 godina

Moramo i mi da preduzmemo neke mere ne smemo dozvoliti da nas neko ponizava
(jeki, 5. oktobar 2015 23:49)
Moramo kako znamo i umemo naći način da zaštitimo naše brendove.
(Kosta, 5. oktobar 2015 23:48)
Slazem se sa Vucicem i konacno da neko kaze Hrvatima da tako vise ne moze!Oni su povlasceni na nasem trzistu a nase robe na njihovom uopste i nema!
(Perke, 5. oktobar 2015 23:38)
Ovu nepravdu ako je moguće moramo ispraviti što pre.
(Žika, 5. oktobar 2015 23:02)

Jeki, Kosti, Perketu i Ziki .... ako odgovara, ja bih Vam sendvice doneo tek negde oko 10h? Posto ste radili trecu smenu pa da odmorite malo ... A i juce je bio tezak dan, 150-160 saopstenja Premijera. Trebalo je pokriti sve to ...

Ja

pre 8 godina

Za mene je Plazma najbolji keks koji postoji na svetu...i šteta je što se više ne izvozi...
(dejan, 5. oktobar 2015 20:55)

Na žalost, ne može da se izvozi, bar ne pod imenom "Plazma". Ima veze sa pravom industrijske svojine. Da ne dužim (iako mi sleduje gomila minusa) Plazma uopšte nije jugoslovenski proizvod, malo su se... koristile tuđe ideje.

Dragan

pre 8 godina

Ove polupismeni komentatori pisu o necemu sto pojma nemaju.Trazite i sa Kinom,SAD,Nemackom da vi njima svoje smece prodate za njihove proizvode.Hrvatske kompanije su privatne i samim tim same odlucuju sta ce i posto prodavati.Ko zeli "srpsko" ima na svakom cosku radnja iz Srbije.

sava

pre 8 godina

Treba da budemo vise nacionalisti, zasto da se nasa roba ne prodaje. reklamirati sve domace, a uvoziti ono sto nasi privrednici, poljoprivrednici ne mogu proizvesti.

Andja

pre 8 godina

Hrvati jako grese ako misle da ce zavrsiti na tome da njihova roba i privrednici imaju otvorena vrata kod nas a mi nailazimo na Kineski zid u tako zvanoj robnoj razmeni i nastup nasih privrednika na njihovo trziste.

corner

pre 8 godina

Vreme je da se probudimo, nasi proizvodi su bolji od njihovih, sto se tice kozmetike pre dvadeset godina retko se moglo videti ovolika pojava celavosti kod omladine a sad je uzela toliko maha kao pandemija, zaklucite sami...

Vanja

pre 8 godina

Svaka drzava stiti svoje trziste i svoje proizvodjace a nasa je dozvolila Hrvatima zadnjih deset godina da se ponasaju kao monopolisti na srpskom trzistu i takvoj situaciji bilo je krajnje vreme da se to prekine i uspostave ravnopravni odnosi!Za ovo Vucic ima podrsku od mene!

beba

pre 8 godina

Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnej sa svim državama regiona, uključujući i Hrvatsku. Nadam se da će u skorije vreme doći do poboljšanja krhkih odnosa dvaju država.

Markov

pre 8 godina

Ovo je problem koji traje deceniju. Niko do sada se nije ni usudio tražiti reciprocitet od "braće". Treba, treba češće tražiti od Hrvata reciprocitet, a tražiti i alternative da manje od njih zavisimo. Naše lopuže koji su im poklonili na tacni tržište preispitati.

Jana

pre 8 godina

I treba premijer da stiti nase interese i zastupa i trazi prava za nase kompanije. Hrvatska jos uvek kaska za promenama iako su usli u EU. Ali nadam se da ce nasi odnosi da budu sve bolji i bolji.

Rajko

pre 8 godina

Do sda su svi ćutali, nisu tražili reprocitet u izvozu u Hrvatsku. Ovo je davno trebalo učiniti, nema razloga da se trgovina favorizuje samo u smeru ka Srbiji.

Andja

pre 8 godina

Pa jasno je kada je vlasnik “Frikom”, “Dijamant” iz Zrenjanina, “Kikindski mlin”. Prodavnice “Idea”, Todorić koji je prvi čovek "Agrokora" što je inače hrvatska kompanija. Mi smo krivi zbog toga što oni pune rafove svojim proizvodima.

Srpkinja

pre 8 godina

Hrvatska je zemlja koja svoje cuva i strogo vodi racuna o uvozu proizvoda drugih zemalja, bilo bi bolje da malovise otvore trziste za srpske proizvode koji su visokog kvaliteta.

abc

pre 8 godina

Necemo "Chipsos" , hocemo nas "Chipsy" iz Backog Maglica...
(Agrokomerc patriota, 05. oktobar 2015 18:15)

Agro patrioto, taj "nas" Chipsy koji spominjes je daaavno kupio pepsi...

Milena

pre 8 godina

Srbija je oduvek sa Hrvatskom imala korektan odnos , i na našem tržištu njihova roba je bila dobro plasirana i prihvaćena. Međutim vreme je i da mislimo na naša preduzeća i naš profit.

Milan Djordjevic

pre 8 godina

Iznislio čovek vruću vodu, a sam je deo uvozničkog lobija, pa toliko godina vladaš i tek sad si video. Neobavešten kao Koštunica. E sad da uskladiš jednakost na tržištu, još četiri godine...možda i bude nešti.

Dragana

pre 8 godina

Podrzavam Vucica u pokretanju pitanja koliko su nasi proizvodi malo zastupljeni na Hrvatskim rafovima, a njihovi na nasim znamo da jesu maksimalno. Mnogi politicari su do sada samo postavljali to pitanje, a niko da se odluci da ga resi, do sada,kada ce to Vucic uraditi!

veterinar BG

pre 8 godina

Ne mozes da prodas najbolje preradjivacke kapacitete,uzmes pare i potrosis na gluposti, a posle kukas kako ti isti koji su kupili te fabrike prodaju svoju,a ne tudju robu. U Srbiji se,btw, uglavnom trosi voda iz Srbije,to sto smo "Mivelu" prodali Hrvatima,"Knjaz" tamo nekom investicionom fondu, nesto Coca-coli itd. pa niko nas nije tukao da prodajemo,nego smo bili nesposobni (citaj mnogo smo krali) da sami napravimo brendove dostojne izvoza u razvijene zemlje. Najbolji primer je "Bakina tajna" ,extra proizvod za koji je pola sveta (sem nase vlade) bilo zainteresovano je na kraju prodat -opet Hrvatima!

Savke

pre 8 godina

Državi su vezane ruke po pitanju favorizovanja domaće robe, tu trebamo mi potrošači da pokažemo svoju odgovornost i svu srpsku robu koja nije lošijeg kvaliteta od hrvatske da stavimo na svoje liste kupovine.

Masa

pre 8 godina

Kupujte "domacu" svinjetinu iz Brazila, sokove iz coka_cole i pepsija, pivo iz Calsberga, cokoladu Milka i Nestle. Sad pred izbore valja malo zaludeti narod laznim patriotizmom.

Ivan

pre 8 godina

Velika i ziva nazalost istina...
(sara, 05. oktobar 2015 22:19)


Velika i ziva nazalost istina...
(bban, 05. oktobar 2015 22:18)

Odluči se, dal' si bot ili botinja?

Milos

pre 8 godina

Bio sa zenom kod njenih u Makedoniju, ulazim u neki market zaboravio sam mu ime i 70% proizvoda iz nase zemlje! Kafa, caj, mleko, sir, prsuta, slanina, margarin, zejtin, cokolade, smoki, cak i na Pall Mall cigaretama pise proizvodi Vranje! Pa bre i oni imaju isto lepih proizvoda a kod nas nigde ne mozes da ih kupis, npr Stobi Flips! Ili vitaminkine bonbone! Ne znam zasto se zalimo????

Boris

pre 8 godina

Idu izbori i Vucic i dalje prosipa demagogoju i populizam nasem glupom narodu.I sada ce vecina nasih ljudi reci bravo,to je Srbin,cuva Srbiju.Gomila gluposti.E Vucicu pa sto narod zamajavas netacnim i laznim podacima,pa gde ce ti dusa jednog dana otici.Sram da te bude.

За_Боље_И_Нисмо

pre 8 godina

Како то мислиш: "bar upola takve uslove"?!
Ваљда БАР ИСТЕ. Побогу човече, па чији си ти премијер, наш или њихов?

zdato

pre 8 godina

Kada bi, od svih obecanja, samo ovaj problem resio, ja bih zuvek glasao za njega. A to kazem iz prostog razloga - znam i vidim vec po izjavi da, kao i u svemu ostalom, nema pojma kako to da resi, generalizuje, bez plana, bez strategije, lov na glasove u mulju svakodnevnih trivia i to je sve sto smo videli u ovih 3 godine. Horor film za svakog normalnog coveka, nasa svakodnevnica je jedan horror classic.

jack

pre 8 godina

Tržište je najvažniji resurs koji neka država ima. Mi smo naše tržište olako prepustili Hrvatima a zauzvrat nismo dobili ništa. Sad je kasno za pametovanje kada se vide sve negativne strane toga. Uništavanje domaćih privrednika naprimer Miškovića nije bilo bez razloga. Njegovim eliminisanjem otvoren je prostor za dolazak Hrvatskih privrednika Todorića i Tedeskog koji sada umesto naših caruju srpskim tržištem i zato nema nigde srpskih brendova u snašim prodavnicama. Oni zatiru mnoga radna mesta jer uništavaju srpsku proizvodnju koju zamenjuje uvezena hrvatska roba. To je odgovor onima koji tvrde da nema veze ako je vlasnik firme Hrvat.
Srbi su najkorumpiraniji narod u Evropi i za neku sitnu svotu će uhapsiti bilo kog srpskog privrednika samo ako mu neko iz Hrvatske plati. Od Vučića očekujem umesto naknadne pameti da odgovori ko uništava Miškovića, Karića, ko je pucao na Beka? Da li je to kampanja zatiranja srpske privrede u korist Hrvatske? Hm, hm.

Duquesa

pre 8 godina

Zašto upola, zar ne bismo trebali da imamo ista prava? Hrvatska je previše povlašćena u svakom pogledu. Ako oni nama, hajmo i mi njima.

Micka

pre 8 godina

Konačno da neko potegne i to pitanje: Kako do da hrvatske kompanije lagano ulaze na srpsko tržište i plasiraju investicije a naše bivaju ometene na sve načine od strane hrvatske države da plasiraju svoj kapital dole.

Čvarkov

pre 8 godina

... konačno da neko pokreće ovu temu... samo uvozničkim logijima i hrvaCkim lancima trgovina odgovara trenutmo stanje stvari na srpskom ttžištu. To im je neko od nas dopustio, da se ovde "odomaće"... oćemo Aldi, Lidl, Tesco i ostale... da malo zaigramo i na drugi način... kontrolisati redovno kartelsko dogovaranje...

BB

pre 8 godina

Ovo se kosi sa izvestajem Privredne komore Srbije ([link]) u kome se navodi podatak da izvoz iz Srbije u Hrvatsku raste dok iz Hrvatske u Srbiju opada, i da imamo pozitivni bilans u trgovini s Hrvatskom. Premijer je ili neobavesten pa iznosi svoj netacan utisak, ili namerno pokusava da obmane javnost. Neko od novinara na konferenciji za stampu je ovo mogao odmah da izgugla i da ga pita da prokomentarise taj podatak, u Americi bi ga odmah rastrgli novinari da nesto kaze suprotno cinjenicama.
(Goran, 5. oktobar 2015 23:16)

Ne vredi ovde objasnjavati. Pa ljudi mi njima izvozimo vise nego sto uvezemo, pogledajte zavod za statistiku. U izvozu su 6-7 na listi a po uvozu nisu medju prvih 10. Razlika u nekoliko stotina miliona u nasu koris. Pa oni imaju problem a ne mi, upravo zato sto su trziste zatvarali i mesali politku u trziste. Tek ce platiti za to. Zato je Milanovic toliko i nervozan. Citam kako svi ovde pametuju kada je Milanovic prozivao Srbiju i kako se Hrvati primali na to, a ovde nista bolji slucaj nije. Bukvano svi kukaju bez ikakvog razloga ... valjda to kolektivno pa ajmo redom.

Micka

pre 8 godina

Konačno da neko potegne i to pitanje: Kako do da hrvatske kompanije lagano ulaze na srpsko tržište i plasiraju investicije a naše bivaju ometene na sve načine od strane hrvatske države da plasiraju svoj kapital dole.

nn

pre 8 godina

Iako ovde očigledno samo botovima dopuštaju da komentarišu, da ipak probam:
1. AV je skinuo uglađenu masku koja ga je očigledno predugo žuljala i vratio se politici koju najbolje zna: šovinizmu i širenju međunacionalne mržnje, kao da bi zamaskirao sve očigledniji raskorak između katastrofalno lošeg života u ovoj državi i njegovog razdraganog oduševljenja kako nam dobro ide,
2. ovolika količina botovskih komentara (13500?) znači da se AV-u baš trese fotelja,
3. ovaj od 90tih nezapamćen izliv mržnje prema susedima je možda i pokušaj da se skrene pažnja sa korupcijskog skandala, kada je Bajden u Americi ukazao AV-u da je njegov kum, koji je na čelu jednog velikog javnog preduzeća, tražio od američkih firmi reket od više miliona dolara.
4. ovo pokazuje da je AV spreman i da zarati ako treba da bi spasao svoju fotelju.
Bože sačuvaj nas.

Duquesa

pre 8 godina

Zašto upola, zar ne bismo trebali da imamo ista prava? Hrvatska je previše povlašćena u svakom pogledu. Ako oni nama, hajmo i mi njima.

RadeUE

pre 8 godina

Domaci proizvodi treba da budu broj 1 na svim rafovima. Treba da se borimo da povecamo proizvodnju i izvos, a da smanjimo uvoz nepotrebne robe.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Ne radi se o tome da li su hrvatske ili srpske kompanije, vladaju zakoni tržišta, ponuda, potražnja, kvaliteta, cijena, profit...tako jasno da će trgovci robu koja se dobro prodaje i na kojoj zarađuju više staviti naprijed, a ostalu robu tamo negdje u ćošak gdje se ne vidi, može Knjaz Miloš biti star hiljadu godina, to nema veze.

Petar

pre 8 godina

Vidi botove, nemaju šta pametno da kažu pa ponavljaju reči svog velikog idola, da li da se smejem ili da plačem... A vučić priča kao da nema nikakve veze što je takva situacija da naša roba propada, em zbog lošeg kvaliteta em zbog slabog plasmana.

Goran

pre 8 godina

Ovo se kosi sa izvestajem Privredne komore Srbije (http://www.pks.rs/Predstavnistva.aspx?id=9&t=4&jid=1) u kome se navodi podatak da izvoz iz Srbije u Hrvatsku raste dok iz Hrvatske u Srbiju opada, i da imamo pozitivni bilans u trgovini s Hrvatskom. Premijer je ili neobavesten pa iznosi svoj netacan utisak, ili namerno pokusava da obmane javnost. Neko od novinara na konferenciji za stampu je ovo mogao odmah da izgugla i da ga pita da prokomentarise taj podatak, u Americi bi ga odmah rastrgli novinari da nesto kaze suprotno cinjenicama.

Zoran

pre 8 godina

Vucicu,a sta radi ministar trgovine Rasim Ljajic.zasto ne napise ispod svakog proizvoda iz koje zemlje potice.to je u zapadnoj evropi prisutno odavno.u nasim Metro hiper marketima na odelenju ribe i morskih plodova,iznad svakog proizvoda stoji zastava iz koje zemlje potice proizvod,osim za proizvode iz Hrvatske.na njima je samo slika plave ribe.zasto?

ljupko

pre 8 godina

Vucicu kad ces shvatiti da nam hrvati nikada nisu bili prijatelji I nikada I nece biti.Trazi ti od Todorica koji vedri I oblaci u obe zemlje da koliko u Srbiju uveze Hrvatske robe toliko da ode nase robe tamo I sve ce biti u redu.Njemu ste otvorili trziste a ne Hrvatskoj drzavi.Sto se tice nase robe moze da stoji u bilo kom budzaku ja cu je naci a njihova mi netreba ni dzabe.Samo se plasim da jos malo nasu robu nece ni drzati.Mnogo mu se dopusta a ti samo kukaj I nista ne cini.Ja sam moj deo posla uradio sto kupujem samo nasu robu.Toliko od mene

Realnost

pre 8 godina

Srbija nema svoj proizvod, Knjaz Milos,Bambi Banat,Imlek i ostale poznate firme kupili su stranci i sva dobit od tih firmi ide u inostranstvo taliko o tome

Upuceni

pre 8 godina

@Insajder, nemas pojma o cemu pises. Na Rodinim I Ideinim policama je preko 85% robe iz Srbije. Roba se u prodavnice ne isporucuje kamionima iz Hrvatske pa samim tim nije ni moguce da se pomeraju domaci dobavljaci I da cekaju dok hrvatske firme zavrse posao. Firma zaposljava preko 9000 ljudi iz Srbije, medju prvima je po visini poreza koji se placa drzavi, plate se isplacuju redovno u dan.....Uostalom, izbor prodavnice u kojoj ce neko da kupuje je stvar slobodnog izbora. Neko ce kupovati u Delhaize-u (kolika ono bese zastupljenost nase robe na policama trgovackih lanaca u Belgiji?) I/ili Mercatoru a neko u Amanu. Neko ce odluku o kupovini doneti na bazi cene, neko na bazi kvaliteta a neko na bazi reciprociteta sa drzavom porekla kapitala....

SimaKosmos

pre 8 godina

Kupujem hrvatske proizvode jer ih volim I zato sto su kvalitetniji,a ne zato sto su hrvatski,vegeta je uvek bila vegeta I tu nema price,vidim po komentarima cime se ljudi opterecuju?a 80% ljudi kod nas u korpi samo hleb I mleko ,zena ispred mene 300g mesa alo bre,znaci narod nema para ni za jedno ni za drugo to je srz problema,lako cemo.mi izabrati sta volimo kad se ima love u dzepu.

Marko

pre 8 godina

Evo cinjenica:

2013. je Hrvatska je kupila skoro isto robe od Srbije, to jest 424 miljona dolara, ko sto je Srbija kupila Hrvatske robe – 436 miljona

Znaci hrvatsko-srpska robna razmene je skoro u balansu. za razliku od masovnih deficita koje Srbija ima skoro sa svim ostalim zemljama. Tako Srbija ima najmasovniji deficit, od miljardu dolara, sa bratskom Rusijom jer Rusi kupe 2,3 puta MANJE srpske robe, nego obrnuto

Srbiji je Hrvatska puno vaznije izvozno trziste, nego obrnuto. Naime Srbiji je Hrvatska 9. najvece izvozno trziste, dok je Hrvatskoj Srbija tek 16. najvece izvozno trziste

A to da kobajagi “Hrvatska zivi od izvoza Srbiji” to opovrgavaju najosnovnije cinjenice. Dakle hrvatski izvoz Srbiji 2013. godine, od 436 miljona dolara, je predstavljao manje od 2% totalnog hrvatskog izvoza, od 25 Miljardi dolara

Bili Hr

pre 8 godina

Svako ce kupiti sto hoce makar bilo u ćošku. Bila bi bolja tema sto se moze kupiti i tko je sto po tom poduzeo da se poboljsa, a ne gdje se sto nalazi.

Petar

pre 8 godina

Zatvaraju granicu sa Srbijom a zive od izvoza u nasu zemlju. Neshvatljivo!
(oradica, 05. oktobar 2015 18:49)

Jeste, umrli bi jadni bez nas... ne loži se.

Dragan BL

pre 8 godina

Ovo je direktan primer političkog intervencionizma u ekonomeke odnose, kapital ne podnosi politiku pa ne verujem da ce biti koristi. Ekonomiju reguliše ponuda i potražnja a ne zaštita nekih proizvoda. Zakasnili smo još pre 10-15 godina sa investicijama u komšiluk i sad su nam drugi krivi, pa nije da je baš tako.

voodoo

pre 8 godina

Ajde sad svi tako je Vucicu, samo napred, pokazi im. Uhvatio je foru na podgrejanu netrpeljivost nasa dva naroda da stice popularnost, a i sam zna da od toga nema nista, Hrvatska kakva god jeste u Eu, a mi na celu sa Vucicem nismo, postoje razni medjunorodni trgovinski sporazumi koje Vucic zna, ali bira da pri ovoj izjavi ne pominje, Hrvatski privatni biznis nije usao u Srbiju zato sto smo im mi dali neke posebne uslove, vec zato sto je razvijeniji od naseg, koga cine povlascene politicke vezare, itd itd, inace sta je kontramera sada ako Hrvatska ne da bolje uslove od ovih, nista, prica u prazno, cist popularizam.

sankar

pre 8 godina

Pocmite vise konkretno a manje demagoski .
1)
Koje su to srpske kompanije zeljele i pokusavale kupiti HR firme .
2) Koliko je to Srpskih kompanija u vlasnistvu domacih ljudi od vecih proizvodaca .
3) Sto ce biti kad pocmu dolaziti Lidl i ostale sa svojim markama .
4) Proucite koliko te HR kompanjie proizvode u Srbiji i izvoze itd .
Politicari izadite vise sa cinjenicama i brojkama , hvalili ste se da su Hrvati investirali skoro 1 miljardu eura a sad bi to NACINALIZIRALI .
5) Cekajte da pocmu pregovori sa EU pa onda to kobajagi trazite .
6) Isto postupite i sa bankama i ostalim kompanijama izvan Srbije
Nadam se u uspijeh Srbije i srpske privrede tek kad narod shvati da ga vode takvi demagozi kao " Veliki voda " i kad shvati da ga ne mogu voditi takvi 30 god a uvijek isto ili gore .

hm

pre 8 godina

A zašto ste prodali trgovine? Kupite te trgovine natrag pa prodajte što god mislite da će se isplatiti. Jer na kraju, to je čisti kapitalizam, briga njega kako se zove koji proizvod, njemu je bitno da zarađuje...

Vele & izdanje

pre 8 godina

ako od Hrvatske, slicne banana-drzave prosi da dobijemo bar upola losiji tretman kakava li trazi od super sila poput Rusij, EU, Nemacke i SAD?
Ne vise od 20x gori?

BBig

pre 8 godina

Nije tacno da nema koristi od toga sto smo trziste otvorili. Upravo sa Hrvatima je to situacija. Pogledajte izvoz koji imamo prema Hrvatskoj. Mnogostruko veci nego sto uvozimo od njih. Svi se podaci mogu videti na sajtu zavoda za statistiku. Zato su tako lako i zatvorili granice. Mnogostruko veci sufcit imamo sa njima u trgovi zato to i bode oci njihovu vlast. Ironicno je da tu najveci procenat upravo ima roba hrvatskih tajkuna koji su pokupovali fabrike ovde. Srbija generalno ima suficit u trgovinskoj razmeni sa svim zemljamam exYU, sem sa Slovenijom.

Stanka

pre 8 godina

Naravno kad nemamo domaću maloprodaju! Doduše još uvek ima par manjih domaćih lanaca koji treba da pokažu da misle o radnicima i daju bolje uslove rada i odgovornije se ponašaju prema zajednici od stranih.

ratluk od meda

pre 8 godina

Narodu je svejedno cija je voda, bitno je da imaju novca da je kupe. Sve dok im bude svejedno, vise ce se prodavati roba koja nije u cosku!

jura

pre 8 godina

o čemu mi pričamo?! Todorić je kupio Agrokor, Podravku,Tisak, E-novine, Dukat, Gavrilović,Ledo, Merkator (Slovenska firma)..... Todorić je doslovce kupio sve HR firme točnije Hrvatsku. Kupuje od seljaka farme i proizvodi mlijeko i meso,voće i povrće, gradi benzinske crpke i obnavlja studenske domove. On ne plaća porez jer nema tog kompjutora da mu izračuna porez koji bi trebao platiti. ON financira stranke i predsjedničke kampanje. Ako bi netko stane na žulj otpustit će 40 000 radnika u HR zato se nitko ne usudi prkositi mu. I širi se na region točnije Sloveniju, BIH i Srbiju. Uložio je u Srbiju milijardu eura (vaši političari se hvalili) i neće otići dok bar dvostruko izvuče. I mi smo taoci Todorića, sve što kupujete hrvatsko, ide Todoriću a ne nama, vjerujte mi.

Pero

pre 8 godina

Vucic ima dobre namere iako ja mislim da sa Hrvatima treba ostrije i rigoroznije jer se drugacije nece promeniti!Treba njima uvesti reciprocne mere pa neka vide sta ce da rade!

toma

pre 8 godina

demagogija na kvadrat !!!! on i milanovic sve dogovori ovaj tamo da laprda ovaj ovde a glup naprod sa obe strane se prima i glasa za njih ! ! !

Insajder

pre 8 godina

U Roda i Idea, hrvatskim marketima, se sve vise forsiraju hrvatski proizvodjaci i iskljucivo firme u hrvatskom vlasnistvu imaju prioritet kao dobavljaci.
Cak kada firme isporucuju robu, kada dodju hrvatski kamioni, ostali moraju da cekaju kako bi isporucili svoje proizvode da prvo posao obave njihove firme.
Dragi gradjani, ova informacija se da lako proveriti. Svako zna bar nekog ili taj zna nekog ko radi u tim marketima pa pitajte. Za proizvode koje zovete "srpski" a pravi vlasnici su ponovo hrvatske kompanije vazi isto pravilo pa se kao govori o "jednakosti".
Mislim da bi gradjani trebali da pogledaju malo bolje da li ce tamo da nastave da kupuju i da time direktno pomazu hrvatsku ekonomiju umesto domacu.
Nista nemam protiv njih ali se cini kao da to tiho planski i sa namerom rade.
A o ponasanju prema nasim ljudima koji kod njih rade ne treba pricati ako znate nekog tamo.
Reklamiraju se u oglasima za posao na infostudu kao da su divni odnosi u kolektivu a nasi menadzeri su pod stresom i bez prestanka vicu na zaposlene koji rade za minimalac. Za gluposti im odbijaju od plate. Svi su nervozni i vecinom neljubazni sto smo kao klijenti svi osetili na svojoj kozi. Umesto radnika (kojih ima malo jer nece da placaju) cesce mozete sresti predstavnike firmi koji u stvari sav posao i obavljaju umesto zaposlenih koji se ponasaju kako je vec opisano, a najcesce gledaju da izbegnu da urade svoje obaveze jer smatraju da nisu novcem motivisali.
Raspad sistema.

Alex

pre 8 godina

budimo.realni i fer. hrvatska ima neke dobre brendove koji su cak i popularni u srbiji i zato se i uvoze. ali kako neko moze kupce u splitu naterati da kupe zacin c ako misle da je vegeta bolja? pravi lorak bila bi ex yu fudbalska liga pa bi se tmo i reklamama nadmetali prouzvodi iz srbije.

f

pre 8 godina

Evo cinjenica:

2013. je Hrvatska je kupila skoro isto robe od Srbije, to jest 424 miljona dolara, ko sto je Srbija kupila Hrvatske robe – 436 miljona

Znaci hrvatsko-srpska robna razmene je skoro u balansu. za razliku od masovnih deficita koje Srbija ima skoro sa svim ostalim zemljama. Tako Srbija ima najmasovniji deficit, od miljardu dolara, sa bratskom Rusijom jer Rusi kupe 2,3 puta MANJE srpske robe, nego obrnuto

Srbiji je Hrvatska puno vaznije izvozno trziste, nego obrnuto. Naime Srbiji je Hrvatska 9. najvece izvozno trziste, dok je Hrvatskoj Srbija tek 16. najvece izvozno trziste

A to da kobajagi “Hrvatska zivi od izvoza Srbiji” to opovrgavaju najosnovnije cinjenice. Dakle hrvatski izvoz Srbiji 2013. godine, od 436 miljona dolara, je predstavljao manje od 2% totalnog hrvatskog izvoza, od 25 Miljardi dolara
(Marko, 6. oktobar 2015 08:19)

činjenice i internet, ti si tek neozbiljan..nek se ljudi malo ispušu

Al

pre 8 godina

Nije ovde pitanje hoce li neko prodavati nasu robu, vec je stav nacije. Hrvati nece kupovati nase. Ja sam proizvodjac i verujte mi hrvatski i srpski trgovac se ne razlikuju.Imaju isti cilj a to je profit. Jedan hrvatski trgovac je uvezao moju robu na njegov zahtev, kada sam mu rekao da to nece da pije vodu smejao mi se covek jer u celoj bivsoj jugi ima predstavnistva. Jedva je prodao prvu turu i sam mi priznao da mi se proizvod ne razlikuje od evropskih ali....I kod nas je slicno, sve je bolje narodu samo neka je iz nemacke, italije.... a pojma nemaju da se uvozi ko zna koja klasa robe i da ima puno domacih kvalitetnijih stvari. Nemac kupuje samo made in germany i to sam se licno uverio i svaka im cast, ostale pridoslice kupuju ostalo.
Vucic prica gluposti, ali nije ni on kriv sto su svi pre njega rasprodali sve sto je valjalo ovde.
Dok narod ne ukapira, nema nama ekonomije.

slucajno pride-nohh,ups!

pre 8 godina

Kasno Janko... Sve naše ste hrvatima prodali. A šta je to naše? Što tada niste vikali KUPUJMO DOMAĆE? To "domaće" je davno tudje.

Aleksandar

pre 8 godina

Nasi proizvodi:

Frikom - Hrvatska ili Slovenija (ne znam kome je vise predata na kraju)
Soko Stark - (Slovenija)
Chipsy - Pepsi
C supe i ostalo - Nestle
Dijamant - Agrokor/Matijevic (Hrvatska)

I tako dalje...

jasmina

pre 8 godina

Smatram da smo vise nego fer i posteni sto uopste plasiramo bili cije proizvode na nase rafove prodavnica ali tom prilikom lanci prodavnica treba da imaju jasna uputstva gde nasi proizvodi treba da stoje...treba da stoje u visinu ociju kupaca

A1

pre 8 godina

Hr je članica EU, svi sporazumi EU koji vrijede, onda vrijede i za HR. Srbija je svojom privatizacijom sama sebe uništila, a još veće uništavanje tek dolazi, pa zar je normalno da se toliko pomažu strana ulaganja sa 15.000, 20.000 eura po zaposlenom ili danas je primjer Smederevo koje se zadužilo izgradilo halu da bi je u bescijenje izdali stranom investitoru. To su pogodovanje nekome, a prema dotacijama niti jedna HR kompanija nije dobila pomoć države Srbije, i to je isto za zapitati se?
Srbija ima potpuno GMO soju, dodatke prehrambenim proizvodima koji su kancerogeni te kao takvi ne mogu u izvoz u EU. Pa raspitajte se malo što sve sadrži plazma keks, najbolje znaju oni koji tamo rade.
Kako god se srbi nervirali na ovaj moj komentar, neka se samo zapitaju KOJE SU TO PREPREKE DA SRBIJA POSTANE ČLAN STO (WTO započela s radom 1.1.95) sve je to HR davno ispunila i 2000 postala član,
http://www.mvep.hr/hr/vanjska-politika/multilateralni-odnosi/svjetska-trgovinska-organizacija-(wto)/
Dakle trgovina je otvoren biznis za sve, problem će biti kad Srbija postane član STO i kada drastično padnu carine u svega dvije godine prilagodbe, onda će srbija biti na udaru strane robe, ovo sada je sitno

Miladin

pre 8 godina

Ma sve je to lepo i krasno, al objavi nam lepo koliko to Srbija proizvodi, koliko izvozi a koliko uvozi... to su sramni podaci, ne proizvodimo ni za sebe dovoljno, ali zahvaljujući građanima koji kupuju uvoznu robu, ostaje nešto i za izvoz.
U Srbiji čega god da se uhvatite postoji izvoznički lobi (zbog koga niko drugi ne može izvoziti osim njih), trgovački lobi (pa ste ograničeni gde i kako možete prodavati svoj proizvod), sve uz patronat državnih službi, a država umesto da organizuje plasman i otkup proizvoda i stimuliše proizvodnju, dozvoljava bezakonje i anarhiju u toj oblasti.
Kakva nam je prizvodnja takva nam je i roba, a onda se tako i kotira u inostranstvu.
Svi brendovi u Srbiji koji imaju kvalitet ili su prodati ili su potpuno degradirani (padom kvaliteta robe, izostankom marketinga, korupcijom...).
Dobro razmislite i u Srbiji kada kupujete, šta je to "naše"?

BeKo

pre 8 godina

Ovo je direktan primer političkog intervencionizma u ekonomeke odnose, kapital ne podnosi politiku pa ne verujem da ce biti koristi. Ekonomiju reguliše ponuda i potražnja a ne zaštita nekih proizvoda. Zakasnili smo još pre 10-15 godina sa investicijama u komšiluk i sad su nam drugi krivi, pa nije da je baš tako.
(Dragan BL, 5. oktobar 2015 22:41)

Slažem se sa Draganom.

Jelena NInković

pre 8 godina

Srbija je zemlja koja je omogućila da svako bude konkurentan na tržištu i nikome ne zabranjuje da plasira robu kao u komšiluku,a inače treba poslušati reklamu kupujmo domaće,samo zato što nas svi nipodištavaju.

Ivke1

pre 8 godina

Dali se odlicna zemljista strancima i tajkunima da grade ogromne trzne centre,zasto drzava nije izgradila nekoliko ? Hvalite se nasom robom ,pa izlozite tu robu u trzne centre ako ih drzava izgradi ,zasto ne napravite pogone,fabrike za proizvodnju nase robe,koje ceka ,tako bi ste napravili nova radna mesta za hiljade ,smanjite uvoz robe iz hrvatske ,nedajte da vam diktiraju druge drzave ,smanjite pdv na nasu robu i imacete vrhunski profit .Zasto se niste ugledali na druge robne marke koje se reklamiraju po televiziji po ceo dan .Sami kvarite ovu drzavu a kukate kako je lose .Zasto drzava ne ozivi pkb zasto ne ozive farme ima kolko ocete i dobar deo je prazan .Zasto se za Srpsku ekonomiju ne borite o nasem interesu nego samo o svom .Primili ste izbeglice iz Sirije ,neka ste to su ljudi koji beze od rata ,al ponudite im da vode farme da budu od neke koristi ,mislite li da nece prihvatiti ? Uglavnom dosta stvari radite pogresno .

Ljilja

pre 8 godina

Tako je, premijer je skroz ispravno postupio jer zeli da i mi plasiramo nase proizvode kao sto smo omogucili drugima, ovako se radi u interesu Srbije na posten i fer nacin.

Pera Lozac

pre 8 godina

Knjaz Milos uvozi staklo iz Hrvatske, pa ako ga nema u Hrvatskoj... Nema u Knjazu vise nicega domaceg, osim nesto radnika na minimalcima.

simeon

pre 8 godina

Dakle, šta je čije i koliko je, to je onako, kako da kažem, besmisleno utvrđivati.
Kompanije prelaze iz ruke jednog fonda u ruke drugog fonda.
Ne znam tačno, verovatno neko vodi evidenciju, koliko naših kompanije nije prešlo u ruke tamo nekog "iks-ipsilona" iz inostranstva. Moguće vrlo malo ...
Najzad, kada jednom, ne znamo tačno kada, pođemo i dođemo u tu EU, da li ćemo postavljati ovakva pitanja? (Verovatno samo u predizbornim kampanjama.)
Na žalost, neki pametni ljudi, davno još, pričali su o tome, kako će male nacije nestati. Ostaće samo samo pet, šest velikih, jakih, (Novčano i oružano.) Pregovaraće, kao što sada pregovaraju, a kada im dojadi pregovaranje, neko će pritisnuti dugme i .....

Momo

pre 8 godina

Pa demokrate su ih pustili i dali im odresene ruke,Vucic je zatekao to stanje..Vazno je da je sada reagovao i pitanje je dokle je spreman da ide.

Bojan

pre 8 godina

U pravu je Vucic!Prethodne vlasti su dozvolile Hrvatima da se agresivno ponasaju na srpskom trzistu a nisu trazili reciprocitet i za srpsku robu u Hrvatskoj !Tako nesto mora da se promeni i obezbede isti uslovi za obe drzave!

Jug

pre 8 godina

Konacno neko da se seti da podigne nasu privredu na noge,Hrvati nas samo iskoriscavaju,uvoze njihove proizvode u Srbiju a zatim pljuju po nama..

Radovan

pre 8 godina

Nikad nije kasno da se investira u zemlje regiona. Nasa roba je sigurno konkurenta robi iz Hrvatske, Slovenije ili Madjarske, samo se do sada drzava nije zauzimala za taj problem. Sadasnja Vlada radi sve da domacim kompanijma omoguci plasiranje na trziste EU jer je to itekako izvodljivo.

potrosac

pre 8 godina

svakako treba davati prednost domacim proizvodima, na Vucicevom mestu ja bih zabranio uvoz iz hrvatske i zabranio bih njihovim pevacima da nastupaju ovde kod nas u Srbiji!! Nase pevace necete videti u hrvatskoj!

Eva

pre 8 godina

Nepotreban uvoz strane robe unistava domacu proizvodnju i domaca radna mesta.Ovo je u interesu mocnog uvoznickog lobija i inostranih kompanija koje zaradjuju na nasem trzistu, istiskujuci domaca preduzeca.Zatim, ako hoce da investiraju u nasu drzavu, mi im dajemo razne podsticaje, ne bi li privukli inokapital i otvorili nova radna mesta.Na taj nacin drzava bila dvostruko na gubitku.

Nesho BG

pre 8 godina

Hrvatska je članica EU, tako da EU dobrim delom snosi odgovornost za njeno ponašanje. Ako su nama ka EU otvorene granice, treba i prema Hrvatskoj.

ObjekTivno

pre 8 godina

Kao Hrvat, usput dosta aktivan na portalu b92, moram reci da me srpska roba u nasim marketima ni najmanje ne smeta, ali istu najcesce ne kupujem. Svidjelo se to vama ili ne, dakako uz izuzetke, vasa roba je jednostavno nize kvalitete. Opet, nije da nema izuzetaka, ali to je tako. Ako mislite da vas lazem, upitajte se, je li vama bolja makedonska i bugarska, ili srpska roba? A vasa ili slovenska/austrijska? Eto, standard uvjetuje kvalitetu, odavno poznato. Kao sto se hrvatski proizvodi gotovo uopce ne mogu naci u austrijskim ili njemackim marketima, tako je i u nasima udio srpske robe, na vasu zalost, nizak. U konacnici, ima nesto i u politikanstvu, da se ne lazemo.

Građanin sveta

pre 8 godina

Knjaz Miloš je naš koliko i Coca-Cola koja se puni u Zemunu. Čista demagogija za praznoglave. Bambi, Imlek i Miloš posluju u sastavu stranog investicionog fonda.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/531445/Prodat-Danube-Foods-Group-vlasnik-Imleka-Bambija-Knjaza

Ali lako je vladati narodom koji ne zna bi šta znači investicioni fond, niti ima bilo kakvo osnovno poznavanje ekonomije.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Ne radi se o tome da li su hrvatske ili srpske kompanije, vladaju zakoni tržišta, ponuda, potražnja, kvaliteta, cijena, profit...tako jasno da će trgovci robu koja se dobro prodaje i na kojoj zarađuju više staviti naprijed, a ostalu robu tamo negdje u ćošak gdje se ne vidi, može Knjaz Miloš biti star hiljadu godina, to nema veze.

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 8 godina

Ovaj opet prodaje maglu .. Niko ne moze da odredjuje coveku-privatniku koju robu ce on prodavati, a koju ne i to nas "dragi" premijer zna vrlo dobro - ali pretpostavlja verovatno da narod ne zna. To se odredjuje cenama, dakle poveca se porez/carina na uvoz strane robe, da bi strana roba bila skuplja ili se smanje porezi na domacu robu - da bi bila jeftinija, a nas "dragi" premijer je vec potpisao sa EU da njihova roba dolazi kod nas bez carinjenja tako da .. Ko je kriv za to? Vucic licno.

Marko

pre 8 godina

Ha ha ha, koji Alan Ford!
Prodaš firme strancu, a onda zahtjevaš od njega da ne prodaje svoju robu nego srpsku. Kao da mi sada u HR kažemo Kauflandu, Lidlu, Intersparu, Bauhausu, Ikei, Billi, Emmezeti..., nemojte prodavati vašu robu, morate prodavati HR robu i u Njemačku, Švedsku, Italiju, Sloveniju, Austriju, Srbiju... uvoziti bar 50% naše robe. Nemojte strane banke, koje ste pokupovale naše banke, izvlačiti dobit iz naše zemlje, pa je slati u matične zemlje, nemojte nama davati kamate na kredite 5-6% veće nego svojim ljudima u matičnim zemljama... Presmiješni ste!!!
Kupujte srpsko ako smatrate da je bolje ili ste patrioti i tako će te pomoći svom gospodarstvu, a to što ste prodali strancima državu nisu vam krivi hrvati, nego vi sami sebi jer ste izabrali sami svoju vlast.

daddy cool

pre 8 godina

Kad se nisam prevrnuo od smeha. Covek trazi reciprocitet privrednih uslova. Nisu oni ludi da uniste sopstvene kompanije i proizvode kao sto mi to majstoski radimo. Daj covece ne brukaj se vise.

Bacvanin

pre 8 godina

A sta bi da im prodas?
Mleko sa aflatoksinom?
Kilu hleba od 500g?
Benzin od 98 okatana, koji jedva ima 89 oktana?
Propan-Butan smesu, koja najvise sadrzi CO2?

За_Боље_И_Нисмо

pre 8 godina

Како то мислиш: "bar upola takve uslove"?!
Ваљда БАР ИСТЕ. Побогу човече, па чији си ти премијер, наш или њихов?

Boris

pre 8 godina

Idu izbori i Vucic i dalje prosipa demagogoju i populizam nasem glupom narodu.I sada ce vecina nasih ljudi reci bravo,to je Srbin,cuva Srbiju.Gomila gluposti.E Vucicu pa sto narod zamajavas netacnim i laznim podacima,pa gde ce ti dusa jednog dana otici.Sram da te bude.

zdato

pre 8 godina

Kada bi, od svih obecanja, samo ovaj problem resio, ja bih zuvek glasao za njega. A to kazem iz prostog razloga - znam i vidim vec po izjavi da, kao i u svemu ostalom, nema pojma kako to da resi, generalizuje, bez plana, bez strategije, lov na glasove u mulju svakodnevnih trivia i to je sve sto smo videli u ovih 3 godine. Horor film za svakog normalnog coveka, nasa svakodnevnica je jedan horror classic.

ljupko

pre 8 godina

Vucicu kad ces shvatiti da nam hrvati nikada nisu bili prijatelji I nikada I nece biti.Trazi ti od Todorica koji vedri I oblaci u obe zemlje da koliko u Srbiju uveze Hrvatske robe toliko da ode nase robe tamo I sve ce biti u redu.Njemu ste otvorili trziste a ne Hrvatskoj drzavi.Sto se tice nase robe moze da stoji u bilo kom budzaku ja cu je naci a njihova mi netreba ni dzabe.Samo se plasim da jos malo nasu robu nece ni drzati.Mnogo mu se dopusta a ti samo kukaj I nista ne cini.Ja sam moj deo posla uradio sto kupujem samo nasu robu.Toliko od mene

Masa

pre 8 godina

Kupujte "domacu" svinjetinu iz Brazila, sokove iz coka_cole i pepsija, pivo iz Calsberga, cokoladu Milka i Nestle. Sad pred izbore valja malo zaludeti narod laznim patriotizmom.

Dragan

pre 8 godina

Ove polupismeni komentatori pisu o necemu sto pojma nemaju.Trazite i sa Kinom,SAD,Nemackom da vi njima svoje smece prodate za njihove proizvode.Hrvatske kompanije su privatne i samim tim same odlucuju sta ce i posto prodavati.Ko zeli "srpsko" ima na svakom cosku radnja iz Srbije.

Milan Djordjevic

pre 8 godina

Iznislio čovek vruću vodu, a sam je deo uvozničkog lobija, pa toliko godina vladaš i tek sad si video. Neobavešten kao Koštunica. E sad da uskladiš jednakost na tržištu, još četiri godine...možda i bude nešti.

srrrrrdjan

pre 8 godina

Moramo i mi da preduzmemo neke mere ne smemo dozvoliti da nas neko ponizava
(jeki, 5. oktobar 2015 23:49)
Moramo kako znamo i umemo naći način da zaštitimo naše brendove.
(Kosta, 5. oktobar 2015 23:48)
Slazem se sa Vucicem i konacno da neko kaze Hrvatima da tako vise ne moze!Oni su povlasceni na nasem trzistu a nase robe na njihovom uopste i nema!
(Perke, 5. oktobar 2015 23:38)
Ovu nepravdu ako je moguće moramo ispraviti što pre.
(Žika, 5. oktobar 2015 23:02)

Jeki, Kosti, Perketu i Ziki .... ako odgovara, ja bih Vam sendvice doneo tek negde oko 10h? Posto ste radili trecu smenu pa da odmorite malo ... A i juce je bio tezak dan, 150-160 saopstenja Premijera. Trebalo je pokriti sve to ...

iskustvo uci

pre 8 godina

A kakva je nasa roba u ...Takovo upropasteno, Crvenka takidje - ono na sve lici samo na Jafu ne, stocni fond upropasten zahvaljujuci ministru iz devedesetih - Matijevicu....Trudili se Draskovici i Matijevic svojski. Bolje da su ostali tamo odakle su.

BB

pre 8 godina

Ovo se kosi sa izvestajem Privredne komore Srbije ([link]) u kome se navodi podatak da izvoz iz Srbije u Hrvatsku raste dok iz Hrvatske u Srbiju opada, i da imamo pozitivni bilans u trgovini s Hrvatskom. Premijer je ili neobavesten pa iznosi svoj netacan utisak, ili namerno pokusava da obmane javnost. Neko od novinara na konferenciji za stampu je ovo mogao odmah da izgugla i da ga pita da prokomentarise taj podatak, u Americi bi ga odmah rastrgli novinari da nesto kaze suprotno cinjenicama.
(Goran, 5. oktobar 2015 23:16)

Ne vredi ovde objasnjavati. Pa ljudi mi njima izvozimo vise nego sto uvezemo, pogledajte zavod za statistiku. U izvozu su 6-7 na listi a po uvozu nisu medju prvih 10. Razlika u nekoliko stotina miliona u nasu koris. Pa oni imaju problem a ne mi, upravo zato sto su trziste zatvarali i mesali politku u trziste. Tek ce platiti za to. Zato je Milanovic toliko i nervozan. Citam kako svi ovde pametuju kada je Milanovic prozivao Srbiju i kako se Hrvati primali na to, a ovde nista bolji slucaj nije. Bukvano svi kukaju bez ikakvog razloga ... valjda to kolektivno pa ajmo redom.

SimaKosmos

pre 8 godina

Kupujem hrvatske proizvode jer ih volim I zato sto su kvalitetniji,a ne zato sto su hrvatski,vegeta je uvek bila vegeta I tu nema price,vidim po komentarima cime se ljudi opterecuju?a 80% ljudi kod nas u korpi samo hleb I mleko ,zena ispred mene 300g mesa alo bre,znaci narod nema para ni za jedno ni za drugo to je srz problema,lako cemo.mi izabrati sta volimo kad se ima love u dzepu.

Milos

pre 8 godina

Bio sa zenom kod njenih u Makedoniju, ulazim u neki market zaboravio sam mu ime i 70% proizvoda iz nase zemlje! Kafa, caj, mleko, sir, prsuta, slanina, margarin, zejtin, cokolade, smoki, cak i na Pall Mall cigaretama pise proizvodi Vranje! Pa bre i oni imaju isto lepih proizvoda a kod nas nigde ne mozes da ih kupis, npr Stobi Flips! Ili vitaminkine bonbone! Ne znam zasto se zalimo????

ratluk od meda

pre 8 godina

Narodu je svejedno cija je voda, bitno je da imaju novca da je kupe. Sve dok im bude svejedno, vise ce se prodavati roba koja nije u cosku!

Bili Hr

pre 8 godina

Svako ce kupiti sto hoce makar bilo u ćošku. Bila bi bolja tema sto se moze kupiti i tko je sto po tom poduzeo da se poboljsa, a ne gdje se sto nalazi.

abc

pre 8 godina

Necemo "Chipsos" , hocemo nas "Chipsy" iz Backog Maglica...
(Agrokomerc patriota, 05. oktobar 2015 18:15)

Agro patrioto, taj "nas" Chipsy koji spominjes je daaavno kupio pepsi...

BBig

pre 8 godina

Nije tacno da nema koristi od toga sto smo trziste otvorili. Upravo sa Hrvatima je to situacija. Pogledajte izvoz koji imamo prema Hrvatskoj. Mnogostruko veci nego sto uvozimo od njih. Svi se podaci mogu videti na sajtu zavoda za statistiku. Zato su tako lako i zatvorili granice. Mnogostruko veci sufcit imamo sa njima u trgovi zato to i bode oci njihovu vlast. Ironicno je da tu najveci procenat upravo ima roba hrvatskih tajkuna koji su pokupovali fabrike ovde. Srbija generalno ima suficit u trgovinskoj razmeni sa svim zemljamam exYU, sem sa Slovenijom.

Al

pre 8 godina

Nije ovde pitanje hoce li neko prodavati nasu robu, vec je stav nacije. Hrvati nece kupovati nase. Ja sam proizvodjac i verujte mi hrvatski i srpski trgovac se ne razlikuju.Imaju isti cilj a to je profit. Jedan hrvatski trgovac je uvezao moju robu na njegov zahtev, kada sam mu rekao da to nece da pije vodu smejao mi se covek jer u celoj bivsoj jugi ima predstavnistva. Jedva je prodao prvu turu i sam mi priznao da mi se proizvod ne razlikuje od evropskih ali....I kod nas je slicno, sve je bolje narodu samo neka je iz nemacke, italije.... a pojma nemaju da se uvozi ko zna koja klasa robe i da ima puno domacih kvalitetnijih stvari. Nemac kupuje samo made in germany i to sam se licno uverio i svaka im cast, ostale pridoslice kupuju ostalo.
Vucic prica gluposti, ali nije ni on kriv sto su svi pre njega rasprodali sve sto je valjalo ovde.
Dok narod ne ukapira, nema nama ekonomije.

toma

pre 8 godina

demagogija na kvadrat !!!! on i milanovic sve dogovori ovaj tamo da laprda ovaj ovde a glup naprod sa obe strane se prima i glasa za njih ! ! !

sankar

pre 8 godina

Pocmite vise konkretno a manje demagoski .
1)
Koje su to srpske kompanije zeljele i pokusavale kupiti HR firme .
2) Koliko je to Srpskih kompanija u vlasnistvu domacih ljudi od vecih proizvodaca .
3) Sto ce biti kad pocmu dolaziti Lidl i ostale sa svojim markama .
4) Proucite koliko te HR kompanjie proizvode u Srbiji i izvoze itd .
Politicari izadite vise sa cinjenicama i brojkama , hvalili ste se da su Hrvati investirali skoro 1 miljardu eura a sad bi to NACINALIZIRALI .
5) Cekajte da pocmu pregovori sa EU pa onda to kobajagi trazite .
6) Isto postupite i sa bankama i ostalim kompanijama izvan Srbije
Nadam se u uspijeh Srbije i srpske privrede tek kad narod shvati da ga vode takvi demagozi kao " Veliki voda " i kad shvati da ga ne mogu voditi takvi 30 god a uvijek isto ili gore .

jack

pre 8 godina

Tržište je najvažniji resurs koji neka država ima. Mi smo naše tržište olako prepustili Hrvatima a zauzvrat nismo dobili ništa. Sad je kasno za pametovanje kada se vide sve negativne strane toga. Uništavanje domaćih privrednika naprimer Miškovića nije bilo bez razloga. Njegovim eliminisanjem otvoren je prostor za dolazak Hrvatskih privrednika Todorića i Tedeskog koji sada umesto naših caruju srpskim tržištem i zato nema nigde srpskih brendova u snašim prodavnicama. Oni zatiru mnoga radna mesta jer uništavaju srpsku proizvodnju koju zamenjuje uvezena hrvatska roba. To je odgovor onima koji tvrde da nema veze ako je vlasnik firme Hrvat.
Srbi su najkorumpiraniji narod u Evropi i za neku sitnu svotu će uhapsiti bilo kog srpskog privrednika samo ako mu neko iz Hrvatske plati. Od Vučića očekujem umesto naknadne pameti da odgovori ko uništava Miškovića, Karića, ko je pucao na Beka? Da li je to kampanja zatiranja srpske privrede u korist Hrvatske? Hm, hm.

Ivan

pre 8 godina

Velika i ziva nazalost istina...
(sara, 05. oktobar 2015 22:19)


Velika i ziva nazalost istina...
(bban, 05. oktobar 2015 22:18)

Odluči se, dal' si bot ili botinja?

Goran

pre 8 godina

Ovo se kosi sa izvestajem Privredne komore Srbije (http://www.pks.rs/Predstavnistva.aspx?id=9&t=4&jid=1) u kome se navodi podatak da izvoz iz Srbije u Hrvatsku raste dok iz Hrvatske u Srbiju opada, i da imamo pozitivni bilans u trgovini s Hrvatskom. Premijer je ili neobavesten pa iznosi svoj netacan utisak, ili namerno pokusava da obmane javnost. Neko od novinara na konferenciji za stampu je ovo mogao odmah da izgugla i da ga pita da prokomentarise taj podatak, u Americi bi ga odmah rastrgli novinari da nesto kaze suprotno cinjenicama.

Insajder

pre 8 godina

U Roda i Idea, hrvatskim marketima, se sve vise forsiraju hrvatski proizvodjaci i iskljucivo firme u hrvatskom vlasnistvu imaju prioritet kao dobavljaci.
Cak kada firme isporucuju robu, kada dodju hrvatski kamioni, ostali moraju da cekaju kako bi isporucili svoje proizvode da prvo posao obave njihove firme.
Dragi gradjani, ova informacija se da lako proveriti. Svako zna bar nekog ili taj zna nekog ko radi u tim marketima pa pitajte. Za proizvode koje zovete "srpski" a pravi vlasnici su ponovo hrvatske kompanije vazi isto pravilo pa se kao govori o "jednakosti".
Mislim da bi gradjani trebali da pogledaju malo bolje da li ce tamo da nastave da kupuju i da time direktno pomazu hrvatsku ekonomiju umesto domacu.
Nista nemam protiv njih ali se cini kao da to tiho planski i sa namerom rade.
A o ponasanju prema nasim ljudima koji kod njih rade ne treba pricati ako znate nekog tamo.
Reklamiraju se u oglasima za posao na infostudu kao da su divni odnosi u kolektivu a nasi menadzeri su pod stresom i bez prestanka vicu na zaposlene koji rade za minimalac. Za gluposti im odbijaju od plate. Svi su nervozni i vecinom neljubazni sto smo kao klijenti svi osetili na svojoj kozi. Umesto radnika (kojih ima malo jer nece da placaju) cesce mozete sresti predstavnike firmi koji u stvari sav posao i obavljaju umesto zaposlenih koji se ponasaju kako je vec opisano, a najcesce gledaju da izbegnu da urade svoje obaveze jer smatraju da nisu novcem motivisali.
Raspad sistema.

Petar

pre 8 godina

Zatvaraju granicu sa Srbijom a zive od izvoza u nasu zemlju. Neshvatljivo!
(oradica, 05. oktobar 2015 18:49)

Jeste, umrli bi jadni bez nas... ne loži se.

f

pre 8 godina

Evo cinjenica:

2013. je Hrvatska je kupila skoro isto robe od Srbije, to jest 424 miljona dolara, ko sto je Srbija kupila Hrvatske robe – 436 miljona

Znaci hrvatsko-srpska robna razmene je skoro u balansu. za razliku od masovnih deficita koje Srbija ima skoro sa svim ostalim zemljama. Tako Srbija ima najmasovniji deficit, od miljardu dolara, sa bratskom Rusijom jer Rusi kupe 2,3 puta MANJE srpske robe, nego obrnuto

Srbiji je Hrvatska puno vaznije izvozno trziste, nego obrnuto. Naime Srbiji je Hrvatska 9. najvece izvozno trziste, dok je Hrvatskoj Srbija tek 16. najvece izvozno trziste

A to da kobajagi “Hrvatska zivi od izvoza Srbiji” to opovrgavaju najosnovnije cinjenice. Dakle hrvatski izvoz Srbiji 2013. godine, od 436 miljona dolara, je predstavljao manje od 2% totalnog hrvatskog izvoza, od 25 Miljardi dolara
(Marko, 6. oktobar 2015 08:19)

činjenice i internet, ti si tek neozbiljan..nek se ljudi malo ispušu

simeon

pre 8 godina

Dakle, šta je čije i koliko je, to je onako, kako da kažem, besmisleno utvrđivati.
Kompanije prelaze iz ruke jednog fonda u ruke drugog fonda.
Ne znam tačno, verovatno neko vodi evidenciju, koliko naših kompanije nije prešlo u ruke tamo nekog "iks-ipsilona" iz inostranstva. Moguće vrlo malo ...
Najzad, kada jednom, ne znamo tačno kada, pođemo i dođemo u tu EU, da li ćemo postavljati ovakva pitanja? (Verovatno samo u predizbornim kampanjama.)
Na žalost, neki pametni ljudi, davno još, pričali su o tome, kako će male nacije nestati. Ostaće samo samo pet, šest velikih, jakih, (Novčano i oružano.) Pregovaraće, kao što sada pregovaraju, a kada im dojadi pregovaranje, neko će pritisnuti dugme i .....

Dragan BL

pre 8 godina

Ovo je direktan primer političkog intervencionizma u ekonomeke odnose, kapital ne podnosi politiku pa ne verujem da ce biti koristi. Ekonomiju reguliše ponuda i potražnja a ne zaštita nekih proizvoda. Zakasnili smo još pre 10-15 godina sa investicijama u komšiluk i sad su nam drugi krivi, pa nije da je baš tako.

Marko

pre 8 godina

Evo cinjenica:

2013. je Hrvatska je kupila skoro isto robe od Srbije, to jest 424 miljona dolara, ko sto je Srbija kupila Hrvatske robe – 436 miljona

Znaci hrvatsko-srpska robna razmene je skoro u balansu. za razliku od masovnih deficita koje Srbija ima skoro sa svim ostalim zemljama. Tako Srbija ima najmasovniji deficit, od miljardu dolara, sa bratskom Rusijom jer Rusi kupe 2,3 puta MANJE srpske robe, nego obrnuto

Srbiji je Hrvatska puno vaznije izvozno trziste, nego obrnuto. Naime Srbiji je Hrvatska 9. najvece izvozno trziste, dok je Hrvatskoj Srbija tek 16. najvece izvozno trziste

A to da kobajagi “Hrvatska zivi od izvoza Srbiji” to opovrgavaju najosnovnije cinjenice. Dakle hrvatski izvoz Srbiji 2013. godine, od 436 miljona dolara, je predstavljao manje od 2% totalnog hrvatskog izvoza, od 25 Miljardi dolara

Aleksandar

pre 8 godina

Nasi proizvodi:

Frikom - Hrvatska ili Slovenija (ne znam kome je vise predata na kraju)
Soko Stark - (Slovenija)
Chipsy - Pepsi
C supe i ostalo - Nestle
Dijamant - Agrokor/Matijevic (Hrvatska)

I tako dalje...

Slobodna Srbija

pre 8 godina

Kupovinom ustaških proizvoda vi ubijate svoju decu odnosno unuke. Jednog dana će ga neki ustaša ubiti oružjem kupljenim od para koje ste vi dali. A ove kvislinške kvazi patriote neće još dugo.

Miladin

pre 8 godina

Ma sve je to lepo i krasno, al objavi nam lepo koliko to Srbija proizvodi, koliko izvozi a koliko uvozi... to su sramni podaci, ne proizvodimo ni za sebe dovoljno, ali zahvaljujući građanima koji kupuju uvoznu robu, ostaje nešto i za izvoz.
U Srbiji čega god da se uhvatite postoji izvoznički lobi (zbog koga niko drugi ne može izvoziti osim njih), trgovački lobi (pa ste ograničeni gde i kako možete prodavati svoj proizvod), sve uz patronat državnih službi, a država umesto da organizuje plasman i otkup proizvoda i stimuliše proizvodnju, dozvoljava bezakonje i anarhiju u toj oblasti.
Kakva nam je prizvodnja takva nam je i roba, a onda se tako i kotira u inostranstvu.
Svi brendovi u Srbiji koji imaju kvalitet ili su prodati ili su potpuno degradirani (padom kvaliteta robe, izostankom marketinga, korupcijom...).
Dobro razmislite i u Srbiji kada kupujete, šta je to "naše"?

Petar

pre 8 godina

Vidi botove, nemaju šta pametno da kažu pa ponavljaju reči svog velikog idola, da li da se smejem ili da plačem... A vučić priča kao da nema nikakve veze što je takva situacija da naša roba propada, em zbog lošeg kvaliteta em zbog slabog plasmana.

Realnost

pre 8 godina

Srbija nema svoj proizvod, Knjaz Milos,Bambi Banat,Imlek i ostale poznate firme kupili su stranci i sva dobit od tih firmi ide u inostranstvo taliko o tome

slucajno pride-nohh,ups!

pre 8 godina

Kasno Janko... Sve naše ste hrvatima prodali. A šta je to naše? Što tada niste vikali KUPUJMO DOMAĆE? To "domaće" je davno tudje.

BeKo

pre 8 godina

Ovo je direktan primer političkog intervencionizma u ekonomeke odnose, kapital ne podnosi politiku pa ne verujem da ce biti koristi. Ekonomiju reguliše ponuda i potražnja a ne zaštita nekih proizvoda. Zakasnili smo još pre 10-15 godina sa investicijama u komšiluk i sad su nam drugi krivi, pa nije da je baš tako.
(Dragan BL, 5. oktobar 2015 22:41)

Slažem se sa Draganom.

nn

pre 8 godina

Iako ovde očigledno samo botovima dopuštaju da komentarišu, da ipak probam:
1. AV je skinuo uglađenu masku koja ga je očigledno predugo žuljala i vratio se politici koju najbolje zna: šovinizmu i širenju međunacionalne mržnje, kao da bi zamaskirao sve očigledniji raskorak između katastrofalno lošeg života u ovoj državi i njegovog razdraganog oduševljenja kako nam dobro ide,
2. ovolika količina botovskih komentara (13500?) znači da se AV-u baš trese fotelja,
3. ovaj od 90tih nezapamćen izliv mržnje prema susedima je možda i pokušaj da se skrene pažnja sa korupcijskog skandala, kada je Bajden u Americi ukazao AV-u da je njegov kum, koji je na čelu jednog velikog javnog preduzeća, tražio od američkih firmi reket od više miliona dolara.
4. ovo pokazuje da je AV spreman i da zarati ako treba da bi spasao svoju fotelju.
Bože sačuvaj nas.

Vele & izdanje

pre 8 godina

ako od Hrvatske, slicne banana-drzave prosi da dobijemo bar upola losiji tretman kakava li trazi od super sila poput Rusij, EU, Nemacke i SAD?
Ne vise od 20x gori?

voodoo

pre 8 godina

Ajde sad svi tako je Vucicu, samo napred, pokazi im. Uhvatio je foru na podgrejanu netrpeljivost nasa dva naroda da stice popularnost, a i sam zna da od toga nema nista, Hrvatska kakva god jeste u Eu, a mi na celu sa Vucicem nismo, postoje razni medjunorodni trgovinski sporazumi koje Vucic zna, ali bira da pri ovoj izjavi ne pominje, Hrvatski privatni biznis nije usao u Srbiju zato sto smo im mi dali neke posebne uslove, vec zato sto je razvijeniji od naseg, koga cine povlascene politicke vezare, itd itd, inace sta je kontramera sada ako Hrvatska ne da bolje uslove od ovih, nista, prica u prazno, cist popularizam.

Upuceni

pre 8 godina

@Insajder, nemas pojma o cemu pises. Na Rodinim I Ideinim policama je preko 85% robe iz Srbije. Roba se u prodavnice ne isporucuje kamionima iz Hrvatske pa samim tim nije ni moguce da se pomeraju domaci dobavljaci I da cekaju dok hrvatske firme zavrse posao. Firma zaposljava preko 9000 ljudi iz Srbije, medju prvima je po visini poreza koji se placa drzavi, plate se isplacuju redovno u dan.....Uostalom, izbor prodavnice u kojoj ce neko da kupuje je stvar slobodnog izbora. Neko ce kupovati u Delhaize-u (kolika ono bese zastupljenost nase robe na policama trgovackih lanaca u Belgiji?) I/ili Mercatoru a neko u Amanu. Neko ce odluku o kupovini doneti na bazi cene, neko na bazi kvaliteta a neko na bazi reciprociteta sa drzavom porekla kapitala....

Ivke1

pre 8 godina

Dali se odlicna zemljista strancima i tajkunima da grade ogromne trzne centre,zasto drzava nije izgradila nekoliko ? Hvalite se nasom robom ,pa izlozite tu robu u trzne centre ako ih drzava izgradi ,zasto ne napravite pogone,fabrike za proizvodnju nase robe,koje ceka ,tako bi ste napravili nova radna mesta za hiljade ,smanjite uvoz robe iz hrvatske ,nedajte da vam diktiraju druge drzave ,smanjite pdv na nasu robu i imacete vrhunski profit .Zasto se niste ugledali na druge robne marke koje se reklamiraju po televiziji po ceo dan .Sami kvarite ovu drzavu a kukate kako je lose .Zasto drzava ne ozivi pkb zasto ne ozive farme ima kolko ocete i dobar deo je prazan .Zasto se za Srpsku ekonomiju ne borite o nasem interesu nego samo o svom .Primili ste izbeglice iz Sirije ,neka ste to su ljudi koji beze od rata ,al ponudite im da vode farme da budu od neke koristi ,mislite li da nece prihvatiti ? Uglavnom dosta stvari radite pogresno .

hm

pre 8 godina

A zašto ste prodali trgovine? Kupite te trgovine natrag pa prodajte što god mislite da će se isplatiti. Jer na kraju, to je čisti kapitalizam, briga njega kako se zove koji proizvod, njemu je bitno da zarađuje...

Alex

pre 8 godina

budimo.realni i fer. hrvatska ima neke dobre brendove koji su cak i popularni u srbiji i zato se i uvoze. ali kako neko moze kupce u splitu naterati da kupe zacin c ako misle da je vegeta bolja? pravi lorak bila bi ex yu fudbalska liga pa bi se tmo i reklamama nadmetali prouzvodi iz srbije.

Akica

pre 8 godina

I Srpski proizvodi su dovoljno kvalitetni da zadovolje potrebe nasih potrosaca. Takodje se treba potruditi za veci izvoz nase robe jer imamo kvalitet koji mozemo dobro predstaviti inostranom trzistu!

wilijams

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da ima ljudi koji i sada pljuju po Vucicu,pa ljudi ko je doveo te firme u Srbiji,od kad one rade premijer ih sigurno nije doveo,ali pokusava da zastiti nase firme i nase proizvode sto je sasvim u redu i kako moze neko to da blati.

Perke

pre 8 godina

Slazem se sa Vucicem i konacno da neko kaze Hrvatima da tako vise ne moze!Oni su povlasceni na nasem trzistu a nase robe na njihovom uopste i nema!

Evgenija

pre 8 godina

Ovde postoje niz mera koje mogu da se primene protiv komsija ali ajde prvo da razgovaramo o saradnji i da se dopusti plasman nase robe na to trziste.

Srbin

pre 8 godina

To je jedna od tekovina 5. oktobarske revolucije. Još onaj Tadić išao pa se izvinjavao! Ne treba nama nikakav neprijatelj. Mi Srbi sami sebi smo najveći neprijatelji. Nemamo ni trunke nacionalnog dostojanstva i samopoštovanja.

Olja

pre 8 godina

Bilo bi dobro da prihvate 50% to bi nama dosta odgovaralo i tacno je da mi imamo jako dobre proizvode koji su pali u senku zbog proizvoda sa tudjeg trzista,ipak bi trebali da malo vise forsiramo svoje.

Uroš

pre 8 godina

Svojim lošim odnosom prema Srbiji u poslednje vreme, Hrvati definitivno nisu zaslužili da njihovi proizvodi budu prisutni na tržištu Srbije.

Zoran Ilic

pre 8 godina

Hvala bogu Vucicu da si poceo da pricas o tome.mi izvozimo sirovine a uvozimo finalni proizvod iz Hrvatske.recimo izvozimo kukuruz,soju,sojinu sacmu,suncukretovu sacmu a uvozimo svinje,svinjske preradjevine,pilece meso i preradjevine od pilica.Hrvatska daje podsticaj za izvoz...

Boycie

pre 8 godina

Kad su Hrvati umeli a posluju? Nikada. Par tajkuna koji tresu i to je to, oni moraju pod hitno da prihvate sve obaveze EU kako su prihvatili i prava koja imaju, malo više da se ugledaju na nas i to je to.

Iva

pre 8 godina

Drzava mora da pomaze domacim preduzecima,ne moze se sve prepustiti trzistu, jer igraci na trzistu nisu ravnopravni.Da nije neophodno da se drzava mesa u privredne procese, je velika zabluda, trojanski konj neoliberalnog koncepta. Cak se i americka drzava ima ozbiljan upliv na njihovu ekonomiju. Necemo valda dozvoliti da nas Hrvati i ovaj put izmanipulisu i prodaju rog za svecu.

Dragce

pre 8 godina

Ma ljudi moji , naših proizvoda usred Vankuvera:proizvodi ,, Bambi", ,,Pionir", ,,Aleva", ,,C";supe ,vanila prašak za pecivo, kafa ,kafa grand i td da ne nabrajam šta sve ima iz Srbije. Pozdrav iz prelepog Vankuvera.

Ognjen

pre 8 godina

Hrvatski privrednici nemaju apsolutno nikakve prepreke za ulaganje u Srbiji, dok privrednici iz Srbije imaju ogromne probleme. To se konačno mora promeniti.

Nada

pre 8 godina

Potpuno korektna odluka! Ako Hrvatska moze sa svojim proizvodima u nasoj zemlji da radi kako zeli,tako bi i Srbija trebala da ima slobodu rada u Hrvatskoj! Dogovor se postovati mora i treba!!!

Zg

pre 8 godina

Problem je u imenu. Treba smisliti neko drugo za hrvatsko tržište. U Srbiji nitko ne bi kupovao vodu, ne znam, "Ban Jelačić" ili "Kralj Tomislav", pa ne bi ni u Hrvatskoj prošao "Knjaz Miloš".

Prodaje se Knjazova Guarana, bez problema. Ostatak, velim, zbog imena ne može uspjeti.

corner

pre 8 godina

Vreme je da se probudimo, nasi proizvodi su bolji od njihovih, sto se tice kozmetike pre dvadeset godina retko se moglo videti ovolika pojava celavosti kod omladine a sad je uzela toliko maha kao pandemija, zaklucite sami...

Dragana

pre 8 godina

Podrzavam Vucica u pokretanju pitanja koliko su nasi proizvodi malo zastupljeni na Hrvatskim rafovima, a njihovi na nasim znamo da jesu maksimalno. Mnogi politicari su do sada samo postavljali to pitanje, a niko da se odluci da ga resi, do sada,kada ce to Vucic uraditi!

Jana

pre 8 godina

I treba premijer da stiti nase interese i zastupa i trazi prava za nase kompanije. Hrvatska jos uvek kaska za promenama iako su usli u EU. Ali nadam se da ce nasi odnosi da budu sve bolji i bolji.

beba

pre 8 godina

Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnej sa svim državama regiona, uključujući i Hrvatsku. Nadam se da će u skorije vreme doći do poboljšanja krhkih odnosa dvaju država.

Andja

pre 8 godina

Hrvati jako grese ako misle da ce zavrsiti na tome da njihova roba i privrednici imaju otvorena vrata kod nas a mi nailazimo na Kineski zid u tako zvanoj robnoj razmeni i nastup nasih privrednika na njihovo trziste.

Dane

pre 8 godina

Treba praviti takve ugovore gde ce nasa roba biti procentualno zastupljena u prodajnim hipermarketima. Veoma je vazno da se zastite domaci proizvodjaci.

Vanja

pre 8 godina

Svaka drzava stiti svoje trziste i svoje proizvodjace a nasa je dozvolila Hrvatima zadnjih deset godina da se ponasaju kao monopolisti na srpskom trzistu i takvoj situaciji bilo je krajnje vreme da se to prekine i uspostave ravnopravni odnosi!Za ovo Vucic ima podrsku od mene!

Čvarkov

pre 8 godina

... konačno da neko pokreće ovu temu... samo uvozničkim logijima i hrvaCkim lancima trgovina odgovara trenutmo stanje stvari na srpskom ttžištu. To im je neko od nas dopustio, da se ovde "odomaće"... oćemo Aldi, Lidl, Tesco i ostale... da malo zaigramo i na drugi način... kontrolisati redovno kartelsko dogovaranje...

baklava

pre 8 godina

Kada bi srbi bili slozni i nedelju dana izbegavali da kupuju hrvatske proizvode, brzo bi Idea otisla sa naseg trzista. Ali, kako srbe ujediniti?!

Anaka

pre 8 godina

Nekad su se naši funkcioneri do besvesti izvinjavali Hrvatima i gledali samo koliku će proviziju da uzmu kako bi im što više naših kompanija prodali!

uskok

pre 8 godina

Najmanje odnos reciprociteta! Koji je nas trgovinski lanac u Hr., nijedan. Probao sam neki posao sa njima, doziveo tihi bojkot, samo su bili zainteresovani kako da uvale robu ovde, ali nikako oko uvoza iz Srbije. Treba da podrzi izvoznike, a usput to uceniti reciprocitetom, oni to nama rade godinama!

Juzna pruga

pre 8 godina

Srbija je talac u privrednoj zoni za Hrvackom ovo mora pod hitno da se menja. Hrvati stite svoju privredu i trziste zastitom uvoza nase robe, protiv toga postoje niz mera sa kojim se moze suprostaviti. Ali ajde prvo da govorimo o saradnji.

marej

pre 8 godina

Mogu oni da puste nase da rade i sa istim mogucnostima kao njihove kompanije kod nas. Te nase proizvode u hrvatskoj nece niko kupovati, jer su nase.Taj narod ne zeli nase proizvode, verujte mi znam sta govorim.

Duquesa

pre 8 godina

Zašto upola, zar ne bismo trebali da imamo ista prava? Hrvatska je previše povlašćena u svakom pogledu. Ako oni nama, hajmo i mi njima.

brokol

pre 8 godina

zna se da su hrvati jedva cekali da plasiraju svoju robu na srpsko trziste ali zato nasu robu ne prihvataju! Ako im mi vec nudimo nase trziste, trebalo bi i oni nama svoje....

"Ujka s' Moravu"

pre 8 godina

Cisto da obvetimo nase gradjane kada pogledaju bar kodove(onaj dugacki broj sa 13 cifara) koji ne znaju ciji su proivodi.
Hvatski pocinje brojem 385....
Srpski pocinje brojem 860....
Slovenacki 383....
BiH 387....
MNE 389....
Makedonija 531....

ravnoTEŽA

pre 8 godina

Sa Hrvarskom kao i drugim država bivše SFRJ treba voditi ekonomsku politiku na principima reciprociteta.Koliko naših firmi kod njih toliko njihovih kod nas.

Milena

pre 8 godina

Srbija je oduvek sa Hrvatskom imala korektan odnos , i na našem tržištu njihova roba je bila dobro plasirana i prihvaćena. Međutim vreme je i da mislimo na naša preduzeća i naš profit.

Markov

pre 8 godina

Ovo je problem koji traje deceniju. Niko do sada se nije ni usudio tražiti reciprocitet od "braće". Treba, treba češće tražiti od Hrvata reciprocitet, a tražiti i alternative da manje od njih zavisimo. Naše lopuže koji su im poklonili na tacni tržište preispitati.

Rajko

pre 8 godina

Do sda su svi ćutali, nisu tražili reprocitet u izvozu u Hrvatsku. Ovo je davno trebalo učiniti, nema razloga da se trgovina favorizuje samo u smeru ka Srbiji.

Mika

pre 8 godina

Najzad da se neko setio da ispravi ono sto su prethodne vlasti dozvolile!Godinama gledamo kao Hrvatska agresivno nastupa u Srbiji a nasa drzava nije nista preduzimala!Sad je vreme da se te stvari promene!

sava

pre 8 godina

Treba da budemo vise nacionalisti, zasto da se nasa roba ne prodaje. reklamirati sve domace, a uvoziti ono sto nasi privrednici, poljoprivrednici ne mogu proizvesti.

Borkes

pre 8 godina

E to bih voleo da vidim. Ovo traje vec godinama. Njihova roba u svakoj radnji, a nasu ne mozemo da plasiramo. A to sto smo Stark, Frikom i ostale jake firme prodali Hrvatima, to mi nikad nece biti jasno.

Bojan

pre 8 godina

U pravu je Vucic!Prethodne vlasti su dozvolile Hrvatima da se agresivno ponasaju na srpskom trzistu a nisu trazili reciprocitet i za srpsku robu u Hrvatskoj !Tako nesto mora da se promeni i obezbede isti uslovi za obe drzave!

Radovan

pre 8 godina

Nikad nije kasno da se investira u zemlje regiona. Nasa roba je sigurno konkurenta robi iz Hrvatske, Slovenije ili Madjarske, samo se do sada drzava nije zauzimala za taj problem. Sadasnja Vlada radi sve da domacim kompanijma omoguci plasiranje na trziste EU jer je to itekako izvodljivo.

potrosac

pre 8 godina

svakako treba davati prednost domacim proizvodima, na Vucicevom mestu ja bih zabranio uvoz iz hrvatske i zabranio bih njihovim pevacima da nastupaju ovde kod nas u Srbiji!! Nase pevace necete videti u hrvatskoj!

Jug

pre 8 godina

Konacno neko da se seti da podigne nasu privredu na noge,Hrvati nas samo iskoriscavaju,uvoze njihove proizvode u Srbiju a zatim pljuju po nama..

Duquesa

pre 8 godina

Zašto upola, zar ne bismo trebali da imamo ista prava? Hrvatska je previše povlašćena u svakom pogledu. Ako oni nama, hajmo i mi njima.

Ja

pre 8 godina

Za mene je Plazma najbolji keks koji postoji na svetu...i šteta je što se više ne izvozi...
(dejan, 5. oktobar 2015 20:55)

Na žalost, ne može da se izvozi, bar ne pod imenom "Plazma". Ima veze sa pravom industrijske svojine. Da ne dužim (iako mi sleduje gomila minusa) Plazma uopšte nije jugoslovenski proizvod, malo su se... koristile tuđe ideje.

Savke

pre 8 godina

Državi su vezane ruke po pitanju favorizovanja domaće robe, tu trebamo mi potrošači da pokažemo svoju odgovornost i svu srpsku robu koja nije lošijeg kvaliteta od hrvatske da stavimo na svoje liste kupovine.

Petar

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da se noko i ovoga setio. Pa ljudi, šta se čeka, prekinite već jednom ovu smešnu igru. Sad je moderno u vezi toga reći, Pa gde smo tu mi?

Zoran

pre 8 godina

Vucicu,a sta radi ministar trgovine Rasim Ljajic.zasto ne napise ispod svakog proizvoda iz koje zemlje potice.to je u zapadnoj evropi prisutno odavno.u nasim Metro hiper marketima na odelenju ribe i morskih plodova,iznad svakog proizvoda stoji zastava iz koje zemlje potice proizvod,osim za proizvode iz Hrvatske.na njima je samo slika plave ribe.zasto?

Srpkinja

pre 8 godina

Hrvatska je zemlja koja svoje cuva i strogo vodi racuna o uvozu proizvoda drugih zemalja, bilo bi bolje da malovise otvore trziste za srpske proizvode koji su visokog kvaliteta.

Momo

pre 8 godina

Pa demokrate su ih pustili i dali im odresene ruke,Vucic je zatekao to stanje..Vazno je da je sada reagovao i pitanje je dokle je spreman da ide.

Pero

pre 8 godina

Vucic ima dobre namere iako ja mislim da sa Hrvatima treba ostrije i rigoroznije jer se drugacije nece promeniti!Treba njima uvesti reciprocne mere pa neka vide sta ce da rade!

Ljilja

pre 8 godina

Tako je, premijer je skroz ispravno postupio jer zeli da i mi plasiramo nase proizvode kao sto smo omogucili drugima, ovako se radi u interesu Srbije na posten i fer nacin.

Micka

pre 8 godina

Konačno da neko potegne i to pitanje: Kako do da hrvatske kompanije lagano ulaze na srpsko tržište i plasiraju investicije a naše bivaju ometene na sve načine od strane hrvatske države da plasiraju svoj kapital dole.

Sportski tip 90

pre 8 godina

Podržavam patriotsku ekonomiju, i uvek sam za kupovinu nekog domaćeg proizvoda, naspram nekog zvučnijeg iz inostranstva. Ako sami sebi ne pomognemo, neće niko.

Micka

pre 8 godina

Konačno da neko potegne i to pitanje: Kako do da hrvatske kompanije lagano ulaze na srpsko tržište i plasiraju investicije a naše bivaju ometene na sve načine od strane hrvatske države da plasiraju svoj kapital dole.

Nesho BG

pre 8 godina

Hrvatska je članica EU, tako da EU dobrim delom snosi odgovornost za njeno ponašanje. Ako su nama ka EU otvorene granice, treba i prema Hrvatskoj.

jasmina

pre 8 godina

Smatram da smo vise nego fer i posteni sto uopste plasiramo bili cije proizvode na nase rafove prodavnica ali tom prilikom lanci prodavnica treba da imaju jasna uputstva gde nasi proizvodi treba da stoje...treba da stoje u visinu ociju kupaca

Jelena NInković

pre 8 godina

Srbija je zemlja koja je omogućila da svako bude konkurentan na tržištu i nikome ne zabranjuje da plasira robu kao u komšiluku,a inače treba poslušati reklamu kupujmo domaće,samo zato što nas svi nipodištavaju.

jura

pre 8 godina

o čemu mi pričamo?! Todorić je kupio Agrokor, Podravku,Tisak, E-novine, Dukat, Gavrilović,Ledo, Merkator (Slovenska firma)..... Todorić je doslovce kupio sve HR firme točnije Hrvatsku. Kupuje od seljaka farme i proizvodi mlijeko i meso,voće i povrće, gradi benzinske crpke i obnavlja studenske domove. On ne plaća porez jer nema tog kompjutora da mu izračuna porez koji bi trebao platiti. ON financira stranke i predsjedničke kampanje. Ako bi netko stane na žulj otpustit će 40 000 radnika u HR zato se nitko ne usudi prkositi mu. I širi se na region točnije Sloveniju, BIH i Srbiju. Uložio je u Srbiju milijardu eura (vaši političari se hvalili) i neće otići dok bar dvostruko izvuče. I mi smo taoci Todorića, sve što kupujete hrvatsko, ide Todoriću a ne nama, vjerujte mi.

Andja

pre 8 godina

Pa jasno je kada je vlasnik “Frikom”, “Dijamant” iz Zrenjanina, “Kikindski mlin”. Prodavnice “Idea”, Todorić koji je prvi čovek "Agrokora" što je inače hrvatska kompanija. Mi smo krivi zbog toga što oni pune rafove svojim proizvodima.

RadeUE

pre 8 godina

Domaci proizvodi treba da budu broj 1 na svim rafovima. Treba da se borimo da povecamo proizvodnju i izvos, a da smanjimo uvoz nepotrebne robe.

Eva

pre 8 godina

Nepotreban uvoz strane robe unistava domacu proizvodnju i domaca radna mesta.Ovo je u interesu mocnog uvoznickog lobija i inostranih kompanija koje zaradjuju na nasem trzistu, istiskujuci domaca preduzeca.Zatim, ako hoce da investiraju u nasu drzavu, mi im dajemo razne podsticaje, ne bi li privukli inokapital i otvorili nova radna mesta.Na taj nacin drzava bila dvostruko na gubitku.

A1

pre 8 godina

Hr je članica EU, svi sporazumi EU koji vrijede, onda vrijede i za HR. Srbija je svojom privatizacijom sama sebe uništila, a još veće uništavanje tek dolazi, pa zar je normalno da se toliko pomažu strana ulaganja sa 15.000, 20.000 eura po zaposlenom ili danas je primjer Smederevo koje se zadužilo izgradilo halu da bi je u bescijenje izdali stranom investitoru. To su pogodovanje nekome, a prema dotacijama niti jedna HR kompanija nije dobila pomoć države Srbije, i to je isto za zapitati se?
Srbija ima potpuno GMO soju, dodatke prehrambenim proizvodima koji su kancerogeni te kao takvi ne mogu u izvoz u EU. Pa raspitajte se malo što sve sadrži plazma keks, najbolje znaju oni koji tamo rade.
Kako god se srbi nervirali na ovaj moj komentar, neka se samo zapitaju KOJE SU TO PREPREKE DA SRBIJA POSTANE ČLAN STO (WTO započela s radom 1.1.95) sve je to HR davno ispunila i 2000 postala član,
http://www.mvep.hr/hr/vanjska-politika/multilateralni-odnosi/svjetska-trgovinska-organizacija-(wto)/
Dakle trgovina je otvoren biznis za sve, problem će biti kad Srbija postane član STO i kada drastično padnu carine u svega dvije godine prilagodbe, onda će srbija biti na udaru strane robe, ovo sada je sitno

Stanka

pre 8 godina

Naravno kad nemamo domaću maloprodaju! Doduše još uvek ima par manjih domaćih lanaca koji treba da pokažu da misle o radnicima i daju bolje uslove rada i odgovornije se ponašaju prema zajednici od stranih.

veterinar BG

pre 8 godina

Ne mozes da prodas najbolje preradjivacke kapacitete,uzmes pare i potrosis na gluposti, a posle kukas kako ti isti koji su kupili te fabrike prodaju svoju,a ne tudju robu. U Srbiji se,btw, uglavnom trosi voda iz Srbije,to sto smo "Mivelu" prodali Hrvatima,"Knjaz" tamo nekom investicionom fondu, nesto Coca-coli itd. pa niko nas nije tukao da prodajemo,nego smo bili nesposobni (citaj mnogo smo krali) da sami napravimo brendove dostojne izvoza u razvijene zemlje. Najbolji primer je "Bakina tajna" ,extra proizvod za koji je pola sveta (sem nase vlade) bilo zainteresovano je na kraju prodat -opet Hrvatima!

Pera Lozac

pre 8 godina

Knjaz Milos uvozi staklo iz Hrvatske, pa ako ga nema u Hrvatskoj... Nema u Knjazu vise nicega domaceg, osim nesto radnika na minimalcima.