1. @setac

  Tebe niko ne tera da uzmes karticu od Tempa ili bilo koga drugog. To je tvoja volja, ali ako uzmes onda ti za kupovinu svega sto u velikim megamarketima ima, a to je otprilike sve sto moze da ti zatreba vise ne treba banka i neces morati da dugujes banci 300000 i kamatu i sve ostalo. Ja recimo imam karticu jednog velikog megamarketa koji to vec odavno praktikuje i mogu kod njih da kupim sve iz asortimana na 12 mesecnih rata bez kamate. To je i poenta ovog propisa, za mnoge stvari se zaobilaze banke i njihove zelenaske kamate i sve direktno sa prodavcem regulisete, drugim recima stedi se i vreme i novac. A sad, sto neko mora Vucica da potkaci i kod ovakvih stvari to su vec licne frustracije, ja niti ga branim niti napadam kada nesto nema veze s njim.
   (LA, 1. oktobar 2015 13:35)

  # Link komentara

 2. ".....Recimo vi odlučite da kupite 20.000 dinara elektronskog novca,..."

  Jer ovo sala ili ozbiljan primer? 20.000! Idi begaj!
  (Svasta, 1. oktobar 2015 13:19)

  # Link komentara

 3. Bez želje da da dajem političku konotaciju ili govorim o lepoj/mračnoj stvarnosti u Srbiji, priča o PayPal-u iznesena u pređašnjem komentaru prosto nije istinita. Prvo, pravna lica mogu knjižiti uplate primljene preko PayPal-a iz inostranstva, dok za uplate iz zemlje to nije moguće jer PayPal nema licencu NBS. Ko ima svoju kompaniju on to zna. Drugo, nije tačno da 192 zemlje sveta to mogu da rade, svako ko ima otvoren PayPal account može pogledati spisak zemalja i videti da u preko 80 zemalja i dalje postoji samo mogućnost da se šalje novac preko PP, a ne i da se prima (što je Srbiji omogućeno ove godine). Npr. Makedonija i Crna Gora još uvek nemaju otvorenu receive opciju. Treće, 1. oktobar i Zakon o platnim uslugama nemaju takoreći ništa sa PayPal-om jer on posluje na osnovu deviznog zakona s domaćim licima, a NBS ga ne nadzire. Malo više informisanosti nikad nije naodmet.
  (Zenon Lozana, 1. oktobar 2015 13:06)

  # Link komentara

 4. "Lepo zvuči, samo je NBS napravila neverovatnu konfuziju sa nejasnim i nedorečenim pravilima zbog čega nikome nije do kraja jasno šta je potrebno uraditi da bi se zakon potpuno sproveo. Važna novost za fizička lista je slanje podataka o svim računima u registar NBS čime su na izvol'te privatnim izvršiocima. Dakle, ko se skrivao skrivao se, više od toga nema ništa, samo će ga skuplje koštati kad mu izvršilac naplati."

  @deki, namerno su ostavljena nedorecena da bi i dalje mogli da rade po istom. Pitanje je zapravo zasto bi NBS uopste nesto menjala kad isti ljudi sede kao i pre i rade na isti nacin. Odgovor na to pitanje je u pripremi za otvaranje poglavlja 32. Finansijska kontrola. Moraju da pokazu kako se nesto i radi, a cilj je da se nista ne promeni.
  (lolek, 1. oktobar 2015 11:58)

  # Link komentara

 5. A zasto i dalje po novom Zakonu koji ste spomenuli nijednoj firmi u Srbiji i dalje nije dozvoljeno da prima uplate preko PayPal-a preko svog zvanicnog sajt firme i da to knjizi kao dnevni pazar a omoguceno je u 192 drzave sveta od ukupno 212?Medju tih 212-192=20 drzava sveta spada jos uvek Srbija.Pa Vi sad vidite dragi sugradjani u kakvoj rupetini od drzave zivite.Botwana i Bolivija knjize uplate na racunu pravnih lica preko PayPal-a u Srbiji to jos"Zakonom nije regulisano".
  (Ugasio sve bankovne racune u Srbiji i bezim iz ove propale drzave ubrzo, 1. oktobar 2015 07:37)

  # Link komentara

 6. Nazovite me staromodnim,ali i dalje imam najvise poverenja u kes i slamaricu.
  (werp690, 1. oktobar 2015 02:03)

  # Link komentara

 7. "Ево, данас сам у комерцијално чекао 50 минута да подигнем картицу а онда с испоставило да картица није тамо где сам поднео захтев већ у некој левој дилијали !!! Мука да те ухвати ! Море погасићу све картице и рачуне кој имам код њих !!!"

  Zato sto su doveli napredne strucnjake koji su upropastili sve sto je Komercijalna postigla prethodnih 10 godina. Odnos prema klijentima je nenormalan, pri tom biram blagu rec.

  Meni su smanjili kredittni limit tokom boravka u inostranstvu, a da me pri tom nisu obavestili. Smanjenjem limita (na vazecoj kartici) uveli su karticu u nedozvoljeni minus, cime su je blokirali. Tako su me onemogucili da koristim karticu dok sam van zemlje. Po dolasku sam pokusao da utvrdim zasto mi je limit smanjen na nivo samo njima znan i trazio da ga vrate na zakonski minimum, (koji inace izracunaju i njihovi sluzbenici u call centru) ali se napredna gospodja iz kreditnog odbora naostrila na mene, pa ne dozvoljava. Predao sam slucaj advokatu, pa cemo videti... Usput, koristio sam tu istu karticu od 2007, trosio, placao kamate i pravio zaradu banci, ali eto "strucnjakinja" uvodi reforme...
  (Darko, 1. oktobar 2015 02:01)

  # Link komentara

 8. A šta je sa Pej pelom?
  (Igor, 1. oktobar 2015 01:40)

  # Link komentara

 9. Ево, данас сам у комерцијално чекао 50 минута да подигнем картицу а онда с испоставило да картица није тамо где сам поднео захтев већ у некој левој дилијали !!! Мука да те ухвати ! Море погасићу све картице и рачуне кој имам код њих !!!
  (да да, 30. septembar 2015 22:28)

  # Link komentara

 10. Lepo zvuči, samo je NBS napravila neverovatnu konfuziju sa nejasnim i nedorečenim pravilima zbog čega nikome nije do kraja jasno šta je potrebno uraditi da bi se zakon potpuno sproveo. Važna novost za fizička lista je slanje podataka o svim računima u registar NBS čime su na izvol'te privatnim izvršiocima. Dakle, ko se skrivao skrivao se, više od toga nema ništa, samo će ga skuplje koštati kad mu izvršilac naplati.
  (deki, 30. septembar 2015 22:16)

  # Link komentara

 11. Supeeeeer sad kad odem u Tempo po karticu od 25.000, onda ću umesto samo 300.000 banci da dugujem još 25.000 Tempu. Ko je ovde lud a ko zbunjen nije teško pogoditi. A Vučko mojim parama raščišćava teren za Arape ispod mosta do 2045.
  (šetač, 30. septembar 2015 21:27)

  # Link komentara

 12. Najvažnije je obezbediti što brži i jednostavniji prijem novca iz inostranstva pošto je u Srbiji sve manje novca u opticaju.Uskoro će nam otvarač za konzervu kupljenu na "recku" biti daleko potrebniji od nekih tamo kartica,e banke i ostalih čudesa savremenih društava.
  (charlie, 30. septembar 2015 21:15)

  # Link komentara