Sreda, 05.08.2015.

09:07

Sve je ovo tanko, udarite Rusima na naftu

Zapad bi protiv Rusije trebalo da uvede naftni embargo, jer bi to bilo mnogo efikasnije nego postojeće sankcije, smatra Andreas Umland.

Izvor: Index

Sve je ovo tanko, udarite Rusima na naftu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Dali bocek

pre 8 godina

Eto, opet bukac se javlja. On bi zbog svoje teorije i analize, zaista da zapali svet. Rusi ce trpeti, mozda jos neko vreme, a onda... Bese li ono 70 godina od Nagasakija prekosutra? E zbog toga malo treba prigusiti izjave i slicna laprdanja. Svima se zivi.

ausonako..iz mase.

pre 8 godina

U naj boljem slucaju po EU,25% svojih potreba za plinom i naftom zadovoljavaju iz Rusije;znate li vi ljudi koliko ne zadovoljenih 25% vuce za sobom problema,i tako godinama dok se ne nadje zamjens i jos k tome ako pozive toliko dugo.

Hmm

pre 8 godina

@ Srdjan Bg
A da Rusi malo zavrnu plin recimo na -15c?

Ma mogu i na +20. Potrosjnja plina za grejanje stanovnistva je minoran deo u odnosu na potrosnju u industriji tokom cele godine.

politikolog

pre 8 godina

Sramota za jednog politikologa da ovako nesto izjavi, osim ako nije izvuceno iz konteksta. Naime Rusima ce ograniciti izvoz nafte ali ce oni i dalje Zapadu da izvoze gas....da , sigurno....poneo ga zadatak u Kijevu!

Bane

pre 8 godina

Rusi se konstantno u medijima predstavljaju kao pretnja, a argresori su otprilike koliko i Srbi. Čuj prodor Rusa u Ukrajnu ugroziće bezbednost Evrope. Ne boj se prijatelju neće oni dalje od bivših granica Sovjetskog saveza, ne bi se oni čak ni oko tih teritorija borili da Amerikanci nisu hteli da prisvoje te teritorije sebi pa izađu sa vojskom na njihovu kapiju. Pitajte se vi šta Američka vojska traži u Evropi i po celom svetu a ne šta Rusi traže na Krimu i proruskom delu Ukrajne. A nafte što se tiče, pa probaj te, ne znam samo odakle će se nadomestiti potrebe razvijene Evrope za tolikom količinom nafte i po kojoj ceni u slučaju takvog scenarija, i dalje kako bi to uticalo na inače poljuljanu ekonomiju EU. Pametnije bi vam bilo da mozgate kako da se rešite Američke okupacije u Evropi nego kako da uništite Ruse.

Surovi

pre 8 godina

Nije ovo nista cudno,posto se svako malo jave razliciti ludaci sa svojim teorijama.
Naravno,moze da se udari embargo na naftu,ali time direktno pucas u noge Eu ekonomiji i industriji,a samim tim stvaras i ozbiljan povod za rat.
Mislim da rat sa Rusijom niko u EU ne zeli.
U slucaju nekog potencijalnog rata sa EU,mislim da bi Rusija kao glavnog saveznika imala Kinu,dok bi Indija verovatno bila precutni partner,jer nisu zaboravili britansku okupaciju.
Evropa ne bi imala sanse!
Rusija nema problem sa kupcima,jer gas i nafta trebaju svima.Kina i indija su dva trzista koja mogu da progutaju sve.Jedini interes Rusije da svoje resurse prodaje Evropi je politicki!

sredoje

pre 8 godina

To sa Rusijom je gospodo završena priča. Šta ste uradili uradili ste, sad je kasno. Ništa im više ne možete. Mogu "eksperti" da izmišljaju šta hoće, Rusija je ponovo svetska sila! Svidjalo se to nekome, ili ne. A može i da zgazi Evropu za tri dana...Pametne zemlje saradjuju sa Putinom, a američki prirepci poslušno slušaju Vašington i nadaju se njenom krahu poput male dečice...

mihajlo

pre 8 godina

Najbolji scenario, ko i za plin recimo bi bilo, da nitko drugi ne dobije naftu od njih ( sankcihe i to ), ali nemacka da bude izuzetak!? Kao recimo sada sa plinom, severni tokniko da zucne sta oko njega, dok juzni, turski itd. ne moze. Ajde. Ne odobravam to sta se radi po Ukrajini ali kad pimislimmalo bolje, da odredjeni seljanderi iz amerike izvode burgije na stetu cele EU, pozelim da okupiraju celu ukrajinu.

sputinski

pre 8 godina

Rusi trebaju ovo da smatraju akt rata i da prete NATO paktu.
I mozda da dozvole Kini da otvore bazu kinesku-Rusku u Rusiji. I da nude Srbiji isto Srpsko-Rusku bazu u Srbiji za obuku. Za helikoptere,samohodnu artiljeriju i oklopna vozila Lazar 2 ,Bov 11, Terminator 2 i jos neke ruske i Tos 1 ,i sprave za elektronsko ratovanje.

cobo

pre 8 godina

To je sigurna nafta i sigurni gas,pa vi kako hocete.Zapad bi nametnuo jace sankcije,da nisu ugrozena njihova radna mesta.Opel je vec ustavio proizvodnju,a VW ima 100 000 novih auta na livadi.A jabuke stizu....,ne moze biti gore.

Veteran PFCN1

pre 8 godina

Vi njima embargo na naftu a oni vama gas od kojeg zavise vecina fabrika u nemackoj.. Ako si ti politikolog baci diplomu i otvori "Wurstbude" ( prikolica za prodaju kobasica).
Svakakvih li budala boze sacuvaj !

pfff

pre 8 godina

najludja stvar je da se neko pritjera uz zid i da trpi udarce...ovaj put to rade Rusima a oni su sreca hladne glave inace ce zivot da prestane na zemlji...

Vladislav

pre 8 godina

Koliko nebuloza , nece se smrznuti niti Nemacka niti Evropa bez Ruskog gasa i nafte , da su hteli Rusi da zavrnu i da ima vajde od toga zavrnuli bi odavno...ovako zapada od Putina i njegovih istomisljenika pravi budalu sa kojom se igra . Procice Putin u Rusiji kao Milosevic u Srbiji , zna zapad sta radi , prepustice rusenje Putina narodu...Rusija je u totalnom corsokaku , zemlja sa kojom vise niko ne saradjuje ( nista losije nije moglo da im se desi ) , sad se trose devizne rezerve a kad i to bude potroseno gladovace Rusija , ona je i ovako gladna , velika supersila sa kojom se igraju igrice macke i misa , ma daj i oni su svesni da se zapad sprda sa njima i da su nemocni.

jipi

pre 8 godina

Naravno , kako se to neko ranije nije setio. Naftni embargo odmah i iskljuciti ih sa interneta , da vise ne kontaminiraju virusima i ostalim malicioznim kodovima internet. Cim vidim cirilicu (rusija, belorusija, ukrajina, bugarska...) na internetu svi antivirusi i firewall-ovi mi iskacu. Ovo je jedinstvena prilika da se sa tim zlom zavrsio jednom za svagda, Njima je data sansa da se posle raspada SSSR upristoje, civilizuju, ali oni to nece, vole da se valjaju u blatu, to i treba i dozvoliti.

sociolog

pre 8 godina

"Umland je nemački politikolog i istoričar i stariji naučni saradnik Instituta za evroatlantsku saradnju u Kijevu "

Zanimljivo. Otkacite ih i od SWIFT-a.
Pada mi na pamet jedna slika, Merkel u blindiranom vozu punom zlata, prelazi Belorusku granicu i menja karticu u mobilnom.
"Vladimir, kako si?"

Dusan

pre 8 godina

Cime se covek bavi,kako da nanese sto vece zlo drugome i kako da unisti nekoga.U ovome se razlikuju zapad i istok.Ali sva sreca pa su procitani jer su pokazali svoje lice mnogo puta tako da ce u buduce da lupaju glavom u zid.

Kole

pre 8 godina

Super ideja, s obzirom da je vec izmisljeno grejanje na rendani kupus, a i automobili na sok od jabuke uveliko krstare ulicama.
Brijantne ideje. EU treba da prestane da uvozi i naftu i gas iz Rusije.
Racionalan neki covek.

Goki56

pre 8 godina

(subotičanin, 5. avgust 2015 09:48)

Po tvojoj logici i Amerika bi trebala da se raspadne jer je prevelika i vec je napala mnoge zemlje (lista je povelike i verovatno 1500 reci nije dovoljno). Da li ti stvarno mislis da je svet sad bezbedniji i bolji od kada je Irak, Libija, Afganistan... "oslobodjen" ili "demokratizovan"? da li ti stvarno mislis da bi Kina bila Kina da je dozvolila raspad zemlje (jer je prevelika)? Da li ti stvarno msilis da bi novonastale zemljice nastale rasparcavanjem Rusije bile uspesne i bez rata? Mnogo je verovatnije da bi u tim zemljama bilo krvi do kolena kao sto je sad u Iraku, Libiji, Afganistanu i na putu da bude oslobodjen Siriji. Da li si ti zaboravio kako je prosla Jugoslavija na putu raspadanja? Da li ti mislis da milioni ljusdkih zivota vrede te nazovi slobode?

Ja mislim da je svaki zivot vredan i treba ga sacuvati.

Ja ne podrzavam Rusiju ali isto tako ne podrzavam "slepo" zapad i njihove metode. Bilo bi mnogo bolje za ceo svet kad bi svi vise razmisljali svojom glavom umesto prihvatanja nametnutih "pravih i ispravnih" ideja.

goran

pre 8 godina

Rusija već ima posledice oko trgovine naftom zato što ista ne može da im se plati (uslovljeno finansijskim sankcijama). A ovaj istoričar je rešio da napravi materijal za neke buduće generacije istoričara.

radi covek za platu to sto mu sef kaze

pre 8 godina

I pamet i glupost su ravnomerno rasporedjeni medju svim narodima sveta. Ovaj Nemac to dokazuje. Posebno za onu drugu stavku.

Nik

pre 8 godina

Rusija ugrožava bezbednost Evrope sa ratom u Ukrajini ili možda time što je sprečila, da se NATO instalira na Krimu pozivom marionetskih vlasti iz Kijeva. 80-tih je podpisan sporazum, kojim je dogovoreno, da se NATO ne širi na istok. A NATO se širio, ali negde je ipak granica tog širenja i to je bio Krim. I sva priča oko sankcija je prodavanje magle za države i ljude, koji ne znaju da saberu 2 + 2. Tako da profesore, sedi jedan.

subotičanin

pre 8 godina

Bravo ! Rusija je najveća bezbedonosna pretnja po Evropu. Već je napala par država (Ukrajina, Gruzija) ali to je tek zagrevanje. Ukoliko vidi da prolazi nekažnjeno, neće stati. Današnja Rusija je već sama po sebi prevelika i trebalo bi da se raspadne.

Штилцована катаболцна

pre 8 godina

Кад год су се немачки експерти бавили Русијом, руска застава се виорила над Берлином. Чуди ме да то овај политиколог не зна. Вероватно му деда није причао ту причу. Иначе, срећа њихова па су Руси одговоран и трпељив народ. Да Срба има ко Руса, давно би Европа играла по нашим нотама. Искрено, дивим се Русима шта све трпе од стране слабијих од себе.

Nemanja

pre 8 godina

Onda sledi zavrtanje gasa Evropi, a odvrtanje skladista i poklopaca raketa... Ako sve drzave koje su u UN uvedu potpune sankcije Rusiji (sto je jako mala verovatnoca), Rusija ce biti primorana da reaguje vojno. Kako se ponasa divlja zivotinja koja je priterana u cosak? Bolje da ne saznas, jer Berlina nece biti za sat vremena. I to ne samo Berlina ili Evrope, vec drzava na svim kontinentima, i sve to u roku od sat vremena.
Nije to Iran pa da uvedete sankcije, ili Jugoslavija, Libija ili Sirija. Rusija je super sila, a njih ne mozete izolovati.

popeye

pre 8 godina

Сјајна идеја, пуцајте само себи у ноге, Амери ће вам обезбедити муницију и радо продати завоје. Одакле мислиш да онда ЕУ надокнади ту нафту, јефтино је да се вози бродом, а економија вам већ на ивици колапса?

Bojan

pre 8 godina

Sreca pa si najpametniji.
Ne znam kako se NATO nije setio toga..a da, ipak je to politika i ozbiljna kalkulacija.
Kao sociolog, to bi morao da znas, osim ako je izjava u propagandne svrhe, u tom slucaju PARDON :)

draganz

pre 8 godina

Za vas bi bilo idealno da naterate EU da uvede gasni embargo Rusiji i da kupuje skuplji gas od vas Amera. Mada ima jos bolji scenario, da EU zarati sa Rusijom, a vi da profitirate u tome, kao i 1. i 2. sv. ratu.

Штилцована катаболцна

pre 8 godina

Кад год су се немачки експерти бавили Русијом, руска застава се виорила над Берлином. Чуди ме да то овај политиколог не зна. Вероватно му деда није причао ту причу. Иначе, срећа њихова па су Руси одговоран и трпељив народ. Да Срба има ко Руса, давно би Европа играла по нашим нотама. Искрено, дивим се Русима шта све трпе од стране слабијих од себе.

popeye

pre 8 godina

Сјајна идеја, пуцајте само себи у ноге, Амери ће вам обезбедити муницију и радо продати завоје. Одакле мислиш да онда ЕУ надокнади ту нафту, јефтино је да се вози бродом, а економија вам већ на ивици колапса?

draganz

pre 8 godina

Za vas bi bilo idealno da naterate EU da uvede gasni embargo Rusiji i da kupuje skuplji gas od vas Amera. Mada ima jos bolji scenario, da EU zarati sa Rusijom, a vi da profitirate u tome, kao i 1. i 2. sv. ratu.

Bojan

pre 8 godina

Sreca pa si najpametniji.
Ne znam kako se NATO nije setio toga..a da, ipak je to politika i ozbiljna kalkulacija.
Kao sociolog, to bi morao da znas, osim ako je izjava u propagandne svrhe, u tom slucaju PARDON :)

sredoje

pre 8 godina

To sa Rusijom je gospodo završena priča. Šta ste uradili uradili ste, sad je kasno. Ništa im više ne možete. Mogu "eksperti" da izmišljaju šta hoće, Rusija je ponovo svetska sila! Svidjalo se to nekome, ili ne. A može i da zgazi Evropu za tri dana...Pametne zemlje saradjuju sa Putinom, a američki prirepci poslušno slušaju Vašington i nadaju se njenom krahu poput male dečice...

Goki56

pre 8 godina

(subotičanin, 5. avgust 2015 09:48)

Po tvojoj logici i Amerika bi trebala da se raspadne jer je prevelika i vec je napala mnoge zemlje (lista je povelike i verovatno 1500 reci nije dovoljno). Da li ti stvarno mislis da je svet sad bezbedniji i bolji od kada je Irak, Libija, Afganistan... "oslobodjen" ili "demokratizovan"? da li ti stvarno mislis da bi Kina bila Kina da je dozvolila raspad zemlje (jer je prevelika)? Da li ti stvarno msilis da bi novonastale zemljice nastale rasparcavanjem Rusije bile uspesne i bez rata? Mnogo je verovatnije da bi u tim zemljama bilo krvi do kolena kao sto je sad u Iraku, Libiji, Afganistanu i na putu da bude oslobodjen Siriji. Da li si ti zaboravio kako je prosla Jugoslavija na putu raspadanja? Da li ti mislis da milioni ljusdkih zivota vrede te nazovi slobode?

Ja mislim da je svaki zivot vredan i treba ga sacuvati.

Ja ne podrzavam Rusiju ali isto tako ne podrzavam "slepo" zapad i njihove metode. Bilo bi mnogo bolje za ceo svet kad bi svi vise razmisljali svojom glavom umesto prihvatanja nametnutih "pravih i ispravnih" ideja.

Bane

pre 8 godina

Rusi se konstantno u medijima predstavljaju kao pretnja, a argresori su otprilike koliko i Srbi. Čuj prodor Rusa u Ukrajnu ugroziće bezbednost Evrope. Ne boj se prijatelju neće oni dalje od bivših granica Sovjetskog saveza, ne bi se oni čak ni oko tih teritorija borili da Amerikanci nisu hteli da prisvoje te teritorije sebi pa izađu sa vojskom na njihovu kapiju. Pitajte se vi šta Američka vojska traži u Evropi i po celom svetu a ne šta Rusi traže na Krimu i proruskom delu Ukrajne. A nafte što se tiče, pa probaj te, ne znam samo odakle će se nadomestiti potrebe razvijene Evrope za tolikom količinom nafte i po kojoj ceni u slučaju takvog scenarija, i dalje kako bi to uticalo na inače poljuljanu ekonomiju EU. Pametnije bi vam bilo da mozgate kako da se rešite Američke okupacije u Evropi nego kako da uništite Ruse.

sputinski

pre 8 godina

Rusi trebaju ovo da smatraju akt rata i da prete NATO paktu.
I mozda da dozvole Kini da otvore bazu kinesku-Rusku u Rusiji. I da nude Srbiji isto Srpsko-Rusku bazu u Srbiji za obuku. Za helikoptere,samohodnu artiljeriju i oklopna vozila Lazar 2 ,Bov 11, Terminator 2 i jos neke ruske i Tos 1 ,i sprave za elektronsko ratovanje.

cobo

pre 8 godina

To je sigurna nafta i sigurni gas,pa vi kako hocete.Zapad bi nametnuo jace sankcije,da nisu ugrozena njihova radna mesta.Opel je vec ustavio proizvodnju,a VW ima 100 000 novih auta na livadi.A jabuke stizu....,ne moze biti gore.

Dusan

pre 8 godina

Cime se covek bavi,kako da nanese sto vece zlo drugome i kako da unisti nekoga.U ovome se razlikuju zapad i istok.Ali sva sreca pa su procitani jer su pokazali svoje lice mnogo puta tako da ce u buduce da lupaju glavom u zid.

Nik

pre 8 godina

Rusija ugrožava bezbednost Evrope sa ratom u Ukrajini ili možda time što je sprečila, da se NATO instalira na Krimu pozivom marionetskih vlasti iz Kijeva. 80-tih je podpisan sporazum, kojim je dogovoreno, da se NATO ne širi na istok. A NATO se širio, ali negde je ipak granica tog širenja i to je bio Krim. I sva priča oko sankcija je prodavanje magle za države i ljude, koji ne znaju da saberu 2 + 2. Tako da profesore, sedi jedan.

mihajlo

pre 8 godina

Najbolji scenario, ko i za plin recimo bi bilo, da nitko drugi ne dobije naftu od njih ( sankcihe i to ), ali nemacka da bude izuzetak!? Kao recimo sada sa plinom, severni tokniko da zucne sta oko njega, dok juzni, turski itd. ne moze. Ajde. Ne odobravam to sta se radi po Ukrajini ali kad pimislimmalo bolje, da odredjeni seljanderi iz amerike izvode burgije na stetu cele EU, pozelim da okupiraju celu ukrajinu.

pfff

pre 8 godina

najludja stvar je da se neko pritjera uz zid i da trpi udarce...ovaj put to rade Rusima a oni su sreca hladne glave inace ce zivot da prestane na zemlji...

goran

pre 8 godina

Rusija već ima posledice oko trgovine naftom zato što ista ne može da im se plati (uslovljeno finansijskim sankcijama). A ovaj istoričar je rešio da napravi materijal za neke buduće generacije istoričara.

Kole

pre 8 godina

Super ideja, s obzirom da je vec izmisljeno grejanje na rendani kupus, a i automobili na sok od jabuke uveliko krstare ulicama.
Brijantne ideje. EU treba da prestane da uvozi i naftu i gas iz Rusije.
Racionalan neki covek.

politikolog

pre 8 godina

Sramota za jednog politikologa da ovako nesto izjavi, osim ako nije izvuceno iz konteksta. Naime Rusima ce ograniciti izvoz nafte ali ce oni i dalje Zapadu da izvoze gas....da , sigurno....poneo ga zadatak u Kijevu!

Nemanja

pre 8 godina

Onda sledi zavrtanje gasa Evropi, a odvrtanje skladista i poklopaca raketa... Ako sve drzave koje su u UN uvedu potpune sankcije Rusiji (sto je jako mala verovatnoca), Rusija ce biti primorana da reaguje vojno. Kako se ponasa divlja zivotinja koja je priterana u cosak? Bolje da ne saznas, jer Berlina nece biti za sat vremena. I to ne samo Berlina ili Evrope, vec drzava na svim kontinentima, i sve to u roku od sat vremena.
Nije to Iran pa da uvedete sankcije, ili Jugoslavija, Libija ili Sirija. Rusija je super sila, a njih ne mozete izolovati.

Veteran PFCN1

pre 8 godina

Vi njima embargo na naftu a oni vama gas od kojeg zavise vecina fabrika u nemackoj.. Ako si ti politikolog baci diplomu i otvori "Wurstbude" ( prikolica za prodaju kobasica).
Svakakvih li budala boze sacuvaj !

Surovi

pre 8 godina

Nije ovo nista cudno,posto se svako malo jave razliciti ludaci sa svojim teorijama.
Naravno,moze da se udari embargo na naftu,ali time direktno pucas u noge Eu ekonomiji i industriji,a samim tim stvaras i ozbiljan povod za rat.
Mislim da rat sa Rusijom niko u EU ne zeli.
U slucaju nekog potencijalnog rata sa EU,mislim da bi Rusija kao glavnog saveznika imala Kinu,dok bi Indija verovatno bila precutni partner,jer nisu zaboravili britansku okupaciju.
Evropa ne bi imala sanse!
Rusija nema problem sa kupcima,jer gas i nafta trebaju svima.Kina i indija su dva trzista koja mogu da progutaju sve.Jedini interes Rusije da svoje resurse prodaje Evropi je politicki!

radi covek za platu to sto mu sef kaze

pre 8 godina

I pamet i glupost su ravnomerno rasporedjeni medju svim narodima sveta. Ovaj Nemac to dokazuje. Posebno za onu drugu stavku.

sociolog

pre 8 godina

"Umland je nemački politikolog i istoričar i stariji naučni saradnik Instituta za evroatlantsku saradnju u Kijevu "

Zanimljivo. Otkacite ih i od SWIFT-a.
Pada mi na pamet jedna slika, Merkel u blindiranom vozu punom zlata, prelazi Belorusku granicu i menja karticu u mobilnom.
"Vladimir, kako si?"

subotičanin

pre 8 godina

Bravo ! Rusija je najveća bezbedonosna pretnja po Evropu. Već je napala par država (Ukrajina, Gruzija) ali to je tek zagrevanje. Ukoliko vidi da prolazi nekažnjeno, neće stati. Današnja Rusija je već sama po sebi prevelika i trebalo bi da se raspadne.

jipi

pre 8 godina

Naravno , kako se to neko ranije nije setio. Naftni embargo odmah i iskljuciti ih sa interneta , da vise ne kontaminiraju virusima i ostalim malicioznim kodovima internet. Cim vidim cirilicu (rusija, belorusija, ukrajina, bugarska...) na internetu svi antivirusi i firewall-ovi mi iskacu. Ovo je jedinstvena prilika da se sa tim zlom zavrsio jednom za svagda, Njima je data sansa da se posle raspada SSSR upristoje, civilizuju, ali oni to nece, vole da se valjaju u blatu, to i treba i dozvoliti.

Vladislav

pre 8 godina

Koliko nebuloza , nece se smrznuti niti Nemacka niti Evropa bez Ruskog gasa i nafte , da su hteli Rusi da zavrnu i da ima vajde od toga zavrnuli bi odavno...ovako zapada od Putina i njegovih istomisljenika pravi budalu sa kojom se igra . Procice Putin u Rusiji kao Milosevic u Srbiji , zna zapad sta radi , prepustice rusenje Putina narodu...Rusija je u totalnom corsokaku , zemlja sa kojom vise niko ne saradjuje ( nista losije nije moglo da im se desi ) , sad se trose devizne rezerve a kad i to bude potroseno gladovace Rusija , ona je i ovako gladna , velika supersila sa kojom se igraju igrice macke i misa , ma daj i oni su svesni da se zapad sprda sa njima i da su nemocni.

Hmm

pre 8 godina

@ Srdjan Bg
A da Rusi malo zavrnu plin recimo na -15c?

Ma mogu i na +20. Potrosjnja plina za grejanje stanovnistva je minoran deo u odnosu na potrosnju u industriji tokom cele godine.

ausonako..iz mase.

pre 8 godina

U naj boljem slucaju po EU,25% svojih potreba za plinom i naftom zadovoljavaju iz Rusije;znate li vi ljudi koliko ne zadovoljenih 25% vuce za sobom problema,i tako godinama dok se ne nadje zamjens i jos k tome ako pozive toliko dugo.

Dali bocek

pre 8 godina

Eto, opet bukac se javlja. On bi zbog svoje teorije i analize, zaista da zapali svet. Rusi ce trpeti, mozda jos neko vreme, a onda... Bese li ono 70 godina od Nagasakija prekosutra? E zbog toga malo treba prigusiti izjave i slicna laprdanja. Svima se zivi.

subotičanin

pre 8 godina

Bravo ! Rusija je najveća bezbedonosna pretnja po Evropu. Već je napala par država (Ukrajina, Gruzija) ali to je tek zagrevanje. Ukoliko vidi da prolazi nekažnjeno, neće stati. Današnja Rusija je već sama po sebi prevelika i trebalo bi da se raspadne.

jipi

pre 8 godina

Naravno , kako se to neko ranije nije setio. Naftni embargo odmah i iskljuciti ih sa interneta , da vise ne kontaminiraju virusima i ostalim malicioznim kodovima internet. Cim vidim cirilicu (rusija, belorusija, ukrajina, bugarska...) na internetu svi antivirusi i firewall-ovi mi iskacu. Ovo je jedinstvena prilika da se sa tim zlom zavrsio jednom za svagda, Njima je data sansa da se posle raspada SSSR upristoje, civilizuju, ali oni to nece, vole da se valjaju u blatu, to i treba i dozvoliti.

Vladislav

pre 8 godina

Koliko nebuloza , nece se smrznuti niti Nemacka niti Evropa bez Ruskog gasa i nafte , da su hteli Rusi da zavrnu i da ima vajde od toga zavrnuli bi odavno...ovako zapada od Putina i njegovih istomisljenika pravi budalu sa kojom se igra . Procice Putin u Rusiji kao Milosevic u Srbiji , zna zapad sta radi , prepustice rusenje Putina narodu...Rusija je u totalnom corsokaku , zemlja sa kojom vise niko ne saradjuje ( nista losije nije moglo da im se desi ) , sad se trose devizne rezerve a kad i to bude potroseno gladovace Rusija , ona je i ovako gladna , velika supersila sa kojom se igraju igrice macke i misa , ma daj i oni su svesni da se zapad sprda sa njima i da su nemocni.

Штилцована катаболцна

pre 8 godina

Кад год су се немачки експерти бавили Русијом, руска застава се виорила над Берлином. Чуди ме да то овај политиколог не зна. Вероватно му деда није причао ту причу. Иначе, срећа њихова па су Руси одговоран и трпељив народ. Да Срба има ко Руса, давно би Европа играла по нашим нотама. Искрено, дивим се Русима шта све трпе од стране слабијих од себе.

sputinski

pre 8 godina

Rusi trebaju ovo da smatraju akt rata i da prete NATO paktu.
I mozda da dozvole Kini da otvore bazu kinesku-Rusku u Rusiji. I da nude Srbiji isto Srpsko-Rusku bazu u Srbiji za obuku. Za helikoptere,samohodnu artiljeriju i oklopna vozila Lazar 2 ,Bov 11, Terminator 2 i jos neke ruske i Tos 1 ,i sprave za elektronsko ratovanje.

popeye

pre 8 godina

Сјајна идеја, пуцајте само себи у ноге, Амери ће вам обезбедити муницију и радо продати завоје. Одакле мислиш да онда ЕУ надокнади ту нафту, јефтино је да се вози бродом, а економија вам већ на ивици колапса?

sredoje

pre 8 godina

To sa Rusijom je gospodo završena priča. Šta ste uradili uradili ste, sad je kasno. Ništa im više ne možete. Mogu "eksperti" da izmišljaju šta hoće, Rusija je ponovo svetska sila! Svidjalo se to nekome, ili ne. A može i da zgazi Evropu za tri dana...Pametne zemlje saradjuju sa Putinom, a američki prirepci poslušno slušaju Vašington i nadaju se njenom krahu poput male dečice...

goran

pre 8 godina

Rusija već ima posledice oko trgovine naftom zato što ista ne može da im se plati (uslovljeno finansijskim sankcijama). A ovaj istoričar je rešio da napravi materijal za neke buduće generacije istoričara.

Bane

pre 8 godina

Rusi se konstantno u medijima predstavljaju kao pretnja, a argresori su otprilike koliko i Srbi. Čuj prodor Rusa u Ukrajnu ugroziće bezbednost Evrope. Ne boj se prijatelju neće oni dalje od bivših granica Sovjetskog saveza, ne bi se oni čak ni oko tih teritorija borili da Amerikanci nisu hteli da prisvoje te teritorije sebi pa izađu sa vojskom na njihovu kapiju. Pitajte se vi šta Američka vojska traži u Evropi i po celom svetu a ne šta Rusi traže na Krimu i proruskom delu Ukrajne. A nafte što se tiče, pa probaj te, ne znam samo odakle će se nadomestiti potrebe razvijene Evrope za tolikom količinom nafte i po kojoj ceni u slučaju takvog scenarija, i dalje kako bi to uticalo na inače poljuljanu ekonomiju EU. Pametnije bi vam bilo da mozgate kako da se rešite Američke okupacije u Evropi nego kako da uništite Ruse.

politikolog

pre 8 godina

Sramota za jednog politikologa da ovako nesto izjavi, osim ako nije izvuceno iz konteksta. Naime Rusima ce ograniciti izvoz nafte ali ce oni i dalje Zapadu da izvoze gas....da , sigurno....poneo ga zadatak u Kijevu!

Nemanja

pre 8 godina

Onda sledi zavrtanje gasa Evropi, a odvrtanje skladista i poklopaca raketa... Ako sve drzave koje su u UN uvedu potpune sankcije Rusiji (sto je jako mala verovatnoca), Rusija ce biti primorana da reaguje vojno. Kako se ponasa divlja zivotinja koja je priterana u cosak? Bolje da ne saznas, jer Berlina nece biti za sat vremena. I to ne samo Berlina ili Evrope, vec drzava na svim kontinentima, i sve to u roku od sat vremena.
Nije to Iran pa da uvedete sankcije, ili Jugoslavija, Libija ili Sirija. Rusija je super sila, a njih ne mozete izolovati.

Surovi

pre 8 godina

Nije ovo nista cudno,posto se svako malo jave razliciti ludaci sa svojim teorijama.
Naravno,moze da se udari embargo na naftu,ali time direktno pucas u noge Eu ekonomiji i industriji,a samim tim stvaras i ozbiljan povod za rat.
Mislim da rat sa Rusijom niko u EU ne zeli.
U slucaju nekog potencijalnog rata sa EU,mislim da bi Rusija kao glavnog saveznika imala Kinu,dok bi Indija verovatno bila precutni partner,jer nisu zaboravili britansku okupaciju.
Evropa ne bi imala sanse!
Rusija nema problem sa kupcima,jer gas i nafta trebaju svima.Kina i indija su dva trzista koja mogu da progutaju sve.Jedini interes Rusije da svoje resurse prodaje Evropi je politicki!

Goki56

pre 8 godina

(subotičanin, 5. avgust 2015 09:48)

Po tvojoj logici i Amerika bi trebala da se raspadne jer je prevelika i vec je napala mnoge zemlje (lista je povelike i verovatno 1500 reci nije dovoljno). Da li ti stvarno mislis da je svet sad bezbedniji i bolji od kada je Irak, Libija, Afganistan... "oslobodjen" ili "demokratizovan"? da li ti stvarno mislis da bi Kina bila Kina da je dozvolila raspad zemlje (jer je prevelika)? Da li ti stvarno msilis da bi novonastale zemljice nastale rasparcavanjem Rusije bile uspesne i bez rata? Mnogo je verovatnije da bi u tim zemljama bilo krvi do kolena kao sto je sad u Iraku, Libiji, Afganistanu i na putu da bude oslobodjen Siriji. Da li si ti zaboravio kako je prosla Jugoslavija na putu raspadanja? Da li ti mislis da milioni ljusdkih zivota vrede te nazovi slobode?

Ja mislim da je svaki zivot vredan i treba ga sacuvati.

Ja ne podrzavam Rusiju ali isto tako ne podrzavam "slepo" zapad i njihove metode. Bilo bi mnogo bolje za ceo svet kad bi svi vise razmisljali svojom glavom umesto prihvatanja nametnutih "pravih i ispravnih" ideja.

Bojan

pre 8 godina

Sreca pa si najpametniji.
Ne znam kako se NATO nije setio toga..a da, ipak je to politika i ozbiljna kalkulacija.
Kao sociolog, to bi morao da znas, osim ako je izjava u propagandne svrhe, u tom slucaju PARDON :)

draganz

pre 8 godina

Za vas bi bilo idealno da naterate EU da uvede gasni embargo Rusiji i da kupuje skuplji gas od vas Amera. Mada ima jos bolji scenario, da EU zarati sa Rusijom, a vi da profitirate u tome, kao i 1. i 2. sv. ratu.

sociolog

pre 8 godina

"Umland je nemački politikolog i istoričar i stariji naučni saradnik Instituta za evroatlantsku saradnju u Kijevu "

Zanimljivo. Otkacite ih i od SWIFT-a.
Pada mi na pamet jedna slika, Merkel u blindiranom vozu punom zlata, prelazi Belorusku granicu i menja karticu u mobilnom.
"Vladimir, kako si?"

cobo

pre 8 godina

To je sigurna nafta i sigurni gas,pa vi kako hocete.Zapad bi nametnuo jace sankcije,da nisu ugrozena njihova radna mesta.Opel je vec ustavio proizvodnju,a VW ima 100 000 novih auta na livadi.A jabuke stizu....,ne moze biti gore.

Dusan

pre 8 godina

Cime se covek bavi,kako da nanese sto vece zlo drugome i kako da unisti nekoga.U ovome se razlikuju zapad i istok.Ali sva sreca pa su procitani jer su pokazali svoje lice mnogo puta tako da ce u buduce da lupaju glavom u zid.

pfff

pre 8 godina

najludja stvar je da se neko pritjera uz zid i da trpi udarce...ovaj put to rade Rusima a oni su sreca hladne glave inace ce zivot da prestane na zemlji...

mihajlo

pre 8 godina

Najbolji scenario, ko i za plin recimo bi bilo, da nitko drugi ne dobije naftu od njih ( sankcihe i to ), ali nemacka da bude izuzetak!? Kao recimo sada sa plinom, severni tokniko da zucne sta oko njega, dok juzni, turski itd. ne moze. Ajde. Ne odobravam to sta se radi po Ukrajini ali kad pimislimmalo bolje, da odredjeni seljanderi iz amerike izvode burgije na stetu cele EU, pozelim da okupiraju celu ukrajinu.

Kole

pre 8 godina

Super ideja, s obzirom da je vec izmisljeno grejanje na rendani kupus, a i automobili na sok od jabuke uveliko krstare ulicama.
Brijantne ideje. EU treba da prestane da uvozi i naftu i gas iz Rusije.
Racionalan neki covek.

Veteran PFCN1

pre 8 godina

Vi njima embargo na naftu a oni vama gas od kojeg zavise vecina fabrika u nemackoj.. Ako si ti politikolog baci diplomu i otvori "Wurstbude" ( prikolica za prodaju kobasica).
Svakakvih li budala boze sacuvaj !

radi covek za platu to sto mu sef kaze

pre 8 godina

I pamet i glupost su ravnomerno rasporedjeni medju svim narodima sveta. Ovaj Nemac to dokazuje. Posebno za onu drugu stavku.

Nik

pre 8 godina

Rusija ugrožava bezbednost Evrope sa ratom u Ukrajini ili možda time što je sprečila, da se NATO instalira na Krimu pozivom marionetskih vlasti iz Kijeva. 80-tih je podpisan sporazum, kojim je dogovoreno, da se NATO ne širi na istok. A NATO se širio, ali negde je ipak granica tog širenja i to je bio Krim. I sva priča oko sankcija je prodavanje magle za države i ljude, koji ne znaju da saberu 2 + 2. Tako da profesore, sedi jedan.

Hmm

pre 8 godina

@ Srdjan Bg
A da Rusi malo zavrnu plin recimo na -15c?

Ma mogu i na +20. Potrosjnja plina za grejanje stanovnistva je minoran deo u odnosu na potrosnju u industriji tokom cele godine.

ausonako..iz mase.

pre 8 godina

U naj boljem slucaju po EU,25% svojih potreba za plinom i naftom zadovoljavaju iz Rusije;znate li vi ljudi koliko ne zadovoljenih 25% vuce za sobom problema,i tako godinama dok se ne nadje zamjens i jos k tome ako pozive toliko dugo.

Dali bocek

pre 8 godina

Eto, opet bukac se javlja. On bi zbog svoje teorije i analize, zaista da zapali svet. Rusi ce trpeti, mozda jos neko vreme, a onda... Bese li ono 70 godina od Nagasakija prekosutra? E zbog toga malo treba prigusiti izjave i slicna laprdanja. Svima se zivi.