Apple: Najpoželjnija “jabuka” na svetu

Apple je pre trideset godina izbacio Apple II kompjuter koji je popularizovao, do tada nezamisliv, koncept personalnih računara. Proteklu godinu obeležio je njihov proizvod, iPhone, najbolji izum 2007. godine po magazinu Tajm.

Fokus

Izvor: Marko Jevtiæ

Četvrtak, 03.01.2008.

17:33

Default images

Fiskalnu godinu, koja je trajala do 29. septembra, Apple je završio sa prometom od 24,01 milijardi dolara, dok je istovremeno neto prihod iznosio 3,5 milijardi dolara.

Za ove odlične rezultate zaslužno je 20 hiljada radnika te američke kompanije, koja poseduje više od 200 prodavnica širom sveta, kao i Internet prodavnicu preko koje prodaje svoje proizvode. Ipak, najveće zasluge pripadaju dvojici imenjaka koji su još 1976. osnovali Apple.

Stiv Džobs i Stiv Voznijek su se upoznali još 1971. godine, da bi pet godina kasnije, zajedno osnovali firmu Apple Computers. Početni kapital su pozajmili od prijatelja, rodbine, Džobs je prodao Folksvagen kombi, a Voznijek svoj naučni HP kalkulator.

U osnivanju firme učestvovao je i Ron Vejn, koji se iz partnerstva povukao nakon samo dve nedelje, za šta je dobio natrag svojih 800 dolara. Bio je to njegov poslovni promašaj života.

Prvi računar koji je nova kompanija napravljen, Apple I, prodavan je po ceni od 666,66 dolara i prodat je u 200 primeraka. U aprilu 1977. lansiran je i Apple II, koji je doživeo mnogo veći komercijalni uspeh. Na ovaj način dvojica mladića su ušla u istoriju, jer su uspeli da populariziju koncept personalnog računara, koji zasigurno predstavlja jedan od najvećih izuma 20. veka. Milioni ovog modela su prodati u osamdesetim godinama prošlog veka.

Kada je u decembru 1980. Apple obavio inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) prihodovana je najveća količina novca na jednoj IPO još od listiranja akcija Forda 1956. godine. Prodaja akcija rezultovala je i najvećim brojem milionera nego što je pre toga jedna kompanija uspela da napravi (oko 300).

Revolucija

Pojavljivanje računara Apple III, početkom osamdesetih, bio je potpun promašaj. Međutim, u isto vreme Apple predstavlja prvi računar sa grafičkim korisničkim interfejsom (GUI) i tada se prvi put pojavljuju pojmovi „miš“, „ikonice“ i „desktop“. Bila je to Apple LISA, predstavljena 1983., koja je koštala 10 hiljada dolara.

Zbog visoke cene i ograničene softverske ponude i ovaj projekat propada, ali Apple ponovo pokreće revoluciju koja je dovela do sadašnjeg koncepta računara.

Već naredne godine situacija se menja. Lansiran je Mekintoš (Mac) koji odlično prolazi na tržištu. To je, ujedno, prvi uspešan kompjuter sa grafičkim korisničkim interfejsom. I pored uspeha, Stiv Džobs 1985. napušta Apple i osniva svoju kompaniju NeXt.

Pojavilo se više verzija Mac kompjutera, a prvi prenosivi nije imao dobre rezultate. Zbog toga kompanija razvija prenosivi PowerBook, koji postavlja standarde kakvi su sada uobičajni za laptopove.
Da je vešt prodavac Džobs je pokazao kada je Apple platio njegovu kompaniju 400 miliona dolara. Bilo je to 1996., a Džobs se vratio u Apple kao savetnik. Sledeće godine postaje generalni direktor i podiže u to vreme posrnulu kompaniju. Okončao je projekte koji nisu davali dobre rezultate, da bi velikim koracima krenuo ka novim inovacijama.

Razvijen je operativni sistem Mac OS X, predstavljen iMac i brojni novi proizvodi. Najveći uspeh je napravljen kada su 2001. godine lansirani iPod i softver iTunes. Do sada je prodato preko 110 miliona prenosivih muzičkih plejera iPod, koji potpuno dominiraju tim tržištem.

U janauru 2007. je najavljen, a u junu pušten u prodaju, mobilni telefon iPhone, koji je po brojnim listama proizvod koji je obeležio godinu. Magazin Tajm je ovaj uređaj stavio na čelo liste “Najboljih izuma 2007“. U 2008. možemo da očekujemo i 3G verziju tog telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: