Veštački mamci iz Srbije osvajaju svet

Malo ko zna da su veštacki mamci za pecanje, popularne varalice, jedan od najprepoznatljivih srpskih brendova. Među nekoliko malih firmi specijalizivanih za pravljenje varalica, je i preduzeće Orka iz Rume, koja proizvodi veštačke mamce od silikona.

Fokus

Izvor: B92 (Buðelar)

Ponedeljak, 04.12.2006.

09:03

Default images

Na prvi pogled obične, silikonske varalice su pravi hit u svetu. Na veštačke mamce firme ORKA iz Rume jednako se dobro pecaju i ribe i ribolovci u Srbiji, Evropi, Rusiji i Americi.

Proizvodi ih Jovica Krstić. On je uspeo da od svog hobija, ribolova, napravi dobar biznis. Kad je ušao u taj posao imao je skromnu želju – hteo je da, proizvodeći varalice, zaradi 100 nemačkih maraka. Orka danas pravi deset tona veštačkih mamaca godišnje.

„Ako imate atraktivan proizvod nije teško naći kupca. Kupci sami dođu. Moje je da tržištu pružim dobar proiozvod, taj proizvod će da odradi šta treba da odradi i naći će kupca“, priča Krstić, strpljivo kao ribolovac.

Orkine varalice su specifične jer se prave od silikona, a ne od tvrdih materijala. U Evropi, osim Orke, tu vrstu mamaca pravi još svega nekoliko manjih firmi. Ali, ni jedna na način na koji to radi Krstić. Akademski slikar po profesiji, Jovica sam pravi alate za proizvodnju mamaca. Varalice se proizvode ručno, na specijalno prerađenim mašinama. Silikon od koga se prave pravi mamce jedna je od Krstićevih tajni. Za njegov poslednji dizajn najviše se interesuju kuoci iz SAD-a. „Ima i drugih proizvoda koji su i kvalitetni i lovni, ali je on po samom svom obliku specifičan i privlači pažnju“

Kvalitet nije problem Orke, ali količina koju može da proizvede jeste. Nedavno je jedna američka kompanija od Krstića tražila da joj za kratko vreme isporuči 200.000 varalica. Taj posao morao je da odbije. Danas mu je najveća briga kako da nađe novac da proširi biznis. Krediti koje nude srpske banke nisu mu privlačni. Kaže da bi, kad bi mogao, novac radije pozajmio u inostranstvu. Za sada mu, ipak, kao najbolje rešenje deluje da pronađe partnera. Ali, nije rad da zauzvrat ustupi 50 odsto firme.

„Teško je proširiti proizuvodnju. U ovom prostoru ne mogu da proizvedem onoliko koliko bih mogao da prodam“, kaže on.

Orka zapošljava deset radnika. Krstić kaže da bi, kad bi proširio posao, mogao da zaposli još pet puta toliko ljudi. Iako ne radi sam, Krstić radi sve – i proizvodnju i marketing i prodaju. Najveće priznanje mu je, kaže, to što Orkine varalice redovno kopiraju kineski proizvođači. Po svojim proizvodima, daleko je poznatiji u inostranstvu nego u Srbiji. Taman toliko koliko je i sportski ribolov popularniji u svetu nego kod nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: