"Državna preduzeća bi na berzu, ali da im ne padne cena"

Protekle sedmice zbio se onaj jedan dan u godini kada visoki državni činovnici obrate pažnju na Beogradsku berzu, paradirajući na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji. Kao i skoro svake godine ponovo su se čule reči o važnosti tržišta, neophodnosti razvoja berze, spremnosti države da...

Nenad GujaničićIzvor: Wise broker
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Međutim, čak i u ovakvim kurtoaznim obraćanjima teško je prikriti antagonizam predstavnika ovdašnje izvršne vlasti koji imaju prema berzi. Političari bi da donesu još bolje zakone iako se ni trenutni ne primenjuju, državna preduzeća bi listirali samo kada im ne bi pala cena, berzu bi momentalno prihvatili kada bi bila na svetskom nivou... Zaista, šta je to što berzu čini tako odbojnom kod domaćih političara, osim što bi narušila „mir“ u partijskim preduzećima i skinula paučinu s njihovih poslovnih knjiga?

Odgovor verovatno leži u osnovnoj karakteristici ovog tržišnog mehanizma – berza predstavlja „ogledalo“ uspešnosti svake pojedinačne kompanije, a pride i odraz čitavog političko-ekonomskog sistema iz kojih ova preduzeća dolaze. Berzanski mehanizam, kao nijedan drugi, na proste brojeve raščlanjuje osnovne komponente investicionog ambijenta: ravnopravnost tržišnih učesnika, poštovanje vlasničkih prava i funkcionisanje institucija.

Treba li spomenuti da ove brojke u našem slučaju izgledaju prilično poražavajuće. Promet akcija na Beogradskoj berzi pao je ispod nivoa s ranih početaka tranzicije, emitenti masovno napuštaju tržište begom u niže organizacione forme, dok su listirane kompanije vrednovane znatno ispod proseka uporedivih tržišta.

Ova otužna statistika direktna je posledica (ne)atraktivnosti ovdašnjeg investicionog ambijenta. Na papiru zagarantovana ravnopravnost tržišnih učesnika svodi se dobru volju većinskih vlasnika ili dominantnih akcionara, na isti onaj entuzijazam koji imaju (ili nemaju) pružaoci usluga u školskom, zdravstvenom ili bilo kom drugom državnom sistemu. I nije bitno da li se u glavnoj roli nalazi domaći kapitalista, država ili međunarodna korporacija, odsustvo sistema ih prosto mami na zloupotrebu „jednakijeg“ položaja. Prava manjinskih akcionara, dakle, nalaze se na izuzetno niskom nivou, a upravo ova karakteristika tržišta predstavlja glavnu odrednicu stepena njegovog razvoja.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na ništa višem nivou ne nalaze se ni institucije, bilo one koje su direktno odgovorne za razvoj berze, poput Komisije za hartije od vrednosti, ili one sekundarne, kao što su sudovi koji bi trebalo da se u krajnjoj instanci staruju o primeni zakona. Koliko su ovdašnje institucije erodirale najbolje govore poslednji slučajevi u kojima se traga za načinom zaštite većinskih vlasnika, skoro pa u montipajtonovskom serijalu režiranom od strane domaćih kapitalista.

U ovakvim okolnostima, ključno ostaje pitanje mogu li, u iznenadnom naletu političke volje, kreatori ovdašnje ekonomske politike popraviti rđavo stanje? Momentalno svakako nije moguće, kao što se poverenje investitora preko noći ne može povratiti. Izgradnja atraktivnog investicionog ambijenta je mukotrpan put čiji se rezultati mogu ubirati tek godinama nakon postavljanja njegovih osnova.

Sa stanovišta političara, primamljivije izgledaju partijska preduzeća i ekonomska politika zasnovana na subvencijama koja namah daje vidljive rezultate, nebitno što su parcijalni (sa masom nus-efekata) i kratkog daha. Kada se istroši aktuelna politika pronalaženja ekonomskih prečica, gotovo izvesno, bićemo ponovo prinuđeni na iznalaženje novog, zdravijeg puta.

Trenutna slika Beogradske berze, ogoljena nepostojanjem subvencija i drugih administrativnih direktiva, najbolje opominje. Okretanje glave političara od marginalnog berzanskog tržišta neće biti od prevelike pomoći, kao ni čuvanje pod „staklenim zvonom“ državnih preduzeća. Pre ili kasnije, i jedni i drugi moraće ugledati svoj odraz u ogledalu, jedino će poreskim obveznicima duži protok vremena doneti i veće izdatke.

Komentar

Koja je cena zabrane trgovanja akcijama Telekoma?

Svaki put kada se saopšti da je Srbija napredovala na nekoj od (belo)svetskih listi napravljenih prema uslovima poslovanja, ovdašnji građanin se uštine za obraz. Nije li to ona ista zemlja koja ne poštuje sopstveni ustav koji bi, između ostalog, trebalo da jemči i vlasnička prava i slobodu raspolaganja imovinom.

Komentar četvrtak 23.11. 10:35 Komentara: 3

Kako je uništavana "Galenika"

Da je kojim slučajem neko pre tri decenije raspisao konkurs za sistematsko uništavanje regionalnog farmaceutskog giganta "Galenike", teško da bi se našao pouzdan kandidat. Oko 65 odsto tržišnog udela u nekadašnjoj SFRJ, izvozni poslovi, uglavnom u SSSR, od skoro 200 miliona dolara, danas su samo deo istorije zarđalog giganta iz predgrađa Zemuna, nazvanog Nova Galenika upravo po fabrici osnovanoj 1945. Danas "Galenika" jedva uspeva da pokrije deset procenata tržišta Srbije, sa dugovima koji su pre poslednjeg poziva za prodaju bili narasali na više od 200 miliona evra.

Komentar ponedeljak 16.10. 10:01 Komentara: 10

Prvi put u Ikei: Kako da se ne izgubite i 7 važnih saveta

Švedski proizvođač nameštaja i opreme za domaćinstvo Ikea otvoriće u četvrtak u 10 prvu robnu kuću u Srbiji, što je 400. prodajni objekat te kompanije u svetu. Otvaranju robne kuće prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Građanima Srbije će, 26 godina nakon što je Ikea zatvorila svoju prodavnicu u Beogradu, ponovo biti dostupna dobro dizajnirana roba po pristipačnim cenama. Robna kuća u Bubanj potoku, na južnom ulazu u Beograd, prostire se na 35.000 kvadratnih metara.

Komentar sreda 9.08. 23:34 Komentara: 24

Berzanska 2016: Pad 60%, otišli Imlek, Bambi, AIK banka

Promet na Beogradskoj berzi prošle godine dostigao je najviši nivo od 2009, ali iza ove statističke varke stoji trgovanje kojim su apsolutno dominirale državne obveznice. Promet akcija, koje bi trebalo da predstavljaju okosnicu tržišta, stropoštao se više od 60 procenata, u potpunosti odslikavši višegodišnji trend na nacionalnoj berzi od koje su skoro svi odgovorni odavno digli ruke.

Komentar utorak 10.01. 09:51 Komentara: 3
strana 1 od 50 idi na stranu