Šta nam spremaju bankari i šale na račun grčkih banaka

Veoma loš početak godine zabrinuo je finansijski i bankarski svet, o čemu su posvedočili i na Juromani konferenciji u Beču.

Izvor: B92, Jelena Stjepanović
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

U većini izlaganja, predstavnici vlada i najvecih banaka centralne i istočne Evrope ističu da je trenutak više nego izazovan i da je teško predvideti kako će se situacija dalje odvijati.

Cena nafte bi, kažu, mogla na 40 ali i na 10 dolara, cene sirovina su se sunovratile, Kina je nepoznanica, ali samo u negativnom smislu. Akcije su pale 10 odsto od početka godine, da li je samo korekcija?

Sve je to ono sto smo svi znali pre foruma, ali su se ipak očekivali nekakvi odgovori ili smernice koje bi finansijska i bankarska elita mogla da ponudi. To je, međutim izostalo.

Bankari imaju svoje planove koje su predstavili na najposecenijem panelu, na kojem su na trenutke i opušteno i uz po neku šalu izneli kakva nas bankarska budućnost čeka.

Njihove osnovne teze su da je za stabilnost poslovanja potrebno da banke rade u predvidivom i stabilnom okruženju. Posebno su naveli da su izborni procesi ti koji to kvare.

Prstom upiru u Poljsku i Hrvatsku ponajviše, gde su se uoći izbora donosile neočekivane odluke i promene pravila igre. To im se ne dopada.

Iz Rajfajzena su naveli primer Hrvatske koja je pred izbore odlučila da konvertuje kredite iz švajcarskog franka u kunu, na šta je, kako kaže, naterala banke a da ih nije ni pitala.

Ono što je sigurno jeste da banke ozbiljno ulaze u proces digitalizacije. "Nijedna banka ne moze da izbegne da ne ponudi digitalne usluge klijentima i mi smo oformili centar koji na tome radi", kaže šef Rajfajzen banke internacional Karl Sevelda, koja posluje na 14 tržista, jedno je i Srbija.

Za te namene Unikredit je izdvojio 1,2 milijarde evra u naredne dve godine. Šef za Centralnu i istočnu Evropu te banke Karlo Vivaldi kaže da se radi na digitalnoj transformaciji i modernizaciji infrastrukture kako bi se objedinio veb, mobajl i internet.

Fintek kompanije na tom polju nisu im, kako tvrde, konkurencija već partneri.

Član upravnog odbora Erste grupe Jozef Sikela požalio se međutim da je njihova virtuelna inovacija savršeno prihvaćena u Nemačkoj dok je u Austriji ne koriste.

"Mi preferiramo fizički kontakt", nasalio se na to Sevelda.

U jednom momentu je moderatorka Đada Verčeli, jedna od direktora Juromani koferencije ironično postavila pitanje kako će grčke banke nastupiti.

Usledio je ironican odgovor Karla Vivaldija: "Nije važno kako će grčke banke izaći na tržiste, klijenti će doći kod nas". Usledio je smeh ostalih učesnika.

U sličnom tonu se Varčeli obratila i osobi iz publike koja se javila posle toga da postavi pitanje.

"Evo neki novac već nestaje", kazala je, na sta je taj gospodin rekao "ne morate biti tako sarkastični".

Posle bildovanja bankarskih mišiža na kolegama iz Grčke, bankari su poželeli organski i održiv rast u narednim godinama. Da li će tako biti i realnoj ekonomiji uz pomoć njih ili uprkos njima?

Tradicionalna Juromani konfetencija u Beču okuplja svake godine najveće i najznačajnije zvaničnike finansijskog i bankarskog sveta centralne i istočne Evrope, čiji je jedan od sponzora i Erste grupa.

Komentar

Hronika jednog bankara: Povratak u SAD...

U Sjedinjenim Američkim Državama se oseća veliko kašnjenje u poslovnom ciklusu: infrastruktura zemlje je dotrajala, aerodromi su gori od aerodroma na većini tržišta u razvoju koje sam posetio, autoputevi su "rupe do beskonačnosti“ i osećaj samozadovoljstva je na 99 odsto.

Komentar petak 15.01. 16:38 Komentara: 1

"Teško breme budućim generacijama"

Od izbijanja globalne finansijske krize, arhitektura finansijskog sistema u svetu je praktično promenjena. Ako se ne shvati koje su to suštinske promene, u smislu kako reaguju tržišta na pojedine signale centralnih banaka i politike koje vode, mogući su totalni promašaji jer se defakto više ne može pouzdano predviđati kretanje valuta, niti cena akcija na osnovu prošlih iskustava i trendova.

Komentar ponedeljak 11.01. 12:20 Komentara: 5

"Odlaze i Dijamant, AIK banka, Imlek, Bambi, Sojaprotein..."

Ni protekla godina na Beogradskoj berzi nije donela kvalitativni pomak, ne samo zbog činjenice da je domaće tržište akcija posle tri vezane godine rasta oslabilo 3,4 procenta. Investiciona aktivnost zadržala se na rekordno niskim nivoima (godišnji promet je bio tek 11. deo rekordne 2007. godine), a uporedo je nastavljen trend bega kompanija i opšte berzanske indolentnosti.

Komentar petak 8.01. 14:25 Komentara: 50

Srednji put Telekoma Srbija

Tender za prodaju kontrolnog paketa akcija državnog telekomunikacionog operatera, Telekom Srbija, okončan je neuspehom, identično kao i poslednja prodaja ove kompanije 2011. godine. Ovaj put tender je bio još maglovitiji pa su osim minimalne cene nepoznanice bile i visina udela koji se prodaje (problem sopstvenih akcija) i procenjena vrednost kompanije, a kao logičan sled nisu obelodanjene ni prispele ponude ili barem najbolja od njih.

Komentar ponedeljak 21.12. 12:55 Komentara: 2

Budućnost advertajzinga? Zbogom i ne naginji se kroz prozor!

U okviru obeležavanja 20 godina od početka izlaženja, časopis Fast Company je od 9 do 13. novembra u New Yorku organizovao prvi Innovation festival. Festival inovacija u biznisu je logičan projekat za časopis koji izlazi pod sloganom business + innovation i koji je dete i hroničar internet revolucije. Tako je i sam festival bio organizovan potpuno drugačije od bilo koje druge poslovne konferencije.

Evo nekih slika iz te budućnosti koja je već stigla. Više su nabacane, a sastavljene su od onoga što sam čuo od drugih i mojih komentara, a radi kakve-takve preglednosti uslovno podeljene po temama.

Komentar sreda 2.12. 13:55 Komentara: 0

Da li je Portugal "nova Grčka“?

Može li se desiti da vidimo novi pokušaj izvlačenja prednosti iz krize poput onog koji je izazvao nemire na evropskim tržištima tokom krize u Grčkoj ranije ove godine, ali ovog puta u Portugalu?

Komentar subota 14.11. 16:46 Komentara: 6

Ima li bankarska štednja alternativu?

Nekada glasno najavljivana i praćena agresivnom kampanjom, ovogodišnja "Nedelja štednje“ prolazi u potpunom miru i tišini. Glavni razlog su neatraktivne kamate koje ni kreativni marketing timovi banaka nisu uspeli prikriti. I dok je sasvim izvesno da će deponenti u proseku dobijati godišnju kamatu ne veću od jedan odsto, ostaje nepoznanica da li će i koliko štediša pronaći alternativu ovoj vrsti ulaganja.

Komentar subota 7.11. 09:10 Komentara: 11
strana 1 od 2 idi na stranu