Hronika jednog bankara: Povratak u SAD...

U Sjedinjenim Američkim Državama se oseća veliko kašnjenje u poslovnom ciklusu: infrastruktura zemlje je dotrajala, aerodromi su gori od aerodroma na većini tržišta u razvoju koje sam posetio, autoputevi su "rupe do beskonačnosti“ i osećaj samozadovoljstva je na 99 odsto.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Beta/AP)
(Foto: Beta/AP)

Nivo diskusije u medijima je strašno nizak kao i nivo uvida koji je vrlo blizu nule. Postoji fundamentalnija vizija u jednoj epizodi popularnog sitkoma Elen nego zajedno na svim poslovnim i kanalima koji emituju vesti.

Predsednički izbori u SAD su pravi haos. Republikanska stranka ne može da odluči da li da istera ili podrži Donalda Trampa, koji nastavlja da puni stadione i arene sa 15,000 i više ljudi, dok su njegovi protivnici srećni kada im dođe 500 ljudi. Po mom mišljenju, Tramp ne predstavlja Ameriku, ali on ne predstavlja ni platformu stare republikanske stranke, koja je sve "više bela i sve više ljuta“, dok SAD u velikoj meri postaju sve raznovrsnije i sa sve većom potrebom za otvorenošću i promenama nego ikada ranije.

Hilari Klinton je u problemu – čak počinjem da sumnjam da ona uopšte želi da postane predsednica, a ona je osuđena da izgubi predsedničke izbore jer je već i ranije gubila (od Obame u situaciji kada je imala skoro sigurnu pobedu) - koji haos. U međuvremenu, SAD se i dalje nalaze u zastoju, dok Obama pokušava da "stvori“ svoju zaostavštinu.

Hvala Bogu na koledž fudbalu - gledao sam finale između timova Alabama i Klemson - to je prava Amerika! Utakmica sa puno poena, hrabrim potezima u igri i puno energije. Moto Alabame je jednostavan: Završi, završi, završi.

Sviđa mi se to i divim se strategiji i sprovođenju potrebnom za upravljanje listom od 120 igrača i ogromnim egoima u timu. To je ono što bi Amerika trebalo da bude u ekonomskom smislu, ali nije!

Možda bi trener Saban trebalo da se kandiduje - mada nisam siguran da bi se tržištima svidela neophodna disciplina i naporan rad na kojem je zasnovan njegov i uspeh tima Alabame!

U isto vreme Fed (i svakako Stenli Fišer) nastavljaju da pričaju o većem broju povećanja kamatne stope – desiće se otprilike četiri povećanja u toku 2016. godine. To znači da plate i tržište rada imaju prednost nad rastom…za sada.

Moja teorija je da Fed očajnički želi da dobije svoje fondove od 15 bps (baznih poena) do 1,25% kako bi mogao da ublaži još jednu finansijsku krizu koja proizilazi iz čišćenja koje je započelo sa naftom, tržištima u razvoju i uskoro će nastupiti i na tržištima u razvoju.

U suštini veoma kasnimo sa ciklusom, toliko da sredstva teško mogu da povrate pozitivne prinose u 2016. godini, ali za sada moj pogled posle posete Šarlotu u Americi je da će stanje morati da se pogorša pre nego što se popravi.

Na tržištima se trguje ispod cene, a Kina će se na kraju ponovo kalibrirati, ali su samozadovoljstvo, nedostatak ideja i spremnost na investiranje očigledni za ekonomistu koji kao ja putuje.

SAD "preživljava“ na popustima! Maloprodajni sektor nudi najmanje 25%, čak iako nema tražnje za tim, kako bi se smanjile zalihe – naknadni popusti postaju realnost i dok maloprodajni sektor razume ovo, mislim da je i dalje prisutan veliki „eureka“ momenat na tržištima i svakako u većem delu SAD.

Strategija:

Ja sam "bio u kratkoj poziciji“ veći deo decembra i prvog kvartala. Strategija je prodavati u toku dana i zaključivati prodaju u toku noći, sve dok „intervencija“ centralnih banaka ostaje neusklađena.

Još uvek čekamo jasan signal od američkog dolara, kojim se nastavlja trgovanje u uskom rasponu u odnosu na evro ali snažnije u odnosu na tržišta u razvoju. Američki dolar ostaje moj katalizator – pratiću trag od 1,05 do 1,12 ako je više rizikovaću, ako je manje neću.

Ovo nije tržište na kome je potrebno biti hrabar, već je tržište namenjeno trejderima – i stoga nećete čuti nikakve pritužbe od mene o tome.

(Piše: glavni ekonomista Sakso banke Stin Jakobsen)

Komentar

"Teško breme budućim generacijama"

Od izbijanja globalne finansijske krize, arhitektura finansijskog sistema u svetu je praktično promenjena. Ako se ne shvati koje su to suštinske promene, u smislu kako reaguju tržišta na pojedine signale centralnih banaka i politike koje vode, mogući su totalni promašaji jer se defakto više ne može pouzdano predviđati kretanje valuta, niti cena akcija na osnovu prošlih iskustava i trendova.

Komentar ponedeljak 11.01. 12:20 Komentara: 5

"Odlaze i Dijamant, AIK banka, Imlek, Bambi, Sojaprotein..."

Ni protekla godina na Beogradskoj berzi nije donela kvalitativni pomak, ne samo zbog činjenice da je domaće tržište akcija posle tri vezane godine rasta oslabilo 3,4 procenta. Investiciona aktivnost zadržala se na rekordno niskim nivoima (godišnji promet je bio tek 11. deo rekordne 2007. godine), a uporedo je nastavljen trend bega kompanija i opšte berzanske indolentnosti.

Komentar petak 8.01. 14:25 Komentara: 50

Srednji put Telekoma Srbija

Tender za prodaju kontrolnog paketa akcija državnog telekomunikacionog operatera, Telekom Srbija, okončan je neuspehom, identično kao i poslednja prodaja ove kompanije 2011. godine. Ovaj put tender je bio još maglovitiji pa su osim minimalne cene nepoznanice bile i visina udela koji se prodaje (problem sopstvenih akcija) i procenjena vrednost kompanije, a kao logičan sled nisu obelodanjene ni prispele ponude ili barem najbolja od njih.

Komentar ponedeljak 21.12. 12:55 Komentara: 2

Budućnost advertajzinga? Zbogom i ne naginji se kroz prozor!

U okviru obeležavanja 20 godina od početka izlaženja, časopis Fast Company je od 9 do 13. novembra u New Yorku organizovao prvi Innovation festival. Festival inovacija u biznisu je logičan projekat za časopis koji izlazi pod sloganom business + innovation i koji je dete i hroničar internet revolucije. Tako je i sam festival bio organizovan potpuno drugačije od bilo koje druge poslovne konferencije.

Evo nekih slika iz te budućnosti koja je već stigla. Više su nabacane, a sastavljene su od onoga što sam čuo od drugih i mojih komentara, a radi kakve-takve preglednosti uslovno podeljene po temama.

Komentar sreda 2.12. 13:55 Komentara: 0

Da li je Portugal "nova Grčka“?

Može li se desiti da vidimo novi pokušaj izvlačenja prednosti iz krize poput onog koji je izazvao nemire na evropskim tržištima tokom krize u Grčkoj ranije ove godine, ali ovog puta u Portugalu?

Komentar subota 14.11. 16:46 Komentara: 6

Ima li bankarska štednja alternativu?

Nekada glasno najavljivana i praćena agresivnom kampanjom, ovogodišnja "Nedelja štednje“ prolazi u potpunom miru i tišini. Glavni razlog su neatraktivne kamate koje ni kreativni marketing timovi banaka nisu uspeli prikriti. I dok je sasvim izvesno da će deponenti u proseku dobijati godišnju kamatu ne veću od jedan odsto, ostaje nepoznanica da li će i koliko štediša pronaći alternativu ovoj vrsti ulaganja.

Komentar subota 7.11. 09:10 Komentara: 11
strana 1 od 2 idi na stranu