Hronika jednog bankara: Povratak u SAD...

U Sjedinjenim Američkim Državama se oseća veliko kašnjenje u poslovnom ciklusu: infrastruktura zemlje je dotrajala, aerodromi su gori od aerodroma na većini tržišta u razvoju koje sam posetio, autoputevi su "rupe do beskonačnosti“ i osećaj samozadovoljstva je na 99 odsto.

Fokus

Izvor: B92

Petak, 15.01.2016.

16:38

Hronika jednog bankara: Povratak u SAD...
(Foto: Beta/AP)

Nivo diskusije u medijima je strašno nizak kao i nivo uvida koji je vrlo blizu nule. Postoji fundamentalnija vizija u jednoj epizodi popularnog sitkoma Elen nego zajedno na svim poslovnim i kanalima koji emituju vesti.

Predsednički izbori u SAD su pravi haos. Republikanska stranka ne može da odluči da li da istera ili podrži Donalda Trampa, koji nastavlja da puni stadione i arene sa 15,000 i više ljudi, dok su njegovi protivnici srećni kada im dođe 500 ljudi. Po mom mišljenju, Tramp ne predstavlja Ameriku, ali on ne predstavlja ni platformu stare republikanske stranke, koja je sve "više bela i sve više ljuta“, dok SAD u velikoj meri postaju sve raznovrsnije i sa sve većom potrebom za otvorenošću i promenama nego ikada ranije.

Hilari Klinton je u problemu – čak počinjem da sumnjam da ona uopšte želi da postane predsednica, a ona je osuđena da izgubi predsedničke izbore jer je već i ranije gubila (od Obame u situaciji kada je imala skoro sigurnu pobedu) - koji haos. U međuvremenu, SAD se i dalje nalaze u zastoju, dok Obama pokušava da "stvori“ svoju zaostavštinu.

Hvala Bogu na koledž fudbalu - gledao sam finale između timova Alabama i Klemson - to je prava Amerika! Utakmica sa puno poena, hrabrim potezima u igri i puno energije. Moto Alabame je jednostavan: Završi, završi, završi.

Sviđa mi se to i divim se strategiji i sprovođenju potrebnom za upravljanje listom od 120 igrača i ogromnim egoima u timu. To je ono što bi Amerika trebalo da bude u ekonomskom smislu, ali nije!

Možda bi trener Saban trebalo da se kandiduje - mada nisam siguran da bi se tržištima svidela neophodna disciplina i naporan rad na kojem je zasnovan njegov i uspeh tima Alabame!

U isto vreme Fed (i svakako Stenli Fišer) nastavljaju da pričaju o većem broju povećanja kamatne stope – desiće se otprilike četiri povećanja u toku 2016. godine. To znači da plate i tržište rada imaju prednost nad rastom…za sada.

Moja teorija je da Fed očajnički želi da dobije svoje fondove od 15 bps (baznih poena) do 1,25% kako bi mogao da ublaži još jednu finansijsku krizu koja proizilazi iz čišćenja koje je započelo sa naftom, tržištima u razvoju i uskoro će nastupiti i na tržištima u razvoju.

U suštini veoma kasnimo sa ciklusom, toliko da sredstva teško mogu da povrate pozitivne prinose u 2016. godini, ali za sada moj pogled posle posete Šarlotu u Americi je da će stanje morati da se pogorša pre nego što se popravi.

Na tržištima se trguje ispod cene, a Kina će se na kraju ponovo kalibrirati, ali su samozadovoljstvo, nedostatak ideja i spremnost na investiranje očigledni za ekonomistu koji kao ja putuje.

SAD "preživljava“ na popustima! Maloprodajni sektor nudi najmanje 25%, čak iako nema tražnje za tim, kako bi se smanjile zalihe – naknadni popusti postaju realnost i dok maloprodajni sektor razume ovo, mislim da je i dalje prisutan veliki „eureka“ momenat na tržištima i svakako u većem delu SAD.

Strategija:

Ja sam "bio u kratkoj poziciji“ veći deo decembra i prvog kvartala. Strategija je prodavati u toku dana i zaključivati prodaju u toku noći, sve dok „intervencija“ centralnih banaka ostaje neusklađena.

Još uvek čekamo jasan signal od američkog dolara, kojim se nastavlja trgovanje u uskom rasponu u odnosu na evro ali snažnije u odnosu na tržišta u razvoju. Američki dolar ostaje moj katalizator – pratiću trag od 1,05 do 1,12 ako je više rizikovaću, ako je manje neću.

Ovo nije tržište na kome je potrebno biti hrabar, već je tržište namenjeno trejderima – i stoga nećete čuti nikakve pritužbe od mene o tome.

(Piše: glavni ekonomista Sakso banke Stin Jakobsen)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: