Srednji put Telekoma Srbija

Tender za prodaju kontrolnog paketa akcija državnog telekomunikacionog operatera, Telekom Srbija, okončan je neuspehom, identično kao i poslednja prodaja ove kompanije 2011. godine. Ovaj put tender je bio još maglovitiji pa su osim minimalne cene nepoznanice bile i visina udela koji se prodaje (problem sopstvenih akcija) i procenjena vrednost kompanije, a kao logičan sled nisu obelodanjene ni prispele ponude ili barem najbolja od njih.

Izvor: Nenad Gujaničić, Wise broker
Podeli

I dok će ovaj, kao i prethodni, tenderski postupak brzo pasti u zaborav, ostaje ključno pitanje dalje sudbine ove kompanije. Ima li srednjeg puta za Telekom, između višegodišnjeg stanja učaurenog državnog preduzeća i prodaje strateškom partneru?

Sa aspekta javnog interesa, jasno je da je status kvo najgora moguća opcija, rešenje koje je blisko srcu raznim interesdžijama sindikalnog tipa, dobro ukotvljenim partijskim kadrovima i favorizovanim dobavljačima javnih nabavki. Ovo stanje dugoročno ne može opstati, ali može potrajati sasvim dugo da se ove interesne grupacije obezbede dok se kapital ove velike kompanije ne svede na prosečno stanje ovdašnjih državnih preduzeća.

Ove anomalije domaćih privrednih kretanja poznate su i laicima, pa nije čudo što su Vladini zvaničnici nakon poništavanja tendera zavapili za uvođenjem profesionalnog menadžmenta, restrukturiranjem kompanije i drugim rezovima. Čini se da je u ovom okupljanju oko strategije “zasukivanja rukava” preskočen odgovor na jedno veoma važno pitanje: šta je to do sada sprečavalo državne organe da uvedu red u ovu kompaniju, povećaju njenu efikasnost i reše je balasta viška zaposlenih? Odnosno, kako će to sada biti sprovedeno, s obzirom da sve ove godine ova tema nijednom nije stigla ni do dnevnog reda, uključujući i prethodne ešalone vlasti?

Dakle, šanse da Telekom u trenutnoj konstelaciji snaga izađe na „zelenu granu“ u rangu su sa verovanjem da će radnici ove kompanije „raditi još uspešnije i bolje“, kako obeća jedan od sindikalnih lidera ponesen ishodom prodaje. Naravno, problem nije do radnika već do većinskog vlasnika ove kompanije koji nema jasne motivacione mehanizme da ovu kompaniju učini efikasnim i održivim preduzećem na duži rok.

Naravno, to nije nemoguće uraditi, ali je potrebno preduzeti veći broj strateških koraka nakon utvrđivanja činjenice da postoji jasna politička volja za ove postupke. Telekom bi najpre trebalo da postane transparentna i odgovorna kompanija koja ne može izbegavati berzansko tržište kako je to radila godinama unazad.

Vlasnička struktura ove kompanije, u kojoj ona poseduje 20 odsto sopstvenih akcija, idealna je da se ovaj kapital odmah ponudi portfeljnim investitorima, dok bi građani u cilju masovnijeg učešća u ovom procesu mogli biti motivisani diskontnom cenom akcija. Telekom bi, pak, prikupio nekoliko stotina miliona evra koji bi mogli biti zamajac novog investicionog ciklusa u odnosu na protekle godine trošenja sredstava na kupovinu sopstvenih akcija i otplaćivanje visokih kredita.

Listiranje kompanije na berzi sa značajnim, ali ipak manjinskim interesom portfeljnih investitora, ublažilo bi ali ne bi otklonilo goruće probleme ovdašnjih kompanija pod državnom upravom. Stoga bi dugoročna strategija korporativizacije ove kompanije morala podrazumevati postepeno povlačenje države iz statusa dominantnog akcionara, zadržavši se samo na manjinskom interesu. Nešto poput nemačke države u Deutsche Telekomu koja poseduje manjinski paket akcija i utiče na strateške odluke, dok tržište odnosno portfeljni investitori nadziru upravu i kontrolišu njene rezultate.

Za ovu strategiju neophodan je intezivan rad na razvoju domaćeg tržišta kapitala koje se godinama nalazi u zapećku usled nemara državnih organa i nefunkcionisanja ključnih institucija. Ova poluga, čija je mera razvoja zaštita prava manjinskih akcionara, trebalo bi da bude ključna u pokušaju da se od Telekoma stvori efikasna korporacija čiji rok trajanja neće biti omeđen političkim izbornim ciklusima. Bez efikasnog berzanskog tržišta, Telekom i svaka druga kompanija sa izraženim državnim interesom, ne mogu postati bolji protokom vremena, niti se nakon četiri godine može konstatovati bilo šta drugo osim da su nanovo proćerdane budžetske pare i nerealna nadanja.

Komentar

Budućnost advertajzinga? Zbogom i ne naginji se kroz prozor!

U okviru obeležavanja 20 godina od početka izlaženja, časopis Fast Company je od 9 do 13. novembra u New Yorku organizovao prvi Innovation festival. Festival inovacija u biznisu je logičan projekat za časopis koji izlazi pod sloganom business + innovation i koji je dete i hroničar internet revolucije. Tako je i sam festival bio organizovan potpuno drugačije od bilo koje druge poslovne konferencije.

Evo nekih slika iz te budućnosti koja je već stigla. Više su nabacane, a sastavljene su od onoga što sam čuo od drugih i mojih komentara, a radi kakve-takve preglednosti uslovno podeljene po temama.

Komentar sreda 2.12. 13:55 Komentara: 0

Da li je Portugal "nova Grčka“?

Može li se desiti da vidimo novi pokušaj izvlačenja prednosti iz krize poput onog koji je izazvao nemire na evropskim tržištima tokom krize u Grčkoj ranije ove godine, ali ovog puta u Portugalu?

Komentar subota 14.11. 16:46 Komentara: 6

Ima li bankarska štednja alternativu?

Nekada glasno najavljivana i praćena agresivnom kampanjom, ovogodišnja "Nedelja štednje“ prolazi u potpunom miru i tišini. Glavni razlog su neatraktivne kamate koje ni kreativni marketing timovi banaka nisu uspeli prikriti. I dok je sasvim izvesno da će deponenti u proseku dobijati godišnju kamatu ne veću od jedan odsto, ostaje nepoznanica da li će i koliko štediša pronaći alternativu ovoj vrsti ulaganja.

Komentar subota 7.11. 09:10 Komentara: 11

Kockari iz Folksvagena, probudite se!

Šta će još izaći na videlo? Naravno da se moglo pretpostaviti da će nakon prvih otkrića u skandalu sa izduvnim gasovima kod najvećeg proizvođača automobila u Evropi uslediti i druge neprijatnosti. I to sa svih strana. Iz SAD, gde službe za zaštitu životne sredine veruju da će se naći i nove nepravilnosti. S druge pak strane interne revizije i istrage savetnika i advokata angažovanih spolja iznose sve više pojedinosti na svetlo dana. Da stvar bude gora, sada je i američka Služba za nadzor prometa fabriku u Volfsburgu uzela na nišan jer VW navodno nije propisno prenosio podatke o nezgodama.

Komentar petak 6.11. 16:24 Komentara: 18

Kako sprečiti da ova godina bude uspešnija od sledeće?

U neobičnom naslovu krije se zapravo suština ove i naredne revizije aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. Probaću da objasnim o čemu se radi uz pomoć (a kako bi drugačije) fudbalske terminologije. Važni su nam, dakle, ne samo rezultat na poluvremenu, već i odluke stručnog štaba u pauzi, ali pre svega rezultat na kraju utakmice.

Komentar utorak 20.10. 17:54 Komentara: 14

O Ministarstvu, Telekomu i zabludama

Manjinski akcionari Telekoma i investiciona javnost konačno su dočekali i taj dan. Ministarstvo privrede javno se oglasilo u vezi sa berzanskom sudbinom ove kompanije u kojoj 4,8 miliona građana, zaposleni i bivši zaposleni drže skoro 22 odsto vlasništva. Ako ste pomislili da je konačno dat odgovor na pitanje zašto ova kompanija nije listirana na berzi iako su pre više od tri godine podeljene akcije, previše ste očekivali. Nije bilo spomena ni o kršenju ustavom zagarantovane slobode raspolaganja imovinom, niti o tome kakvo to breme za vlasnika akcija predstavlja postojanje reperne (berzanske) cene. O čemu je onda bilo reči?

Komentar sreda 14.10. 09:39 Komentara: 4
strana 1 od 2 idi na stranu