Kockari iz Folksvagena, probudite se!

Šta će još izaći na videlo? Naravno da se moglo pretpostaviti da će nakon prvih otkrića u skandalu sa izduvnim gasovima kod najvećeg proizvođača automobila u Evropi uslediti i druge neprijatnosti. I to sa svih strana. Iz SAD, gde službe za zaštitu životne sredine veruju da će se naći i nove nepravilnosti. S druge pak strane interne revizije i istrage savetnika i advokata angažovanih spolja iznose sve više pojedinosti na svetlo dana. Da stvar bude gora, sada je i američka Služba za nadzor prometa fabriku u Volfsburgu uzela na nišan jer VW navodno nije propisno prenosio podatke o nezgodama.

Fokus

Izvor: Henrik Böhme

Petak, 06.11.2015.

16:24

Default images
Foto: Beta, AP

Sve to zajedno čini jednu vrlo eksplozivnu smesu. Ona neće novom šefu Matijasu Milereu odmah eksplodira u lice, ali je već dovoljno mučno voditi koncern preko takvog minskog polja do vremena u kojima će ponovo biti bolje. A da se pritom još niti pouzdano ne zna jesu li osobe koje sada sede na ključnim pozicijama "bez putra na glavi". Miler je, doduše, pre bio šef Poršea i time prilično daleko od manipulacija VW prevaranata. Ali, možda ipak dovoljno blizu da se ne može reći kako baš ništa nije znao? Isto važi i za Hans-Ditera koji je nekada bio nadležan za finansije koncerna i godinama delovao u samom centru moći koncerna. On je od pre nekoliko nedelja predsednik Nadzornog odbora VW, a time zapravo i glavni odgovorni za rasvetljavanje cele stvari. A šta smo od njega čuli poslednjih nedelja? Skoro ništa, ai ono što je rekao bilo je grozno baš kao i rečenice koje je izrekao u izjašnjavanju za javnost , nakon što su u javnost izašle nove nepravilnosti: "Novo činjenično stanje trebalo bi biti podsticaj za Nadzorni odbor da učini sve što je moguće ... "Bla, bla, bla ... E, sad je stvarno dosta!

Ili u Volfsburgu još nisu shvatili da sede na bombi, ili im je pak to jasno, ali pokušavaju da spreče paniku među radnicima i na berzi. Na berzi im to, u svakom slučaju, nije uspelo. Deonice VW su drastično pale, a kraj te putanje se ne nazire. Je li odgovornima u Volfsburgu uopšte jasno što stoji na kocki? Izvesno je svakako da će se njihovo nekorektno poslovanje odraziti na celokupnu nemačku industriju. Jer, VW je pored Siemensa najvažniji nemački koncern. Ali, kakva to mora biti močvara kada osim novih nepravilnosti iz koncerna nismo dobili ništa opipljivo?

Kada će javnost konačno saznati nešto više? Vlasnici VW vozila i dalje ne znaju kada i kako će moći vratiti svoja vozila. Samo je u jednoj od velikih nemačkih novina objavljeno je izvinjenje koncerna u kojoj on moli da mu se i dalje veruje. Ali, od tada je prošlo četiri nedelje. Je li to sve? Kada možemo pročitati da će biti potrebne hiljade različitih varijanti popravki pogođenih automobila, zašto se onda ćuti?

To zapravo pokazuje da se ovaj automobilski div na svom putu ka svetskom vrhu oteo kontroli. Dobro je da je bar novi šef za početak zaustavio ovo ludilo. Ali, to nije dovoljno. Sada zaista mora sve izaći na videlo i to što pre. Trebalo bi početi is akcijom primanja natrag vozila, barem s prvom serijom. Ili s obeštećenjem VW kupaca. Nešto se mora napraviti, dati neki signal. Za očekivati je da će se koncern godinama boriti sa posledicama ove afere. Ali, svoje ozlovoljene mušterije ne bi smeo da pusti da toliko dugo čekaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: