Mijat Lakićević: Nameštaljka

Još skandal oko (neuspele) privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor nije čestito ni prošao, a na pomolu je novi, još veći. Reč je o privatizaciji beogradskog turističkog preduzeća "Putnik".

Fokus

Izvor: Blic

Ponedeljak, 23.04.2007.

10:25

Default images

A sve je izgledalo tako idilično. Država je odlučila da proda svoj "paket" od 70 odsto akcija "Putnika", javila se kiparska "Aciona", i kad je izgledalo da je stvar završena, s većom ponudom pojavio se ruski biznismen Dmitrij Lučenko.

"Aciona" je stavila primedbu na Lučenkovu ponudu, Komisija za hartije od vrednosti primedbu odbija, "Aciona" se povlači. Tada dolazi do veleobrta - Vlada ipak odlučuje da akcije proda preko berze. Ali, eto prvog razloga za sumnju, to radi bukvalno preko noći i "po hitnom postupku".

Naravno, samo za one koji za to već unapred nisu znali i nisu bili spremni (ako već odluku nisu sami diktirali). Naravno, i Lučenko je eliminisan, jer on po zakonu nije imao pravo da se pojavi na berzi.

Da je "neko" bio spreman, govori podatak da je već u petak ujutru, čim je Berza otvorena, osvanula ponuda za kupovinu svih akcija, po tzv. tržišnoj ceni. Država je, koristeći pravila berzanskog trgovanja, mogla da traži 7.200 dinara po akciji (i kupac bi to morao da prihvati), ali je, eto drugog razloga za sumnju, tražila svega 6.000 dinara. "Putnik" je prodat.

Mutne radnje oko koncesije za autoput Horgoš-Požega, mutne radnje oko privatizacije RTB Bora, još mutnija prodaja "Putnika". Ima li kraja ovoj bahatosti vlasti?

Autor: Mijat Lakićević, glavni urednik Ekonomist magazina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: