Šta berza očekuje od nove Vlade?

Odgovor na pitanje „Šta Beogradska berza očekuje od nove Vlade?“ obuhvata dva podjednako važna aspekta. U prvom redu reč je o njenoj ulozi kod uspostavljanja, odnosno održavanja stabilnosti opštih prilika u zemlji i uredjenog i harmonizovanog ekonomskog i pravnog okruženja.

Fokus

Izvor: Beogradska berza

Nedelja, 28.01.2007.

20:27

Default images

Viši nivo razvijenosti političkog i privrednog okruženja, za berzu (tačnije investitore) istovremeno predstavlja i merilo opšte prihvatljivog rizika investiranja. Bez postojanja „privlačnog“ investicionog ambijenta u ovom smislu ne može se zamisliti razvoj berzanskog poslovanja kao važne oblasti tržišne ekonomije.

Ako već govorimo o neophodnosti snažnog razvoja, odnosno podrške  snažnom razvoju berzanskih aktivnosti u zemlji, onda ne možemo izostaviti značaj ovog pitanja i sa stanovišta regionalnih povezivanja u toj oblasti.

Da bi naši građani i naše kompanije imale koristi i uživale prednost regionalnih povezivanja, neophodno je prethodno podići nivo poslovanja tržišta kapitala u nacionalnim okvirima. Nadalje će spirala razvoja biti podsticana sama od sebe, intenzitetom rada učesnika tržišta kapitala. Dakle, reč je o inicijalnoj ulozi države u pogledu stvaranja neophodnih preduslova daljem razvoju tržišta kapitala.
Inicijalna javna ponuda akcija javnih preduzeæa kojima predstoji proces privatizacije bi koristila i državi i investitorima i samim preduzeæima...
Drugi aspekt uloge naše države u razvoju Beogradske berze odnosi se na ohrabrenje i direktnu podršku uključenju kompanija na listing Berze. Reč je u prvom redu o kompanijama čiji je vlasnik država, odnosno javnim preduzećima kojima predstoji proces privatizacije.

Naime, s obzirom da država u nekolicini tih kompanija ima strateški interes objektivno se može pretpostaviti da će biti zainteresovana i za zadržavanje dela vlasništva pod direktnom kontrolom, kao i za pronalaženje strateškog partnera. Istovremeno, interes razvoja tih kompanija zahteva i „ubrizgavanje“ svežeg kapitala.

Pomenuti ključni zahtevi ne isključuju i korišćenje mehanizama objektivnog odmeravanja njihove prodajne cene. Slobodno možemo reći da korišćenje metode tzv. „inicijalne javne ponude“ predstavlja način da država ostvari ključne zahteve, a istovremeno obezbedi domaćim i stranim, profesionalnim i individualnim investitorima ulaganje u atraktivne hartije od vrednosti.

Višestruku korist od ovakvog pristupa države imalo bi tržište kapitala u celini posebno sa stanovišta atraktivnosti u pogledu regionalnih integracija i stvaranja regionalnog tržišta. Svakako korist od ovakvog pristupa imale bi i kompanije listirane na Beogradskoj berzi, članovi Berze i drugi učesnici na tržištu.

Jednostavno rečeno, to je recept za privlačenje stranih investitora (a da nije reč o skupim kreditima), uključenje srpskih kompanija u finansijske međunarodne tokove, postepeno prilagođavanje pravila i procedura na domaćem tržištu međunarodno prihvaćenim standardima, realno podizanje korporativne kulture, nastajanje i uvođenje novih tržišnih materijala (finansijskih instrumenata) na naše tržište i druga pitanja od značaja za brži razvoj našeg tržišta kapitala i njegovu bolju poziciji u medjunarodnim okvirima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: