Šta čeka srpske bogataše ove sezone?

Srpski bogataši proveli su ovu godinu pod priličnim stresom. Tek što je 15. marta završena redovna prijava prihoda i oni su do kraja proleća izmirili svoje obaveze došlo je leto i počelo je unakrsno ispitivanje imovine. Taman je i to prestalo da bude udarna vest u medijima, a počela je predizborna kampanja.

Fokus

Izvor: D. Vujoševiæ

Ponedeljak, 08.01.2007.

15:45

Default images

U njoj svi obećavaju da će uhvatiti bogate i oporezovati ih, odrati im kožu s leđa, u čemu ne zaostaje ni Pokret snaga Srbije. Šta će biti videćemo posle izbora, a bogate nije loše podsetiti da već posle novogodišnjeg slavlja mogu da počnu da se sabiraju.

Kao i svake godine, i sledeće je 15. mart rok za prijavu dohotka građana za prethodnu. Lane su ovu obavezu morali da ispune svi koji su zaradili bar dinar više od 1.224.672 dinara, ukoliko su domaći državljani i rade u našim firmama. Odnosno, stranci i naši zaposleni u inostranim kompanijama, a s primanjima makar malo višim od 3.061.680 dinara.

Parametri po kojima će se brojka računati za ovu godinu znaće se naredne, kada se srede statistički podaci za ovu, koju još popunjavamo ekonomskim dešavanjima. Tek, cenzus će biti veći od ovoga, a bogati će morati da plate 10 odsto poreza. Imaju pravo i na olakšice, za izdražavane članove domaćinstva.

To jeste humano, ali je i olakšica nad kojom će budući kreatori poreske politike i propisa u Srbiji morati dobro da se zamisle. Jer, na primer, za domaćicu se podrazumevalo da je baš takvo izdržavano lice.

Međutim, vremena se menjaju i jesenas je prva žrtva unakrsnog ispitivanja bila baš domaćica koja je bez dana radnog staža uspela da stekne imovinu vredu 300 miliona dinara. Tako preko ženske emancipacije stižemo do drugog vrućeg poreza unakrsnog ispitivanja imovine. Metodom unakrsne poreske procene obuhvaćeno je 1.275 obveznika i doneto pet rešenja sa ukupnom poreskom obavezom vrednom 54,1 miliona dinara. Mnogi će pomisliti da je to veoma skroman učinak u odnosu na letnju halabuku, kad već imamo tako sposobne domaćice, a o biznismenima da i ne govorimo.

Međutim, na to kako se kod nas stiže do bogatstva govori baš drugi podatak, koji je saopšten na godišnjoj konferenciji poreznika. Ove godine poreznicima je pošlo za rukom da otkriju poreske utaje u od 16,2 milijardi dinara, što je približno 200 miliona evra. A poreznici smatraju da su kod nas utaje bar pet puta veće.

Tako stižemo do brojke od milijardu evra. Suma koja nije zanemarljiva za državne kase daleko bogatijih zemalja nego što je naša. Ko je utajio tih 800 miliona evra i kako ih je trošio, šta je kupovao poreznicima očigledno nije lako da otkriju. Ali, i kada se to desi kod nas krenu maratonski sudski procesi, pa prinudna naplata liči na čekanje Godoa. Kako će biti dalje - videće se.

Bogate zemlje poslednjih godina blaže tretiraju bogate, da bi ih odvratili od toga da se sele u zemlje poreske rajeve. Druga priča ide ka tome da luksuznu robu, poput skupih automobila i vila, treba oporezovati znatno višim stopama. Ali, i to ima granice. Međutim, ako prema bogatima treba biti dobar, onda je izvesno da prema kriminalcima ne treba imati milosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: