Ko će biti novi gazda Telekoma Srbija?

U ponedeljak, 21. marta, biće otvorene ponude za kupovinu 51 odsto Telekoma Srbije. Minimalna cena je 1,4 milijarde evra, a ukoliko bude više od jedne ponude uslediće aukcija zainteresovanih kupaca.

Fokus

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2011.

19:35

Default images

Ko će biti novi većinski vlasnik ove kompanije pratite u specijalu sajta B92.net posvećenom prodaji Telekoma Srbija.

Ko su zainteresovani kupci pročitajte u nastavku teksta.

- Dojče telekom - Dojče telekom posuluje u 50 zemalja, ima više od 200 milona korisnika, a u 2009. godini prihod grupe biojj je 64,6 milijardi evra. Više od polovine prihoda ostvareno je van Nemačke. Prošle godine je zapošljavao 260.000 ljudi. Navodno, nemačka kompanije je već viđena za novog vlasnika Telekoma Srbije. Pored političkih razloga, u javnosti se pominjalo i to da Nemci kroz udeo u grčkom OTE-u koji je suvlasnik našeg Telekoma imaju stratnu prednost u odnosu na konkurente.

- Telekom Austrija - Grupa Telekom Austrija posluje još i u Belorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Lihtenštajnu, Makedoniji Sloveniji i Srbiji. U 2009. prihod grupe bio je 4,8 milijardi evra, a imali su 21 milion korisnika. Zapošljavaju 16.573 radnika, a u Srbiji imaju mobilnog operetera Vip mobajl. Uz nemačku kompaniju, Austrijanci su navodno najbližz srpkom gigantu. Dodatno je takvo mišljenje utvrdila vest da Komisija za zaštitu konkurencije već proverava da li bi i pod kojim uslovima Telekom Austrija mogao da preuzme Telekom jer u Srbiji već ima svoju kompaniju. - Turksel - Turska komanija Turksel (www.turkcell.com) ima 34 miliona korisnika i posluje u Turskoj, Azerbejdžanu, Kazahstanu, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini i Kipru. Vlasnik Turksela i Vimpelkoma je ruska Alfa grupa, čije je vlasnik Mihail Fridman. Činjenica da se vlasnik Turksela na tender prijavio sa još jednom kompanijom, Vimpelkomom, bila je dovoljna da mnogi budu ubeđeni u njegovu zainteresovanost. Podatak da vlasnik dolazi iz Rusije dodatni je argument za to, zbog dobrih političkih veza Srbije i Rusije. Javnost čak spekuliše da i ruski premijer Vladimir Putin dolazi 23. Marta u Srbiju ne bi li ’pomogao’ Fridmanov pokušaj da kupi srpski Telekom.

- Veder investments - Italijanski Veder investments je privatna telekomunikaciona kompanija, u kojoj 97 odsto vlasništva ima Egipćanin Nagib Saviris. Kompanija ima više od 112 miliona korisnika mobilne i fiksne telefonije i interneta u osam država. Veder investments je vlasnik i egipatske komapnije Oraskom telekom, trećeg po veličini operetera mobilne telefonije u Italiji Vind telekomunikacije i trećeg mobilnog operatera u Grčkoj Vind Helas. Saviris je izjavljivao ranije da je zainteresovan za srpsku kompaniju, ali je pitanje, ipak, koliko su politički i društveni potresi u Egiptu uzdrmali njegovu kompaniju.

- Amerika movil - Telekomunikaciona kompanija America movil (www.americamovil.com), u vlasništvu meksičkog miljardera Karlosa Slima, posluje u 18 država Severne i Latinske Amerike, ima više od 211 miliona korisnika mobilne telefonije i 27 miliona korisnika fiksne telefonije. Ne očekuje se ponuda ove kompanije koja je u vlasništvu najbogatijeg čoveka sveta.

- Frans telekom - Grupa Frans telekom je krajem septembra 2010. imal više od 203 miliona korisnika u 32 zemlje. Medju njima su 144,5 miliona korisnici mobilne telefonije i više od 13,3 miliona korisnika ADSL internteta. Glavni brend im je "oranž". Ova kompanija, navodno je još ranije odustala od davanja ponude za Telekom Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: