Šef pekare novi vlasnik Maksija

Pjer Olivije Bekers, predsednik i generalni direktor Delez grupe, koja je postala stopostotni vlasnik trgovinskog lanca Maksi, nalazi se na čelu ove grupacije od januara 1999. godine. U biografiji ovog pedesetogodišnjaka piše da ima master diplomu iz primenjene ekonomije i MBA Harvard biznis škole.

Jovana RabrenovićIzvor: Politika
Podeli

Karijeru je počeo 1982. godine kao menadžer pekare jednog pekarskog lanca u Belgiji. U Delez grupu je ušao sledeće godine. U Delezu je prošao sve stepenike u poslovnoj hijerarhiji.

Delez je trgovinski lanac koji ima svoje prodavnice na tri kontinenta. Osim u matičnoj Belgiji, prisutni su u Sjedinjenim Američkim Državama, Indoneziji, Grčkoj i Rumuniji. Glavni deo biznisa nalazi se u SAD, a ne u Evropi. Čak 60 odsto prodavnica je u Americi. Obuhvataju mrežu od 2.800 prodavnica (što je 68 prodavnica više nego 2009, od toga 21 novootvoreni objekat je u Rumuniji) i 138.000 zaposlenih. Njihovi prošlogodišnji prihodi iznose 20,8 milijardi evra. Od toga 14,2 milijarde dolazi sa američkog tržišta, 4,8 milijardi iz Belgije, u Grčkoj je uprkos krizi Delez zabeležio rast profita od 6,3 odsto, dok je ukupan iznos 1,6 milijardi. Konačno, 300 miliona evra prihoda je iz Rumunije i Indonezije. Broj zaposlenih, u odnosu na prošlu godinu, smanjen je za nekoliko hiljada ljudi. Ukupno, prošle godine prihodi su im porasli za 4,6 odsto, a na sajtu obećavaju ulaganja od oko 900 miliona evra za tekuću 2011, kao i otvaranje 120-130 prodavnica.

Ubrzo nakon dolaska u firmu šalju ga u Sjedinjene Američke Države gde je tri godine radio kaomenadžer jedne prodavnice. Svoje umeće sticao je u Americi, gde je, oslanjajući se na svoje procene i instinkt i pored moćnih protivnika, sproveo spajanje Fud lajon marketa, koji je bio u sastavu Deleza, i Hanaforda. Taj posao bio je dokaz Bekersove poslovne umešnosti.

Potom se vratio u Belgiju i karijeru nastavio kao direktor za prodaju, član Izvršnog odbora i kao direktor i izvršni potpredsednik Izvršnog odbora zadužen za međunarodne aktivnosti.

U januaru 2000. godine vodeći belgijski biznis magazin "Trendovi i tendencije" proglasio ga je za menadžera godine. Do juna 2010. Pjer Olivije Bekers je bio kopredsedavajući Foruma robe široke potrošnje, svetskog udruženja vodećih prodavaca i proizvođača robe široke potrošnje.

Pre toga je bio predsedavajući CIES-a, Hrane biznis forum od 2002.do 2004. godine i ponovo od jula 2008. godine do njihovog udruživanja i transformisanja u Forum robe široke potrošnje. Bekers je, takođe, u Bordu direktora Instituta za hranu i marketing i potpredsednik Izvršnog odbora FEB-a – Federacije za zapošljavanje Belgije.

Član je i Guberne (obrazovnog centra i mreže za direktore i kompanije). Bio je i član Komisije za korporativno upravljanje od nastanka do maja 2010. godine.

U 2004. godini je izabran na četiri godine za predsednika Belgijskog olimpijskog komiteta, a ponovo je na istu funkciju izabran u junu 2009. godine. Prema podacima s Forbsovog sajta, mesečna plata predsednika Deleza iznosi 80.000 evra.

"Delez grupa pokazala je otpornost u više navrata u toku svoje duge istorije, a tako je i danas. Fleksibilnost je ključ za uspešno prilagođavanje novonastalim okolnostima. Dokaz naše prilagodljivosti je to što nastavljamo i dalje da privlačimo milione kupaca svaki dan",rekao je Bekers.