Ferera: Smederevo nema dovoljno kvalitetan čelik za nas

U Srbiji se proizvodi oko dve trećine delova za fiat 500L, ali kad se govori o njegovoj vrednosti manje od 50 odsto. Ranije smo mogli, ali danas ne možemo da proizvedemo ni motor, ni menjač, a ni čelik iz smederevske železare nije odgovarajućeg kvaliteta.

Fokus

Izvor: Mijat Lakiæeviæ, Novi magazin

Četvrtak, 31.10.2013.

21:20

Default images

Nedavno je u beogradskom Belom dvoru Fiat automobili Srbija proslavio prvu godišnjicu fiata 500L. To je bio povod za razgovor sa njegovim generalnim direktorom Antoniom Ferarom r o dosadašnjim rezultatima fabrike, posebno o činjenici da je u Srbiji prodato svega 2.000 ovog modela, ali i o tome kako on vidi budućnost kompanije i, naročito, sa njom povezane srpske industrije. * Kompanija Fiat Srbija do sada je izvezla 80.000 automobila u preko 100 zemalja – to je dobar rezultat. Ipak, jeste li zadovoljni, odnosno da li je tempo u skladu sa planom? Koliko će automobila biti izvezeno do kraja godine? Postoje procene da će izvoz dostići 1,5 milijardi evra ove godine. Hoće li to biti realizovano?

- Proizvodnja modela 500L u skladu je sa planovima postavljenim na početku godine. Ovaj automobil namenjen je globalnom tržištu, delom i zato što, usled nivoa krize u Srbiji, domaće tržište za ovaj automobil praktično ne postoji. Ove godine je na celokupnom srpskom tržištu prodato ukupno 21.000 automobila, ali čak i u ovim nepovoljnim uslovima prodaće se oko 2.000 automobila modela 500L, što je 10 odsto tržišta u segmentu koji je stvorio sam model 500L. Pre njega nije bilo prodaje automobila iz ovog segmenta u Srbiji. Imajući sve ovo u vidu, više od 98 odsto proizvodnje modela fijat 500L namenjeno je izvozu.

- Kad je reč o procenama izvoza, ne mogu da kažem hoće li izvoz dostići sumu koju pominjete, ali podaci objavljeni na sajtu Ministarstva privrede govore da je kompanija FAS do kraja septembra ove godine izvezla robu u ukupnoj vrednosti od preko milijardu evra.

* Jesu li mere Vlade Srbije imale efekta, odnosno jeste li zadovoljni činjenicom da je, kako ste i vi maločas potvrdili, do sada na lokalnom tržištu prodato 2.000 automobila? Da li ste očekivali više? Sve u svemu, za koliko će proizvodnja ove godine biti viša nego prošle?

- Pre svega hoću da razjasnim jednu stvar: nije reč o merama srpske Vlade radi podržavanja prodaje naših automobila, već je to bila naročita komercijalna inicijativa kompanije FAS u cilju povećanja prodaje automobila „sa ponosom proizvedenog u Srbiji”. Kao što sam već rekao, ove godine ćemo prodati oko dve hiljade automobila, ali samo putem ove inicijative, zbog čega mogu da kažem da smo zadovoljni rezultatima koje smo do sada postigli.

- Sa tačke gledišta proizvodnje, 2012. se ne može uporediti sa ovom godinom. Najpre, prošla godina je bila godina lansiranja proizvoda na tržište, a drugo, proizvodnja je počela tek u julu, nakon čega smo imali fazu njenog uhodavanja i usklađivanja, što je sve bitno uticalo na broj fabrikovanih usklađivanja proizvodnje.

* Koji procenat automobila fiat 500 se proizvodi u Srbiji, kad je reč o njegovoj vrednosti? Prema raspoloživim informacijama kompanije koje se nalaze u Srbiji proizvode dve trećine delova, što je značajna količina, ali kako stojimo kad su u pitanju skuplji delovi i sofisticiraniji proizvodi?

- U pravu ste, procenat sa kvantitativnog aspekta je zadovoljavajući, dok se u pogledu vrednosti učešće srpske industrije smanjuje na oko 50 odsto, uglavnom zbog toga što se najskuplji, ali i tehničko-tehnološki najzahtevniji delovi, poput motora i menjača, proizvode u našim drugim fabrikama.

* Prema vašim saznanjima, da li će neki drugi proizvođač delova doći u Srbiju ili će više srpskih firmi biti uključeno u proizvodnju modela fiat 500? Vode li se oko toga neki pregovori?

- Sa naše tačke gledišta, ali to vredi i generalno za proizvođače automobila, bilo bi bolje da glavni dobavljači budu što je moguće bliže i kompanija FAS se nada da će se to dogoditi. Takođe, potpuno smo otvoreni za srpske dobavljače, ali oni moraju da ispune neke važne parametre. To pre svega znači da nivo kvaliteta njihovih proizvoda mora biti u skladu sa međunarodnim standardima, zatim moraju imati kontinuiran i kredibilan proizvodni proces i, konačno, možda najteže, moraju posedovati čvrstu finansijsku osnovu.

* Bilo je priče o saradnji sa železarom u Smederevu. Dešava li se nešto u vezi s tim?

- Kao što je već rečeno, zainteresovani smo za povećanje nivoa komponenti proizvedenih u Srbiji i, očigledno, čelik je jedan od njih. Međutim, kvalitet čelika koji čeličana u Smederevu trenutno može da proizvede ne odgovara potrebama proizvođača automobila, ne samo Fiata Srbija, nego ni drugih kompanija. Kao što napisali u pismu o namerama, još ranije poslatom ministru ekonomije, voljni smo da kupimo proizvode smederevske železare, ali oni moraju ispunjavati određene kriterijume koji se tiču nivoa kvaliteta i cene. I jedno i drugo mora biti u skladu sa ponudama drugih snabdevača.

* Po vašem mišljenju, koliko se delova za Fiat može proizvesti u Srbiji, a da vi budete zadovoljni, prevashodno zbog sniženih troškova?

- Teorijski sve osim motora i menjača, zbog opravdanih i skupih razloga proizvodnje, može se proizvoditi u Srbiji. Međutim, u praksi, verujem da ima mesta za povećanje nivoa lokalnih dobavljača, prevashodno istražujući ovu mogućnost u oblastima u kojima dobavljač može kombinovati manje troškove proizvodnje i logistike. Ne treba da zaboravimo da pomenemo visok nivo obrazovanja koji postoji u Srbiji, koji može biti treći argument u prilog krajnjem izboru.

* Nedavno ste rekli da je do sada oko 1,2 milijarde evra uloženo u kompaniju Fiat automobili Srbija, da Srbija ima sopstveni udeo od 33 odsto u osnivačkom kapitalu i u fabrici i da preostalih 67 odsto pripada grupi Fiat automobili. Ako ne grešimo, Srbija još nije ispunila sve svoje obaveze iz ugovora koji je potpisan pre nekoliko godina, prevashodno obavezu izgradnje infrastrukture. Kada očekujete da će ove obaveze biti ispunjene; da li je kompanija Fiat, po vašem mišljenju, ispunila sve svoje ugovorne obaveze? Ako je uradila i više od toga, u kojoj meri i u kom pogledu?

- Ugovor zaključen između Vlade Republike Srbije i kompanije Fiat predviđao je, između ostalog, izgradnju određene infrastrukture koja će podržati tok logistike. Veći deo ove infrastrukture je izgrađen, međutim neki delovi, poput veze između autoputa i Kragujevca ili južne obilaznice u Kragujevcu, još uvek nisu završeni, niti započeti.

Postoji nekoliko razloga za to i nije na meni da o njima govorim. Sigurno je da na fabriku utiče ovaj neobičan, skup i neplaniran tok logistike, ali se nadamo da će građevinski radovi biti završeni do vremena obećanog prošlog puta. Još uvek ima nekih otvorenih pitanja sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine i, u ovom slučaju, dobili smo nove postavljene rokove za završetak radova. Nažalost, neki od ovih radova još nisu započeti, pa je potrebno da se ponovo sastanemo sa predstavnicima tog ministarstva.

Obaveze kompanije FAS, sa druge strane, možemo da sažmemo u jedno: lansiranje novog proizvoda. Jer, iza ove jednostavne fraze stoje ulaganja, zapošljavanje, izvoz itd. Angažovali smo nekoliko stotina radnika više nego što je na početku planirano.

* Da li ste zadovoljni radnicima i produktivnošću fabrike u Kragujevcu? Da li je bolja ili gora od drugih fabrika kompanije Fiat?

- Trenutno je nivo produktivnosti koji smo dostigli u skladu sa drugim fabrikama kompanije Fiat. U ranoj fazi suočili smo se sa mnogo problema usled određenog stava manjeg broja radnika. Neki od njih su odlučili da daju otkaz, u nekoliko slučajeva se to i dogodilo, ali to su uglavnom radnici koji su imali problema da poštuju pravila. Uopšteno govoreći, sad vodimo fabriku u skladu sa svim standardima kompanije Fiat.

* Kakav je vaš stav o kretanjima i trendovima na globalnom tržišta automobila? Predviđa li Fiat kao kompanija porast prodaje i na kojim tržištima?

- Niko, naravno, nema kristalnu kuglu i ne može pouzdano da kaže šta će biti, ali nekih signala ima. Najpre, nekoliko generalnih direktora fabrika automobila, poput Gošna iz Renoa, Varina iz Pežoa i Nojmana iz Opela, izrazilo je nedavno uverenje da je tržište Evropske unije već dostiglo najniži nivo. Pored toga, firme koje se bave istraživanjem tržišta izašle su sa prognozama o njegovoj stabilizaciji, predviđajući čak i mali skok od jedan do 1,5 odsto. Možemo samo da čekamo i nadamo se da će se te prognoze ostvariti.

* Koja tržišta obećavaju kad je u pitanju kompanija Fiat Srbija? Kakva su vaša previđanja za sledeću godinu i nekoliko godina kasnije? Koliko ćete automobila proizvesti u 2014. godini i gde ćete ih prodavati?

- Odgovor je u prethodnom pitanju. Trenutno smo u fazi pripremanja budžeta za narednu godinu i uzimamo u obzir i najmanji signal i detalj koji nam stiže sa tržišta. Još je previše rano da dam odgovor u vezi sa obimom proizvodnje. Kada govorimo o zemljama kao tržištima, lista će biti ista kao i ove godine; ipak, nadamo se da će Vlada moći da reši pitanje ruskog kontingenta, tj izvoza u Rusiju.

* Najavljujete nove modele, „proširenje porodice”, zašto i kakve efekte očekujete? Da li je ovo rezultat toga što pozicija na globalnom tržištu nije tako dobra kao što je očekivano, kao što neki veruju?

- Svaki proizvođač automobila neprestano izbacuje nove modele kako bi povećao postavku te porodice modela, jer je sve usmereno ka pokušajima da se kupci odvuku od konkurenata. Prirodno je da i Fiat prati istu strategiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: