Tjurdenjev: Značajna ulaganja u dalji razvoj NIS-a

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je u intervjuu Radio-televiziji Srbije da Strategija razvoja NIS-a do 2025. godine kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus i da je već u toku izgradnja jednog od ključnih projekata – postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo.

Fokus

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

11:10

Tjurdenjev: Značajna ulaganja u dalji razvoj NIS-a
Foto: NIS

"To je trenutno ključni projekat NIS-a, investicija od 300 miliona evra, a postrojenje će početi sa radom u trećem tromesečju 2019. godine“, rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, drugi značajni pravac su investicije u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa jer NIS želi da nastavi da proizvodi naftu i gas u Srbiji, kao i u regionu. „Treći važan pravac je dalje unapređenje naše maloprodajne mreže", rekao je Tjurdenjev.

„Takođe nam je veoma bitno da zadržimo lidersku poziciju u Srbiji. Da budemo najprofitabilnija i najefikasnija kompanija u državi jer nam je važno što doprinosimo srpskom budžetu, jer ga po osnovu poreza punimo oko 15 odsto“, naveo je generalni direktor NIS-a.

Prema njegovim rečima, savremena realnost, u okviru četvrte industrijske revolucije, unose izazove u poslovanje NIS-a. „Zato moramo brzo da odgovaramo na njih, bez obzira na to da li je reč o informacionim ili inovativnim tehnologijama koje menjaju proizvodnju, menjaju naše potrošače - kao što su električni automobili ili druge tehnologije koje mogu značajno da utiču na naše poslovanje“, rekao je Tjurdenjev.

On je dodao da NIS već nekoliko godina uspešno posluje u zemljama regiona i da ima planove za širenje poslovanja.

„Na primer, imamo projekte proizvodnje nafte i gasa u Rumuniji čija je realizacija u toku. Našu maloprodajnu mrežu benzinskih stanica kojom raspolažemo u četiri države razvijamo prvenstveno u pogledu kvaliteta, ali i unapređenja efikasnosti. Kako obezbeđujujemo sigurnost snabdevanja gorivom za potrošače u Srbiji, težimo tome i u susednim zemljama“, rekao je Tjurdenjev.

On je dodao da se, pored naftne delatnosti, NIS bavi i proizvodnjom i trgovinom strujom.

„Električna energija jedan je od naših biznis-pravaca koji ćemo dalje da razvijamo. Sa "Gasprom Energoholdingom" već radimo na projektu izgradnje termoelektrane - toplane Pančevo, vrednom 180 miliona evra, koji će nam 2019. obezbediti i električnu i toplotnu energiju za potrebe kompanije, a ostatak ćemo plasirati na tržište“, kazao je generalni direktor NIS-a.

„Nadam se da ćemo sa našim partnerima u budućnosti izgraditi i vetropark Plandište - investiciju od oko 140 miliona evra. To će nam omogućiti da postanemo značajan igrač na domaćem tržištu električne energije, ali i povećamo obim trgovine“, dodao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, iako cena sirove nafte poslednjih meseci konstantno raste na svetskom tržištu, ne treba očekivati značajnije promene cena goriva u Srbiji, a prioritet za NIS je da obezbedi sigurno snabdevanje domaćeg tržišta kvalitetnim naftnim derivatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: