Tjurdenjev: Značajna ulaganja u dalji razvoj NIS-a

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je u intervjuu Radio-televiziji Srbije da Strategija razvoja NIS-a do 2025. godine kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus i da je već u toku izgradnja jednog od ključnih projekata – postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo.

Podeli
Foto: NIS
Foto: NIS

"To je trenutno ključni projekat NIS-a, investicija od 300 miliona evra, a postrojenje će početi sa radom u trećem tromesečju 2019. godine“, rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, drugi značajni pravac su investicije u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa jer NIS želi da nastavi da proizvodi naftu i gas u Srbiji, kao i u regionu. „Treći važan pravac je dalje unapređenje naše maloprodajne mreže", rekao je Tjurdenjev.

„Takođe nam je veoma bitno da zadržimo lidersku poziciju u Srbiji. Da budemo najprofitabilnija i najefikasnija kompanija u državi jer nam je važno što doprinosimo srpskom budžetu, jer ga po osnovu poreza punimo oko 15 odsto“, naveo je generalni direktor NIS-a.

Prema njegovim rečima, savremena realnost, u okviru četvrte industrijske revolucije, unose izazove u poslovanje NIS-a. „Zato moramo brzo da odgovaramo na njih, bez obzira na to da li je reč o informacionim ili inovativnim tehnologijama koje menjaju proizvodnju, menjaju naše potrošače - kao što su električni automobili ili druge tehnologije koje mogu značajno da utiču na naše poslovanje“, rekao je Tjurdenjev.

On je dodao da NIS već nekoliko godina uspešno posluje u zemljama regiona i da ima planove za širenje poslovanja.

„Na primer, imamo projekte proizvodnje nafte i gasa u Rumuniji čija je realizacija u toku. Našu maloprodajnu mrežu benzinskih stanica kojom raspolažemo u četiri države razvijamo prvenstveno u pogledu kvaliteta, ali i unapređenja efikasnosti. Kako obezbeđujujemo sigurnost snabdevanja gorivom za potrošače u Srbiji, težimo tome i u susednim zemljama“, rekao je Tjurdenjev.

On je dodao da se, pored naftne delatnosti, NIS bavi i proizvodnjom i trgovinom strujom.

„Električna energija jedan je od naših biznis-pravaca koji ćemo dalje da razvijamo. Sa "Gasprom Energoholdingom" već radimo na projektu izgradnje termoelektrane - toplane Pančevo, vrednom 180 miliona evra, koji će nam 2019. obezbediti i električnu i toplotnu energiju za potrebe kompanije, a ostatak ćemo plasirati na tržište“, kazao je generalni direktor NIS-a.

„Nadam se da ćemo sa našim partnerima u budućnosti izgraditi i vetropark Plandište - investiciju od oko 140 miliona evra. To će nam omogućiti da postanemo značajan igrač na domaćem tržištu električne energije, ali i povećamo obim trgovine“, dodao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, iako cena sirove nafte poslednjih meseci konstantno raste na svetskom tržištu, ne treba očekivati značajnije promene cena goriva u Srbiji, a prioritet za NIS je da obezbedi sigurno snabdevanje domaćeg tržišta kvalitetnim naftnim derivatima.

Intervju

Paunović za B92: 5 godina tražimo, bukvalno nema ko da radi

Čelnici opštine Paraćin već petu godinu suočavaju se sa nečim što je u Srbiji pravi raritet – nemaju dovoljan broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Zbog toga su, kako kaže prvi čovek opštine Saša Paunović, od 2013. kažnjeni jer im je od tada vlada na 350 zahteva za zapošljavanjem, odobrila devet novih radnika. U vrtiću, kaže, već nema ko da radi, a neke funkcije koje zakon propisuje već su ugašene.

Intervju četvrtak 8.02. 10:55 Komentara: 24

"Mogli smo da jurimo vezu za Jat ili da odemo iz zemlje"

Naša očekivanja nisu bila orijentisana ka profitu merenom u novcu, već više ka mogućnosti da radimo ono što volimo i da imamo priliku da istražujemo, da se dokazujemo u svojoj profesiji, da pravimo nešto za avio-industriju. To je profit znanja i umeća. U vreme kada smo počinjali, kao avio-inženjeri mogli ste da jurite vezu da se zaposlite u Jatu ili da odete iz zemlje. Nismo želeli nijedno od toga. Rešili smo da se sopstvenim snagama borimo i doveli smo posao do nas

Intervju utorak 12.12. 17:45 Komentara: 36

Belgijanac koji u osvajanje sveta kreće iz Srbije

Bilo je lako naći ljude, ali je teško zadržati ih. U početku je bilo neobično zbog kulturoloških razlika između juga i severa. Ljudi u Belgiji imaju sličan mentalitet Nemcima. Dosta smo striktni, na kašnjenje na posao ne gledamo blagonaklono, rok je stvarno rok i nema odlaganja. U početku smo imali problema sa tim

Intervju petak 10.11. 16:42 Komentara: 1
strana 1 od 59 idi na stranu