Štark – prave stvari dugo traju

Sagovornik: Matjaž Vodopivec, generalni direktor Strateškog poslovnog područja Slatko i slano, Atlantic Grupe

Podeli
Foto: Soko Štark
Foto: Soko Štark

- Bliži se kraj godine, vreme je za sumiranje rezultata, kako je Soko Štark poslovao ove godine?

U ovoj očekujemo ostvarenje plana prodaje, ali i dalji rast, jer prema aktuelnim podacima za prvih devet meseci ove godine u odnosu na isti period lane, prihodi od prodaje Štarkovog asortimana su porasli za preko 5 odsto. Da pojasnimo, u okviru Atlantic Grupe, Soko Štark, kao proizvođač široke palete slatkog i slanog asortimana u kategorijama čokoladnih proizvoda, keksa, čajnih peciva, vafla, flipsa, pelet proizvoda i slanih štapića, posluje kao Strateško poslovno područje Slatko i slano. Ovako značajan rast prihoda od prodaje zabeležen je usled rasta prodaje prvenstveno flipsa pod brendom Smoki, keksa, vafli i napolitanki, čokolade pod brendom Menaž i Najlepše želje, kao i štapića pod brendom Prima. Rast je ostvaren zahvaljujući odličnim prodajnim rezultatima postojećih, ali i brojnih novih proizvoda. Rast beleži i većina tržišta na kojima poslujemo.

- Konkurencija u konditorskoj industriji u zemlji je velika, a Soko Štark izlazi kao pobednik u ovim tržišnim trkama već 95 godina. Kako to objašnjavate?

Tržište konditorskih proizvoda u Srbiji je veoma fragmentisano. Naime, konditorske poslastice nudi više od dve stotine domaćih i stranih proizvođača, a u takvoj konkurenciji glavni aduti Soko Štarka su kontinuitet u kvalitetu i konstantno ostvarivanjenje očekivanja generacija potrošača. Tradicija of 95 godina je i velika obaveza da se ne izneveri trudom stečeno poverenje. Ta emotivna veza je jaka, ali nije neraskidiva, što nas podstiče da svaki put budemo još bolji, inovativniji i krajnje iskreni u komunikaciji sa svojim potrošačima, kako ne bismo protraćili naš najvažniji kapital. Unapređenje tehnologije, inovacije proizvoda, proizvodnih procesa i marketinških aktivnosti dovodi do kreiranja komparativne prednosti i ubrzavanje rasta, što su naši dodatni aduti, kao i transparentnost celokupnog poslovanja. Kompanija je kontinuirano posvećena dobrim poslovnim običajima, upravljanju rizicima, održavanju likvidnosti i upravljanju svojim finansijskim obvezama.

Foto: Soko Štark
Foto: Soko Štark

- Šta su planovi za budućnost?

Okosnica startegije za razvoj poslovanja Atlantic Grupe je internacionalizacija brendova i ukupnog poslovanja kroz izlazak na nova tržišta i potencijalne M&A procese, uz paralelni organski rast poslovanja i inovativnost u proizvodnim kategorijama, aktivni brend menadžment, optimizaciju troškova uz ispunjenje finansijskih obaveza, maksimalno uvažavajući trenutne potrebe i trenutno stanje tržišta. Što se tiče Štarka, srednjoročni plan je da izvoz Soko Štarka prevaziđe prodaju na domicilnom, srpskom tržištu, odnosno da premaši 50% od ukupne godišnje proizvodnje.

- Kako je poslovanje u okviru sistema Atlantic Grupe doprinelo pozicioniranju I daljem rastu Soko Štarka?

U poslednjih deset godina investirano je preko 20 miliona evra u modernizaciju poslovnih procesa Soko Štarka. Ulaganje u već renomirane brendove, među kojima neki imaju regionalni, pa čak i globalni potencijal, doprinelo je ostvarenju dodatne vrednosti i poslovnih planova, novih radnih mesta i standarda zaposlenih, što je u današnje vreme vrlo značajan doprinos srpskoj privredi. Atlantic Grupa kao vodeći distributer robe široke potrošnje s visoko razvijenim know-howom, ima ekspertizu i snagu da Štarkovim proizvodima, koji to svojom kvalitetom i tradicijom zaslužuju, omogući adekvatne pozicije i dostupnost potrošačima širom regiona. Od momenta akvizicije, tržišno učešće strateških kategorija raslo je na svim tržištima regiona. Pripadnost sistemu nam je omogućila i da ostvarimo značajne uštede na osnovu zajedničkih centralnih službi i sinhronizacije svih procesa, zajedničke distribucije i prodajnih timova na svakom tržištu. A zajednička korporativna kultura i vrednosti, uz fleksibilnost menadžerske komunikacije na svim nivoima, daje nam mogućnost da iskoristimo sve prednosti razmene iskustava i znanja. U našem sistemu najvažnija je kreativnost kojom nadograđujemo uobičajne standarde i stvaramo dinamično okruženje koje se brzo prilagođava promenama u poslovnom okruženju.

- Koji brendovi “Soko Štarka” su omiljeni kada govorimo o potrošačima na srpskom tržištu?

U strukturi prodaje Soko Štarka dominiraju kategorije čokoladnih tabli i flipsa sa ukupnim učešćem oko 60% u Štarkovom plasmanu. Uspeh i 95 godina postojanja Najlepših želja konstantno opravdavamo pružanjem novog doživljaja kroz staro, dobro utvrđeno, iskustvo u konzumiranju naših proizvoda. Čokolade pod brendom Najlepše želje zajedno s Menažom obezbeđuju Štarku vodeću poziciju proizvođača čokoladnih tabli na tržištu Srbije, ispred regionalnog lidera Milke. Bananica, kao jedan od najstarijih Štarkovih brendova dostigla je skoro trećinu tržišnog učešće na izrazito raznovrsnom tržištu takozvanih barova. U istoriji Bananice, 2016. godina će biti zabeležena kao godina prve proizvodne inovacije – Skroz Čoko Bananice. Sweeet je kao moderni brend u kategoriji čokoladnih prutića održao stabilnu tržišnu poziciju, a voćne ekstenzije su dopunjene protekle godine ukusom limete. Redizajn, ekstenzije novih ukusa i marketinška podrška doveli su Integrino na poziciju istaknutog člana porodice Štark biskvita.

Intervju

Paunović za B92: 5 godina tražimo, bukvalno nema ko da radi

Čelnici opštine Paraćin već petu godinu suočavaju se sa nečim što je u Srbiji pravi raritet – nemaju dovoljan broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Zbog toga su, kako kaže prvi čovek opštine Saša Paunović, od 2013. kažnjeni jer im je od tada vlada na 350 zahteva za zapošljavanjem, odobrila devet novih radnika. U vrtiću, kaže, već nema ko da radi, a neke funkcije koje zakon propisuje već su ugašene.

Intervju četvrtak 8.02. 10:55 Komentara: 24

Tjurdenjev: Značajna ulaganja u dalji razvoj NIS-a

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je u intervjuu Radio-televiziji Srbije da Strategija razvoja NIS-a do 2025. godine kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus i da je već u toku izgradnja jednog od ključnih projekata – postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo.

Intervju četvrtak 18.01. 11:10 Komentara: 0

"Mogli smo da jurimo vezu za Jat ili da odemo iz zemlje"

Naša očekivanja nisu bila orijentisana ka profitu merenom u novcu, već više ka mogućnosti da radimo ono što volimo i da imamo priliku da istražujemo, da se dokazujemo u svojoj profesiji, da pravimo nešto za avio-industriju. To je profit znanja i umeća. U vreme kada smo počinjali, kao avio-inženjeri mogli ste da jurite vezu da se zaposlite u Jatu ili da odete iz zemlje. Nismo želeli nijedno od toga. Rešili smo da se sopstvenim snagama borimo i doveli smo posao do nas

Intervju utorak 12.12. 17:45 Komentara: 35

Belgijanac koji u osvajanje sveta kreće iz Srbije

Bilo je lako naći ljude, ali je teško zadržati ih. U početku je bilo neobično zbog kulturoloških razlika između juga i severa. Ljudi u Belgiji imaju sličan mentalitet Nemcima. Dosta smo striktni, na kašnjenje na posao ne gledamo blagonaklono, rok je stvarno rok i nema odlaganja. U početku smo imali problema sa tim

Intervju petak 10.11. 16:42 Komentara: 1
strana 1 od 58 idi na stranu