Šef Ikee: Zašto smo otkazali Simpu

Čekajući Ikeu…Tako bi mogao da glasi slogan svih stanovnika jugoistočne Evrope koji godinama prate svaku vest ne bi li im dolazak švedskog proizvođača ekonomičnog i moderno dizajniranog nameštaja bio bliže. Hrvati su prvu trgovinu Ikee dočekali pre nešto manje od dve godine, Rumunija je takođe dobila svoje mesto za kupovinu nameštaja koji se sklapa imbus ključem, a stanovnicima Srbije ostalo je do tog dana još nešto više od godine.

Fokus

Izvor: Jelena Stjepanoviæ

Subota, 02.04.2016.

10:40

Šef Ikee: Zašto smo otkazali Simpu
Foto: Tanjug

Regionalni direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić za B92 net kaže da je izgradnja prvog prodajnog objekta u Bubanj Potoku počela i da više ne bi trebalo da bude iznenađenja. Zato smo priliku da porazgovaramo sa njim iskoristili i za neke nove teme, kao što je na primer ta da li će srpski proizvodi moći da se nađu na rafovima Ikee širom sveta, rame uz rame sa kineskim, evropskim i proizvodima drugih proizvođača.

- Ikea trenutno ima samo jednog dobavljača iz Srbije, reč je o firmi iz Ćuprije koja proizvodi oklagije i daske za sečenje. Sa Simpom je saradnja raskinuta, zbog čega?

Simpo je bio partner Ikee duže od 20 godina, ta fabrika je za nas proizvodila dečje krevetiće, o čijem kvalitetu posebno vodimo računa i imamo nultu toleranciju za greške. Svako ko radi za Ikeu mora da zna da je to dugoročna saradnja, koja mora da ispuni uslove redovne i sigurne isporuke. Pojavili su se problemi, Simpo to više nije mogao da ispuni, pojavili su se i finansijski problemi i zato smo odustali pre dve godine da nabavljamo od Simpa. Međutim, mi smo i dalje zainteresovani da se proizvodnja u Simpu za Ikeu nastavi, ukoliko se ispune svi uslovi. Dugo smo sarađivali i godišnje je taj posao vredeo 15 do 20 miliona evra.

- Da li je Ikea zainteresovana da neki drugi srpski proizvođači počnu da rade za tu kompaniju i da se njihovi proizvodu nađu u njenim rafovima? Mi smo veoma zainteresovani za to i aktivno tražimo proizvođače. Radimo na tome. Pre svega nas zanimaju proizvodi od masivnog drveta – bukve i hrasta, kao i kombinovani proizvodi od recimo drveta i stakla. Zanima nas i tekstil. Masivno drvo je nešto što je komparativna prednost Srbije i mislimo da postoji realna šansa da se to realizuje. Mogu i da najavim da bi negde na leto mogla da počne realizacija tri velika projekta.

- Da li to znači 3 nova dobavljača Ikee iz Srbije?

Da, upravo tako, ali o detaljima još ne bih mogao da govorim.

- Kada kažete da radite na tome da bude više proizvođača u Srbiji za Ikeu, šta to znači i gde vidite ključne poteškoće zbog kojih ih već sada nema više?

Mi aktivno radimo na tome, sa Privrednom komorom Srbije, Srbijašumama i drugim subjektima, obilazimo po Srbiji, gledamo kapacitete i mogućnosti. Već sam rekao da Ikea traži dugoročne partnere, koji moraju da garantuju redovne i sigurne isporuke u dugom roku. To nije lako ispuniti. Međutim, nije to slučaj samo u Srbiji, slično je i u Hrvatskoj, u Sloveniji je nešto bolje. Imamo 10 do 15 kolega koji su stalno po Srbiji i procenjuju mogućnosti proizvođača, odziv i interes postoji, možda je problem obezbeđivanje stabilnog izvora sirovine.

- Srbija je bogata bukvom i hrastom, to dakle nije problem. Da li ima nekih teškoća da bi se došlo do dogovora sa Srbijašumama, jer to preduzeće gazduje priličnim šumskim fondom?

Tako je, Srbija ima drveta, sa Srbijašumama pregovaramo kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje sirovina našim budućim proizvođačima. Oni, sa druge strane, moraju da shvate šta znači dugoročnost saradnje.

- Da li dugoročnost sa sobom vuče to da im nudite niske cene?

Obično se kaže da Ikea ubija cenu. Ja mogu da kažem da Ikea ne ubija cenu već se trudi da stalno bude sve konkurentnija sa cenama i prema dobavljačima ali i prema kupcima, kako bi na dug rok očuvala profitabilnost. Sa druge strane, Ikea proizvođačima iz Srbije koji postanu njeni dobavljači i dokažu svoju konkurentnost, otvara vrata cele svoje mreže.

- Da li je tačno da ste u Bosni i Hercegovini lakše uspeli da uspostavite saradnju sa proizvođačima nego u Srbiji?

Tačno je, u BiH imamo pet do šest proizvođača koji rade uglavnom predmete od masivnog drveta. Ne znam, možda je stvar u preduzetničkom duhu. Mislim da Srbija može da se ugleda na Rumuniju, gde godišnje kupujemo proizvode za 400 miliona evra. Ni tamo to, naravno, nije došlo preko noći, dobilo je zamajac kada je otvorena prva robna kuća i nastavilo da se razvija.

- Da li Ikea planira da možda pokrene sopstvenu proizvodnju u Srbiji?

Mislim da to nije realno očekivati, ali ne isključujem mogućnost da naš dobavljač bude grinfild investicija u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: