“Er Srbija” profitabilna najkasnije za 24 meseca

Vicepremijer Aleksandar Vučić i prvi čovek nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etihad, Džejms Hogan potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je Srbija "prizemljila" JAT, a dobila novu aviokompaniju Er Srbija. O budućnosti nove kompanije za B92 ekskluzivno govori Džejms Hogan.

Fokus

Izvor: Tanja Veselinoviæ, B92

Četvrtak, 01.08.2013.

16:18

Default images

Gospodine Hogan, pre svega želim da vam čestitam na sklopljenom sporazumu. Sada kada je dogovor o strateškom partnerstvu postignut, koji su prvi koraci Etihada?

- Ovo je veliki dan jer smo objavili početak strateškog investiranja u novu kompaniju, “Er Srbija”. Može se reći da je ovo evolucija. Dane Kondić je imenovan za direktora nove kompanije. Za kratko vreme moramo da razgovaramo sa zaposlenima kako bi oni bili upoznati šta planirano da uradimo. Ono što planiramo jeste uvođenje aviona, tipa A319, koje ćemo za tri meseca zameniti potpuno novim letelicama. Ono što je važno jeste da gradimo brend, i širimo mrežu kako bismo razvili “Er Srbiju” u profitabilnu kompaniju, prave veličine i prave forme. Balkan i Beograd su fantastično raskršće, verujemo da se treba repozicionirati, kada prevaziđemo loše nasleđe prošlosti, imamo uslove da stvorimo dobru avio kompaniju. Ali naravno korak po korak. Ništa ne može da se uradi preko noći, ali ako smo odlučni u ostvarenju ciljeva, kao što smo bili sa ostalim kompanijama u svetu, siguran sam da će ovaj posao uspeti. Da je situacija drugačija, ne bismo ni investirali ovde.

Pomenuli ste da su neke teške odluke pred menadžmentom, na šta ste mislili?

- Kada kažem teške odluke onda mislim na oblikovanje nove kompanije, na određivanje načina njenog poslovanja i njene veličine, da bi napravili uspešnu firmu. Prvo ćemo razgovarati sa zaposlenima, sigurno je da će u nekim sektorima biti smanjenja broja zaposlenih, u nekima ćemo primiti još ljudi.

Da li je poznato kakav socijalni program će biti ponuđen onima koji će napustiti kompaniju?

- To je u rukama vaše vlade.

Pomenuli ste da će prve investicije biti nabavka aviona. Kolika će biti ta ulaganja?

- Reč je o kupovini 10 aviona, za početak uzećemo na lizing 10 aviona. Mi smo veliki kupci “Erbasovih” i “Boingovih” letelica, tako da pregovaramo sa obe kompanije o kupovini novih aviona u naredne dve godine. Pošto kupujemo veći broj aviona, time dobijamo i povoljniju cenu, što će biti dobro i isplativo za novu kompaniju “Er Srbija”.

Šta očekujete da bude najteži deo ovog procesa?

- Znate, mislim da je ova investicija zaista dobra za Srbiju, i da će otvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje, ali kao što sam rekao biće teških odluka i promena, ali na kraju dobićemo jakog, profitabiolnog nacionalnog avio prevoznika. To će na duge staze značiti još radnih mesta.

Kada kažemo “model ‘Er Sejšeli’”, šta to zapravo znači?

- “Er Sejšeli” su zapravo bili kompanija pred zatvaranjem kada smo ih preuzeli, imali smo sličnu sitiuaciju kao i ovde, stali su na noge za dve godine.

Kada očekujete prvi profit?

- Kao što sam i rekao imali smo cilj - za 24 meseca, ali smo Danetu Kondiću rekli da maksimalno skrati taj period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: