Guvernerka za B92: Šta je ključno za 2013?

Koliki će biti kurs evra, da li će inflacija nastaviti da skače - od odgovora na ova pitanja umnogome zavisi odgovor kako ćemo živeti u 2013. godini. Bar deo tih odgovore može da ponudi guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković gostujući na televiziji B92.

Fokus

Izvor: Aleksandar Miladinoviæ, b92

Ponedeljak, 31.12.2012.

14:35

Default images

*Pojavila se informacija da je Vlada budžet za narednu godinu pravila prema kursu od 120 dinara. Da li je to realna vrednost kursa koji možemo očekivati?

-Prvo, o realnoj vrednosti kursa ne možemo da govorimo u ekonomiji kakva je srpska, gde ste dugo imali potpuno pogrešne inpute i dinar kao politički proizvod i veštačko održavanje kursa. Ja uopšte ne bih govorila o tome šta je realna vrednost kursa, govorila bih šta je nastojanje NBS, a to je ono osnovno i zakonom definisano, a biće i u praksi sprovedeno - da održimo stabilnost cena i finansijsku stabilnost 00 46 uz vođenje računa da ne trošimo ni devizne rezerve, ni prekomerno, ali da održimo tu stabilnost. Koliki će kurs biti naredne godine, zavisiće od inflatornih pritisaka 01 00 i od svega onoga što deluje na inflaciju, što je naš osnovni zadatak.

*Upravo za inflaciju rekli ste na završnoj konferenciji NBS da kad vas je jedan stranac pitao kako to da ste optimisti posle svega što se desilo u ovoj, a Vi ste mu rekli - pa valjda se sve loše deilo u 2012. Na čemu zasnivate optimizam da će se inflacija vratiti u granice očekivanog do kraja 2013?

-Vrlo realna su ta očekivanja zato što će samo prosečna poljoprivredna sezona uticati na rast BDPa od 1,5% ako ta sezona bude prosečna. A ne moj optimizam, moje realno očekivanje je utemeljeno na tome da za nas inflacija i faktori koji na nju utiču, nisu crna kutija. Mi znamo da su cene poljoprivrednih proizvoda najveći razlog što je inflacija tako visoka. Ono što su vremenski uslovi - na to ne možemo da utičemo. Ali možemo da utičemo na to da Vladi damo dovoljno informacija koliko nam je dobra agrarna politika. Ta vlada sa kojom dobru koordinaciju imamo će nam pomoći i time što će nastaviti da se bori protiv korupcije na svim nivoima... * Da li je bilo nekih istražnih organa u NBS?

-Pa onih koji su u NBS kontrolisali dokumentaciju u vezi sa poslovanjem banaka i ono što treba da nazovemo mogućnost da se rano predvidi ono što se kasno videlo naprimer u slučaju Agrobanke.

* Sigurno nema drugih takvih slučajeva u ovim drugim bankama, Agrobanka je bila jedinstvena?

-Pa morate da vidite šta je jedinstvena nit tog problema. Imamo uglavnom probleme u bankama u kojima država ima većinsko vlasništvo. I samo učešće države ne samo da nije problematično nego je trend svuda u svetu - u velikim, dobrim bankama, komercijalnim, razvojnim. Ali problem je kad državu predstavljaju ljudi koji smatraju državu privatnom svojinom. Agrobanka je dokaz za to i mogu odgovorno da vam kažem da preventivna kontrola NBS, rad Uprave nad finansijskim insitucijama, nikada više neće dozvoliti da bilo ko smatra jednu banku svojim privatnim vlasništvom, ili državu privatim vlasništvom, tako da zloupotrebljava štednju građana koji su njen osnovni izvor za finansiranje. *Poslali ste veoma jasnu poruku političarima sa završne konferencije - da su izbori ono što najviše može da nas poremeti sa kursa stabilizacije i inflacije i celokupne fiskalne situacije u zemlji. Da li su Vas političari čuli, pre svega oni sa kojima Vi najbolje komunicirate - iz Vaše stranke u kojoj ste zamrznuli funkciju?

-Nažalost novinari su stavili tačku tamo gde je bio zarez. To da izbori mogu da poremete ono što se zove nastojanje NBS da održi finansijsku stabilnost sistema, inflacije, cena itd. je uslovljena izborima kakvi su bili sprovedeni u prvoj polovini ove godine. A to je značilo da je država trošila prekomerno, da se zaduživala da bi podmitila građane nerealnim obećanjima i da bi između ostalog ulagala u banke koje su u ovoj godini zatvorene. Ta greška ne sme da se ponovi. Izbori sami po sebi nisu problematični ukoliko su oni izazvani željom da se naprave još bolji uslovi za investitore i za život građana pre svega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: