Srbija i dalje među liderima u pirateriji

Pod nazivom „Sprovođenje zaštite intelektualne svojine i uticaj na budžetske prihode“ Američka privredna komora organizovala je jednodnevnu konferenciju o zaštiti prava intelektualne svojine. Tim povodom razgovarali smo sa Milošem Blagojevićem, potpredsednikom Odbora Američke privredne komore (AmCham) za zaštitu prava intelektualne svojine.

Fokus

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

17:42

Default images

Prošle godine je ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, iznela poražavajuće podatke po kome Srbija ima najvišu stopu piraterije u Evropi 74 odsto i da su iza nje samo Albanija i Crna Gora. Koliko su se za ovih poslednjih godinu dana ti podaci promenili?

Podaci za 2010. godinu, koji su trenutno jedini na raspolaganju, pokazuju da Srbija, nažalost, još uvek ima stopu piraterije od 74% kao i u poslednje dve godine, čime se uz Albaniju i Crnu Goru ubraja u zemlje sa najvišom stopom softverske piraterije u Evropi.

Takođe, potrebno je napomenuti da je realno očekivati određeni iskorak u ovoj oblasti i smanjivanje stope piraterije za 2011. godinu isključivo zahvaljujući aktivnostima jedinice za kontrolu legalnosti softvera Poreske uprave.

Imate li podatke o primeni zakonskih propisa i koliko zakoni u vezi sa ovom oblasti mogu pomoći u popravljanju loše statistike?

Primena zakona iz ove oblasti nije na adekvatnom nivou, tako da zakonski okvir nije problem, već njegova implentacija. Borba protiv piraterije zahteva politički konsenzus na najvećem mogućem nivou, pa tako, iako su važeći propisi uglavnom dobri, država bi trebalo da pojača njihovu primenu na terenu i uradi još mnogo toga na polju edukacije i osposobljavanja kadrova koji sprovode zakonske odluke.

Osnivanje jedinice za kontrolu legalnosti softvera u okviru Poreske uprave je svakako veoma pozitivan iskorak, ali kada bi se u aktivnosti Poreske uprave uključili i ostali nadležni organi, takav sinergijski efekat dao bi sjajne rezultate, ali na žalost trenutno nije tako.

BBC je aprila prošle godine izneo podatke da je piraterija u Srbiji isplativija od dilovanja droge, tačnije softverska piraterija. Pozivali su se na istraživanje Biznis softver alijanse po kome je Srbija svetski šampion u upotrebi piratskih softvera. Kakvi su vaši podaci, da li se i dalje mogu iznositi ovakve vrste poređenja?

Možda je preterano reći da je Srbija svetski šampion u upotrebi piratskih softvera, ali sigurno da je u Evropi jedan od zemalja na najvećom stopom pitaterije. Važno je da svi relevantni činioci shvate

da smanjivanje stope piraterije uopšte rezultira povećanjem državnih prihoda, otvaranju radnih mesta, zaštiti stranih investicija i što je najvažnije, uspostavljanju pravne države.

Kakvi su i koliki gubici privrede i države uzrokovani povredom prava intelektualne svojine?

Što se tiče softvera, smatra se da bi smanjivanje stope piraterije za 10 %donelo dodatih $29 miliona dodatnih prihoda i otvorilo oko 10.000 novih radnih mesta. Imajući to u vidu možemo reći da su ukupni gubici od povrede svih prava intelektualne svojine ogromni, ali i da je veoma teško proceniti direktne i indirektne gubitke.

Koliko je smanjenje stope piraterije i bolja zaštita intelektulane svojine važna za pridruživanje Srbije EU?

U pregovorima o pridruživanju Evropskoj uniji, jedna od oblasti koja mora da se ispregovara je i poštovanje prava intelektualne svojine i sigurno je da će tu Srbija imati velike poteškoće da objasni ovako visok stepen softverske piraterije i uopšteno nepoštovanje prava intelektualne svojine. Neophodno je napomenuti takođe da su potencijalni investitori manje motivisani da ulažu u zemlju gde prava intelektualne svojine nisu adekvatno zaštićena, pa tako direktno i indirektno, povreda prava ovih prava prouzrokuje velike gubitke za privredu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: