Godišnje se opere 1,7 milijardi evra u Srbiji

U Srbiji se godišnje opere između tri i pet odsto društvenog bruto proizvoda (DBP), odnosno oko 1,7 milijardi evra godišnje ubaci se u legalne tokove novca iz sredstava koja potiču od izvršenih krivičnih dela, kao što su nedozvoljena trgovina opojnim drogama, trgovina ljudima, zloupotrebe službenog položaja u privredi, organizovani kriminal, kaže za „Blic“ Aleksandar Vujičić, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca.

Fokus

Izvor: Tanja Nikoliæ Ðakoviæ

Subota, 18.04.2009.

19:01

Default images

Da li to znači da je devet godina nakon promena, Srbija i dalje raj za kriminalce?

Ne bih rekao da je Srbija raj za kriminalce. Prema procenama MMF, u Evropi se na godišnjem nivou opere između dva i pet odsto DBP. Mi se nalazimo u tim okvirima, kao i sve zemlje u regionu jugoistočne Evrope. U nekim zemljama EU, poput Italije, taj procenat je i veći. Kod nas se beleži tendencija smanjenja, jer je puno urađeno na izgradnji sistema prevencije.

O kom mehanizmu je reč?

Jedan od njih je da nas bankarski sektor dnevno obaveštava o svim keš transakcijama koje iznose od 15.000 evra naviše. Takođe, banke nam prijavljuju i sumnjive transakcije.

Preko kojih poslova se najčešće pere novac u Srbiji?

Najčešće kupovinom nekretninama i kroz privatizaciju.

Koliko je učešće opranog novca u privatizaciji?

O konkretnim slučajevima ne mogu da govorim, kao ni o procentu. Svi naši podaci su službena tajna. Mogu samo da kažem da se prilikom privatizacije često ne prijavljuje stvarni vlasnik, već fiktivni vlasnici čistih dosijea, koji uzimaju procenat.

Da li su predmet vaše provere najkrupniji srpski tajkuni? Princip je da moramo da obuhvatimo sve. Imajući u vidu kapacitete Uprave, trudimo se da radimo najznačajnije predmete, ali neophodno je da imamo dokaze. Ne mogu da preciziram ko je bio predmet provera.

Da li je finansiranje političkih stranki na neki način uključeno u mehanizam pranja novca? Koliki je udeo opranog novca u kasama političkih stranaka?

Vlada Srbije prošle godine donela je nacionalnu strategiju za sprečavanje pranja novca. Tamo su navedene opasnosti po zemlju od pranja novca. Ono može direktno da utiče na rejting zemlje, u političkom i ekonomskom smislu, odražava se na nedolazak stranih investitora, za zemlju to predstavlja i veliki bezbednosni rizik u smislu da se prljavo stečeni novac koristi za postizanje određenih političkih uticaja.

Priznajete da opranog novca ima i u kasama političkih partija?

Ne mogu da pričam ni o jednom konkretnom slučaju.

Ako postoji sumnja da ima opranog novca u političkim partijama, imate li punu podršku vlasti ili je ona samo deklarativna?

Imam odličnu podršku.

Da li vas zovu, urgiraju, stopiraju određene provere, ima li nedodirljivih? Nemamo nikoga ko je politički aktivan u Upravi, niti bilo kakav pritisak od bilo koga iz vlasti da nešto uradimo ili ne, osim da radimo svoj posao. Ali naš rad je uslovljen trenutnom situacijom u zemlji. Činjenica je da nisu svi sektori u državi razvijeni na isti način. Mi smo u lancu koji čine i policija, sud i tužilaštvo.

Koji su vaši konkretni rezultati? Koji je broj procesuiranih?

U ovom trenutku imamo 11 krivičnih postupaka. Tri prvostepene presude i dve pravosnažne.

Kada ste osnovani?

Pre sedam godina.

Koliko je ljudi procesuirano od osnivanja Uprave?

Broj nije mnogo veći od ovog.

Manje od po dve krivične prijave godišnje?

U velikom broju slučajeva, obaveštenja i izveštaji koje šaljemo policiji ili tužilaštvu kvalifikuju se kao druga krivična dela, gde je lakše doći do dokaza. Imamo veliki deo prijava koje se vode kao poreske utaje…

Jeste li ikada podneli dokaze protiv bilo kog od vodećih srpskih tajkuna? Bilo koga sa spiska moćnika Srbije?

Napomenuo sam da se Uprava trudi da otkriva najsloženije oblike ovog krivičnog dela. Mi smo finansijsko-obaveštajna služba. Nalazimo se u lancu čitavog sistema za sprečavanje pranja novca. Krivične prijave pokreću MUP i tužilaštvo. Mi dostavljamo analize i izveštaje tužilaštvu i MUP, i trudimo se da dostavimo dovoljno podataka i dokaza da se pokrene krivična prijava, ali mi je konkretno ne podižemo. Podaci koje dostavljamo dovoljni su da se pokrenu prijave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: