ComTrade Group u potrazi za berzom

Da li će srpska informatička kompanija ComTrade da ide na Londonsku, Varšavsku, Bečku ili neku četvrtu evropsku berzu, trebalo bi da bude poznato za nekoliko meseci. Ako se proceni da bi akcije ComTrade-a trebalo da se kotiraju u Londonu, biće to na delu Londonske berze, poznatom kao „AIM“

Fokus

Izvor: Suzana Bojadiæ, Ekonomist magazin

Ponedeljak, 22.01.2007.

10:20

Default images

Prema najavama iz beogradske kompanije ComTrade Group ta firma bi mogla da bude jedna od prvih regionalnih kompanija čije bi se akcije kotirale na inostranoj berzi. Da li će, međutim, to biti Londonska, Varšavska, Bečka ili neka četvrta evropska berza, trebalo bi da bude poznato u drugom kvartalu ove godine. To je u razgovoru za Ekonomist rekao predsednik ComTrade Group Veselin Jevrosimović.

„Nije sigurno da će ComTrade izaći na Londonsku berzu. Naš finansijski savetnik, ING Banka iz Londona, treba da preporuči berzu na koju bi trebalo da izađemo sa akcijama. Postoji mogućnost da preporuka bude da je prikladnije da se pojavimo na veoma interesantnoj Varšavskoj berzi. Cilj nije samo da prodamo inicijalni paket akcija, već da zainteresujemo investitore i za naredne pakete, odnosno da se akcijama stalno trguje“, kaže Jevrosimović.

Do drugog kvartala ove godine kompanija bi trebalo da odluči i da li će samostalno izaći na berzu ili „zajedno“ sa nekim od investicionih fondova. Po tom modelu, određeni investicioni fond bi najpre kupio deo vlasništva ComTrade-a, nakon čega bi bila urađena javna ponuda akcija.

Novac

Jevrosimović kaže da ComTrade izlazi na berzu prvenstveno zbog toga što je toj firmi neophodan dodatni kapital, s obzirom na to da kompanija planira veću ekspanziju na tržištu jugoistočne Evrope.

Finansijska podrška potrebna je za razvoj proizvodnje softvera, usluga i programskih rešenja, ali i jačanje distribucije i širenje maloprodajne mreže u Srbiji i regionu. Veći deo novca trebalo bi da se iskoristi za preuzimanje informatičkih kompanija u Bugarskoj, Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

„Najverovatnije bi išli u akvizicije postojećih kompanija. U tim zemljama ne bi imali greenfield investicije. Već smo analizirali interesantne kompanije i poznato nam je koliko one mogu da vrede“, kaže Jevrosimović, dodajući da ne želi da u ovoj fazi špekuliše koliko je kompaniji za sve to potrebno novca.

Na koju berzu?

Ako ING Banka proceni da bi akcije ComTrade-a trebalo da se kotiraju u Londonu, biće to na delu Londonskog tržišta, poznatom kao „AIM“. Ono je uglavnom namenjeno za firme iz centralne i istočne Evrope i Rusije, odnosno za kompanije koje dolaze sa novootvorenih brzorastućih tržišta.

„AIM je liberalnije regulisano nego Londonska beza LSE. Ne postoji donji limit u pogledu vrednosti listiranih preduzeća kao i procenta akcija kompanije kojima se trguje na sekundarnom tržištu kao što postoji na LSE-u. U praksi, minimalna vrednost preduzeća koja se kotiraju je između 50 i 70 miliona evra, što nikako nije prosek tog tržišta“, kažu u kompaniji. Varšavska berza se pokazala kao prilično interesantna, jer poljski investicioni fondovi još mogu da investiraju samo u ona preduzeća koja se kotiraju na berzi u Poljskoj, odnosno ne mogu da investiraju u akcije kompanija na stranim berzama.

Beogradska berza

Na Beogradsku berzu ComTrade ne planira da ide iz nekoliko razloga. Jedan od njih je, kako navode u kompaniji, činjenica da nema dovoljno kapitala i investitora.

„Daleko od toga da mi potcenjujemo domaću berzu, ali mislimo da raspoloživ kapital nije dovoljan za veličinu i profil naše kompanije. Morate i da shvatite da mi govorimo o tržištu gde su profitne stope u distribuciji oko jedan do 1,5 odsto“, kaže Jevrosimović, objašnjavajući kako informatička delatnost ne može da se poredi sa trenutno vrlo atraktivnim bankarskim sektorom na Beogradskoj berzi.

Drugi i jednako važan razlog za „ne“ Beogradskoj berzi jeste činjenica da je ComTrade sa svojom majkom kompanijom u Holandiji, pre svega regionalna kompanija. U ComTrade-u kažu da je pitanje je da li bi investitori na Beogradskoj berzi na odgovarajući način sagledali vrednost cele grupacije čijih sedam kompanija se ne nalaze samo u Srbiji. Takođe, kako očekuju u kompaniji, tržišna kapitalizacija kompanije mogla bi da bude prilično velika.

„To bi za uslove u Srbiji bio veliki IPO, a ovde praktično dosad nije postojala ni jedna klasična javna ponuda akcija. Akcije kojima se trguje na Beogradskoj berzi tu su došle po sili zakona. Zbog svega ovoga mislimo i da bi ovde mogle postojati određene zakonske prepreke za IPO, u odnosu na to kako se javna ponuda inače radi u nekim drugim zemljama“, kažu u kompaniji. Između ostalog problem je i to što je informatička industrija visoko sofisticirana. Dakle, potrebno je zainteresovati domaće investitore tako da na pravi način razumeju i prepoznaju potencijal ove delatnosti.

U kompaniji ComTrade se pripremaju za izlazak na stranu berzu oko godinu i po dana. Bilo je neophodno i konsolidovati bilanse u svim firmama u regionu, knjigovodstvo prilagoditi međunarodnim pravilima i pripremiti izveštaj o planovima kompanije za narednih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: