Krah turističkih agencija: Prijavite se što pre za novac od osiguranja – možda ga nema za sve

Kako smo već navikli poslednjih godina, kada dođe vreme za ranije uplaćena letovanja neke agencije bankrotiraju, a nesuđeni putnici izvise za put, a često i novac.

Fokus

Izvor: B92.net

Četvrtak, 24.06.2021.

17:19

Krah turističkih agencija: Prijavite se što pre za novac od osiguranja – možda ga nema za sve
Foto: Depositphotos/netfalls

Naime, dok su donedavno putovanja sa "Mouzenidis travel" još visila o koncu, u Beogradu su dve turističke agencije zatvorila svoja vrata - "Aleksandria travel" i "Diskaveri holidej tedi".

Nedugo zatim, ono čega su se pribojavali svi oni koji su preko agencije Mouzenidis travel iz Beograda uplatili letovanje, desilo se – u novom mejlu koji su dobili od agencije, stoji da su sva putovanja u periodu od 27. 6 do 31. 7. 2021. godine, otkazana.

Agencija "Mouzenidis" je pozvala turiste kojima je otkazala aranžmane kako bi pronašli kompromisno rešenje situacije.

"Putnicima će šteta biti nadoknađena"

Foto: Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija
"Putnicima koji su zbog stečaja turističkih agencija ostali bez uplaćenih aranžmana šteta će biti nadoknađena ili iz polisa osiguranja ili bankarskih garancija“, kazala je povodom poslednjih bankrotstava turističkih agencija ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Sve turističke agencije koje imaju licencu su osigurane i imaju ili polisu osiguranja ili bankarsku garanciju i to putnicima garantuje da će im sredstva koja su uplatili biti vraćena", pojašnjava Matićeva.

Svaka agencija ima licencu koju je dobila za obavljanje svoje delatnosti. Licence su izdavane od ministarstva. Uslov za izdavanje je bila polisa osiguranja od insolventnosti i odgovornosti koje su izdavale osiguravajuće kuće.

U slučaju da je agencija prestala sa radom (bankrotirala) aktivira se polisa. Putnici treba da provere koje je osiguravajuće društvo izdalo polisu i njemu se obraćaju.

Koliko traje proces od podnošenja zahteva do isplate štete zavisi od roka za rešavanje štete koji je propisan kod osiguravajuće kuće.

Osim toga, pravo na naknadu iz osiguranja se ne može ostvariti po potraživanjima putnika koji nisu navedeni u Registru Evidencija izdatih garancija putovanja. Turistička agencija je u obavezi da osiguravaču dostavlja dnevnu Evidenciju izdatih garancija putovanja po osnovu prodatih ugovora o turističkom putovanju.

Međutim, problem nastaje kada je suma koju osiguranje isplaćuje manja od iznosa koji se duguje putnicima.

Možda nema para za sve, prijavite se na vreme

Naime, prema podacima Infostudovog sajta Osiguranik, sume osiguranja na našem tržištu u zavisnosti nivoa licence kreću između 300.000 i 500.000 evra, a ako uzmemo u obzir da neke agencije imaju i po nekoliko hiljada, pa i do 40.000 putnika, a recimo prosečan aranžman je oko 400 evra po putniku, dolazimo do zaključka da bi polise trebalo da imaju milionske sume osiguranja kako bi u slučaju insolventnosti agencije mogli da se pokriju svi oštećeni klijenti u punom iznosu.

Dakle, osigurana suma se iscrpljuje i ukoliko dođe do iscrpljenja ukupno ugovorene sume, neki korisnici, ukoliko se ne prijave na vreme, odnosno zakasne, neće dobiti naknadu iz osiguranja.

Ojadili i osiguranja

Poslednjih nekoliko godina bar 10-ak agencija je prestalo sa radom. Osiguravači su preuzimali rizike i isplaćivali štete. Ne postoji tačna evidencija, ali naši sagovornici procenjuju da je u prethodne četiri godine isplaćeno je između 3 i 4 miliona evra za 10-ak agencija koje su ugašene.

Upravo zbog toga, osiguravajuće kuće sve više na našem tržištu izbegavaju da prihvataju ovu vrstu pokrića jer su veliki gubici praktično očigledni kad se sagledaju dešavanja u prethodnih nekoliko godina.

Kao jedno od rešenja se pominje da bi trebalo da se uvedu bankarske garancije sa iznosima i do milion evra za agencije koje žele da budu veliki turoperatori i tako da se uvede red na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: