Peškir, papuče, polisa... Nema letovanja bez osiguranja od korone. Kako odabrati pravo?

Čini se da će građani Srbije ove godine, za razliku od prošle, ipak u većoj meri moći da letuju na omiljenim destinacijama, verovatno uz PCR test ili potvrdu o vakcinaciji.

Fokus

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 22.03.2021.

15:47

Peškir, papuče, polisa... Nema letovanja bez osiguranja od korone. Kako odabrati pravo?
Foto: Depositphotos/Smlyubov

Međutim, mogućnost da se zarazite koronavirusom u inostranstvu može dovesti do toga da baš i ne uživate u odmoru onako kako ste navikli i planirali.

Na samom početku pandemije, niste se mogli osigurati od kovida-19, ali otad smo i mi i osiguravajuće kuće naučili da živimo s koronom, pa se i situacija na tržištu putnog zdravstvenog osiguranja drastično izmenila.

Uz to, deluje da baš i nećemo imati izbora želimo li da se osiguramo ili ne.

Naime, kako kaže za B92.net direktor Jute Aleksandar Seničić "jedan od uslova za ulazak u sve turističke zemlje je i da imate polisu koja pokriva kovid".

Seničić dodaje da to nije zvanična odluka, ali da se podrazumeva da će putnici morati da imaju osiguranje od kovida i da se na tome mora insistirati.

Ali - kako odabrati pravo?

Većina osiguravajućih kuća u Srbiji već ima u ponudi i pokriće kovida-19, ali postoje razlike u paketima, i to je nešto na šta posebno treba obratiti pažnju,

Primera radi, kod nekih je "testiranje na kovid-19 usled simptoma a po uputu lekara” uključeno u polisu, dok kod drugih nije, baš kao i "lekovi u vanbolničkom lečenju” i "bolničko lečenje”. Takođe, "troškove boravka u karantinskoj izolaciji” neki osiguravači pokrivaju, a drugi ne.

Pored pokrića za kovid sličan primer je za pokriće "troškova lečenja hroničnih oboljenja, koja su neočekivano postala akutna”.

Koju polisu odabrati zavisi i od toga gde se planira putovanje.

Kako za B92.net objašnjava Aleksandar Seničić, svaka zemlja je prošle godine imala svoje regulative i sve zavisi od zemlje do zemlje.

Tako je lane u Grčkoj država pokrivala sve troškove lečenja, dok je povratak obično pokrivalo putno zdravsteno osiguranje. Prema najavama, u Grčkoj će i ove godine biti tako.

Seničić navodi da je u Egiptu bilo 2-3 slučaja zaražavanja naših turista i da su oni za to vreme uglavnom bili u hotelima, bez lečenja. Naglašava i da Egipat ne pokriva troškove lečenja.

Kada je Turska u pitanju, kaže, država je plaćala delimično troškove lečenja, do sedam dana, dok se sve preko toga pokrivalo osiguranjem.

"Moguće je da će kod njih biti promena jer se trude na sve načine da privuku ljude", navodi Seničić.

A cena? Nivo pokrića?

Foto: Osiguranik.com
Pored rizika koji su pokriveni, cena samog osiguranja, kao i novi pokrića posebno su važni kod odabira polise. Sume pokrića koje su prisutne na našem tržištu idu od 12.000 pa sve do 120.000 evra. Ukoliko se putuje u neku od zemlja regiona i bivše SFRJ uglavnom je dovoljna i suma od 12.000 evra, dok je za zemlje Zapadne Evrope preporuka da pokriće bude barem 30.000 evra zbog skupljih medicinskih troškova.

Ukoliko se putuje, na primer, u Sjedinjene Države ili Kanadu preporuka je da to bude i svih 120.000 evra jer je u tim zemljama zdravstveni sistem veoma skup pa troškovi lečenja mogu da budu poprilično visoki.

A kada su cene u pitanju, osnovni paket putnog osiguranja u proseku košta jedan evro po danu trajanja putovanja. Ukoliko se uključi i dodatno pokriće za kovid-19, uvećava se cena za 50 odsto.

Ranije su se korisnici pretežno odlučivali na osnovu cene, tj. birali su najjeftiniju polisu. Sada se stiče utisak, navode iz sajta Osiguranik.com, da se podigao nivo svesti o tome da postoje i razlike u paketima osiguranja i pokrićima, naročito u vreme korone.

Cena, zaključuju, više nije presudni faktor već i obim pokrića koji se za dat novac pruža.

Kako odabrati – pitanja i odgovori

Osiguranje, pa i putno, još uvek nosi sa sobom brojne nedoumice kod građana. Kolege sa sajta Osiguranik.com odgovaraju na neka od najčešćih pitanja koje domaći putnici imaju:

1. Kome se javljamo kada imamo problem?

Uvek se poziva telefon kol-centra koji je naznačen na polisi osiguranja

2. Da li važi polisa osiguranja koja se kupi online nakon prelaska granice?

Ne važi, korisnik mora kupiti polisu bilo online ili offline u momentu dok još uvek nije prešao granicu

3. Da li online polisa mora da se štampa?

Ne mora, dovoljan je digitalni oblik, a u slučaju korišćenja biće dovoljan JMBG ili broj pasoša da se izdiktira kol-centru

4. Koju destinaciju da odaberem ako idem u više država u toku jednog putovanja?

Uvek je bitno da se odabere destinacija prve zemlje u kojoj ćete boraviti, a ukoliko putovanje ne podrazumeva promenu kontinenata onda je uglavnom polisa važeća i za druge zemlje u koje ćete ići, ali ovo je uvek bitno proveriti

5. Da li je moguće refundirati novac ukoliko putovanje bude otkazano zbog pozitivnog PCR testa, odlaganja putovanja?

Može, samo je potrebno da klijent dostavi skenirane ili slike svih strana pasoša, kako bi osiguravači imali dokaz da stvarno nije izašao iz zemlje

6. Da li je polisu putnog osiguranja moguće produžiti iz inostranstva?

U praksi nažalost nije moguće, u teoriji se može napraviti izuzetak, ali na našem tržištu osiguravači pretežno izbegavaju to da urade

Šta obuhvataju polise putnog osiguranja?

Pored navednog pokrića za Covid-19, polise putnog osiguranja obuhvataju:

Medicinske troškove: vanbolničko lečenje (pregledi u ambulantama, domovima zdravlja), bolničko lečenje, troškove lečenja hroničnih oboljenja, koja su neočekivano postala akutna, neophodne dijagnostičke procedure, propisane lekove, akutnu zubobolju, sanitetski materijal, ortopedska pomagala, operativno lečenje, postoperativne tretmane, hitnu dostavu lekova.

Troškove transporta: troškovi prevoza do lekara ili bolnice, repatrijacija pacijenta u zemlju prebivališta, traženje i spašavanje, troškove sahrane u državi gde je smrt nastupila.

Ostalo: 24h kontakt-centar, usluge prevodioca, krađa ili gubitak prtljaga.

Bitno je napomenuti da navedena pokrića nisu uvek obuhvaćena kod svih osiguravača, da ponekad postoje i podlimiti u zavisnosti od osnovne sume osiguranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: