Pitanje od million USD – otkud sindikatu 250.000 EUR

Posle pisanja Danasa da rukovodstvo Samostalnog sindikata u kompaniji Fijat-Krajsler automobili Srbija, radnicima te fabrike koji su letos štrajkovali, isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć, nedavno se oglasio suparnički Granski sindikat industrije, energije i rudarstva Nezavisnost koji je od premijerke Ane Brnabić i nadležnih državnih organa zatražio da "ispitaju dešavanja u FCA Srbija".

Izvor: Danas
Podeli
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

U zahtevu se insistira na tome da se utvrdi ko je Samostalnom sindikatu u FCA Srbija uplatio oko 250.000 evra koji se, evo već treću sedmicu, isplaćuju "na ruke" štrajkačima. Najveći iznos, odnosno po 18.000 dinara (1.000 dinara po danu štrajka, plus bonus od 2.000 dinara) dobijaju radnici koji su štrajkovali svih 16 dana. Ali, za razliku od prethodnih dana, kada su čelnici Samostalnog sindikata novac nosili u torbama i u fabričkim halama ga, na osnovu spiskova zaposlenih koji su dostavili dokaze o učešću u protestu, delili radnicima, posle upozorenja nadležnih u FCA Srbija da to tako ne čine, sada se isplate obavljaju u prostorijama te sindikalne organizacije.

Predsednik Samostalnog sindikata u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija, Zoran Marković, potvrdio je da rukovodstvo te sindikalne organizacije deli jednokratnu novčanu pomoć radnicima koji su štrajkovali, a takvih je, prema njegovoj proceni, između 1.800 i 1.900. NJima će ukupno biti podeljeno između 20 i 30 miliona dinara, odnosno oko 250.000 evra. Marković ističe da je novac delimično obezbeđen iz sindikalnog Štrajkačkog fonda "koji datira još iz vremena nekadašnje Zastavine Fabrike automobila", ali dodaje da je najveći deo novca stigao od domaćih i inostranih donatora.

“Naš štrajk je snažno je odjeknuo i u međunarodnoj javnosti, tako da od tada dobijamo razne vrste pomoći, pa i novac, od brojnih inostranih sindikata, udruženja i institucija. Imena donatora, na njihov zahtev, ne mogu da otkrivam, ali mogu da kažem da je raspodela pomoći našim radnicima u skladu sa zakonom. Novac koji delimo evidentiran je i na to plaćamo porez. Do sada smo platili porez na pomoć koju je dobilo 1.268 radnika, o čemu imamo potvrdu Poreske uprave. Kategorički tvrdim da Samostalni sindikat u FCA Srbija u isplati ove pomoći nije imao finansijsku podršku ni države Srbije, ni menadžmenta kompanije”, naglašava Marković.

Dan pre toga, međutim, bliski Markovićev saradnik, sekretar Samostalnog sindikata u FCA Srbija, Saša Đorđević, izjavio je za Danas da se novac za isplatu jednokratne pomoći obezbeđen iz fabričkog, ali i Štrajkačkog fonda Saveza samostalnih sindikata Srbije. On nije pomenuo ni domaće ni inostrane donatore, već samo fabrički sindikat i Savez samostalnih sindikata Srbije koji "sarađuju i kad je lepo, ali i kad je teško".

U Granskom sindikatu industrije, energije i rudarstva Nezavisnost upozoravaju da Samostalni sindikat FCA Srbija obmanjuje ne samo radnike Fijatove fabrike, već i sindikalni pokret i građane Srbije time što ne želi da otkrije iz kojih izvora su stigla ogromna sredstva u iznosu od 250.000 evra. Pitaju se, takođe, "ko je čelniku Samostalnog sindikata Zoranu Markoviću dao pravo da grubo krši poreske i druge zakone ove zemlje, time što keš isplaćuje radnicima u toku radnog vremena". Iz Nezavisnosti je stigla i inicijativa da se pokrene krivični postupak "za protivzakonito raspolaganje novcem i za kršenje poreske politike Srbije".

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisav Orbović, demantovao je u izjavi za Danas, da taj sindikata ima bilo kakve veze sa aktuelnim dešavanjima u FCA Srbija.

"Ne znam odakle taj novac. Ali, ne znam da li znate da su sindikati u preduzećima veoma moćni i da novcem kojim raspolažu mogu da dele razne vrste pomoći svom članstvu. Svi sindikati su pravna lica, imaju svoje račune i nadzorne odbore i samostalni su u odlučivanju i delovanju. Savez, u tom pogledu, nema nikakve ingerencije nad sindikalnim organizacijama po firmama i ustanovama", ogradio se Orbović .

Samostalni sindikat u FCA Srbija, inače, od članarine ostvari prihod od oko 3.000 evra mesečno, od čega polovinu daje sindikalnoj centrali. Toliko o finansijski "moćnim" sindikatima po firmama i ustanovama...

Zanimljivo je da ni u Ministarstvu privrede ne znaju odakle novac Samostalnom sindikatu u Fijatovoj fabrici za ovu vrstu pomoći. "Ne znamo ništa o tome. Ono što pouzdano znamo jeste da naše ministarstvo, ni na koji način, nije uključeno u to što trenutno radi Samostalni sindikat u FCA Srbija", kažu u Ministarstvu privrede.

Poverenik UGS Nezavisnost u FCA Srbija, Zoran Stanić, "čvrsto veruje" da je novac za isplatu jednokratne pomoći obezbedio menadžment kompanije. On priznaje da je Samostalni sindikat "prisvojio oko dva miliona dinara iz Fonda solidarnosti nekadašnje Zastavine fabrike automobila, ali to je deset do 15 puta manje od iznosa koji se deli radnicima". Veruje i da je priča o domaćim i inostranim donatorima "puka izmišljotina", kako bi se prikrio stvarni "darodavac".

Stanić smatra da menadžment Fijata, obezbeđivanjem četvrt miliona evra za isplatu jednokratne novčane pomoći, pokušava da "spasi obraz" Samostalnom sindikatu, koji je štrajk okončao "trulim kompromisom" sa poslovodstvom kompanije. Sporazumom sa menadžmentom, Samostalni sindikat je, pored ostalog, prihvatio da se radnicima, umesto za traženih 30 odsto, plate povećaju tek za šest odsto, a obavezao se, i to mimo važećih zakonskih pripisa, da novi štrajk neće da organizuje u naredne tri godine. "Za menadžment Fijata je upravo takav sindikat poželjan socijalni partner", tvrdi naš sagovornik.

Iz kompanije Fijat-Krajsler automobili Srbija se ovim povodom, u skladu sa već ustaljenom praksom ignorisanja javnosti, ne oglašavaju. Mudro ćuti i prozvana premijerka Ana Brnabić, a ne reaguju ni nadležni državni organi. Odakle fabričkom Sindikatu četvrt miliona evra, koje deli radnicima u fabričkim pogonima i u sindikalnim prostorijama, i dalje je pitanje od "milion dolara".

Analiza

Gradite kuću sami - spremite bar 600 EUR/m2

Za razliku od stana koji možete samo da izaberete kada ga već neko projektuje, kuću možete osmisliti i napraviti sami. Sa rasporedom kakvim poželite, kvadraturom koja je idealna za vas. Ne morate biti maštoviti poput mladog bračnog para iz Šapca koji je svoj dom napravio od balirane slame da biste do krova nad glavom došli i na taj način.

Analiza četvrtak 7.09. 09:35 Komentara: 38

Veliki zaokret za 21. vek: Cilj je eliminacija dolara

Putin i Si polako ali sigurno eliminišu dolar iz međusobnih plaćanja članica BRIKS-a. Bivši ekonomista „Goldman Saksa“ Džim O′Nil smatra da bi pet država BRIKS-a moglo da igra vodeću ulogu u svetu u dvadeset i prvom veku. Kako i dolikuje lideru zemlje koja je od SAD preuzela ulogu lidera ekonomskog globalizma, kineski predsednik Si Đinping je, otvarajući zasedanje BRIKS-a, ocenio da bi pet država tog saveza trebalo da igra aktivniju ulogu u globalnom sistemu upravljanja, s obzirom na složene promene koje se dešavaju u svetskoj zajednici.

Analiza utorak 5.09. 09:30 Komentara: 22

Zašto Aranđelovac nije “srpska Toskana“

Kako izgleda kada tri generacije, otac, sin i unuka, počnu od početka da gaje vinovu lozu i prave vino – sa čime se bore, čemu se nadaju, šta su im izazovi i da li se ponekad zapitaju „šta nam je ovo trebalo?“. I zašto kažu da nam je u Srbiji priroda dala sve, a da je ipak najveći problem borba sa prirodom i sa klimom

Analiza petak 1.09. 11:55 Komentara: 3

Da li se Kragujevac seli u Saharu?

Da li se era jeftine radne snage u centralnoj Evropi bliži kraju i da li će to rezultirati daljim seljenjem proizvodnje velikih zapadnih kompanija na istok i jug u potrazi za novom jeftinom radnom snagom?

Analiza sreda 2.08. 18:18 Komentara: 9

Rušenje mita o “bacanju novca”: Zašto najam a ne kupovina

Za mnoge je kupovina doma konačna potvrda da su se ostvarili kao osoba, da su spremni zasnovati porodicu, “skrasiti se”. U SAD to je bila ključna komponenta tzv. “Američkog sna” koji je ostatak sveta pokušao što bolje primeniti. O tome koliko je američki san bio prisutan u stvarnosti, a koliko je bio samo san, predmet je jedne druge velike debate, ali ovog puta fokusiraćemo se samo na ključnu komponentu – kupovinu vlastitog doma. Stvari su se po tom pitanju poprilično promenile – mnogi stručnjaci ukazuju na to da kupovina stana, ili kuće, više nije pametna investicija, dok neki od njih tvrde kako je takav potez čak ravan finansijskom samoubistvu. Većina ih je u pravu, svidelo se nama to ili ne. Danas ćemo razgovarati o ključnim razlozima zašto je bolje stan iznajmiti umesto kupiti ga, ali bez obzira koliko pritom razloga naveli moramo imati na umu da mnogi na ovo pitanje ne gledaju, kako bi trebalo, racionalno, već često emotivno. Koncepcija “ostvarene osobe” koja poseduje nekretninu u vlasništvu urezana je duboko u samo društvo i neće tek tako nestati, bez obzira na argumente.

Analiza subota 22.07. 11:33 Komentara: 78
strana 1 od 2 idi na stranu