Kako je jedan šokantan izveštaj digao cenu zlata?

Jedno od tržišta koje je imalo najviše koristi od iznenađujućeg izveštaja o zaposlenosti u petak je zlato.

Fokus

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2016.

16:16

Kako je jedan šokantan izveštaj digao cenu zlata?
Screenshot

Doživeli smo i da je vrh skoka cene zlata bio i veći. Dostigli smo prvi veliki tehnički nivo na USD 1240 za uncu. Preko noći u Aziji nivo je dostigao USD 1250 za uncu što predstavlja 50% korekcije cene od rasprodaje koju smo imali priliku da vidimo tokom celog maja. Verovatno ćemo biti svedoci konsolidacije odmah sada. Videli smo da dolar slabi, što podržava tu odluku. Takođe smo videli i da se očekivanja oko povećanja američkih kamatnih stopa odlažu. Ovi događaji sada idu na ruku investitorima u zlato. Tokom maja smo mogli da vidimo da dok su investitori u terminske ugovore, i hedž fondovi smanjivali broj svojih pozicija, nastavilo se sa kupovinom proizvoda kojima se trguje na berzi. Ovo bi moglo da ukazuje da su investitori koji trguju na duži rok zabrinuti zbog činjenice da imamo bilione dolara suverenog duga kojim se trguje sa negativnim prinosom i što ih je u osnovi prisililo da potraže alternative. Međutim skok zlata u petak su verovatno pokrenuli hedž fondovi. Samo tokom protekle tri nedelje oni su smanjili odnos svojih dugih u odnosu na kratke pozicije za trećinu, i prema podacima američkih vlasti to je pomoglo izazivanju reakcije fonodva koji su se otimali da obnove broj dugih pozicija nakon promene osećaja iz izveštaja.

Dakle šta nam sada preostaje? Pa, kao što sam pomenuo, verovatno nam sada sredstoji konsolidacija. Ako pogledamo grafikone, dolazimo do nivoa tehničke korekcije a to može da ukazuje da bi smo mogli videti da tržište konsoliduje neki od dobitaka koji smo videli. Ja očekujem podršku između USD 1225 i 1230 za uncu, a ako premaši 1250, onda će tržište zaista početi da raspravlja o tome da li bismo mogli da vidimo novi rekord u bliskoj budućnosti.

(Autor je direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Sakso banci Ole Hansen)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: