Kako je jedan šokantan izveštaj digao cenu zlata?

Jedno od tržišta koje je imalo najviše koristi od iznenađujućeg izveštaja o zaposlenosti u petak je zlato.

Podeli
Screenshot
Screenshot

Doživeli smo i da je vrh skoka cene zlata bio i veći. Dostigli smo prvi veliki tehnički nivo na USD 1240 za uncu. Preko noći u Aziji nivo je dostigao USD 1250 za uncu što predstavlja 50% korekcije cene od rasprodaje koju smo imali priliku da vidimo tokom celog maja. Verovatno ćemo biti svedoci konsolidacije odmah sada. Videli smo da dolar slabi, što podržava tu odluku. Takođe smo videli i da se očekivanja oko povećanja američkih kamatnih stopa odlažu. Ovi događaji sada idu na ruku investitorima u zlato.

Tokom maja smo mogli da vidimo da dok su investitori u terminske ugovore, i hedž fondovi smanjivali broj svojih pozicija, nastavilo se sa kupovinom proizvoda kojima se trguje na berzi. Ovo bi moglo da ukazuje da su investitori koji trguju na duži rok zabrinuti zbog činjenice da imamo bilione dolara suverenog duga kojim se trguje sa negativnim prinosom i što ih je u osnovi prisililo da potraže alternative. Međutim skok zlata u petak su verovatno pokrenuli hedž fondovi. Samo tokom protekle tri nedelje oni su smanjili odnos svojih dugih u odnosu na kratke pozicije za trećinu, i prema podacima američkih vlasti to je pomoglo izazivanju reakcije fonodva koji su se otimali da obnove broj dugih pozicija nakon promene osećaja iz izveštaja.

Dakle šta nam sada preostaje? Pa, kao što sam pomenuo, verovatno nam sada sredstoji konsolidacija. Ako pogledamo grafikone, dolazimo do nivoa tehničke korekcije a to može da ukazuje da bi smo mogli videti da tržište konsoliduje neki od dobitaka koji smo videli. Ja očekujem podršku između USD 1225 i 1230 za uncu, a ako premaši 1250, onda će tržište zaista početi da raspravlja o tome da li bismo mogli da vidimo novi rekord u bliskoj budućnosti.

(Autor je direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Sakso banci Ole Hansen)

Analiza

Banke propadaju, niko ne odgovara

Da li je država najodgovorniji saučenik u propadanju srpskih banaka, za šta do danas niko nije kažnjen, a nekolicina onih koji su označeni kao mogući odgovorni nije otišla dalje od pritvora?

Analiza ponedeljak 30.05. 15:34 Komentara: 3

Al’ se danas brzo kvari, baš: Koliko vam traju aparati?

Srbija deli sudbinu ostatka sveta da što su proizvodi tehnološki napredniji to uglavnom kraće traju kako bi se veštački podstakla kupovina novih, sa "revolucionarnim“ unapređenjima. Ipak, na domaćem tržištu, većina servisera ima pune ruke posla oko popravki aparata, zbog niskog standarda stanovništva. U nekim drugim uslugama, poput obućarskih popravki, više je nego jasno da izraz "nizak standard“ predstavlja puki eufemizam za sve prisutniju – bedu.

Analiza subota 14.05. 09:06 Komentara: 25

Skandal jeste, ali i šansa za zaradu - VW je dokaz

Svet je ponovo šokirao skandal jednog automobilskog giganta. Taman kad je VW već napunio naslovne strane, Micubiši je priznao da je varao sa podacima oko potrošnje goriva. Dok se mnogi u industriji hvataju za glavu, pitanje je da li je s druge strane ovo signal za investitore da je vreme za kupovinu akcija ovih kompanija.

Analiza petak 22.04. 16:10 Komentara: 1

Preti li svetu novi valutni rat?

Početkom globalne krize pre desetak godina, kada se videlo da se ne radi o običnoj kratkoročnoj recesiji, centralne banke pojedinih zemalja odučile su da slabljenjem sopsstvene valute podstaknu rast izvoza, čime bi se podstakla proizvodnja i otvaranje novih radnih mesta u njihovoj zemlji, a što bi dovelo do ublažavanja negativnih posledica krize i pomoglo u vraćanju privrede na pravi kurs.

Analiza subota 16.04. 08:22 Komentara: 1

Skroman profit srpskih banaka u 2015.

Velika količina nenaplativih kredita i suzdržanost banaka po pitanju kreditne aktivnosti i prošle godine su bili glavna obeležja u poslovanju domaćeg bankarskog sektora. Istina, finansijski rezultat bio je značajno bolji nego u 2014, ali je veća dobit došla pre svega kao posledica smanjenja pasivnih kamata koje banke plaćaju svojim deponentima.

Analiza četvrtak 14.04. 15:21 Komentara: 0

Štedimo da bismo plaćali gubitaše?

Država već godinama budžetom garantuje zaduživanja javnih preduzeća i ako ne mogu da vrate dug, to na kraju plaćaju građani. Hipotetički, to je isto kao da neko godinama uzima kredit na vaše ime, a da vi o tome ne znate ništa, osim što povremeno dobijete obaveštenje koliko ste dužni. Na kraju, dug koji na vaše ime napravio neko drugi morate vi da platite.

Analiza utorak 15.03. 11:18 Komentara: 4

Meka nemoć vs. tvrda moć

Uprkos svim pričama o tome kako je trgovinski rat Rusije sa Zapadom naša velika šansa, “matuška” je prošle godine smanjila svoj uvoz iz Srbije. Sad pokušavaju da nas uhvate na isto bućkalo.

Analiza utorak 1.03. 10:48 Komentara: 4