Kako je moguće da je benzin jeftiniji od vode?

Cena sirove nafte na svetskim tržištima ne prestaje da pada. Nakon pada od 27 odsto u 2015. godini, cena barela BRENT nafte od početka godine pala je dodatnih 12 odsto.

Fokus

Izvor: B92

Subota, 16.01.2016.

09:20

Kako je moguće da je benzin jeftiniji od vode?
(Foto: Beta/AP)

Budući da je barel nafte 159 litara, lako je izračunati da je cena 1 litre sirove nafte približno 0,21 dolara. Po sadašnjoj ceni, na benzinskim pumpama je čak i cena benzina i dizela, u koju su uračunate trošarine, osetno niža od cene obične izvorske vode.

Verovatno postoje opravdani ekonomski razlozi za visoku cenu vode, ali što se događa sa naftom?

Glavni razlog naglog pada cene crnog zlata je zaokret u politici Saudijske Arabije koja više ne želi da smanjuje proizvodnju kada je cena nafte niska kako bi stvorila nestašicu na osnovu koje cena ponovo počne da raste. Novi cilj Saudijske Arabije je da uništi proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala visoki udeo u ukupnoj globalnoj proizvodnji nafte sa kojim dolazi veliki uticaj na cenu u dugom roku.

No plan se ne odvija kako su ga Saudijci zajedno sa saveznicima u OPEC-u zamislili. Proizvodnja u drugim zemljama ne opada dovoljno brzo te je tržište i dalje prezasićeno naftom.

U takvoj situaciji su investitori i špekulanti na finansijskim tržištima prepoznali priliku za ostvarivanje profita na dodatnom padu cene i počeli masovno da otvaraju prodajne (short) ugovore na tržištima futuresa, opcija i ostalih finansijskih izvedenica. Po poslednjim podacima sa američkog tržišta futuresa, broj sklopljenjih short ugovora je praktično rekordno visok, a neto broj kupovnih ugovora je najniži od 2010. godine što znači da mnogi veliki i ozbiljni ulagači očekuju nastavak pada cene.

Analiitičari Admiral Marketsa smatraju da nije realno očekivati značajniji pad sa ovog nivoa. Mnogi projekti pokrenuti zadnjih godina u naftnoj industriji su temeljeni na ceni od približno 100$ po barelu, te se pri ovakvim cenama jednostavno ne isplate. Ukoliko cena uskoro ne poraste, mnoge bušotine će biti zatvorene, a planirano pokretanje novih projekata biće odloženo ili otkazano. Velika špekulativna prodaja naftnih ugovora takođe ide u prilog skorašnjem rastu cene, jer takvi ugovori mogu biti zatvoreni isključivo ponovnom kupovinom naftnih ugovora što će dopreneti rastu cene u budućnosti. Veća je verovatnoća da će cena nafte pre dosegnuti 50 dolara nego 20 dolara po barelu što su nedavno prognozirali u jednoj od najvećih američkih banaka.

(Autor je analitičar Josip Kokanović, mag. oec.)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: