Q sistem je srpski brend, da se zna

Za srpsko građevinarstvo koje tone sve dublje, slamka spasa mogu biti nove tehnologije. Jedna od novih metoda je Q sistem gradnje. Izumitelj Jovan Nikolić najavljuje da će njegov projekat biti povratak u budućnost domaćoj građevini, dok su s druge strane, stručnjaci skeptični.

V. Bjelic
Podeli

Q system gradnje je osmislila grupa domaćih inženjera. Bazirana je na novoj tehnologiji energetski efikasne gradnje i prepoznata je u svetu.

Ušteda energije u objektima može biti i do 80 odsto što je glavna prednost ovog sistema gradnje. Izumitelj ovog projekta Jovan Nikolić kaže za B92 da se to postiže prvenstveno izbegavanjem tzv. termo-mostova, osim toga, objekti građeni ovom metodom su otporni na uragane i izuzetno se brzo grade.

“Q sistem je novi srpski brend u građevinarstvu i novi svetski priznat sistem gradnje. To je sistem gradnje od prefabrikovanih betonskih elemenata. Patentiran i primenjljiv za bilo koje objekte i mogu se graditi svi objekti po želji arhitekti”, kaže Nikolić.

Da li Pojavom Q sistema, kao domaće tehnologije, stanje u domaćoj građevini napokon može da se promeni?

Nikolić tvrdi da Q sistem za srpsku građevinu znači: "Povratak u budućnost. Najjednostavnije rečeno”.

Ipak, ne misle svi tako.

“Toliko toga ima na našem tržištu da sam ja izgubio svaku nadu. Sve nekakve nove tehnologije, mogu oni da ih nazovu kako hoće i "Q sistem" i "Kul sistem" i kako god ali svaka gradnja je onakava kakvu je otkupljivač želi, i ništa nije dobro kao stari klasičan način gradnje", kaže za B92 Goran Rodić stručnjak za građevinarstvo iz Privredne Komore Srbije.

Kako se može uštedeti?

Uragan dao ideju

“Čekajući da mi prođe uragan iznad glave u Majamiju i gledajući kako kuće lete oko mene brzinom od 250kmh. Tada sam došao na ideju da se kuće grade stabilnije otporne na uragane i da brzina gradnje bude jako velika. Sve sam to sa mojim timom uspeo i to ovde u Srbiji, što je svima čudno i pomalo neverovatno”, priseća se Nikolić trenutka kada se rodila ideja za patent.

Ono što je činjenica je da objakti u Srbiji troše u proseku tri puta više energije od onih u Evropskoj uniji, a naša zemlja jedan je od najvećih rasipnika energije na starom kontinentu.

Objašnjavajući koliko se ovim načinom gradnje može uštedeti u energetskom i finansijskom smislu, Nikolić kaže da se ne radi samo o mogućnosti, već o sigurnoj uštedi.

"Račun za troškove grejanja, saberite sa potrošenom strujom za hlađenje u toplim mesecima. Sve to sabrano, sada smanjite za 80 odsto, i videćete koliko ste uštedeli na godišnjem nivou. Prosto, sve troškove grejanja i hlađenja smanjite za 80%. Što je stan-kuća veći uštede su još veće".

Jedna od osnovnih prednosti koju "Q sistem" ostvaruje je ukidanje tzv. termo-mostova, odnosno razlike između spoljne i unutrašnje temperature, a koji se javljaju kada ne postoji izolacija.

"Disanje zidova samo omogućava da se stvorena vlaga može prosušiti. Upravo u tome smo postigli najbolje rešenje i unapredili gradnju od prefabrikovanih elemenata, jer kod našeg sistema nije moguća kondezacija i stvaranje vlage i buđi u betonskim zidovima i spojevima", odgovara Nikolić na zamrku da betonski zidovi "ne dišu".

Prema njegovim rečima, povezivanje "zid-zid" i "zid- plafon" panelima omogućava izolaciju zgrade gde je potrošnja energije smanjena za 80 odsto. Rodić pak nije saglasan i tvrdi da se najbolja izolacija postiže prirodnim materijalima.

Imali smo sve i u 17.veku?

“Mi smo sve imali i u 17. veku. Sada se javljaju mnogi šarlatani sa raznim idejama, to je bruka i sramota. Klasična gradnja je najbolja gradnja. Najbolja je ona stara šumadijska kuća, gde postoji prirodna slama, blato i drugi prirodni materijali to je najbolja izolacija. Pokazalo se da nema bolje gradnje u Srbiji od klasične”, kaže Rodić.

Nikolić pak objašnjava da kod Q sistema ne postoji spratni limit i tvrdi da su upravo zbog toga tehnološki napredniji od drugih građevinskih kompanija širom sveta.

Rodić u takvoj gradnji ne vidi smisao jer, kako kaže, Srbija nije zemlja zemljotresa i prema tome ne bi trebalo ni da gradimo kako grade Japanci.

Kod Q sistema svi paneli se proizvode u fabrici specijalno za dati objaket, a potom na licu mesta slažu poput lego kockica i zato je gradnja toliko brza, kaže Nikolić i dodaje da patentiran sistem gradnje ujedno obezbeđuje izuzetnu stabilnost objekata. Na ovaj način kuća od 100 kvadrata gradi se za 30 dana po sistemu ključ u ruke, a zgrada od sedam spratova za tri umesto uobičajenih 12 meseci.

Nikolić kaže da je ovaj sistem gradnje praktično dostupan svima.

Da li su bolje montažne kuće?

Priznanje

Sistem gradnje takozvani srpski patent je još 2010. godine dobio nagradu Lafaržovog insituta u Lionu kao najbolji projekat energetski efikasne gradnje u Evropi iako se u konkurenciji nalazilo više od 1200 projekata. "Srpski patent“ za energetsku efikasnost, kako ga sve češće zovu u svetu, premijerno se pojavio na našem tržištu ove godine, već je testiran termalnim kamerama na prvom objektu izgrađenom u Grockoj i stručnjaci kažu da je potvrdio sve karakteristike koje su mu donele prestižno priznanje.

“Cene stambenih jedinica i individualnih kuća nisu iste zbog raznolikosti želja investitora i kupaca. Ali, okvirno, cena je od 500Evra m/2 pa naviše. Indivualne kuće su neznatno skuplje zbog pripremnih radova “, kaže Nikolić

Rade Obradović građevinski inženjer kaže da se ne može dati ocena koliki je stvarni pomak urađen primenom ove metode jer se pominje samo jedna porodična kuća a i nema, kako kaže, prikaza izvedenih objekata.

"Trenutno postoje i neke druge metode kojima je moguće porodične objekte graditi i sa cenom daleko nižom od 500 evra po kvadratnom metru uz veliku uštedu u energiji", kaže Obradović.

Što se može porediti sa montažnim kućama od prirodnih materijala, na primer, drveta.

"Montažne kuće su delimićna zabluda i marketinški trik u davanju cena po m2. Prvo materijali nisu isti. Za naš objekat daćemo vam doživotnu garanciju ili 100 godina. Montažne su kuće za siromašniji narod kome škripa i glockanje insekata u drvetu dok spavate ne smeta. Kvalitet gradnje je nemerljiv. Quattro kuće su zaista kuće. Nisu montažne", tvrdi Nikolić.

Poređenja radi, prosečna cena gradnje u Evropi 2012. godine iznosila je 1.209 evra po kvadratu, u Srbiji oko 750, a u Beogradu iznosi 950 evra.

S obzirom da pojedine arhitekte negoduju zbog, kako kažu, ograničenja u dizajnu kod panelnih zgrada, i da arhitektura ovakvim načinom gradnje gubi smisao, Nikolić poručuje, da ne postoje nikakva ograničenja.

“Pri sagledavanju Quattro sistema, prvi utisak je da možda ima ograničenja. Međutim kada se shvati sistem, tada arhitekte shvate da nikakvih ograničenja nema. Čak se pospešuju mogućnosti zbog brzine gradnje i mogućnost i prefabrikacije našim sistemom", objašnjava Nikolić i šaljivo dodaje:

“Arhitektura ne gubi smisao več naprotiv, dobija smisao. Ali ne bih da ulazim u detalje, i da ih ne otkrivamo jer su inače počeli da nas u nekim segmentima kopiraju”.

Prema Rodiću međutim, u novim tehnologijama gradnje arhitekturi nema mesta.

Pogledajte samo zamkove, dvorce, ne samo što je su kvaliteno građeni, a da ne govorimo koliko su dugovečni, već sve to izgleda veoma lepo, novim sistemima, u tzv. energetski efikasnoj gradnjom arhitekturi nema mesta.“

Obradović je optimista i kaže da je svaka inovacija i pokušaj rešavanja tehnoloških problema za pohvalu i da zaslužuje pažnju.

“Novi sistem koji je predstavljen je jedan u nizu pokušaja da se ubrza i pojeftini gradnja i podigne kvalitet. Velika je stvar što je to uradio naš stručnjak i što je reč o domaćoj firmi”.

Fabrika u Golubincima

Iako je nakon svetske premijere izazvao veliko interesovanje domaće javnostim potencijal ovog sistema, kao i mnoge druge naše izume , prvo su prepoznali u svetu. Naime, investitor iz Austrije (zajedno sa beogradskom kompanijom Quattro Houses) ulaže u izgradnju prve fabrike koja će proizvoditi prefabrikovane građevinske elemente koje koristi Q sistem.

Biće to, kako se najavljuje, jedna od najsavremenijih građevinskih fabrika u svetu, ujedno i prva koja će u potpunosti biti izgrađena Q sistemom. Direktno će zaposliti 200 radnika, kao i još 1000 u kooperantskim firmama.

“Fabrika u Golubincima će najzad doneti u Srbiji kvalitetniju gradnju u odnosu na cenu, brzinu gradnje, energetsku efikasnost što se tiče tržišta. A za same Golubince i Opštinu Stara Pazova, povećanje zaposlenih i stabilniji razvoj opštine i njenih građana”, najavljuje Nikolić.

Q sistem nije ukraden

Nikolić kaže da je projekat patentiran i u Srbiji ali malo drugačije jer nisu bili sigurni u tajnost patentne dokumentacije.

“I patentiran je samo jedan deo. Drugi deo je na drugom mestu i u drugoj državi”.

Pitanje koje veoma interesuje kako građane tako i struku - da li je patent ukraden, Nikolić komentariše rečima:

“Glupost. Pomešali su moje izjave. Dok sam živeo u Americi tamo sam dobio ideju za gradnju kada mi je Uragan u Majamiju prešao preko glave i sve rušio pred sobom. U Americi se inače ne grade kuće ovakvim sistemom. Naš narod je sklon da kada neko nešto dobro napravi, da ga odmah optuže da je ukrao ideju da nije to to... pri tom takve informacije puštaju upravo ljudi kojima našom tehnologijom “smetamo” i ne uklapamo se u skupu gradnju, cenovno i vremenski izvesnu a o sigurnosti vlasništva da i ne pričam” kaže Nikolić i zaključuje:

“Mi se kao kompanija na to ne obaziremo, nego stvaramo novi srpski brend u građevinarstvo u Srbiji i celom svetu. Neka se zna da je Quatro houses srpski brend”.

Analiza

Da li je Fed sebičan?

Američki zvaničnici utrkuju se poslednjih nekoliko dana da skinu odgovornost sa Fed za tumbanja na tržištima novca u zemljama u razvoju. Mohamed El-Erian direktor Pacific Investment Managementa (PIMCO), razmatra ponuđene argumente dve strane.

Analiza sreda 28.08. 21:21 Komentara: 0

Građani će odahnuti, lopovima se bliži kraj

Ekonomska i finansijska kriza, uz teško nasleđe 1990-ih, pokazuje krhkost tranzicione demokratije. U našem okruženju stalno se smenjuju borba za napredak i zaostajanje. Prosečan društveni bruto proizvod u regionu iznosi samo 38 odsto od EU proseka, kaže generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović za Danas.

Analiza utorak 25.06. 20:11 Komentara: 3

Nema hitnih rešenja za stare probleme

Po ko zna koji put Srbija donosi paket mera štednje, javnost krši ruke – šta seći? Plate? Penzije? Državnu administraciju? Dosadilo mi je da objašnjavam zašto nije održivo da slabašna srpska privreda nosi na svojim leđima sva očekivanja svojih razočaranih građana.

Analiza nedelja 9.06. 10:31 Komentara: 0

Banke sakrile 50 miliona evra gubitka

Narodna banka Srbije je krajem prošle nedelje pod prismotru stavila 13 banaka zbog neslaganja finansijskih izveštaja o nivou problematičnih kredita. Ove banke su dostavile izveštaje čiji bilansi se razlikuju za 50 miliona evra i centralna banka će proveriti verodostojnost dobijenih podataka. Prema saznanju Novosti, u pitanju su i domaće i strane banke, sa velikim i malim učešćem na našem tržištu.

Analiza sreda 5.06. 16:57 Komentara: 32

Zamolila sam premijera da kaže - "Ja verujem u Srbiju"

Organizovati investicionu konferenciju “I believe in Serbia” sa udaljenosti od preko 10.000 km (Beograd – San Francisko) predstavljalo je za mene, kao i za čitav tim koji je u pripremama učestvovao, radikalno drugačije iskustvo od bilo čega što smo zajedno ili pojedinačno ikada ranije radili.

Analiza utorak 21.05. 10:28 Komentara: 13