Šta sve banka ne sme da krije od vas

Iako je o primeni Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji je stupio na snagu još 5. decembra 2011 godine mnogo toga rečeno nije na odmet podsetiti se onoga što je zakonodavac propisao. Naročito jer to direktno ide u našu korist.

Kamatica.com
Podeli

Osnovna načela zaštite korisnika koju Zakon propisuje je pravo na ravnopravan odnos s davaocem finansijske usluge, pravo na zaštitu od diskriminacije, pravo na informisanje, pravo na određenost ili odredivost ugovorne obaveze, kao i pravo na zaštitu prava i interesa.

Prva od stavki na koju nekako uvek zaboravimo je obaveza banaka i finansijskih institucija da pri oglašavanju usluga pruže informacije koje moraju biti jasne i precizne i ne smeju potencijalnog korisnika dovesti u zabludu pod kojim uslovima može koristiti određenu uslugu.

Iako ovo malo ko poštuje, u direktnoj komunikaciji sa bankom MORATE dobiti sve relevantne informacije.

Dakle, i pre i u toku ugovaranja bilo kakvog poslovnog odnosa sa bankama, finansijskim institucijama, imate pravo da znate sledeće:

· jasno iskazanu visinu i vrstu kamatne stope, promenljivost kamatne stope, EKS

· metod koji se primenjuje kod obračuna kamate

· iznos i broj rata kredita, lizinga

· vrstu i visinu svih nakanada i troškova koje padaju na teret korisnika

· visinu kamate koja se primenjuje u slučaju docnje

· upozorenje o posledicama u slučaju neizmirivanja obaveza, uslove, postupak i posledice otkaza, odnosno raskida ugovora o kreditu

· uslove i način prevremene otplate i naknade vezane za prevremenu otplatu

· pravo na odustanak od ugovora, uslove i način odustanka

· pravo na prigovor i mogućnost pokretanja postupka posredovanja radi vansudskog rešavanja odnosa

· opšte uslove poslovanja

Naravno, sve ove informacije i u predugovornoj fazi imate pravo da dobijete u vidu ponude u pismenom obliku koja mora da sadrži sve gore navedene uslove pod kojima bi se koristila određena usluga.

Dakle, zakon je na našoj strani.

Ako se samo raspitujete ili štaviše zaključujete ugovor o kreditu ili kreditnoj kartici iskoristite svoje pravo da se informišete o svim navedenim stavkama i obavezno pročitajte nacrt ugovora pre nego što ga potpišete.

Ako vam nešto nije jasno insistirajte da dobijete dovoljno kvalitetno objašnjenje kako biste sagledali u kakav ugovoreni odnos ulazite stavljanjem svog potpisa.

Analiza

Drage banke, da li ste nekada čule za Gugl?

Iako je Guge Ad Sense možda najjednostavniji način da vlasnici bloga, sajta ili foruma zarade novac bez mnogo muke, on je u Srbiji ujedno i najkomplikovaniji, pre svega zbog procedure naplate Gugl čekova, koja je ovde, blago rečeno, jezivo loša.

Analiza ponedeljak 11.02. 16:06 Komentara: 17

Rata ne pita kolika je plata

Od Nove godine nova pravila, pa rata za kredit može da ide i do visine plate ili čak više. Ukinut limit za kreditnu sposobnost koji je Narodna banka određivala oslobodio banke obaveze da „odmeravaju“ koliki će kredit odobriti klijentima na osnovu visine njihovih primanja.

Analiza četvrtak 17.01. 13:16 Komentara: 2

Mali privrednici samo udruženi imaju šansu

Akt o malom biznisu, koji je usvojila i njime se rukovodi Evropska unija, ključni je dokument za stvaranje boljeg privrednog ambijenta i uputićemo ga vladi kako bi on postao deo i naše regulative, zaključak je Foruma malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Privredne komore Srbije, održanog krajem protekle nedelje.

Analiza petak 7.12. 11:25 Komentara: 19

"Dosta je bilo novca od vazduha, red je na Čikaški plan"

Teška vremena za svetsku ekonomiju zahtevaju radikalne ideje za njeno preuređenje, saopštio je Međunarodni monetarni fond i podsetio na takozvani "Čikaški plan".

"Čikaški plan" je paket predloga za reformisanje bankarskog sektora koji su ekonomisti predali američkom predsedniku Ruzveltu za vreme Velike depresije.

Analiza ponedeljak 26.11. 14:20 Komentara: 6

Tranzicija i kriza izazov za male firme

Menadžment malih i srednjih preduzeća u Srbiji suočava se sa atipičnom problematikom, u odnosu na menadžment MSPP Evropske unije. Sektor MSPP u Srbiji, poslednjih godina se sporo razvijao, iako čini najznačajniji segment privrede, sa učešćem od 99,8 odsto u ukupnom broju privrednih subjekata. Takođe, sa 56 odsto učestvuje u bruto društvenom proizvodu, u izvozu sa 44,5 odsto a zapošljava 66,5 odsto radno sposobnog stanovništva.

Analiza ponedeljak 5.11. 17:08 Komentara: 9