Mali privrednici samo udruženi imaju šansu

Akt o malom biznisu, koji je usvojila i njime se rukovodi Evropska unija, ključni je dokument za stvaranje boljeg privrednog ambijenta i uputićemo ga vladi kako bi on postao deo i naše regulative, zaključak je Foruma malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Privredne komore Srbije, održanog krajem protekle nedelje.

Fokus

Izvor: M. N. Stevanoviæ, Danas

Petak, 07.12.2012.

11:25

Default images

Na Forumu je ukazano da je kroz institucionalne, partnerske kontakte sa vladom, Privredna komora Srbije uspela da, samo u poslednjih nekoliko nedelja, utiče na usvajanje dva ključna zakona, o ograničenju rokova plaćanja i o uslovnom otpisu kamata na poreski dug. Na skupu je ukazano i na značaj komorskog sistema, jer on za poslovnu zajednicu, osim povezivanja i saradnje sa institucijama, organizuje edukacije, seminare i poslovne susrete kroz koje domaći privrednici stiču nova saznanja koja im pomažu da bude uspešnija i konkurentnija.

Tim više ih brine što će Zakon o privrednim komorama, koji bi u januaru naredne godine trebalo da stupi na snagu., praktično demontirati komorski sistem, jer umesto obaveznog predviđa dobrovoljno članstvo. Forum je zatražio od vlade da odloži primenu tog zakona na tri godine, a da u međuvremenu usvoji predloge izmena i dopuna tog akta.

"Privredne komore u Evropi imaju tradiciju dužu od dva veka tokom koja su kreirale poslovni ambijent za firme, pratile njihove aktivnosti, lobirale, prilagođavale zakone, analizirale i tragale za novim tržištima i predlagale modalitete poslovanja. I posle Drugog svetskog rata, komore sa institutom obaveznog članstva, koje su bile i deo Maršalovog plana, bitno su doprinele obnovi i sadašnjoj razvijenosti evropskih privreda. Ovaj model, koji su sledile i ostale zemlje, predvodila je Nemačka sa svojom DIHK (Deutshe Indusrtrie und Handellskammer) koja je tako efikasan komorski sistem koji je kroz povezivanje mikro i makro firmi sa svih geografskih područja zemlje, uspeo da izgradi najjaču izvoznu ekonomiju", kaže Aleksandar Gračanac, koordinator MSPP i preduzetnika PKS. Kod nas je tradicija udruživanja privrednika i komorskog sistema nadživela sve poltičke turbulencije, ali je i baštinu od 160 godina trajanja, pratila suštinska needukovanost i neznanje, ukazuje Gračanac.

On dodaje da je nepoznavanje ovakvih institucija koje su i u prošlosti i danas povremeno zloupotrebljavane, nanelo štetu privredi i privrednicima, jer mnogi mehanizmi tržišne privrede, javnog prava ili javne svojine nisu bili prisutni u onoj meri u kojoj posluju privrede Evrope, više od dva veka.

"Otuda tolika konfuzija, zlonamerno predstavljanje i odsustvo odgovornosti, ali na sreću, privrednici i preduzetnici su svesni da samo udruženi mogu da opstanu u nemilosrdnoj globalnoj tržišnoj utakmici. Forum MSPP PKS (koji okuplja najreprezentativnije predstavnike malih, srednjih firmi, po svim relevantnim performansama) i Zajednica preduzetnika PKS koja okuplja sve preduzetnike Srbije, su u proteklom periodu, posle dugogodišnjeg istrajavanja pokazali da su relevantni partneri vladi u dijalogu i predlaganju zakonskih rešenja. Privredna komora Srbije ima sve kapacitete moderne komore i svaka vlada će napraviti grešku ukoliko ne uvaži stručnu, profesionalnu analizu i stavove privrednika", naglašava Gračanac i dodaje da je PKS to dokazala dostavljajući vladi strategiju ekonomske politike do 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: