Guverner ljut - nema stimulacija

Nedelju štednje ove godine, za razliku od prošle, kada su nedeljama ranije reklamirale više kamate i mnoštvo poklona, banke dočekuju prilično suzdržano. Dobar broj njih još se premišlja i još nije izašao sa svojom ponudom. Razlozi su relativno prosti. S jedne strane, to je svetska finansijska kriza koja sama po sebi svaku euforiju čini neukusnom, pa i sumnjivom. S druge strane, razlog je prozaičan: Narodna banka Srbije ove godine poslovne banke nije oslobodila obavezne rezerve od 40 odsto i tako im omogućila da povećaju kamate na štednju. Kako je objasnio guverner Radovan Jelašić, jedan od razloga jeste i taj što su neke banke prošle godine staru štednju razoročavale i prikazivale je kao novu.

Fokus

Izvor: Aleksandra Galiæ

Subota, 25.10.2008.

17:44

Default images

Kada smo prošle godine banke oslobodili obavezne rezerve neke su odmah počele da zvrckaju svoje klijente i predlažu im da štednju, koja ističe u decembru, ponovo obnove u novembru, jer tada nisu morali da izdvajaju obaveznu rezervu.

Na taj način je prošle godine ‘redeponovano’ oko 600 miliona evra (nove) štednje - objašnjava Jelašić. Guverner je pak dodao da će ove godine stimulativna mera za štediše biti vladina odluka da garantuje depozite do 50.000 evra, kao i da se ukine porez (od 20 odsto) na kamatu na deviznu štednju.

Međutim, prema izjavi Slobodana Ilića, državnog sekretara u Ministarstvu finansija, ni od te mere štediše neće imati koristi, jer će se najverovatnije ona primenjivati tek od 1. januara iduće godine. „Na svu štednju koja se sada ulaže biće naplaćen porez, a na štednju koja se uloži iduće godine porez se neće plaćati“, rekao je Ilić.

Za razliku od prethodnih godina, kada su se banke međusobno utrkivale koja će ponuditi višu kamatu (za štednju u evrima na godinu dana jedna banka je nudila danas neverovatnih 14 odsto), ove godine tako žestoke utakmice nema. Naime, neki bankari tvrde da će biti oprezni u podizanju kamata na štednju, jer to može imati za posledicu značajan rast kamata na kredite.
Banka Inteza od početka nedelje štednje pa sve do kraja novembra nudi kamatu od 6,5 odsto na sve uloge oročene na šest meseci. Za iznos do 10.000 evra, oročen na 12 meseci, kamata je 7,5 odsto, a za veće iznose osam odsto. Za štednju u dinarima Inteza je uvela „Skala štednju“, gde kamata na uloge oročene na 12 meseci može dostići i 20 odsto.

U Rajfajzen banci u nedelji štednje nude specijalnu ponudu stepenaste štednje. Više kamatne stope važiće za uloge oročene od 13. oktobra do 9. novembra. U tom periodu kamata se povećava svakog meseca. Tako je za prvi mesec, za štednju u evrima dva odsto, za tri meseca četiri odsto, a za uloge na šest meseci kamata tog, šestog meseca - 12 odsto.

Za dinarsku štednju kamata za jedan mesec je osam odsto, za tri 10 odsto, dok je na štednju šestog meseca 18 odsto. Nakon toga, ciklus štednje kreće ispočetka. Minimalni iznos za oročenje u evrima je 500, a za dinare 20.000 dinara. U ovom modelu štednje kamata se povećava iz meseca u mesec. Po isteku svakog meseca kamata se pripisuje glavnici, pa se tako uvećava i osnovica za obračun kamate u narednom mesecu.

I u Folks banci su se u nedelji štednje opredelili za stepenastu štednju. Kako kažu u toj banci, prednost ovog vida štednje je to što je novac dostupan i pre roka na koji je oročen. Ukoliko građani oroče sredstva u dinarima ili evrima na šest meseci, kamatna stopa se uvećava svakog meseca, dok se kod oročenja na 12 meseci, kamata uvećava tromesečno. Efektivna kamatna stopa za štednju u evrima oročenu na 12 meseci je do 8,38 odsto, a na štednju u dinarima za isto razdoblje do 23,13 odsto. Promotivna ponuda Erste banke važi za novac oročen od 6. oktobra do 7. novembra. Kamata na uloge do 5.000 evra, oročene do godinu dana je sedam odsto godišnje, a preko godinu dana 7,5 odsto. Za štedne uloge preko 5.000 evra kamata je osam odsto do godinu dana i 8,5 odsto preko tog perioda.

Unikredit banka će u nedelji štednje predstaviti novi proizvod „Rastuća štednja“. Kako u banci kažu, prednost ovakvog vida štednje jeste to što klijent ima mogućnost da, za razliku od ostalih vidova oročene štednje, prekine oročenje kad god hoće, a da mu se za sve prethodne mesece isplati pripadajuća kamata. Period oročenje je 10 meseci, sa kamatnom stopom od 10 odsto na godišnjem nivou.

Findomestik banka će svojim štedišama za evre oročene u nedelji štednje ponuditi isplatu kamate odmah. Naime, svi koji novac oroče na osam meseci, u razdoblju od 31. oktobra do 7. novembra, dobiće kamatu od osam odsto. Za razliku od drugih banaka, štedišama će kamata biti isplaćivana odmah.

U „Komercijalnoj banci“ su da bi stimulisali klijente da štede novac doneli odluku da retroaktivno obračunaju kamatu koja će važiti za Nedelju štednje, i to za uloge stavljene od 17. oktobra. Kamate će u Nedelji štednje biti od 6,5 odsto na uloge u evrima oročene na tri meseca, pa do osam odsto za štednju oročenu na dve godine. Za štednju u dolarima kamata je od 3,1 za štednju od tri, pa do 3,95 na štednju od 24 meseca. Primeri i računi

Erste banka
- Oročeni iznos: 2.000 evra
Kamata posle šest meseci: 68,14 evra
Kamata posle 12 meseci: 150,31 evro

Rajfajzen banka
- Oročeni iznos: 5.000 evra
Kamata posle šest meseci: 129,74 evra
- Oročeni iznos: 80.000 dinara
Kamata posle šest meseci: 4.377 dinara

Banka Intesa
- Oročeni iznos: 2.000 evra
Kamata posle šest meseci: 63,73 evra
- Oročeni iznos: 160.000 dinara
Kamata posle šest meseci: 9.667 dinara

Evrobanka EFG
- Promotivna štednja po viđenju: 5.000 evra
Kamata posle mesec dana: 31,25 evra
Kamata posle šest meseci: 187,5 evra
- Oročeni iznos: 1.000 evra
Kamata posle šest meseci: 45,65 evra

Unikredit banka
- Uloženi iznos za
„Rastuću štednju“: 2.000 evra
Kamata posle 10 meseci: 76,44 evra

Izvor: banke

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: