Najgluplji poslovni promašaji u Americi

Listu 101 najglupljeg poslovnog poteza u Americi sastavio je magazin Business 2.0.

Na listi su svoje mesto našle i mnoge ugledne i uspešne kompanije koje na svoj imidž i ugled u javnosti troše milione dolara, kao Wal-Mart, Microsoft, McDonald's, Sony i GM, Starbucks, AOL i Amazon.com.

Fokus

Izvor: Business.hr

Utorak, 30.01.2007.

14:54

Default images

Najpoznatiji lanac kafića u Americi, Starbaks (Starbucks) je dozvolio nekim svojim zaposlenima da e-mailom pošalju kupon svojim prijateljima za Starbaksovu ledenu kafu.

No, kako nisu smislili tehnologiju kojom se onemogućava kopiranje kupona, broj kupona je bio gotovo neograničen. Kada je Starbaks povukao ponudu nezadovoljni vlasnici kupona su se ujedinili i podneli 114 miliona dolara tešku tužbu.

Među deset najgorih se nalazi Valmart (Wal-Mart), najveći svetski trgovački lanac koji je pokrenuo reklamnu kampanju po uzoru na političke kampanje koja ga je koštala prvog kvartalnog pada dobiti u zadnjih deset godina.

Svojim komunikacionim veštinama ne mogu da se pohvale ni odgovorni u kompaniji RadioŠak (RadioShack), jer su 400 svojih radnika u jednom danu otpustili putem e-maila i to sledećom porukom: "Redukcija radne snage je u toku. Nažalost vaša pozicija je jedna od onih koja je ukinuta."

AOL je, u želji da svoj alat za pretraživanje interneta popularizuje u akademskoj zajednici, objavio rezultate pretrage svojih korisnika s naznakom da je nemoguće ustanoviti što je ko pretraživao.

NY Times je bez puno truda našao način da otkrije identitet i time pokrenuo sudske tužbe protiv AOLA teške pola milijarde dolara.

Amazon.com je poslao mail svim svojim korisnicima, koji su preko njih ikada nabavili neki sportski predmet, u kojem slavi pobedu univerzitetske momčadi UCLA. Mail ne bi bio toliko promašen da nije poslat pre same utakmice i da UCLA nije na kraju izgubila sa 20 koševa razlike.
Rukovodstvo farmaceutske kompanije Bristol Majers Skvib (Bristol-Myers Squibb) omogućilo je konkurentskoj kanadskoj kompaniji da na tržištu prodaje lek za koji su imali patentna prava, ali samo na pet dana.

Rupa od pet dana je omogućila Kanađanima da napune skladišta distributera lekova u vrednosti od 525 miliona dolara i da u istom iznosu "otme" zaradu kompaniji koja je izumela lek.

Posebnu grupu promašaja čine oni tehnološki promašaji.

Da ni Majkrosoft (Microsoft) nije imun svedoči da je objavljeno istraživanje prema kom dve trećine zaposlenih Majkrosofta za svoja pretraživanja interneta koriste konkurentski Gugl (Google), a ne svoj pretraživač MSN.

MekDonalds (McDonald's) je u Japanu u svojoj promotivnoj akciji u nagradnoj igri podelio 10.000 mp3 plejera sa 5 ugrađenih pesama i opasnim virusom.

Kada su dobitnici nagrade spojili svoju nagradu na sopstveni kompjuter automatski su ga zarazili s MekDonaldsovim virusom.

Dži-Em (GM) je pokrenuo takmičenje u kom je tražio da gledaoci nadograde snimljenu reklamu s porukom o njihovom novom proizvodu Ševi Taho SUV (Chevy Tahoe SUV).

Suprotno od nade da će na taj način dobiti kvalitetnu reklamu gledaoci su im ponudili svoje viđenje novog automobila.

Poruke su glasile „Jučerašnja tehnologija danas!" i „Globalno zagrevanje nije lepa reklama za SUV - to je zastrašujuća stvarnost!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: