Nacionalizam najveći politički rizik

Politički rizik na globalnom nivou pokazuje znake smanjivanja, ali se još uvek pojavljuju značajni izazovi. Složenost rizičnih situacija, nacionalizam i arbitrarna regulativa predstavljaju najznačajnije opasnosti koje ugrožavaju poslovni bilans multinacionalnih kompanija, navodi se u najnovijoj globalnoj analizi sprovedenoj od strane Aon-ovih stručnjaka za procenu političkog rizika.

Fokus

Izvor: AON

Ponedeljak, 22.01.2007.

13:15

Default images

Aon-ovi stručnjaci za politički rizik i trgovinski kredit svake godine analiziraju političke i ekonomske opasnosti u više od 200 zemalja. Njihovi zaključci objavljuju se već 14 godina u godišnjim izdanjima Aon-ove Mape političkog i ekonomskog rizika.

Poslednje izdanje, objavljeno danas, pokazuje da se od ukupno 214 zemalja koje su bile predmet istraživanja u 2006, u njih 17 očekuje smanjenje rizika tokom 2007. u poređenju sa 2006, čime je sveukupni nivo globalnog političkog rizika smanjen prvi put u poslednje tri godine.

Uprkos tome, tokom 2006. su se odigrali brojni događaji koji sa sobom nose politički rizik.

„Na Fidžiju i Tajlandu je došlo do vojnih udara. Iako zasada izgleda da oni nisu izazvali veće potrese, još uvek postoji mogućnost da se pojave problemi koji bi mogli da ugroze aktivnosti kompanija koje posluju u tim zemljama. Nuklearni sporovi vezani za Iran i Severnu Koreju prouzrokovali su ogroman politički i diplomatski pritisak”, kaže Čarls Kevil, direktor Aon krajziz menadžmenta u Londonu.

„Porast nacionalizma takođe predstavlja jedan od gorućih problema, naročito za neke od globalnih multinacionalnih energetskih kompanija.”
Bolivija je nacionalizovala industriju nafte i gasa
Zemlje koje proizvode naftu u sve većoj meri preuzimaju kontrolu nad lokalnim resursima koje su ranije u potpunosti ili delimično posedovale međunarodne naftne kompanije.

Ovakvi potezi sprovode se na nivou cele zemlje, kao što je učinjeno u Boliviji, koja je u potpunosti nacionalizovala industriju nafte i gasa u maju 2006, ili u vidu usmerenih poteza uz pomoć arbitrarno nametnutih propisa i direktnih intervencija protiv pojedinih projekata, kao što se moglo videti u potezima Rusije protiv Sahalina II ili BP-ovog projekta TNK-BP.

„Ovakvi događaji, zajedno sa drugim geopolitičkim problemima u drugim delovima sveta, najverovatnije neće dozvoliti smanjenje visokih cena nafte tokom sledeće godine”, kaže Kevil. Venecuela je prošle nedelje najavila nameru da nacionalizuje svoju energetsku i telekomunikacionu industriju. Ova dva sektora su privatizovana tokom ranih devedesetih godina prošlog veka.

Rusija je zaokupila svetske naslove tokom januara 2006. kada je prekinula tok gasa ka Ukrajini, zahtevajući od nje da prihvati uvođenje povećanih cena gasa. Ukrajina će tokom 2007. morati da prihvati još veću cenu gasa kako bi izbegla ponavljanje ovakve situacije, dok nedavna zbivanja u odnosima između Rusije i Belorusije pokazuju sve veću političku i ekonomsku osetljivost pitanja vezanih za snabdevanje naftom i gasom.
Sve veće oslanjanje na robu proizvedenu u prekookeanskim zemljama, kao i rastući zahtevi za proizvodnjom 'tačno na vreme', dovode do sve veće ugroženosti globalnih lanaca snabdevanja zbog poremećaja trgovinskih odnosa koje mogu prouzrokovati politički i nepolitički rizici kao što su embargo ili čak ptičji grip.

„Povećani obim i složenost rizika preti kompanijama širom sveta”, kaže Kevil. „Kompanije moraju sprovoditi daleko detaljniju i svestraniju analizu rizika sa kojima se suočavaju u drugim zemljama. Uz to, one moraju neprestano pratiti situaciju u tim oblastima, bez obzira da li se radi o mikro ili makro pitanjima.”

„Pored toga, kompanije su u sve većoj meri predmet ispitivanja internih i eksternih tela, uključujući nevladine organizacije. Prisutni su značajni rizici vezani za delovanje kompanije i njenu reputaciju. Kompanije moraju biti svesne da pritisak od strane njihove sopstvene vlade ili države lako može predstavljati uzrok njihovih problema.” Nisu svi problemi uzrokovani delovanjem stranih vlada i država, dodaje Kevil.

„Rizici prikazani na Aon-ovoj karti imaju velikog uticaja na poslovanje kompanija, što objašnjava njenu rastuću popularnost tokom ovih godina”, kaže viši konsultant Sem Vilkin iz organizacije Oksford analitika. „To se u još većoj meri pokazalo nakon stupanja na snaku zakona Sarbejns-Oksli. Kompanije danas snose još veću odgovornost za radnu snagu koja se nalazi na najudaljenijim tačkama njihovog globalnog lanca snabdevanja.” Oksford analitika sarađuje sa organizacijom Aon trejd kredit tokom sprovođenja godišnje analize političkih rizika.

Mapa političkih i ekonomskih rizika

Aon-ova Mapa političkih i ekonomskih rizika pokazuje opšte političke rizike u 214 zemalja i odnosi se na specifične rizike kao što su: štrajkovi, neredi, terorizam i mogućnost izbijanja rata; opasnost od državne nesolventnosti; ekonomski i kreditni rizici; ranjivost lanca snabdevanja; pravni i regulatorni rizici i politička intervencija; problemi u transferu.

Dodatnu specijalističku analizu za stvaranje mape obezbedio je Risk advajzori grup, koji je formirao tabelu sa 20 zemalja u kojima postoje najveće opasnosti vezane za poslovne partnere. Strani klijenti ili partneri mogu negativno uticati na reputaciju kompanije ili stvoriti probleme u vezi sa njenim delovanjem, kao i pravne probleme, ako je njihovo poslovanje u sukobu sa zakonom – naročito u sektorima kao što su finansijske usluge.

Aon pruža usluge procene političkog rizika i trgovinskog kredita i konsultantske usluge od 1912. i danas ima više od 400 stručnjaka u 60 lokacija širom sveta, a u Srbiji je prisutan skoro pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: