BBC 1

24.06.2024.

16:16

Južna i Severna Koreja: Ljudski izmet i stara odeća u ratu balonima

Pjongjang je od maja poslao više od 1.500 balona sa smećem preko granice želeći da se osveti protivnicima severnokorejskog vođe Kim Džong Una.

Izvor: Tom Mekartur - BBC Njuz

Južna i Severna Koreja: Ljudski izmet i stara odeća u ratu balonima
YONHAP/Reuters

Podeli:

Paraziti iz ljudskog izmeta i uništena dečija odeća sa popularnim crtanim likovima pronađeni su u kesama sa smećem koje je Severna Koreja poslala balonima u Južnu Koreju, rekli su zvaničnici.

Pjongjang je od maja poslao više od 1.500 balona sa smećem preko granice, kao odgovor na letke koje su aktivisti iz Južne Koreje slali severnom susedu, a u kojima je kritikovansevernokorejski vođa Kim Džong Un.

Više vrsta crva otkriveno je zemlji koja je bila u balonima.

Mogućnost zaraze parazitima iz ovih paketa je mala, naveo je južnokorejski ministar za ujedinjenje.

Među stvarima koje su se našle u balonima bila je i isečena "zapadnjačka" odeća koju je donirao Jug, sa likovima poput Mikija Mausa, Vinija Pua i Helou Kiti, preneo je Rojters.

Bilo je i čarapa i zakrpljene dečije odeće.

Smeće koje je Severne Koreja poslala otkriva loše ekonomske prilike u ovoj državi i naglašava "neprijateljsko raspoloženje prema Južnoj Koreja", naveo je zvaničnik ministarstva.

U zemlji su verovatno bili paraziti zato što se u Severnoj Koreji koristi ljudski izmet umesto veštačkog đubreta, dodalo je ministarstvo.

Severna Koreja je navela da su baloni osveta domaćim protivnicima režima i južnokorejskim aktivistima, koji redovno šalju balone u kojima su hrana, lekovi, novac i flajeri sa porukama protiv Pjongjanga.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Prekogranični rat balonima između dve Koreje poslednjih meseci je intenziviran.

Dok sa severa stiže smeće, Jug sa razglasa na granici glasno pušta pop muziku i vesti.

U ponedeljak je poslata nova tura balona preko granice, a južnokorejski zvaničnici upozorili su građane na predmete koji padaju sa neba.

Jedan od aktivista sa juga rekao je za agenciju Frans pres da je tokom vikenda pustio više balona koji su nosili propagandne flajere ka severu.

Južnokorejska vojska nedavno je upozorila građane da ne dodiruju bele balone i kese, koje su za njih zakačene, jer sadrže "prljavi otpad i smeće".

Skorašnji rat balonima počeo je u maju, kada je najmanje 260 balona sa smećem poslato u Južnu Koreju, zbog čega su vlasti upozorile stanovnike da ne izlaze napolje.

Pored propagandnog materijala protiv Pjongjanga, južnokorejski aktivisti su takođe balonima slali novac, zabranjeni medijski sadrža,j čak i Čoko pajs - južnokorejske grickalice koje su zabranjene na severu.

Tokom maja južnokorejska aktivistička grupa navela je da je poslala preko granice 20 balona u kojima su bili flajeri sa porukama protiv Pjongjanga, kao i USB-ovi sa južnokorejsoma pop muzika i muzičkim spotovima.

Pogledajte i ovaj video:

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: