Srbija, fudbal i korupcija: Slučaj Kolubara - da li se u najjačoj ligi nameštaju utakmice i da li će prvi klub biti izbačen iz Superlige

Prvi put od samostalnosti Srbije fudbalski klub iz najvišeg ranga takmičenja mogao bi zbog nameštanja da bude izbačen u niži rang.

Izvor: BBC

Četvrtak, 25.05.2023.

15:23

Srbija, fudbal i korupcija: Slučaj Kolubara - da li se u najjačoj ligi nameštaju utakmice i da li će prvi klub biti izbačen iz Superlige

Sezona 2022/2023 u srpskom fudbalu po mnogo čemu je istorijska - prvak prvi put direktno ide u evropsku Ligu šampiona, dok će pet klubova imati evropske utakmice, ali bi prvi put u savremenoj istoriji Srbije jedan klub mogao da bude izbačen iz Superlige pod optužbom da je nameštao utakmice.

Pred sam kraj sezone, reagovala je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije (FSS).

Kažnjena su tri kluba iz donjeg dela tabele koja su se borila za opstanak u Superligi - Kolubara iz Lazarevca, novosadska Mladost GAT i Spartak Subotica.

Kolubari je oduzeto devet bodova, čime je automatska ostala bez mogućnosti za opstanak, dok će Mladost i Spartak morati da plate po tri miliona dinara.

Sve to na osnovu dojave iz Evropske fudbalske unije (UEFA), krovne organizacije evropskog fudbala, da su ti klubovi "činjenjem ili nečinjenjem ugrozili i povredili integritet takmičenja", objavio je Fudbalski savez Srbije (FSS).

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Lazarevcu rekli su u za BBC na srpskom da su formirali predmet radi "provere osnova sumnje da je učinjeno krivično delo dogovaranje ishoda takmičenja, člana 208b Krivičnog zakonika".

Zaprećena kazna za ovo delo je od šest meseci do 10 godina zatvora za odgovorne, u zavisnosti od visine "pribavljene imovinske koristi".

Ovo nije prvi put u istoriji srpskog i nekada jugoslovenskog fudbala da se priča ili reaguje zbog nameštanja utakmica.

Aleksandar Pivić, direktor Zajednice superligaša Srbije, kaže za BBC da sve što se dogodilo "sigurno narušava" reputaciju takmičenja i to u trenutku kad se "fudbal godinama diže".

"Uspon lige koji se godinama gradio sada je poljuljan", kaže Pivić, dodajući ipak da se "ne sme sve gledati tragično" i da se "slične stvari dešavaju i u mnogo jačim ligama".

Klub iz Lazarevca, osnovan još 1919, ali koji se u Superligu prvi put plasirao u sezoni 2021/2022, odluku FSS-a nazvao je "pravnim nonsensom", zbog toga što je "kazna izrečena bez ikakvog obrazloženja".

"Nekome očigledno smeta naš status superligaša, a šteta se nanosi kako našem gradu, tako i momcima koji su pošteno znojili dres Kolubare cele sezone", naveli su, najavljujući žalbu.

Međutim, iz Disciplinske komisije FSS-a navode da postoje "pisani dokazi o uplatama, isplatama i umešanosti fudbalera", iz kojih je "jasno da su nameštali".

"Kolubara ima pravo žalbe i ne mogu da im oduzmem tih devet bodova dok odluka ne bude pravosnažna", objašnjava Pivić za BBC na srpskom.

A šta ako ili kad njihova odluka postane pravosnažna?

"Ukoliko postoji dovoljno čvrst dokaz da se neko izbaci iz lige, onda postoji i čvrst dokaz da tužilac pokrene postupak", kaže advokat Božo Prelević za BBC na srpskom.

"Primanje mita da se namesti rezultat je krivično delo, ukoliko uprava od fudbalera traži da nameste rezultat, to je zloupotreba odgovornog lica... Ima tu više krivičnih dela."

U kratkom odgovoru FSS-a za BBC na srpskom se navodi da se oni "godinama svim raspoloživim sredstvima bore protiv neregularnosti" i da se "po tom pitanju uvek se sarađuje sa relevantnim institucijama".

Fudbal u Srbiji godinama prati negativna reputacija i brojne optužbe o nameštanjima, zbog kojih se 2021. oglasio čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući "hapšenje fudbalske mafije", zbog koje se "Srbiji smeje ceo svet".

Hapšenja, međutim, do sada nije bilo.

Šta se desilo?

Fudbalski savez Srbije je 8. maja objavio da je pokrenut disciplinski postupak protiv nekoliko klubova Superlige i Prve lige Srbije - takmičenja drugog ranga.

Pod "lupom" su bila dva meča Superlige Srbije: Mladost GAT - Kolubara, odigran 25. aprila u Novom Sadu, kao i Kolubara - Spartak, odigran 1. maja u Lazarevcu.

Istraga je vođena i protiv dva kluba Prve lige, RFK Novi Sad i Radničkog Novi Beograd, a sve zbog meča koji su odigrali 1. maja.

Dvadesetak dana kasnije, istraga je bila gotova - Kolubara, Spartak i Mladost su kažnjeni, dok je protiv Novog Sada i Radničkog postupak obustavljen zbog nedostatka dokaza.

Šta se tačno dogodilo na tim mečevima nije poznato, osim da su kvote na autsajdere u kladionicama znatno pale pred početak meča.

"U skladu sa dugogodišnjom praksom, UEFA se uzdržava od komentarisanja istraga ili čak postojanja potencijalnih istraga o navodnim nameštanjima utakmica, kako ne bi ugrozila istražne procese", navode iz krovne organizacije evropskog fudbala za BBC na srpskom.

Kratko su dodali i da pružaju "širok spektar stručnosti nacionalnim savezima", kada je reč o aktivnostima protiv nameštanja utakmica.

"UEFA ima softver koji prepoznaje nelogičnosti sa kvotama i klađenjima", navodi Pivić iz Zajednice superligaša, koja okuplja 32 kluba Superlige i Prve lige Srbije.

"Stigla je prijava u FSS, savez je podneo disciplinsku prijavu, doneta je odluka i to je to, a Kolubara sada ima pravo žalbe."

Ivan Nikolić, predsednik Disciplinske komisije FSS-a, izjavio je da "uloga disciplinskih organa nije bila da utvrđuje da li je Kolubara kriva za ono što se optužuje, nego da donese odluku o visini kazne".

"Prethodno je nezavisno odeljenje za integritet UEFA poslalo pisane dokaze o svemu za šta se Lazarevčani terete - stigli su dokazi o uplatama, isplatama, umešanosti fudbalera i sve ostalo, iz čega se jasno zaključuje da su nameštali", naveo je Nikolić.

Superliga Srbije godinama je u usponu zbog dobrih partija Crvene zvezde i Partizana na evropskoj sceni, zbog čega je koeficijent takmičenja znatno porastao.

Srpska liga je trenutno 11. u Evropi, što joj je donelo brojne benefite.

Zvezda se kao prvak direktno plasirala u Ligu šampiona, a Srbija će prvi put u istoriji imati ukupno pet učesnika u evrotakmičenjima ili njihovim kvalifikacijama.

Prema trenutnoj tabeli, TSC će kao drugi ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, najjačeg evropskog klupskog takmičenja, Čukarički kao treći u plej-of za Ligu Evrope, a Partizan i Vojvodina u kvalifikacije za Ligu konferencija.

Ipak, u senci ovih rezultata, srpski fudbal u raznim rangovima nagrizaju razne afere.

Istorija: Oduzimanje bodova i "Afera Šajber"

Zvezda je šest godina u nizu prvak Srbije/Reuters/MARKO DJURICA
Optužbe o nameštanjima, prepucavanja preko medija i ratovi saopštenjima stalni su akteri srpskog fudbala, gotovo podjednako kao igrači, golovi i sudije.

Međutim, pokrenutih slučajeva nema mnogo, a posebno ne sudskih procesa.

Jedan od retkih je postupak vođen protiv sudije Srđana Obradovića, koji je izbačen iz fudbala u narednih deset godina, a određena mu je i kazna zatvora od 15 meseci.

Obradović je priveden 2018. godine, posle meča između Spartaka iz Subotice i Radničkog iz Niša koja je završena 2:0.

Tokom suđenja svedoci su potvrdili da su pojedine osobe na poluvremenu ulazile u sudijsku svlačionicu, piše Sport klub.

Sudija je osuđen za "iskorišćavanje službenog položaja i favorizovanje domaćeg tima", a određena mu je i "zabrana vršenja delatnosti sudije i svih drugih delatnosti" u FSS-u.

Kada je reč o klubovima, nekadašnji prvoligaš Smederevo izbačen je 2017. iz Srpske lige grupa Zapad (treći rang) u petu ligu zbog nameštanja.

Smederevu su i 2019. oduzeti bodovi zbog nameštanja u Prvoj ligi Srbije, kao i FK Kabelu iz Novog Sada, a oba kluba dobila su i novčane kazne.

Dve godine kasnije FSS je, posle prijave UEFA o "povredi integriteta takmičenja", oduzeo bodove Jagodini i Borcu iz Čačka, nekadašnjim prvoligašima.

U nekoliko navrata je i OFK Beograd bio predmet istrage, posle mečeva za Zvezdom 2015. i Spartakom iz Subotice 2016. godine.

A samo nekoliko dana nakon slučaja Kolubara, Fudbalski savez Beograda bodove je oduzeo Sinđeliću, BASK-u i Jedinstvu, zbog poraza od OFK Beograda i Zemuna u trećoj ligi.

Na pitanje kako sprečiti da se ovakve stvari dešavaju, Pivić odgovara - edukacijom.

"Znate kako, mi se već bavimo time, pokušavamo to godinama i sa igračima i sa stručnima štabovima i sa klubovima."

Taj problem, kako navodi, postoji "od kad postoje kladionice", iako njih ne smatra krivim.

Najpoznatiji slučaj navodnog nameštanja utakmica na ovom prostoru zabeležen je u poslednjem prvenstvenom kolu sezone 1985/86. još u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ).

Poznat je kao "Afera Šajber".

Zbog optužbi za malverzacije i nameštanje rezultata, tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije Slavko Šajber poništio je čitavo kolo i naredio ponovno odigravanje utakmica.

Čak 12 klubova je kaznio oduzimanjem po šest bodova - Zvezda, Partizan, Velež, Rijeka, Dinamo, Budućnost, Željezničar, Sarajevo, Sutjeska, Čelik, Vojvodina i OFK Beograd.

Suštinski, bile su sporne sve utakmice koje su nešto odlučivale.

Partizan je posle svega odbio ponovno odigravanje utakmice sa Željezničarom i meč je registrovan 3:0 za klub iz Sarajeva, čime su crno-beli izgubili titulu, jer ih je Zvezda prestigla na tabeli.

U julu 1987, odlukom Osnovnog suda udruženog rada u Beogradu, uz obrazloženje da nije bilo dokaza o nameštanju mečeva, poništene su Šajberove odluke koje su uticale na ishod sezona 1985/86. i 1986/87.

Crvenoj zvezdi i Vardaru su naknadno oduzete titule šampiona i pripisane su Partizanu.

Prvi dokazani slučaj nameštanja u socijalističkoj Jugoslaviji zabeležen je 1964.

Tada je Fudbalski savez Jugoslavije osudio sarajevski Željezničar, splitski Hajduk i zagrebačku Trešnjevku zbog nameštanja utakmica.

Ranko Planinić, golman Željezničara, za hrvatski Večernji list je izjavio da je njegov klub prodao mečeve protiv Hajduka i Trešnjevke, koji su se borili za opstanak.

Sva tri kluba su prvo izbačena iz lige, ali je odluka preinačena, pa su im samo oduzeti bodovi.

Postupci protiv fudbalskih funkcionera

Tokom godina je bilo i nekoliko postupaka protiv visokih zvaničnika srpskog fudbala.

Dragan Džajić, aktuelni predsednik FSS-a i legenda Crvene zvezde, bio je uhapšen 2008. zbog optužbi za malverzacije u klubu, ali je 2012. pomilovan odlukom tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Protiv Zvezdana Terzića, direktora crveno-belih, godinama se vodi postupak zbog sumnje da je nezakonito prisvajao novac od transfera fudbalera dok je bio na čelu OFK Beograda.

Taj proces prate česta odlaganja ročišta - slučaj se pet godina nije pomerio, a 2022. je deo optužbi protiv Terzića i zastareo.

Slaviša Kokeza, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, koji je jedno vreme bio potpredsednik Crvene zvezde, povukao se sa mesta predsednika FSS u martu 2021. godine, nakon što je dovođen u vezu sa kriminalnim grupama.

Svetski skandali

Skandala oko nameštanja u fudbalu bilo je i širom sveta, ali je svakako najpoznatiji onaj u Italiji - Kalčopoli iz 2006.

Slavni Juventus, jedan od najvećih klubova sveta, tada je izbačen u drugu ligu, a kažnjeno je još nekoliko klubova.

Bodovi su oduzeti Milanu, Fiorentini, Laciju i Ređini.

Juventus se posle godinu dana vratio u Seriju A, a ove sezone je ponovo kažnjen zbog malverzacija sa ugovorima igrača i "prenaduvanim" obeštećenjima za transfere igrača - sredinom maja ponovo su mu oduzeti bodovi.

Italijanska Katanija takođe je 2015. izbačena u treću ligu zbog nameštanja, a sličnih skandala je bilo i u regionu.

FK Skenderbeg, višestruki šampion Albanije, izbačen je 2018. na deset godina iz evropskih takmičenja zbog nameštanja i u domaćem prvenstvu i u Evropi, uz kaznu od milion evra.

Razlog tako visoke kazne jeste što je Skenderbeg ponovio prekršaj - zbog nameštanja su osuđeni nekoliko godina ranije.

Inspektori koji su vodili drugu istragu dobili su anonimne pretnje smrću, saopštio je tada Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA.

Do velikog skandala ove godine došlo je i u Belorusiji, gde je Šahjtoru iz Soligorska zbog nameštanja oduzeta titula šampiona iz 2022. godine.

Tada su ostali i bez dosta bodova u aktuelnoj i budućoj sezoni, a zabranjeno im je i da igraju Evropu. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: