Srbija i fudbal: Trenerska vrteška, protesti navijača i porazi - košmarna sezona Partizana

Partizan bez titule od 2017. godine. Uprava najavila sednicu Skupštine kluba za mart kada će se raspravljati o izveštaju i odgovornosti poredsednika.

Izvor: BBC

Utorak, 28.02.2023.

08:42

Srbija i fudbal: Trenerska vrteška, protesti navijača i porazi - košmarna sezona Partizana
Eliminacija Partizana iz jedinog takmièenja u kojem je bio konkurentan ove sezone/ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Višegodišnje posrtanje beogradskog Fudbalskog kluba Partizan kulminiralo je poslednjih dana februara eliminacijom crno-belih iz Lige konferencija, trećeg po kvalitetu evropskog takmičenja i horskim skandiranjem navijača: "Uprava napolje".

Košmarna sezona jednog od dva najveća srpska kluba završila se ispadanjem iz jedinog takmičenja u kojem su crno-beli imali šanse da navijačima poklone još koju evropsku utakmicu, a ostavku je najavio i podneo prvi trener Gordan Petrić iz, kako je obrazložio, zdravstvenih razloga.

Uprava Partizana, međutim, nije odgovorila navijačima onako kako su od nje tražili.

Bar ne odmah.

Posle sednice Upravnog odbora u utorak, 28. februara, objavljeno je šturo saopštenje u kojem se navodi samo da će na predlog predsednika kluba Milorada Vučelića "u narednim danima biti izrađen detaljan izveštaj o radu i poslovanju kluba".

Taj izveštaj će potom biti podnet članovima Skupštine kluba, na vanrednoj sednici Skupštine koja je zakazana za mart, piše u saopštenju bez navođenja datuma.

"Na sednici Skupštine, kao najvišeg organa FK Partizan, raspravljaće se o izveštaju i odgovornosti predsednika Upravnog odbora u vezi sa aktuelnom situacijom", dodaje se u saopštenju.

Partizan debelo zaostaje u šampionatu za vodećom Crvenom zvezdom - 13 bodova je u srpskom fudbalu ogromna prednost - a prethodno je šokantno eliminisan iz Kupa Srbije od nižerazrednog kluba.

Od 2017. godine, Partizan nije podigao pehar namenjen šampionu Srbije, a u prethodnih pet-šest godina osvojio je samo dva nacionalna kupa.

A od sezone 2016/17. do danas, Partizan je promenio čak sedmoricu trenera, zaključno sa Petrićem, od kojih su većina proslavljeni bivši igrači, poput Zorana Mirkovića i Save Miloševića.

Petrića će zameniti Igor Duljaj, bivši igrač crno-belih i nekadašnji fudbaler ukrajinskog Šahtjora iz Donjecka, objavljeno je u ponedeljak, 27. februara uveče.

Duljaj će debitovati u najvećoj utakmici srpskog fudbala - večitom derbiju - protiv Crvene zvezde u petak, 3. marta, dan uoči 78. rođendana crveno-belih.

77. rođendan i još jedna sušna sezona

Protest navijaèa Partizana/Fonet/Aleksandar Mijailoviæ
U godini u kojoj je FK Partizan proslavio 77 godina postojanja, bilo je mnogo turbulentnih događaja oko kluba.

Milorad Vučelić, predsednik FK Partizan, do prošle godine bio je i čelnik Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, krovne organizacije svih sekcija klubova iz raznih sportova.

Vučelić je dugogodišnji novinar i urednik, bivši direktor Radio-televizije Srbije u vreme dok je na vlasti bio Slobodan Milošević.

Ali grupa klubova, predvođena košarkaškim i njenim predsednikom Ostojom Mijailovićem, kadrom vladajuće Srpske napredne stranke, krajem 2022. godine smenila je rukovodstvo JSD Partizan.

Iz FK Partizan su to nazvali pučem i nelegalnim smenjivanjem i traže pravdu na sudu.

Višegodišnje sušne sezone bez titule prvaka Srbije, poklopile su se sa dolaskom Vučelića na čelo kluba.

Mnogi navijači Partizana ga kritikuju, a on na to odgovara:

"Vrlo uvažavam stav navijača. Sa njihovim parolama bio sam suočen i onda kad smo osvajali trofeje poput šampionskih titula, duple krune i kupova Srbije, prezimljavanja u Evropi, pobeda nad Kelnom...".

U izjavi Sportskom žurnalu, uoči sednice Upravnog odbora, rekao je i da "finansijsku situaciju u klubu odlikuje najredovnija isplata plata fudbalerima i svim zaposlenim u klubu i stručnom štabu, što sam oduvek smatrao prevashodnim zadatkom uprave".

Zahvalio se i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je svesrdno pomagao da Partizan dobija licencu za evropska takmičenja.

Sve ovo je Vučelić rekao posle eliminacije Partizana iz Lige konferencija od moldavskog Šerifa.

Partizan je u gostima pobedio 1:0, a u revanšu u Beogradu izgubio 1:3 i ispao u šesnaestini finala takmičenja.

Ispadanju od moldavskog Šerifa, prethodio je jedan od najtežih poraza Partizana na domaćoj sceni na njegovom terenu u istoriji kluba, od novosadske ekipe Mladost GAT (0:4) u prvenstvu Srbije.

Zbog snega na terenu stadiona Partizan sa nedelje na ponedeljak bila je pomerena utakmica 23. kola prvenstva Srbije Partizan - Radnički.

Crno-beli su ponovo izneverili navijače i odigrali samo nerešeno.

"Ovo je realnost FK Partizan i naše ekipe. Pokušavali su koliko su mogli. U jednom trenutku smo mogli da rešimo utakmicu, a posle smo mogli da izgubimo i ovaj jedan bod", rekao je Petrić za TV Arena sport po završetku meča.

Odlaganje utakmice, uslovilo je i odlaganje sednice Upravnog odbora Partizana za utorak.

Zbog bojkota organizovanih navijača Partizana i Radničkog, na tribinama je bilo jedva nekoliko stotina gledalaca, a i oni su izrazili nezadovoljstvo radom uprave.

Nedugo posle utakmice objavljeno je da je Petrić otišao sa mesta šefa stručnog štaba.

Njegova zamena, Igor Duljaj, tokom igračke karijere igrao je za Partizan, kao i ukrajinske klubove Šahtjor i Sevastopolj, a za nacionalnu selekciju upisao je 47 nastupa.

Trenersku karijeru je započeo u Šahtjoru kao pomoćnik šefa stručnog štaba.

Bio je i u stručnom štabu Partizana od 2019. do 2022. godine, kada je postavljen za trenera Teleoptika.

Protest navijača: "Ugasiće nam klub"

Protest navijaèa Partizana/Fonet/Aleksandar Mijailoviæ
"Tompusi se puše, dugovi do guše", pisalo je na jednom od transparenata organizovanih navijača Partizana koji su uoči revanš utakmice sa moldavskim Šerifom izrazili nezadovoljstvo ispred prostorija kluba, a onda ušli na tribinu da bodre tim.

Transparent je aluzija na jednu od Vučelićevih dugogodišnjih pasija - pušenje tompusa - što navijači smatraju izrazom raskalašnog ponašanja dok klub tone.

Oni su na protestu rekli da će sadašnja uprava "ugasiti klub" i traže ostavke, pre svih Vučelića i generalnog direktora Miloša Vazure.

"Ovo je pitanje života i smrti našeg kluba", poručili su na protestu.

Kada je utakmica počela, gotovo da nije prestajalo horsko skandiranje Uprava napolje, čak ni kada je Partizan poveo i imao u džepu odlazak u narednu rundu takmičenja.

Ali kako je utakmica odmicala, a Partizan primao golove, skandiranje protiv uprave bilo je sve glasnije. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: