Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Fudbalski heroji Maroka - telefonski poziv kralja i momak rođen u Madridu koji je presudio Španiji

Istorijska pobeda Maroka dobila je kraljevski pečat - kralj Muhamed Šesti pozvao je selektora da mu čestita nakon špto je Hakimi osigurao pobedu protiv Španije, a Maroko postao prvi arapski tim koji se domogao četvrfinala nekog svetskog prvenstva.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2022.

17:10

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Fudbalski heroji Maroka - telefonski poziv kralja i momak rođen u Madridu koji je presudio Španiji
"Moja majka je èistila kuæe, a otac je bio ulièni prodavac", izjavio je Ašraf Hakimi - na slici sa majkom slavi veliku pobedu nad Španijom/Getty Images

U jednom od najkreativnijih i najnapetijih scenarija koje fudbal može da podari uvek iskrsne i glavni igrač, a celom Maroku je bila potrebna zvezda koja će zadati poslednji udarac Španiji, čineći ih prvim arapskim timom koji je došao do četvrtfinala nekog svetskog prvenstva.

Posle 120 minuta fudbala na oštrici noža i dva pogođena penala, sav pritisak je pao je na Ašrafa Hakimija, bivšeg desnog beka Real Madrida rođenog u Španiji, koji bi možda bio kandidat za selekciju zemlje u kojoj je rođen da su stvari ispale drugačije.

Ali 24-godišnjak se odlučio za zemlju porekla i na mladim plećima je nosio težinu očekivanja cele nacije, znajući da će gol dovesti njegovu reprezentaciju do prvog četvrtfinala Svetskog prvenstva u istoriji.

Hakimi je u ranijim intervjuima govorio o teškom životu njegove porodice koja se mučila za svaki dinar.

"Moja majka je čistila kuće, a otac je bio ulični prodavac.

"Sada se ja svakog dana borim za njih, jer su se oni žrtvovali za mene", izjavio je Hakimi 2018. godine.

Hakimi je oženjen španskom glumicom Hibom Abuk.

Imaju dva sina, koji su rođeni 2020. i 2022. godine.
Hakimi je pogodio penal koji je Maroku doneo pobedu nad Španijom/Getty Images
Odbrambeni fudbaler je prišao lopti, namestio je i nonšalantno, šmekerski i hrabro šutirao po sredini gola, izazivajući scene ogromnog veselja, pre nego što je sa majkom koja je bila na tribinama stadiona uKataru emotivno proslavio pobedu u penal seriji.

Maroko je postao tek četvrti afrički tim - i prva arapska nacija - koja je stigla do osmine finala posle Kameruna 1990., Senegala 2002. i Gane 2010.

Nijedna od ovih reprezentacija nije otišla dalje.

Posle meča, selektor Maroka Valid Regragui rekao je: "Ovo je neverovatno dostignuće i svi igrači su pokazali ogromnu odlučnost.

"Znali smo da imamo ogromnu podršku iza sebe i iz toga smo crpili energiju da pružimo sve što možemo".

Koliko je veliki uspeh svedoči i podatak da je kralj Maroka Muhamed Šesti pozvao telefonom Regraguija odmah posle utakmice.

"Za svakog Marokanca je ogromna čast da ga pozove kralj.

"Uvek nas ohrabruje i daje nam savete i poručuje nam da damo sve od sebe.

"Ponosan je na igrače i sve nas i zato želimo da idemo još dalje i da budemo još bolji sledeći put", kaže selektor Maroka. Pogledajte video velikog slavlja Marokanaca:

"Navijači Maroka vole zemlju"

Hakimi izvodi Panjenku/Reuters
Hakimijev penal je bio hladnokorvno izveden, takozvana Panjenka.

Ostavio je golmana Španije Unaija Simona na kolenima dok je loptu samo ispratio pogledom.

Ali bek Pari Sen Žermena ne bi imao priliku da postane heroj da golman Jasin Bonu nije prethodno odbranio dva penala, i da prvi izvođač Pablo Sarabija nije pogodio stativu.

Dok su Španci promašivali penale, Abdelhamid Sabiri i Hakim Ziješ su doveli Maroko u prednost od 2:0.

Maroko je pokazao Španiji kako se šutira sa penala, iako je španski selektor Luis Enrike igračima još prošle godine dao domaći zadatak da šutiraju 1.000 penala.

Nisu udarili domaći, očigledno.

Posle Hakimijevog gola, usledilo je neopisivo slavlje Marokanaca.

Popularnog Regraguija, imenovanog za selektora tek u septembru, bacali su u vazduh njegovi ozareni igrači.

On je radosno dizao ruke u vazduh, pozdravljao veliki broj navijača koji su bili u transu.

"Mislim da je nemoguće da napravite uspeh bez ovakvih navijača", rekao je Regragui.

"Dolaze u hotel, traže karte, mnogo navijača je došlo u Katar da podrži tim iz Maroka, Evrope i Amerike.

"Oni vole svoju zemlju, ali će nam biti potrebni i za četrtfinale, jer mi još nismo ništa postigli", rekao je marokanski selektor.
Maroko je prvi arapski tim koji je došao do èetvrtfinala Svetskog prvenstva/Getty Images

"Niko nije verovao, mi jesmo"

Kapiten Maroka Roman Sais/Reuters
Maroko je bio veliki autsajder u ovoj utakmici i oni su toga bili svesni.

Držali su se plana igre tako što su se oslonili na odlučnu i kompaktnu odbranu koja je Španiji dozvolila samo jedan udarac u gol, iako je ekipa Luisa Enrikea pokušala da slomi protivnika napravivši više od 1.000 pasova.

U jedra broda Regrauija i ekipe duvao je izuzetno jak vetar sa tribina svih 120 minuta.

Grupa španskih navijača, stacionirana iza gola, napustila je stadion u Kataru ne samo slomljenog srca, već i sa zvonjavom u ušima.

Hakimi i golman Bono nisu jedini heroji hrabrih Lavova sa Atlasa.

Kapiten Roman Sais je oličenje duha Maroka - igrao je sa istegnutom tetivom.

Značaj Najefa Aguera iz Vest Hema na igru ekipe je bio ogroman pre nego što je zbog povrede izašao, dok je vezni fudbaler Sofijan Amrabat bio neumoran tokom cele utakmice.

"[Španija je] jedan od najboljih timova na svetu, ako ne i najbolji. Nismo mogli da stojimo previsoko na terenu jer je to upravo ono što su oni želeli.

"Bili smo strpljivi i znali smo da ako stignemo do penala imamo šansu sa jednim od najboljih golmana na svetu. Borili smo se za to."

Bivši krilni fudbaler Škotske Pat Nevin rekao je za BBC da je Maroko zaslužio prolaz zbog borbenosti, duha i hrabrosti tokom penal serije.

"Kakav istorijski trenutak. Možete da vidite i osetite koliko ovo znači naciji. Niko nije mogao ni da zamisli da mogu da dođu ovako daleko."

Radosni navijač Maroka Azam, koji je slavio ispred stadiona, rekao je za BBC Sport: "Niko nije verovao, mi smo verovali. Verovali smo da možemo ponovo da pobedimo.

"Ovaj tim sačinjen je od heroja. Volimo ih i mogu da dođu do polufinala, pa i do finala, da mogu da podignu trofej svetskog prvaka. Nismo se plašili Španije. Oni imaju loptu (u nogama), a mi imamo pobedu".

U svim gradovima Maroka treštalo je od sirena automobila, truba, uzvika i skandiranja.

Nadaju se novoj pobedi u subotu, 10. decembra kada će se njihovi ljubimci boriti za polufinale protiv Portugala, evropskog šampiona iz 2016. Click here to see the BBC interactive Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: