Svetsko prvenstvo u fudbalu: Šest nefudbalskih trenutaka iz osmine finala koje morate da vidite

Spektakularni mečevi viđeni su u osmini finala Mundijala u Kataru, ali i nekoliko još spektakularnijih detalja sa tih mečeva.

Izvor: BBC

Sreda, 07.12.2022.

10:00

Svetsko prvenstvo u fudbalu: Šest nefudbalskih trenutaka iz osmine finala koje morate da vidite
Žiru i Mbape/Reuters/DYLAN MARTINEZ

Da, reprezentacije Srbije više nema, "orlovi" su rano odleteli iz Katara, ali to ne znači da je fudbal na Mundijalu prestao - u osmini finala viđeno je štošta zanimljivo.

Proliveno je mnogo znoja, vodile su se ljute bitke i posle stotina pretrčanih kilometara, osam reprezentacija prošlo je u četvrtfinale.

U tim mečevima bilo je dosta fudbalske magije, ali i nekoliko nefudbalskih trenutaka i fotografija koji će se pamtiti i prepričavati godinama posle turnira.

A u četvrtfinalu sve derbi do derbija: Hrvatska - Brazil, Holandija - Argentina, Engleska - Francuska, a onda i Maroko - Portugal.

Znate šta to znači... Još dosta magije i istorije.

Proslava Hakimija sa majkom i uplakani reporter

Molitva fudbalera Maroka posle pobede nad Španijom/Reuters
Ašraf Hakimi i Unaj Simon oči u oči.

Penal serija je u toku i ulog je veliki - plasman u četvrtfinale, a Simon mora da odbrani da favorizovana "furija" ne bi ispala sa turnira.

Njegovim saigračima bela tačka nimalo nije bila srećna, promašili su sva tri penala do sada.

To znači da ako Hakimi postigne gol Maroko ide u četvrtfinale, kao tek četvrta afrička selekcija kojoj je to pošlo za rukom u istoriji Mundijala.

Tako je i bilo - lopta je završila u mreži i slavlje je moglo da počne.

I dok su njegovi igrači slavili zajedno, Hakimi se u jednom trenutku izdvojio i otišao na tribine, da proslavi sa majkom.

Maroko je tako ostao jedina afrička selekcija na turniru i slavlje njihovih navijača i igrača bilo je enormno.

Jedan od marokanskih novinara na stadionu se malo i zaplakao od sreće.

"Meeesi, Meeesi, Meeesi", aerodromska bezbednost i Martinez ispod saigrača

Reuters
Sve oči i sve misli Argentine u poslednje dve nedelje uprte su u Lionela Mesija, jednog od najboljih igrača sveta i kapitena njihove reprezentacije.

Svesni su svi, pa i Argentinci, da njihova selekcija nema više tako moćne igrače kao nekada, ali ima Mesija, koji i rukama i nogama vuče selekciju gaučosa.

Tako je bilo i u meču osmine finala protiv Australije.

Mesi je bio strelac prvog gola, a u kratkom snimku nastalom posle jednog napada, vidi se koliko je on zapravo obožavan.

Argentina je izborila korner, a Mesi krenuo da ga izvede i to odmah ispod tribine prepune navijača njegove reprezentacije, koji su odmah znali kako da ga pozdrave.

"Meeeesi, Meeesi, Meeeesi", orio se stadion (pogledajte ovde).

Poslednju titulu Argentina je osvojila sada već davne 1986, predvođena Dijegom Maradonom.

Sada nacija očekuje da i Mesi uradi nešto kao Maradona, pogotovo što mu jedino mundijalski trofej nedostaje u riznici.

Ima 35 godina, što znači da mu je ovo poslednja šansa da ga osvoji, a već ima jedan poraz u finalu - na Mundijalu 2014. u Brazilu, kada je od gaučosa bila bolja Nemačka.
Mural posveæen Maradoni ispred Kalifa stadiona u Kataru/ABIR SULTAN/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Zbog svega toga, selekcija Argentine verovatno oseća i veliki pritisak, pa se svaki gol slavi kao da je osvojena titula.

Obezbeđenje na aerodromu u Argentini čak na trenutak zaboravi i na putnike.

https://www.youtube.com/watch?v=n1afVowiZcw&ab_channel=JBSoccer

Alvarez je u drugom poluvremenu osmine finala duplirao prednost, ali su Australijanci 15 minuta pred kraj meča smanjili na 2:1 i cela Argentina je strepela.

Veliku šansu za izjednačenje imali su u poslednjim sekundama meča, ali je golman Argentine Emilijano Martinez odlično izleteo i uspeo da odbrani.

Saigrači su odmah skočili na njega od radosti.
Reuters
Neil Hall/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Zagrljaj Mbapea i rekordera Žirua

Mbape i Žiru/Reuters/Hannah Mckay
Francuska je aktuelni prvak sveta i trikolori već dugo važe i za glavne favorite za novu titulu, što bi bio prvi put od Brazila na Mundijalima 1958. i 1962. da je neko odbranio titulu.

I favoriti su sa razlogom.

Kilijan Mbape, jedan od najboljih fudbalera sveta, na svakom meču nezaustavljivo tutnji po levoj strani terena, na desnoj isto radi Usman Dembele, a Olivije Žiru samo daje golove.

I tako je tokom čitave karijere potcenjivani Žiru u Kataru postao rekorder po broju golova za francusku selekciju - dao ih je 52, jedan više od čuvenog Tijerija Anrija.

U meču osmine finala protiv Australije postigao je vodeći gol, kada mu je asistirao upravo Mbape, koji je potom postigao još dva gola.

Jedan od njih proslavili su u zagrljaju.

"Nađite nekoga ko će vas gledati kao što Mbape gleda u Žirua", pisali su na mrežama iznad fotografije tog zagrljaja.

Semafor je na kraju pokazivao 3:1 za Francusku, a u četvrtfinalu će na megdan Englezima.

"Hey, Jude" i dalje oduševljava (i slavi sa roditeljima)

Radost Belingema i engleskih igraèa/PA/Mike Egerton
A reprezentacija Engleske u Kataru takođe pokazuje dominantnu igru i to uglavnom u taktovima čuvene pesme Bitlsa Hey Jude.

Džud Belingem, koji ima samo 19 godina, jedna je od najvećih zvezda čitavog Mundijala, a raskošan talenat, tehniku i fizičke predispozicije pokazao je i protiv Senegala.

Semafor je na kraju pokazivao 3:0 za Gordi albion, a Belingem je upisao jednu asistenciju.

Pobedu je proslavio - sa roditeljima.

Inače, prvi je igrač od Lionela Mesija iz 2006. koji je pre 20 godine na Mundijalu postigao gol i zabeležio asistenciju... A to nešto govori.

Prvo, da će biti superzvezda svetskog fudbala, a onda i da će se brojni klubovi utrkivati da ga ove zime ili leta dovedu u sopstvene redove iz Borusije Dortmund.

Na internetu ga je slavio i njegov saigrač Džordan Henderson.

Dubok naklon selektora Japana i poljubac u glavu

Reuters
Među mnogim alama svetskog fudbala u osmini finala našla se i selekcija Japana, ali daleko od toga da su u to društvo stigli slučajno.

U grupnoj fazi srušili su ne jednog, već dva nekadašnja svetska prvaka - Nemačku i Španiju, poslavši Nemce kući.

Zato u meču protiv Hrvatske, aktuelnog vicešampiona sveta, nisu imali šta da izgube i zaista su se hrabro borili.

U prvom poluvremenu su vodili u 1:0, Perišić je kasnije doneo izjednačenje vatrenima i nakon toga se prvi put na Mundijalu otišlo u produžetke i penale.

A to je već teritorija Hrvatske, koja je na prethodnom Svetskom prvenstvu u Rusiji dva puta u nokaut fazi prošla na penale, a jednom posle produžetaka.

Heroj penal serije protiv Japana bio je golman Dominik Livaković, koji je čak tri udarca odbranio Japancima, da bi Mario Pašalić na kraju postigao gol za pobedu.

Svi reprezentativci Hrvatske odmah su se zaleteli ka njemu da proslave, osim Josipa Juranovića, koji je ostao na centru igrališta.

Tamo je tešio uplakanog Dizena Maedu, saigrača iz škotskog Seltika, poljubivši ga na kraju u glavu (snimak pogledajte ovde).

Navijači Japana takođe su bili uplakani posle meča, ali su - kao i uvek - počistili đubre za sobom, a selektor Hajime Morijasu uputio im je dubok naklon.

Brazilska samba sa selektorom

Vinisijus (levo), Rafinja, Lukaš Paketa i Nejmar plesom su proslavili gol protiv Južne Koreje/Reuters
A onda su na scenu stupili i Brazilci i njihov ples protiv Južne Koreje.

Plesali su i po terenu - rezultat je na kraju bio 4:1, pre svega zato što je moćni selesao posle četiri gola u prvom delu malo spustio gas - a i pored terena.

Posle svakog gola, usledilo bi i malo sambe, uz koju inače Brazilci i dolaze na stadion.

Na kraju je zaplesao i selektor Tite (snimak pogledajte ovde).

Kasnije je i slavni Ronaldo malo učio kako da pleše.

Videćemo samo da li će plesati i posle susreta sa Hrvatskom u četvrtfinalu.

Pročitajte i ove priče o Svetskom prvenstvu:

Click here to see the BBC interactive Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: